Да запази конфликта със Запада – най-важната задача на Путин

Юли 2021, Санкт Петербург: президентът Владимир Путин и военният министър Сергей Шойгу наблюдават военноморски парад.

Юли 2021, Санкт Петербург: президентът Владимир Путин и военният министър Сергей Шойгу наблюдават военноморски парад.Кремъл няма да прекрати конфронтацията си със Запада, защото не вижда причина да го прави. И стяга редиците за нови "подвизи" в своята хибридна война, пише в коментара си Константин Егерт.


През последните седем години, след като започна войната с Украйна, Владимир Путин винаги звучи войнствено и раздразнено, когато говори за Съединените щати, за Европейския съюз - и, разбира се, за Украйна.


Президентът на една ядрена държава, която е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, и срещу която едва ли някой би осъществил военно нападение, нареди на своя външен министър да изиска от Запада "дългосрочни гаранции за обезпечаване на сигурността и безопасността" на Русия. По думите на Путин, Русия не може да продължи да живее с вечната тревога, че "там може да се случи нещо". Под "там" той има предвид Средна Европа и Украйна.


Путин като Сталин?
На Путин видимо му личи увлечението по външната и отбранителната политика на Сталин от края на 30-те и началото на 40-те години на миналия век. Той все по-често звучи именно като Сталин, който поставя на Хелзинки ултиматум, малко преди СССР да нападне Финландия през 1939 година, или пък диктува на румънския крал своята воля преди анексията на Бесарабия през 1940-те.


Мен лично ме поразиха следните думи на Путин: "необходимо е това състояние (на напрегнатост - бел. ред) да продължи при тях (НАТО - бел. ред.) колкото е възможно по-дълго, тъй че и на ум да не им идва да организират по нашите западни граници някакъв ненужен за нас конфликт" Излиза, че Лукашенко прекарва до границата хиляди мигранти от Близкия изток, но всъщност виновни са Полша и Литва. Крим беше анексиран от Русия, но агресор са страните от Северноатлантическия договор, които не признават анексията.


С други думи, в момента Кремъл обявява за ключов елемент от своята външна политика не просто идейно-политическото противопоставяне с колективния "Запад", а активното поддържане на конфликта с него. На гарнизона "Крепост Русия" е заповядано да се подготвя за нова фаза от хибридната война, която всъщност се оказва смисъл на съществуването на путинския режим, независимо колко време му е отредила историята. Дори пандемията от Ковид-19не принуди режима на Путин да обърне повече внимание на ставащото вътре в страната. На пръв поглед за Путин има много по-просто решение: да отдели много пари от непрестанно растящите газови и петролни приходи за модернизиране на здравеопазването поне в 10-15 милионни градове и да си гарантира триумфално "преизбиране" през 2024 година. Но не: той залага на продължаването на новата Студена война.


Какви гаранции иска Кремъл от Запада?


Какви форми може да приеме тя? С подкрепата на Москва Лукашенко изкуствено създаде миграционна криза по границите с Полша и с Литва, която ще убеди руското ръководство, че подобни акции си струва да бъдат провеждани и в бъдеще. Освен това за Путин тя дава повод да поиска от Лукашенко съгласие за разполагане на руски войски в Беларус. И аз съм сигурен, че "експериментите" по границите на НАТО и на ЕС ще продължат. След мигрантите в полските гори могат да се появят "заблудили се членове на клуба по спортно ориентиране", нарамили оръжие от държавните военни арсенали.


Трето и най-важно: Кремъл очевидно се готви или за "доброволно присъединяване", или за "необходимо взимане под защита" на така наречените "ДНР" и "ЛНР" в Донбас. Решението още не е взето, но да се намери съответният повод никак няма да бъде трудно. В Русия не се наблюдава някакво сериозно подобряване на икономическата ситуация, така че за поредното удължаване на президентските мандати е нужен някакъв пропаганден трик. А какъв по-добър от едно триумфално "спасяване на руснаците в Донбас"?


Сега Сергей Лавров ще се опита да изпълни заповедта на Путин и да получи от Запада "сериозни и дългосрочни гаранции за сигурност". Ако съдим по онова, което се говори в МВнР, става дума за няколко позиции: прекратяване на разполагането на американски системи за противоракетна отбрана в Полша и в Румъния, спиране на ученията на натовския флот близо до бреговете на Крим в Черно море, а също така официално оттегляне на обявеното през 2008 година съгласие за приемането на Украйна и Грузия в НАТО.


Нова Студена война


И тук възниква основният въпрос: Путин е достатъчно опитен политик, за да си дава сметка, че тези искания няма да бъдат изпълнени. Просто той може би все пак се надява, че Западът ще отстъпи поне по някой пункт. Или пък се опасява, че каквото и да било разведряване на отношенията със същия този Запад може да доведе до загуба на контрол над ситуацията вътре в Русия.


Нека не забравяме, че възгледите на Путин и на неговото близко обкръжение в редица отношения са формирани от преживяното през последните години на Съветския съюз. Този опит може да бъде обобщен така: "Горбачов вярваше, че ако престане да се кара със Запада, ще спаси СССР от вече непосилната надпревара във въоръжаването. В резултат от това Западът се възползва и съсипа великата ни страна." Те се опасяват, че могат да загубят не просто властта си, но и произтичащия от нея контрол над икономиката, който превърна руската върхушка в клуб от мултимилиардери.Константин Егерт


Лично Путин и старите пушки от тайните служби около него може и наистина да си мислят, че защитават някакъв уникален "руски цивилизационен код" и създават нова руска идентичност. Но хиляди циници около тях гледат единствено да не изгубят натрупаното имане, ако настъпи някакво ново разведряване. Тях ги тормозят и страховете от папките с компромати, които могат внезапно да се окажат на най-важното писалище в Кремъл, ако Путин дори за миг се усъмни в тяхната лоялност. И докато тези страхове съществуват, те просто няма да отстъпят нито крачка назад от фронта на новата Студена война.


За Запада има два изхода: или да остави режима на Путин на мира и да чака, докато той слезе от сцената по някакви вътрешни причини, или пък да приеме предизвикателството и да се опита да спечели инициирания от Путин мач-реванш.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (130)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  2. 2 Профил на МиГ-29
    МиГ-29
    Рейтинг: 1230 Неутрално

    Странна история.
    Уж Путин се конфронтира със запада.
    А западните бойни кораби все са в черно море на 1-2 км от границата на Русия.
    Все на учения.
    Не съм видял един Руски кораб до бреговете на западна държава.

  3. 3 Профил на Ганьо ля фурия ля еспаньола
    Ганьо ля фурия ля еспаньола
    Рейтинг: 775 Неутрално

    В противен случай е пътник.

  4. 4 Профил на chedeuvre
    chedeuvre
    Рейтинг: 939 Весело

    Восток дело тонькое.....
    Русия не може да съществува без врагове....дори в дългата си история....си е измисляла врагове когато не ги е имало....

  5. 5 Профил на zyzx
    zyzx
    Рейтинг: 323 Неутрално

    Те и двете страни, Русия и Запада, от години се перчат и говорят големи приказки, но нищо не се случва. Просто се сплашват един друг.

  6. 6 Профил на БМЗ
    БМЗ
    Рейтинг: 1419 Неутрално

    На ВВП не му остана много време. Така че не знам за какъв конфликт пише Дойче Зеле.

    Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
  7. 7 Профил на Николай Колев
    Николай Колев
    Рейтинг: 2442 Неутрално

    Основните постулати на путинската имперска политика може да обобщим в три точки:
    1. Силната държава (т.е. потискане на свободния социален живот) е била и ще бъде най-доброто и ефективно средство за ограничаване на нарастващия социален хаос (ентропия).

    2. Най-сигурният начин за премахване на неизбежно натрупващата се ентропия беше, е и ще бъде не вътрешна либерализация (това е просто изключително опасно), а външна експанзия. Тя е жизненоважна за “системообразуващия” световен ред на силите. Тоест империите са били, са и ще бъдат форма на организация на световния ред.

    3. Единственият начин да се избегне сблъсък между империите беше, е и ще бъде разделянето на света на фиксирани „зони за свободен лов“ между тях.

    * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
  8. 8 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 3342 Неутрално

    ВВВ
    Враг
    Водка
    Вождь

    Това изчерпва нуждите на руснака.

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  9. 9 Профил на irobot
    irobot
    Рейтинг: 719 Неутрално

    Ако нямат Сталин, в един момент пак ще си го създадат и ще му се кланят. Това е култура с дълбоко кодиран авторитаризъм, нихилизъм, мистика и жестокост към себе си. Изолирани в себе си интроверти, и в същото време с болни колективни амбиции.

  10. 10 Профил на Nedyalko Lazarov
    Nedyalko Lazarov
    Рейтинг: 1632 Неутрално

    Глупости на търкалета. Когато Русия беше "добро дете" САЩ едностранно се оттеглиха от договора за противоракетна отбрана и започнаха да разполагат противоракетни системи в Полша и Чехия, уж срещу заплаха от Иран и Северна корея. От тогава започна и оправданието недоверие на Русия.
    Този който се нуждае от враг и ВПК за да оправдае почти 1 трилион военни разходи и почти 200 военни бази по целия свят.

  11. 11
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  12. 12
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  13. 13 Профил на Nedyalko Lazarov
    Nedyalko Lazarov
    Рейтинг: 1632 Неутрално

    До коментар [#10] от "Nedyalko Lazarov":

    "САЩ са.."

  14. 14 Профил на chicago514
    chicago514
    Рейтинг: 2048 Весело

    Те и двете страни, Русия и Запада, от години се перчат и говорят големи приказки, но нищо не се случва. Просто се сплашват един друг.
    —цитат от коментар 5 на zyzx
    Е,като изключим,едно незначително събитие.Няма го СССР-А и неговите сателити.

  15. 15 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 4988 Неутрално

    На Русия винаги и трябва външен враг, за да отвлича вниманието на населението си от вътрешните си проблеми.

  16. 16 Профил на vesolr
    vesolr
    Рейтинг: 2127 Любопитно

    До коментар [#2] от "МиГ-29":

    Не може да бъде. Форумните путинофили и тръмписти преди няколко месеца обявиха, че Байдън клекнал пред Путин и изтеглил корабите, пък те продължават да идват...

    От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
  17. 17 Профил на Иосиф Давыдович
    Иосиф Давыдович
    Рейтинг: 639 Неутрално

    Дори за хора като мен със силна съветска закалка, подкрепена със съветски паспорт и брак и 10 години пребиваване в СССР, Путин ми е втръснал. Точно днес го гледах как с усмивка лукава се хвалеше. че от догодина се вдигала минималната работна заплата от 13 на14 хиляди рубли (под 350лева бруто)... и той си преписваше услугата, че това било повече отколкото се полагало по законновата формула, но той като много готин отпуснал 200-300 рубли по-високо увеличение.Това е нелепо при 1000 долара за 1000 кубика газ и 85 долара за барел петрол...В най -голямата по територия и богата на ресурси страна, населена с десетки милиони образовани иквалифицирани хора, страна която изпрати първа спътник и човек в Космоса, в такава страна да се получава заплата, макар и минимална под 10 хил рубли чисто (под 250 лева).... Това не мога да го разбера.. Не Запада, а Путин и олигарсите му ще разрушат Русия. с тяхната алчност...

    Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд!
  18. 18 Профил на pafaka22
    pafaka22
    Рейтинг: 731 Неутрално

    Вероятно такъв тип държава не може да се управлява по друг начин. Вероятно разбирането на руската върхушка за Власт и нейното упражняване не позволява друго.
    Но винаги съм се чудел, защо Русия не може да бъде една съвсем обикновена просперираща и богата европейска страна ? Имат всичко необходимо, но на инат не го правят. Сега са на път да настъпят една и съща мотика за пореден път.

  19. 19 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 3606 Неутрално

    недовършен анализ
    много неща са премълчани

    СССР се съгласи на почетна капитулация, но се разпадна заради алчността на провинциалните тарторчета - Западът няма вина за това, защото не очакваше нещо такова да се случи
    Путин се опитва да предоговори капитулацията, като изтъква два аргумента: 1) имам ядрено оръжие 2) ще се съюзя с Китай и всички природни ресурси от Сибир ще работят против вас
    освен това конфронтация (без стигане до същински конфликт) със Запада му е нужна, за да оправдава диктаторските си практики ("заради враговете не можем си позволим демокрация")
    Западът от своя страна съвсем основателно не иска да дава на Русия бонуси, които тя е изпуснала сама преди вече 30 години, през които от някакъв фактор (в състава на СССР) се превърна в едно... джудже като население, икономика, военна сила... само територия има. И природни ресурси. А, да - и ядрен арсенал. Заплахите за съюз с Китай са равносилни на заплахата "ще се самоубия, за да ви стане гадно" (защото съюз с Китай е невъзможен - но поглъщане на Русия от Китай - това е само въпрос на време).

    властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
  20. 20
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  21. 21 Профил на Alex Ivanov
    Alex Ivanov
    Рейтинг: 2578 Неутрално

    На Русия винаги и трябва външен враг, за да отвлича вниманието на населението си от вътрешните си проблеми.
    —цитат от коментар 15 на pet_fire


    Това е така, но важи и за отсрещната страна. Западът има нужда да плаши с Русия и Китай народите си. САЩ как мислиш, че оправдават тоя космически военен бюджет, докато милиони от народа там едва свързват двата края ??! Много просто, с дежурното плашило Русия и/или Китай.

  22. 22
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  23. 23 Профил на г-н Саранди Говедаров
    г-н Саранди Говедаров
    Рейтинг: 557 Неутрално

    Уфффф, Дойче Веле.....

    Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
  24. 24 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 3606 Неутрално

    До коментар [#1] от "pinoccio":

    и после какво?
    китайците ще навлязат с "хуманитарна мисия"
    Западът ще си вкара автогол

    и Путин знае това, поради което е нагъл

    властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
  25. 25 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 3606 Неутрално

    До коментар [#2] от "МиГ-29":

    не могат да си позволят да пращат кораби по чужбина

    властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
  26. 26 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 2161 Неутрално

    Аз залагам на Русия този път да спечели Студената война, с икономическото си и расово превъзходство.

  27. 27 Профил на Norman Granz
    Norman Granz
    Рейтинг: 3342 Неутрално

    До коментар [#9] от "irobot":

    “Ако нямат Сталин, в един момент пак ще си го създадат и ще му се кланят. “

    Напоследък наблюдавам лееекинко отдръпване от Путин сред най-заклетите сталинисти: бил прекалено мек.

    Човекът лети с жерави, учи усурийски тигри как да правят малки тигърчета, гмурка се с батискафи, вдига с една ръка ЗАЗ модел 64-а, пилотира изтребители в трикови снимки на Мосфильм, а те - мек бил.

    Ами мек е, щото му трябват денги, не рубли.

    А денгите са при врага... 😆😆😆😎

    НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
  28. 28 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 3606 Неутрално

    До коментар [#4] от "chedeuvre":

    винаги е имала врагове
    управниците й са се погрижвали да има

    властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
  29. 29
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  30. 30 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 3606 Неутрално

    До коментар [#6] от "БМЗ":

    откъде знаеш колко време му остава?

    властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
  31. 31 Профил на Oleg Iliev
    Oleg Iliev
    Рейтинг: 2301 Неутрално

    Интересно, как тази статия се връзва с твърденията че в Русия няма свобода на словото.

  32. 32
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  33. 33 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 3606 Неутрално

    До коментар [#7] от "Николай Колев":

    и тези постулати доближават сегашния руски режим до класиката на фашизма

    от която класика самостоятелно (и мирно!) измъкване няма

    властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
  34. 34
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  35. 35 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 3916 Весело

    Онзи ден Соловьов съобщи че САЩ са тренирали ядрен удар с/у Рассия!
    Пропагандата нагнетява непрестанно стах у туземците!

    klimentm
  36. 36 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 3606 Неутрално

    До коментар [#9] от "irobot":

    хвалиш ли се със или се оплакваш от клишетата си?

    властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
  37. 37
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  38. 38 Профил на Николай Теллалов
    Николай Теллалов
    Рейтинг: 3606 Неутрално

    До коментар [#31] от "Oleg Iliev":

    че какво й е на статията?
    не казва никаква опасна истина за Путин

    а и откъде мислиш, че е препечатана?

    властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
  39. 39 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 3916 Весело

    До коментар [#23] от "г-н Саранди Говедаров":

    Егерт е руски журналист живеещ и работещ в Рассия, статиите му се печатат и цитират от доста рассиски и западни медии
    Ако получи хонорар от ДВ за тази статия автоматично се превръща в чуждестранен агент!

    klimentm
  40. 40
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  41. 41
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  42. 42 Профил на Полковник Паликъщов
    Полковник Паликъщов
    Рейтинг: 5992 Неутрално

    Конфликт с Русия има, но причина са САЩ!

    От години пречат на Германия и Русия да се съюзят, тогава немския ноухау с руските залежи от природни богатства ще направят една ударна икономика, на която дори янките няма как да се опрат!

    ДБ: Време е да спечелим България
  43. 43 Профил на comandante  vs  либерални ентусиасти&корпократи
    comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
    Рейтинг: 2681 Весело

    През последните седем години, след като започна войната с Украйна, Владимир Путин винаги звучи войнствено
    _____________
    Абе какви са тези брътвежи?
    Ако имаше война тя щеше да е същата като с Грузия, най-много седмица?!

    Libertarianism is just anarchy for rich people
  44. 44 Профил на TurtlesAllTheWayDown
    TurtlesAllTheWayDown
    Рейтинг: 566 Неутрално

    До коментар [#2] от "МиГ-29":

    Странна история. Натовските кораби са все до бреговете на други натовски държави, но според каскетите тези натовски държави са "руска" територия - така ли да те разбирам?

  45. 45 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4409 Неутрално

    Без измислен външен враг никой диктатор няма как да обясни на народа си защо гладува! Така е и в Русия, и във Венецуела, и в Сев. Корея, и в Куба, и в Иран!

  46. 46 Профил на Иосиф Давыдович
    Иосиф Давыдович
    Рейтинг: 639 Неутрално

    Онзи ден Соловьов съобщи че САЩ са тренирали ядрен удар с/у Рассия!Пропагандата нагнетява непрестанно стах у туземците!
    —цитат от коментар 35 на klimentm


    И вие ли като мен всяка нощ стоите до 2часа след полунощ да гледате Соловьов със сталинския костюм как демагодства..Аз най-се кефя, когато гост му е Владимир
    Вольфович,, Соловьов направо го надприказва...Демагогия пер се...

    Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд!
  47. 47 Профил на TurtlesAllTheWayDown
    TurtlesAllTheWayDown
    Рейтинг: 566 Неутрално

    До коментар [#26] от "blondofil":

    Какво икономическо превъзходство, готин? Никой не им купува ладите или микрочиповете. Единствено въглеводороди изнасят. Икономиката е им е колкото на Италия.

  48. 48
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  49. 49
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  50. 50
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  51. 51 Профил на vassilun
    vassilun
    Рейтинг: 4409 Неутрално

    До коментар [#18] от "pafaka22":

    "Имат всичко необходимо, но от инат не го правят."

    Не, не е от инат! От некадърност е! Имат повече от всичко необходимо, но никога няма да бъдат нормална просперираща държава! Защото са некадърни!

  52. 52 Профил на stargate
    stargate
    Рейтинг: 1902 Неутрално

    Не знам какъв враг са Европа и САЩ на Русия, но в момента ги засипват с пари за газ и петрол! БайГън и зелените талибани позлатиха Путин и Русия. Те такъв благодат не са виждали от 20 години.

  53. 53
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  54. 54 Профил на cpl40723722
    cpl40723722
    Рейтинг: 731 Неутрално

    Достоен наследник на Сталин, отличник на КГБ по политическите и военните науки на ведомството, държи със здрава ръка комунизма и не му дава да си иде, активно участващ в разпределението на порциите от НЕФТ и ГАЗ на обкръжението му.

    Разликата между него и Сталин е, че Западът реши да подкрепи първия при сблъсъка му са Хитлер. Сега подкрепа няма да има. А Китай си взе от Русия Далечния изток и Сибир и не се натиска да го спасява.

  55. 55 Профил на samoedin
    samoedin
    Рейтинг: 3856 Неутрално

    До коментар [#17] от "Иосиф Давыдович":

    " Дори за хора като мен със силна съветска закалка, подкрепена със съветски паспорт и брак и 10 години пребиваване в СССР, Путин ми е втръснал. Точно днес го гледах как с усмивка лукава се хвалеше. че от догодина се вдигала минималната работна заплата от 13 на14 хиляди рубли (под 350лева бруто)... и той си преписваше услугата, че това било повече отколкото се полагало по законновата формула, но той като много готин отпуснал 200-300 рубли по-високо увеличение.Това е нелепо при 1000 долара за 1000 кубика газ и 85 долара за барел петрол...В най -голямата по територия и богата на ресурси страна, населена с десетки милиони образовани иквалифицирани хора, страна която изпрати първа спътник и човек в Космоса, в такава страна да се получава заплата, макар и минимална под 10 хил рубли чисто (под 250 лева).... Това не мога да го разбера.. Не Запада, а Путин и олигарсите му ще разрушат Русия. с тяхната алчност..."


    Напълно съм съгласен с констатациите ти и особено заключението най - накрая ! Тъжното е, че именно руснаците най - малко го разбират и се настройват срещу Запада като техен отколешен враг, без да могат да всъщност да прозрат, че самите те най - вече се самоунищожават по най - сигурния начин с цялата тая престъпна клика на главата, потънала в алчност и себичност ! Бягайки от Запада, те се слагат по най - нелепия начин на един Китай, който наистина ги използва само като суровинен придатък на своите игри срещу останалия свят..........

  56. 56 Профил на Realist
    Realist
    Рейтинг: 3405 Весело

    Това да ви е познато от времената на недоноСчето и СеСеСеР:

    "Излиза, че Лукашенко прекарва до границата хиляди мигранти от Близкия изток, но всъщност виновни са Полша и Литва. Крим беше анексиран от Русия, но агресор са страните от Северноатлантическия договор, които не признават анексията."

    Ще си изядат още веднъж танковите вериги, арудията и дръжките на калашниците. Който не се учи от историята, повтаря, ако е нужно, потретва!

    Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
  57. 57 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 3916 Неутрално

    Конфликт с Русия има, но причина са САЩ!От години пречат на Германия и Русия да се съюзят, тогава немския ноухау с руските залежи от природни богатства ще направят една ударна икономика, на която дори янките няма как да се опрат!
    —цитат от коментар 42 на Полковник Паликъщов


    А защо рассияните правят Райхстаг от картон и го превземат? Разправят че “ можем да повторим”

    klimentm
  58. 58 Профил на Realist
    Realist
    Рейтинг: 3405 Весело

    Конфликт с Русия има, но причина са САЩ!От години пречат на Германия и Русия да се съюзят, тогава немския ноухау с руските залежи от природни богатства ще направят една ударна икономика, на която дори янките няма как да се опрат!
    —цитат от коментар 42 на Полковник Паликъщов


    Какво общо имат Германия и Русия, Паликъщов? Аз бих ти казал, нищо, Едната държава загуби ВСВ и си взе поука, възроди се като Феникс от пепелищата, другата загуби Студената Война, не си взе поука, и се затрива по същият начин по който се затри СеСеСеР, и показа, най- вече, че по тези земи ентелигентноста е поне 100 години преди маймуните!

    Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
  59. 59 Профил на Judjuk
    Judjuk
    Рейтинг: 2947 Неутрално

    " Крим беше анексиран от Русия, но агресор са страните от Северноатлантическия договор, които не признават анексията."

    Не сме с къса памет и не сме забравили Майдана в Киев, подкрепен с бисквитки за 5 милиарда долара.
    Какво иска Западът от Русия? Да се предаде и да им отстъпи богатствата и територията на Сибир. Щото изпусталяха откъм ресурси. А тори "руски" журналист най-добре знае какво иска и сигурно го получава.
    Като стана въпрос за автора, много дълго време и с любопитство наблюдавах през комунизма как хората като мухи на л... се лепят на системата и идеологията. Просто за да се сдобият с мръфка комфорт. Сега пак правят същото, само се смени субектът. И очевидно винаги са го правили откак свят светува. И светът винаги е бил място на конфликти, войни, трагедии и страдания. Безброй страдания.

  60. 60 Профил на Realist
    Realist
    Рейтинг: 3405 Весело

    До коментар [#59] от "Judjuk":

    "Не сме с къса памет и не сме забравили Майдана в Киев, подкрепен с бисквитки за 5 милиарда долара."

    Пробвайте и вие с бисквитките, бре? Пробвайте с нещо руско, да кажем, борш? Раздайте борш на Майдана?

    Или най- услужливо забравихте, че $5-те милиарда на запада бяха за ядрените моюности за 20 годишен период. А $15 милиарда, които Путин предложи на Бандюкович бяха веднага, за същата година?

    Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
  61. 61
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  62. 62 Профил на ydn091065851
    ydn091065851
    Рейтинг: 688 Неутрално

    До коментар [#55] от "samoedin":

    тъжно, е ама какво да направят... нова Аврора?
    алчността човешка няма партиен билет... ние един келав пожарникар, не можашме да обърнем 12 години, а как мислиш се бута върхлушка столетница?
    а пък и НАТО не се спряха да ги провокират.. абе оставете ги да си спупят главите.. разръчкаха украйна, сега пробват през беларус...

  63. 63
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  64. 64 Профил на Nedyalko Lazarov
    Nedyalko Lazarov
    Рейтинг: 1632 Неутрално

    Най-забавно е да слуша как Русия е на прага на самоунищожението когато в САЩ горят градове, на западния, а вече и на източния бряг е пълно с палаткови лагери, събарят се паметници (от New York city hall вече махнаха и бюста на Джеферсън), плебса щурмувя Капитолия, а за година 100 000 са умрели от опиоиди. Страната има вече 150% дълг към БВП съотношение. (Преди 20 г беше 40%)
    От друга страна чуждите инвестиции в Кина само от началото на годината са нарастнали с 27%.
    Грешката на Русия беше, че безкритично прие демократичния модел, а не някаква форма на илиберална "демокрация".

  65. 65 Профил на cav16646646
    cav16646646
    Рейтинг: 31 Неутрално

    Путин как смее да провокира Запада, струпвайки войски по границите си? Незабавно да ги изтегли в Сибир и да напусне Черно, Балтийско, Каспийско и пр. морета! И си позволява да притеснява западните агенти на територията си; разтуря майданите им!? Путин е длъжен да се оттегли от властта незабавно и да сложи когото Америка посочи. Така е прогресивно.

  66. 66 Профил на cpl40723722
    cpl40723722
    Рейтинг: 731 Неутрално

    Дааа..... какво иска Западът от Русия?
    Това ме връща в детските и студентските ме години, когато в Работническо дело ежедневно се заклеймяваше лошия Запад, чиято единствена цел е да иска нещо от СССР, да му прави сечено, и да издевателства върху "мирния труд на съветския човек".
    Междувременно същия съветски човек беше облечен във червеноармейски дрехи и изпратен да нападне Финландия, която въпреки че не поддържаше армия по онова време им даде да се рзберат на "освободителите" и те набързо си събраха партакешите,
    Съюзи се с Хитлер и си делнаха Полша, после дойде и авантюрата при Халхин Хол.
    По-късно окупира Източна Европа, заби се като пирон и не си тръгна докато на се продъни икономически и политичедси през 89та година. И им показа на източно европейците акво значе комунизъм на практика.
    Помагаше на Идпанската революция толкова добре че им изнесе от банките златото, натовари го на кораб и го разтовари в Одеса. Просто така - да не попадне в ръцете на гадните капиталисти.
    А пък нас ни учеха, че е по-добре да затягаме коланите, да не искаме по-добър живот, защото трябва всичките си усилия да хвърлим в подготовката на един достоен отпор на гадния империализъм.
    И затягахме коланите, и се готвехме.
    Докато през 1990та година без никой и с пръст да го бутне СССР се продъни и икономически и политически.
    Поради некадърността на управляващата му класа.
    А Путин нищо старо не е забравил и нищо ново не научи.

  67. 67 Профил на ydn091065851
    ydn091065851
    Рейтинг: 688 Неутрално

    До коментар [#64] от "Nedyalko Lazarov":

    няма такова нещо като "печеливш модел".... човешката алчност е безгранична... модела е, да се преразпределят благата в наша полза, и да се намери печелившия баланс да се държи плебса да не се бунтува с минимални усилия..
    елцин беше изпуснал юздите та се налижи кагебееца да стяга редиците.. а тия отвъд океана само му травят услуга с тези заплахи....
    едно нещо е сигурно, Русия със сила не можеш да я бутнеш .. как преди Майдана всичко си беше спокойно, и далаверите си вървяха.. и кво стана?

  68. 68
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  69. 69 Профил на ydn091065851
    ydn091065851
    Рейтинг: 688 Неутрално

    До коментар [#66] от "cpl40723722":

    ама пък тогава стягахме коланите за общото благо.. имамхе цел и идеология която да следваме... още от малък се питах, какъв касметлия съм за да раста в най-справедливото общество.. и по стар българси обичай се съмнявах... даже чаках края на 80-те години, щото тогава казваха, че ще сме построили комунизма, а преди бяхме само в социализма.. и аз като ученик, едвам чаках... ама после ме взеха "трудовак ...
    та "демокрацията" и тя така.. много е убава, ама само за отличниците.. та.. така

  70. 70 Профил на Michael Jordan
    Michael Jordan
    Рейтинг: 1119 Неутрално

    Путин Запада го застрашава.
    но ат Запада всичко получава,

  71. 71 Профил на cpl40723722
    cpl40723722
    Рейтинг: 731 Неутрално

    "Да затягаме коланите за общото благо"
    Въх и брей.
    Някои затягахме коланите, други по-малко, а още по-други - ич.
    В резиденция Бояна, където от време на време ме викаха като преводач, по коридорите имаше големи хладилници. Пълни с неща, които обикновения затяжащ коланите българин не беше и сънувал. О там всеки "наш човек" минал през резиденцията я по работа, я без, имаше право да си пълни чантата и никой не го проверяваше на вратата. То си беше нормална практика. А те и много не напираха, защото за тези, които обитаваха резиденцията си имаше специални доставки по домовете им и не се затрудняваха много да носят чак от резиденцията. Единствен аз, нали бях свикнал да затягам колана поисках да си платя консумацията, чистачката която попитах ми се изсмя.

    Апък другарката Цола Драгойчева още с вземането на властта се настани в апартамента на принц Кирил и легна така да се каже в още толото легло на потърпевшия. И не се сети да си отиде до края.

    Кой както се уреди.
    Не случайно другарите толкова жалят и до днес златното за тях време на комунизма.
    А Путин днес не си играе на дребно да си взима безплатно от държавните хладилници.
    Точно както предшествениците си.

  72. 72 Профил на ydn091065851
    ydn091065851
    Рейтинг: 688 Неутрално

    До коментар [#71] от "cpl40723722":

    ми те другарите пак са отгоре.. и сега не им се налага да се крият зад идеологии като едно време.
    другари е имало от както свят светува.. и за съжаление ще има оше много време. те "американските другари" искаха да изместят руските в Русия да облажат от суматохата след перестройката.. ама как ще стане?

  73. 73 Профил на Julian Mall
    Julian Mall
    Рейтинг: 2866 Неутрално

    " С подкрепата на Москва Лукашенко изкуствено създаде миграционна криза по границите с Полша и с Литва, която ще убеди руското ръководство, че подобни акции си струва да бъдат провеждани и в бъдеще. Освен това за Путин тя дава повод да поиска от Лукашенко съгласие за разполагане на руски войски в Беларус. И аз съм сигурен, че "експериментите" по границите на НАТО и на ЕС ще продължат. След мигрантите в полските гори могат да се появят "заблудили се членове на клуба по спортно ориентиране", нарамили оръжие от държавните военни арсенали."

    Глупости на търкалета. Батьката създаде още един фронт срещу Русия действайки в съюз със Турция, а Путя за пореден път прояви малодушие по отношение на изцепките на беларуският диктатор. А ако Путя беше като Сталин последното което би търпял е вече осма година да продължава въоръженият конфликт в Донбас.

    По-добре миг свобода отколкото живот в робство
  74. 74 Профил на cpl40723722
    cpl40723722
    Рейтинг: 731 Неутрално

    Разликата между американските и руските "другари" е огромна.
    САЩ ДНЕС колкото и другарите да повтарят като малоумни/или нас ни правят такива/ произвежда 50% от световния индустриялен продукт.
    А от световната селскоктопанска продукция само щата Айова произвежда 2/3ти от световното производство на царевица.
    Това ли са тези, които щели да правят революции. Че има и такива има - но средният американец работи. Той е работохолик. Не случайно най-много милионери има в САЩ.
    За разлика от Русия, където Иванушка глупака - техния национален герой - лежи върху печката и се чуди кого да надхитри.
    А Русия произвежда 1,65 % от световния индустриялен продукт. Понеже е много по-лесно да откраднеш или да направиш някъде революция, вместо да се запретнеш и да го произведеш.

  75. 75 Профил на klimentm
    klimentm
    Рейтинг: 3916 Весело

    До коментар [#60] от "Realist":

    Рассияните ще раздават борш на Таимс Скуеър, Бояршник в Холивуд и матрьошки с балалайка в Сиатъл?!

    klimentm
  76. 76 Профил на today
    today
    Рейтинг: 976 Неутрално

    Путин в най-скоро време ще обяви официално, че е вкарал руски войски в източна Украйна, уж да защитава руснаците там, и след това ще нападне и превземе още една част от Украйна. Пак под предлог, че защитава руснаците.

    Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
  77. 77 Профил на today
    today
    Рейтинг: 976 Неутрално

    До коментар [#2] от "МиГ-29":

    Всички западни държави постоянно се оплакват от руски кораби и самолети по границите, при това се държат изключително нагло и непрофесионално. Ти това не го знаеш, явно четеш само руската преса, а там такива неща не се съобщават.

    Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
  78. 78 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3773 Неутрално

    ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

    Абе... не е лесно.

    СССР остави тежко наследство.
    Борба с капитализъм Световен.

    Грижи за страни от Третия свят тоже,
    да не можат да изостават.
    Сирия, Турция, Украйна, Молдова, Полша, Беларус, Куба, Венецуела, Китай...

    Но няма признателност.
    Резултат: разнопосочен

    "Да запази конфликта със Запада – най-важната задача на Путин"

  79. 79 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3773 Неутрално

    ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

    Като фашиста Гитлер, в Чехословакия,
    воювал в движение за права и свободи на Судетски немци,
    за сметка на Славяни Чехословичани?

    Засрами се!

    До коментар [#76] от "today":

    Путин в най-скоро време ще обяви официално, че е вкарал руски войски в източна Украйна, уж да защитава руснаците там, и след това ще нападне и превземе още една част от Украйна. Пак под предлог, че защитава руснаците.

  80. 80 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3773 Неутрално

    ВИИ Маркс имени В.И.Ленина

    Така си е.
    СССР смаза тюрмата с атака на свои гълъбчета на мира.

    След 70 лет:
    Рей Гън простреля СССР смертельно с демагаден лозунг:
    Перце от гълъб е по-силно от мечове, чукове, шопи със сопи
    и парче от топ.
    Уж де

    До коментар [#67] от "ydn091065851":

    едно нещо е сигурно,
    Русия със сила не можеш да я бутнеш

  81. 81 Профил на bze56598158
    bze56598158
    Рейтинг: 31 Неутрално

    Една империя умира когато и свършат външните врагове , поне така мислят някои за Рим. В случая с путев ,в момента в който изчезне" външната заплаха" , вътрешната ще заеме централно място, всички знаем че промените там идват върху вълните на реки от кръв . Борбата там е за оцеляване изобщо, а не увеличение на територията! ссср и сив издържаха 45 г санкции, путев няма да е жив при новия разпад

  82. 82 Профил на blq171066238
    blq171066238
    Рейтинг: 277 Неутрално

    "Сега Сергей Лавров ще се опита да изпълни заповедта на Путин и да получи от Запада "сериозни и дългосрочни гаранции за сигурност". Ако съдим по онова, което се говори в МВнР, става дума за няколко позиции: прекратяване на разполагането на американски системи за противоракетна отбрана в Полша и в Румъния, спиране на ученията на натовския флот близо до бреговете на Крим в Черно море, а също така официално оттегляне на обявеното през 2008 година съгласие за приемането на Украйна и Грузия в НАТО."

    Който не иска да слуша Лавров, ще си има работа с Шойгу.

  83. 83 Профил на blq171066238
    blq171066238
    Рейтинг: 277 Неутрално

    "Сега Сергей Лавров ще се опита да изпълни заповедта на Путин и да получи от Запада "сериозни и дългосрочни гаранции за сигурност". Ако съдим по онова, което се говори в МВнР, става дума за няколко позиции: прекратяване на разполагането на американски системи за противоракетна отбрана в Полша и в Румъния, спиране на ученията на натовския флот близо до бреговете на Крим в Черно море, а също така официално оттегляне на обявеното през 2008 година съгласие за приемането на Украйна и Грузия в НАТО."

    Който не иска да слуша Лавров, ще си има работа с Шойгу.

  84. 84
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  85. 85
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  86. 86 Профил на dnevnikar
    dnevnikar
    Рейтинг: 3773 Неутрално

    ВИИ Маркс имении В.И.Ленина

    Упростенчески, ако е верно.

    Хитлер громеше Запада и Изтока,
    ако и в края неуспешно.

    Сталин... аналогично,
    но умно, тактично.

    Това позволи на Сталин да упази конфликта
    до пълен триумф на култа към личността си,
    пълно полагане на останките в Мавзолей Ленина
    и пълно извозване в неизвестна посока,
    при властелина Хрущев

    "Да запази конфликта със Запада
    – най-важната задача на Путин"

  87. 87
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  88. 88 Профил на schwimmwagen
    schwimmwagen
    Рейтинг: 1961 Неутрално

    До коментар [#47] от "TurtlesAllTheWayDown":

    Бе никой нищо не им купува, но остават основният дерт на Дневник и прогресивното человечество. Сделват и по 2-3 подводници годишно, сигурно от дъски и мечи козини ги правят.

    "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
  89. 89 Профил на putinxujlo
    putinxujlo
    Рейтинг: 2339 Весело

    До коментар [#31] от "Oleg Iliev":

    Интересно, как тази статия се връзва с твърденията че в Русия няма свобода на словото.
    ▪️▪️▪️▪️▪️▪️▪️

    За да разбера къде пише Егерт за "свободата на словото", прочетох тази статия три пъти. Нито като войники рамо до рамо, нито заедно в едно изречение, нито в заглавието, нито въобще в статията не открих израза "свобода на словото". И тогава, с ужас, изведнъж си помислих как четете по-сложен материал, в по-сложни текстове (казахте нещо за физика и математика), ако навсякъде търсите тези две думи? Дори в толкова малък и не сложен текст се опитвате да намерите нещо, което по принцип не може бъди тук:))
    Как четете руски приказки на внуците си? Те не се вързват в твърдението, че в Русия няма свобода на словото.

    "Чуждестранен агент"
  90. 90 Профил на putinxujlo
    putinxujlo
    Рейтинг: 2339 Весело

    До коментар [#83] от "blq171066238":

    Който не иска да слуша Лавров, ще си има работа с Шойгу.
    ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

    Шойгу? Работа? :)))))))
    https://pbs.twimg.com/media/E-GuPEtXIAAdd_n?format=jpg&name=900x900

    На тази работа Шойгу няма да получи нови на гърди нови капачки от Sprite като награда. Освен това, дори тези награди „за преброяване на населението“ или „почетен кръводарител“ могат на тази работа да отлетят отгоре на капачката на ковчега:)))

    "Чуждестранен агент"
  91. 91 Профил на авторът
    авторът
    Рейтинг: 1058 Неутрално

    До коментар [#11] от "дерибеев":

    Дерибеев, много страшни тези от ДБ, бе? Да не сънуваш кошмари с тях?
    По-позитивно: Отърси се от този страх, огледай се - има и други партии. Харесай си една и започни да я хвалиш. Щ евидиш, че ще ти олекне.

  92. 92 Профил на д-р Гален
    д-р Гален
    Рейтинг: 39 Неутрално

    Восток дело тонькое.....Русия не може да съществува без врагове....дори в дългата си история....си е измисляла врагове когато не ги е имало....
    —цитат от коментар 4 на chedeuvre


    И все е нападана пряко или косвено. Ядът бой от руснаците и сстотина години отново.
    Остават още 20-тина години и идвавреме поредния да изяде сопата.

  93. 93 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 3355 Неутрално

    Остават още 20-тина години и идвавреме поредния да изяде сопата.
    —цитат от коментар 92 на д-р Гален


    Я по-полека със "сопата", защото насреща са:
    САЩ
    ЕС
    БИВШИТЕ СЪВЕТСКИ КОЛОНИИ -
    УКРАЙНА, ПОЛША, ГРУЗИЯ. РУМЪНИЯ......
    коя от коя НЕНАВИЖДАЩИ РУСКИЯ великодържавен ИМПЕРИАЛИЗЪМ
    и ВОЕНЩИНА

    ЧУЧХЕ и СОНГУН
    САМОДОСТАТЪЧНОСТ и ВОЕНЩИНА
    В това превърна ПУТИн Русия

    СЕВЕРОКОРЕЙСКА му работа

    А това което ние изписваме като ЧУЧХЕ
    корейците го произнасят като
    ДЖУДЖЕ

    Всяка прилика с ДЖУДЖЕТА е на СЕВЕРО КОРЕЙСКИ

  94. 94 Профил на д-р Гален
    д-р Гален
    Рейтинг: 39 Неутрално

    До коментар [#4] от "chedeuvre":

    Така е, запада създава проблеми на СССР,1 сега на Русия тъй като тя не се съобразява с техните претенции. По време на ЕЛцин рРусия се разграбваше и от западните фирми, мизерията е била страшна, армията се разпада, престъпноста се вихрила а запада доволен и Русия е демократична. Когато Путин прекрати тази разруха и национализира заграбеното от западните фирми ,всички от запада гръмнаха , бе путин е диктатор, режима на Путин и други подобви вопли. Заобиколиха Русия с бази, намеса в бившите съветски републики чрез подставени предатели в тези републики -резултата -разпад на същите. А вина затова приписват на Путин. Такова лицемерие е вече престъпно. Явно искат война, но страхът е голм и затова не смеят за сега.

  95. 95 Профил на Hawaii
    Hawaii
    Рейтинг: 3355 Неутрално

    По време на ЕЛцин мизерията е била страшна.
    —цитат от коментар 94 на д-р Гален


    По времето на Елцин НЕФТА БЕШЕ 10 - ДЕСЕТ ДОЛАРА !!!!!!!! за барел

    По времето на ПУТИн стигна и до 150 - СТО И ПЕТДЕСЕТ ДОЛАРА за барел !!!!

    Мизерията сега в Русия си е СЪЩАТА.
    Богати са само ШЕПАТА ВЕРНИ НА ПУТИн ОЛИГАРСИ - ЦАРЕДВОРЦИ.

    Познай от един път КАКВО че се случи с ПУТИн и Русия

    ако НЕФТЪТ ОТНОВО СТАНЕ ДЕСЕТ - 10 ДОЛАРА за барел ???????????

  96. 96 Профил на dejmos
    dejmos
    Рейтинг: 2708 Любопитно

    Не съм съгласен с нищо от написаното ..., но в Русия има свобода на словото , вклюìтелно и по такива неща написани за "пари ":)

  97. 97
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  98. 98
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  99. 99
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  100. 100
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK