От изчегъртване към промяна

Основната задача е МВР да се деполитизира.

© Юлия Лазарова

Основната задача е МВР да се деполитизира.Победителите в изборите ни обещават нулева корупция, но липсата на допирни точки и обща визия на четирите партии в частта си за МВР, наблюдавани по време на преговорите по тема вътрешна сигурност дават повод за скептицизъм. За разлика от дебатите и работните групи от сектори, като съдебна реформа или електронно управление, където едни млади хора предлагаха смели идеи за радикални реформи, дебатът за вътрешна сигурност се доминираше от хора на преклонна възраст, лансиращи идеи за връщане към "добри стари практики" или изброявайки безкраен низ от всякакви мерки. Липсата на обща визия и ясен приоритет за настройване на МВР системата за ефективна борба с корупцията поставят под въпрос кога и дали обещаната промяна към нулева корупция ще се случи.


Реформите в правосъдието, заявени от партиите на промяната, ще са само частично успешни, ако на входа на наказателния процес, се остави една политизирана МВР система, в която


политическото ръководства влияе върху това кой корумпиран се разследва и кой не.
Действията на служебното правителство по разграждане на дълбоката държава на ГЕРБ и ДПС бяха посрещнати с еуфория и одобрение от мнозинството от хората, включително и от лидерите на Продължаваме Промяната. Въпреки че, в не малко случаи през последните месеци се налагаше да се затворят очите пред някои от действията на МВР и министъра, с оправданието че 'целите оправдават средствата', в крайна сметка бързото премахване на калинки, политически назначения и публично излагане на корупционни схеми се възприе като действия в полза на обществото. Процесът на успешно и скоростно изчегъртване на всички ръководни служители в МВР с мотива, че те са политизирани, обаче е юридически и практически възможен именно, защото МВР остава политизирано и нерефеормирано. Едно нереформирано МВР оставя възможността, при смяна на властта, да станем свидетели на поредното изчегъртване в обратната посока.


Смяната на едни с други хора през последните месеци (независимо дали ни убеждават, че новоназначените са много компетентни и почтени), не е промяна, а по-скоро замяна. Затова в след-изборната еуфория не бива да забравяме, че крайната цел - изграждането на нещо по-добро и различно е съвсем друга работа.
Как точно става политизацията в МВР? Именно чрез вменените в закона правомощия или липсата на ограничения Министърът на вътрешните работи директно да може да влияе на работа на полицията по конкретни разследвания, да премахва и назначава полицейски началници или обикновени полицаи на всички нива. През годините, тази власт на министъра е била постепенно ограничавана - първо с изваждането на контраразуване от директното му подчинение (ДАНС), а по-късно и службата за проследяване и подслушване (ДАТО).


Бойко Рашков просто направи това, което повечето министри са правили през последните десетилетия - използват полицията за постигане на политически цели и укрепване на политическата власт на управляващите (в случая тази на президента Радев). Може би основната разлика е, че г-н Рашков го правеше, без да се крие, а ясно назовавайки политическите си противници и насочвайки усилията на полицията срещу тези противници. В предни години министрите винаги (но тихомълком) са правили точно същото.


Как практически може да се деполитизира МВР?


Когато говорим за реформи в МВР (а и в другите служби - ДАНС, ДАТО), е нужно да се уточни, че те могат да бъдат най-различни - да стане МВР по-ефективно, да се оптимизира структурата му, или пък щата, да се превърна някои дирекции в изпълнителни агенции, или направо министерство. Всички тези реформи разбира се имат смисъл, но всяка една от тях е сложна, бавна, и сама по себе си няма да има директен ефект върху борбата с корупцията или престъпността. Във вчерашните преговори темата за деполитизация отсъстваше изцяло (въпреки че е залегнала поне в програмата на ДБ).


Вместо това, се постигна съгласие за бързото изработването "функционални анализ" - за каквито редовно се харчат милиони от държавата, без да следват реални реформи - по скоро в заключение резултат от преговорите беше "разбрахме се да се разберем". Останалите точки, по които бе постигнато съгласие е дълъг списък от различни мерки, някои със спорен ефект, но без ясни приоритети. Натоварването на бъдещия министър с множество дребни реформи и 'мерки', без ясни приоритети - ще доведе до мудно протакване без резултат за гражданите.


Обществото очаква бързи реформи и резултати, а хоризонтът на това правителството със сложна коалиционна формула, едва ли е четиригодишен. Извеждането на по-малко, но фокусирани промени, които да гарантират че МВР е безпристрастна институция, където политиците имат по-малко влияние, отколкото днес, а полицаите могат да бъдат обективни без да трябва да се самоцензурират и да се опасяват да разследват силните на деня, или пък тези, които се очаква да спечелят изборите.


Какво обаче може да се направи, за да се деполитизира МВР? Първото е да има ясен приоритет и политически консенсус в новата коалиция, че това е основна задача.


Доброволното отказване от лесното използване на политически инструмент като полицията е трудно решение.


На пръв поглед невъзможността Министърът да замени и уволни, когото полицай си поиска, изглежда като рецепта за безконтролна полиция. В развитите демокрации, обаче, това е именно така. Тази невъзможност от политическа намеса е заменена с добре-развити системи за външен (включително и парламентарен) и вътрешен контрол и управление на полицията, с добре изработени системи за кариерно развитие и управление за човешките ресурси. Т.е. политическото ръководство следва да остане на 'една ръка разстояние' и да определя политиките и контролира изпълнението им, а не да се меси в оперативната работа на полицията.


Такава реформа би била контра-интуитивна за някои политици, включително и сегашният министър, който видимо обича да прави бързи назначения, да коментира детайли от разследвания, да развива публично хипотези или да публикува събрани доказателства, да упражнява натиск да се "съобразяват" хода на разследванията с политическите събития, както стана с акциите за магистрала "Хемус" и в Софийския университет.


Дали в рамките оставащите дни до формиране на правителство партиите ще припознаят деполитизацията като приоритет и ще намерят "А отборът", който да свърши работа, предстои да разберем. Докато европейските правоохранителни органи, като Фронтекс или Европол, заимстват модели за управление от водещи мултинационални корпорации за постигане на ясно дефинирани стратегически цели, прилагайки технологични иновации от най-ново поколение, българските им партньори остават някъде в 80-те почти във всеки един аспект на управление на системата. Петъчната дискусия за бъдещето на МВР обаче е по-близка до миналото, отколкото до европейското бъдеще.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Тя па една промяна …
  Стани да седна аз!

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 859 Разстроено

  Купихте си котка в чувал- сега ще и се порадвате два месеца, а като дойдат януарските сметки за ток на дългия инкасатор ще поплачете!
  Как пък не го научихте този урок...?!

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 859 Разстроено

  Купихте си котка в чувал- сега ще и се порадвате два месеца, а като дойдат януарските сметки за ток на дългия инкасатор ще поплачете!
  Как пък не го научихте този урок...?!

 5. 5 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2796 Весело

  Промяна към по добро !

  Бавна и постепенна трансформация на полицията към служба на народа !!

  Да живее народната милиция на другарят Рашков !!!

 6. 6 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Аз от промяната до сега разбрах следното:
  1. Пускане на Северна Македония за преговори с ЕС
  2. Приемане на Истанбулската конвенция
  3. Увеличение на тока

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  Много време е отделено в статията на реформа в системата на МВР ! Не е само то! Говорим още и за службите, комисията по отнемане на незаконно придобито имущество, регулатори, агенции.....Няма да е лесно, но с професионализъм и постоянство всичко ще си дойде на мястото.......

 8. 8 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1664 Неутрално
 9. 9 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Смяната на едни с други хора през последните месеци , не е промяна, а по-скоро замяна.

  Така е през последните 32 години.

 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  МВР няма как да се политизира в малка страна като България.
  А и самият съд е политизиран, цитирам само Лозан Панов като шеф на ВКС.
  Нищо ново няма да се случи, не виждам и как едно такова правителство ще изкара много след Нова година.

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  МВР няма как да се деполитизира, имах предвид.

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3860 Весело

  До коментар [#6] от "МиГ-29":

  Вашите от БКП искат и отмяна на самкциите с/у Рассия!

  klimentm
 13. 13 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  "победителите в изборите ни обещават нулева корупция, но липсата на допирни точки и обща визия на четирите партии в частта си за МВР, наблюдавани по време на преговорите по тема вътрешна сигурност дават повод за скептицизъм"

  поводът за скептицизъм би трябвало да даде самата фраза "нулева корупция"
  не съществува бюрократична машина без корупция, огромна част от "бизнеса" представлява вариации на същата

  победителите обещават нереализуеми неща

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 14. 14 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  Мда-а-а-а-а-а, прав е Филчо, още Гунев! Я какво убаво „изчегъртване“ се получи! Стрина Курна за втори път си подаде оставката, но ще си оттегли – тя тази пиеса вече я е играла и има опит! Наш Ристе Сандоканчето и той си подаде оставката, ама ей така, от кумова срама, което не му пречи да се изявява все още навсякъде като неподал пустата му оставка! Виж, за Бабикян нещата не са вече същите, щото се сбабичосва някъде потайно и не му се чува гласецът! Същото важи и за бай Хаджигенов, който се опитва да се дърви, ама нещо не му се получава, щото му обръщат внимание колкото и на бордюра пред къщи! Виж, бай Минеков е друга работа – той си е министър, та дрънка, ама дрънкането му нещо взе да досажда и на тези, дето го сложиха за такъв, така че ще оттече в заслужена пенсийка!

  Що се отнася до другите, още по-устати „изчегъртвачи“ или по-скоро „изчегъртвачки“, там нещата са разнообразни! Буля МаяМа вече сади арпаджик в градината в Рударци и чака да я викнат я за някоя агенция, а за някоя комисия, may be тази по антикорупция, щото тя ги разбира тези работи! Стрина Татяна, Дончевата, се загуби като керван дубайски дирхами на Сточна гара и май там ще си остане! Виж, кръшната като френска бъчва госпожица Мария, още Капон, хептен се занули, не ѝ се чува и на нея гласецът и взе да ни безпокои с отсъствието си от медийното и общественото пространство! Но, както е казал един българин: „То пък едно пространство…!“. Пропускам ли нещо?

 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1276 Неутрално
 16. 16 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2799 Любопитно

  Ще стане работата, няма страшно :https://dnes.dir.bg/politika/ninova-prizna-za-srednoshtna-sreshta-s-petkov-i-vasilev-na-pozitano
  —цитат от коментар 8 на nema_labavo


  Че какво има да признава :))) Или ще обяви снимките на КирКор на Позитано за фалшименто.

 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  "едни млади хора предлагаха смели идеи за радикални реформи"

  едни млади тарикати
  или
  едни млади олигофрени

  предлагаха безумни хрумвания за нещо, което някому с тежка мозъчна травма му се привижда като реформа

  неизвестно откъде се появи "радикална"


  много зле, отчайващо
  автор - някой си Груев, представян като "експерт", което обяснява нещата - това е щатен сътрудник, чието задължение е да лъже, маже и преиначава, за да лустроса фъшкиите на началниците си

  срам

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#5] от "SS":
  "Да живее народната милиция на другарят Рашков !!!"

  Бойко Рашков завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет и е доктор по право от 1993 г.

  Ако става въпрос за милиционери, най-изявени представители са:
  др. Бойко Борисов, завършил милиционерското училище в Симеоново, факултет "Противопожарно дело" и
  др. Иван Гешев, също завършил милиционерското училище в Симеоново, но факултет "Народна милиция."

 19. 19 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#11] от "НеКой":

  а какво по дяволите означава "деполитизиране"?

  политика е всичко, което има отношение към властта
  МВР е ЧАСТ ОТ ВЛАСТОВАТА СТРУКТУРА "ДЪРЖАВА"
  та какво в този смисъл означава "деполитизиране"?!

  ами НИЩО не значи
  куха красиво звучаща приказка
  лафче

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 20. 20 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  MВР е пълно с пенсионери . Изчегъртването трябва да започне оттам.Трябват млади,образовани хора

 21. 21 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  До коментар [#16] от "Галя Станчева":

  Новина е , че не отрича. За срещата в ЦУМ, за срещата с Решетников, се държа като комунист на разпит. А сега не отрича, и даже било нормално промяната да и ходи на крака на Позитано 20. Щом се обичат младите :))

 22. 22 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 473 Любопитно

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Е шОфера нали щеше да подкрепя всички промени - какъв е този отпор в тролските редици?

 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#20] от "hodounski":

  млади образовани ще вършат същото, което вършеха дъртите и неуки, ама ще го вършат енергично и с младежки усмивки

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 24. 24 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#8] от "nema_labavo":

  Трябва да било е повече от 500к

 25. 25 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Каква промяна в милицията, наследниците на козарите произведени в милиционери и избили със сопи цвета на нацията!!!
  ===============
  Саакашвили, уволни всички милиционери и създаде полиция, от най корумпирана Грузия , се превърна в държава с пълна нетърпимост към корупцията.....милиционерите да ходят при Буци в зайчарника!!!!

 26. 26 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#25] от "LudLustrator":

  митове и легенди

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  //Вашите от БКП искат и отмяна на самкциите с/у Рассия!//
  =================
  А вашите от БКП2, отмениха санкциите и им построиха цел Паток!!!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 54 Неутрално

  От заявки и декларации до реални действия в правилната посока има голяма разлика. И да има някакви реални намерения за реформи, всяко действие в тази посока ще има двойно по- голяма съпротива отвътре, от системата. Същото се отнася и за дигитализацията на услугите за граждани ( електронното правителство). Всеки един опит в тази насока до сега се е сблъсквал със силното противодействие на системното статукво, и не само противодействие, а чисти саботажи на всяко ниво.

 32. 32 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Аз от промяната до сега разбрах следното:1. Пускане на Северна Македония за преговори с ЕС2. Приемане на Истанбулската конвенция3. Увеличение на тока
  —цитат от коментар 6 на МиГ-29


  =================
  Лавочкин ти ли си?

 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Без изчегъртване няма промяна.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#25] от "LudLustrator":

  И сега си е корумпирана страна. Това бързо става. Да не говорим, че майката на Саакашвили помага на турските фирми в Аджария.

 36. 36 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 384 Неутрално

  До коментар [#35] от "Vlado Nikolov":

  Аха, само където Саакашвили повече от 10 г. не е във властта, но така или иначе там много неща се промениха към по-добро!!!

 37. 37 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  "Вашите от БКП искат и отмяна на самкциите с/у Рассия!"

  Ми те и ДеБъ и Слави ще се навиват. Не заради друго де,само заради ДОБРОТО за България 😂😂😂

 38. 38 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Много време е отделено в статията на реформа в системата на МВР ! Не е само то! Говорим още и за службите, комисията по отнемане на незаконно придобито имущество, регулатори, агенции.....Няма да е лесно, но с професионализъм и постоянство всичко ще си дойде на мястото.......
  —цитат от коментар 7 на samoedin


  Егати малоумния коментар, все едно Бабикян го е писал...Oh wait.

 39. 39 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 729 Неутрално

  не виждам, какъв е проблемът на г-н Гунев с политизацията на МВР, ДАНС, ДАТО и прочее малкобуквия.
  че те сега са напълно деполитизирани.
  и изцяло корпоративно мафиотизирани.

 40. 40 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Рашков ще е министър
  —цитат от коментар 15 на doctor.no


  И на това съм съгласен само да ти изтрият тролския профил.😁😁😁

 41. 41 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Рашков ще е министър
  —цитат от коментар 15 на doctor.no


  Искам Рашков за вътр. министър, Р. Овч на енергетиката, Масларова на социалното развитие и Румен Гечев - на икономиката.
  А-отборът, марка 1996г.(правителство на Жан Виденов)
  И само чакаме 4000 лева за 1 евро.

 42. 42 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#14] от "Santos":

  Да, Тошко Африкански!!! Отдавна не се е изявявал?!?!

 43. 43 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1317 Весело

  До коментар [#42] от "galina georgieva":

  А, добре, че ме подсети! Тошко Африкански сега е заточен под дивана на Слафчу и излиза оттам само за да хапне малко пилешка супа от журналисти, сготвена собственоръчно от него самият!

 44. 44 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#22] от "atag":

  Очевидно четенето Ви се получава значително по-успешно от разбирането!!!
  Кой колкото може!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#34] от "Бай Ставри чака Бибитко":

  ДрОгарьо, нали сте чувал за дългия инксатор?!
  Хайде в ....ляво!!!

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Смяната на едни с други хора през последните месеци (независимо дали ни убеждават, че новоназначените са много компетентни и почтени), не е промяна, а по-скоро замяна.

  Ама ние тея неща ги говорим още от началото.

  Начи новия с конкурс ли е? Ми не е - тогава каква е разликата с предния?

  Май остава само "наш човек". :)

 48. 48 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Филип Гунев е шеф на Антикорупционния фонд. Ако се сещате за Осемте джуджета - разследването и филмът са на фонда.
  И той много ясно казва, че Рашков е пречка за реформиране на МВР.
  Ако стане министър, всичко е ясно - бухалките просто минават в нови ръце. Нищо повече. Никаква промяна.

 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5714 Весело

  Да живее народната милиция на другарят Рашков !!!
  —цитат от коментар 5 на SS

  Да живее народната милиция - биещото сърце на Партията!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Каква промяна в милицията, наследниците на козарите произведени в милиционери и избили със сопи цвета на нацията!!!===============Саакашвили, уволни всички милиционери и създаде полиция, от най корумпирана Грузия , се превърна в държава с пълна нетърпимост към корупцията.....милиционерите да ходят при Буци в зайчарника!!!!
  —цитат от коментар 25 на LudLustrator


  И когато САЩ и Европа спряха финансирането на проекта всичко отиде пак у канало. Щото риформата до голяма степен се крепеше на обучение в чужбина и драстично по-високи заплати от средните в страната - 4 средни работни заплати за патрулен, 7-8 за инспектор и до 10 за началник. И малко се говори за това, че всички преобразования засегнаха униформената полиция, административните служби и тези, които оказват услуги на граждани, оперативните служби никой не ги бутна.
  Та, ако сте съгласен един патрулен, дето само си разхожда униформата да получава 4 средни за страната заплати - давайте по грузинския модел. Ама ми се струва, че бюджета няма да устиска.

 51. 51 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Значи, за първи път изцяло пристрастната Ви медия, публикува становище, че Рашков е използвал за политически цели МВР. Целта била постигната, а Рашков бил много по- честен от всички други, понеже казал, че ще го направи и после го направил.
  Страхотно.
  Къде са сега НПО-тата да пишат за произвол, натиск над избиратели, незаконни проверки по границите, първото нахлуване на мвр в Софийския университет от времето на т.н. "народен съд".

  Значи, по нищо не се отличавате от Илия Павлов, който каза че преди гущера бил лош, ама ще си късал опашката и щел да спазва законите, а и от изказването на Доган за обръчите....

  Значи, може да се предположи, че Прокопиев е разбрал вече, че Рашков и Радев май също завладяха държавата, вместо да я освободят и оставят незавладяна.

  Колкото до политическата корупция, може да видите какво е учил Гунев , как е работил неща, които нямат нищо общо с това, което е учил, как е бил от едни кръгове на Герб /Бъчварова и Боршош/, как в момента е осребрил в нещо, което ама изобщо не е учил и работил.

  Значи от зам. министър на мвр изведнъж в частния бизнес в борда на летище София.

  Това е точно за което той пише- използването на мвр за трамплин и достигане до парите. Корупция, чрез използване на властови пост и ресурс.

 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#27] от "LudLustrator":
  на мен не ми липсват

  така че не ме слагай в кюп със себе си

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 53. 53 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  "но липсата на допирни точки и обща визия на четирите партии в частта си за МВР, наблюдавани по време на преговорите по тема вътрешна сигурност дават повод за скептицизъм. "
  =========
  Моят скептицизъм идва преди всичко от познаването на човешката природа най-общо, после на политиците в частност и най-накрая от присъствието на изпраната с "Ариел" БСП.

  Еретик
 54. 54 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Весело

  До коментар [#9] от "star bastun":

  "Смяната на едни с други хора през последните месеци , не е промяна, а по-скоро замяна.
  Така е през последните 32 години."
  ==============
  Честито на извозените камилчета!

  Еретик
 55. 55 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 795 Неутрално

  "Вместо това, се постигна съгласие за бързото изработването "функционални анализ" - за каквито редовно се харчат милиони от държавата, без да следват реални реформи - по скоро в заключение резултат от преговорите беше "разбрахме се да се разберем".

  Изключително точно наблюдение на преговорите като цяло. "Разбрахме се да се разберем", "ще направим анализ" (разбирай - ще възложим на "експерти"), с две думи - абе ще види, лесна работа.
  Нищо против изчегъртването, беше заслужено. Промяната обаче нещо не я виждам след пет дни говорилня.

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  До коментар [#54] от "Костадин Иванов":

  Дали е промяна или замяна, важното е новите да са читави, а не крадливи некадърници.

 57. 57 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Филип Гунев е шеф на Антикорупционния фонд. Ако се сещате за Осемте джуджета - разследването и филмът са на фонда.И той много ясно казва, че Рашков е пречка за реформиране на МВР.Ако стане министър, всичко е ясно - бухалките просто минават в нови ръце. Нищо повече. Никаква промяна.
  —цитат от коментар 48 на еспресо


  според мен верно е шеф, ама на друго.
  не на тези, дето разследват.
  по-скоро на тези, дето учавствуват в управата на летище софия.
  същото, дето го концесионираха.
  и после му опростиха концессионните плащания.

 58. 58 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Освен всичко, очаквам никаква промяна по отношение на ранното пенсиониране, заплата+пенсия, 20 заплати и безброй още превилегии така типични на държава от съветски тип.

 59. 59 Профил на Mila Genova
  Mila Genova
  Рейтинг: 228 Неутрално

  Я, Филип Гунев се появи с цялото си нахалство, но ние няма да забравим, че се продаде на ГЕРБ, за да влезе в управата на концесионера на Летище София. Горкият, винаги ми е бил антипатичен и неискрен, подмолен карирерист!

 60. 60 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 355 Любопитно

  Къде намирате подобни малоумници за коментарните рубрики? Този е направо за препариране в музея на идиотите. Така и намерих един реален пункт сред умозатъмнението му.

 61. 61 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3655 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.В.Лелина

  УВЕДОМЛЕНИЕ

  Думата "прогрес" отсъства.

  "От изчегъртване към промяна"

 62. 62 Профил на yzc341083545
  yzc341083545
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Промяната българина ще я усети истински януари когато го ударят сметките.

 63. 63 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1100 Гневно

  "цели и укрепване на политическата власт на управляващите (в случая тази на президента Радев)"??? Бре, Гуньо, Радев не управлява по смисъла на българската Конституция - виж там, почети! Той се води "гарант на Конституцията" и освен законодателни предложения и предложения за разглеждане на държавно значими въпроси може само да "управлява" някои назначения, ако са разрешени конституционно, сиреч - по закон! Даже като главнокомандващ, без наличието на единно мнение с военното ръководство, едва ли може да "управлява" този сектор.

  Малинчо
 64. 64 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Продължаваме Промяната. Въпреки че, в не малко случаи през последните месеци се налагаше да се затворят очите пред някои от действията на МВР и министъра, с оправданието че 'целите оправдават средствата'

  Нулева корупция му се вика Гунев

  Политическа корупция с финансови основи

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 65. 65 Профил на bellend
  bellend
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#51] от "grayeagle":


  "Значи, може да се предположи, че Прокопиев е разбрал вече, че Рашков и Радев май също завладяха държавата, вместо да я освободят и оставят незавладяна."

  Многозначителен факт: преди дни съдът препотвърди запор на имущество за 200 млн на сем. Прокопиеви, поради несъответствие между стойност на имущество и доходи. Върви епична борба за благоволението на едно посолство и на г-н Прокопиев - засега - се отрежда място по- в периферията на събитията, ведно с политическата му клиентела.

 66. 66 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Тоя път "доктор.но" се е изказал в един ред с три думи. "Рашков ще е министър". Като вик на отчаяние. Напомня изобретателя Бабски от "Светла личност" на Илф и Петров. Измислил сапун-невидимка, насапунисал се и почнал да подскача несигурно по сцената, подвиквайки - невидим съм, невидим съм. Обаче бил видим. Така и с "доктор.но". Да искаш, не значи, че ще стане. Публикацията е знакова. И казва най-главното - МВР бе използвано за политическа бухалка на тандема Румен Радев-Бойко Рашков. И прави логичен извод - къде е гаранцията, че утре друг някой "Бойко Рашков" няма да я размаха.

 67. 67 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Но може и да остане, "доктор.но", може. Василев и Петков казали на Нинова - давайте, давайте хора за правителството. Само да са чисти напълно, да нямат петна, съмнения около тях и пр. Ето сега, Спецов запретнал ръкави да чисти имиджа на Бойко Рашков. НАП прави пълномащабна проверка за доходите му, 19-те имота и 12- те клозета. Която би трябвало скоро, преди да го подаде Корнелия на Петков и Василев, да постанови - абсолютно чист е. Няма и петънце, даже.

 68. 68 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1568 Весело

  До коментар [#3] от "selqnin":
  Българската енергетика е зависима от Русия, а за енергийните цени са виновни американците ...

 69. 69 Профил на theteaserboy
  theteaserboy
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ФИЛИП ГУНЕВ-СИН НА ПОСЛЕДНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ ГЛАВЕН ПРОКУРОР МАРТИН ГУНЕВ. СЕГА ЧЛЕН НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА ЛЕТИЩЕ СОФИЯ. ЛЕТИЩЕТО БЕ ПРИВАТИЗИРАНО ТОЧНО ПРЕДИ ДА ИЗТЕЧЕ МАНДАТА НА ГЕРБ С ПОДСТАВЕНИ ЛИЦА ОТ БОЙКО БОРИСОВ И КИРО ГЕЛА (ДОМУСЧИЕВ). УЖ ЗАРАДИ КОВИД-КРИЗАТА ТЕЗИ ЮНАЦИ СИ РАЗРЕШИХА СЛЕД СДЕЛКАТА ДА СИ НАМАЛЯТ ВНОСКИТЕ ПО КОНЦЕСИЯТА, НО ЗА 10
  ГОДИНИ НАПРЕД УЖ ЗАРАДИ КОВИД-КРИЗАТА.

  ТА ТОЗИ "ЕКСПЕРТ" ГУНЕВ СЪВЕТВА КАК ДА СЕ РЕФОРМИРА МВР, СЛЕД КАТО КЛЕЧА В СКУТА НА ГЕРБЕРИТЕ 3 ГОДИНИ КАТО ЗАМ. МИНИСТЪР И НИЩО НЕ НАПРАВИ ЗА ДА БОРИ КОРУПЦИЯТА,

  ХАЙДЕ НЕМА НУЖДА! НЕКА СИ КРОТУВА В БОРДА НА ЛЕТИЩЕТО, ДА ПАПКА ОТ НАРОДНАТА ПАРА И ЪКЪЛ ДА НЕ ДАВА, ЧЕ МОЖЕ СЛЕДВАЩИЯ ГЛАВЕН ПРОКУРОР ДА СЕ ОКАЖЕ НА МЯСТОТО СИ И ДА ЗАДАВА ВЪПРОСИ. НА НЕГО И НА ОПГ-ТО, КОЕТО КРАДЕ ПРЕЗ ЛЕТИЩЕТО.

 70. 70 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2424 Любопитно

  До коментар [#23] от "Николай Теллалов":

  Значи да оставим пенсионерите и да чакаме нещо да се помени ? Нали знаеш приказката за бардака и каките?

 71. 71 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Логично е такава позиция да предизвика паника и врясък в криптокомунистическия стан. Къде без нашия Бойко Рашков! Като се почне от вика на отчаяние, изтръгнал се от "доктор.но" и завърши острото като наточена брадва предупреждение в № 69. Да си затваря устата тоя! Че приложил и баща му. Бил последният комунистически главен прокурор. Мартин Гунев, № 69, стана главен прокурор на вълната на демократичните промени - през ноември 1990 г. и бе такъв до февруари 1992 г. Дори не закачи от беровото мутробезвремие. А иначе Филип Гунев има впечатляваща биография - докторска степен по социология от Лондонския икономически институт, магистърска степен по международна политика и сигурност от Колумбийския университет, бакалавърска степен по бизнесадминистрация от Ийстърн Назариън Колидж в Бостън... водещ експерт в центъра за изследване на демокрацията в областта на организираната престъпност и корупцията, член на Експертната група по корупция към Главна дирекция Вътрешна сигурност на ЕС, бил финансист във водещи американски компании. Експерт към неправителствени организации и председател на УС на Антикорупционния фонд. Криптокомунистическите филизи, фенове на Бойко Рашков, приемат ли това.

 72. 72 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Разбира се зловещият тандем Радев-Рашков няма да се даде без бой. Шефът на администрацията на Радев полковник Димитър Стоянов изригна срещу преговарящя от ПП по темата сигурност проф. Тодор Тагарев - Тагарев - преговарящ за сигурността? Вие сериозно ли? А, не, благодаря! Проф. Тагарев бе главен опонент на експертно ниво срещу амбицията на Радев да ни превъоръжи с полуучебните шведски самолети.

 73. 73 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Промяната дойде! Ценита на стоките се променят всеки ден!

 74. 74 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#48] от "еспресо":

  Гунев е просто.от Кръга Капитал.Във втория кабинет на ГЕРБ беше от тази квота

 75. 75 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  MВР е пълно с пенсионери . Изчегъртването трябва да започне оттам.Трябват млади,образовани хора
  —цитат от коментар 20 на hodounski


  По възможност със стаж в народната милиция на другаря Тодор Живков. Както министъра им.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 76. 76 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  До коментар [#41] от "skitnik75":

  Погледни от добрата страна. Пак ще станем милионери.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 77. 77 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1773 Весело

  "А отборът"- шайка от крадец, лъжец и измамник.... супер отбор!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 78. 78 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1053 Гневно

  Купихте си котка в чувал- сега ще и се порадвате два месеца, а като дойдат януарските сметки за ток на дългия инкасатор ще поплачете!Как пък не го научихте този урок...?!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  И като дойдат януарските сметки новото правителство ли ще е виновно? И какво общо имат януарските сметки с промените в МВР? Или дайте там да драснем нещо, че да си изкараме надницата?

 79. 79 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1053 Гневно

  Аз от промяната до сега разбрах следното:1. Пускане на Северна Македония за преговори с ЕС2. Приемане на Истанбулската конвенция3. Увеличение на тока
  —цитат от коментар 6 на МиГ-29


  Няма как да сте разбрали нещо от преговорите - те са над Вашето интелектуално равнище.

 80. 80 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Само едно не разбрах - ПРЕДИ ВСЧКИТЕ СИ ОБЕЩАНИЯ КАК "ЩЕ ИЗЧЕГЪРТАТЕ КРАДЛИВАТА ГЕРБОЛЯ " , иначе ще бъде трудно да ги изпълните тези онбещания ?
  СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ЗА КАСКЕТЯ И КАСКЕТУРАТА ! ?

 81. 81 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  [quote#0:Филип Гунев"]Въпреки че, в не малко случаи през последните месеци се налагаше да се затворят очите пред някои от действията на МВР и министъра, с оправданието че 'целите оправдават средствата'[/quote]
  Мдааа... Сега ще трябва да си позатворим малко очите, да свършим малко мръсна работа, да си поизцапаме ръцете, а после всички ще сме бели и добри... Какво толкова, всичко е в името на "промяната", "изчегъртването на модела ГЕРБ", спасяването на Родината, възтържествуването на справедливостта, светлото комунистическо бъдеще...

  Всички диктатури започват така, дебълчета...

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 82. 82 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  Въпреки че, в не малко случаи през последните месеци се налагаше да се затворят очите пред някои от действията на МВР и министъра, с оправданието че 'целите оправдават средствата'
  —цитат от коментар 0 на Филип Гунев

  Мдааа... Сега ще трябва да си позатворим малко очите, да свършим малко мръсна работа, да си поизцапаме ръцете, а после всички ще сме бели и добри... Какво толкова, всичко е в името на "промяната", "изчегъртването на модела ГЕРБ", спасяването на Родината, възтържествуването на справедливостта, светлото комунистическо бъдеще...

  Всички диктатури започват така, дебълчета...

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 83. 83 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Промяната е, че по- рано беше "НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ КОРУПЦИЯТА", а сега "НУЛЕВА КОРУПЦИЯ". Под благивидния предлог за борба с корупцията много често се провеждат акции за лов на вещици, отстраняване на неудобните. "Организацията на управлението и дейността на мафията, няма нищо общо с тази на държавата!"- се обръщат към младия Дон Корлеоне. " Наистина ли е така ли ?! Дали сами си вярвате?!" -отговаря Майкъл. В началото на 30г. на двадесети век в Испания, на редовни парламентарни избори, печелят комунисти, анархисти, социалисти; създават коалиционно правителство и се започва: борба с корупцията, конфискации, национализации, експроприации на бизнеси, арести и дори убийства. Слага се началото на пет годишна гражданска война, в която на страната на законно избраното правителство участват демократи от целия свят, вкл. американецът Хемингуей... Понякога се случва се така, че пътят към ада е постлан с най- добри намерения.

 84. 84 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  У нас дори тоя благовиден предлог бе фарс. Чекмеджето...

 85. 85 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 742 Неутрално

  "Петъчната дискусия за бъдещето на МВР обаче е по-близка до миналото, отколкото до европейското бъдеще."
  Действията на Рашков показват, че той е човек от миналото.Ако остане министър, което е много удобно за бъдещото правителство, МВР ще остане в миналото, а за европейското му бъдеще ще се забрави.

 86. 86 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 917 Неутрално

  До коментар [#15] от "doctor.no":

  не се съмнявам ,че това е мокрия ти сън ...Ти имаш една мечта - всичко що е ГЕРБ, а най вече Борисов да бъдат вкарани зад решетките ... и оттам Страшков ти се струва идеален за това ...Нищо че Страшков във затвор не може да вкарва , нищо че това което прави Страшков си е чисто политическо клепане... Такива като теб и това ги устройва...Ехо - ти в нормална държава ли искаш да живееш или в държавата на зелените чорапи ?
  И понеже очевидно си "икономист" , та да ти кажа- дори и мечтата ти да се изпълни , няма да получиш това за което си мислиш- добър и щастлив живот, а точно обратното - Страшков ще дойде и за теб...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 87. 87 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#86] от "Josif Stanislavski":

  "Страшков ще дойде и за теб..."

  Аха, страх тресе мафията. Много ни е приятно!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK