Ден за помен на Истанбулската конвенция

null

© Associated Press

nullДойде поредният 25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените на ООН. Това не е "празник", а ден за повдигане на обществена дискусия по тема, която засяга тъканта на самото общество. Ден за помен за Истанбулската конвенция.


Ето защо не мога да скрия, че с вълнение очаквам много от най-страстните борци срещу насилието над жени - онези, които пламенно обясняваха, че нямаме нужда от конвенцията, защото законодателството ни е отлично и така, както си е - да почетат този ден, ако не с публично изявление, то поне с такова в социалните мрежи.
Но надали. Тяхното осъждане на насилието над жени беше само за измиване на ръцете, след като пред очите на всички ни с чук строшиха черепа на жертвите на това насилие. Образно казано.


Докато държавите, страни по Истанбулската конвенция отдавна започнаха да изпълняват задълженията си по нея, България на практика сама е разрешила този проблем и у нас основано на пола и домашно насилие вече няма!
Такъв поне може да е изводът, ако се съди по каменното мълчание на гореспоменатите страстни борци срещу Истанбулската конвенция, които дума не обелиха за медийните публикации по темата от последните дни. Какво имам предвид?


Само през последните два месеца, докато кандидат за народен представител от Бургас, издирван от Нидерландия по подозрение в убийство на партньорката си, бе намерен самоубил се, в град Цар Калоян мъж изнасили и запали братовчедка си, край Перник откриха тялото на изчезнала жена в куфар, за което бе арестуван съпругът ѝ, а пък в село Медковец жена бе намушкана от семейния си партньор в гърба.


Трябва да помним добре, че ратификацията на Истанбулската конвенция бе отхвърляна с доводите, че или законодателството ни в момента е предостатъчно, или ако не е, то поне можем да го оправим сами и без да поемаме отговорност за това пред наднационални органи.


След като масова кампания от лъжи срещу конвенцията, финансово подкрепена от международна консервативна лобистка мрежа, обърна общественото мнение в България относно ратифицирането ѝ буквално за първите четири месеца на 2018 г., управляващото тогава правителство на ГЕРБ положи максимални усилия да не се противопоставя на дезинформацията и след едно основаното на неистини решение на Конституционния съд по въпроса реши да приеме собствени мерки по въпроса, като измени Наказателния кодекс.


Въпрос на време е обаче този прах в очите да падне.


Защото приетите в началото на 2019 г. изменения в Наказателния кодекс са всичко друго, но не и достатъчни или заместващи мерките, които страната ни трябваше да предприеме като задължения по конвенцията.


С приетите изменения у нас се въздигнаха в престъпления някои случаи на домашно насилие, но не и основаното на пола насилие. Нито последното правителство на ГЕРБ, нито опонентите на Истанбулската конвенция разбраха, че още в заглавието ѝ освен домашно насилие присъства и изразът "насилие над жени". Опитите на експертите на гражданския сектор да обяснят, че основаното на пола насилие е отделно и по-общо понятие, което не е засегнато в българското законодателство, останаха без желаещи да слушат, а камо ли да чуват.


Обхватните мерки за привеждане на вътрешното ни право в съответствие с конвенцията бяха изхвърлени в кофата съвсем съзнателно от правителството на ГЕРБ и Обединени "патриоти". От два подготвени законопроекта, очакващи ратификацията на конвенцията, в крайна сметка бяха приети силно орязани мерки само в сферата на наказателното право.


А първоначално законопроектите планираха криминализиране също така на насилието, основано на пола въобще, планираха да се укрепят гражданскоправната защита на жертвите, правата на пострадалите в наказателния процес, ресурсите за предоставянето им на правна и психологическа помощ и сигурно убежище, както и да се въведе обхватна превенция чрез образование. Всичко това беше стъпкано, удавено в лъжи за мнима "джендър идеология", а трупът му бе оставен да потъне дълбоко в блатото на патриархалното лицемерие.


В същото време пострадалите от домашно насилие жени и мъже са изправени пред редица предизвикателства и пълно институционално безхаберие.


Ефективна защита след промените в Наказателния кодекс те могат да получат само при системно домашно насилие, тоест след поне три подавани сигнала за такова; гражданскоправната защита все така се осъществява с жалба, подадена само в едномесечен срок; под въпрос е дали биха получили формално полагащата им се по закон безплатна правна помощ, каквато не е осигурена почти никъде в страната; под въпрос е дали би имало къде да бъдат настанени, ако трябва да напуснат спешно дома си; под въпрос е доколко адекватно са подготвени разследващите органи, прокурори, съдии и дори адвокати, които трябва да ги защитят и да изправят извършителя пред съда; под въпрос е дали въобще ще получат защита в редица случаи, които попадат извън определението за "домашно насилие".


За прост пример ще посоча, че към България най-малко от 2017 г.


насам са отправяни напразно препоръки от редица международни институции да реформира правната уредба


на изнасилването в Наказателния кодекс, тъй като настоящата е силно стеснителна и допуска изключването на широк кръг пострадали от сексуално насилие. И не само препоръки - България е осъждана от жертви на такова сексуално насилие пред Европейския съд по правата на човека, чиито решения държавата ни е задължена да изпълнява, като премахва законодателство, което води до нарушения на Европейската конвенция за правата на човека. Последното такова осъждане е през октомври 2020 г. по делото З срещу България (жалба №39257/17).


Ефектът от препоръките обаче е нулев. Ефектът от решенията на Европейския съд - също. Дебат по тези въпроси не се води дори в професионалната юридическа общност, а ние, данъкоплатците, вече сме платили парично обезщетение на жертвата на нарушението от страна на държавата ни в лицето на прокуратура и съд. Готови сме за следващите жертви.


Същото е положението и с актуалните събития. Тези дни текат преговори за ново правителство на фона на жестоко насилие над жени, което обаче остава незабелязано и неспоменавано от усмихнатите хералди на промяната, участващи в преговорите. На това отгоре


стари гласове на идеологическото реакционерство, в лицето на номинално социалистката Корнелия Нинова и верните ѝ апаратчици, опитват да поставят съпротивата


срещу несъществуващата "джендър идеология" - понятие, което е просто консервативен код за реакция против равноправието на жените и ЛГБТИ хората - като условие за политическата стабилност на републиката.


И ако полубудният гражданин е готов да роптае и протестира, ако бъде ударен в джоба, то основаното на пола и домашното насилие нямат капацитета да генерират такова обществено недоволство. За повечето от нас те са далечни абстракции, които могат да се случват само на другите, но не и на нас самите. Това, което не се разбира обаче, е, че когато това насилие се случва, пътят между безметежността и куфара в реката или пък клечката кибрит може да е неочаквано кратък.


Не търсете оръдието на убийството. То е апатията и е пред очите на всички ни.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (161)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Няма да приемем долнопробната конвенция. Стига сте ни я пробутвали. Няма да плащаме на някакви да се правят на шефове за наша сметка! Баста!

 2. 2 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Мир на прахта й на Истанбулската конвенция!

 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2321 Неутрално

  Ооооо не ни пробутвайте джендъризма, МОЛЯ!

 4. 4 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Нужно е разясняване за пагубното въздействие на хомосуксуалния стил на живот върху здравето и скъсената му продължителност при по-голямата част от практикуващите, най-вече при мъжете. Това е толкова важно, колкото разяснителната кампания срещу наркотиците.

  dame
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Тези дни текат преговори за ново правителство на фона на жестоко насилие над жени, което обаче остава незабелязано и неспоменавано от усмихнатите хералди на промяната
  ____________
  Еха стожерите на истанбулската конвенция пак дуднят!
  Да, винаги има изолирани случай на битови трагедии ама на фона на педофилските афери,кръвосмешенията и канибализма в Западна Европа нашето са бели кахъри!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Тези дни текат преговори за ново правителство на фона на жестоко насилие над жени, което обаче остава незабелязано и неспоменавано от усмихнатите хералди на промяната
  ____________
  Еха стожерите на истанбулската конвенция пак дуднят!
  Да, винаги има изолирани случай на битови трагедии ама на фона на педофилските афери,кръвосмешенията и канибализма в Западна Европа нашето са бели кахъри!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Невероятно, но факт, в 21 век се прокара нова, странна разделителна линия между човеците.
  Такива, които приемат документи като Хартата за защита на човешките права и Истанбулската конвенция и такива, които ги отричат или дискредитират.

  Разделението е цивилизационно, а последствията - социални, културни и в крайна сметка - икономически.

 8. 8 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Весело

  За мъртвите или добро, или нищо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 9. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Абе защо все ЛГБТ активисти натискат за тая конвенция дето уж била за защита на жените?

 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1973 Весело

  До коментар [#7] от "zxe00613919":

  Между Хартата за правата на човека и ИК няма абсолютно нищо общо. Само изключително слабограмотен индивид може да ги слага под един знаменател.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Да няма и ден без пробутване на най-важното от важните – митичната Истанбулска конвенция!

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Mark
  Mark
  Рейтинг: 449 Неутрално

  До коментар [#4] от "dame":

  Пагубното въздействие на хомосексуалния живот идва от такива като теб, които заклеймяват хората и ги поставят във втора класа. Заради това доста хомосексуални младежи посягат на живота си. Непрекъснато заклеймяване, омраза и дискриминация определено не водят до по-щастлив живот, но хейтъри като теб не ги е грижа. То цялото общество се мрази взаимно и се изтребва по пътищата от омраза, гняв, тъпота и бабаитлък. Това идва най-вече от нивото на интелект, което е сходно с това на субсахарска Африка. Да не го ворим за антиваксърството, което допълнително допринася за изтребване на населението. Българинът ще се погуби от лошотия и глупост.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3268 Весело

  Абе защо все ЛГБТ активисти натискат за тая конвенция дето уж била за защита на жените?
  —цитат от коментар 9 на jazzdevil


  Защото се чувстват жени, как иначе?

  Еретик
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Никой от горе коментиращите не е чел статията . Те си мислят ,че са далеч от куфара или клечката кибрит , но не е така .

 16. 16 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  "25 ноември - Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените на ООН"

  Съгласен съм че трябва да се вземат мерки за елиминаране насилието над жените, както и над децата, въобще на всякакво насилие. Но без залитане в обратната посока и без обявяване за насилие на всичко за което се сетят, дори там и да не мирише на насилие.

 17. 17 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  по-скоро ЛГБТ+ конвенция

 18. 18 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "Mark":

  Самоубийствата при хомосексуалните нямат нищо общо с тази "толерантност на обществото" - процента е по-висок във Швейцария и Щатите отколкото в ганьовска България или фашистка Унгария.

 19. 19 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Ден за помен на Истанбулската конвенция"

  ЛГБТ+ "общностите" загробиха въпросната конвенция с паразитирането и опита да се пришият към темата с насилието над жените. Най-големите жартви на ЛГБТ+ са жените и децата.

  И в морето ми е до колене .....................
 20. 20 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#12] от "fpyyh":


  Тука е така, българският мъж, ако няма над кого да издевателства, се чувства по-малко мъж, не дай си Боже, джендър. Дали ще са жени, деца, животни, социално слаби, дори елементарната любезност е признак на слабост, а насилието е основният начин на балканския мачо да усети, че има някаква роля в тази вселена и е "важен".
  —цитат от коментар 12 на fpyyh


  Ако сте мъж, може да говорите само за себе си. Ако се държите така е жалко, но това си е изцяло ваш проблем. Ако сте жена, значи си избирате кофти мъже. Пак си изцяло ваш проблем!

 21. 21 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#13] от "Mark":


  До коментар [#4] от "dame":Пагубното въздействие на хомосексуалния живот идва от такива като теб, които заклеймяват хората и ги поставят във втора класа. Заради това доста хомосексуални младежи посягат на живота си.
  —цитат от коментар 13 на Mark


  Значи ние сме виновни, че са гейове и че се самоубиват?1? хахах Вие чувате ли се какви ги плещите?!?

 22. 22 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 732 Неутрално

  Няма такова животно като "джендър идеология". Термина е измислен, за да манипулира чувствата и страховете ви.

  No Pain No Gain
 23. 23 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Каквато и конвенция да приемаме, няма ли някой да контролира всичко е само приказки... Така и не ми стана ясно с това ако се приеми тази конвенция, по какъв начин ще намали насилието на жени?

 24. 24 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 635 Неутрално

  "... равноправието на жените и ЛГБТИ хората..."

  Г-н Стоянов, също и Дневник, точно в приравняването на жените с лица с психични отклонения, проявяващи се с неадекватно сексуално поведение е проблемът. Никой нормален човек не отрича необходимостта от специална защита на жените и майчинството, само че да се пакетира това с поредните опити за налагане на отклонения като норма е гавра с жените и майчинството.

 25. 25 Профил на rak281053136
  rak281053136
  Рейтинг: 143 Весело

  Стамбулската конфекция въри само У Факултето.

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Старата песен на нов глас. Радослав Стоянов да беше я прочел поне, като я пропагандира.

  "срещу несъществуващата "джендър идеология" - понятие, което е просто консервативен код за реакция против равноправието на жените и ЛГБТИ хората - като условие за политическата стабилност на републиката."

  Само в този абзац колко лъжи има...
  Има джендър идеология в конвенцията, произнесоха се всички топ юристи в т.ч. и има решение на Конституционния Съд. Знаем, че левите либерали нея броят за нищо тази Конституция, но все пак живеете в Република България, съобразявайте се.
  А политическата стабилност на страната я клатите вие, крайните либерали.

  Колкото до насилието срещу жените, никой не го одобрява естествено, затова си има и съответните закони. Останалото зависи от самите жени, да не търпят насилниците и да излизат от такива връзки.

 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#25] от "rak281053136":

  Точно, никой не дава данни дали има насилие във Факултето и другите гета.
  Може би защото "демократите" ги е страх да влязат там.
  Мисля си, че едва ли на тези територии жените се чувстват особено комфортно...

 28. 28 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Махнете хомосексуалните извратеняци от конвенцията и няма проблеми с ратифицирането и.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Весело

  До коментар [#28] от "Fred":

  То ще остане една трета...

 31. 31 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Ако върнем циганите и мюсюлманите в страните им по първопроизход, независимо дали са дошли преди пет, петдесет или петстотин години, ще решим проблемът на 90%.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 32. 32 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  “Радослав Стоянов - ЛГБТИ активист и активист за правата на човека, водил редица стратегически дела срещу дискриминацията в България. От 2013 г. е сътрудник в Правната програма на Българския хелзинкски комитет”

  Този професионален активист не го ли е поне малко срам да си прави бизнеса върху мъката и смъртта на горките жертви на домашно насилие?
  Гнусен човек!

  И каква е тази глупост специална категория “основано на пола насилие”?!?

  Убийството си е убийство.
  Убийство по особено жесток начин си е убийство по особено жесток начин.
  Какво е значението дали е заради пола, грабеж на 100 лв от самотен пенсионер или примерно на клошар от някакви тинейджъри?

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Не разбирам защо някой трябва да бъде фаворизиран само защото има вагина?
  Нали уж всички сме равни...

 35. 35 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#33] от "Mark":

  Българинът е емоционален насилник... Хехехе :) Откъде ви намират такива учени бре?
  Само можете да свързвате думите българин и българско с всичко отрицателно...

 36. 36 Профил на tapat0p
  tapat0p
  Рейтинг: 298 Неутрално

  От 2013 г. е сътрудник в Правната програма на Българския хелзинкски комитет.

  Ясна работата...

 37. 37 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#22] от "Умен и красив но не умнокрасив":


  Няма такова животно като "джендър идеология". Термина е измислен, за да манипулира чувствата и страховете ви.
  —цитат от коментар 22 на Умен и красив но не умнокрасив


  Да, да, знаем, знаем, то и соросоиди няма!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#16] от "Oleg Iliev":

  Според Вас дефиницията на насилие е въпрос на обоняние ли? Как пък тъй не мирише на насилие, когат някой е бит, унижаван или пък убит? Какво е толкова трудно да се разбере? Трудно ли е да се схване, че не може да се упражнява никаква форма на насилие, било то физическо или психическо на основата на пол, религия, етнос или друга форма на колективизация? Когато зашлевиш жена си, защото ракията е топла, това е насилие. Ако я заплашиш, че ще я изхвърлиш от къщи посред нощ, защото ракията е твърде студена пък, това също е насилие. Незнам, на какво Ви мирише, но е насилие. Страшнато е, че в съзнанието на масовия човек в БГ, ако насилието не оставя видими следи по тялото, това не е насилие, ако се е случило веднъж - не е насилие. Но не сме само ние, де. Номинално, Полша е едно от най-сигурните места за жени и е с най-малък следен брой изнасилвания. Звучи чудесно, докато не задълбаеш в подробностите. А те са, че не се признава за изнасилване, ако жертвата е употребила алкохол, а случаите на изтасилвания в домашния условия се броят за едно... Едно дълго изнасилване, продължило с години, но се брои за едно... Това е за Полша. На поляците пък в тези случаи явно не им мирише на насилие, знам ли. Имат си и те някакво специфично обоняние за насилието. Трески има навсякъде за дялане. Въпросът е да оеднаквим "обонянието" си за насилие, а не да стесняваме дефиницията и да си мислим, че така няма проблем. За тази цел служат международните договори, ама ние знаем по-добре, явно.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 40. 40 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#12] от "fpyyh":

  "Всички български мъже - на сапун! Един да не остане."

 41. 41 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#33] от "Mark":


  До коментар [#21] от "stargate":Ако системно унижаваш, обиждаш и заклеймяваш някого, ако го насилваш емоционално и физически (спрвка - десетките нападения над хомоскесуални и убийството от 2008, а също и нападението от омраза на Расате), то кой е виновен, ако на човек му писне от живота и си посегне? Българинът е емоционален насилник и това се отанся не само към хомосексуалните, а по принцип. Най-голямото постижение на Ганьо е да тормози жена си, децата си, гейовете, циганите и т.н., така осмисля жалкото си съществуване, чувства се значителен и смята, че от него зависи нещо. Реално е една отрепка, която в цивилизованите страни ще изглежда като липсващото звено.
  —цитат от коментар 33 на Mark


  Пълни глупости!

 42. 42 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#39] от "russian78":

  Явно в много лоша среда се движите, защото всички глупости които бръщолевите се случват изключително рядко и дори със 100 конвенции не можете да ги предотвратите! Вие обаче си го знаете де, само дуднете небивалици, за още парички!

 43. 43 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#39] от "russian78":

  А защо една жена да не може да извършва психическо насилие над мъж???
  А?
  Без значение от пола наистина, насилието си е насилие.
  Не се опитвайте да го пришиете на мъжете заедно с ракиите, салатите и креватите, прекалено плоско мислене.

 44. 44 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#29] от "cinik":

  Жаба се вари на бавен огън, да не се усети да изскочи. Я виж как стана с ваксините: първо една доза, после станаха две, появи се и задължителен бустер. Първо спрян достъп до масови събирания, вече и до обществен транспорт и работа. Така и с педалите, бавно завземат територии.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 45. 45 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  До коментар [#33] от "Mark":

  "Най-голямото постижение на Ганьо е да тормози жена си, децата си, гейовете, циганите и т.н., така осмисля жалкото си съществуване, чувства се значителен и смята, че от него зависи нещо. Реално е една отрепка, която в цивилизованите страни ще изглежда като липсващото звено."

  Само да припомним, че в цивилизована Германия преди 55 г изгаряха хомосексуалистите в крематориуми а в Великобритания ги лекуваха с ток.

 46. 46 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#29] от "cinik":Жаба се вари на бавен огън, да не се усети да изскочи. Я виж как стана с ваксините: първо една доза, после станаха две, появи се и задължителен бустер. Първо спрян достъп до масови събирания, вече и до обществен транспорт и работа. Така и с педалите, бавно завземат територии.
  —цитат от коментар 44 на Fred


  Правилно си сложил в една група антиваксърите и броците с конвенцията. Двете групи се припокриват в голяма степен.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 47. 47 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1276 Весело

  Е така, от кумова срама беше редно авторът да ни посочи и данни за страните, които уж прилагали ИК..Та да видим с аргументи колко хубаво нещо сме изпуснали...Уви, само заклинания..

  Sic transit gloria mundi
 48. 48 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Никоя конвенция не може да спре насилника. Има държави които са я приели, но насилията си продължават.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 49. 49 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  251 жени убити тази година в Турция! Турция е ратифицирала конвенцията, нещо повече, в най големия и град, тя беше приета. Види се, много им е помогнала на туркините.
  https://www.24chasa.bg/novini/article/10435765

 50. 50 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#49] от "uvtest":

  Турция я ратифицира, но в началото на годината се оттегли от... истанбулската конвенция.
  Иначе наистина не можеш да спреш насилието с някакво книжле.

 51. 51 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2377 Весело

  Как можем да определим кога насилието е основано на пола, след като не знаем какво е пол.

  подпис
 52. 52 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  До коментар [#50] от "НеКой":

  Турция излезе от ИК на 1 юли 2021г.. За 2020 г.обаче, докато тя действа, в Турция са убити над 300 жени. Абе, голям хаир видяха ханъмите от пустата ИК.

 53. 53 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Нека Всевишния и Милостив Дедо Шори я прости Конвенцията. АМИН ...

 54. 54 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#52] от "uvtest":

  При тях си е проблем, самият ислям в голяма степен оправдава използването на сила от мъжа в семейството. И то при положение, че Турция си е доста по-светска страна от арабските. Но защо ни го пробутват на нас, европейците, това нещо.
  КС им отговори, обясни защо и каза - НЕ!

 55. 55 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Хайде стига с тази пропаганда! Ако целта на истанбулската конвенция беше превенция над жените, то в НИКАКАЪВ СЛУЧАЙ в нея нямаше да присъства и напълно неприемливата за половин(поне половин) свят джендър идеология! Самият факт че вътре са набутани и природонеестествени идеологии сам по себе си доказва че целта на конвенцията е ТОЧНО да пробута тях. Иначе за жените, не знам кой нормален човек не би се съгласил че трябва да има превенция.

 56. 56 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#53] от "moreee":

  Ще се опитат да ни я пробутат пак, под друга форма.
  Много пари са това.

 57. 57 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Италия е тази която е приела всички конвенции и прави много силна пропаганда против насилието. И въпреки всичко насилието си продължава. Всеки ден става поне едно убийство, изнасилване не само на жени но и на деца. И с какво помогнаха конвенциите на жертвите?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 58. 58 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1276 Весело

  Поредният плач за извънредни права и законодателство.. Особено ми харесва дефиницията " престъпления от омраза" , като че ли останалите са от любов..

  Sic transit gloria mundi
 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Любопитно

  До коментар [#7] от "zxe00613919":

  Уж конвенцията за жени пък само джендъри дуднат за нея!Що така??

 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Любопитно

  До коментар [#13] от "Mark":

  Ами налия бяхте антиваксъри миналото лято?!Нали маските ви ги беше сложил Бокаса,че да мълчите?!

 61. 61 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#13] от "Mark":

  Аз не мразя никого, аз желая истината за пагубното въздействие на хомосексуалния начин на живот върху продължителността и качеството на живота да стане част от разяснителна кампания сред младите хора. Нима наркотично зависимите приемат разяснителната кампания за опасностите от наркотиците за омраза срещу тях? Съмнявам се! С най-добро чувство ви призовавам да се въздържате доколкото е възможно от хомосексуализма!

  dame
 62. 62 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3139 Любопитно

  До коментар [#22] от "Умен и красив но не умнокрасив":

  Как да няма,като в Сороския Университет има така специалност??

 63. 63 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 413 Весело

  Туй недоносче либерастко умре. Завинаги. А за мъртвите или добро, или нищо, така че да замълчим завинаги по темата. :)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#9] от "jazzdevil":

  равноправието на жените и ЛГБТИ

  Ето затова. Искат педалите да бъдат закриляни като жените.

 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#23] от "Niko Kostantinov":

  Каквато и конвенция да приемаме, няма ли някой да контролира всичко е само приказки..

  Фатката е там, че контролът се предвижда да бъде от НПО имащи надзаконови, надконституционни права. В момента има някакъв орган от соросови храненици, които искат да контролират правителствата и народите.

 66. 66 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#23] от "Niko Kostantinov":

  Много е просто .Според ИК се разследва всеки сигнал за насилие и жертвата се извежда от дома . Според НК ,трябват 3 сигнала ,за да се разследва , ако жертвата оцелее до тогава . Имаме няколко пресни примера.

 67. 67 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#65] от "ahasver":

  Гревио

 68. 68 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#59] от "wre501051215":

  Ми по мнение на жените, които аз познавам, Истанбулската конвенция е всичко останало, но не и защитник на тях.
  Става въпрос за истинки, биологични жени.
  Или казано на новоговор - хора с матка.
  И не се хилете, ако обичате, и това определение прочетох наскоро.

  Panta rhei....
 69. 69 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#66] от "hodounski":
  Според ИК се разследва всеки сигнал за насилие и жертвата се извежда от дома . Според НК ,трябват 3 сигнала ,за да се разследва , ако жертвата оцелее до тогава
  _________________________________________
  Aми тогава променяме НК и го правим още на първия сигнал да се вземат мерки, нека да се погледне добре ИК и където има единомислие че има нещо което е добро да се вкара в НК.

 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално


  Да попитам авторчето гледа ли френска телевизия? Щото напоследък се състояха няколко големи граждански и църковни събития посветени на педофилията във френската църква. Отчетени бяха 330 000 регистрирани случаи. То бяха молитви, декларации, признания , съжаления, но ... битият - бит !
  Та Франция е приела въпросната конвенция. Да припомним - основен постулат на католицизма е селибатът - отказ от женитба, ергенлък до живот. Това я превръща, обаче, в черква на педофилите.
  Просто е - да разрешат на пасторите да се женят и насилието над деца и жени ще спадне рязко.

 71. 71 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#69] от "Niko Kostantinov":

  Е да де, ама те са си легнали и после жената се е отрекла от думите си.
  Знаеш ли какво казва ИК по този случай, няма сдобряване, съд ще има...

 72. 72 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6930 Неутрално

  До коментар [#59] от "wre501051215":

  Защо не ни обясните понятието "джендър"?

 73. 73 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#69] от "Niko Kostantinov":

  Да . Вече 2 г. го променяме , въпреки поетия ангажимент за ,,най-кратки срокове"

 74. 74 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  До коментар [#65] от "ahasver":

  Само жилищата за закрила са под надзора на НПО . Не си чел ,но коментираш.

 75. 75 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#74] от "hodounski":

  Чел съм в старата редакция. Може сега да са зашили нещо.

 76. 76 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#69] от "Niko Kostantinov":

  Aми тогава променяме НК и го правим още на първия сигнал да се вземат мерки, нека да се погледне добре ИК и където има единомислие че има нещо което е добро да се вкара в НК.
  —цитат от коментар 69 на Niko Kostantinov


  НК си е съвсем добре. Те хората са го мислили и са го измислили. Има такива дето сутрин се обичат, вечер се бият, на сутринта пак се обичат. Не може за всяка идиотщина да се "извежда" мъжа от къщата. Жените понякога правят такива панаири, че ще си помисли човек че ги колят, а всъщност те са агресивните.

 77. 77 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#73] от "hodounski":


  До коментар [#69] от "Niko Kostantinov":Да . Вече 2 г. го променяме , въпреки поетия ангажимент за ,,най-кратки срокове"
  —цитат от коментар 73 на hodounski


  Няма и да го променим защото няма никаква нужда от това. Съвсем си е добре текста!

 78. 78 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#74] от "hodounski":


  До коментар [#65] от "ahasver":Само жилищата за закрила са под надзора на НПО . Не си чел ,но коментираш.
  —цитат от коментар 74 на hodounski


  мда под контрола им е и финансирането от държавата. :-) За това е целият рев. За папото. Изобщо не ви пука за жените!

 79. 79 Профил на Velocio
  Velocio
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Както винаги при такава тема, гледам, че повечето коментари под статията са на хора, които нито са чели Истанбулската конвенция, нито пък са прочели статията. Но пишат. Ето така се разпространяват фалшивите новини - от мързеливи, неуки и злобни хорица с анонимен достъп до интернет.

 80. 80 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#79] от "Velocio":


  Както винаги при такава тема, гледам, че повечето коментари под статията са на хора, които нито са чели Истанбулската конвенция, нито пък са прочели статията. Но пишат. Ето така се разпространяват фалшивите новини - от мързеливи, неуки и злобни хорица с анонимен достъп до интернет.
  —цитат от коментар 79 на Velocio


  брей колко пъти да я четем тази конвенция?!? Променихте ли я нещо от преди 2 години?!?

 81. 81 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  До коментар [#80] от "stargate":

  Остави го, на тоя даже коментарите му са еднакви, копи и пейст.
  И само за конвенцията коментира и за БХК, явно си имат ресори.

 82. 82 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  "ЛГБТИ активист и активист за правата на човека, водил редица стратегически дела срещу дискриминацията в България. От 2013 г. е сътрудник в Правната програма на Българския хелзинкски комитет"

  Това обяснява всичко за безсмисления пасквил по-горе...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 83. 83 Профил на tai.pan
  tai.pan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ееее ако имахме истанбулска конвенция, нямаше да има такива неща. Точно както няма убийства, щото имаме закони и сериозни наказания за убийства, нямаме кражби щото имае закони, нямаме проституция, защото имаме закони, нямаме наркоразпространие, защото имаме закони. Само да бяхме приели Истанбулската конвенция и нямаше да има насилие над жени. Ама на. Изродите като знаят, че ако убиеш човек те грози доживотен затвор не им пука, но ако имаше истанбулска щяха да се стреснат бая!

 84. 84 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Истанбулската конвенция по статистика доведе до още по-голямо насилие над жени, но и над мъже още повече.

 85. 85 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3444 Неутрално

  До коментар [#39] от "russian78":

  +

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 86. 86 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Лъжата за Истанбулската конвенция става удобна. Никой не би се почувствал комфортно да си признае с ръка на сърцето, че хибрикчиите са го изчукали в мозъка. Никому не е удобно да се запита какво става по другите държави, отдавана ратифицирали конвенцията. Дали комитетът Гревио от необитаемия индонезийски остров идва да ги глобява с милиони затова, че няма 19 различни тоалетни в училище. Дали "по силата на конвенцията" е трябвало да въведат часове по сексология в детската градина. Има ли квота за травестити по фирмите. Защото това бяха сериозните аргументи. Ако няма нищо такова, значи можем да говорим единствено за биене на пишки в мозъците на невежите маси.
  —цитат от коментар 29 на cinik


  Умнико, да си беше направил труда да погледнеш докладите на Гревио. Вътре в прав текст си пише, колко милиони трябва да дават държавите за "борбата" с насилието, че даже някъде и кои точно НПО-та да ги получават.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 87. 87 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Обратен, сър. Съвсем обратен.

 88. 88 Профил на FG
  FG
  Рейтинг: 52 Неутрално

  ИК е прогресивистки документ, който използва правата на жените, за да прокарва огромно количество други програми, политики И ИДЕОЛОГИИ.

  Тези, непоискани, неприети и - недемократично натресени, идеологии са в огромната си част - точно срещу интересите на жените.

  Добре, че е авторката на Хари Потър, та най-накрая достатъччно силна и известна жена да се опълчи на транс/джендър прогресивистите:
  https://twitter.com/jk_rowling/status/1462759297465692162

  С други думи - еднакво силно НЕ на насилието (което няма пол!!!)
  и на прогресивисткия нео-марксизъм, барабар с конвенцията му!

  - Final Gravity -
 89. 89 Профил на Velocio
  Velocio
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Италия е тази която е приела всички конвенции и прави много силна пропаганда против насилието. И въпреки всичко насилието си продължава. Всеки ден става поне едно убийство, изнасилване не само на жени но и на деца. И с какво помогнаха конвенциите на жертвите?
  —цитат от коментар 57 на AModoMio


  Този аргумент, разбира се, е безсмислен - с какво приетите закони срещу кражбите помогнаха те да спрат? Всеки ден стават не по една, а по много кражби, не само на лични вещи и коли, но и на недвижима собственост. Че и на банки. И с какво законите помогнаха?

  Много е трудно за няколко години, дори за десетилетие, да се променят нагласи и стереотипи, действали векове. Но конвенцията поставя въпроса, задължава да му се обърне внимание както чрез промени в законодателството, така и чрез действия на институциите. Наивно е да се очаква нещата да се променят като с магическа пръчка.
  Цивилизацията се развива бавно, еволюционно, затова не може да се очакват бързи резултати. Ще ви припомня от историята отношението в Западните общества към робството. Било е прието за нормално, естествено. Но се появяват тогавашните „ЛБГТИ активисти“ и започват кампания. Не е било лесно, отнело е доста време, даже цяла гражданска война се вдига по случая, ама в крайна сметка робството е отменено. И в днешно време за всеки цивилизован човек робството като институция е неприемливо. Същото сега се случва с насилието, но вярвам, че няма да стигнем до война.

  Знам, че много хора си казват, че тях това не ги засяга. Те не са насилници и техните приятели също. Не са се сблъсквали с домашно насилие и ако видят опасност от насилие по улиците, гледат да са по-далеч. Само че аз имам деца, за които не знам на какъв човек ще попаднат. И никак няма да ме утеши, като му откъсна топките на насилника, или пък влезе в дранголника за дълго. Злото вече ще е сторено. За мен е важно все по-малко хора да си помислят да посягат. Така и аз, и децата ми ще се чувстваме по-сигурни.

 90. 90 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Радослав Стоянов ЛГБТИ активист

  А защо не активист заправатана жените? Нали за тях става въпрос. Или става въпрос за провилегиите на джендърите, и за да не бие на очи ги прописваме като анекс към уж правата на жените за да мине номера.
  Е не мина.
  Ама не се отчайвайте. Следващия път пришийте анекса за джендъриъе към конвенция за защита на домашните животни от посегателства. И обвинявайте Ганьо, че си ебе козичките.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1243 Любопитно

  "С приетите изменения у нас се въздигнаха в престъпления някои случаи на домашно насилие, но не и основаното на пола насилие."

  Аз съм юрист, но не се занимавам с наказателно право.
  Може ли някой колега да ми разясни, като какво чудо е това и като как ще го прилагаме.
  Да смятам, че ако някой е умъртвен от човек от противоположния пол (като не се знае колко са половете) наказанито ще е по-тежко ли ?

 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3273 Весело

  До коментар [#58] от "Hristov":" престъпления от омраза" , като че ли останалите са от любов..
  >>> - Бий ме, бийй ме.( казал Мазохиста)
  - Няяма, няма ! ( отговорил сладострастно Садиста)

 94. 94 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 681 Любопитно

  Досега нито един лгбт активист (понеже те са основните грантоеди) не е обяснил с какво ик е по-добра от съществуващите закони срещу насилието - над мъже, жени, деца.. - и по-важно, не само съществуването на такива закони, а и ПРИЛАГАНЕТО им.

  С какво, г-н Стоянов?
  Къде приетата ик е намалила насилието над жени, в коя държава, как и с колко - моля за официални данни, не на бхк?

  Разбирам, и вие трябва да ядете и да ходите на почивка, но елементарното самоуважение изисква всеки да може да се аргументира.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 95. 95 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 863 Неутрално

  КОЙТО СЕ ИНТЕРЕСУВА ОТ КОНВЕНЦИЯТА (която никой не е чел)

  може да си направи труда да прочете долната статия, която е една есенция на съдържанието на Конвенцията: от Енгелс до ГРЕВИО.
  Така ще разбере, как Неомарксизмът е решил да погуби humani generis и защо е фалшифициран българския превод на Ист. конвенция:

  ВАРВАРИТЕ СА ПРЕД ПОРТИТЕ:
  левичарите и Истанбулската конвенция
  Теорията за джендъра, заличаването на половете и индоктринирането на децата са основен метод за прокарване на неомарксистки идеи

  https://www.novetika.com/varvari-pred-portata-levichari-istanbulska-konvencia/

 96. 96 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1486 Гневно

  Като прочетох рипорта на Гревио за Словения https://rm.coe.int/first-baseline-report-on-slovenia/1680a4208b душата ми се сви от мъка и ако бях некой гендерски активист щях да зарева като ранена в сърцето хиена. 3,3 млн евро от социалното министерство (2/3 от всички) , значи 5 млн евро бюджет годишно. Туй за 2 млн население, ако беше тука требаше да са 17 млн. Значи сека година ганювците крадат от клетите истанбулски непеошници по 17 млн евро полагаем грант за борбата за правата на гендерите. Позор!

 97. 97 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2770 Весело

  До коментар [#29] от "cinik":

  Може в другите страни да не се е случило нищо от това, за което лъжеха, че ще се случи и у нас ако ратифицираме Истанбулската конвенция. Но едно излезе вярно, че няма да се случи:

  Иранските гейове не дойдоха! Отървахме ..... кожата.

 98. 98 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#43] от "НеКой":

  Че кой казва, че жена не може да упражнява психическо или физическо насилие над мъж? Със сигурност не съм аз. Разбира се, че всяко насилие е проблем и трябва да се преследва. Тук иде реч за насилие, което е породено от групиране, колективизиране. Такова е насилие породено от различия в цвят на кожата, различие в религия, различни възрастови групи или пък различен пол. Когато някой смята, че сами по себе си тези различия са достатъчно основание за насилие, това е особено тежък проблем. Разбира се, че е проблем и насилие с цел кражба, примерно, но това е различна тема. Има хора, които считат, че самото различие е достатъчно основание за насилие и то насилие, което не винаги е видно, не винаги оставя следи по тялото. Това трябва да намерим начин да ограничаваме и това е темата. Защо сте решили, че някой приписва насилието само на единия пол, нямам никаква идея. Моите примери бяха с цел да илюстрират пазлични видове насилие, а не да подчертаят, че извършителите са винаги от единия пол, а жертвите винаги от другия.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 99. 99 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2770 Весело

  До коментар [#89] от "Velocio":

  Този аргумент, разбира се, е безсмислен - с какво приетите закони срещу кражбите помогнаха те да спрат?
  —цитат от коментар 89 на Velocio


  Смисълът на този аргумент на колегата "AModoMio" е, че трябва да отменим Наказателния кодекс.

  Всъщност - защо "колегата"? "AModoMio" от какъв в пол е?

 100. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  До коментар [#97] от "Един препатил":
  Иранските гейове не дойдоха! Отървахме ..... кожата.
  >>> Не знам защо хората ги е страх толкова от иранските гейове. Нещо ..по-специални ли са от другите?:) Между другото, чета днес какво казва Орбан за възобновилия се масоф трафик на афганистански бежанци по Балканския маршрут:
  https://abouthungary.hu/news-in-brief/visegrad-group-discuss-unprecedented-eu-migrant-pressure
  Visegrad Group discuss unprecedented EU migrant pressure
  NOV 24, 2021
  ...PM Orbán thanked Czech Prime Minister Andrej Babiš for his decision to send soldiers to the Hungarian border and their help in apprehending more than 4,000 illegal entrants. He said people fleeing Afghanistan would also make their way to Europe via the Western Balkan route. Some 30,000-35,000 people are fleeing the central Asian country on a daily basis, so the EU should expect the pressure on the Western Balkan route to increase..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK