Ще я бъде ли тази коалиция

Най-добрият кабинет би бил този, в който външните работи, енергетиката и финансите следват политиките на ПП, правосъдието и екологията - на ДБ, социалните грижи и регионалното развитие - на БСП, а спортът и транспортът - на ИТН.

© Продължаваме промяната

Най-добрият кабинет би бил този, в който външните работи, енергетиката и финансите следват политиките на ПП, правосъдието и екологията - на ДБ, социалните грижи и регионалното развитие - на БСП, а спортът и транспортът - на ИТН.Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


Изборите за парламент - трети за 2021 г. - завършиха с категоричен мандат за съставяне на правителство от четири партии: "Продължаваме промяната" (ПП), БСП, "Има такъв народ" (ИТН) и "Демократична България" (ДБ). Всяка една от тези партии е необходима, за да има управляващо мнозинство, защото заедно те разполагат с 134 места в Народното събрание.


От съдържателна гледна точка мандатът за управление е същият като на предходните два избора - да се състави правителство, което не само да ревизира "модела Борисов", но и да модернизира България. Играчите обаче са по-различни и е ново съотношението на силите: доминацията на ПП прави всички по-оптимистично настроени за възможността България да има редовно правителство до края на годината.
Ще успее ли всяка партия да разкрие потенциала си?


Ситуацията е малко като в стар виц за радио "Ереван". Най-добрият кабинет би бил този, в който външните работи, енергетиката и финансите следват политиките на ПП, правосъдието и екологията - на ДБ, социалните грижи и регионалното развитие - на БСП, а спортът и транспортът - на ИТН. Най-лошото пък би било, ако идеите на БСП се наложат в енергетиката, външните работи и финансите, ИТН поеме културата, на ДБ се падне спорта и т.н. И наистина, както има смисъл италианците да готвят, германците да правят коли, а французите да са любовници, така има смисъл и разделението на труда в новото правителство да следва някакви базови компетентности на съставящите го елементи.


Дотук нещата със съставянето на кабинета вървят добре и участниците избягват най-голямата опасност - да мислят първо за министерските портфейли преди да са избистрили програмата. Позитивните елементи в процеса са следните:


- Коалиция: Целта е правилно зададена - постигането на коалиция, в която отговорността на всяка една от партиите е ясна и те колективно стоят зад приетата програма и персоналния състав на правителството. Това е сериозна крачка напред спрямо идеите за управление чрез "плаващи мнозинства" в предходния парламент;


- Програма: България не е Германия и не може да си позволи месеци наред да изработва детайлна управленска програма. Конституционната процедура у нас изисква съставянето на правителство в сравнително кратки срокове. Президентът има известна гъвкавост да удължи този процес, но така или иначе той не може да отнеме повече от един, пряко сили два месеца. Затова идеята да се изработи скоростно достатъчно подробна програма е добра идея. Както и разбиването на работата на 18 групи, така че нещата да се случват по-бързо;


- Фокус върху съвпаденията: Работните групи бързо изведоха голям брой идеи, които са общи за четирите партии. По този начин вече е оформен гръбнакът на една управленска програма. Особено видими са съвпаденията в област като правосъдието, където има широк консенсус по теми като специализирания съд и прокуратура, отчетността и отговорността на главния прокурор и т.н. Подобни теми са и електронното управление, модернизацията на средното и висшето образование, реформите в сектора на държавните поръчки и много други;


- Четиригодишен хоризонт: За пръв път от много време сериозно се заговори за правителство с потенциал да изкара пълен мандат. И наистина, ако преговорите завършат успешно, конструкцията, която ще се получи ще може да разчита на сериозна легитимност, потвърдена на три парламентарни вота плюс един президентски. В крайна сметка и Румен Радев спечели втория си мандат на вълната на настроенията за управление без ГЕРБ и ДПС;


- Конструктивността на ПП: Трябва да бъде отбелязана и способността на ПП, като центристка формация, да удържи позитивния тон в отношенията между партии, които често са преплитали шпаги една с друга. Ролята на водещия преговорите не може да бъде подценявана - ако тя е неумела, процесът бързо би добил грозен характер и резултатът му би бил делегитимиран. Засега това не се случва не само заради ПП, но и заради общата добронамереност на четирите партии.


Големите рискове


Разбира се, в картината има доста подводни камъни под гладката морска повърхност, по която изглежда се носи коалиционната гемия. Някои от тях са от процедурен, а други от съдържателен характер:


- Фетишизиране на прозрачността: Идеята за публични договаряния на приоритети е полезна, доколкото тя разкрива добрата воля на партиите и желанието им за сътрудничество. Тази онлайн откритост е полезна в началните фази на преговорите, където се очертават общите акценти, но може да стане опасна, когато трябва да бъдат договорени сериозните компромиси. Например, по въпроса за АЕЦ "Белене" е добре лидерите на партиите да достигнат до някакво решение и едва тогава публично да го изложат, като заедно застанат зад аргументацията му. В противен случай някоя от партиите може да изпадне в трудна ситуация и да изглежда пред избирателите ѝ, че е изнудвана да отстъпи на живо. А това обикновено води до взаимно втвърдяване на позициите и блокиране на общите решения;


- Трудните въпроси: Успехът на преговорите ще зависи не от процента на съвпаденията между програмите, а от останалите нерешени въпроси. И 99% съвпадение да се постигне, пак може да останат три проблема, които да преобърнат коалиционната кола. В този смисъл нищо не е договорено, докато всичко важно не е договорено. Тепърва ще навлизаме в тази трудна част от преговорите, която ще предопредели изхода им;


- Невъзможните задачи: Новото управление не трябва да поема принципно невъзможни задачи, като промяна на конституцията, например. В това Народно събрание конституционно мнозинство за смислени промени като цяло няма и ще е загуба на време да се мъчат да убеждават ГЕРБ и ДПС за подкрепа за промени например в съдебната власт. Много неща в тази сфера могат да се постигнат със законови мерки, като например разписване на отговорността на главния прокурор за решения на отделни прокурори, разширяването на съдебния контрол върху актовете на прокуратурата и т.н.;


- Спешните въпроси: Хората ще съдят първоначално за правителството по политиката му в следните три сектора. На първо място ще е Ковид кризата. Добре е четирите партии да използват инерцията от изборите, за да заложат ефективни мерки по ваксинацията и налагането на зеления сертификат. Отказът от предприемане на решителни действия в тази сфера ще е пагубен - именно той свали високите нива на доверие в служебното правителство и ще е жалко, ако новото управление не си извлече поуките в това отношение.


На второ място следва кризата с цените на енергията - това ще е важен тест в началото на мандата. И не на последно място, българите имат нужда от някаква степен на оптимизъм, че ситуацията в страната ще се подобри. Новата програма за управление трябва да се възприеме не само като корекция на очевидните отклонения от нормата при предишното управление, а като сериозен тласък на страната напред. Фондовете на ЕС могат да са финансовата основа, върху която подобен оптимизъм да се развие, но те не са панацея. По този проблем ПП и ДБ трябва да имат водеща, креативна роля, защото ИТН и БСП са по-скоро антикорупционен и социален коректив на властта;


- Символната политика: Преговорите могат да затънат в символна политика като въпросът със Северна Македония и антиджендърските обсесии на някои политически лидери. Патриотарската мобилизация по отношение на съседната страна е време да се охлади, особено на фона на пътната трагедия, която направи очевидни необходимостта от човешко отношение и базова доброта. Добре ще е да осъзнаем най-накрая абсурдността на това, че сме стигнали дотам да блокираме нашия съсед, а и Албания покрай него, от започване на преговори за еврочленство. Тази позиция не е оправдана не само от морално-човешка, но дори и от тясно егоистична национална позиция - всъщност работим против интересите си като държава, за която е изключително важно да има сериозна европейска интеграция на Балканите;


- Персоналният състав: В крайна сметка накрая политиките трябва да бъдат реализирани чрез хора, чрез екип. Добре е, ако се цели трайно управление, партиите да се ангажират с политически лица в кабинета. Това ще подчертае ангажимента им и отговорността, която носят за управлението. А и идеята да си измият ръцете с независими експерти няма да проработи този път - хората вече очакват по-стабилно и трайно управление и са дали мандат за това.


Хората очакват тази лодка да достигне целта


Коалиционната лодка не е обречена на успех, но не се е запътила и като "Вера Су" към скалите. Предпоставките са добри, времето като цяло е добро и с нормални навигаторски умения и доза благоразположеност подводните скали могат да бъдат заобиколени.


Това е нещото, което хората очакват и искат да видят. Всеки друг резултат би бил много тревожен не само за конкретната коалиционна гемия, а и за демокрацията в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Трябва да я бъде!
  Никога повече ГЕРБ и ДПС!

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Трябва да я бъде! Никога повече ГЕРБ и ДПС!
  —цитат от коментар 2 на Vesselin Velkov


  И винаги БСП-ДПС-ДС.

 4. 4 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 888 Неутрално
 5. 5 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 731 Неутрално

  "Най-лошото пък би било, ако идеите на БСП се наложат в енергетиката, външните работи и финансите, ИТН поеме културата, на ДБ се падне спорта и т.н."

  Това нашстшна е така. Най тъпо би било да се парцелира властта на квотен принцип подобно на тройната коалиция. Всички партньори трябва да участват в правителството за да са ангажирани, но не трябва да има "запазени" сектори където някой да си прави каквото иска.

 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1162 Разстроено

  Народът отдавна е наясно, какво става, когато орел, рак и щука се впрегнат да теглят каруца.

 7. 7 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Народът отдавна е наясно, какво става, когато орел, рак и щука се впрегнат да теглят каруца.
  —цитат от коментар 6 на 442


  Вероятно си прав, но трябва да свикваме. Така ще е в обозримо бъдеше, така е и в цяла Европа. Еднолично управление няма да има скоро освен ако не се пръкне някакъв нов "цар".

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 608 Неутрално

  За 12 години управление Боко направи 3 неща .
  Направи Тракия и Марица от край до край и още няколко магистрали започнаха да се строят .
  Направи полвинчато Тол система и пишвинчато забрани пушенето на закрити това му бяха реформите ако може да се нарече така .

  Трябва да има закон за фалит на физически лица .
  Второ трябва да има закон за престъпления от омраза
  Трето трябва да има някаква форма за закон за защита детето
  Четвърто Закон домашното насилие ,очевидно тоя които имаме не работи .
  Пето ..Трябва да има бонус малус за да спре това избиване по пътищата ..
  Това според мен ше създаде рамка за цивилизоване на обществото ..
  И евентуално когато достигнем до 70% от средното за ЕС може хората да почнат да се завръщат ..

  Това ми е мнението .

 10. 10 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Най-хубавото е, че на хоризонта не се задава нов голям Спасител.
  Имаме си някакви спасители в момента, но те по-скоро са на равнище Спасители на плажа (спасителката Луна отпадна). Няма месия като Крадлив Дедо или Буци в началото на кариерата им. Така че има известно време да поработят сравнително спокойно, особено ако момчето с трапчинките не напълнее и продължи да умилява домакините. Ако им се работи де.

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#9] от "keepwalking":

  Вие имате сбъркано мислене включително към Боко.
  Първо България харчи бавно и бавно модернизира секторите си. Трябва да харчи бързо.
  Не е въпрос на реформи вече, а на модернизация. А тя не става на парче. А сега хвърчат всякакви идеи и не се решава. Логично. Няма време.

 12. 12 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#3:"4ort"][/quote]

  Не позна. БСП са вече само миноритарен партньор в бъдещото правителство.
  ДПС - никога повече няма да имат роля в управлението.

 13. 13 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#9] от "keepwalking":

  Освен това нямаше никакви политики. Даже политика по доходите. Ама 12 години си гласувахте за Бойко и сега както винаги по български тези дето сте гласували за него като Петлешев сте най-големите критици. Така ще е и с Кирчо. Както стана със Славчо. Кирчо няма време. Докато Бойко имаше много време. А модернизацията е дълъг процес.

 14. 14 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 103 Разстроено

  "Най-добрият кабинет би бил този, в който външните работи, енергетиката и финансите следват политиките на ПП, правосъдието и екологията - на ДБ, социалните грижи и регионалното развитие - на БСП, а спортът и транспортът - на ИТН."

  Тоест, Херо Мустафа да поеме външните работи и енергетиката? Съответно, РСМ в ЕС със символични условия, спиране на Балкански поток, окончателен отказ от Белене, и ВЕИ-мафия до дупка! Много умно, нема що.
  Редно е външните работи и енергетиката да ги вземе БСП, както и въпросите относно правата на жените и останалите полове. ПП да се заеме с икономиката, ДБ с правосъдието за да им мине мерака и да спрат да циклят по темата. А за ИТН да се създаде министерство на плоската Земя без портфейл за да не правят поразии по другите.

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  [quote#3:"4ort"]
  —цитат от коментар 12 на Vesselin Velkov
  Не позна. БСП са вече само миноритарен партньор в бъдещото правителство. ДПС - никога повече няма да имат роля в управлението. [/quote]

  Ти верваш ли си?
  ДПС е ДС.

 16. 16 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Слифчоу каза нанай нанай !
  И Корнела също !
  Четирима в копулационна коколиция !?
  Не става бе хора !
  Не става !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 17. 17 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Има едно нещо, дето упорито убягва на всички.
  Това е въздействието на средата, като катализатор за неудовлетворението на туземците.
  Тръгва на работа и всякакви полупияни субекти му вдигат адреналина още докато шофира. Повечето пътища разбити, та си дочупва и без това скапаната бричка. Навсякъде хвърлен отпадък. Прибира се и се кани да си почине и започват - гърмежи, рев на спукани гърнета и музика до среднощ. В най-добрият случай - съседски скандал - мъжът бие жената, щото казала добра дума за Истанбулската конвенция.
  Когато говори за политически модел, именно дребните детайли формират отношението към него.
  А, от коментар за средата забравих важни работи - поне 3 бързи кредита (телефон, това-онова).

 18. 18 Профил на Kaka Mara
  Kaka Mara
  Рейтинг: 629 Неутрално

  До коментар [#8] Няма кой да ти предложат- Христова, Биков , Харизанов и останалите мисирки обикалят телевизиите , а други са се скрили в дупките си и гледат вятъра 👀

 19. 19 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Най-добрият кабинет би бил този, в който външните работи, енергетиката и финансите следват политиките на ПП, правосъдието и екологията - на ДБ, социалните грижи и регионалното развитие - на БСП, а спортът и транспортът - на ИТН.
  ====
  1. Клякаме за Северна Македония
  2. Зелената сделка - петилетката за 3 години
  3. Финансирането - Нарастване на дълга докато стигне 100 % от БВП
  4. Слагаме ристе за гл прокурор
  5. Затваряме половин България, защото е защитена зона (ще помогне и за короната)
  6. Пенсиите става 50-60 хил., както беше предния път кога Р.Гечев беше на мода (свързано е с т.3)
  7. Спорта - свежда се до модерни танци (чалга). По-добре едно нещо, но да е като хората.
  8. Транспорта ???
  За мен транспорта остава голямото неизвестно, иначе за другите, горе-долу се очертава картината.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 20. 20 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#14] от "ldt32646647":

  Баси как ме изпревари за секунда

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 21. 21 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Този виц за виц става, ама в статия си е доста расистки и обиден за различните нации. Все едно италианците не само не могат да правят коли, ами и Ферари и Ламборгини не са едни от най-добрите, да не говорим за другите неща.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 22. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  ..Редно е външните работи и енергетиката да ги вземе БСП...
  —цитат от коментар 14 на ldt32646647


  Според мен, редно е комунистите "бсп" да вземат само социалното министерство!

  Пълен абсурд е партия свързана с Кремъл да управлява енергетиката, външната политика или военното министерство!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 23. 23 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Моля, дайте датите за следващите избори !
  Докато постигнем резултата:
  ПП 30%
  ДС 20%

  Другите партии out !!!
  И да легализират канабиса както в Германия !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 24. 24 Профил на Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Ще го бъде ли българският светофар?

 25. 25 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#21] от "fpyyh":

  И италианците могат да правят коли, обаче е друг подхода. Германците могат да ти направят кола която е приложима в ежедневието, безопасна и ставаща за каране на писта в същото време, а италианците правят един бутиков нишов продукт със силно спорна ергономия, стотици инженерни грешки и възможности за запалване на някой кабел, сложен близо до изпускателната система например.

 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Весело

  Спокойно аФФторе, ще я бъде, разпределението стана още миналата седмица - 8:4:4:2.
  Министрите са спазарени, замминистрите и шефовете на агенции - също, и вече обилно слюноотделят, предвкусвайки момента, в който ще забият зъбки в КОКАЛА.
  Лаладжийницата в мола в стил "другари, дайте да дадем" е само за отвличане на вниманието на особено алтернативно надареният електорат на коалиционерите.

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  БСП реално ще получи МВР и вицепремиер по сигурността - Бойко Рашков.
  Ако извади и кадър за социалното министерство, ще е достатъчно.

 28. 28 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#22:"Рим"][/quote]

  Хаха, вие с шестте процента къде се навирате да разпределяте КОКАЛА, бе?
  Молете се да ви пуснат барем едно-две от по-мършавите министерства, че може и да "подкрепяте без да участвате", а тогава - глад....

  Знанието е сила, информацията - власт
 29. 29 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Весело

  БСП реално ще получи МВР и вицепремиер по сигурността - Бойко Рашков.Ако извади и кадър за социалното министерство, ще е достатъчно.
  —цитат от коментар 27 на doctor.no


  Тарашков е кадър на резидента, не на БСП.
  Както и Кирчо и Кокорчо, така че бесепарките я реално получат едно министерство (и то социалното), я - не.

  Знанието е сила, информацията - власт
 30. 30 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Важно е да се довърши махането на гербавите калинки от всички държавни структури. Както и на ДПС техните.

 31. 31 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1575 Весело

  До коментар [#24] от "Ганьо ля фурия ля еспаньола":

  Светофар със 4 лампи ?!
  Свети само на кафяво !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 32. 32 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 747 Неутрално

  ДПС е ДС.
  —цитат от коментар 15 на 4ort


  На вас все другите са ви виновни.


  До коментар [#15] от "4ort":

 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Смилов взе да говори от името на "хората". Също като Нинова.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 34. 34 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 951 Весело

  "а спортът и транспортът - на ИТН."

  Ахм... защо тогава шефчето на еконта даде 310 000 лв. на ПП ?

  : ))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 35. 35 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Весело

  Само не разбрах след изтъкването на всички аргументи за и против правителството, след надежди, че може да изкара цял 4 годишен мандат, какво реши авторът на статията - ще го бъде или не правителството ?

  Щото аз смятам, че ще го бъде, поне за известно време ! Ако ще е пак да се връщаме към ГЕРБ + турците, колко " ще го бъде" всичко това ?

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Най-вероятно ще я бъде. Обаче колко време ще изкара и какво ще постигне през управлението си са две съвсем различни неща. :)

  Тя и тройната коалиция си бъдеше, даже си изкара мандата, ама направи едно голямо нищо през тези 4 години. Единственото смислено нещо дето направиха беше плоския данък.

 37. 37 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Най-лошото което може да се случи е Мартин Димитров министър на енергетиката. С "капацитета си" този като нищо ще ни докара 4-та национална катастрофа

 38. 38 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#19] от "clarkv622":

  +++++

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 39. 39 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Неутрално

  Народът отдавна е наясно, какво става, когато орел, рак и щука се впрегнат да теглят каруца.
  —цитат от коментар 6 на 442


  Много точна оценка, общо взето празноговорилня!

  Особено идеята капиталовите проекти на всички общини да минават на одобрение през Парламента! Тези искат да контролират цялата държава.

  ДБ: Време е да спечелим България
 40. 40 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Най-лошият вариант е връщането на БСП във властта! Оставка!

 41. 41 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#39] от "Полковник Паликъщов":

  Дааааа, подобно нещо хвърля в ужас герберо-депесарската дружина.

 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Браво Дневник, редувайте Смилова и Смилов да не ни Омръзнат. Нещо ако може и от др. Дайнов, че не сме чели някой Анализ и от него.😁😁😁
  —цитат от коментар 8 на foxa55


  Що бе, аз Смилов го харесвам - в края на всяка седмица обобщава опорните точки на лилаворозовите другари от форума на дневник.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 43. 43 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Дали ще я бъде коалицията = Дали ще има изтрещяване ала Христо Иванов.

 44. 44 Профил на martoto
  martoto
  Рейтинг: 77 Неутрално

  Ех, какви оптимисти сме българите, съдейки по коментарите. Колко позитивно и добронамерено настроени… -_-

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Иначе, как няма да я има тази коалиция? Какво по-естествено от съюз на лилавите болшевики с афтетичните комунисти, плюс популистите от такъвия народ и кирчовците.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 47. 47 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Др. Смилов, партията-майка ще ги обедини!

 48. 48 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Основната предпоставка - всички гореизброени са освирепели от жажда за власт. И не го крият.
  Бог да пази България.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 49. 49 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Виц на деня: Мартин Димитров заедно с Овчаров и Ерменков ще бори корупцията в енергетиката.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 50. 50 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  - никога повече няма да имат роля в управлението
  До коментар [#12] от "Vesselin Velkov":

  Никога не казвай никога, никога не съществува

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 51. 51 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Любопитно

  Задаващата се "Нова" коалиция е добре забравена стара такава.
  Паралелите с НДСВ и Тройната коалиция са преки - като се започне с Външните министри и се мине през коалиционните пазарлъци.
  Каквито и версии да се пробутват от медиите(в момента Економедия се явява официоз), в крайна сметка пазарлъците винаги опират до постове !
  Партиите заформящи коалицията имат антагонистични разминвания: Македония и Истанбулската конвенция са само най-видимите от тях.
  Затова и политическите инженери - хубавата сграда в Южния парк вероятно ще опитат да изкарат тези въпроси от общия кюп - напр. използвайки събиития, като трагедията от тази седмница, за да пакетират Македонския въпрос, за Истамбулската конвенция, според мен ще сготвят съответната манджа...
  Прави впечатление, какви хора започнаха да се пробутват в общественото пространство - убеден съм, че до един са одобрени "на килимчето в Южния парк".
  С други думи, готви ни се същото, както в периода 2000-2009, само че с нов антураж в бард@ка...

  I Want To Believe
 52. 52 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Сглобяването на коалицията е сложно уравнение с две срани. Американските леви и руснаците. Изглежда руснаците си запазват сигурността чрез Бойко Рашков, който насмете контраразузнаването така, че втори път няма да ги унижи. Руснаците имат афинитет и към енергетиката, но макар без формално техен човек, те я държат 90 на сто. Иначе нямат претенции за външните работи, разни културни, екологични, туристически, образователни и пр. ведомства. Дори биха се радвали на един външен министър като Даниел Лорер от ПП, който най-сетне ще отвори портите за лелеяното от тях македонско малцинство. Сто процента съвпадат и възгледите на американските леви с руснаците по съдебния казус. И те, както и въпросните леви не могат да дишат Гешев, който раздуха шпионските афери. Ако, обаче се посегне на Бойко Рашков, респективно на интересите им в областта на сигурността, Слави Трифонов може внезапно да си припомни, че Кирил Петков е нарушил конституцията, а Асен Василев е измамник.

 53. 53 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  Хора!Престанете с това врачуване.Няма никакво правителство,няма никаква коалиция.Има предварителни разговори по различни теми важни за бъдещо евентуално коалиционно правителство.Имайки предвид резултатите на социологическите агенции от изминалите избори се оказва,че няма никакъв смисъл от такъв тип гадаене.Началото на януари най късно ще разберем дали ще има правителство и ако да с какъв срок на годност ще е а ако -не кога ще започваме новата серия от избори.Дотогава абсолютно никой нищо смислено не може да обясни и предвиди.

 54. 54 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#49] от "Alarmstufe Rot":

  чувството ви за хумор ще ви е нужно тепърва. ще се смеем заедно с вас.

 55. 55 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Трябва да я бъде, иначе затъваме по-дълбоко !!!

 56. 56 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Иначе формално, и като изражение на електоралния масив зад нея, БСП поема кормилото /както е и със служебните на Радев/. Това не противоречи на писаното в № 52. Особено, ако се разкара своенравната Корнелия. Репортери на опозиционната преса са издебнали нощес Кирил Петков и Асен Василев да се промъкват точно в полунощ в централата на БСП за тайна спявка при въпросната Корнелия. На това се казва прозрачност, открит дебат във фейсбук и т.н. Теоритизациите за разните сфери на живота са за общата публика.

 57. 57 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Вчера видях, че и др.Гагаузов участва в преговорите. Това ме изпълни с оптимизъм!

 58. 58 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Вчера видях, че и др.Гагаузов участва в преговорите. Това ме изпълни с оптимизъм!

 59. 59 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1373 Весело

  8.........-4-4-2 Зума има тежката дума.
  Най-ми хареса идеята данъците на София да си останат в София. Другото, което много ми хареса е новото териториално деление на страната. Както и писането на бизнес планове защо да асфалтиран точно тази улица.

 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  До коментар [#53] от "chicago514":

  Така е. Няма смисъл от врачуване.

  Най-паче трябва да замълчат герберските врачки и вражалци.

  Едно, че баш пък тях никой не ги пита и друго - разбра се вече, че каквото са изврачували все не е станало.

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  "Най-добрият кабинет би бил този, в който външните работи, енергетиката и финансите следват политиките на ПП, правосъдието и екологията - на ДБ, социалните грижи и регионалното развитие - на БСП, а спортът и транспортът - на ИТН."

  А вътрешните работи да ги оставят на Рашков. Да излови крадците и мошениците и да ги вкара в кауша. Иначе докато безогледно се краде в тази държава, всичко е безсмислено и безполезно.

 62. 62 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  ПППП се справя прекрасно . Ако някои от трите останали провали коалицията , при новите избори ПППП ще има вече 35% ...

 63. 63 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#7:"pafaka22"][/quote]

  Той се пръкна - казва се Кирил Петков. За него такива такова нарушаване на конституцията е дребен проблем. Както и за неговите избиратели. Пачките на Бойко пастия да ядат

  'progressives' is the politically correct word for communists
 64. 64 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Сравнителният конституционалист

  с поредния булшит.

  Щото знае много добре, че единственат цел е да се махнат Гешев и Цацаров

  Останалото не интересува олигарсите

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 65. 65 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 696 Весело

  ПППП се справя прекрасно . Ако някои от трите останали провали коалицията , при новите избори ПППП ще има вече 35% ...
  —цитат от коментар 62 на dejmos


  По скоро има шанс да си спомним как коалициите водят да разграбване на държавата от колкото лъжливя Киро да вземе повече гласове. Пък и мислех че на харесваме лидерските партии.... Смех смех смех

  'progressives' is the politically correct word for communists
 66. 66 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Добре го е рекъл г-н Смилов с изключение на частта за Северна Македония.
  Тя е лъжичката катран в кацата с мед и за.ира цялата статия.

  Изясняването на отношенията с македонците и изчистването на антибългаризма, въз основа на който в Скопие от 30 години градят "националниот си идентитет" е основен национален интерес на България, който не може да бъде пренебрегван или прескачан заради какъвто и да било македонски (или албански) интерес и заради какъвто и да било натиск откъм Брюксел или Вашингтон.

  Освен това проблемът с Албания в случая не е по вина нито на Тирана, нито на София, а е по вина на Брюксел откъдето са обединили двете държави в общ преговорен процес.
  Ами да ги разделят!

 67. 67 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  До коментар [#62] от "dejmos":

  Много основателна забележка. Дори би могло са се каже, че коалиция и правителство ще има защото никой в момента не иска нови избори.

  ПП действа наистина много правилно. Грешат тези, които ги смятат за наивни романтици. Напротив - съвсем точно пресмятат. Първо, че като подходят по този нестандартен за у нас начин шансовете да се спретне коалиция и правителство са по-добри. Ама и второ - ако това не се случи на следващите избори те ще оставят контрата у другите трима преговарящ.

  Тази сметка е ясна на ДБ, ИТН и БСП. Ако не стане правителство в очите на избирателите те ще бъдат виновните. И трите формации отбелязаха рязък спад на последните избори и ги избива студена пот какво може да им се случи на следващите.

  ГЕРБ - те са без значение - но нека кажем и за тях две думи. Интересът на ГЕРБ също е да има правителство и да няма нови избори. Вече им стана ясно, че белият кон опъна петалата и за тях е по-добре да присъстват в НС отколкото служебното правителство да ги чегърта без парламент.

  За ДПС всичко е ясно. За тях всяко правителство е добро за да се придвижват еврофондовете. И много добре знаят, че при нови избори няма как да постигнат мобилизацията на своите хора от предходните - Карадайъ не може пак да е кандидат.

 68. 68 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Иначе ГЕРБ обичат да папкат коалиции. Вярно, тази е четворна, че дори петорна с присъдружието на ДПС. И стои стабилно като първата и втората тройна. Но това не им попречи да ги отвеят. Сега съвет на коалцията, нещо, ще се сформира ли? Да не прескачат Кирил петков и Асен василев посред нощите да мишкуват с Корнелия. Ето публикацията на позиционната медия за среднощната спявка:
  https://pik.bg/само-в-пик-харвардите-нахълтаха-като-шумкари-при-корнелия-в-полунощ-а-слави-news1070171.html

 69. 69 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#65] от "AllLivesMatter":

  "По скоро има шанс да си спомним как коалициите водят да разграбване на държавата....."

  Спомняме си Борисов 2 и Борисов 3 - особено втората коалиция така разграби държавата, че не е за говорене.

 70. 70 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#68] от "nik_77.":

  фирмата ГЕРБ е в технически фалит, както е термина в други сфери. Едни кметове им останаха, но държавата лесно ще се оправи с тях.

 71. 71 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Публикацията на ОПОзиционната медия, разбира се, не позционна. Но и така върви. Позиционна, с позиция. Въпросната медия с позиция днес извади чатовете на правосъдния министър Демерджиев с непознат, който го врънка за някакви поети ангажименти, напомняйки, че бил точен с парите. Защото Демерджиев нещо се усуквал в този напрегнат момент и трябвало да запази поста си. Споменавайки за "Белия - Б.Р." Както Рашков е титулуван в МВР-средите. А снощи Демерджиев бе поканен в студиото на Румен Радев /студио "Цветанка Ризова"/ да обяснява сложността на съдебната реформа. Ризова, разбира се, сякаш я бе захапала пчела за езика и не каза ни гък, ни мък за гръмовния скандал около "бях точен с парите"... Та, редене на правителство по фейсбук, значи... Колко открито.

 72. 72 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#62] от "dejmos":Много основателна забележка. Дори би могло са се каже, че коалиция и правителство ще има защото никой в момента не иска нови избори.ПП действа наистина много правилно. Грешат тези, които ги смятат за наивни романтици. Напротив - съвсем точно пресмятат. Първо, че като подходят по този нестандартен за у нас начин шансовете да се спретне коалиция и правителство са по-добри. Ама и второ - ако това не се случи на следващите избори те ще оставят контрата у другите трима преговарящ.Тази сметка е ясна на ДБ, ИТН и БСП. Ако не стане правителство в очите на избирателите те ще бъдат виновните. И трите формации отбелязаха рязък спад на последните избори и ги избива студена пот какво може да им се случи на следващите.ГЕРБ - те са без значение - но нека кажем и за тях две думи. Интересът на ГЕРБ също е да има правителство и да няма нови избори. Вече им стана ясно, че белият кон опъна петалата и за тях е по-добре да присъстват в НС отколкото служебното правителство да ги чегърта без парламент.За ДПС всичко е ясно. За тях всяко правителство е добро за да се придвижват еврофондовете. И много добре знаят, че при нови избори няма как да постигнат мобилизацията на своите хора от предходните - Карадайъ не може пак да е кандидат.
  —цитат от коментар 67 на Един препатил


  Пълни глупости. Отзад напред
  ДПС е задобряло като майстор с черен колан по карате: ако има нужда активизира избирателите си вади си силата й действа. Те играят с всеки, и въпреки всички заклинания силата им не стихва (мисюлманите не са намелели ако смятате че са етническа партия)
  ГЕРБ, по-скоро ББ ще се поукопити. Той се оля. Той е човек дето търси влатта, не пари.
  БСП е в капан, на самата себе си.
  ДБ е бита карта, американците посочиха Киро лъжата а не Ицо с гумената лодка. Най-вероятно ще се разпадне като коалиция и ще си останат 3 или повече партии
  ИТН - Славчо я кара по инерция колкото НДСВ някога... накрая ще я закрият както НДСВ
  ПП - ще е поредното разочарование. И това ще се случи по линия на С. Македония - САЩ ни притискат да ги пуснем в ЕС и ПП ще го направят. В предвид как обществото е против това и ПП ще бъде намрачена веднага след това

  Няма как правителство крепящо от диаметрално поставени партии и интереси да издържи 4 години. Това не е Германия или Холандия.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 73. 73 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2708 Весело

  До коментар [#72] от "AllLivesMatter":

  Така ти се иска ...:)) ПППП не е НДСВ , а това което правят е "политика 2.0" . Никой не може да мръдне от такива преговори. ГЕРБ да си водят записки , макар че разпада се задава със страшна сила...Просто гледам в нашия регион , всички ГЕРБ "фирми" с участие на гербери се отрекоха от ГЕРБ :))

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  "Освен това проблемът с Албания в случая не е по вина нито на Тирана, нито на София, а е по вина на Брюксел откъдето са обединили двете държави в общ преговорен процес."
  Ами да ги разделят!
  До коментар [#66] от "Сгугню":

  Брюксел също си търси поводи да отдалечава навлеците. Единствената причина уж да ги искат в ЕС е да ги опазят от Русия и Китай. Иначе за какво им са? Албания са я налапали американците, а Македония почти няма стратегическо значение.

 75. 75 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Изпълнен с примитивни стереотипи и ксенофобия бъркоч. Гнус.

 76. 76 Профил на Бачо Филип
  Бачо Филип
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Разбирането за демокрация на Смилов винаги ме е забавлявало. Да не бъда голословен: "Тази онлайн откритост ... може да стане опасна, когато трябва да бъдат договорени сериозните компромиси...някоя от партиите може да изпадне в трудна ситуация и да изглежда пред избирателите ѝ, че е изнудвана да отстъпи на живо. "
  Сериозен компромис е някой да се съгласи на политика, срещу която е обещал да се бори. Такъв компромис НЕ ТРЯБВА да се прави. Политиците НЕ ТРЯБВА да лъжат избирателите си! Смисълът на тези преговори е да се намерят общи политики, а не партиите да се откажат от обещанията си.
  СмиСлов дали го разбира това?

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на peaspiring
  peaspiring
  Рейтинг: 542 Весело

  Най забавното е, че герб продължава да плаща на тролските си фабрики... Издухахте супата, сладури...

 79. 79 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#65] от "AllLivesMatter":"По скоро има шанс да си спомним как коалициите водят да разграбване на държавата....."Спомняме си Борисов 2 и Борисов 3 - особено втората коалиция така разграби държавата, че не е за говорене.
  —цитат от коментар 69 на doctor.no


  Ти на колко си? На 15?
  Ако твръдиш че си на повече се сети кога започна безразборната приватизация, на части от паркове и обществени сгради, кога започна бума на строителството, кога започна ( и свърши ) мега кражбата със заменките.

  Как може в морската във Варна да се приватирзират терени? Това сещаш и се кога се случи, как може за срещу гора в планината да ти дадат земя на брега на морето... и да си построиш хотел на дюните. Как може да приватизираш нищо друго освен почивни станции да построиш сега 'преместваеми заведения'?


  Като си готов пиши пак

  'progressives' is the politically correct word for communists
 80. 80 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#72] от "AllLivesMatter":Така ти се иска ...:)) ПППП не е НДСВ , а това което правят е "политика 2.0" . Никой не може да мръдне от такива преговори. ГЕРБ да си водят записки , макар че разпада се задава със страшна сила...Просто гледам в нашия регион , всички ГЕРБ "фирми" с участие на гербери се отрекоха от ГЕРБ :))
  —цитат от коментар 73 на dejmos


  Така ми се иска? На теб не ти се иска така шото си гласувал за тях
  Политика 2.0 е търговско наименование с лъскава опаковка. Достатъчно съм зрял да знам че лъскавите неща в политиката излизат през носа на хората които са ги избрали. Ти ще си един от тях.

  колкого до герб фобията ти ще ти кажа че проблеми на срастването на държавата и бизнеса е световен феномен - нарича се лобиране.
  дали фирмите в твоя регион се срастват с герб, дпс, и т.н. е без значение - те искат да правят пари с помощта на държавата. И ти пак ще си губешият

  'progressives' is the politically correct word for communists
 81. 81 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Праща, не плаща, № 78, но някой трябва да вади бакиите на властта на светло. Къде дават така? Опозицията била издухала супата и затова да не се обажда. Щото, ако се разчита на Репортери без граница, Правосъдие за всеки и Цветанка Ризова ще джапате през просото и ще се олеете накрая.

 82. 82 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Коалиция сигурно ще има.Следващата седмица няма да разберем кой е клекнал, кой е ударил по масата.Всичко ще бъде под контрола на президента Радев.

 83. 83 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Коалиция сигурно ще има.Следващата седмица няма да разберем кой е клекнал, кой е ударил по масата.Всичко ще бъде под контрола на президента Радев.

 84. 84 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2622 Неутрално

  До коментар [#72] от "AllLivesMatter":

  Няма как правителство крепящо от диаметрално поставени партии и интереси да издържи 4 години. Това не е Германия или Холандия.
  —цитат от коментар 72 на AllLivesMatter


  Значи по принцип е възможно. Но не и при аборигените.

  Много интересен повод за надежда сте си намерили.

 85. 85 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Не. Ще се гласува пак.

 86. 86 Профил на yzc341083545
  yzc341083545
  Рейтинг: 400 Неутрално

  в ИМЕТО НА ВЗИМАНЕТО НА КОКАЛА ДА

 87. 87 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 769 Неутрално

  ГЕРБ се явяват на изборите в КОАЛИЦИЯ. ГЕРБ управляваха два мандата в КОАЛИЦИЯ. Герберските тролове ни обясняват колко лошо нещо е КОАЛИЦИЯ-та.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK