Преговорите за сектор "Култура": Голямо е изкушението за културно инженерство

Има ново поколение мислещи за култура, има идея за визия и най-вече – нов ЕЗИК, с който и чрез който да се дебатира за културната политика.

© Продължаваме промяната

Има ново поколение мислещи за култура, има идея за визия и най-вече – нов ЕЗИК, с който и чрез който да се дебатира за културната политика.Коментарът е от профила на автора във фейсбук. Поводът за него са преговорите за коалицинно правителство по темата "Култура". Заглавието е на "Дневник".


"Парите би трябвало понякога и да предхождат продукта". От тази реплика на Кьосев може да тръгне цялата бъдеща стратегия за култура.


От снощи всички в моя професионален балон сме в лека еуфория, защото коалиционни преговори за сектор "Култура" са най-хубавото нещо, което се е случвало в областта на културната политика в тази страна в последните 30 години. Това е така не само защото подходът на "Продължаваме промяната" (ПП) зададе норма за прозрачност и цивилизованост на преговорния процес. Снощи се видя, че има надежда. Че има ново поколение мислещи за култура, има идея за визия (ако не самата визия) и най-вече - нов ЕЗИК, с който и чрез който да се дебатира за културната политика.
Преди да е отминала еуфорията, ето едно лично обобщение:


# в първата част ясно лъсна напрежението между разбирането за културата като качество на живот ("Демократична България" и ПП) и културата като идентичност (БСП), в комбинация с временните и необясними за външния поглед защити на корпоративни и гилдийни интереси ("Има такъв народ", но не само).


# БСП се заяви ясно в крайно дясно, като не просто разигра идентичностната и националистическа линия, а направо заплаши с "попълзновения" от съседите към тракийското ни наследство, чистотата на езика и неговите "диалектни варианти". Шапо̀ за Кирил Петков, който рязко пресече всичко това при формулирането на общите точки! Във втората част, пак БСП и пак в разрез с уж лявата си ориентация бяха скептични по отношение на рязкото увеличаване на публичните разходи за култура.


# някакво смътно разбиране за това какво е обществен интерес, което би трябвало да маркира разделителни линии между ляво и дясно, между различните позиции, и съответно да определи различни стратегически посоки, плахо се прокрадна (най-вече при ДБ), но беше заглушено от общия порив за мир и консенсус. Разбираемо, но дано не остане така и в бъдещата работа по стратегия за култура.


# свещените крави на българската културна политика - читалищата, държавните културни институти и творческите съюзи, явно ще продължат да разделят позициите. И това ще е така, докато не се обърне разговорът към 1. анализ на социалните ползи и 2. съответна административна реформа. А също и докато продължи да бъде допустимо публично да се говори за "нашите" (разбирай - на министерството) театри, фестивали, оркестри и прочее.


# единствено от ДБ посмяха ясно да формулират един огромен проблем - противопоставянето между гилдиите, което ако не беше чак оркестрирано от самото Министерство на кутурата, то беше дълги години подхранвано от самите им програми за финансиране и от общия дух на лобизъм. Бъдещият министър на културата ще има да се справя с това, а някои от решенията от вчера (макар и маркирани с "2") няма да му помогнат особено.


# повсеместен е поривът да се законотвори под път и над път, без съответните изходни данни и анализи. Голямо е изкушението за културно инженерство, за контрол (на качеството, на мениджърските решения, на броя музиканти или персонал, регионални съвети на национално подчинение и прочее), за планиране до най-малкия детайл и даже за намеса в програмирането и форматите (като приоритет на фестивалната форма). Този людмило-живковски порив от една страна изцяло противоречи на заявената посока за децентрализация и намаляваща регулация, а от друга - никак не подпомага така нужната ревизия на разбирането за това какво всъщност Е Министерство на културата, каква е неговата роля и неговите инструменти за въздействие и къде изобщо минават границите на неговия мандат.


# обосновки от типа "веднъж бях на опера" и "на една конференция в Лисабон" изглежда все още са допустими. От средата нататък, основните точки започнаха да приличат на списък от 1001 желания в най-различни сфери и от най-различен порядък - от банковите такси на дружествата за колективно управление на права до колекциите на Черепа. На този фон адмирациите са за Весела Кондакова, която беше гласът на разума и на експертността!


# по отношение на Национален фонд "Култура", на проблемите там, статута и бъдещето му, кашата е пълна. След общото решение за "отделяне от МК", има спешна нужда от работна група от хора с административен опит на висши позиции, мениджъри, финансисти, ако трябва - и международни експерти, която да изработи пътната карта и възможните варианти за реформа.


# ще продължа да не разбирам каква - в един дебат за културна политика - е ролята на цялото говорене за гениалността на българските музиканти (или писатели, художници, режисьори, актьори и т.н.). Хората на изкуството нямат нужда да бъдат колективно четкани или да им бъдат подавани социални помощи на парче.


# притеснителна е липсата на воля за междуведомствени сътрудничества - темата за културата в образователната система беше подбутната към министерство на образованието, а по повод външната културна политика Министерството на външните работи изглежда се възприема като конкурент, а не като партньор


# Алек Попов беше намесен на два пъти и с това показа силата на литературата. Кирил Петков директно сравни едно от безумните предложения с представлението от "Мисия Лондон". А идеята на БСП за бесарабските българи направо си е взета от "Мисия Туран".


Има и още, разбира се, но най-вече - не четете чата под стрийма. Там потекоха махленски, обидни, некоректни и дребнави коментари, които биха отказали дори и смел човек като Кирил Петков да пристъпя в темата култура.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Весело

  Е, поне ще е прогрес някакъв.
  След кОлтурното дърводелство ...

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Любопитно

  Ицо Хазарта министър на културата. Ще има индийски коноп и марихуана за всички.
  Може и Дичов, той ще ви обяснява, че всъщност не сте българи, а македонци и вашият вожд е Тито.
  Или пък Славчо, ще бичи денонощно 7/8 чалга.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#2] от "НеКой":

  “ Ицо Хазарта министър на културата. Ще има индийски коноп и марихуана за всички.”

  Но поне няма да има стотици милиони, прахосани за “замъци” (от Итонг и гранитогрес) на измислени боляри и чъргубили на всеки баир, течащи български Луври и неграмотно консервирани разкопки, от които София прилича на военновременен град.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  На вас и културата вие като всичко останало, разпад.
  Минековщини.

 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4893 Неутрално

  Тежък ресор е културата, недоволните винаги са повече

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Хазарта, доколкото знам, е със средно образование. Нормално ли е да ни образоват децата такива, дето не са се доизучили, за да го правят.

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Възраждате и утвърждаване ролята на куртуртрегера и пропагандиста.

 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Весело

  До коментар [#6] от "НеКой":

  Така де!
  Хората с висшу дебатираха какъв голям творец е Методиев който рисувал в тефтерчето си болтове и гайки?!

  klimentm
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  На бас че няма да включат в училищните програми книгите на Георги Марков...

 10. 10 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 708 Весело

  Авторката Яна явно е от новата партида неолиберали възхваляващи умирающата ( хаха) партия на Бойкики-оглу. Благодарение на нея файтона на ДБ се увеличи с още един.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Явно цялата статия може да се кондензира в един израз: "Дайте ни парите, ние ще се оправяме сами!"

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Резюме на образователната стратегия на ПП, Хазарта демек:

  Жълти зъбки и нерви лабави
  Не гепи кабели, гепи кавъри
  Като стрида в маршрутките
  Аз съм сам в държавата на проститутките
  Колега, помниш ли на стената любим портрет?
  Нeмаше го още "24 часа"
  Немаше ни GSM-и, ни интернет
  Азис беше само Васко Педераса
  Немаше ги още и бандеролите
  Немаше я и кръвта във сополите
  Цените още беха идеални (ооо)
  Ъпсурт не беха толко комерсиални
  Сега амортисьорът ти тропа
  Говориш ми за залеза на хип-хоп-а
  Виде ми се, колега, че си паднал по гръб
  От козa съм станал малко тъп
  За тия години отидоа 4 декара
  Мениджъра ни тръгна да вика лекара
  Викам, господин продуцент, май френд, дай ми пара
  Искам турне като на Ку-Ку Бенд
  Дай ми един от ония партийни куфари
  Да купа на пет путки мини купъри
  Портмонето ми е да е претъпкано, вместо кухо
  Дошъл съм за нещо сухо

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  Аз от този тюрлюгювеч разбрах само следните неща:

  1. Каката явно е за децентрализация на културната политика и съответно управлението на културния фонд. Добре - това е горе-долу единствената позиция по темата, която е успяла да формулира.
  2. Каката мрази патрЕотарщините, поредният европейски космополит, страдащ от връзката си с Ганьоленд е.
  3. Каката е влюбена в Киро Канадецот - нормално, той е мечта на не една и две фрустрирани лелки.
  4. Каката много държи приятелският ѝ кръг у фейсбукя да види, че знае сложни думички и може да ги навързва в изречения. Вероятно оттук идват и проблемите водещи до точка 3.

  Като цяло - поредният напълно безмислен и не носещ никаква информация напън на някой да се направи на интересен във ФБ, който Дневник държи да препечата поради липса на смислено съдържание от редакцията.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на ldt32646647
  ldt32646647
  Рейтинг: 91 Неутрално

  Цинизъм е лице като самообявилия се за "Хазарт" да обсъжда темата култура или каквито и да било други теми.

 15. 15 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 140 Любопитно

  Е, поне ще е прогрес някакъв.След кОлтурното дърводелство ...
  —цитат от коментар 1 на xm...


  Мен па най ма кефи културната антропология ,особено когато е базирана на либерални стратегии!🐵🤡🥳👍

  Много съм прост
 16. 16 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Няма да прахосаме нищо!На хубави НПО-та ще ги раздаваме!

 17. 17 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Весело

  До коментар [#12] от "НеКой":

  Няма по велико нещо от ГЕРБ култура и Вежди Рашидов ! :)

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#16] от "wre501051215":

  “На хубави НПО-та ще ги раздаваме!”

  Вие вече не раздавате нищо. Вашето раздаване приключи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  ГЕРБ и култура ...??? Милционери/пожарникари и култура ?:) Това е нонсенс . Има десетина "бографки" на вожда , а една стигна Брюксел !!!

 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#2] от "НеКой":

  Щом Калин Бельов беше кандидат за мин. на културата , защо не и Ицо хазарта?

 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  До коментар [#20] от "hodounski":

  Не съм фен на Бельов като политик, но все пак не зная да е пял подобни неща:
  Да купа на пет путки мини купъри

 22. 22 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 445 Неутрално

  "има спешна нужда от работна група от хора с административен опит на висши позиции, мениджъри, финансисти, ако трябва - и международни експерти"

  Всичко друго е повече или по-малко приемливо, но не и това.

  kikoni
 23. 23 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Весело

  До коментар [#21] от "НеКой":

  Щом мин председател може да ,,такова с 200"и да избере ПКП за шеф на НС ,всичко може

 24. 24 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 445 Неутрално

  ПС Към № 22

  Аз съм привърженик на принципа "Спасяването на давещия се е проблем на давещия се".
  Не трябва за всичко да се оглеждаме и търсим "спасение" от чужбина.

  kikoni
 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Няк'ва непеойка се мъчи да оправдае убава заплата и уютен офис. Доста нескопосано, естествено.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#18] от "Norman Granz":

  Нее,ние всики ,дето.изкарваме парите.

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1959 Весело

  До коментар [#18] от "Norman Granz":Нее,ние всики ,дето.изкарваме парите.
  —цитат от коментар 26 на wre501051215


  Той тази концепция не може да я схване. Съмнявам се в живота си да е плащал преки данъци освен може би нещо за някой наследствен коптор...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Механизацията е белег на развита нация.

  В 19 век Британия вдигна механизацията на нов уровен:
  Първа световна индустриална революция.

  Заслужено сега вдига прах, а отзад... маят се

  "Преговорите за сектор "Култура":
  Голямо е изкушението за културно инженерство"

 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  Къщата за литература и превод ни е заляла с насипни опорки, маркирани на нов ред с #. Зад концептуалното говорене трудно се открива смисъл, но може пък женицата да не е виновна и съвсем съвестно да интерпретира естеството на "преговорите".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK