Целите на преговорите за правосъдието са добри, дяволът е в детайлите

Издърпването на една от нишките на съдебната система без оглед на нейния системен характер и значимостта на функциите й може да доведе до разплитане не само на конкретни "бримки", но и на целия "чорап".

© Стопкадър

Издърпването на една от нишките на съдебната система без оглед на нейния системен характер и значимостта на функциите й може да доведе до разплитане не само на конкретни "бримки", но и на целия "чорап".Представители на "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП вчера проведоха консултации, на които изложиха вижданията си какво трябва да се реформира в съдебната система. Идеята беше да се види за какво са единодушни и по кои теми имат разминавания. Разбра се, че четирите партии са решени да закрият специализираните съд и прокуратура, да сменят главния прокурор Иван Гешев, да орежат функциите му в Закона за съдебната власт, които не са записани в конституцията, да реформират Висшия съдебен съвет, да разделят на две антикорупционната комисия (КПКОНПИ) и да освободят председателя й Сотир Цацаров. По предложение на "Продължаваме промяната" в началото партиите изложиха визиите си за реформа, а на финала на срещата идеите бяха маркирани с 1 и 2, като 1 означаваше пълно единодушие на преговарящите, а 2 - спорна тема, която предстои да бъде дискутирана по-късно с цел търсене на съгласие между партньорите.


След преговорите "Дневник" потърси мнението на юристи, експерти в защитата на правата на човека и правораздаването. Предлагаме ви коментара на адвокат Здравка Калайджиева, съдия в Европейския съд по правата на човека от 2008 до 2015 г. Заглавието е на "Дневник".


Обнадеждена съм от общите цели, които "партиите на промяната" заявиха, че си поставят в преговорите за коалиционно споразумение по темата "Правосъдие". Повечето от тези цели бяха многократно изразени от редица авторитетни международни органи, цитирани и в преговорите на тези партии, и от протестите по площадите през лятото на 2020 г.
Не съм убедена, че конкретизирането на средствата за постигането на тези цели по време и важност е подходящо да се състои в рамките на един час дискусия на принципа "единица, двойка, мечта на девойка" и това конкретизиране да е определящо за бъдещото коалиционно споразумение. Мисля, че извън ясните общоприети цели и спешно належащите промени детайлирането на необходимите промени, съставните елементи и функциите на всеки от тях в системата, техните правомощия и дължимият контрол спрямо упражняването им е неотложен, но сложен въпрос.


Издърпването на една от нишките на съдебната система без оглед на нейния системен характер и значимостта на функциите й може да доведе до разплитане не само на конкретни "бримки", но и на целия "чорап", т.е. до тяхната дисфукционалност и неефективност. Не съм убедена например, че отстраняването на главния прокурор и функциите на прокуратурата по принцип и съществуващите проблеми на заетостта на съдилищата са равнозначни или поне от същия порядък на спешност "единица", който беше възприет в преговорите за обозначаване на приоритетни проблеми за незабавно решаване, нито че решаването им може да допринесе в еднаква степен за възстановяването на "чувството за справедливост" на целокупния ни народ.


Докато всеки от нас изпитва инстинктивно "чувство за несправедливост", би следвало да си дадем сметка, че единствено съдилищата са компетентни да кажат кое е "справедливо" - ако законът най-сетне позволи това и ако конституцията ни гарантира право на справедлив процес пред независим съд.


Надявам се, че в коалиционното споразумение ще залегне ясно поне минимумът, определен от ЕС като необходим за възстановяването на върховенството на закона и отпускането на европейските средства за подкрепата на българския План за възстановяване и развитие.


Далеч от представата за неотменими компетенции на Висшия съдебен съвет и разпоредбите на конституцията все пак вярвам, че бъдещата "коалиция на промяната" ще успее да съобрази и разграничи тези обстоятелства и че Народното събрание ще определи тяхната принципна важност и взаимосвързаност, необходимостта им по време и приоритети, както и своята компетентност в провеждането им. Успех в постигането на общите цели!


P. S. Аз също "бих се радвал/а главният прокурор сам да си даде оставката, за да не се занимаваме с него".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK