Новите широки коалиции срещу партийно-персоналните режими

В Централна Европа е видимо, че процесът на създаване на широки коалиции срещу управляващите партии се движи най-вече от антиавторитарна мотивация.

© Надежда Чипева, Капитал

В Централна Европа е видимо, че процесът на създаване на широки коалиции срещу управляващите партии се движи най-вече от антиавторитарна мотивация.Анализът е препубликуван от "Свободна Европа".


На 10 юли 1987 г. във Варшава се случва нещо неочаквано. Над 50 членове на клубовете на католическите интелектуалци се срещат с представители на политбюро и централния комитет на комунистическата партия. Водени от проф. Анджей Стелмаховски, те призовават за бърза либерализация на страната, включително на свобода на сдружаване и възможност за създаване на профсъюзи.


Председателят на варшавските католически интелектуалци настоява по време на петчасовата среща и за разговори между властите и лидера на "Солидарност" Лех Валенса. Повдига въпроса за прекратяване на забраната за функциониране на клубовете из страната, както и за разговори с неофициални представители на работниците и селските стопани.
Самата организация е създадена през 1956 г. при първата вълна на временна либерализация като последващото втвърдяване на режима оставя едва четири функциониращи клуба. В началото на 80-те години на миналия век тяхната бройка нараства нелегално и те започват да работят заедно с възникващата "Солидарност", в крайна сметка спомагайки за създаването на обединената организация на антикомунистическа опозиция в страната.


След падането на Стената подобни предистории на краха на комунизма обаче бързо минават на заден план. Изместени са от "голямата картина" на успешните широки коалиции, които застават срещу разклатените соц режими и в рамките на няколко години повалят техните политически конструкции. "Солидарност" се превръща в знаков символ на общосоциалното обединение в полза на създаването на нов, либерално-демократичен политически ред.


Нов конституционен ред


Целите на генерирането на нов конституционен ред около либерални принципи като разделение на властите и институционализиране на човешките права се свързват със стопанската свобода, индивидуалната инициатива и цялостното освобождаване на социалните отношения. Възстановяването на културната свобода и появата на безкрайни възможности за трансгранични контакти и отношения допълнително укрепва либералната рамка на непосредствения посткомунистически период.


Отвъд политиката все по-често надделява интерпретацията, че случващото се в Централна Европа е основно триумф на радикалния индивидуализъм и консуматорство. Казано иначе, посткомунистическите общества са описани като обладани от либерално единомислие, от постисторическо съзнание, което е изоставило повечето маркери на предкомунистическите култури. Според това мислене единствената оцеляваща социално-политическа сила бе тази на комунистическите мрежи и остатъчната носталгия.


Всъщност още в началото на 90-те години на миналия век картината в тези общества е много по-пъстра. Подкрепата за базовия либерален конституционен модел е най-вече свързана с гаранцията за собствен, национален политически облик. Неговите носители са достатъчно плуралистични още тогава.


Различни цели


Ако за мнозина краят на комунизма беше началото на либерален рай, то много групи в централно-европейските общества имаха други цели и амбиции. Едни искаха и най-вече ценяха възстановяването на независимостта на националната държава и края на съветската окупация. Други нямаха търпение да се върнат към културните модели на предкомунистическите времена, а трети гледаха с надежда към църквата и нейните културно-морални ценности след агресивния светски вакуум на соц режимите. Четвърта група хора си бяха поставили за основна цел възстановяването на стопанската свобода извън големите градове и аграрната икономика и култура.


Внимателният поглед към първите свободни избори в повечето централно-европейски страни ясно илюстрира този реален политически плурализъм, който обаче остава неоценен от мощния "исторически наратив" на либералния триумф. Например, през 1990 г. в унгарския парламент влизат шест партии. Изборите се печелят от християндемократическия Унгарски демократичен форум, но в националното събрание влизат още посткомунистическа, либерална, аграрна и национал-клерикална партии. Подобна картина може да бъде видяна и на изборите през 1991 г. в Полша.


Кратката вълна на възстановяване на политическата подкрепа за посткомунистическите партии в средата на 90-те години допълнително укрепи тази едномерна интерпретация на структурата и залозите на демократичния преход. Акцентира върху продължаващата необходимост от блоково противостоене на бавно разгражданите режими и ускоряване на институционалната интеграция в западните структури.


Интеграционният консенсус пък допълнително маскира продължаващата социално-културна диференциация вътре в тези общества. Нормативните императиви на интеграцията избутаха още по-встрани различни недоволства, идващи от по-консервативни и клерикални ценности и нагласи и различни възгледи за национално развитие.


По този начин бе произведена една невидимост на реалния социален плурализъм и влиянието на множество критични, по-радикални, национал-популистки и консервативни партии в Словакия, Унгария и Полша. Затова и тяхното стигане до властта за мнозина прозвуча като изненада, като провал на либерализма, като отклонение от утвърдения консенсус. По-драматичните интерпретации дори го представиха като алогично събитие, културен "бъг".


Нелиберален завой


Парадоксално, нелибералният завой също бе представен с надценена монолитност на централно-европейските общества. Описан бе като социално преобръщане, преливане от една крайност в друга, без усет за реалното политическо многообразие в тях. Дори бегъл поглед към електоралните данни от последното десетилетие ясно илюстрира неточността на тази оценка.


Например, дори в Унгария Виктор Орбан успява само веднъж да мине 50-те процента подкрепа, през 2010 г. Неговите свръхмнозинства са продукт на размествания в избирателната система, а не на социална доминация. В Полша пък партията на Ярослав Качински дори не успява да мине този праг. Нейният най-висок резултат е едва 38% и той е принуден да прави коалиции. На този фон, структурирането на антиавторитарни коалиции в региона започна същински през 2019 г. в Полша със създаването на четирипартийната "Гражданска коалиция".


Ако коалицията срещу Орбан в Унгария се окаже успешна през идната година, полската опозиция срещу Качински със сигурност ще бъде допълнително разширена. Всъщност точно наскоро приключилият процес на създаване на 8-партийната унгарска "Обединена опозиция" и нейният евентуален успех ще са първият индикатор за ефективността на тази политическа формула.


Реакцията срещу нарастващия авторитаризъм беше видима и в Словакия, където през 2019 г. Зузана Чапутова бе избрана за президент от петпартийна коалиция. Дори в Чехия, където Андрей Бабиш далеч нямаше подобен контрол върху политическата система, практически се образува "санитарен кордон" около неговата фигура.


При цялата специфика на отделните страни в Централна Европа е видимо, че процесът на създаване на широки коалиции срещу управляващите партии се движи най-вече от антиавторитарна мотивация. Те са отпор срещу възникването на партийно-персонални режими, които удрят по базовата либерална конституционна рамка.


Появата на подобни формирания варира и е най-напреднала в Унгария и в по-малка степен в Полша и Чехия. Те наистина включват множество политически нагласи и идентичности и отразяват многообразието в тези общества, макар да изглеждат доста по-различно от големите антикомунистически мнозинства преди няколко десетилетия.


Сърцевината на тяхното обединение е достатъчно отчетлива - подкрепа за посткомунистическата конституционна рамка, деконцентрация на властта, разглобяване на новите мрежи на непотизъм и институционално възстановяване на естествения плурализъм на тези общества и политически системи.


В същото време е очевидно, че не става дума за еднозначна подкрепа и възстановяване на либералната интерпретация за света. И тази политическа реалност е видна от това, че на християндемократ се падна ролята да опита да свали Виктор Орбан от политическия трон.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "Нов конституционен ред
  Целите на генерирането на нов конституционен ред около либерални принципи като разделение на властите и институционализиране на човешките права се свързват със стопанската свобода, индивидуалната инициатива и цялостното освобождаване на социалните отношения. Възстановяването на културната свобода и появата на безкрайни възможности за трансгранични контакти и отношения допълнително укрепва либералната рамка на непосредствения посткомунистически период."

  Киро и Радев ще напасват Конституцията, за да им пасва

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 2. 2 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Киро предлага да се зануляват президентските мандати след втория

  А

  Радев предлага и само чужди граждани да са министри

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2833 Весело

  Тя модата има цикличен характер !

  Ако се сещате преди персоналния режим на мода беше тройната коалиция ...

 4. 4 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  ии тройната коалиция беше пак с привнесени юпита да ни оправят.

  Изглежда мисленето на държавна сигурност работи в синхрон с българското мислене

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 5. 5 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Нали новия морал на Кирчо и кокорчо гласеше преговорите да са прозрачни и да се дават публично по интернет!?
  Какво стана по кюшета и хотели се завират!
  Чсстито!!

 6. 6 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 578 Неутрално

  В цивилизования свят вече няма леви и десни, черни и бели.
  Има мислещи и не-мислещи, почтени и мошеници, работещи за благото и ползващи благото, но нищо не правещи за него.
  Лесно е да се сложи на масата на преговори неадекватно и неизпълнимо искане и край на съглашението.
  Тъкмо ще разберем кои "реформатори" са от стария клуб и целят провал.

 7. 7 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Да се приеме европейското право, да се въведат електронни правосъдие и администрации, да се види на кои чиновници може да се разчита.
  Ако заплатата е 2000 лева, а имотите за милион - много съжалявам.
  Подобен тип не може да заема държавна длъжност и трябва да връща.

 8. 8 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Спомнете си миналото и го сравнете. Когато комунистите вземат цялата власт винаги имаше такива работи. Спечелиха изборите миналия ден - вчера маса изгорели в дом за стари хора, а днес гробища на пътя. Узакони се новото управление от сатаната - вече могат да дерибействат. Курбанът за Звяра е даден.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 9. 9 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Тази нова "коалиция" се създава от персонален режим, тъй че цялата статия е нон-сенс. Разбирам неистовото желание некадърниците да разпределят баницата, обаче вече вкараха България в катастрофа и ще си платят с главите си.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Гневно

  "Широките коалиции" са безпринципни и обикновено са нова версия на познатите клиентелни мрежи и системи!!!

 11. 11 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 578 Неутрално

  И не на последно место, да не кажа: най-важното.
  За да се реализира промяната, която се обещава, финансирайте ценностната рамка, която искате да постигнете. Ако се финансира образование - народът става по-разсъдлив. Ако се финансира професионално обучение - по-работлив.
  Ако се дава на калпак за заблуда - по-объркан.
  Каквато политика се финансира, такава и реколтата.

 12. 12 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Досега се произвеждаха туземци.
  Резултатът - огледайте се.

 13. 13 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Каквото говориха,
  вече го забравиха.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Весело

  До коментар [#1] от "diq55699032":

  " Киро и Радев ще напасват Конституцията, за да им пасва"

  Какво става с Барни Ръбъл ? Написа ли вече проекта за нова конституция, по поръчка на евроатлантика ? Нищо не казвате от сарая......

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Неутрално

  До коментар [#8] от "1908"
  Не съм религиозен и принципно не бих подкрепил коментари, включващи Лукавия.
  Въпреки тово турих един плюс. Защо?
  Ами щом могат да се пишат всякакви глупости в полза на Радев, Кирчо и Кокорчо, защо до не може против?

  Еретик
 16. 16 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Ами така ще бъде докато не се избистрят - левицата-десницата-центъра и сегашната имагинерна популистко патриотична сбирщина не изчезне.Пиша сбирщина защото са се събрали русофили за отечеството-копейкин-Сидеров-Каракачанов-Марешки който пораждат само усмивки с настървеното си твърдение,че са патриоти и родолюбци.Много клони ще се кастрят и дано не унищожим дървото на много партийната демокрация която оня от Мадрид се опита да съсипе.Не успя но нанесе много щети на България заедно с естественото си продължение на управление ГЕРБ.

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#16] от "chicago514":

  На Каракачанов къде видя русофилщината само да питам?
  Че не си патриот си е ясно.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#16] от "chicago514":

  "Русофилът" Каракачанов отиде при Тръмп и подписа за американските Ф16, а "американофилът" Радев направи всичко възможно да купим Грипен...

 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#5] от "N I K E":

  В кой хотел? Да не е в хотел Берлин? Щото ГЕРБ-ерите не излизахте от там...! :)))

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Весело

  [quote#17:"НеКой"]До коментар [#16] от "chicago514":На Каракачанов къде видя русофилщината само да питам?Че не си патриот си е ясно.[/quote Ами,че е в една сбирщина със Сидеров Марешки е достатъчно.Това са си най обикнжовенни далавераджии за кинти които се събират и разделят периодично и патриотично.Що се отнасе до мен дали съм патриот или не - ами такъв патриот Като описаните лица от мен - не съм.

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  До коментар [#10] от "selqnin":

  Нищо де... Важното е, че коалициата между ГЕРБ и ДПС беше най-принципната. ;)

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  До коментар [#20] от "chicago514":

  Със Сидеров се скараха отдавна, с Марешки опитаха да стигнат до повече избиратели.
  Но не обиждай на русофилство, ВМРО никога не са залитали по руснаците.

 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  До коментар [#20] от "chicago514":Със Сидеров се скараха отдавна, с Марешки опитаха да стигнат до повече избиратели.Но не обиждай на русофилство, ВМРО никога не са залитали по руснаците.
  —цитат от коментар 22 на НеКой
  Не обиждам никой.Патриотизма не е партийна принадлежност а сърдечно усещане и в този смисъл патриот може да бъде всеки в България а не само тези които гласуват за тази сбирщина наричаща себе си кой знае защо патриоти.

 24. 24 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Аха точно най-авторитарните "демократи" ни говорят за антиавторитарни коалиции. Другари, да ви кажа, в Австралия вече "либералните демократи" са направили лагери и там военните изолират "изолират" "подозрителните" случаи срещу корона. За съжаление не е майтап. Поне аз вярвам в обективността на Тим Пул.
  https://www.youtube.com/watch?v=8bp7AqMbk_8

 25. 25 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Възстановяването на културната свобода и появата на безкрайни възможности за трансгранични контакти и отношения допълнително укрепва либералната рамка на непосредствения посткомунистически период.
  ===
  Е, ние тази свобода и "безкрйните възможности" ги имахме още преди 30 години.

  "Я другой такой страны не знаю,
  Где так вольно дышит человек."

  За кво се морихме толкова време, ако целта е да се врърнем към това славно време.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 26. 26 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  Целите на генерирането на нов конституционен ред около либерални принципи като разделение на властите и институционализиране на човешките права се свързват със стопанската свобода, индивидуалната инициатива и цялостното освобождаване на социалните отношения.
  ===
  Значи, моите, човешки права трябва да бъдат институционализирани. Институции и работещите в тях бюрократи ще се грижат за тях. В резултат ще получа стопанска свобода а социалните отношения ще бъдат освободени.
  Е, те това вече го имаше през комунизма. Ще излезе прав Тодор Колев, дето викаше "Ми то, ние може и да сме били свободни, пък да не сме знаели"

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 27. 27 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Любопитно

  До коментар [#5] от "N I K E":

  Е,какви преговори,като министрите се знаят оше преди да са почнали??

 28. 28 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Любопитно

  До коментар [#19] от "Petleshev":

  Патрашев,как се нарича това да си платиш да станеш министър?!

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Любопитно

  До коментар [#21] от "Petleshev":

  Продължавате да пакетирате ГЕРБ с ПДС,принположенир,че се коалирате с БСП,която ппчти винаги е била в коалоция с ДПС..Кога е лошо?!При БСП не беше ли?!

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Любопитно

  До коментар [#25] от "clarkv622":

  Тя "Промяната " е такава-Завръщане в Миналото!

 31. 31 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Пълни глупости. Отде ги копаят ткива? Я на времето комунягите ква пропаганда вадеха...

 32. 32 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Точно подобни широки коалиции бяха наречени от Радев безпринципни. И прокобваше че ако се пръкне такава ще вдигнел народа на бунт. Защото четворната, която се мъти сега, е еманация на безпринципността. Някакъв буламач, забъркан от американските леви и руснаците.

 33. 33 Профил на Петър Георгиев
  Петър Георгиев
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Тя модата има цикличен характер !Ако се сещате преди персоналния режим на мода беше тройната коалиция ...
  —цитат от коментар 3 на SS


  Тройната коалиция по тея земи я има още от втората половина на 14-ти век ;-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK