"Новини с добавена стойност": Д-р Франкенщайн от Женева

И в наши дни ги има такива доктори като дядото на Дарвин, дето виждат съживено фиде във ваксините, или като д-р Франкенщайн от Женева създават политически чудовища, които после излизат от контрол.

© Красимир Юскеселиев

И в наши дни ги има такива доктори като дядото на Дарвин, дето виждат съживено фиде във ваксините, или като д-р Франкенщайн от Женева създават политически чудовища, които после излизат от контрол."Дневник" препубликува рубриката "Новини с добавена стойност" на Иво Балев от в. "Сега" в неделното предаване на БНР през уикенда - "Политически некоректно". Можете да чуете текста му в звуковия файл.


Ами че добър ден бе, уважаеми радиослушатели, здраве желаем във всяко едно отношение, скъпи съучастници. Отново сме заедно, отново слушате "Новини с добавена стойност" - бюлетин, в който джуркаме новините в техния исторически и културен контекст, за да издълбаем някоя и друга гънка в меандрите на нашия мозък.


Как ли оцеляхме тая тежка година с 3 броя избори за парламент, че и за президент плюс балотаж! И пак хвърчи инфлацията - на пари и на идеи. И пак ни плашат с Виденова зима, ама ние не сме чак толкова плашливи. Нас коронавирусът не ни плаши, камо ли някаква гладна и студена зима.
А вирусната пандемия продължава да свирепства по света и у нас. Особено у нас.


По едно време така се омърлуших, че писах някъде из медиите като един Пърси Шели:


Виж - платото целува синевата.


Вълна вълната гони и прегръща,


Лицето ти във маска се превръща,


ала не ме целувай ти!


Ех, целувките едно време ги раздавах като бонбони на Хелоуин, даже някакви трикове си измислях, за да размятам повече белтъци и целувки, ама сега хич даже не се изкушавам от тия рискове на близкото общуване. Аз да речем съм надмогнал тия пориви на бърните и плътта, ала младите нехранимайковци доста зор сигурно виждат, за да си озаптят мерака за скъсяване на дистанцията. Като видят някоя сладка муцунка, някой шугърфейс, някое ангелче - сигурно много им се целува.


Тоя Пърси Шели с вълната и синевата, е поет-романтик от Британската империя, писал си метафорите и алегориите в началото на 19-и век. Той много обичал да се целува с млади женички и с Мери Шели, авторката на "Франкенщайн".


Мери Шели му е втората жена, първата я зарязал бременна, като преди това я откраднал от баща ѝ 16-годишна. Две години след като я зарязал, първата му жена се удавила от мъка, понеже така и не ѝ потръгнал животът.


Пърси Шели като цяло бил голям нехранимайко, имал страшен мерак да профука състоянието на семейството си - стара британска аристокрация. Накрая самият той се удавил край бреговете на Италия, но не от мъка като първата си жена, ами защото поемал необмислени рискове.


Това са истории на повече от два века, затова не звучат чак толкова трагично, ала ако се огледаме наоколо, ще видим подобни примери на смъртоносно лекомислие - не искаме да ги посочваме конкретно, защото днешните трагедии измъчват близките на пострадалите, та дори и нас, дето не познаваме жертвите.


Нас ни заливат вълните на корона-пандемията, а пък нехранимайкото Пърси Шели го удавила средиземноморска вълна, преди да навърши 30. В краткото си земно съществуване успял да съсипе живота на не едно младо момиче и добре поне, че написал някое и друго значително произведение, като например онова за върха, дето целува синевата и вълна вълната гони, и прегръща.


Втората му жена Мери Шели, макар че и нея похитил млада-зелена, все пак прокопсала. Тя поживяла повече от именития си съпруг и даже малко го е позасенчила от гледна точка на изминалите векове. Франкенщайн и досега е популярен - филми за него снимат и проекти проектират.


Ето как станала тая работа с най-известното чудовище на света.


На Пърси Шели един от дядовците починал и младият поет най-накрая се видял в пари. Семейство Шели грабнали паричните знаци и заминали за Швейцария да си пишат разни работи, без да излизат от Зоната на комфорта.


Веднъж Пърси и Мери Шели се събрали с лорд Байрон в една вила на Женевското езеро и се хванали на бас кой ще напише по-страховита история. Между другото Байрон и той е страшен развейпрах, но за него ще си говорим друг път.


Байрон и Пърси Шели надраскали там кой каквото си намислил, а неопитната Мери си блъскала главата и нещо не можела да си измисли сюжет. То не е проста работа!


Франкенщайн
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Обаче една вечер се сетила за следното псевдонаучно откритие.


Еразъм Дарвин, това е дядото на Чарлз Дарвин, твърдял, че ужким вдъхнал живот на парче фиде посредством електрически ток. Това най-сериозно - то не е научен факт, но е исторически документирано. И с това фиде в главата младата Мери Шели доразвила идеята как някой си д-р Франкенщайн от Женева вдъхва живот с електрически ток на труп, той става и почва да прави поразии.


И така си написала романа, дето толкова зрелищни екранизации има във века на киното. И тука има една тънкост - чудовището на Франкенщайн в романа няма име, но в световното съзнание това създание отнема името на създателя си и днес казваме Франкенщайн на самото чудовище, не на доктора от Женева.


И в наши дни ги има такива доктори като дядото на Дарвин, дето виждат съживено фиде във ваксините, или като д-р Франкенщайн от Женева създават политически чудовища, които после излизат от контрол.


И в такива случаи наблюдателите на тези процеси отсъждат: нашето общество създаде един Франкенщайн!


Пътят към злото е кратък и лесен, драги слушатели, то се намира на две крачки от нас - това го е казал един поет от Старата ера, преди хиляди години. И неговите думи са извървели всичкия тоя път през хилядолетията, за да ни покажат, че лесно нема, както е казал шопът.


Пазете се от лоши доктори и ходещи политически трупове, скъпи съучастници - на преговорите за новото правителство видяхме зомбита от Виденовата зима!


А на почтената промяна даваме някой и друг месец толеранс.


Пристига от Женева Франкенщайн


и ми разтяга шменти и капели;


аз казвам на швейцарски: твърдо найн!


И слагам във бидоня прясно зеле.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2255 Неутрално
 2. 2 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Да, с много лирически отклонения и гимнастики, авторът казва нещо очевидно за всички нас:
  Няма как да правиш , камо ли да "продължаваш" с промяната, ако се събереш с креатури като Р.Овч., Румен Гечев, Масларова и т.н.

 3. 3 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  "Вампири, таласъми" - имаме прекрасен филм за унищожението на нормалността, когато войнстващата простотия вземе властта. С едните, макар и след 45 години се свърши, надявам се след 12 да сме приключили и с другите. Въпреки последния им напън да доразрушат и малкото останала държавност.

 4. 4 Профил на
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Чудовището в кофата на снимката изглежда потопено в антифриз и ще похарчи доста ток, преди да придобие вид на излязло от контрол.

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2429 Весело

  До коментар [#2] от "debruckere":

  БСП извадиха всички вампири таласъми и чудовища от килера.

 6. 6 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#2] от "debruckere":БСП извадиха всички вампири таласъми и чудовища от килера.
  —цитат от коментар 5 на hodounski


  Така е, но бяха любезно поканени от "промяната" :)
  Сега да видим с какви министерства ще се сдобият. Нали не мислите, че ще подкрепят ей така правителство заради едната канадска усмивка ? :)

 7. 7 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  "Вампири, таласъми" - имаме прекрасен филм за унищожението на нормалността, когато войнстващата простотия вземе властта. С едните, макар и след 45 години се свърши, надявам се след 12 да сме приключили и с другите. Въпреки последния им напън да доразрушат и малкото останала държавност.
  —цитат от коментар 3 на Лелка


  Като гледам състава на преговорите и наличието на хора като Р.Овч., Румен Гечев, Масларова, мисля че все още не сме приключили с първите, за които казахте, че след 45 години "се свършило" :)

 8. 8 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3538 Неутрално

  рядка простотия е този "материал"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 9. 9 Профил на
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Полтическата дейност има две основни направления - идеи и кадри. Кадри без идеи са безполезни - говорят и вършат глупости. Идеи без кадри са неосъществими.

  Държавната субсидия за партиите трябва да покрие разходите за подготовката им в тези две направления.

  Когато кризите ни затиснаха, оказа се, че БСП е постигнала най-добрия баланс в тези харчове. Грешката на Нинова беше, че се въобразяваше, че тази подготовка им гарантира изборите и властта, затова не направи инвестиции за промяна на обществените настроения. За годините извън властта партията не успя да привлече нови експерти. Затова се наложи да разчита на стари кадри, а това дразни обществото и се използва срещу партията от конкурентите и.

  ГЕРБ бяха вложили субсидиите най-вече в резерв и за изграждане на дисциплинирана маса от зависими от тях лица и фирми. Един от аспектите на тази политика беше кооператива от тролове, които да оплюва опонентите на партията им и да внушават на обществото, че ГЕРБ са незаменими, а грешките им са неизбежно допустими. Без тези мерки за изнудване и натрапване, по отношение на идеите и кадрите, ГЕРБ са партия дребосък, с незначителен потенциал.

  ДПС харчи субсидиите основно за кадри. Инсталира послушковци на възлови постове в държавата и чрез тях присвоява обществени активи. Те са по работата на тихия фронт. ДПС няма градивни държавнически идеи. За тях държавата е обект на ограбване.

  ДБ дълго бяха без субсидия и нямаха възможност да развият пълноценни политически идеи и да привлекат кой знае какви експерти. Затова и в двете направления са слаби.

  ИТН и ИБНИ са по-зле и от тях. Нови партии, без опит в управлението на държавата и с малко смахнати представи как това се прави. 10. 10 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  "бюлетин, в който джуркаме новините в техния исторически и културен контекст, за да издълбаем някоя и друга гънка в меандрите на нашия мозък."

  О бой.

  Тоя направо да зема един бел чаршаф и да поема към вечните паркове

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 11. 11 Профил на az_medikyt
  az_medikyt
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Нищо не му се разбира. Какво има да каже? Освен че знае всеизвестни истории. И че е много умен.

 12. 12 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 745 Неутрално

  За голямо нещастие на автора на тази новина с никаква стойност, Пърси Шели е един много-много-много по-голям творец от него и със сигурност стиховете му ще продължават да се препечатват и четат векове след като за Иво Балев престане да се говори каквото и да било от който и да било.

 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Поредният жалък и безсмислен напън.
  Кучетата си лаят, керванът си върви...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 14. 14 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 909 Разстроено

  До коментар [#7] от "debruckere":

  Хей, градски....кво ти става...герберче си...така ли....!?!?
  ...а аз те мислих за амбициозно, читаво момче..!?

 15. 15 Профил на Приказки от шипковия храст
  Приказки от шипковия храст
  Рейтинг: 861 Неутрално

  рядка простотия е този "материал"
  —цитат от коментар 8 на Николай Теллалов


  Заради този автор на хуморески затриха форума на "Сега".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK