Анастас Герджиков - един професор в политическа тога

Анастас Герджиков - един професор в политическа тога

© Юлия Лазарова"Дневник" покани още в началото на предизборната кампания за президент основните претенденти за интервю. Никой не прие поканата за разговор. Преди втори тур двамата кандидати, които стигнаха до балотаж, ще се срещнат в единствения дебат, излъчван по БНТ. "Дневник" публикува текстове за настоящия президент Румен Радев (четете тук) и за проф. Анастас Герджиков - какво знаем за тях от публичната им дейност до момента и от кампанията.


И за проф. Анастас Герджиков, както за друг кандидат в тази предизборна кампания, може да се каже, че показа друг образ - сериозно по-различен от този, който изграждаше като ректор и преподавател или какъвто хората си представяха заради визитката - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


В сравнение с другите независими кандидати, издигнати по формулата от Инициативен комитет и припознати от партия, проф. Герджиков получи най-силна подкрепа от избралата го партия - тази на бившите управляващи ГЕРБ. Самият той явно също я прие напълно, защото голяма част от предизборните му прояви из страната бяха с кандидитите за депутати на партията на Бойко Борисов. А инициативният комитет беше оглавен също от народен представител от ГЕРБ, който и сега влиза в следващия парламент - Радомир Чолаков.
Самият Борисов не пропускаше да хвали номинацията, използвайки я и в своята битка срещу опонента му - настоящия президент Румен Радев. Двойката проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева избра посланието "Наистина обединени", което също беше директно противопоставяне към Радев, наричан "разединител на нацията".


Дали само заради ГЕРБ, или заради припознаването като основен опонент, и проф. Герджиков включи в кампанията си нападки срещу президента. "Президентът не може да каже аз съм срещу дадена партия, защото тя поддържа задкулисието, или аз съм срещу определена личност и от там - срещу цялата партия, аз ще работя с едни, а няма да работя с други. Това не е работа на президента. Президентът може да обича едни и да мрази други, но трябва да работи с всички", каза той още в една от първите си изяви.


По повод номинацията му, Радев пък реагира, че "преди 5 години Борисов се скри под полата на Цачева, сега - под тогата на ректора".


Проф. Герджиков очаквано стигна до балотаж, макар разликата на първи тур да е сериозна. За втори той обаче има и негласната подкрепа на ДПС.


От академично към политическо


"Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България от инициативен комитет, защото смятам, че в този тежък момент на разделение и противопоставяне имам необходимите качества, за да олицетворявам единството на нацията... Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик, но смятам, че всеки от нас е длъжен в даден момент да се отплати на България за всичко, което е получил от родината и сънародниците си. Очаквам подкрепа от всички партии и всички български граждани", заяви при номинацията си Герджиков.


Постепенно в кампанията, професорът започна да заявава все повече политически позиции, съвпадащи с тези на ГЕРБ.


А в седмицата преди балотажа стигна и до директна защита на модела, срещу който се противопоставят т.нар. партии на промяната, но свързван с ГЕРБ и ДПС. "Смяната на главния прокурор Гешев и шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров не се налага, защото прокуратурата и антикорупционната комисия работят прилично. Но трябва да се сменят правилата за подбор на съдиите, за да сме сигурни, че те ще осъждат хората, които главният прокурор праща на съд."


Ако главният прокурор арестува 50 души и ги прати на съд, но в съда не успяваме да ги осъдим, това няма ли да е проблем? Трябва цялостно да сменим правилата, включително за подбор на съдии на всички нива


Проф. Анастас Герджиков,

кандидат за президент в тв интервю


Според професора, той е стигнал до решението да се кандидатира за президент след разговори с приятели от "дясно-център", а седмица преди да съобщи публично разбрал, че ГЕРБ иска да го подкрепи. Герджиков заяви и че преди 5 години отказал на една от големите партии да е кандидат-президент, но не се разбра дали говори за същата.


Сериозна академична кариера


Герджиков е втори мандат ректор на най-старото висше учебно заведение в България. За първи път е избран да ръководи СУ през 2015 г., а през 2019 г. беше преизбран от общото събрание на университета. Той беше зам.-министър на образованието от 2001 до 2003 г., управител на Фонд "Научни изследвания" (2008-2009 г.) и член на специализирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия (2007-2010 г.). В периода 2010 до 2014 г. беше заместник-ректор на университета, като отговаря последователно за акредитацията и научната дейност и за учебната дейност - докторанти и продължаващо обучение. През 2020 г. е избран за председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Като член на съвета той се смята за един от консултантите, с които третото правителство на ГЕРБ прави реформата във висшето образование.

Анастас Герджиков е роден на 28 февруари 1963 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури през 1982 г. Следва една година класическа филология в СУ, а през следващата година продължава в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 г. с дипломна работа на тема "Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения". Владее английски, немски, френски и руски език.


Визитката му продължава с още детайли на плътна академична кариера: От 1990 г. е хоноруван, а от 1991 г. е редовен асистент по латински език в СУ. Специализирал е в Австрия и в Германия. През 2001 г. получава образователната и научна степен "доктор" (дисертационният му труд е озаглавен "Понятието clementia в традицията на римската литература от периода на републиката и идеологията на ранния принципат").


От 2004 г. е доцент по антична литература (с хабилитационен труд "Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици"). През 2006 г. получава научната степен "доктор на филологическите науки" (с дисертационен труд "Огледалото на владетеля. Възникване и развитие на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие"). От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература (с хабилитационен труд "Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.").


Проф. Герджиков води лекции по латински език (фонетика и фонология, морфология, синтаксис) и римска литература в катедрата по класически филологии на СУ. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата "Политика".


"Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик"


Всъщност Герджиков има общо с политиката и преди номинацията за президент.


След участието му в правителството на Сакскобургготски като зам.-министър на образованието от 2001 до 2003 г.,, той е обвързан с "Новото време" на Емил Кошлуков. През 2005 г. "Новото време" преговаря за коалиция с ДПС, а Герджиков е съпредседател на предизборния му щаб. Разследващата медия Bird.bg припомни, че до 2009 г. включително Герджиков е подавал имотна декларация като член на политическа партия - бил е част от Изпълнителното бюро на "Новото време".


През есента на 2007 г. Герджиков е в кандидатската листа за общински съветници на местните избори в София от Съюз БГ- коалиция между движение "Гергьовден", партия "Новото време" и Земеделския народен съюз. Кандидат-кмет на коалицията е зам.-председателят на "Новото време" Юлияна Дончева.


А 12 години по-късно, на 24 май 2019 г., Герджиков разкритикува политиците, които застанаха най-отпред на шествието за празника в София. "Коментирам за втори път поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция", каза проф. Герджиков по време на академичното тържество на университета.


Анастас Герджиков - един професор в политическа тога

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Начело на шествието бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите от кабинета "Борисов 3" Екатерина Захариева и Боил Банов, както и председателят на БСП Корнелия Нинова.


"Повечето от политиците преди това никога не са участвали в шествието и затова не знаят какъв е неговият ред - винаги най-отпред върви българското духовенство, след него са представителите на научните, образователните и културните институции, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник", разясни той.


На откриването на академичната година в СУ през октомври 2021г. Герджиков заяви, че той и деканът на Юридическия факултет не са знаели "не само за случая - не знаехме, че съществува Петър Илиев". Юристът Петър Илиев - преподавател по конституционно право в Алма матер, беше предложен за вицепремиер и силов министър от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и покрай номинацията му избухна скандал за плагиатство, потвърдено от етичната комисия към СУ. По-късно той подаде оставка.


Скандалите около името на Герджиков


По време на ректорстването на кандидат-президента на ГЕРБ стремежът беше университетът всячески да се опази от скандали. Често неуспешно. Например преди 5 години университетът дълго не искаше да допусне журналисти до архива си, за да видят дипломата от СУ на Цецка Цачева - неуспешният кандидат на ГЕРБ на предишните президентски избори - за да не пострада авторитетът на учебното заведение при евентуален проблем. Дори при пресния случай с плагиатството на Петър Илиев първата реакция на университета беше, че това не е негова работа, а на Министерството на образованието, което, оказа се, не е така.


Името на Герджиков беше замесено в скандал заради конфликт на интереси в периода около преизбирането му за ректор през есента на 2019 г. Разследване на Би Ти Ви разкри информация за граждански договор за 9 хил. лв., който СУ е сключил с майката на ректора - проф. Мария Герджикова, преподавател в катедра "Методика" на Факултета по славянски филологии. Договорът е за изследване на потребностите за обучение по български език и литература в българските общности зад граница и е сключен през септември 2018 г. и подписан от зам.-ректора на университета доц. Георги Вълчев. Едва сега, на 1 октомври, пресцентърът на оглавяваната от бившия главен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия изпрати решението си от 5 февруари 2020 г. по казуса, според което не установява конфликт на интереси с аргумента, че договорът не бил подписан от ректора, а от заместника му. След оповестяване на случая проф. Герджикова оповестява пи Би Ти Ви, че ще дари парите.


Финансова инспекция, направена в началото на 2012 година на дейността на Фонда за научни изследвания за периода 2008 - 2009 г., когато е била оглавяван от Герджиков, изнесе данни за скандални нарушения. Проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), показва 88 нарушения, сочи справка на "Дневник". Ревизията включва възлаганите обществени поръчки, сключваните договори с фирми изпълнители и финансиране на фирми от фонда. "През 2008 г. за научно-изследователски проекти в бюджета на фонда са планирани около 50 млн. лв., а са сключени договори за над 105 млн. лв. През 2009 г. са планирани 56 млн. лв., но фондът сключва договори на стойност 138 млн. лв., или три пъти повече от бюджета си", съобщи тогавашният министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарен контрол, цитиран от "Медиапул".


Проверката на АДФИ потвърди вече изнесените година по-рано данни за нарушения в експертен доклад за управлението на фонда, поръчан от директора му проф. Емил Хорозов, който беше назначен на поста през 2010 г. след изтичането на мандата на Герджиков. Докладът показва, че средствата във ФНИ са управлявани по съмнителен начин, проекти са печелили финансиране по неясни критерии и дори при наличието на конфликт на интереси. След оповестяването на доклада Хорозов напусна (в началото на 2011 г.), след като не последвала реакция от министъра на образованието Сергей Игнатов (по време на кабинета "Борисов 1"), въпреки че докладът му е бил предаден на още през октомври 2010 година.


През юли 2017 г. за пореден път Сметната палата отказва да завери финансовия отчет на Софийския университет с мотив, че той не дава вярна представа за финансовото състояние и имуществото му към 31 декември 2016 г. От палатата посочват, че още от 2012 г. установяват повтарящи се отклонения, като са отказвали да заверят отчетите на университета за 2014 и 2016 г., а са подписвали документите с резерви през 2012, 2013 и 2015 г. От 2010 до 17 ноември 2015 г. Герджиков е зам.-ректор, а след това е ректор.


Основна причина за отклоненията е липсата на адекватни контролни процедури, които да предотвратяват и разкриват извършването на финансови и счетоводни нарушения. "Не е осигурена идентичност на информацията между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма увереност кои са достоверните данни и какви са реалните им стойности", се казва в заключението на палатата.


Пак през 2017 г. още един скандал засяга авторитета на СУ. Разследване на "Офнюз" вади на светло информацията, че в СУ са си раздали 19.5 милиона лева над заплатите предишната година. Данните излизат от справка, изискана от студентите в Академичния съвет Симеон Георгиев и Стефан Радов по Закона за достъп до обществената информация и предоставена от ректора.


"Някои са получили двойно и тройно отгоре от иначе тревожно задлъжнелия държавен университет, а други - нито стотинка допълнително. Избрани по неясни критерии хора са добавили към заплатите си по 2000-3000 и повече лева месечно, тоест десетки хиляди годишно. За целта са използвани различни механизми: индивидуални еднократни възнаграждения; "абониране" за проекти; плащане на часове над норматива, магистърски курсове, добавки за изпълнение на ръководни функции, за участия в журита, в кампании. При някои концентрацията от дейности е толкова голяма, че поставя под въпрос 24-часовата продължителност на денонощието", пишат от "Офнюз". Скандалът остава неразследван.


През 2019 г. ректорът на СУ възрази на идеята правителствената болница "Лозенец" да спре да е специализираното лечебно заведение на властта и да стане детска болница. Той заяви, че това ще попречи на студентите да се обучават в болницата, както и ще отнеме акредитацията на Медицинския факултет на университета. В крайна сметка болницата беше преструктурирана в еднолично търговско дружество и дадена за управление на Министерството на здравеопазването заедно с част от дълговете си. То трябваше да сключи договор за управление със СУ.


Съсипването на студентската телевизия "Алма матер" също е сред негативите на ректорстването на Герджиков. Създателката й доц. д-р Светлана Божилова не пести критиките към управата на СУ, като последно в неделя написа в профила си във "Фейсбук": "От два дни много колеги ми казват:"Радвай се. Ще избираме нов ректор и нещата със Студентската телевизия ще потръгнат". Не ги разбирам. От втория мандат на професора Академичният съвет не е място за дебат и различни мнения, а подкрепя най-често единодушно неговите предложения (вижте закриването на щатните творчески длъжности в ТВ "Алма матер). Признавам, че проф. Герджиков владее до съвършенство административните хватки и диалога зад кадър."


Странични дейности и интереси


Проф. Анастас Герджиков е представляващ фондацията "Институт Конфуций" и болничното настоятелство "Вяра, надежда и любов". Той е и бивш член на управителния съвет на фондация "Новото време" заедно с Борислав Цеков, доктор по конституционно право и председател на Института за модерна политика, бившия министър на енергетиката от правителството на Симеон Сакскобургготски Мирослав Севлиевски и Величко Клингов.


Герджиков е бил член на управителния съвет на фондация "Глобални библиотеки - България", сдружение "Съюз на народните читалища" и сдружение "Училищно настоятелство при НГДЕК "Св. Константин-Кирил Философ", както и управител на сдружение "Българска образователна коалиция" и фондация "Образователен форум" и член на колективен орган за управление на фондация "Новото време".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK