Цацаров преди Гешев

"Продължаваме промяната" направи ясна заявка за отстраняване на Иван Гешев и Сотир Цацаров. Засега реформата на КПКОНПИ изглежда много по-достижима.

© Надежда Чипева, Капитал

"Продължаваме промяната" направи ясна заявка за отстраняване на Иван Гешев и Сотир Цацаров. Засега реформата на КПКОНПИ изглежда много по-достижима.Смяна на Гешев и Цацаров. Това са безусловни приоритети, две червени линии, от които "Продължаваме промяната" няма да се откаже при преговорите за правителство, заяви миналата седмица един от лидерите на партията, Кирил Петков. В първия ден от преговорите той изрази надежда, че главният прокурор сам ще си подаде оставката, за да им се махне като проблем. "КПКОНПИ трябва да заработи като една много силна антикорупционна комисия, ще говорим и за лидерска промяна. Сотир Цацаров не трябва да я оглавява, това е ясно за нас", каза Петков седмица по-рано в интервю за "Нова телевизия".


Разликата между проблема "Гешев" и проблема "Цацаров" е, че докато съдебната реформа, и в частност тази на прокуратурата, до голяма степен зависи от възможността да се постигне конституционно мнозинство, то реформата на антикорупционната комисия, чийто председател е Цацаров, е изцяло възможна със законови промени. КПКОНПИ като институция не е уредена в конституцията, затова решенията за нея могат да минат с обикновено мнозинство в парламента. А стигне ли се до нов закон, той няма да засегне само Цацаров, а и цялата комисия. Тя ще бъде прекратена и основана наново, доколкото всички лансирани проекти досега предвиждат разделянето й на две или повече части, т.е. нов избор в нови органи.


Но идеята далеч не е самоцелна смяна на Цацаров (или на Гешев), който е не само лицето на тази институция, събрала толкова обществени негативи. Цацаров от дълго време пое ролята на идеолог и организатор на системата от институции, които действат синхронизирано за целенасочена репресия на политически конкуренти и бизнес опоненти. Цацаров беше основен фронтмен на идеята за създаване на спецправосъдието, това го изстреля на поста главен прокурор, където за един мандат превърна прокуратурата в политически играч, от който всички партии и всички останали институции треперят. След този подвиг той трябваше да отиде на заслужена почивка в Конституционния съд (според слуховете от това време), но след издънката на предишния председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, прецакал кариерата си за мезонет с тераса, Цацаров бе пратен начело на антикорупционната комисия да държи юздите.
Проблемът обаче не бива да се персонализира, той е системен и накратко може да се обобщи така: в България има антикорупционна комисия, но няма борба с корупцията. А няма борба с корупцията, защото тези, които владеят корупцията, назначават и органите, които трябва да я борят и определят политиките за това. Инхаус поръчките са законни, защото ги пише в закона, обяснява например бившият регионален министър Николай Нанков. Но никой не проверява дали няма корупционна нишка в договорите, сключени от бившия шеф на "Автомагистрали" Стоян Беличев, с огромните аванси. Никой от КПКОНПИ не проверява дали, като са получили парите, за да купят предварително строителните материали, могат да покажат, че са ги купили и кога.


Дълги години от Брюксел ни питат защо няма осъдителни присъди за корупция по високите етажи на властта, а нашите власти отговарят, че няма синхрон между отделните институции и трябва да се създаде единен антикорупционен орган. Точно десет са докладите по МСП, които апелират за създаването на такъв единен орган чрез обединяване на различните звена в тази област, именно защото българските власти са им казали, че така ще се стигне до осъдителни присъди, коментира пред "Капитал" експерт по темата. Но присъди отново няма, защото този орган - КПКОНПИ, не се занимава с корупцията във властта, а стана институция-бухалка, както сега се налага да обясняваме пак на Брюксел.


А причината е, че дълги години властите се опитват да укриват същинския проблем - корупцията по висшите етажи на властта се преследва и наказва с водещата роля на прокуратурата, която в България е овладяна от същите, които владеят корупцията.


"Дългосрочната мярка за борба с корупцията е работеща прокуратура. Корупцията е престъпление, сложно за разследване. Така че превенцията, разбира се, е важна, но корупцията по висшите етажи се бори с методите на наказателното право", коментира Крум Зарков във вторник при преговорите в сектор правосъдие.


Тези, които практикуват корупция, няма да тръгнат да я борят, но ще се опитат да създадат привидност. А Цацаров е специалист по създаването на "потьомкински селища". Зад декорите се крие институционализиран механизъм за тормоз, в който действат съгласувано прокуратурата, КПКОНПИ, НАП, ДАНС, спецправосъдието, БАБХ, ако се налага, и т.н.


Началото бе сложено през 2012 г., но лежи на славни традиции


По наказателното дело за източването на КТБ прокуратурата няма искане за конфискация на средствата и облагите от престъпления, както те са квалифицирани в обвинителния акт, изготвен от Гешев. Искането за конфискация е направено от КПКОНПИ пред гражданския съд. Възниква въпросът защо българските власти подмениха наказателната конфискация с гражданска? Краткият (и непълен) отговор гласи - защото в наказателния процес трябва да се докаже с влязла в сила присъда:

 • извършено престъпление, което е в състояние да генерира облаги;
 • връзка между конкретното имущество, чиято конфискация се иска, с това конкретно престъпление;
 • прецизна оценка на цените на имуществата, приходи, разходи по ясна методика, която подсъдимият може да оспорва, а съдът е длъжен да провери, без да е обвързан със заключенията на прокуратурата;
 • цялата доказателствена тежест лежи на прокуратурата.

При гражданската конфискация в нейния български модел:
 • Не се иска доказване на престъпление/нарушение, достатъчно е някой да бъде обвинен в престъпление, ако и после да е оправдан. Достатъчно е държавният служител да закъснее с подаването на данъчната си декларация, за да започне проверка. Достатъчно е КПКОНПИ да постанови наличие на конфликт на интереси, т.е. сама да си създаде основание за проверка.
 • Не се доказва връзка между престъпление/нарушение и имуществото, чието конфискуване се иска. Няма как да се докаже такава връзка, когато няма яснота по повод на какво нарушение се иска конфискация, след като тя е възможна и при оправдателна присъда. Затова се стига до абсурда да се иска отнемане на наследени имущества или придобити много години преди извършването на деянието, по повод на което е стартирала проверката, както и имущества на трети лица, които обаче нямат никаква възможност за защита в процеса.
 • Единственото основание на КПКОНПИ да иска конфискация е констатираното от самата нея несъответствие между доходи и разходи над определен размер (150 хил. лв. в момента) по оценка, която самата КПКОНПИ прави на базата на измислена от нея методика, която не е публична. Най-любопитното е, че тази методика е неизвестна и на съда, а оценката на КПКОНПИ е обвързваща за съда, т.е. той не може да прави свои сметки за имуществото на заинтересования.
 • Разместена е доказателствената тежест и гражданинът, който е обект на проверка, трябва да докаже законен източник на имуществото си за 10 години назад, без да е имал такова задължение, когато е придобивал имуществото.
 • Съдът е обвързан с необоримата презумпция, че всичко, за което не е доказан ясен източник на придобиването, е незаконно придобито, без да има ясна нормативна дефиниция що е законен/незаконен източник.
 • Обезпеченията се налагат напълно автоматично, когато дойдат исканията от КПКОНПИ, без да се преценяват нито нужда, нито основателност. Нашите съдилища твърдят, че законът не им позволява при наложена обезпечителна мярка те да се произнасят по нея отново. Включително и когато наложената мярка е незаконна, защото например е възбранено имущество на трети лица, върху чието имущество не може да се налагат такива мерки.

В момента обвинените за престъпления имат повече права от тези в производството по отнемане на имущество, коментира Атанас Славов от ДБ при дискусиите във вторник.


Гражданска конфискация има в различни държави в Европа, нейната цел е да се бори тежката организирана престъпност с международен елемент и да се отнемат облаги от престъпления там, където това не може да стане в рамките на наказателен процес. Гражданската конфискация в България беше въведена за първи път през 2012 г., за да не се налага прокуратурата да представя доказателства при отнемането на средствата и облагите от престъпления. Проектът на закон, изготвен от екипа на бившия правосъден министър Маргарита Попова, бивш прокурор, много пъти бе пращан за експертиза във Венецианската комисия, която всеки път изрично подчертава, че ключовият елемент при едно такова законодателство за гражданската конфискация е доказването на престъпния произход на имуществото, макар и това да не става по наказателноправния стандарт на безспорно доказване, а при занижения стандарт на доказване в гражданското производство. При всяко от тези становища българските власти обясняваха, че ще се съобразят с тези критерии, накрая пак го внесоха по своя модел. (Година по-рано в една стенограма от заседание на МС Бойко Борисов обяснява на Маргарита Попова, че нея прокурорите са я излъчили като министър, за да могат да се направят съответните законови промени, макар и в конкретния случай да не става въпрос точно за гражданската конфискация. "Не искам да ми се цитират европейски конвенции", заявява Борисов.)


Промените


Реформа на КПКОНПИ, и специално на гражданската конфискация, като основна нейна дейност е крайно необходима. Показват го вече няколко тълкувателни дела пред ВКС, две дела в Съда на ЕС в Люксембург и прясно осъдително решение на Съда по правата на човека в Страсбург, постановено по седем български жалби. И това е само началото, в Страсбург има още много такива жалби.


Това на свой ред дава насоки за предлаганите промени, които най-общо включват, на първо място, разделяне на комисията на две - комисия за предотвратяване на корупцията и конфликта на интереси и комисия за възстановяване на активи на държавата (отнемане на незаконно имущество). Като гаранция, че членовете на двете комисии са независими те да се конструират от три квоти - членове, избрани от парламента, членове, назначавани от президента, и представители на съдебната власт. От ИТН предлагат също така и връщане обратно в ДАНС на звеното, което разследва корупцията.


На второ място, гражданската конфискация трябва да се приведе в пълно съответствие с европейската правна рамка, да са защитени правата на гражданите, които да могат да упражняват правото си на защита в този процес. Юристката на "Продължаваме промяната" Лена Бориславова заяви, че трябва да се спрат висящите производства и да се извърши преценка на заведените до момента дела с наложени по тях обезпечения за около 3.6 млрд. лева, по повод на които самите работещи в КПКОНПИ признават, че държавата в скоро време ще бъде обект на много дела за обезщетения.


Политическият контекст


Необходимостта от спешна реформа на КПКОНПИ е всъщност може би най-обединяващата тема на бъдещата управленска коалиция във формàта, в който тя се задава - на практика всички политически сили, които участват в дискусиите за бъдещо коалиционно управление, заявяват категорично този приоритет. Нещо повече - ако спазят ангажиментите си, това ще е една от първите реформи, с които новото коалиционно управление ще трябва да се захване, защото при дискусията във вторник беше определен тримесечен срок за създаване на проект на съвсем нов антикорупционен закон.


Същевременно успешното лансиране на една такава реформа ще е лакмус за желанието и способността на евентуалната бъдеща управленска коалиция наистина да разгради това, което условно наричаме "модела ГЕРБ - ДПС". Част от този модел на управление е последователното изграждане през годините на система от органи за целенасочен институционален рекет.


Много симптоматично ще е как тази реформа ще започне предвид доста сдържаната презентация по тази тема от БСП и ИТН във вторник, на фона на ясните параметри, изложени от ПП и ДБ. Наблюдателите имат едно наум, че в БСП има страх от Цацаров, като припомнят как през декември 2019 г. половината парламентарна група на левицата гласува за избора му начело на КПКОНПИ, въперки официалното решение на групата да не го подкрепят. Дали има зависимости в ИТН също е без яснота.


"Всичко е въпрос на политическа конюнктура - ако коалицията се сглоби и е стабилна, тя ще получи самочувствие за такива неща. Ако е паянтова - този въпрос има потенциала да я разпадне", коментира за "Капитал" депутат със стаж. Един от първите знаци в тази насока ще е дали реформата ще бъде заявена с общ законопроект от името на цялата коалиция или вяка партия ще се маркира поотделно. Това ще покаже и накъде върви управлението.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 786 Весело

  права е г-жа веселинова

  "Всичко е въпрос на политическа конюнктура "

  а зад тази конюктура има пари, много, ама много пари

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 3. 3 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1557 Неутрално

  Цацаров и Гешев трябва да бъдат сменени не само защото затапват всяка възможност за реформа. А и защото постът на Цацаров беше част от системата на гаранции за взаимна сигурност. Далеч по-силна гаранция от изпращането на Филчев в Казахстан. Рухването на тази система от гаранции ще доведе до разбиването на коалицията, назначила главния прокурор.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Любопитно

  Гербиджа изпада в ужас, няма да има кой да ги пази.
  —цитат от коментар 4 на doctor.no


  Едва ли,тях парите ги пазят.😎🤡🥳🤡😎

  Много съм прост
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#3] от "spiegel":

  "Цацаров и Гешев трябва да бъдат сменени не само защото затапват всяка възможност за реформа."

  постовете на цацаров и гешев трябва да бъдат премахнати за да има реформа., а не да бъдат сменени с другия отбор.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 8. 8 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  "Проблемът обаче не бива да се персонализира"

  Това ми прилича на подготовка да ги оставят и двамата да се измъкнат без лични отговорности. Ще има смяна на властта, но индулгенциите са вече готови.

  С една дума нищо ново няма да се случи. Пак престъпници ще се измъкнат не наказани... Тъжна Българска реалност.....

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Гербиджа изпада в ужас, няма да има кой да ги пази.
  —цитат от коментар 4 на doctor.no


  Бай Ставри ще ги пази от грубияни най добре! Споко, герболяци.
  Строг, но справедлив!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#7] от "sarunka":

  Защо? Една конфискация на откраднатите обществени пари праз последните години няма ли да е справедлива?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Като изключим един селски израз "прецакал кариерата си", който е достоен повече за медия на Петьо Блъсков, анализът е на добро ниво.

  Мисля, че е ясно, че и БСП и ИТН са овладени от прокуратурата по простата причина, че са били твърде дълго на терен и е имало безкрайно много възможности да им се сложат юзди.

  И аз очаквам това да се види в поведението им по отношение на реформирането на КПКОНПИ .

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Като изключим един селски израз "прецакал кариерата си", който е достоен повече за медия на Петьо Блъсков, анализът е на добро ниво.

  Мисля, че е ясно, че и БСП и ИТН са овладени от прокуратурата по простата причина, че са били твърде дълго на терен и е имало безкрайно много възможности да им се сложат юзди.

  И аз очаквам това да се види в поведението им по отношение на реформирането на КПКОНПИ .

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  А преди тях двамата, всички партийно-олигархични калинки из НС

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2835 Любопитно

  Какво ще стане с КПКОНПИ и специализираните съд и прокуратура ще са най-ясните индикация ще има ли действено и реформаторско правителство или не. Цацаров е много по-интелигентен и по-опасен от Гешев и ако си мисли някой, че ще се даде без бой, сериозно се е объркал. Ще ми се да съм оптимист, но....

 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1579 Разстроено

  Много дълго време живея с добри намерения – светлото комунистическо бъдеще, светлото капиталистическо бъдеще и т.н., че вече почти не вярвам промяна ли ще има , или измама.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Тия двамата са свършени. Въпрос на наличие на остатъчно достойнство е да си подадат оставките, преди охраната да ги изхвърли от кабинетите им.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  С кой ще ги смените? ;)

  Само да не сложите Пеевски щото веднъж се пробваха да го направят шев на ДАНС :)

 18. 18 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4596 Неутрално

  На България е крайно необходимо да се сменят Гешев и Цацаров, защото Христо Иванов си търси работа.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 19. 19 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Дори и да оставим настрана политиката, КПКОНПИ трябва да бъде закрита поради нулевата ефективност от съществуването и. По отношение на корупцията най-високопоставеният представител на държавата уличен досега в корупция е ... районният кмет Иванчева, а дори и тя не е окончателно осъдена. По отношение на конфискацията на незаконни пари, там ефективността е дори отрицателна. Реално събраните пари (с приключили процедури) дори не покриват издръжката на комисията. Ако калкулираме обезщетенията по дела в Страсбург, нещата ще станат трагични.

 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  И двамата, и двамата. Едновременно.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 21. 21 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1267 Неутрално

  Едни спонсорски 200 милиона, са запорирани по искане на комисията. Проклетият съд не ги освободи.
  Та трябва първо 'Цацаров преди Гешев'.
  Да не забравите да приложите веднага 'свободата на словото' върху поста ми.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 22. 22 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Въпросът е дали наистина ще се променят институциите-бухалки, или просто бухалките ще минат в ръцете на Промяната.

 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#19] от "pafaka22":

  “Дори и да оставим настрана политиката, КПКОНПИ трябва да бъде закрита поради нулевата ефективност от съществуването и.”

  Тя дъществува по чисто политически причини: да държи в постоянен страх от запори и тормоз евентуални противници на режима, които си дават сметка, че във всеки момент имуществото им може да бъде отнето и животът им зачернен по анонимка в ПИК.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#6] от "1908":

  Като казваш "поредно" включваш ли Барисич?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Весело

  С, другарчета са си в сарай задругата ! И двамката са си заедно !

 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  С т.е А, извинявам се !

 27. 27 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Като ги сменят и инфлацията ще спре....

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Като ги сменят и инфлацията ще спре....
  —цитат от коментар 27 на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ IV


  Кой ти гледа инфлацията, важното е , обвинените и подсъдими олигарси да отърват кожата и запорираното си имущество. За това е борбата сега, явно са взети много пари и "почтените" трябва да се издължат. Няма друго обяснение .

 30. 30 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2227 Разстроено

  ... Въпрос на наличие на остатъчно достойнство е да си подадат оставките, преди охраната да ги изхвърли от кабинетите им.
  —цитат от коментар 16 на Norman Granz


  Хубави фантазии споделяте с нас, колега. :)
  Но за съжаление мисля, че са само фантазии...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 31. 31 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Само в България първата стъпка в борбата срещу корупцията може да е закриване на антикорупционната комисия.

  Нищо де, поне всичко останало е наред, та спокойно хора, които иначе са виждали съдебна зала само на кино, могат да си се вманиачават в теми като прокуратура и специализирано правосъдие.

 32. 32 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  ТОЙ

  ще си отмъсти за ония 200 милиона.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 33. 33 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5832 Неутрално

  Тия двамата са свършени. Въпрос на наличие на остатъчно достойнство е да си подадат оставките, преди охраната да ги изхвърли от кабинетите им.
  —цитат от коментар 16 на Norman Granz


  Норман знае, че няма друга възможност да ги отстранят, освен да си подадат сами оставките! Но по е важно дали Гешев би искал да си подава оставката, Норман!

  Няма да ви станат игрите, Гешев ще продължи да ви стряска и няма дА МОЖЕТЕ ДА "УСВОЯВАТЕ" мангизи от бюджета!

  ДБ: Време е да спечелим България
 34. 34 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#23] от "Norman Granz":

  Така е. Затова и закона трябва да бъде променен. Сега КПКОНПИ може на практика да налага "вечни" запори като държи умишлено процедурите отворени. Реално пари и имушество не се отнемат и за обществото полза няма, но на едни хора може да им се съсипат бизнеса и репутацията. Без право на съдебна защита освен в Страсбург.
  Същата работа е и с "вечните обвиняеми" на прокуратурата.

 35. 35 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5832 Неутрално

  Въпросът е дали наистина ще се променят институциите-бухалки, или просто бухалките ще минат в ръцете на Промяната.
  —цитат от коментар 22 на еспресо


  Второто е, искат тези 2 поста да ги дадат на техни хора!

  ДБ: Време е да спечелим България
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Понеже сме хуманисти - тия двамата може в една и съща килия.

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#34] от "pafaka22":

  “Същата работа е и с "вечните обвиняеми" на прокуратурата.”

  Тук е моментът да припомним, че дасега в цяллата си кариера на прокурор Иван Гешев няма нито едно спечелено наказателно дело.

  Дори срещу циганка-джебчийка, крадец-кокошкар или сводник.

  Нито едно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на today
  today
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Тия двамата да ги махат моментално, и да започват генерална реформа на съдебната власт.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 40. 40 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 327 Неутрално

  КПКОНПИ =
  Комисия за Прикриване на Кражбите, Оправдаване на Нашите и Потулване на Истината

  Много добре написана статия, особено поточковото сравнение между наказателната и гражданската конфискация у нас! За съжаление, забелязвам, че повечето българи, масово не умеят да сравняват "ябълки и круши" -- например, никога не се сещат да разбият нещо сложно на съставните му части и да степенуват частите по важност.

  Както и други коментиращи предлагат, КПКОНПИ и главният прокурор е най-добре или да се премахнат или да се направят пряко избираеми и с възможност за отзоваване по измерими показатели (например, по брой паднали тези на по-висока инстанция). Защото ако само разчитаме да сменим лицемерите Гешев и Цацаров, няма гаранция, че следващите избрани няма да сменят нрава си и да се окопаят на съответните длъжности.

  И както всеки инженер би ви казал, от гледа точка на теория на управлението (регулирането), всяка система се нуждае от обратна връзка. Иначе никакво управление (регулиране) няма да постигнете. Ако правите усилвате, например, тази обратна връзка задължително трябва да е отрицателна. Обаче интелигентни хора, които преди доста години се срещаха много по-често, напоследък намаляха под критичния минимум, и сред останалите има прекалено много наивници и трикати wanna be. И се почват едни безкрайни спорове без конкретика, без причинно-следствени вериги и често и без всякаква логика дори.

 41. 41 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Промяната:

  https://ibb.co/2YGVNzb

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 42. 42 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 327 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  А ето това е добър пример, за конкретни данни и измерим показател! Гешев няма спечелено дело, но понастоящем се явява нещо като феодал на всички прокурори в Република България и може да влияе на кариерното им развитие. Гешев също така има законовата възможност да прекрои съдбата на всеки нормален гражданин на Репоблика България и без се налага да поема кавато и да било отговорност.

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#40] от "Dimo Dimov":

  “КПКОНПИ =
  Комисия за Прикриване на Кражбите, Оправдаване на Нашите и Потулване на Истината”

  УНИКАЛНО!!! 😆😆😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Цацаров е от ложата на почетния руски консул Гергов заедно с Румен Радев, Узунов /с "пурите"/, Копринков - дясната ръка на Радев и работил на терен за ПП и пр. Снимките от посвещаването на Узунов в ложата показват как са го разголили и метнали въже на шията му. Това е омерта. Всички са минали през този ритуал. Освен новото мнозинство да не се вслуша в Радев и Копринков. Но това е бунт на кораба. Ще разтърси крехката конструкция на мафията, заграбила държавата след Великото народно въстание.

 45. 45 Профил на Sven Vet
  Sven Vet
  Рейтинг: 245 Неутрално

  До коментар [#5] от "Контрол на съзнанието":
  Пари, пари, ама като те прошнурован в панделата .. имай си ги парите :))

 46. 46 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2779 Гневно

  С кой ще ги смените? ;)Само да не сложите Пеевски щото веднъж се пробваха да го направят шев на ДАНС :)
  —цитат от коментар 17 на realguru


  Защо не :((( Продължаваме напред по пътя назад.

 47. 47 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  да бее

  За едни (блазе им) мазонети с тераси;
  за други: несбъднат дрийм мазе с балкон.

  Този самопрецакан не беше ли компенсиран с консулска къща в Бацелона?

  "...издънката на предишния председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев, прецакал кариерата си за мезонет с тераса..."

 48. 48 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Цялата работа е за едни запорирни 200 млн.

 49. 49 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 229 Весело

  Само в България първата стъпка в борбата срещу корупцията може да е закриване на антикорупционната комисия.Нищо де, поне всичко останало е наред, та спокойно хора, които иначе са виждали съдебна зала само на кино, могат да си се вманиачават в теми като прокуратура и специализирано правосъдие.
  —цитат от коментар 31 на hocker


  Май някой не е чел статията докрай, както и не е слушал обсъжданията по темата - ще се закрие КПКОНПИ в СЕГАШНИЯ й вариант и ще се махне СЕГАШНИЯ й корумпиран председател и ще се създадат 2 различни отделни КОМИСИИ, начело с други хора /надявам се не толкова корумпирани, като сегашния шеф :):)/ и с други функции ... Никой няма да маха наложените на Прокопи запори, само ще добави обезпечителни мерки и спрямо ДомуЗите, Владко Бездомника, швейцарската сметка на Детелина Ханчева Каскетова, спрямо Вълчо Гайтански-Юнг, спрямо Делянчо Мамин Версия 2.0 - Отслабнал, спрямо Вальо Златев, Цеко Минев и Ковачки .. :):)

 50. 50 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Само в България първата стъпка в борбата срещу корупцията може да е закриване на антикорупционната комисия.Нищо де, поне всичко останало е наред, та спокойно хора, които иначе са виждали съдебна зала само на кино, могат да си се вманиачават в теми като прокуратура и специализирано правосъдие.
  —цитат от коментар 31 на hocker


  :-) Напомняте ми за едно не особено умно дете, от времето на моето детство, което смяташе че щом като то самото не може да реши една конкретна загадка (задача, пъзел), то никое друго дете не би могло. След като няколко негови връстници решихме загадката, това дете се разсърди и дори ни обвини в някаква нечестност :-) ако не ме лъже паметта.

  Ето един конкретен пример от мен: дело 965/2006г. в Ботевградски Районен Съд (БРС) Димо Димов срещу "ЕПИК ЕЛЕКТРОНИК АСЕМБЛИ" ЕООД. Аз нямам юридическо образование, но това дело го заведох и спечелих почти сам, защото избраният от мен адвокат по това време беше заета с други дела, нямаше как да ме представлява, нито да пътува и затова ме подготви теоретично за един час за фомалностите на делото. Иначе самото дело беше за неизплатени около 1000 лева от невзети отпуски от страна на бивш мой работодател (фирмата - ответник). Като всеки разумен човек, който прочете трудовия кодекс веднага би разбрал кое е правилно и кое грешно, съответно и аз предварително знаех че аз съм прав а компанията ответник греши.

  Така че, не е никак изненадващо колко много "обикновени" хора са виждали съдебна зала на живо, а също така "обикновени" хора могат да разсъждават логично не по-зле от опитен юрист. Трябва малко да поразширите мирогледа си.

 51. 51 Профил на Dimo Dimov
  Dimo Dimov
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Цялата работа е за едни запорирни 200 млн.
  —цитат от коментар 48 на moreee


  Ами за едни незапорирани 4 милиарда? (а няма и обвиняеми сред бенефициентите)
  Ами за едни незапорирани 2 милиарда (вече не са там) у няколко пътностроителни фирми?
  А някой корумпиран политик или прокурор, или Пламен (с терасата), или Горанов (за проспиването на 700 милиона) дали са успели да подведат под отговорност, ако може да ми припомните?

 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#42] от "Dimo Dimov":

  “Гешев няма спечелено дело, но понастоящем се явява нещо като феодал на всички прокурори в Република България и може да влияе на кариерното им развитие.”

  Ами той затова е сложен там - некадърен, лоялен и послушен.

  Него не го оценяват по спечелените дела, а по сплашените е/или обезвредени противници на Сарая и Зайчарника.

  С Цацаров са идеален тандем - Цацаров е мозъкът, Гешев е мускулът (Brain vs. Brawn).

  А иначе, с такъв track record, в една правова държава Гешев би бил най-много нощен пазач.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на chicho_gosho
  chicho_gosho
  Рейтинг: 229 Весело

  А иначе, с такъв track record, в една правова държава Гешев би бил най-много нощен пазач.
  —цитат от коментар 52 на Norman Granz


  То нали в милиционерското беше завършил точно "Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността" /което е на около 5-6 милиона километра от Право-то :):):)/, но аз бих го поставил нощен пазач на специализирани заведения за среднощни удоволствия, където половинката му си е изкарвала прехраната, преди при щастлива случайност да го срещне - там ще е в стихията си .... :):):):)

 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#53] от "chicho_gosho":

  “... нощен пазач на специализирани заведения за среднощни удоволствия...”

  И фейс контрол - да не допуска потребители дори с минимално почтен и интелигентен вид.

  На английски: bouncer. 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Лошото е, че тези двамата пак ще си останат прокурори, каквито бяха.

 56. 56 Профил на HD
  HD
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Чудя се къде бяха тези форумци, които пишат против Цацаров. Той си изкара цял мандат, а критиците му в Дневник никакви не се чуваха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK