Анастас Герджиков - един професор в политическа тога

Анастас Герджиков - един професор в политическа тога

© Юлия Лазарова"Дневник" покани още в началото на предизборната кампания за президент основните претенденти за интервю. Никой не прие поканата за разговор. Преди втори тур двамата кандидати, които стигнаха до балотаж, ще се срещнат в единствения дебат, излъчван по БНТ. "Дневник" публикува текстове за настоящия президент Румен Радев (четете тук) и за проф. Анастас Герджиков - какво знаем за тях от публичната им дейност до момента и от кампанията.


И за проф. Анастас Герджиков, както за друг кандидат в тази предизборна кампания, може да се каже, че показа друг образ - сериозно по-различен от този, който изграждаше като ректор и преподавател или какъвто хората си представяха заради визитката - ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски".


В сравнение с другите независими кандидати, издигнати по формулата от Инициативен комитет и припознати от партия, проф. Герджиков получи най-силна подкрепа от избралата го партия - тази на бившите управляващи ГЕРБ. Самият той явно също я прие напълно, защото голяма част от предизборните му прояви из страната бяха с кандидитите за депутати на партията на Бойко Борисов. А инициативният комитет беше оглавен също от народен представител от ГЕРБ, който и сега влиза в следващия парламент - Радомир Чолаков.
Самият Борисов не пропускаше да хвали номинацията, използвайки я и в своята битка срещу опонента му - настоящия президент Румен Радев. Двойката проф. Анастас Герджиков и полковник Невяна Митева избра посланието "Наистина обединени", което също беше директно противопоставяне към Радев, наричан "разединител на нацията".


Дали само заради ГЕРБ, или заради припознаването като основен опонент, и проф. Герджиков включи в кампанията си нападки срещу президента. "Президентът не може да каже аз съм срещу дадена партия, защото тя поддържа задкулисието, или аз съм срещу определена личност и от там - срещу цялата партия, аз ще работя с едни, а няма да работя с други. Това не е работа на президента. Президентът може да обича едни и да мрази други, но трябва да работи с всички", каза той още в една от първите си изяви.


По повод номинацията му, Радев пък реагира, че "преди 5 години Борисов се скри под полата на Цачева, сега - под тогата на ректора".


Проф. Герджиков очаквано стигна до балотаж, макар разликата на първи тур да е сериозна. За втори той обаче има и негласната подкрепа на ДПС.


От академично към политическо


"Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България от инициативен комитет, защото смятам, че в този тежък момент на разделение и противопоставяне имам необходимите качества, за да олицетворявам единството на нацията... Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик, но смятам, че всеки от нас е длъжен в даден момент да се отплати на България за всичко, което е получил от родината и сънародниците си. Очаквам подкрепа от всички партии и всички български граждани", заяви при номинацията си Герджиков.


Постепенно в кампанията, професорът започна да заявава все повече политически позиции, съвпадащи с тези на ГЕРБ.


А в седмицата преди балотажа стигна и до директна защита на модела, срещу който се противопоставят т.нар. партии на промяната, но свързван с ГЕРБ и ДПС. "Смяната на главния прокурор Гешев и шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров не се налага, защото прокуратурата и антикорупционната комисия работят прилично. Но трябва да се сменят правилата за подбор на съдиите, за да сме сигурни, че те ще осъждат хората, които главният прокурор праща на съд."


Ако главният прокурор арестува 50 души и ги прати на съд, но в съда не успяваме да ги осъдим, това няма ли да е проблем? Трябва цялостно да сменим правилата, включително за подбор на съдии на всички нива


Проф. Анастас Герджиков,

кандидат за президент в тв интервю


Според професора, той е стигнал до решението да се кандидатира за президент след разговори с приятели от "дясно-център", а седмица преди да съобщи публично разбрал, че ГЕРБ иска да го подкрепи. Герджиков заяви и че преди 5 години отказал на една от големите партии да е кандидат-президент, но не се разбра дали говори за същата.


Сериозна академична кариера


Герджиков е втори мандат ректор на най-старото висше учебно заведение в България. За първи път е избран да ръководи СУ през 2015 г., а през 2019 г. беше преизбран от общото събрание на университета. Той беше зам.-министър на образованието от 2001 до 2003 г., управител на Фонд "Научни изследвания" (2008-2009 г.) и член на специализирания съвет по литературознание при Висшата атестационна комисия (2007-2010 г.). В периода 2010 до 2014 г. беше заместник-ректор на университета, като отговаря последователно за акредитацията и научната дейност и за учебната дейност - докторанти и продължаващо обучение. През 2020 г. е избран за председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Като член на съвета той се смята за един от консултантите, с които третото правителство на ГЕРБ прави реформата във висшето образование.

Анастас Герджиков е роден на 28 февруари 1963 г. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури през 1982 г. Следва една година класическа филология в СУ, а през следващата година продължава в Хумболтовия университет в Берлин, където се дипломира като магистър през 1990 г. с дипломна работа на тема "Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения". Владее английски, немски, френски и руски език.


Визитката му продължава с още детайли на плътна академична кариера: От 1990 г. е хоноруван, а от 1991 г. е редовен асистент по латински език в СУ. Специализирал е в Австрия и в Германия. През 2001 г. получава образователната и научна степен "доктор" (дисертационният му труд е озаглавен "Понятието clementia в традицията на римската литература от периода на републиката и идеологията на ранния принципат").


От 2004 г. е доцент по антична литература (с хабилитационен труд "Образът на владетеля в корпуса на латинските панегирици"). През 2006 г. получава научната степен "доктор на филологическите науки" (с дисертационен труд "Огледалото на владетеля. Възникване и развитие на жанра Speculum regale в античността и ранното средновековие"). От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература (с хабилитационен труд "Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.").


Проф. Герджиков води лекции по латински език (фонетика и фонология, морфология, синтаксис) и римска литература в катедрата по класически филологии на СУ. Автор е на първия превод на български на Аристотеловата "Политика".


"Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик"


Всъщност Герджиков има общо с политиката и преди номинацията за президент.


След участието му в правителството на Сакскобургготски като зам.-министър на образованието от 2001 до 2003 г.,, той е обвързан с "Новото време" на Емил Кошлуков. През 2005 г. "Новото време" преговаря за коалиция с ДПС, а Герджиков е съпредседател на предизборния му щаб. Разследващата медия Bird.bg припомни, че до 2009 г. включително Герджиков е подавал имотна декларация като член на политическа партия - бил е част от Изпълнителното бюро на "Новото време".


През есента на 2007 г. Герджиков е в кандидатската листа за общински съветници на местните избори в София от Съюз БГ- коалиция между движение "Гергьовден", партия "Новото време" и Земеделския народен съюз. Кандидат-кмет на коалицията е зам.-председателят на "Новото време" Юлияна Дончева.


А 12 години по-късно, на 24 май 2019 г., Герджиков разкритикува политиците, които застанаха най-отпред на шествието за празника в София. "Коментирам за втори път поведението на политиците, които пак се наредиха преди нас на шествието. Ще кажа само, че безобразието се превръща в традиция", каза проф. Герджиков по време на академичното тържество на университета.


Анастас Герджиков - един професор в политическа тога

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Начело на шествието бяха президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министрите от кабинета "Борисов 3" Екатерина Захариева и Боил Банов, както и председателят на БСП Корнелия Нинова.


"Повечето от политиците преди това никога не са участвали в шествието и затова не знаят какъв е неговият ред - винаги най-отпред върви българското духовенство, след него са представителите на научните, образователните и културните институции, а после цялото българско гражданство, което обича светлия празник", разясни той.


На откриването на академичната година в СУ през октомври 2021г. Герджиков заяви, че той и деканът на Юридическия факултет не са знаели "не само за случая - не знаехме, че съществува Петър Илиев". Юристът Петър Илиев - преподавател по конституционно право в Алма матер, беше предложен за вицепремиер и силов министър от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" и покрай номинацията му избухна скандал за плагиатство, потвърдено от етичната комисия към СУ. По-късно той подаде оставка.


Скандалите около името на Герджиков


По време на ректорстването на кандидат-президента на ГЕРБ стремежът беше университетът всячески да се опази от скандали. Често неуспешно. Например преди 5 години университетът дълго не искаше да допусне журналисти до архива си, за да видят дипломата от СУ на Цецка Цачева - неуспешният кандидат на ГЕРБ на предишните президентски избори - за да не пострада авторитетът на учебното заведение при евентуален проблем. Дори при пресния случай с плагиатството на Петър Илиев първата реакция на университета беше, че това не е негова работа, а на Министерството на образованието, което, оказа се, не е така.


Името на Герджиков беше замесено в скандал заради конфликт на интереси в периода около преизбирането му за ректор през есента на 2019 г. Разследване на Би Ти Ви разкри информация за граждански договор за 9 хил. лв., който СУ е сключил с майката на ректора - проф. Мария Герджикова, преподавател в катедра "Методика" на Факултета по славянски филологии. Договорът е за изследване на потребностите за обучение по български език и литература в българските общности зад граница и е сключен през септември 2018 г. и подписан от зам.-ректора на университета доц. Георги Вълчев. Едва сега, на 1 октомври, пресцентърът на оглавяваната от бившия главен прокурор Сотир Цацаров антикорупционна комисия изпрати решението си от 5 февруари 2020 г. по казуса, според което не установява конфликт на интереси с аргумента, че договорът не бил подписан от ректора, а от заместника му. След оповестяване на случая проф. Герджикова оповестява пи Би Ти Ви, че ще дари парите.


Финансова инспекция, направена в началото на 2012 година на дейността на Фонда за научни изследвания за периода 2008 - 2009 г., когато е била оглавяван от Герджиков, изнесе данни за скандални нарушения. Проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), показва 88 нарушения, сочи справка на "Дневник". Ревизията включва възлаганите обществени поръчки, сключваните договори с фирми изпълнители и финансиране на фирми от фонда. "През 2008 г. за научно-изследователски проекти в бюджета на фонда са планирани около 50 млн. лв., а са сключени договори за над 105 млн. лв. През 2009 г. са планирани 56 млн. лв., но фондът сключва договори на стойност 138 млн. лв., или три пъти повече от бюджета си", съобщи тогавашният министър на финансите Симеон Дянков по време на парламентарен контрол, цитиран от "Медиапул".


Проверката на АДФИ потвърди вече изнесените година по-рано данни за нарушения в експертен доклад за управлението на фонда, поръчан от директора му проф. Емил Хорозов, който беше назначен на поста през 2010 г. след изтичането на мандата на Герджиков. Докладът показва, че средствата във ФНИ са управлявани по съмнителен начин, проекти са печелили финансиране по неясни критерии и дори при наличието на конфликт на интереси. След оповестяването на доклада Хорозов напусна (в началото на 2011 г.), след като не последвала реакция от министъра на образованието Сергей Игнатов (по време на кабинета "Борисов 1"), въпреки че докладът му е бил предаден на още през октомври 2010 година.


През юли 2017 г. за пореден път Сметната палата отказва да завери финансовия отчет на Софийския университет с мотив, че той не дава вярна представа за финансовото състояние и имуществото му към 31 декември 2016 г. От палатата посочват, че още от 2012 г. установяват повтарящи се отклонения, като са отказвали да заверят отчетите на университета за 2014 и 2016 г., а са подписвали документите с резерви през 2012, 2013 и 2015 г. От 2010 до 17 ноември 2015 г. Герджиков е зам.-ректор, а след това е ректор.


Основна причина за отклоненията е липсата на адекватни контролни процедури, които да предотвратяват и разкриват извършването на финансови и счетоводни нарушения. "Не е осигурена идентичност на информацията между данните в макета на обобщената оборотна ведомост, обобщените данни от оборотните ведомости на структурните звена към университета и счетоводните бази данни. Сметната палата няма увереност кои са достоверните данни и какви са реалните им стойности", се казва в заключението на палатата.


Пак през 2017 г. още един скандал засяга авторитета на СУ. Разследване на "Офнюз" вади на светло информацията, че в СУ са си раздали 19.5 милиона лева над заплатите предишната година. Данните излизат от справка, изискана от студентите в Академичния съвет Симеон Георгиев и Стефан Радов по Закона за достъп до обществената информация и предоставена от ректора.


"Някои са получили двойно и тройно отгоре от иначе тревожно задлъжнелия държавен университет, а други - нито стотинка допълнително. Избрани по неясни критерии хора са добавили към заплатите си по 2000-3000 и повече лева месечно, тоест десетки хиляди годишно. За целта са използвани различни механизми: индивидуални еднократни възнаграждения; "абониране" за проекти; плащане на часове над норматива, магистърски курсове, добавки за изпълнение на ръководни функции, за участия в журита, в кампании. При някои концентрацията от дейности е толкова голяма, че поставя под въпрос 24-часовата продължителност на денонощието", пишат от "Офнюз". Скандалът остава неразследван.


През 2019 г. ректорът на СУ възрази на идеята правителствената болница "Лозенец" да спре да е специализираното лечебно заведение на властта и да стане детска болница. Той заяви, че това ще попречи на студентите да се обучават в болницата, както и ще отнеме акредитацията на Медицинския факултет на университета. В крайна сметка болницата беше преструктурирана в еднолично търговско дружество и дадена за управление на Министерството на здравеопазването заедно с част от дълговете си. То трябваше да сключи договор за управление със СУ.


Съсипването на студентската телевизия "Алма матер" също е сред негативите на ректорстването на Герджиков. Създателката й доц. д-р Светлана Божилова не пести критиките към управата на СУ, като последно в неделя написа в профила си във "Фейсбук": "От два дни много колеги ми казват:"Радвай се. Ще избираме нов ректор и нещата със Студентската телевизия ще потръгнат". Не ги разбирам. От втория мандат на професора Академичният съвет не е място за дебат и различни мнения, а подкрепя най-често единодушно неговите предложения (вижте закриването на щатните творчески длъжности в ТВ "Алма матер). Признавам, че проф. Герджиков владее до съвършенство административните хватки и диалога зад кадър."


Странични дейности и интереси


Проф. Анастас Герджиков е представляващ фондацията "Институт Конфуций" и болничното настоятелство "Вяра, надежда и любов". Той е и бивш член на управителния съвет на фондация "Новото време" заедно с Борислав Цеков, доктор по конституционно право и председател на Института за модерна политика, бившия министър на енергетиката от правителството на Симеон Сакскобургготски Мирослав Севлиевски и Величко Клингов.


Герджиков е бил член на управителния съвет на фондация "Глобални библиотеки - България", сдружение "Съюз на народните читалища" и сдружение "Училищно настоятелство при НГДЕК "Св. Константин-Кирил Философ", както и управител на сдружение "Българска образователна коалиция" и фондация "Образователен форум" и член на колективен орган за управление на фондация "Новото време".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  След хвалбите и хиперболите на единият кандидат следва статия леко зачукваща другият. При това анонимна!
  Уж журналистите информирали обективно?!
  После не се сърдете, че не ви вярваме.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 892 Любопитно

  Ти да видиш...просто не е за вярване, че тук има приличен текст за проф. Герджиков....

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Гербиджиков - пазител на мафията на Чекмеджиков, ДпС, каскета и цацата.

 5. 5 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 998 Весело

  корумпиран отвсякъде,пеевски и тиков надничат зад него

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Току-що се измъкна като плужек от въпроса за главния прокурор. Това е напълно достатъчно човек да гласува за Радев.

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  По Конституция у нас нищо не зависи от президента. А от Герджиков би могло да зависи още по-малко. Защото той твърде много зависи.

 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1237 Весело

  Имало е защо Радев д се бои от дебата....

 9. 9 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 559 Весело

  По-скоро един професор в оковите на мафията

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5315 Неутрално

  Какво може да се очаква от ГЕРБаджиков

 11. 11 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Гербиджиков: Ще защитавам властелина на чекмеджета - само няколко банкнотни да ми подхвърли и ще си плюя на името и цялата ми кариера, Гешев е радос, ДпС е моята партия майка. Всичко беше розово 12 години. Искам още.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Така, така-а-а-а-а, значи „Скандалите около името на Герджиков“, а? Бравос! Да изброявам ли скандалите около името на Радев? М? Или са пред очите на всички? Добре, за да не бъда голословен, ще спомена само последния:

  Р Е Ш Е Н И Е № 16

  София, 27 октомври 2021 г.

  Въз основа на изложените аргументи и обсъдените и съобразени по делото доказателства, на основание чл. 149, ал. 1, т. 2 от Конституцията, Конституционният съд

  Р Е Ш И :

  ОБЯВЯВА за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021г. (обн., ДВ, бр.39 от 12.05.2021г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

  Решението е подписано с особено мнение от съдия Георги Ангелов относно допустимостта.

  Председател:

  Борис Велчев

  Това решение е публикувано в Държавен вестник, бр. 93 от 9.11.20121 г. - https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=164390 – за тези, които искат по-подробно да се запознаят с него! Доколкото можем да съдим по анонимния материал, публикуван тук, проф. Герджиков не е извършвал противоконституционна дейност! Даже няма и да споменавам какво щеше да се случи на един президент на страна от ЕС и НАТО, ако беше издал противоконституционен указ! Вие си отговорете дали той нямаше да си подаде оставката и дали щеше изобщо да бъде допуснат да участва в президентски избори! Вие си отговорете!

 14. 14 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  на кое място е бил СУ в класациите в началото на мандата на герджиков и на кое място е сега?

 15. 15 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Много странно впечатление прави "научната " кариера на "професора".

  Значи, завършил висше, като гледам 1990г. Повече от десет години му трябват за да защити докторат. Това означава, в най-добрия случай, че е некадърник...Да не питам как така е бил асистент десет години без докторат...

  И после изведнъж кариерата на новоизлюпения "доктор" тръгва стремглаво нагоре. За нема и три години, хоп, доцент. Още две, и вече "доктор на науките", това при положение, че са му трябвали десет за "малък доктор". И още две години и хоп-професор...

  Значи на този са му трябвали десет години да стане "доктор" (обикновено в масовия случай са необходими три) и после за само осем - до професор.

  Пита се какво се е случило толкова след 2001 година? Ми написано е в текста. Човекът влиза в политиката. И не с кого да е а с Новото време и ДПС естествено....
  А за зулумите му във фонда трябва отделна статия- само заради тях тоя трябваше и досега да е взатвора, а не кандидат за президент...

 16. 16 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Какъв професор? Герджиков е изключително ограничен човек и ако не беше мама, най-много да е портиер....

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 17. 17 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#14] от "karatista":

  Около 500 място при Илчев, около 1900 място при Герджиков.

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 18. 18 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Румен Радев, един руски резидент в българското президентство.

  Пазете се от доносника vesolr
 19. 19 Профил на fcv251055839
  fcv251055839
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Този голям учен няма нито една публикация реферирана в СКОПУС или УЕБ ЪФ САЙЪНС - двете световноизвестни бази данни.

 20. 20 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 865 Весело

  Анастас Герджиков - един професор в политическа тога
  Екип на Дневник"
  "Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”."

  Последно!???

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 863 Весело

  Я гледай, я гледай как са се настървили прокопските хранени песове. Скандали, а? И нещо, съд, присъда, или само журналешки вентилаторски лайна? Оф нюз, въй въй, е и? Нещо бая ги е стресло хамериканските подлоги, та чак да подберат лумпените си да дразнят турчулята с митинги, а кретените министри на радевия да привикват посланици. Че нали сме братя по натото, бе, и нали тъпите левундери дебарковци искаха в чужбина да гласуват до един? Е, гласуваха , и кво, първо славундера, а сега турчулята станаха трета сила - тъпаци с тъпаците ни докараха това. А Ердоган само да пусне тълпите като в Беларус и радевия ще мига на парцали. От всичките тия лайна извода е ясен - в неделя против радевия, щото трябва да има некъв баланс, не едни да се налапат с цялата власт, та некои добри олигарси като прокопчо да се облажат, че стояха гладнички, клетите.. Професорът се представи много добре, даже ме изненада. А и я как са почнали новичките ни яко със славундера да делят баницата - тоз министър на тебе, оня на мене.... Да им преседне дано.

 23. 23 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 863 Весело

  До коментар [#16] от "Птоломей Едно":

  Глупак.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Ректор т на най-престижния бьлгарски университет ще чака още един мандат, за да оглави Република Бьлгария!!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Радев попиля Герджика, изобщо няма база за сравнение. СУ да му мисли, крайно посредственото ректорче се връща. Макар, че е по-добре да хване по пътя на Пешо плагиатора.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 29. 29 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  До коментар [#14] от "karatista":Около 500 място при Илчев, около 1900 място при Герджиков.
  —цитат от коментар 17 на Птоломей Едно


  ясно. преди време гледах, че сме дупката на балканите, ама изглежда не сме дръпнали

 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1941 Весело

  Герджиков като президент, когато посети Ватикана ще си говорят с Папата на латински... ако папата го владее добре! Няма да прави тоно със самолет.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 31. 31 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Уважаеми екип на Дневник, ако утре червения президент РРадев забие руското знаме на президентството.... ние вече Русия ли сме? Видяхме го на Шипка и на всички червени сборища как се прегръща с руското знаме.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  "Финансова инспекция, направена в началото на 2012 година на дейността на Фонда за научни изследвания за периода 2008 - 2009 г., когато е била оглавяван от Герджиков, изнесе данни за скандални нарушения. Проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), показва 88 нарушения, сочи справка на "Дневник". Ревизията включва възлаганите обществени поръчки, сключваните договори с фирми изпълнители и финансиране на фирми от фонда."

  Ами с това го държат.

  Или ще имитира кандидат-президент и ще повтаря опорките на Pi ar Sevi, или в панделата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#14] от "karatista":

  "...на кое място е бил СУ в класациите в началото на мандата на герджиков и на кое място е сега?"

  Ами слязъл е с около 600 места надолу...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 980 Неутрално

  евала на Професора
  смаза го тоа неадекватник!

 35. 35 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Ей, ама как я обърнахте тая палачинка! Даже окото ви не мигна! До скоро Радев беше “резидент, льотчик, зелена партенка,руска подлога”, а днес е душичка и дарлинг. Днес врагът е проф.Герджиков. Дневник, поставените в кавички грубо нецензурни обиди са цитати от коментарите на форумната агитка, дето не само, че не биваха изтрити, а се багреха в сигнално жълто, като израз на всеобщото възхищение! Ще е много кънтри да изтриете цитатите на ширилите се с години точно на тези страници високо оценени “лични мнения”. Да видим, любопитна съм!

 36. 36 Профил на ganymede
  ganymede
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Анастас Герджиков - кукла на конци на Борисов, която предизвиква повече смях и съжаление, отколкото някакви по-сериозни чувства и дискусии.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на hav08635628
  hav08635628
  Рейтинг: 192 Неутрално

  Ейй тоя дедо Симо Цвай,
  гати инкубатура,гати бактериалната инфекция.

 39. 39 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Останах с впечатление, че е бил сериозно подведен да се захване с нещо, което не му " отръки ".....

 40. 40 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  Нито един човек, кой се е продал на ГЕРБ, не е читав човек.
  Пък вие си развивайте теории на воля, поне да ви олекне, че сте се изказали.

  кратък
 41. 41 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  По начало не влизам в контакт с това токсично нещо, ама уфф, айде измислете нещо по-оригинално от конспиративни историйки и просташки обиди в личен план. Като политически сборище, медии и човешки ресурс се доказахте пълни боклуци: нямате нищо общо с десните консервативни възгледи и политики, а сте проксита на деформираната и деградирала демократическа партия в сащ, източник на най-ненормалните обществени явления в днешния свят. Плащат ви чужди фондации и наши олигарси, които бяха държани далеч от властта и сега настървено се борят за кокал. В съответствие с това се въртите като проститутка, която се нагажда към следващия клиент - каза го един ваш бивш идол, клетия наивник лозан панов. И сега крепите радевия, а? Гнусни нещастници. Даже само това че е подкрепян от такива като ваас ни е достатъчно да не гласуваме за него.

 42. 42 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 738 Неутрално

  поръчковата комуняшка медия кльопа едно странично комуне дръзнало да се противопоставя на гаспадаря им. Мда.

  В ТОЗИ САЙТ НЯКОГА - СЛЕД КАТО СФОРМИРАХА ЛЕВИЧАРСКОТО СИ НЕО-НОМЕНКЛАТУРНО ОФ, ЩЕ ИМА ЛИ СТАТИЯ ЗА СКАНДАЛИТЕ ОКОЛО РЕШЕТНИКОВОТО ЧОВЕЧЕ?

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 43. 43 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Статията ми прилича на уводните статии на в."Раб.дело" преди 1989г-, където се громяха народните врагове, световните империалисти и т.н.Ясно е, че проф.Герджиков няма да е президент.Тогава защо е това ровене в неговата кариера, за да се търсят негативи, защо е този остър тон.Да бяха написали хвалебствена статия за Радев щяха да бъдат по-честни.Но не смеят.Европейци сме ний, ама все не сме дотам!. Щастливеца.

 44. 44 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 544 Весело

  Румен Радев направи самоубийствена грешка подписвайки в последните минути на последния „парламент“ поправката на Мая, Бабикян и Христо Иванов премахвайки лимита за изборни секции вън от ЕС - 35. Дори продължи срока за разпускане с 24 часа за да мине. Някой го е излъгал, че българите в Англия, САЩ и Австралия ще му помогнат, но не е предвидил БГ турците в Турция. Това пръв го забеляза Велизар Енчев, ченгето от ДС. Сега може само да си хапе .адника.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Съчувствия за Румен Радев. Може би той е стойностен човек, но безпокойството идва от хората, които го заобикалят и съветват. Почти всички са личности свързани с мрачното минало - ДС и БКП. Поставя се въпроса, дали той ги е избрал или някой му ги е наложил?

 47. 47 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  Безсрамието на списващите сайта дневник е безгранично. Пропагандните ви материали в лицемерно благочестив стил отвращават дори и най-политически неутралните читатели.Просто сте жалки.
  Гласувам за проф.Герджиков с чиста съвест!
  Долу Радев ,това същество е срам за България.

 48. 48 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Хм
  Сключил договор с майка си, но не бил в конфликт на интереси, защото подписът е на заместника му…
  Бил шеф на Фонд Научни изследвания, но има съмнения за нечестно финансиране и няма заверени финансови отчети.
  Криел дипломата на Цачева
  Раздавал бонуси без ясни критерии в СУ
  Съпартиец на Кошлуков

  Ами това си е типичният профил на овластен ГЕРБаджия.
  Акълът му е в усвояването на прите, документите някак ще ги нагласим после.

 49. 49 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Кое би било по-отвратително, проста мутра или интелектуалец подлога на проста мутра.
  Питам за един познат.
  ГЕРБаджиков се казва,

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 50. 50 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци и БКП
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Ами това си е типичният профил на овластен ГЕРБаджия.
  —цитат от коментар 48 на мики маус

  ГЕРБаджия или ГЕРБав?
  Т.Н. професор си баш ГЕРБав.

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK