Домашното насилие често е непридвидимо и маскирано – докато нечий пулс не спре

Единственото, което има значение, е да оцелеем. А това значи да не търпим. Да не мълчим.

© Юлия Лазарова

Единственото, което има значение, е да оцелеем. А това значи да не търпим. Да не мълчим.Коментарът е от профила на Мария Спирова във "Фейсбук".


Защо домашното насилие продължава да изненадва близките на жертвите?


Защото част от жертвите никога не мислят за себе си като за жертви и не се представят за жертви.
Във Фейсбук се разпространява поста на съседката на убитата от съпруга си Евгения Владимирова, с която са били близки. Тя изразява своята покруса и отчаяние, че изобщо не е подозирала каква съдба очаква Евгения и настоява, че знаци за тежки проблеми между съпрузите не е имало. Подчертава, че не просто не ги е забелязала, а че ги е *нямало*. Че Евгения е била еманципирана и способна да изрази и наложи мнение жена и е немислимо тя да се е подчинявала на мъжа си от страх.


Да. Повечето жени, които биват убити от партньорите си, са били силни личности. Изисквала се е сила да понесат насилието, тормоза, контрола, атаките по самочувствието си, ограниченията в свободата си.


Изисквала се е сила да защитят децата си от ужаса на изживяваното, да продължат да ходят на работа, да се грижат за домакинството, да се опитват да прощават и да изглаждат отношенията си с насилника.


Изисквала се е сила да решат най-сетне да си тръгнат - голяма част от убийствата на жени от техен партньор са пряк резултат от тази проява на воля. Жената събира кураж и решимост да си тръгне, но дори само споменаването на това намерение дава сигнал на насилника, че няма какво повече да губи. Възпалява до краен предел чувството му за собственичество върху жената и го мотивира да направи така, че тя никога да не се изплъзне от властта му.


Домашното насилие не е въпрос на слабохарактерност и е крайно време да го осъзнаем, защото именно този предразсъдък е смъртоносен.


Този предразсъдък парализира измъчваната жена - срамът, гордостта, невъзможността да признаеш пред себе си какво ти се случва могат да бъдат и често са фатални.


За една жена, която е свикнала да се справя, да успява, да вярва в преценката си, допускането, че се е обвързала с насилник може да е невъобразимо, независимо от интуицията или фактите. Тя ще държи на избора си, ще приеме поведението на партньора си като поредното предизвикателство, което трябва да преодолее, поредният проблем, който трябва да разреши. И няма да допусне, че е в смъртна опасност, докато не стане необратимо късно.


Най-ужасното, най-коварното в природата на домашното насилие е именно свойството му да превръща силни личности в уязвими, като ги хваща в капан.


Жените, които не мислят за себе си като за жертви, най-дълго се борят срещу реалността на ситуацията си, защото я намират за немислима. Те никога не са чакали и молили за помощ, те са умните, реалистите, оправните. В техните очаквания домашното насилие се случва само на слаби, наивни, зависими жени, защото всички сме научени да мислим по този за този тип престъпления. В главите ни те са винаги просто очевиден капан, в който само по-неудачните сред нас биха паднали. [Така, за огромно съжаление, разсъждават често и родителите на насилваните жени - не искам да имам неудачна дъщеря, изхвърлена от мъжа си. Защото царува схващането, че жените трябва да се харесват на мъжете, иначе са неудачни, несправили се в ролята на жени. А истината е друга - тези родители имат смели и силни дъщери и неудачни, страхливи, ПРЕСТЪПНИ зетьове.]


Домашното насилие се представя като нещо което *се случва* на жените.


А всъщност, както всяко престъпление, то *се извършва* от престъпник.


Човекът, който трябва да понесе срама от домашното насилие, е насилникът.


Но вместо това, жертвата е обсебена от срам. Тя продължава да си казва, че е в контрол, че това е просто фаза, че няма как преценката й да била толкова грешна... и често не успява да се пребори с този срам до момента, в който насилникът, когото тя не е изобличила от ужас какво ще си помислим за нея, отнеме живота й.


Домашното насилие не е въпрос на преценка. Никой от нас не може да знае какво се случва в душата на друг човек, независимо за колко близък го смята, независимо колко го обича. Домашното насилие често е непредвидимо, докато нечие лице не бъде разкървавено. Или е маскирано като страстна любов, докато нечий пулс не спре.


Именно затова най-разумното нещо, което една жена може да направи, ако се чувства контролирана, ограничавана, обсебвана, психически атакувана и не дай си Боже физически заплашвана или удряна от партньор, е ВЕДНАГА да алармира полицията, да потърси професионална подкрепа и да го сподели с всички свои близки, за да получи най-добрия шанс да се отскубне от тази ситуация с възможно най-адекватна помощ и закрила.


Това не е проява на слабост и не е признание за неудачност. Това е проява на смелост, увереност и самоуважение.


В ситуация на домашно насилие може да попадне буквално всяка една от нас, без да подозира и без да може да приеме реалността много дълго време. Тогава единственото, което има значение, е да оцелеем. А това значи да не търпим. Да не мълчим. Животът ни е по-ценен от чието и да е мнение за нас. Дори нашето собствено.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (237)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Първо, съболезнования за близките и мъка за смъртта на жената.

  Второ. Изключително гнусно е това, което правите Спирова. Вие сте обсебили една тема и се представяте за нейн единствен и най- шумен пророк. Вие изобщо не уважавате болката на тия хора. Спрете се. Спрете си обобщенията. Не паразитирайте върху мъката и болката на хората.

 2. 2 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Каква е статистиката за жени убийци и жени детеубийци?

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Аз пък не мога да разбера защо като ще искаш да ходиш да се плющиш наляво надясно трябва да встъпваш в брак?

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Айдеее, подгрявката за приемането на Истамбулската започна! Следва подгрявката за предателството в полза на Македония! Честито на печелившите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Да бе - чакай ти умнокрасивите марксисти да проявят чувство за такт...

 6. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  Естествено, сега обаче действат по-завоалирано, така да се каже по-полека.
  Интересно с какво е допринесла Истанбулската Конвенция за намаляването на домашното насилие в страните, които гордо я приеха?
  Отговор - с нищо.

  Panta rhei....
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Каква е статистиката за жени убийци и жени детеубийци?
  —цитат от коментар 2 на Красимир Андонов


  Особено важна е частта в която ги съдят и осъждат. Щото аз знам за случаи на детеубийци, които се отървават с условна присъда. Това е щото Ганя е патриархал-насилник и жените тука носят всичката мъка на света. А ако някой ми намери и една присъда за насилие от жена над мъж (вкл. психологическо и подтикване към самоубийство) да ми прати линк, щото аз не съм чувал за такова нещо.

  И да - има много мъже-изроди, които си избиват комплексите на по-слабите от тях. Между другото мъже дето си бият жените често са агресивни и извън семейството и обикновено като си намерят майстора си го изкарват на жената и децата вкъщи. Ама хайде и дамите да си поемат малко отговорност, а? Искат "лоши момчета", искат "мъже които знаят какво искат и как да го постигнат" (обикновено с агресия и дори насилие), хващат се разни дето едва ли не са ги изнасилили първия път и после - "А, ама той защо ме бие и мен? Аз си мислех, че само по кръчмите бие нищо неподозиращи хорица, които седят и си пият питието, понеже "го гледат лошо"....". Обикновено такъв тип се познава мнооого преди да завършиш под един покрив с него. И това го казвам не за да оправдавам насилници и убийци, а защото Спирова не помага на никого, като му казва "Ти си жертва и можеш само да се осланяш на обществото, ама то е пещерно и ганьовско, така че няма оправия.".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  А кой ще защити другите 20%? Нито вопъл, нито стон за другите жертви:

  https://nova.bg/news/view/2020/10/29/303870/около-20-от-жертвите-на-домашно-насилие-са-мъже/

  Сам съм, други няма...
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Хубави плакати са им раздали. Стилни, еднакви, в пастелни цветове.

  Лошото на такива двуостри кампании е, че водят до непредвидени резултати. Например западните църкви масово покръстват клетници, за да осуетят депортирането им. Такъв е случаят и с юнака от Ливърпул. Покръстването му дало възможност добре да опознае катедралата, та да си сложи бомбичката на най-подходящо място (добре, че гръмнала още в таксито). Катедралата била препълнена с ветерани от Втората световна война (доколкото са останали), потомци на загиналите, официални лица. . . абе като Света Неделя 1925.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Тази пък кога е видяла домашно насилие освен по филмите? За мен е много спорно дали е виждала гол мъж до сега, но иначе много ги разбира нещата - експерт по насилието над жени.

 11. 11 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2213 Неутрално

  B9‑0236/2020

  Предложение за резолюция на Европейския парламент относно мъжете като жертви на домашно насилие

  Европейският парламент,

  – като взе предвид член 143 от своя Правилник за дейността,

  A. с оглед на настоящата пандемия от Corona;

  Б. като има предвид нарастващия потенциал за конфликти, който достигна тревожно равнище в резултат на политически мерки, като например домашен арест и забрана за излизане и произтичащата от това липса на възможности за оттегляне;

  В. като има предвид, че този потенциал за конфликт често се разтоварва в домашна среда под формата на домашно насилие;

  Г. с разбирането, че мъжете като жертви на домашно насилие е тема, превърната в табу;

  1. подчертава необходимостта от противодействие на домашното насилие, независимо дали жертвите са мъже или жени;

  2. призовава Комисията да изтъкне забраната за дискриминация съгласно член 21 от Хартата на основните права на ЕС и по отношение на мъжете като жертви на домашно насилие, а не да насочва своето внимание едностранно само към жените;

  3. счита, че мъжете, жертви на домашно насилие, следва да получат толкова внимание и закрила, колкото жените жертви;

  4. призовава Комисията да осигури равно третиране на жертвите, както мъже, така и жени, при създаването или продължаването на програми за борба с домашното насилие, финансирани от Комисията;

  5. призовава държавите членки да обърнат повече внимание на въпроса за мъжете като жертви на домашно насилие и да предприемат подходящи мерки за справяне с този проблем.

  Сам съм, други няма...
 12. 12 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Неутрално

  А кой ще защити другите 20%? Нито вопъл, нито стон за другите жертви:https://nova.bg/news/view/2020/10/29/303870/около-20-от-жертвите-на-домашно-насилие-са-мъже/
  —цитат от коментар 8 на MilliVanilli


  Кампанията на Спирова е само в една посока, а всъщност дори в Германия около 20% от жертвите на домашно насилие са мъже!

  ДБ: Време е да спечелим България
 13. 13 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 813 Весело

  До коментар [#10] от "otrqdnik":

  Абе какво става в тая държава, вече имам усещането, че всеки втори е от Харвард или Оксфорд!

 14. 14 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Любопитно

  Човекът, който трябва да понесе срама от домашното насилие, е насилникът.
  ____________________________________________________________________

  Или в 20% от случайте насилничката?

  Но да се говори само за насилници-мъже прави кампанията ви едностранна и далеч от реалностите на живота, г-жо Спирова!

  ДБ: Време е да спечелим България
 15. 15 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Случая си е трагедия...за всички замесени.
  Вижте, убйството си е убийство независимо дали е в следствие домашно насилие или не. Има си НК за тая работа. Да не говорим, че си е грях пред Бога.
  Другото е, че няма как партийният секретар да решава тия въпроси, това го опитахме и не ставаше. Това, че новите марксисти даже не подозират, че сме го минали тоя етап си е техен проблем.
  Това са дълбоко личвини отношения между хора, които искрено са вярвали в някакъв момент, че се обичат и искат да споделят живота си. Трябва да има центрове за консултация и помощ, трябва да има по-бързо светваща червена лампа за превенция при наличия на засечени индикации и т.н. Но обществото има ограничени възможности за въздействие в тази интимна сфера. Религиите с тяхната много по-всеобхватна възможност за контрол не са могли напълно да решат тези проблеми, със закони само няма да стане.

 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Нее ли редно да помислим, малко за причините за всичко това?
  Разбиването на традиционното семейство, вменяването на нетрадиционни роли на мъжа и жената, либералното възпитание налагано от медиите, всичко това направи и мъжа и жената нещастни, и това кой колко бил силен не само не отговаря на истината, ами и е причина за това двата пола да са все по нещастни и самотни, плюс агресивността, обикновено в резултат на разпуснатите нрави и липсата на елементарен морал.
  Силните хора не парадират с това, те просто се справят с проблемите без да вдигат шум около себи се, без хвалипръцковщина, без налагане над другите. Просто самите те излъчват сигурност и стабилност, която принуждава другите да се съобразяват и уважават.
  Ето и малко да се посмеете и малко за размисъл разбира се:
  https://webcafe.bg/svyat/novata-norvegiya-na-singalite-bebe-ot-frizera-za-neya-psihoterapiya-za-nego.html

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Грант даден, грант приет, безсмислени статии на килограм. За домашното насилие, за добрите и клети мигранти, за лошата Унгария, за лошата Полша и т.н. Ако питате феновете на творението ИК в коя държава е намаляло насилието с нейна помощ - ами нито една, няма такава. Всъщност "насилието" се увеличава навсякъде, това е и идеята. Няма ли насилие, няма и как да се смучат и изискват все повече пари от знайни и незнайни безполезни грантояди НПО-та...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 18. 18 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Първо, съболезнования за близките и мъка за смъртта на жената.Второ. Изключително гнусно е това, което правите Спирова. Вие сте обсебили една тема и се представяте за нейн единствен и най- шумен пророк. Вие изобщо не уважавате болката на тия хора. Спрете се. Спрете си обобщенията. Не паразитирайте върху мъката и болката на хората.
  —цитат от коментар 1 на grayeagle


  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Тази Госпожица е обсебила доста теми !
  И не чувства умора !

 19. 19 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 587 Весело

  Минаха изборите и се почна ! Новата политическа обстановка е подходяща за джендър идеологията.

 20. 20 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Дали има каузална връзка между горния вид дописки и 6 те процента на последните избори?

 21. 21 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  [quote#18:"stenlyaka"][/quote]

  Спирка няма и няма и да има, хич не се заблуждавайте. За тези няма нищо свято и неприкосновено, борбата е за гранта...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 22. 22 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Любопитно

  Горе на снимката един мъж носи един плакат с надпис:

  Никаква търпимост към насилието над жените.

  Само да попитам, а какво правим с насилието над мъже? Това трябва ли да го търпим, г-жо Спирова?

  ДБ: Време е да спечелим България
 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  [quote#12:"Полковник Паликъщов"]Но да се говори само за насилници-мъже прави кампанията ви едностранна и далеч от реалностите на живота, г-жо Спирова!/quote]

  Тя не е била родена, когато със социологическото звено на вестник Труд (по перестроечно време и преди да ни сполетят блъсковците) правехме анкета за домашното насилие. И я правехме както трябва: мъже бият жени, жени бият мъже, баби налагат внуци, внуци пердашат дядовци и т.н. Може би още пазя резултатите някъде.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Уж всички сме срещу насилието, но някак си се пропускат основните насилници, а именно цигани и мюсюлмани (домашни и придошли). Това са извършителите на 90% от насилието над жени в България. Тъй като не е политически коректно естествено истината се премълчава

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 25. 25 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  "Да. Повечето жени, които биват убити от партньорите си, са били силни личности. Изисквала се е сила да понесат насилието, тормоза, контрола, атаките по самочувствието си, ограниченията в свободата си."
  *
  По-скоро ги е спирало чувството за отговорност към семейството и децата и желанието децата им да растат в здрава семейна среда с надеждата, че насилникът ще се промени.
  Какво трябва да се направи:
  1. Обучение в горните класове какво е домашно насилие. Насилието не е само физическо и вербално, насилието е манипулативното внушаване на чувство за вина и мачкането на самочувствието на жертвата ден след ден, година след година.
  2. Обществото и особено близките на засегнатите трябва да са наясно, че тяхната дъщеря/син са подложени на тормоз и да им помогнат и подкрепят с каквото могат. Да се изкорени мисленето, че "какъвто/каквато си си избрал, трябва да живееш с него/нея" и че разводът носи срам за семейството. Никой не бива да плаща данък обществено мнение.
  3. Да се наложат по-строги санкции ако родителят, на когото са предоставени родителските права при развод, лишава другия от контакт с децата. Така много жени/мъже биха се решили по-лесно на развод без страх, че няма да виждат децата. Освен това решението при кого да останат децата да се решава след заключението на детски психолози след обстойно проучване на семейната среда.
  4. Повече приюти за жертвите на домашно насилие, както и помощ да си намерят работа и да се устроят.
  Тези дни разбрах, че дъщерята на мои приятели се развежда. Отдавна ни беше ясно, че там нещата не вървят, но тя като отговорен човек се мъчеше да спаси брака. Ходиха и на консултации с психолог, но без особен резултат.
  А имат три деца.
  Толкова умно и добро момиче, с престижна професия и кариера. За съжаление родителите й са болни и не са в състояние да й помагат...

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Насилие, по формата на бой да не говорим за убийство е криминално действе и попада о съответнте удари на закона.
  Вярно е, че няма как да се предвиди, на къде ще го избие партньора след брака (това важи за жените ) , но всичко опира до конформизъм. След като нещата са стигна до там, най-нормално е развода.
  Житейските ситуации са винаги о разнообразни и сложни от закона но както за всичко друго и тук е от значение какви са качествата и акъла на съответните хора в двойката.
  Просто сме различни и се стига до жертви но това си остават интимни неща и няма големи възможности някой отвън да реши проблемите, ако те самите не потърсят помощ.

 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Към тези, кото едва ли не считат за норма мъжа "да възпитава' жена си със шамари и не само, ще попитам: "Имате ли дъщери и ако някой ги бие, как ще реагирате"? Дори и да нямате, помислете за аши роднини и близки, които имат дъщери, какво ще ви е отношението ако някой ги бие или вземе че ги убие.

  Иначе лесно се пишат мнения ей така. лаф да става, ама като му припари на човек, обръща палачинката и почва да вика и да се оплаква, че няма държава.

 28. 28 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Да. Повечето жени, които биват убити от партньорите си, са били силни личности. Изисквала се е сила да понесат насилието, тормоза, контрола, атаките по самочувствието си, ограниченията в свободата си."*По-скоро ги е спирало чувството за отговорност към семейството и децата и желанието децата им да растат в здрава семейна среда с надеждата, че насилникът ще се промени.Какво трябва да се направи:1. Обучение в горните класове какво е домашно насилие. Насилието не е само физическо и вербално, насилието е манипулативното внушаване на чувство за вина и мачкането на самочувствието на жертвата ден след ден, година след година.2. Обществото и особено близките на засегнатите трябва да са наясно, че тяхната дъщеря/син са подложени на тормоз и да им помогнат и подкрепят с каквото могат. Да се изкорени мисленето, че "какъвто/каквато си си избрал, трябва да живееш с него/нея" и че разводът носи срам за семейството. Никой не бива да плаща данък обществено мнение. 3. Да се наложат по-строги санкции ако родителят, на когото са предоставени родителските права при развод, лишава другия от контакт с децата. Така много жени/мъже биха се решили по-лесно на развод без страх, че няма да виждат децата. Освен това решението при кого да останат децата да се решава след заключението на детски психолози след обстойно проучване на семейната среда.4. Повече приюти за жертвите на домашно насилие, както и помощ да си намерят работа и да се устроят. Тези дни разбрах, че дъщерята на мои приятели се развежда. Отдавна ни беше ясно, че там нещата не вървят, но тя като отговорен човек се мъчеше да спаси брака. Ходиха и на консултации с психолог, но без особен резултат.А имат три деца. Толкова умно и добро момиче, с престижна професия и кариера. За съжаление родителите й са болни и не са в състояние да й помагат...
  —цитат от коментар 25 на pamela


  Брей-домашното насилие било и психологическо. А какво да кажем за психологическото насилие от жените към мъжете. Щото те все се сравняват със семействата,които имат повече,не по-малко. Ей го и моята жена при всеки празник гледа "Фейсбук"и вика"Всички са отишли на курорт".Което първо не е вярно,надали и 5 процента от приятелите й във"Фейсбук"са някъде на курорт по празниците,второ това е намек,че другите ходят някъде,а ние не.И то при положение,че тази година поне 10 пъти сме ходили в петзвездни хотели.По празниците не ходим,щото навсякъде е претъпкано и не е комфортно. И въпреки,че и двамата сме се разбрали да не ходим по празниците,пак си го казва.
  Това е само един малък пример за психологическо насилие от жените над мъжете.А има много по-ужасяващи примери. А най-ужасяващият е женската изневяра. За един мъж няма по-лошо нещо от това жена му да изневери.Това е страшен психологически удар.

 29. 29 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Не разбирам защо е този вой под статията. Авторът казва, че всяка една жена

  '''ако се чувства контролирана, ограничавана, обсебвана, психически атакувана и не дай си Боже физически заплашвана или удряна от партньор, е ВЕДНАГА да алармира полицията, да потърси професионална подкрепа и да го сподели с всички свои близки, за да получи най-добрия шанс да се отскубне от тази ситуация с възможно най-адекватна помощ и закрила.''''

  С какво това ви заплаши? Изобщо прочетихте ли статията или поне стигнахте ли до този пасаж??

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  Горе на снимката един мъж носи един плакат с надпис:Никаква търпимост към насилието над жените.Само да попитам, а какво правим с насилието над мъже? Това трябва ли да го търпим, г-жо Спирова?
  —цитат от коментар 22 на Полковник Паликъщов


  Никой не е казал, че трябва да го търпиш. Ако наистина си толкова заинтересуван, започни кампания за защита на мъже от домашно насилие, направи организация, или най малкото напиши нещи във фейсбук.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Любопитно

  Към тези, кото едва ли не считат за норма мъжа "да възпитава' жена си със шамари и не само, ще попитам: "Имате ли дъщери и ако някой ги бие, как ще реагирате"? Дори и да нямате, помислете за аши роднини и близки, които имат дъщери, какво ще ви е отношението ако някой ги бие или вземе че ги убие.Иначе лесно се пишат мнения ей така. лаф да става, ама като му припари на човек, обръща палачинката и почва да вика и да се оплаква, че няма държава.
  —цитат от коментар 27 на tsvetko_51


  Тия дето ги визираш явно са в тесният ти приятелско-роднински кръг и трябва да си адресираш нравоучението през друг канал. Аз поне не виждам хора във форума да "считат за норма мъжа "да възпитава' жена си със шамари и не само". Айде стига с обобщенията на едро и позоваването на "ама всички знаят, че е така".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Това да не е подготовка за приемане на ИК от новите управляващи - розовите фашисти? Щото съучастничеството в педофилия не се наказва от човешкия, а от Божия закон. Въпреки че те са атеисти, добре е да го помнят това, за да не се изненадат скоро от случващото им се.

 33. 33 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  До коментар [#29] от "kaiser":

  Да, прочетохме я - като всяко творение на лицето Спирова, статията не става за нищо. Разглежда проблемът едностранчиво, вменява вина на база полова принадлежност (уж пише за "домашното насилие", но визира само варианта жена - жертва, мъж - насилник, а то има и много други измерения, не само обратното да речем, за което веднага ще се хванете) и реално не дава никакъв смислен съвет на жертвите. Това дето си го цитирал те си го знаят и не го правят по други причини. Не тези дето тя е изредила, доказвайки две неща: никога не се е сблъсквала с домашно насилие дори като свидетел и второ - има се за "силна и независима жена".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 34. 34 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#31:"Тюфлекчия"][/quote]

  Е та това си е норма при либерастите-да приписват на другите неща,които изобщо не са писали.

 35. 35 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Да питам аз другарката Спиров, живееща в Оксфорд, защо другарите пробудени великобританци НЕ са ратифицирали гнусната конвенция? :-)
  Вторият ми въпрос е към Дневник: Откога брътвежите във фейса на някаква лява секретарка мислеща се за активистка, са толкова важни, че да станат статия в медия?!?

 36. 36 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#21] от "rumen_s":


  [quote#18:"stenlyaka"]
  —цитат от коментар 21 на rumen_s
  Спирка няма и няма и да има, хич не се заблуждавайте. За тези няма нищо свято и неприкосновено, борбата е за гранта...[/quote]

  Борбата е за овладяване на всички властови лостове в обществото. Демек борбата е за пълната неоспорима ВЛАСТ! Грантът е за слугите или така наречените "полезни идиоти". Те са пионките в голямата игра. Накрая ще реват, заедно с всички останали. Даже те ще бъдат първи прецакани, защото господарите им знаят що за стока са.

 37. 37 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 659 Любопитно

  Каква е тази мода, да превръщате постинги във Фейсбук в статии?

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#28] от "qxg511087452":

  А на жената й е хубаво да й изневеряват и тя не го преживява тежко? За нея не е удар по самочувствието да роди и отгледа деца, а след тва мъжът и да реши, че му трябва по-млада жена и да я зареже?
  Що за егоизъм е да се смята, че само мъжете са засегнати от изневярвта на жените, а жените някак си го преживявали?

 40. 40 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#6] от "Molossian":

  може ли отговорът да е подплътен от факти? че иначе жълтее.

 41. 41 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Каква е тази мода, да превръщате постинги във Фейсбук в статии?
  —цитат от коментар 37 на Moonshine


  Ами като няма риба и ракът е риба!

 42. 42 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Като чета коментарите под такива статии, винаги съм се чудила, дали само разглезени синове и подтиснати съпрузи ги пишат. Има и други мъжки роли, все пак.

 43. 43 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  Като чета коментарите под такива статии, винаги съм се чудила, дали само разглезени синове и подтиснати съпрузи ги пишат. Има и други мъжки роли, все пак.
  —цитат от коментар 42 на elena_pipilota


  И аз така като чета женските коментари под такива статии. Дали всичките са писани или от стари моми дето тайно си мечтаят някой да им обърне внимание даже и ако ги чобастри по малко, ама във форума се правят на "силни и независими жени" (като авторката), или от каки женени за някакви изверги, които ги спукват от бой, както са правели бащите с майките им, поради което те си мислят, че други мъже по тоя свят няма. Между другото Стивън Кинг беше описал подобен феномен с главната героиня в "То".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 44. 44 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Едвам Корнела обяви че подава оставка и нови надежди покълнаха в сърдцата грантоедски. Сега ако и Кире сколаса да събере мнозинство за промяна на конституцията и сме таман.

 45. 45 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#28] от "qxg511087452":А на жената й е хубаво да й изневеряват и тя не го преживява тежко? За нея не е удар по самочувствието да роди и отгледа деца, а след тва мъжът и да реши, че му трябва по-млада жена и да я зареже? Що за егоизъм е да се смята, че само мъжете са засегнати от изневярвта на жените, а жените някак си го преживявали?
  —цитат от коментар 39 на pamela


  Ами ето ти сама го пишеш-за жената е голям удар мъжът да я зареже.Докато за мъжът ударът е жена му да изневери. Ако мъж изневери и остане при жена си,това за нея не е чак такъв проблем. Докато за мъжът е страшен удар по самочувствието и е обект на подигравки от другите мъже.Имам един приятел от едно село,който каза,че имал съсед с прякор"Мъжът".И това не било,щото бил някакъв много мъжествен ,а защото жена му била изневерила и така другите мъже го подигравали с тоя прякор.Един вид никакъв мъж не е,щом жена му е изневерила.

 46. 46 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#45] от "qxg511087452":

  Четеш ли с разбиране? Мъжете зарязват жените си защото изневеряват с по-млади, решават да се оженят за тях и затова се развеждат.
  Егоистично е да се смята, че само мъжете имат гордост и само те преживяват тежко изневерите. Имам приятелки, които бяха смазани от предателството на мъжете си, които първо си намериха любовници, а след това се разведоха.
  А освен това жените изневеряват с мъже, нали така? Мъже, които смятат, че няма нищо нередно ТЕ да изневерят, дори многократно и то с омъжени жени, щото били мъже и им се полагало. Не си ли дават сметка, че правят мръсно на други мъже, които според тях са "балъци" и "рогоносци"... т.е. причиняват им това, което не искат да се случи на ТЯХ самите?
  Докато ако жените изневеряват, това било смъртен грах, който трябва да се заплати най-малкото с жестоко пребиване... Моето си е мое, а чуждото е общо.
  Защо такива двойни стандарти, а?

 47. 47 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Любопитно

  Очевидно е, че идващото откъм активисти и НПО говорене по въпроса за домашното насилие върши мечешка услуга на жените. Да, проблемът го има, но ако се подхване грешно - виждате какво става, социална експлозия.

  Да, България и хората в нея се намират на много деликатен ръб между две епохи и скоро трябва да се реши как ще протекат нещата. Едната опция е да се гмурнем смело в прогресивното, да изкопираме грубо чуждия модел и който се адаптира - добре, за другите ще си затворим очите. Както при всеки модел, за някои ще стане по-добре, за някои по-зле.

  Проблемът е, че за българския мъж има един парадокс: от една страха иска да е патриархат. От друга наследството от комунизма сложи жената наравно да изкара пари. Така горкичкият уонаби патриарх малко трудно ще преглътне идеята, че ако наистина иска да е шеф и бей, то следва да осигури нещата така, че жената да не работи. Обаче той хем иска жената да работи, хем да изпълнява и една по-стара женска програма. Да, ама и силите, и часовете в денонощието малко не стигат. На българския мачо обаче мама му е казала, че той е най-добрият и заслужава супер жена. Самата тя така се е изявила едно време, изгледала е един златен син и сега си чака същото раздаване от снахата.

  Да, ама жените, като по-гъвкави и адаптивни, хич не харесват тоя сценарий, който е доста закостенял и хич не помага в модерността. Неприятно е също единият да командва и изисква, другият да се криви и да реализира командите, особено ако вторият също е умен и креативен и вижда по-добри варианти. Е тук стават експлозиите наистина - мъжът е искал тип хрисима жена, да изпълнява задания, ама е искал и нещо по-така и е взел мислеща. И приема всяка дума насреща като лична обида...

 48. 48 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  До коментар [#35] от "stargate":

  Не са я ратифицира ли, но ще го направят като му дойде реда. Освен това, там няма партии които са против, няма и политици които разпространяват нелепи измислици, изобщо идиотите са много по малко.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 49. 49 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  А истината е друга - тези родители имат смели и силни дъщери и неудачни, страхливи, ПРЕСТЪПНИ зетьове


  Яко. Съгласен.

 50. 50 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  До коментар [#45] от "qxg511087452":Четеш ли с разбиране? Мъжете зарязват жените си защото изневеряват с по-млади, решават да се оженят за тях и затова се развеждат. Егоистично е да се смята, че само мъжете имат гордост и само те преживяват тежко изневерите. Имам приятелки, които бяха смазани от предателството на мъжете си, които първо си намериха любовници, а след това се разведоха. А освен това жените изневеряват с мъже, нали така? Мъже, които смятат, че няма нищо нередно ТЕ да изневерят, дори многократно и то с омъжени жени, щото били мъже и им се полагало. Не си ли дават сметка, че правят мръсно на други мъже, които според тях са "балъци" и "рогоносци"... т.е. причиняват им това, което не искат да се случи на ТЯХ самите? Докато ако жените изневеряват, това било смъртен грах, който трябва да се заплати най-малкото с жестоко пребиване... Моето си е мое, а чуждото е общо. Защо такива двойни стандарти, а?
  —цитат от коментар 46 на pamela


  Абе в това отношение даже гърците са по-напред законово. Грък да се разведе -или е голям глупак,или богаташ. След развода -жилището и децата -при жената.Прошка нула. Освен това -издържа бившата си до смърт /плюс деца до пълнолетие/ ,ако тя не се омъжи отново и не смени фамилията си. А междувременно може да си има неопределен брой ухажори и любовници. Направете го и в БГ така и да видим Ганчо колко ще помирише жена /и брак/.

 51. 51 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#45] от "qxg511087452":Четеш ли с разбиране? Мъжете зарязват жените си защото изневеряват с по-млади, решават да се оженят за тях и затова се развеждат. Егоистично е да се смята, че само мъжете имат гордост и само те преживяват тежко изневерите. Имам приятелки, които бяха смазани от предателството на мъжете си, които първо си намериха любовници, а след това се разведоха. А освен това жените изневеряват с мъже, нали така? Мъже, които смятат, че няма нищо нередно ТЕ да изневерят, дори многократно и то с омъжени жени, щото били мъже и им се полагало. Не си ли дават сметка, че правят мръсно на други мъже, които според тях са "балъци" и "рогоносци"... т.е. причиняват им това, което не искат да се случи на ТЯХ самите? Докато ако жените изневеряват, това било смъртен грах, който трябва да се заплати най-малкото с жестоко пребиване... Моето си е мое, а чуждото е общо. Защо такива двойни стандарти, а?
  —цитат от коментар 46 на pamela


  Ти пак не вдяваш. На мъжете не им пука чак толкова ако жените им се разведат с тях.Но им пука ако им изневеряват,докато са женени.
  Докато за жените не е толкова фатално ако мъжът изневери,но остане при тях,а е трагедия ако ги напусне и се ожени за друга жена.
  Иначе всеки си гледа него си-ако някоя атрактивна омъжена жена иска да правим секс,много ясно,че няма да я върна.Проблемът е на мъжа й,че жена му кръшка. Ако не е с един,то ще е с друг. Щом го е решила жената спирка няма.

 52. 52 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#45:"qxg511087452"][/quote]

  След като толкова ви бие егото правете като в Турция -там има неписан ''закон за честта'',според който ако жена ти изневери -утрепваш либовника и го лежиш в панделата,а съкафезниците ти носят чай от уважение. По презумпция те приемат ,че жената е слаба и изкушена,т.е. куха лейка и вещ от интериора ,а виновен е този ,който я е изкушил.

  Ама и за турци не ставате - на любовника х*я ше обършете тук ,а жената -трепете. Колко му е - български жени будали -с лопата да ринеш.

 53. 53 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Интересно Спирова с колко мъже (жени) от хомо сапиенс е живяла заедно като двойка, че да има мнение за домашното насилие?
  Нещо ми подсказва, че отговорът е 0.
  Такива като нея си остават завинаги сами, но даващи мнение на останалите как трябва да живеят.

 54. 54 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#50:"log_on"][/quote]

  Е то в България да не е по-различно. След развода жилището се присъжда на жената ако имат деца. Един приятел така се разведе и съдът присъди жилището на жена му,въпреки че той го беше платил почти изцяло .Оная не давала и една стотинка вкъщи и след развода си купила чисто нова кола за 50 бона.
  И сега пичът живее под наем без никакви спестявания .

 55. 55 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#50:"log_on"]
  —цитат от коментар 54 на qxg511087452
  Е то в България да не е по-различно. След развода жилището се присъжда на жената ако имат деца. Един приятел така се разведе и съдът присъди жилището на жена му,въпреки че той го беше платил почти изцяло .Оная не давала и една стотинка вкъщи и след развода си купила чисто нова кола за 50 бона. И сега пичът живее под наем без никакви спестявания .[/quote]

  Да си мислил като си се женил. В Гърция и под моста ще спиш,ама нейната издръжка ще платиш всеки месец да си спи в апартамента/къщата/ с децата. Или хващаш дърмите по третия свят за ''спасение''. В границите на ЕС пак те ловят за издръжката. Пък бившата ти може и на 65 г. да е -пак я издържаш,ако те бие парата отгоре, плащай и на куп 18 годишни,ако това е била причината да я зарежеш. А гърците също са православни и са в ЕС. Но знаят цената на жените си. А българите са обикновени лигльовци и инфантили.

 56. 56 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Обаче най-фундаменталният проблем, когато НПО се заеме с някой въпрос е, че въпросът никога няма да се реши. Просто защото плащането на много хора зависи от това. И вместо някакъв изход, ще се въвеждат все повече теории, концепции и проблематизация, за да има за какво да се захване НПО-то. Накрая от реален проблем с насилие нещата ще стигнат примерно до микроагресии.

 57. 57 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#45:"qxg511087452"]
  —цитат от коментар 52 на log_on
  След като толкова ви бие егото правете като в Турция -там има неписан ''закон за честта'',според който ако жена ти изневери -утрепваш либовника и го лежиш в панделата,а съкафезниците ти носят чай от уважение. По презумпция те приемат ,че жената е слаба и изкушена,т.е. куха лейка и вещ от интериора ,а виновен е този ,който я е изкушил.Ама и за турци не ставате - на любовника х*я ше обършете тук ,а жената -трепете. Колко му е - български жени будали -с лопата да ринеш.[/quote]

  Глупости на търкалета. В Турция за 2019г има 440 жени убити от съпрузите си.При 17 за България. Населението на Турция е 11 пъти повече и пак излиза,че в Турция два пъти повече жени стават жертва на съпрузите си .И това по официални данни.Неофицално са в пъти повече.

 58. 58 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#57:"qxg511087452"][/quote]

  Там причините са други като цяло за убийствата. А те са - ТЯ иска да го напусне по някакви причини,а не че е изневерила и той да я трепе.

 59. 59 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#55:"log_on"][/quote]

  Викаш лигльо е моят приятел,който даде близо 200 бона за жилище,което остана за жена му,която не е дала една стотинка за това жилище.
  И причината за развода бе нейна изневяра .Ама в твоите очи е светица.

 60. 60 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#57:"qxg511087452"]
  —цитат от коментар 58 на log_on
  Там причините са други като цяло за убийствата. А те са - ТЯ иска да го напусне по някакви причини,а не че е изневерила и той да я трепе.[/quote]

  Глупости. Навсякъде мъжете много тежко приемат изневярата.

 61. 61 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#55:"log_on"]
  —цитат от коментар 59 на qxg511087452
  Викаш лигльо е моят приятел,който даде близо 200 бона за жилище,което остана за жена му,която не е дала една стотинка за това жилище.И причината за развода бе нейна изневяра .Ама в твоите очи е светица.[/quote]

  Хората в цивилизованите места подписват предбрачен договор и /или си пазят бИлЯшките от инвестициите по време на брака. Вие забравяте,че бракът е преди всичко сделка. А емоциите са като цяло нищожни пред закона.

 62. 62 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  До коментар [#51] от "qxg511087452":

  На мъжете не им пукало ако жена им се разведе с тях или ги напусне? Невярно.
  Мъжете по-често убиват бивши съпруги или жени, с които са живели на съпружески начала, отколкото настоящи съпруги.
  Някои мъже не могат да понесат, че са изоставени, преследват жената, заплашват я със саморазправа, пребиват, убиват... Егото му не може да понесе, че тя го е изоставила, особено ако е създала нова връзка.
  Ако не е моя, няма да бъде ничия... Ето, това е философията на тези примати.
  Статистиките са красноречиви.

 63. 63 Профил на thebicycle
  thebicycle
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxp53317185":

  Заради издръжката, парите и имотите при развод.

 64. 64 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  От друга страна сме на първо място по жени компютърни специалистки. Какъв е извода: от боя се поумнява.

 65. 65 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#59] от "qxg511087452":

  Не знам някой да подарява апартаменти - жилището се присъжда до навършване на пълнолетие на децата. Няма смяна на собствеността, жената не може да го продаде и да изчезне.

  И разбира се, след развода това е в интерес на децата - да не сменят среда, да имат по-добър стандарт. Също така ти даваш жилището, но след това жената не стои да щрака с пръсти, трябва да ги изгледа тия деца като основен родител. Каква кола кара и как ще си организира живота и дали трябва да страда или може да си уреди хубав живот - това не е проблем на мъжа.

 66. 66 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#60:"qxg511087452"][/quote]

  Ти да видиш. Децата на жени и мъже живяли през соца ,когато ''жените бяха общи'' ,а мъжете правеха кариера пробутвайки жена си на шефа ,днес станали много чувствителни на тема изневяра.
  Момченце, шантаво и сбъркано е изначално цялото домашно бг възпитание на тема брак и семейство и залитате от крайност в крайност. А брака е нещо много простичко.
  Може и българките да са учени,недоучени що е то брак,но бг мъжете са неспасяеми в това отношение.

 67. 67 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#61:"log_on"][/quote]

  Ами мъжете се влюбват.И не гледат на брака като на сделка.За разлика от жените .Мъж няма никакви проблеми да се омъжи за жена без високи доходи и имоти ,ама жените това гледат основно.
  То ако трябва да сключват предбрачен договор по-добре изобщо да не се женя.

 68. 68 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#51] от "qxg511087452":На мъжете не им пукало ако жена им се разведе с тях или ги напусне? Невярно. Мъжете по-често убиват бивши съпруги или жени, с които са живели на съпружески начала, отколкото настоящи съпруги. Някои мъже не могат да понесат, че са изоставени, преследват жената, заплашват я със саморазправа, пребиват, убиват... Егото му не може да понесе, че тя го е изоставила, особено ако е създала нова връзка. Ако не е моя, няма да бъде ничия... Ето, това е философията на тези примати. Статистиките са красноречиви.
  —цитат от коментар 62 на pamela


  При 25 хиляди развода на години и сигурно още толкова прекратени връзки,описаните от теб случаи са незначителен брой.

 69. 69 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Весело

  [quote#61:"log_on"]
  —цитат от коментар 67 на qxg511087452
  Ами мъжете се влюбват.И не гледат на брака като на сделка.За разлика от жените .Мъж няма никакви проблеми да се омъжи за жена без високи доходи и имоти ,ама жените това гледат основно. То ако трябва да сключват предбрачен договор по-добре изобщо да не се женя.[/quote]

  Мъжът се влюбва с долната глава. Не е крива жената ,че се влюбва с единствената си /и практична/глава. Все пак полът я е натоварил с много повече отговорности от мъжа. Затова всеки льольо първо вика -мамоооо,а не татииии.
  Даже в гражданското акта за брак се връчва на жената - тя е стълба и пазителката на семейството и продобивките,а мъжа вятър го вей на бял кон /т.е. преминаваща нова фустичка ,на която да се пробва да пробута долния си ''мозък''.

 70. 70 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#68] от "qxg511087452":

  Горе-долу всяка разведена жена обаче минава през минимум няколко години изнервени отношения с бившия. В доста случаи тия отношения ескалират до заплахи и дори насилие, но не всяко се докладва и вписва като статистика. Но ако чуеш разкази - хич не е рядкост. Българинът не се развежда цивилизовано в повечето случаи.

 71. 71 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  "Защо домашното насилие продължава да изненадва близките на жертвите?"

  Защото се премълчават проблемите, които стоят зад насилието! И насилието се разглежда като случаен акт, възникнал от нищото, щото видиш ли, мъжете били кофти по природа. Което е пълна тъпня! Разровете кочината и ще стане ясно, откъде идва насилието. Докато за насилието се сипят квалификации и обвинения на кило, насилието не само няма да се спре, ще се увеличава!

  И да попитам? Защо трябва са се спре конкретно насилието над жени? А насилието над мъже, деца и възрастни? То е ОК?

 72. 72 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#59] от "qxg511087452":Не знам някой да подарява апартаменти - жилището се присъжда до навършване на пълнолетие на децата. Няма смяна на собствеността, жената не може да го продаде и да изчезне. И разбира се, след развода това е в интерес на децата - да не сменят среда, да имат по-добър стандарт. Също така ти даваш жилището, но след това жената не стои да щрака с пръсти, трябва да ги изгледа тия деца като основен родител. Каква кола кара и как ще си организира живота и дали трябва да страда или може да си уреди хубав живот - това не е проблем на мъжа.
  —цитат от коментар 65 на lil_alex


  Ами не е така.Ако жилището е съсобственост на двамата съпрузи,то съдът го присъжда на жената,ако са присъдени на нея децата (в 95 процента от случаите).И тя го ползва цял живот. Наистина не може да го продава,но си остава да живее цял живот в него.
  Ако жилището е собственост на мъжа,тогава съдът присъжда ползването от жената,докато упражнява родителските права над децата.
  Т.е при съсобственост мъжът е аут от жилището,а дори да е негово пак е аут,докато децата станат на 18 години.

 73. 73 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#60:"qxg511087452"]
  —цитат от коментар 66 на log_on
  Ти да видиш. Децата на жени и мъже живяли през соца ,когато ''жените бяха общи'' ,а мъжете правеха кариера пробутвайки жена си на шефа ,днес станали много чувствителни на тема изневяра.Момченце, шантаво и сбъркано е изначално цялото домашно бг възпитание на тема брак и семейство и залитате от крайност в крайност. А брака е нещо много простичко.Може и българките да са учени,недоучени що е то брак,но бг мъжете са неспасяеми в това отношение.[/quote]

  От личен опит ли говориш,че мъжете пробутвали жените си на шефа за кариера през соца?Щото аз за такива случаи не съм чувал.

 74. 74 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#69:"log_on"][/quote]

  Ако мъжете мислеха с долната си глава изобщо нямаше да се женят.За какво да се обвързва с една жена,като може да ги сменя редовно?Жените напират за брак,не мъжете.
  Но мъжете глупаво се влюбват в недостойни жени и после съжаляват.

 75. 75 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  А брака е нещо много простичко.
  —цитат от коментар 66 на log_on


  Простичко е за жената, която е разучила и направила финансовите разчети, какво има младоженеца как да му го вземе и как да му бие шута, за да търси следващата жертва ;-)

 76. 76 Профил на thebicycle
  thebicycle
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#51] от "qxg511087452":

  Е има спирка, както се видя. Само че, на някои не им харесва.

 77. 77 Профил на Петър Георгиев
  Петър Георгиев
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Не мога да си представя как насилието може да бъде непредвидимо, наистина не мога.
  Единствено обяснение би могло да бъде съжителство между непознати, в смисъл- знам те как изглеждаш, къде работиш, колко пари изкарваш, къде те срещнах... но нямам никаква идея какъв човек си. А, да, освен идеята в главата ми за теб самия.

 78. 78 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  От личен опит ли говориш,че мъжете пробутвали жените си на шефа за кариера през соца?Щото аз за такива случаи не съм чувал.
  —цитат от коментар 73 на qxg511087452


  Плямпа си по женски ;-)

  Пропуснала е да осъзнае, че женската риторика загуби смисъл с еманципацията. Да надговориш съпруга вече не върши работа, защото решенията и носенето на отговорността вече не е задължение на съпруга ;-)

  Та нека си плямпа, отговорността и последствията са си нейни. Съпругът би и простил, но живота не прощава ;-)

 79. 79 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#73:"qxg511087452"][/quote]

  Не само. Масово си беше. Дори относително грознички жени и операторки на млечни единици и кранистки ,до другарките в службите и висшия партиен ешелон бяха бъкани с полово предавани инфекции от собствени ,предишни и следващи мъже и/или любовници. Купища спонтанни аборти по тези причини,съответно и деца от текущи любовници. /ДНК тест нямаше/. Всичко си беше в реда на нещата. Ако провериш статистиките от тогава - почти убийство от ревност не съществуваше. А ако искат да се развеждат - първо минаваха през другарски или колективен съд преди да стигнат до граждански/ако стигнат въобще/. Където ги разубеждаваха - що да го сменяш или да я сменяш като и новия /новата ще е пак от този сой. И си беше верно при онова затворено общество като голямо семейство.
  Затова давайте го по-лежерно. Та вие сте деца на гореописаните ''честни'' друарки и друари.

 80. 80 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  До коментар [#77] от "Петър Георгиев":

  Ескалирането до насилие всъщност е много предсказуем процес, но темата е малко далеч от нормалните граждани и е в полезрението само на силоваци, гардове и други биткаджии. А иначе си има една предсказуема крива при всеки човек от бдителност до агресия и неминуемо действие.

  Повечето ситуации не ескалират до насилие, но и повечето хора нямат опит с други или със себе си какво става след като "падне пердето".

  Освен това хората са гледали насилие само по филмите и не знаят реално колко е чуплив човек и колко лесно стават фаталните наранявания. При душене например, колкото и да е голям и едър човек, има 5 секунди, докато загуби съзнание.

 81. 81 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  [quote#73:"qxg511087452"]
  —цитат от коментар 79 на log_on
  Не само. Масово си беше. Дори относително грознички жени и операторки на млечни единици и кранистки ,до другарките в службите и висшия партиен ешелон бяха бъкани с полово предавани инфекции от собствени ,предишни и следващи мъже и/или любовници. Купища спонтанни аборти по тези причини,съответно и деца от текущи любовници. /ДНК тест нямаше/. Всичко си беше в реда на нещата. Ако провериш статистиките от тогава - почти убийство от ревност не съществуваше. А ако искат да се развеждат - първо минаваха през другарски или колективен съд преди да стигнат до граждански/ако стигнат въобще/. Където ги разубеждаваха - що да го сменяш или да я сменяш като и новия /новата ще е пак от този сой. И си беше верно при онова затворено общество като голямо семейство.Затова давайте го по-лежерно. Та вие сте деца на гореописаните ''честни'' друарки и друари.[/quote]

  Ти в цигански квартал ли си живяла бе моме? Имам роднини из цяла България, не знам за нито един такъв случай?! Имам голяма рода. София, Варна, Пловдив, Русе, Бургас и някой от селата наоколо. Щеше да се разчуе. И за съседи не знам. Моите искрени съболезнования, но говориш за изроди някакви.

 82. 82 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 991 Неутрално

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  “ Не паразитирайте върху мъката и болката на хората.”
  ——
  Хубава дума “ паразит”. Боцнало хоботчето и смуче до отмала

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 83. 83 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#79] от "log_on":

  Кажи от кое забутано село си излязла поне ...

 84. 84 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#79] от "log_on":

  Щото да замеряш така с квалификация целия български народ, хич не е ОК!

 85. 85 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#69:"log_on"]
  —цитат от коментар 74 на qxg511087452
  Ако мъжете мислеха с долната си глава изобщо нямаше да се женят.За какво да се обвързва с една жена,като може да ги сменя редовно?Жените напират за брак,не мъжете.Но мъжете глупаво се влюбват в недостойни жени и после съжаляват.[/quote]

  Ха, призна си. Недостойни - т.е. очото е направило избора, индоктринирано от рекламите - то затова всяка кифло-кака като с муцка като полов орган и с цици на крава - многодетна майка медалистка ви събра и хормоните ,и имотите. Та живейте си по рекламите,но не забравяйте ,че са платени скъпо.

 86. 86 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Често се чудя, и то с голямо притеснение, дали активистките имат синове.

 87. 87 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  [quote#85:"log_on"][/quote]

  Всъщност ти го написа много добре! Мъжете не се женят за имане, като жените. Женят се за партньорка. И когато стане ясно, че партньорката всъщност се е оженила за имане, става и патакламата ...

  И заради масовите разводи, междувременно все повече мъже отказват да мислят с нещо друго, освен с долната глава. Няма брак, няма проблем. Решен проблем.

 88. 88 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Често се чудя, и то с голямо притеснение, дали активистките имат синове.
  —цитат от коментар 86 на bobix


  Имат. Мамини, като оня, дето отнесе журналиста на кръстовището. То все отнякъде идват "гадните" мъже и все някой ги е възпитал ... не са паднали от небето.

 89. 89 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#73:"qxg511087452"]
  —цитат от коментар 79 на log_on
  Не само. Масово си беше. Дори относително грознички жени и операторки на млечни единици и кранистки ,до другарките в службите и висшия партиен ешелон бяха бъкани с полово предавани инфекции от собствени ,предишни и следващи мъже и/или любовници. Купища спонтанни аборти по тези причини,съответно и деца от текущи любовници. /ДНК тест нямаше/. Всичко си беше в реда на нещата. Ако провериш статистиките от тогава - почти убийство от ревност не съществуваше. А ако искат да се развеждат - първо минаваха през другарски или колективен съд преди да стигнат до граждански/ако стигнат въобще/. Където ги разубеждаваха - що да го сменяш или да я сменяш като и новия /новата ще е пак от този сой. И си беше верно при онова затворено общество като голямо семейство.Затова давайте го по-лежерно. Та вие сте деца на гореописаните ''честни'' друарки и друари.[/quote]

  Ти да не си им светила,та знаеш коя с кой мъж е спала ?Напротив-по време на соца все още съществуваше традицията да се пие"блага ракия".За разлика отсега,когато ако някоя момиче е девствено е обект на подигравки от съученичките си.
  Този Содом и Гомор,който описваш може да е съществувал в приятелския ти кръг,но това не означава,че е бил масово явление.

 90. 90 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 901 Неутрално


  Ами не е така.Ако жилището е съсобственост на двамата съпрузи,то съдът го присъжда на жената,ако са присъдени на нея децата (в 95 процента от случаите).И тя го ползва цял живот. Наистина не може да го продава,но си остава да живее цял живот в него.
  Ако жилището е собственост на мъжа,тогава съдът присъжда ползването от жената,докато упражнява родителските права над децата.
  Т.е при съсобственост мъжът е аут от жилището,а дори да е негово пак е аут,докато децата станат на 18 години.
  —цитат от коментар 72 на qxg511087452


  Мой добър приятел имаше неблагоразумието да има дете с една феминистка. Разбира се нещата не се получиха, защото все пак трябва някакво минимално чувство на съвместно съжителство. След раздялата, тя буквално отвлече детето. В този случай законодателството е повече от не равнопоставено! За приятеля ми остана да го вижда детето два пъти месечно, срещу удоволствието да плаща на майката издръжка. А това, че тя е и тотален социопат, няма да коментирам. Но пък сигурно е написала една две подобни статии като тази.

 91. 91 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#85:"log_on"][/quote]

  Естествено,че няма да се женят мъжете за някой крокодил. Но пък рядкост са и тези,които предпочитат джукливи силиконки. За тях си има определен тип мъже,които не олицетворяват повечето мъже в България.
  Специално за моят разведен приятел даже жена му беше грозна.А той бе красавец и жените му налитаха. Ама тъй като беше добряк и оная му съсипа живота.

 92. 92 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#89] от "qxg511087452":

  Проблема с феминистките ще се реши от само себе си. Със всеки мигрант, част от думата "еманципация" избледнява. А мигрантите и за в бъдеще ще прииждат на тълпи. В цяла Европа има демографска криза. Германците вече се предадоха. Та нека водят война с мъжете си, изхода е ясен и не е в тяхна полза, но жената си е жена, мярка няма.

 93. 93 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  [quote#61:"log_on"]
  —цитат от коментар 67 на qxg511087452
  . То ако трябва да сключват предбрачен договор по-добре изобщо да не се женя.[/quote]

  Не забравяй ,че днес има стотици хиляди бг жени,които имат нещо свое, продобито преди брака - наследство или купено. Все пак стотици хиляди бг гастербайтерки и/или фирмени кариеристки събраха крупни суми и ги инвестираха примерно в недвижимости ,и не само. А статистиките ,кото съм чел в Дневник са ,че бг мъжлетата живеят с мама и тати поне до 35 г. ,т.е. падат си гологъзни. Та нямам идея вие или вашшия приятел с какви се свързвате,но явно са от типа - тати каза,че съм чужда стока и трябва да обера някой мъж.

 94. 94 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#90] от "bobix":

  Имам куп такива познати. Един от тях два пъти се жени, има две деца, изплаща два апартамента и сега живее при майка си и баща си. Ни деца ни семейство .. нищо, само разходи. А хОди се жЕни ... :-)

 95. 95 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Весело

  [quote#89:"qxg511087452"][/quote]

  Блага ракия никой не е пил на кака над 18 г. И то по някое село. Абе вие да не сте женили по време на бригадирското движение.

 96. 96 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Не забравяй ,че днес има стотици хиляди бг жени,които имат нещо свое
  —цитат от коментар 93 на log_on


  В такъв случай ми е интересно, защо продължавате да се жените по сметка?

  И не каза от коя пещера си изпълзяла, дето раздавали жените си на чужди мъже?

 97. 97 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#93:"log_on"][/quote]

  Имуществото,което е придобито преди брака си остава собственост на този,на когото е.Та ако се оженя за жена с имот,няма как да й го взема .Но пък съдът може до присъди тя да живее в моето жилище,докато децата навършат пълнолетие.

 98. 98 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1180 Весело

  [quote#85:"log_on"]
  —цитат от коментар 91 на qxg511087452
  Естествено,че няма да се женят мъжете за някой крокодил. Но пък рядкост са и тези,които предпочитат джукливи силиконки. За тях си има определен тип мъже,които не олицетворяват повечето мъже в България. Специално за моят разведен приятел даже жена му беше грозна.А той бе красавец и жените му налитаха. Ама тъй като беше добряк и оная му съсипа живота.[/quote]

  Много си ангажиран емоционално с твоя приятел. Твоя приятел не си ти .....или ти си ''твоят разведен приятел''. А може би си имал и мокриу полюции спрямо жената на добрия ти приятел. Въобще по-добре се обърни към психолог. Щото с чужда пита помен правиш.

 99. 99 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#93] от "log_on":

  И след като си имате имане, не разбирам, какъв е проблема с предбрачният договор? След като разводите са масови, не е ли много по-добре да е ясно, кой какво ще отнесе след развода? Къде виждаш проблем в предбрачния договор?

 100. 100 Профил на qxg511087452
  qxg511087452
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#89:"qxg511087452"]
  —цитат от коментар 95 на log_on
  Блага ракия никой не е пил на кака над 18 г. И то по някое село. Абе вие да не сте женили по време на бригадирското движение.[/quote]

  В моя род всички жени са омъжвали девствени.Или са правели секс преди сватбата единствено с бъдещия си съпруг.Което е същото-пак не са били с други мъже преди това.
  Казах ти-не преекспонирай личния си опит върху всички жени.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK