Да поставим равнопоставеността между половете на първо място

Да поставим равнопоставеността между половете на първо място

© Claudio Centonze, European UnionТази статия е с автори Жозеп Борел, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия, Юта Урпилайнен, комисар, отговарящ за международните партньорства и Светлан Стоев, служебен министър на външните работи на Република България. Тя е подкрепена от над 30 министри на външните работи и министри по международно развитие от държави членки на ЕС. Текстът е предоставен ексклузивно на "Дневник".


Редки са ситуациите в света, в които правата на жените и момичетата се отричат така, както в Афганистан. Последните развития са повод за сериозна загриженост. ЕС ясно заяви, че бъдещата помощ за развитие от ЕС за Афганистан ще зависи от спазването на международната правна уредба и нормите в областта на правата на човека, включително правата на жените и момичетата. ЕС е решен и ангажиран да продължи да подкрепя жените и момичетата в Афганистан и по света, като се придържа към европейските ценности и убеждения.


Заедно с правата на човека, свободата и демокрацията, равнопоставеността между мъжете и жените представлява една от основните ценности, които правят Европейския съюз това, което е. Тя е богатство за нашите общества и засилва тяхната устойчивост. Равнопоставеността на половете е в основата на мира, сигурността, икономическия просперитет и устойчивото развитие. Защитата и утвърждаването на този основен принцип са заложени и в Договорите за ЕС.
Ето защо политическата, оперативната и финансовата работа за утвърждаване и гарантиране на напредъка в областта на равнопоставеността на половете е политически приоритет и ключова цел за ЕС. Планът за действие на ЕС относно равнопоставеността на половете за периода 2021-2025 и новият бюджет за външна дейност на ЕС предоставят пътна карта за глобално действие изграждане на свят на равни възможности. За постигането на тези цели работим в тясно сътрудничество с многостранни, регионални и двустранни партньори, включително организации на гражданското общество. Предстои ни дълъг път и няма място за самодоволство . Въпреки това, заедно сме по-силни, макар че все още предстоят много предизвикателства.


В много държави кризата с COVID-19 изостри съществуващите неравенства между половете в различни области като образованието, професионалното обучение, здравеопазването, сигурността и безопасността, сексуалното и репродуктивното здраве и права, участие във вземането на решения и икономическите възможности.


Вследствие на ограниченията, свързани с разпространението на COVID-19 се наблюдава увеличение на случаите на насилие срещу жени, по-специално на домашно насилие, а достъпът на жените и момичетата до услуги в областта на сексуалното и репродуктивното здраве е ограничен. В същото време жените и момичетата носят значителна част от бремето за полагане на грижи за другите. Работещите в неформалната икономика и заемащите нискоквалифицирани работни места (повечето от които са жени), мигрантите и лицата, принадлежащи към малцинствени групи са изложени на по-голям риск и се сблъскват с многобройни и смесени форми на дискриминация.


Освен това затварянето на училищата изложи момичетата на повишен риск от сексуална експлоатация, ранна бременност, детски труд и принудителни бракове. Според приблизителни изчисления на фонд "Малала" през настоящата година още 20 милиона момичета рискуват да отпаднат от училище, с което общият брой на момичетата без перспективи да получат образование достига 150 милиона, а това се равнява на една трета от населението на ЕС.


В скорошен доклад на ООН се посочва, че през 2020 г. военните бюджети все още надхвърлят разходите за здравеопазване в световен мащаб, дори и в годината, белязана от пандемия. За да бъде устойчиво възстановяването от COVID-19, трябва да удвоим усилията си за утвърждаване на равнопоставеността на половете .


Сега е моментът да направим повече


Това предизвикателство изисква глобален отговор и трябва да бъде преодоляно сега, когато изграждаме бъдещето след пандемията. Бъдещето, в което искаме децата и внуците ни да израснат в един по-равноправен и по-разнообразен свят, където равните възможности са реалност. Трябва да се справим с първопричините за неравенството на половете и дискриминацията, основана на пола, за да постигнем трайна промяна.


По време на пандемията, Европейският съюз и неговите държави членки, както и европейските финансови институции застанаха до жените и момичетата по света. По линия на "Екип Европа" вече мобилизирахме 46 милиарда евро в подкрепа на над 130 партньорски държави, с акцент върху жените и младежта.


Примери за това са: в Непал помогнахме на един милион момичета и момчета да продължат образованието си, като учат с помощта на радиото. В Того подкрепихме създаването на схема за универсален базов доход и назначаването на жени, които да ръководят нови общини. В световен мащаб инициативата Spotlight на ЕС и ООН помогна на 650 000 жени и момичета да избегнат или да се справят с насилие срещу тях, а 880 000 мъже и момчета се обучиха по теми като положителните модели на мъжественост, ненасилственото разрешаване на конфликти и родителството.


Въпреки това, за да посрещнем нарастващите предизвикателства, са необходими по-мащабни и по-ефективни действия. Това е целта на Плана за действие относно равнопоставеността на половете за периода 2021-2025 (GAP III). С него се насърчават поемането на ръководна роля и пълноценното участие на жените, момичетата и младите хора в политическия, икономическия, социалния и културния живот, а също познания в областта на , мира и сигурността.


Работим за нов подем на човешкото развитие


Този план вече се осъществява с помощта на новия инструмент за съседство, сътрудничество за развитие и международно сътрудничество - Глобална Европа на стойност 79.5 милиарда евро, който ще подкрепя външната дейност на ЕС през следващите седем години.


Подкрепата за образованието, и по-специално за образованието на момичетата, ще има централна роля. По същия начин, по който подкрепя образованието при извънредни ситуации, по време на пандемията, ЕС работи с партньорските държави, за да ограничат максимално последиците от нея за образованието и благосъстоянието на децата и да се улесни безопасното им завръщане в училищата.


Като "Екип Европа" вече предоставяме повече от половината от глобалната помощ за образование. Също така, ще увеличим финансирането, за да утвърдим равнопоставеността на половете, чрез качествено образование на всички равнища. Нашият съвместен ангажимент за трансформиране на образованието за момичетата и момчетата в 90 държави и територии в размер на 1.7 милиарда евро за Глобалното партньорство за образование от юли 2021 г. е част от това ново начало.


Умножаваме усилията си във всички области - от подкрепа за образованието и икономическите възможности на жените и момичетата до подобряване на техния достъп до услуги в областта на сексуалното и репродуктивното здраве. До 2025 г. 85 % от новите външни дейности на ЕС във всички сектори ще допринесат за равнопоставеността на половете и овластяването на жените.


В момента тази инициатива се финализира с партньорските държави, въз основа на тесни консултации с организациите на гражданското общество, активистите за правата на жените и младежта.


Трябва да възобновим подема на човешкото развитие и да постигнем целите за устойчиво развитие до 2030 г., без да изоставим нито една жена или момиче.


От решаващо значение е да предприемем правилните действия.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK