Популисти, непопулисти и още нещо - на кого се довериха избирателите

Популисти, непопулисти и още нещо - на кого се довериха избирателите

© ReutersОсновен конкурент на ГЕРБ си остава "Демократична България", а "Продължаваме промяната" измести БСП от център-лявото. Даниел Смилов с анализ за "Дойче веле" на изборните резултати и профила на избирателите.


Съвременната политика има две измерения - традиционно и новопопулистко. Традиционното измерение стъпва на разбирането, че трудът на всеки в обществото трябва да бъде оценяван справедливо и равнопоставено.


Най-общо казано: левите виждат в прогресивните данъци инструмент за постигане на тази цел, а десните твърдят, че свободната пазарна конкуренция е най-добрият оценител на приноса на всеки. И двата традиционни лагера са съгласни обаче, че добър баланс между свободен пазар и социално преразпределение може да се намери в рамките на парламентарната политика в една либерална демокрация.
Новият популизъм стъпва на разбирането, че разликата между елит и обикновен народ в съвременните общества е станала твърде голяма и се е откъснала от разбиранията за справедливост и равнопоставеност. Популистки настроената група вижда в този процес структурно корумпиране на елита, който е започнал да действа основно в свой собствен интерес. Тъй като някаква идеологическа алтернатива на либералната демокрация на практика липсва в развитите държави (дори у нас 56% са убедени, че това е най-добрата форма на управление), популисткият бунт взема две форми: периодични наказания на елита чрез отхвърляне на политиките му (Брекзит, антиваксърство и т.н.) и често експериментиране с "нови" елити.


Разклащането на системата и люшкането, което се получава, е между заклеймяване на старите елити и прекомерна вяра в нови, харизматични избраници.


Най-голямата група от българите се лута между популизма и антипопулизма


Заради тази прекомерна вяра се стига до един привиден парадокс: популистки настроени избиратели гласуват с охота за представители на елита - Тръмп, Берлускони, Сакскобурготски, Трифонов - които биват разпознавани в даден момент като потенциални "спасители". Идеята е като във футболно първенство - когато отборът не върви, сменя се мениджъра до постигане на победа.


Съвременните изследвания ни дават възможност да добием представа за съотношението между традиционния и популисткия елемент в политиката. На базата на последното изследване по темата от края на октомври 2021 г. можем да твърдим, че около четвърт от българите (24,2%) са с изразени популистки рабирания и сходна част от хората (27,7%) са убедени не-популисти - привърженици на либералната демокрация. Останалите 48% са в смесена категория - споделят някои от популистките разбирания, но не всички.


Доминацията на тази смесена група у нас обяснява и фактът, че сравнително меки центристки популистки партии са успявали да спечелят изборите - Сакскобургготски (2001 г.), Борисов (2009 г.), Трифонов (2021 г.). В гласовете за тези партии се наблюдава силен популистки вот, но също така и стратегическа подкрепа от смесената и непопулистката група. За сравнение, в Германия "смесената" група на избирателите е далеч по-малка и затова популисткият вот се излива в по-радикални и маргинални, а не центристки популисти като "Алтернатива за Германия".


Какви е профилът на избирателите на "Демократична България", ГЕРБ, ИТН и БСП?


Най непопулистка е "Демократична България" с едва 14,5 % популистки вот и над 50% не-популистки. Огромна част от нейните избиратели смятат, че корупцията (39%) и лошото управление (24%) са най-сериозният проблем на обществото и се надяват, че с премахването му България ще започне да се развива още по-бързо.


Това, което отне от подкрепата за ДБ на 14 ноември, изглежда бяха два фактора. Първо, провалите за съставяне на правителство в предходните два парламента насочиха прагматичните ѝ избиратели към ПП. Второ, ДБ твърде много се концентрира в отстраняването на ГЕРБ като основна задача, която до голяма степен беше вече реализирана на предходните два парламентарни избора. Освен търсене на отговорност от ГЕРБ (чрез съдебна реформа) хората явно са искали да видят и позитивна алтернатива на тяхното управление. За да компенсира тези дефекти, от изключителна важност за ДБ е да се покаже като конструктивен и успешен участник в новото управление.


Провалът на последните два парламента и фиксацията върху ГЕРБ се отразиха сериозно върху резултата на ДБ.

© Юлия Лазарова

Провалът на последните два парламента и фиксацията върху ГЕРБ се отразиха сериозно върху резултата на ДБ.


ГЕРБ стартира през 2007-2009 г. като безспорно популистка партия от лидерски тип, но към днешния ден тя изглежда е загубила голяма част от популистката си електорална опашка. 17,9% от потенциалните ѝ избиратели са "популисти", 46,9% са "не-популисти", а останалите - смесени. За разлика от ДБ, избирателите на ГЕРБ не се притесняват от корупцията (само 8,4%), но и те се тревожат от лошото управление - цели 32,4%. Това явно са хора, които са решили, че за момента корупционните проблеми на лидера им си струва да бъдат премълчани, но и те признават, че моделът на управление, който е бил наложен, е силно неефективен.


Интригата между ГЕРБ и ДБ ще стане интересна, когато ДБ влезе в управлението. Тогава конформистите в ГЕРБ, както и тези, чийто успех зависи от връзката им с властта (централна и местна администрация), започват да прехвърлят лоялността си към новите управляващи. Това вероятно ще е също така моментът, в който електоратът на ГЕРБ ще спре да прощава скандалите, шкафчетата и т.н. на своя лидер.


Голяма част от избирателите на ГЕРБ също смятат модела на управление, наложен от партията, за неефективен.

© Надежда Чипева

Голяма част от избирателите на ГЕРБ също смятат модела на управление, наложен от партията, за неефективен.


С най-чист популистки профил на избирателите е ИТН: 34,6% са популисти и само 16,7% са не-популисти. Освен корупция и лошо управление, една четвърт от електората на ИТН са притеснени и от бедността в страната. Огромният електорален срив на 14-ти при ИТН демонстрира вече споменатият факт - избирателите експериментират със "спасители", но може бързо да се разочароват и да търсят нов в рамките дори на няколко месеца. Разочарованието от Сакскобургготски отне няколко години. При Слави Трифонов нещата изглеждат ускорени до абсурдност и България може да стане автор на важна иновация - партия за еднократна употреба.


Примерът с ИТН показва, че избирателите търсят "спасители", но бързо могат да се разочароват от тях.

Примерът с ИТН показва, че избирателите търсят "спасители", но бързо могат да се разочароват от тях.


Електоралните профили на ПП и БСП изглеждат почти еднакви от гледна точка на съотношението между популисти и не-популисти. При БСП то е 26,9% - 26%, а при ПП - 25,5% - 28,4%. Разликата е в това, че цели 39% от електората на БСП вижда бедността като проблем в страната. При ПП са едва 21%. Също така електоратът на ПП е видимо по-млад и по-богат, което е потвърждение на тезата, че при ръководството на Корнелия Нинова БСП се сви до силно консервативната група на пенсионерите и хората от малките населени места.


Кой гласува за "Продължаваме промяната", ДПС и "Възраждане"?


ПП успява да мобилизира център-лявото, което до голяма степен бе опразнено от левицата през последните години. Вярно е, че традиционни инструменти за преразпределение са от интерес на този свит електорат на БСП, но ако партията иска да се конкурира с ПП за място под слънцето, явно трябва да калибрира и посланията си по отношение на младите и центъра. А тези избиратели искат да видят повече модерност, повече проевропейски нагласи, по-малко антиджендърски екзорсизми и далеч повече позитивизъм и технократични квалификации. ПП превъзхожда БСП във всяко едно от тези отношения.


ПП успява да мобилизира център-лявото, което до голяма степен бе опразнено от БСП през последните години.

© Лили Тоушек

ПП успява да мобилизира център-лявото, което до голяма степен бе опразнено от БСП през последните години.


Две изненади накрая: ДПС е партия, в която няма нито популисти, нито не-популисти - на практика всичките им избиратели са смесени (5,8% популисти, 11,6% не-популисти и 82,6% смесени). Това явно показва, че гласуването за ДПС не е на идеологически принцип, а на регионален и етнически - нещо, което е добре известно.


Също така известна изненада има при резултатите на "Възраждане". Разбира се, както и при ИТН, една трета от електората им са "популисти" - 33,3%. Но за разлика от ИТН "Възраждане" имат и 30% не-популисти. Една хипотеза, която може да обясни този парадокс, е, че групата на "смесените" е ключова за центристкия мек вариант на популизма, докато "радикалните" популисти като "Възраждане" имат трудности да мобилизират тази по-центристка група. И наистина за Възраждане гласуват доста разочаровани от БСП (традиционни) избиратели.


Цели 30 процента от избирателите на "Възраждане" могат да бъдат категоризирани като "не-популисти".

© Юлия Лазарова

Цели 30 процента от избирателите на "Възраждане" могат да бъдат категоризирани като "не-популисти".


Какви са изводите от последните парламентарни избори?


Нови популистки центристки формаци и други играчи са отнели "популистката" опашка на ГЕРБ, който се е свил до електорат с традиционни (десни) характеристики. Основен профилен конкурент на ГЕРБ остава ДБ, която макар и със слаб резултат от последните избори, може да се конкурира с ГЕРБ за център-дясното поради два факта - неизбежния лидерски проблем на ГЕРБ, който си остава нерешен, и възможността на ДБ тепърва да се демонстрира като ефективна управленска партия.


Състезанието в център-лявото за момента е спечелено от ПП и от БСП зависи дали ще успее да възвърне позиции. БСП не е с профила на популистка партия въпреки опитите на лидера ѝ Корнелия Нинова да я "патриотизира" през последните години. Тя си остава различна и от "Възраждане" и от ИТН и много сходна до ПП като съотношение между популисти и не-популисти. От тази гледна точка предизвикателството пред БСП е модернизацията и европеизацията ѝ, частично по модела на ПП.


Големият потенциал за популистки формации в страната - особено тези от центристки тип - си остава. На 14-и ноември избирателите заплашиха ИТН да го превърнат в партия за еднократна употреба, но пък по-радикален популистки играч - "Възраждане" - влезе в парламента. Интересното при тази категория е стратегическото гласуване на не-популисти и "смесени" за популистки формации. Вотът на "смесените" изглежда е решаващ за успеха на центристките популисти от рода на ИТН.


Данните са от национално представително изследване на общественото мнение, проведено сред пълнолетното население на страната през периода 16-23 октомври 2021 година по метода на пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на респондентите. Респондентите са подбрани чрез двустепенна стратифицирана извадка по регион и тип населено място с квота по признаците пол, възраст и образование. Проведени са 1000 ефективни интервюта. Максимално допустимо стандартно отклонение на национално ниво при 95% гаранционна вероятност: +/-1.58% при 50-процентен дял. Изследването на терен е проведено от "Алфа Рисърч" в рамките на проект, финансиран от Институт "Отворено общество" - София и изпълняван съвместно с Центъра за либерални стратегии. Сравнителните данни от предходни години са от изследвания, проведени и финансирани от Институт "Отворено общество" - София.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  "анализ", който започва със сбъркани понятия (Смилов нарича "леви" привържениците на държавния капитализъм) не заслужава четене

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Тъпотия до шия, както се казва. :-) Най-мако популисти били ДСБ. Правилно другари, не сте популисти, а чисти марксисти! А най-популистката партия е новата ПП.

 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1180 Весело

  Левите зелени бяха аФтенитчно десни, но вече не са, няма ги, няма дясно, няма ляво... новият проект е център ;-)
  Смилов е хуваво да обясни как точно ляво-либеталние утописти не са демагози, сигурно защото са платени от същото място, от което е платен той ;-)
  Липсва само графиката, в която обратоното на либерално е авторитарно....

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Моля повишете го, дайте Му докторска титла , направете го
  Чл. Кор. На БАН , измислете нещо! Само да не пише повече за политика 😄😄😄😄!

  agent
 6. 6 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "Онези" 80% избраха себеподобния си! България за дълго ще тъне в катастрофата си, която напълно заслужено постигна.

 7. 7 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 275 Неутрално

  "Най непопулистка е "Демократична България" с едва 14,5 % популистки вот ... "
  "17,9% от потенциалните ѝ избиратели са "популисти", 46,9% са "не-популисти, ..."

  Този професор направо кърти плочки с тази точност на свръхпрецизното изследване. Направо да посочи реалните 17,896249% и 46,934673263%

  Но така поне е по-весело, отколкото при интуитивно установените и закръглени 80% на другия професор :)))

 8. 8 Профил на orz28646643
  orz28646643
  Рейтинг: 21 Неутрално

  "Основен конкурент на ГЕРБ си остава "Демократична България", а "Продължаваме промяната" измести БСП от център-лявото. Даниел Смилов с анализ за "Дойче веле"

  Тотален неадекват. Как ПП е измесила БСП откъдето и да било, като от нея открадна най-малко гласове? И как ДБ конкурира пък ГЕРБ? Конкуренция между партии означава конкуренция за електорат, не за дървено-философски понятия като център-леви, лево-десни и пр.
  По-скоро ПП конкурира и то успешно ДБ, ИТН и ИБНИ. А ГЕРБ и БСП са партии от съвсем друг профил и де факто са без конкуренция в нишите си.

 9. 9 Профил на orz28646643
  orz28646643
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Колкото до популизъм, досега не съм видел нито една непопулистка партия в България.

 10. 10 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  И какви са критериите за популизъм, по които мери г-н Смилов?
  Да напомня, че буквално вчера той насъскваше - непопулистки, разбира се, как може да си помислите! - българи срещу турци в името на изборната победа.
  Та може ли критериите за популизъм, ако обичате?

 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Колкото до популизъм, досега не съм видел нито една непопулистка партия в България.
  —цитат от коментар 9 на orz28646643


  Нема и да видиш!!!
  Народ, който иска да бъде лъган никогИШ, не би избрал дясна партия!!!

 12. 12 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1387 Неутрално

  Смилов се лута между популисткото и непопулисткото, между лявото, центризма и дясното. Забелязва се обаче, че трудно се справя с дефинициите на термините, с които охарактеризира политическите партии в България, но анализът му, ако изобщо може да бъде наречен така, не дава отговори на редица въпроси, които са наболели, актуални и, още повече, ще се развият в негативна светлина в съвсем близко бъдеще. Даже няма да споменавам безсилието му да убеди когото и да било, че „Основен профилен конкурент на ГЕРБ остава ДБ, която макар и със слаб резултат от последните избори, може да се конкурира с ГЕРБ за център-дясното поради два факта - неизбежния лидерски проблем на ГЕРБ, който си остава нерешен, и възможността на ДБ тепърва да се демонстрира като ефективна управленска партия“.
  При положение, че ГЕРБ-СДС взимат на изборите на спомената от него дата 22.74%, а ДеБъ - 6.37%, оставям на любезния читател да изчисли каква е разликата В ПЪТИ между резултатите на двете партии! Що се отнася до „неизбежния лидерски проблем на ГЕРБ“, няма индикации, че Бойко Борисов губи влияние или подава оставка, докато Христо Иванов вече си я подаде! Какъв „конкурент“, какви 5 лв. и 60 ст.? Мога точка по точка и изречение по изречение да разпердушиня др. Смилов, но няма смисъл! Той дори не си представя, камо ли да споменава, че в България може да има политическа система, базирана на меритокрацията, която да даде много повече за развитието на страната изобщо! Който се интересува, може да намери достатъчно информация за меритокрацията в Интернет! Чао, Смилов, не си интересен!

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Гневно

  Любимите на смилов дб за пореден път се доказаха като комунисти!!!!
  ГНУС!!!

 14. 14 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Трогателен е и опитът да се вкарат ПП в желаните рамки. Хем за тях гласували основно прагматични избиратели от ДБ и ИТН, хем са ляво-център, така че да оставим дясната половина от детската площадка на ДБ.
  Няма такова нещо. ПП си взеха каквото поискаха от когото поискаха. Сега един издигнат от БСП генерал доминира дясното, това е положението. Честито, г-н анализатор, честита Ви победа, за която Вие работихте тъй всеотдайно.

 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1207 Весело

  Ура, мафията и корупцията са победени.
  И сега:
  Пред нас са блеснали житата,
  окъпани от топъл дъжд,
  и ний вървим нататък
  и няма край на шир и длъж...

 16. 16 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3421 Весело

  Да вземе да напишем и, защо на нищо не се довериха +60% от избирателите?! Или по темата работи Ружка?

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 17. 17 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Точно Смилов е популист. В моя университет само либерални демагози останаха май. Още нещо: Още преди 2500 г Сократ и Платон с факти и аргументи доказаха, че демокрацията е зло. Китай и Русия тръгнаха по единствено верния социален модел: националната държава - и вече събарят Запада икономически, идейно и политически. Все повече държави "изневеряват" на ФАЩ-либералпопулизма. Крахът на либералната демокрация произтича от атомизирането на обществото, в което всеки вече е срещу всеки. Си и Путин доволно потриват ръце!!!

 18. 18 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  дрън дрън

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 19. 19 Профил на Georgi Kanev
  Georgi Kanev
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Готина снимка на Петков и Василев...а на заден план на ТВ-то баце Бойко...:))

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  От данните в анализа ясно се вижда, а то е и много логично, че хората които са готови да се вържат на обещания от всякакъв вид (да си спомним 800-те дни на Симеон) не са никак малко.
  За останалите, които разбира нещата в десния или левия вариант, нещата изглеждат нормално, просто такива хора не са достатъчно много, за съжаление.
  Та трябва да се образоваме, да четем, а не да ругаем авторите под техните материали.
  Има си начини да се спори, но е живо в нас чувството, че ние ( и нашата група във фейсбук-а или някой дриг сайт, където "обменяме' предимно дивотии) сме най-прави, знаем отгворите на всички въпроси и чакаме няколко милиарда вече ваксинирани хора дс измрат като мухи:)

 21. 21 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 651 Весело

  Смилов, Смилов:

  Най непопулистка е "Демократична България" с едва 14,5 % популистки вот и над 50% не-популистки.
  ...........
  ГЕРБ стартира през 2007-2009 г. като безспорно популистка партия . 17,9% от потенциалните ѝ избиратели са "популисти", 46,9% са "не-популисти"

  Две партии със сравнително сходен дял популисти - не популисти, едната най-популистката, другата ( нашата) най- не...
  Това само един истински ДеБългарин може да го напише.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 22. 22 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Авторът има тотално нерабиране какво прави ДБ в последните два парламента. Съдебната реформа не е инструмент за отстраняване на ГЕРБ. Съдебната реформа е инструмент за осъществяване на политики- правова държава, правна сигурност за бизнес и инвестиции, висок стандарт на живот. В този смисъл съдебната реформа е инструмент за отстраняване не само на Герб, ДПС, Главния Прокурор, Конпи, но и на БСП например, на ВМРО, на Марешки, на Слави. И всякакви други популисти, които ще се появят. В една правова държава популизмът не може да спечели избори и дори да ги спечели, ще управлява кратко и без да нанесе особени щети. Съдебната реформа е чисто и просто0 инструмент срещу мафията. Популизмът, от своя страна е инструмент на мафията. Следователно- популистките партии няма да направят съдебна реформа, а ще я провалят. Под претекст, че по-важен е хлябът насъщен. Докато за непопулистите съдебната реформа и хлябът са едно и също. По този признак много ясно се открояват единствените непопулисти в сегашния парламент и те са ПП и ДБ. Разликата е, че ПП имаха възможност да управляват няколко месеца и да приложат административна реформа на практика, което е най-добрата кампания. Затова взеха доста от непопулисткия вот към себе си. Критериите за това кой е популист в тази статия са нелегитимни до голяма степен. Безпокойството за нераравенствата и бедността не е популизъм. Разликата е как да се реши. Единственото решение за премахване на неравенствата е правова държава- еднакви правила и еднакъв старт за всички. По-слабият може да разчита за защита единствено на закона. Правовата държава е измислена от слабите и бедните, за да се защитят и е приета от силните и богатите, за да има мирно разрешение на неравенствата и да не бъдат помитани от революции през определен период. Следователно, правовата държава е в интерес на бедните и на честно забогателите, на тези, които знаят, че са силни при свободна конкуренция и искат да получат равен старт, за да се измъкнат от бедността и зависимостта и в нея мафията е слаба.

 23. 23 Профил на dsc
  dsc
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Всъщност единствените непопулисти в сегашния парламент са ПП и ДБ, те са както съперници, така и съюзници. След тоталното отмиране на статуквото ПП ще даде начало на леви и центристи, а ДБ- на десни и центристи.

 24. 24 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 821 Неутрално

  На нов шеф и на ново прасе не се радваш, че не е ясно каква свиня ше излезе от тях. Сега имаме нужда от стабилно правителство.

 25. 25 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 356 Неутрално

  “Основен конкурент на ГЕРБ си остава "Демократична България"” - ако това не е подмяна на реалността за сметка на едина бленувана, жълтопаветен химера, здраве му кажи. ДБ са предпоследни с тенденции скоро да останат извън борда и всеки новопоявил се на политическата сцена ги “бие като маче у дирек”, но виждаш ли те били конкурент - за какво бе смислов за последното място ли ?

 26. 26 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Авторът е доста объркан идеологически. Да не говорим, че има пълно неразбиране за реалния живот.

 27. 27 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 686 Весело

  Смилов изобщо не е объркан политически и идеологически. Той просто е програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Какво очаквате да пише? Истината?
  Пише това, което е правилно според Центъра и което пасва на идеологията.
  Няма да си рита заплатата, я.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 28. 28 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Възраждане също е етническа, а не политическа партия. На съветския етнос.

 29. 29 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Демократична България не е просто против ГЕРБ и ДПС и не се бори против корупцията. Глупости са това! ДБ застава зад идеята, че върховенството на Закона е най-важното в едно съвременно общество. Корупцията и отстраняването на корумпираните ГЕРБ и ДПС са само логично следствие. Избирателите за пореден път бяха овладени от социолозите. Имаше трудности, но и този път българският мат'риал показа, че е просто един мат'риал, който лесно може да се смачка във подходящата за кукловодите форма. Честито роби! Задават се следващите 12 години русоробска клептокрация, не с ГЕРБ, а БСП. Това е подмяната, а не промяната. ПП са креатура на същия политически инженеринг, който създаде и Барекофф, ИТН, ИБГНИ и още ред други, за да овладее мат'риала. С ПП и русофилския пРезидент Радев се връщаме във времето на Първанов. България ще се върти в кръг, докато етносите насъберат достатъчно сила, за да овладеят правителството. Тогава България ще стане мюсюлманска република, а малкото останали българи вероятно ще емигрират.

 30. 30 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Всъщност единствените непопулисти в сегашния парламент са ПП и ДБ, те са както съперници, така и съюзници. След тоталното отмиране на статуквото ПП ще даде начало на леви и центристи, а ДБ- на десни и центристи.
  —цитат от коментар 23 на dsc


  ПП са особен вид популисти, защото така и никой не разбра, какво точно предлагат. Някаква промяна, ама каква? Щото ако е само да махнем ГЕРБ, за да инсталираме отново БСП, няма промяна, а подмяна.

  ДБ от друга страна, са с ясно дефинирана политика, съвсем последователно преследвана през годините. ДБ реално са единствената легитимна партия към момента. Но мат'риала отново гласува за статуквото и за спасителите. С което България ще си остане в клоаката, където си беше. Мат'риала от тук насетне може само да се надява, да не го изкарат от ЕС и НАТО, защото ако това стане, България е история. Прост народ, слаба държава. Скоро и без държава.

 31. 31 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Сега, след всичките крясъци за откраднати милиони и милиарди от ГЕРБ, нещата лека полека ще утихнат. Възможно е да се заведат дела срещу някой друг незначителен бушон. Дори е възможно да бъде осъден, преди или след което ще избяга от България или ако влезе на топло, ще го пуснат тихомълком с;ед някой друг месец. Реални присъди за реални хора няма да има. По това ще познаете подмяната. По това ще познаете, че са ви извозили за пореден път. След това ще влезе в употреба някой изоставен русоробски проект като Белене. И ще ви завлекат пак с едни милиарди. Това освен поредните откраднати милиарди, я за магистрали, я за язовири или друго. Честита му подмяна на мат'риала!

 32. 32 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Смилъв къде ти е анализа за изборния резултат на ДБ? И има ли нещо общо с предишните ти "анализи" за тях? Защото доста издишат.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK