Коалиционните усилия в областта на правосъдието – трудното предстои

Около оставката на Гешев стои и друг капан - ако сега той подаде или бъде мотивиран да подаде оставка, този ВСС ще избере негов наследник

© Георги Кожухаров

Около оставката на Гешев стои и друг капан - ако сега той подаде или бъде мотивиран да подаде оставка, този ВСС ще избере негов наследникАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Множеството избори за тази календарна година поизмориха обществото ни. Но определено те имат благоприятно влияние в една сфера от политическия живот и държавното управление - проблемите на българските съдилища, прокуратурата и породената от това корупция. За пръв път от 2014 г. насам по-голямата част от парламентарно представените партии публично признават конкретиката на проблемите - нещо, което трайно не се случваше в двете предишни управления на ГЕРБ и явните (и скритите) им партньори. Трайното изговаряне на дефицитите ще принуди контролираните ни медии също да ги направят обществено достояние, а от това току-виж и ние като граждани не ги забравим.


На първия етап от преговорите "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" заявиха съвпадение на целите кое как да бъде разрешено, близост на мерките, което ги прави изпълними, и като че ли яснота кое е възможно и в какъв ред. Дотук е лесното, трудното предстои - да бъдат записани в пределна яснота под формата на споразумение. А най-трудното сигурно още не осъзнават съвсем - от това да си критик на едно управление до това да поставяш цели и да ги претвориш в позитивно право, което институциите да прилагат - дълъг и мъглив път.
Какво е неизпълнимото?


Накратко казано, за улеснение на читателя - новата коалиция няма необходимите гласове, които са необходими за изменение на българската конституция. С това приключват иначе високите и ясно изразени политики в предизборните им програми. Така деполитизацията на Висшия съдебен съвет (ВСС), ясните правила за разследване и отстраняване на главния прокурор, възможността граждани да сезират Конституционния съд остават на заден план. Като силно, но неизпълнимо въжделение е и свалянето на действащия главен Иван Гешев. И май само от БСП са напълно наясно с това.


Но тук не свършват рисковете. А като в телевизионно шоу можем да кажем, че интересното тепърва предстои.


Изпълнимото, но опасно


Каквото и да решат от новото мнозинство, то се свежда само до промяна на законодателството и до процедури за попълване на някои държавни органи с изтекъл или изтичащ мандат. Това е вторичен инструмент за изпълнение на реформи и само по себе си отново, ако не бъде правено прецизно и обмислено, може да им обърка сметките. А с това и бързо да отвори път за атаки от предишната власт, понастоящем контролираща ВСС, антикорупционната комисия (КПКОНПИ), прокуратурата и регулаторните органи като КЗК, КФН и други.


Нещо, което всички участници в преговорите пропуснаха, е липсата на действаща стратегия за реформи в съдебната власт. Последната изтече 2020 г. и ГЕРБ нито отчетоха какво е изпълнено, нито приеха нова. За целта предстоящото споразумение може спокойно да прерасне в бъдеща нова стратегия с хоризонт, който надхвърля дори пълния мандат от четири години. Така ще заложат това, което всички очакваме от тях - цели за съдебна независимост и отчетност на прокуратурата и множество конкретни стъпки кое как да бъде изпълнено. И не само, ще поставят ясни условия какво и как биха "търгували" със своята опозиция в Народното събрание (НС).


Нека не се заблуждаваме - пълното изолиране на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" е скъпоструваща мечта за фанатизирани партийни фенове, но на терена на политиката се превръща в скъпоструващо бреме. Ще дам пример - вече 2 години Инспекторатът към Висшия съдебен съвет действа с изтекъл мандат. Изборът на нови инспектори е от спешен порядък. Мнозинството това да стане според конституцията е отново две трети от народните представители. Тоест без ГЕРБ и ДПС няма избор, няма и инспекторат. И тук вече, познавайки поведението на тези "играчи", следва да обърнем внимание, че те биха проваляли процедурата, ако не им се предложи най-малкото нерегламентирана квота от десетте инспектори или направо главен съдебен инспектор.


Тук е мястото да отбележим, че около оставката на Гешев стои и друг капан - ако сега той подаде или бъде мотивиран да подаде оставка, този ВСС ще избере негов наследник. Няма пречка това да е някой далеч по-съобразителен, по-деликатен, по-образован и също толкова зависим и подчинен на политически и икономически кръгове. И тогава за още седем години ще се очертаят интересни времена, белязани от застоя, съчетани с потенциално слизане от власт, и току-виж новите реформатори станат и чисто новите успехи на българската нереформирана прокуратура.


Изпълнимото и полезно


Преди да има коалиционно споразумение, можем да навлезем в конкретика само от протеклата дискусия. В резюме тя предвещава:

 • Закриване на специализираните съдилища и прокуратура. Това, без да е съчетано с ревизия на дейността им и наказване най-малко на героите от "Осемте джуджета", няма да има докрай изпълнен ефект. Помним потулените "Яневагейт"" и Черномориегейт", когато висши съдии и прокурори получиха курортни имоти на безценица;
 • Прозрачен и предвидим законодателен процес - време е с изменение на Закона за водите да не се изменят условията за пенсиониране и др. подобни. Това е въпрос на култура и само от депутатските редици на коалицията зависи;
 • Ревизия на Закона за съдебната власт с цел предвидими и бързи правила за атестиране и кариерно повишение на съдиите и прокурорите, чисти правила за избор на председатели на съдилищата, електронно правосъдие, мерки за равномерна натовареност в съда - изпълнимо е, макар и частично;
 • Съдебен контрол над актовете на прокуратурата - ако се отчете натовареността на съдиите и се постигне баланс кой и по какъв ред да прави това, също е осъществима мярка;
 • Закон за т.нар. частен фалит - да се изследва поведението на длъжника - дали е бил добросъвестен в опазване на своите и интересите на кредитора си. Важна мярка, за да превъзпита и помогне на най-бедните български гражданин, потопени в бързи кредити;
 • Прекрояване на КПКОНПИ - тук въпросите са много и е важно да бъдат безкрайно проследими още в коалиционното споразумение.

За финал, единственият неюрист в преговорната среща беше Кирил Петков и добре си даде сметка, че "тук ако не се справим, всички други мерки ще бъдат неползотворни". От това зависи продължителността на това бъдещо управление и полезното за гражданите упражняване на властта.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Това ще бъде битката на битките или иначе казано
  БИТКАТА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Добър и реалистичен анализ.

  Иван Гешев няма доброволно да си подаде оставката, защото той не се чувства назначен и зависим от тези, на които би я подал. Той сам е казвал, че "над него е Бог" (под което за момента имаше предвид Пеевски).

  Т.е. него могат да го свалят - и то мигновено, без всякакви процедури и тинтири-минтири - онези, които го сложиха на поста му, като отплата за отлично свършената работа по делото КТБ.

  И ще го свалят, ако усетят дори минимална възможност да топнат пръст в 13-те милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост, които неотстраняването на Гешев ще блокира за България.

  Затова трябва да се работи към неговото институционално изолиране - Кьовеши вече подсказа как може да стане това. Време е Иван Гешев наистина да стане един редови администратор, какъвто заяви, че е - да се грижи там за тоалетната хартия и пръскалките с дезинфектант в тоалетните, за енергоспестяващите крушки в коридорите и режима на достъп до Съдебната палата.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Когато се прочистим от ,,инструментите на Господ” тогава ще започне онази промяна която ще доведе до някакво усещане за справедливост в обществото.

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Имам чувството че колкото повече магистрати работят за правосъдието- толкова по-лошо ни е правосъдието

 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":


  Виж кво ся, 12 години не управляваха комунистите.
  Нали така?
  И какво?…
  Чекмеджета- Мата Хари-черепи-дробове и всякакви сикаджийски и мутренски номера

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Весело
 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Добре де, щяло да е лошо.. Ама до сега какво се случи?
  Каква промяна усетихме?
  Това те питам

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Е, няма да е лесно, но не е и невъзможно. Много от подводните камъни са заложени в закона за съдебната власт, а не в конституцията. Тоест при добро желание, лесно може да стане. Например подчиняването на следствието на прокуратурата нарушава конституцията, въпреки че КС не се произнесе така. Независимостта на следствието трябва да се възстанови и да се спази конституцията. Структурата на прокуратурата нарушава записаното в конституцията, че съответства на тази на съдилищата и така прокуратурата става централизирана и йерархизирана. Методическото ръководство на главния прокурор също не съответства на това на ВКС и ВАС, а е еднолично и конкретно по някое дело, вместо да е колективно и общо тълкувателно.

 11. 11 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  "Като силно, но неизпълнимо въжделение е и свалянето на действащия главен Иван Гешев."

  Какво излиза, че паролите " оставка веднага" и "Каскета при бай Ставри", са били за не много интелигентните револУционери, а реалността е малко по различна.

 12. 12 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Ако си направим една елементарна сметка за броя на (съдилищата) съдиите и (прокуратурите)прокурорите в България ще видим че сме първи по брой на прокурори на глава от населението, а в същото време НЕ СЕ СПРАВЯМЕ вече толкова години с корупцията и престъпността ОСОБЕНО ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА( чекмеджетата, незаконното строителство на Росенец, осемте джуджета)… примери много..

 13. 13 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 498 Разстроено

  Добър анализ. Според мен ще става по-лошо, тъй като ПП трябва да свалят гащите пред този който раздава порциите ако искат вообще да правят нещо. При тези пропорции в парламента, компромисите ще са пагубни.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Весело

  До коментар [#13] от "vladek":


  Забрави да свалят гащите!
  По-скоро ще продължават да изчегъртват и на евентуални следващи избори ДПС, БСП ГЕРБ просто ще изчезнат

 15. 15 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  "пълното изолиране на ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" е скъпоструваща мечта за фанатизирани партийни фенове"

  Ама тия ФАНАТИЗИРАНИ фенове, са поставили червени линии, тъй че, мечтата им ще си остане само мечта.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  Много добри и уместни забележки.

  Сегашната свръхокнцентрация на безконтролна власт в ръцете на един видимо некадърен и безотговорен индивид е резултат от законови поправки, а не е заложена в Конституцията (в която няма и намек за КПКОНПИ, например).

  Именно за да се заобиколи Конститцията, при управлението на Сарая и главния подизпълнител от Зайчарника България бе превърната в прокурорска република.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Никой не страда от илюзии, че шайката ГЕРБ-ДПС не е изградила защитни механизми. Ключово беше да имат на 80 депутата общо, за да блокират конституционни промени.
  Коментирал съм и преди, че БМБ много иска да забегне на място без екстрадиция, но Доган не му дава, защото гербиджа без БМБ ще се пръснат като пилци.

 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  "Накратко казано, за улеснение на читателя - новата коалиция няма необходимите гласове, които са необходими за изменение на българската конституция. С това приключват иначе високите и ясно изразени политики в предизборните им програми. "

  Идат кат' аслани, бягат кат' н@срани! - това трябва да е мотото на новата коалиция...
  Всеки бакалин беше в състояние да предвиди какво ще е съотношението на силите в новия парламент, когато се опре до гласуване по интереси.

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#17] от "doctor.no":

  "БМБ много иска да забегне на място без екстрадиция, но Доган не му дава, защото гербиджа без БМБ ще се пръснат като пилци."

  Хе, това е ясно от година и половина.

  Още когато изригнаха първите масови протести, Бойко Борисов толкова се беше уплашил, че предложи да подаде оставта - "ГЕРБ без Борисов", нещо такова.

  Буквално на другия ден цъфнаха снивките от чекмеджето, които бяха предупреждение: следим те, смимаме те, записваме те, знаем всичко за теб, това е само мостра от всичко, което сме ти събрали.

  И тогава, приблизително по същото време, нашите американски приятели решиха, че Бойко Борисов трябва да си ходи, защото представлява ОГРОМЕН ПРОБИВ в националната и съюзническата сигурност.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Мисля, че трудното дори не е на дневен ред.
  Има просто едни усмихнати благопожелания, които ще затънат в инфлация, епидемия, цена на тока и безработица :)

 21. 21 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Станишев създаде ДАНС, а Борисов Специализираната прокуратурата и съд. "Голямата промяна" се насочи към овладяване на ДАНС и закриване на Спец. прокуратурата и съд.
  Не може в държавната да няма прокуратурата, все пак тя работи и за хората, а не само за политиците.

 22. 22 Профил на danfan
  danfan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не подценявам темата за ГП, но няма ли ИПИ да каже нещо и за необходимостта от реформи в гражданското и административното съдопроизводство.

 23. 23 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  Така е. Ако се сформира стабилен кабинет, ще гледаме овладяване на ГЕРБ - най-вероятно Митов го гласят за тая работа, Влади Джи също може да влезе в партийната работа, както и Харизанов. А Буци ще стане излишен и удобен да му припишат всичко на него. Брюксел и Вашингтон искат действия. ББ е подходящ, както и някои от бушоните около него.

 24. 24 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#13] от "vladek":Забрави да свалят гащите!По-скоро ще продължават да изчегъртват и на евентуални следващи избори ДПС, БСП ГЕРБ просто ще изчезнат
  —цитат от коментар 14 на Resurrection


  Определено съм опозиция на статуквото, но още по-определено започвам все по-силно да се съмнявам в компетентността на "експертите" на ПП, както и възможностите на Кирили Петков и Василев да направят промяната такава, каквато я рекламираха в клипчета в Ю Тюб :)

  -Като почнем от шикалкавенето, че "няма ляво и дясно" (което , впрочем е и тезата на 7/8 тв),
  -минем през това, че така и не знаем кои са тези големи "експерти" (както писах, лично познавам няколко от тях и онемях като прочетох как са ги рекламирали-едната е представена като "експерт" киберсигурност с един изкаран курс в СУ...) и
  - стигнем до участието на Гечев, Масларова и Овчаров в преговорите...

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#23] от "doctor.no":

  "А Буци ще стане излишен и удобен да му припишат всичко на него."

  Като на неговия ментор Бае Тодар навремето.

  Историята се повтаря, а някои хора не си взимат поука...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Това ще бъде битката на битките или иначе казаноБИТКАТА ЗА БЪЛГАРИЯ!!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, ама ти си бил като Данко бе. Бръкни та си извади сърцето за да осветиш пътя. Откъде ви довя вятъра хитреци такива. Не се налъгахте!

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 27. 27 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4873 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ихааа! Вперьод, друзьями!

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Разстроено

  Трудното предстои, но не за политическите брокери, а за Отечеството и за всички нас!
  Като гледам как растат цените и дълговете, а от н1-ви януари ще ни сурвакат с новите цени на тока.....Бог да пази България!

 29. 29 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  Да и няма да се учудя, ако рязко Гешев подгони Буци. По думите на главния от миналата година срещу ББ има 5 "активни" разследвания в спеца

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  Двамата сладури си продължавате мокрия сън, как вкарвате Боко и Каскета при бай Ставри. Абе вие, след 1001 "велики народни въстания", не можахте един шеф на телевизия да бутнете, тия двамата са много голям залък за вас. Не е ли вече време да се събудите, а?

 32. 32 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3540 Неутрално
 33. 33 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#29] от "doctor.no":

  "Да и няма да се учудя, ако рязко Гешев подгони Буци."

  Нещо в този смисъл писах вчера: много е вероятно Гешев, за да спаси кожата, да предложи услугите си на новите силни на деня, като "опраска" Барба Ганьос (той положително е надиплил папки с материали срещу него).

  От тях зависи дали ще се възползват от офертата му, но предполагам, че по-скоро не.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#31] от "uvtest":

  "Абе вие, след 1001 "велики народни въстания", не можахте един шеф на телевизия да бутнете..."

  Но пък натикахме Бойко Борисов в заешката дупка - с главата надолу.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Имаме най-много прокурори , полицаи и калинки на глава от населението и най-голяма корупция . Закривай и започвай на чисто с конкурси и ясни критерии. Скъпо ни излиза и корупцията и пазачите

 36. 36 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  И зачитаме нещо убягнало на независимото око на журналистиката

  https://stateconsolidationcompany.bg/2021/11/29/промени-в-управлението-на-дкк/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 37. 37 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4873 Любопитно

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  А той знае ли?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#36] от "дерибеев":

  А това е убягнало от твоето око:

  "В заключение, СД на ДКК отчита като своя грешка избирането на Ваня Караганева за втори изпълнителен директор на дружеството, без да е посветил достатъчно време, за да установи дали тя притежава компетенциите, необходими за тази роля.

  Съветът на директорите на ДКК не приема за достоверни внушенията, правени от Караганева на заседания на СД, че всички нейни действия са по нареждане на Министерство на икономиката. ДКК се противопоставя на спекулации, че принципалът в лицето на министъра на икономиката може да носи отговорност за действия на Караганева, които са против интереса на дружеството."

  В текста, който си пуснал е, намери си го. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#24] от "debruckere":

  Аз също не съм доволна ме уж искаме нови лица а Масларова Гечев и Нинова сякаш никога няма да ни напуснат,
  Но да ти кажа с Бойко гафовете дойдоха в повече за 12 г..

 40. 40 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#36] от "дерибеев":

  Един от приоритетите на новото мнозинство в НС е заявена промяна на закона за публичните предприятия в посока да могат да бъдат уволнени всички герберски назначения в бордовете. Та тия в ДКК са на последни издихания преди да изхвърчат всички.

 41. 41 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Само много, меко казано наивен човек, може да повярва, че появилата се от нищото Караганева и поставена от Киро Ментата начело на ДКК, може за месец да направи толкова золуми, без неговото знание и одобрение.

 42. 42 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#31] от "uvtest":"......."Но пък натикахме Бойко Борисов в заешката дупка - с главата надолу.
  —цитат от коментар 34 на Norman Granz

  Грънци, Бойко Борисов го натикахте в заешката дупка, но от другата страна на дупката изскочиха Речев, Р.Овч., Масларова, Нинова, Многодомеца, Кутев.
  Някакъв странен кръговрат направихте.

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#41] от "uvtest":

  "Само много, меко казано наивен човек, може да повярва, че появилата се от нищото Караганева и поставена от Киро Ментата начело на ДКК, може за месец да направи толкова золуми, без неговото знание и одобрение."

  Отнеси се към Съвета на директорите, които са я уволнили. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#41] от "uvtest":

  Както казах по-горе, приказките на старите членове на борда на ДКК нямат никакво значение. Кой е направил зулуми тепърва ще се гледа под лупа.

 45. 45 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Весело

  Около оставката на Гешев стои и друг капан - ако сега той подаде или бъде мотивиран да подаде оставка, този ВСС ще избере негов наследник
  ____________________________________________________________________

  Капаните новото ОФ обединение си ги слага само, първо искаха да го уволняват (като сгазят Конституцията), сега са се стаили и чакат оставката му!

  Гешев няма да подаде оставка! Ще ви наблюдава много внимателно и при първия корупционнен скандал ще падат глави!

  ДБ: Време е да спечелим България
 46. 46 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#41] от "uvtest":


  Ами като е направила толкова гафове-СЕГА ДА Я ЗАПОЧВАТ И ДА ЛЕЖИ ДОКАТО ВЪРНЕ ОАРИТЕ С КОИТО Е ЗАГРОБИЛА ДКК

 47. 47 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Личния фалит трябва да го има, за да балансира безконтролното даване и взимане на кредити. По принцип БНБ би следвало и да затегне малко изискванията към банките да трябват допълнителни резерви ако вноската по заема е над определен процент от постъпилите приходи.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#45] от "Полковник Паликъщов":

  "Гешев няма да подаде оставка! Ще ви наблюдава много внимателно и при първия корупционнен скандал ще падат глави!"

  Гешев до момента не е вкарал в затвора една циганка-джебчийка, един крадец с взлом, един корумпиран катаджия, една сводница.

  Какво стана, нали чакаше Радев с белезници пред президентството?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на hocker
  hocker
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  Ясно бе, почтеният Кирил няма нищо общо с това какви ги е надробила избраницата му за има-няма два месеца. Със сигурност реакцията ти щеше да е сходна ако ставаше въпрос и за чиновник, назначен преди май 2021.

  А прави ли ти впечатление как новината подозрително отсъства от любимата газета, макар че е отразена от на практика всички други медии, включително Медиапул и Сега. Кирил Петков нали орева орталъка за ДКК, сега изведнъж същата загуби новинарската си стойност и пак се концентрираме в дълбокомислени анализи за лошия главен прокурор.

 50. 50 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Любопитно

  До коментар [#38] от "Norman Granz":

  И как факта който си цитирал променя факта с липсваща новина?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#49] от "hocker":

  "Ясно бе, почтеният Кирил няма нищо общо с това какви ги е надробила избраницата му за има-няма два месеца. "

  Ами не го твърдя аз, твърди го съветът на директорите - същита, които почтеният Кирил (а защо да е непочтен, би ли пояснил?) ще изпоуволни до крак след встъпването в длъжност на редовното правителство.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#50] от "дерибеев":

  "И как факта който си цитирал променя факта с липсваща новина?"

  Дерибеев, аз не отговарям за съдържанието на Дневник, въпреки че ме изкарваш тясно свързан с "шефката" (коя "шефка"? - ти си знаеш, аз не отговарям и за твоите халюцинации).

  Благодаря ти, че пусна новината, но не си я прочел, преди да я пуснеш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4873 Любопитно

  До коментар [#46] от "Resurrection":

  Е, как ще връща, докато лежи?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 54. 54 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4873 Любопитно

  До коментар [#45] от "Полковник Паликъщов":"Гешев няма да подаде оставка! Ще ви наблюдава много внимателно и при първия корупционнен скандал ще падат глави!"Гешев до момента не е вкарал в затвора една циганка-джебчийка, един крадец с взлом, един корумпиран катаджия, една сводница.Какво стана, нали чакаше Радев с белезници пред президентството?
  —цитат от коментар 48 на Norman Granz


  Радев го спасява само имунитета му. Нали затова беше целия цирк с всенародните въстания.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 55. 55 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#53] от "Alarmstufe Rot":


  Ще ги заработва.

 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#54] от "Alarmstufe Rot":

  "Радев го спасява само имунитета му."

  Е, след 5 години и три месеца и този проблем ще се реши.

  Дали Гешев ще е още главен прокурор, обаче?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Весело

  Коалицията все още и имагинерна, тоест само във въображението на умнокрасивите.

  От тази седмица почват да се ритат по кокалчетата, когато трябва да се реши коя партия от кое министерство и колко ще има право да "усвоява"!

  В областта на правото от гръмки изявления, че Гешев ще го сменят, преминаха на молещи призиви Гешев сам да си подаде оставката! Тези са големи лузери!

  ДБ: Време е да спечелим България
 58. 58 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4873 Любопитно

  До коментар [#56] от "Norman Granz":

  Много ли те радва, че вождът ти засега отървава панделата само заради един имунитет?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 59. 59 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#41] от "uvtest":Ами като е направила толкова гафове-СЕГА ДА Я ЗАПОЧВАТ И ДА ЛЕЖИ ДОКАТО ВЪРНЕ ОАРИТЕ С КОИТО Е ЗАГРОБИЛА ДКК
  —цитат от коментар 46 на Resurrection


  Тази не е била сама за да може да направи такъв зулум за месец. Схемата е подготвена по отрано. Дали ще каже кои са останалите не се знае.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 60. 60 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Весело

  В областта на правото от гръмки изявления, че Гешев ще го сменят, преминаха на молещи призиви Гешев сам да си подаде оставката! Тези са големи лузери!
  —цитат от коментар 57 на Полковник Паликъщов


  Сега остава, гордите въстаници, да отидат да коленичат под прозорците на Каскета и горещо да го молят да подаде оставка.Е, тогава сеирът ще е пълен.

 61. 61 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Реално НС ще заработи от понеделник, Тогава ще се и очертаят някои нагласи, аз съм любопитен Пеевски дали ще присъства.

 62. 62 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  До коментар [#52] от "Norman Granz":

  Като безспорно по-умния и ерудиран от двама ни, вероятно разбираш, че реакция идентична с реакция при създаване на комисия Буджака не помага нито на промяната, нито на форума, нито на резултата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 63. 63 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Дали Гешев ще е още главен прокурор, обаче?
  До коментар [#56] от "Norman Granz":

  До тогава може и от чужбина да си изберем.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 64. 64 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  "новата коалиция няма необходимите гласове, които са необходими за изменение на българската конституция."
  Ще почнат с това, което не е изисква промяна на Конституцията. Гешев може да е сменен и без промяната и.

 65. 65 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#62] от "дерибеев":

  На мен също ми е любопитно как Дневник ще отразят новината, която вече не е такава.

 66. 66 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Паразитите на статуквото са с много депутати - ДПС, ГЕРБ, Възраждане. Но такава е волята на тези гласували за паразитите, а те са реалната сила на статуквото. Няма спасение докато не се редуцира числото на държавната администрация. Като че ли най-важното е електронно управление където е възможно. Но с тези паразити България ще си стои твърдо в Евразия.

 67. 67 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  "Като силно, но неизпълнимо въжделение е и свалянето на действащия главен Иван Гешев."Какво излиза, че паролите " оставка веднага" и "Каскета при бай Ставри", са били за не много интелигентните револУционери, а реалността е малко по различна.
  —цитат от коментар 11 на uvtest


  :)))))))) Не ги отрезвявай, че махмурлукът ще ги убие.

 68. 68 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#64] от "Роси":


  Съгласен съм, че може да бъде отстранен поне, но до избор на нов и.д. Му ще е зместника му - Борислав Сарафов. Аз по-скоро съм обнадежден от съгласието на всички да се пристъпи със законодателни промени, вкл и питания до КС, до конкретизиране на правомощията на гл прок. и малсималното им свеждане до админ р-тел.

 69. 69 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Партиите на статуквато БСП и ДПС няма да допуснат да се промени статута на ГП. ГЕРБ, НДСВ и вся осталная се оказаха времянки и поста ГП им е незначителен. Добра тенденция е миграцията на правомощия към Кьовеши и невъзможноста за отпадане на тези правомощия, за съжаление на престъпните БСП и ДПС

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 70. 70 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#66] от "ck":

  "Паразитите на статуквото са с много депутати - ДПС, ГЕРБ, Възраждане.

  Възраждане, които за пръв път влизат в НС са статукво, а БСП-нови и носители на промяната!!! От къде ви събира Кутев такива умници?!?

 71. 71 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#66] от "ck":

  ДПС са в много по-добра кондиция от ГЕРБ. Като гледам са си опекли нещата и не страдат от притеснения за наказателни преследвания с изключение на Пеев. Цялото бушонно табло е в ГЕРБ.

 72. 72 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2400 Весело

  До коментар [#59] от "AModoMio":

  Няма как да се извиняваш с тоя и ония, когато самият ти си допуснал нарушенията да се случват.
  Нещо като груповият секс- всеки може да те такова, но ти сам го допускаш
  Е те тва е!

 73. 73 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#70] от "uvtest":
  Възраждане е проруска банда, те нямат други цели. Антиваксърството е само за прикриване на проруския им наратив, служи като 'смокинов лист" за прикриване на антибългарската им същност в интерес на Путин.

 74. 74 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#73] от "ck":

  На теб май са ти дали някакви стари листчета? За Възраждане ще говорим след като видим кои интереси ще защитават в Парламента. Мен ме притеснява Кирчо, че преди да се кандидатира за премиер направи доста гафове.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 75. 75 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#74] от "AModoMio":
  Възраждане обира проруския вот, по-рано същите гласуваха за Атака. Така че те са за проруската политика. Затова са статукво, и няма да гласуват за реформа в прокуратурата, чисто статукво са.

 76. 76 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#73] от "ck":

  Не си съвсем прав, ако проследиш генезиса на израстването на Костя, ще видиш учителя му агент Иван, който си беше яко ГРУ. Костя е ново поколение, без зависимости. Та при правилната оферта от Пекин, тоя може да убеди последователите си, че са потомци на Мао. :)

 77. 78 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#70] от "uvtest":
  Всички антиевропейски партии произлизат от БСП-то. Даже Бойко лидерът на ГЕРБ-комунета е от там!

 78. 79 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#62] от "дерибеев":

  Отговор на министъра/ката

  "Министър Везиева иска оставки в Държавната консолидационна компания заради Караганева
  Служебният министър на икономиката Даниела Везиева заяви, че ще поиска оставката на тримата членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания /ДКК/ във връзка с решение от понеделник вечерта да освободят Ваня Караганева от длъжността изпълнителен директор.
  За краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на Министерство на икономиката в качеството му на едноличен собственик на капитала на консолидационна компания, посочват от там.  Освободиха директор на Държавната консолидационна компания заради злоупотреби

  Самата Везиева е изненадана от действията на тримата членове на Съвета на директорите, които по думите й дори не са повдигнали темата преди да вземат това решение. Дори не са свикали по надлежен ред заседание на Съвета на директорите, допълни министърът. Тя определи действията им като желание за запазване на стария модел на непрозрачна работа в ДКК и "добре подготвен компромат, целящ да дискредитира изпълнителния директор и да покаже на екипа на Министерството на икономиката, който усилено работи за създаването на прозрачни, законосъобразни и целесъобразни модели, че ние сме тук, можем да се борим срещу вашите модели".

  Министър Везиева съобщи, че вече е предприела съответните административни действия - да поиска информация по случая от тримата членове на Съвета на директорите на БКК, да се поиска информация от Караганева, като на тази база се вземат правилните административни мерки по казуса.  "Не бих казала, че към момента можем да говорим за щети заради решенията на Караганева. Първо там има подхвърлени някакви коментари по отношение на проверка на финансови контрольори, няма представен подписан акт от госпожа Караганева", коментира министърът. Тя уточни, че законово право е да се сменят адвокати по време на процесуални действия, въпросът по думите й е да не се пораждат от това допълнителни материални последици.
  Министърката посочи още, че времето ще покаже дали е грешка избирането на Караганева за изпълнителен директор, както и проверките, които ще бъдат предприети. "Нейната експертиза е доказана и това се вижда от автобиографията й", каза министърът и напомни, че решението Караганева да е втори изпълнителен директор е също на Съвета на директори на ДКК."

  Само да кажа, че си мисля, че тия 3-ма директорета от ДКК не са по-големи от държавата.

 79. 80 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 614 Весело

  поредните алабализми на поредния не0либерален тинк танкист !

  а баницата вече е готова за разкъсване !
  ако предпочитате - зелника !
  и нали се сещате - не е луд този дето пипа в кацата с меда, а....?!

  за министерските кресла е ясно , делнали са си ги :) !

  ами за мрънсите приходи - разни карга, контрабанди, неплатени акцизи, допълнителни плащания към концесионни договори,..., предстоящите нагласени търгове
  ей за това - разбрали ли са се Негодниците !?

  https://dnes.dir.bg/comments/mestata-v-noviya-kabinet-sa-razpredeleni-8-za-pp-4-za-bsp-3-za-itn-i-2-za-db

  егати и държавата щом и Кирето Ментата може да й е премиер!

  само щото така сакат от Козяк 16 и ЦРУ

  рИформи , а ?!

  в съдебната система
  а ще турим за премиерин доказал се мошеник !?

 80. 81 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 614 Весело

  поредните алабализми на поредния не0либерален тинк танкист !

  а баницата вече е готова за разкъсване !
  ако предпочитате - зелника !
  и нали се сещате - не е луд този дето пипа в кацата с меда, а....?!

  за министерските кресла е ясно , делнали са си ги :) !

  ами за мрънсите приходи - разни карга, контрабанди, неплатени акцизи, допълнителни плащания към концесионни договори,..., предстоящите нагласени търгове
  ей за това - разбрали ли са се Негодниците !?

  https://dnes.dir.bg/comments/mestata-v-noviya-kabinet-sa-razpredeleni-8-za-pp-4-za-bsp-3-za-itn-i-2-za-db

  егати и държавата щом и Кирето Ментата може да й е премиер!

  само щото така сакат от Козяк 16 и ЦРУ

  рИформи , а ?!

  в съдебната система
  а ще турим за премиерин доказал се мошеник !?

 81. 82 Профил на aho11691063
  aho11691063
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Добър вечер умнико.........ИЗОЛАЦИЯ,ИЗОЛАЦИЯ,ИЗОЛАЦИЯ.Това го правите повече от 75 години червен ботуш.ВСИЧКИ които работят в тези сгради на българската темида ,да ттееммииддаа са червени .ФММФ УМНИКО и НА ВАШИТЕ ЧЕРВЕНИ,ДА ЧЕРВЕНИКАВИ магистрати....ФММФ

 82. 83 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#22] от "danfan":

  Запорите на Прокопи не са там

 83. 84 Профил на aho11691063
  aho11691063
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#64] от "Роси":
  Твоята тъпотия стигна вече до Марс.Останете и двете там,до пристигането на хора от ЗЕМЯТА,КОИТО ще променят курса си към друга необитаема планета.Капито кокошко,дори не си мисирка....

 84. 85 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Трудното предстои, защото много от по-старите кримки, които участват в коалиционните преговори и биха участвали в коалиционните правителство, имат зависимости от прокуратурата. Това важи най-вече за представителите на БСП, вкл. Корнелия Нинова. Гешефт при всяко положение има закътани папки с оперативни разработки или досъдебни производства за нея, за Румен Гачев, Румен Овчаров, Масларова и др. динозаври в Столитницата. С това си обяснявам реакцията на Нинова срещу Румен Радев в кандидатпрезидентската кампания. Няма с какво друго са се обясни подобно самоубийствено поведение на лидерката на БСП. Ето защо, всички изкопаеми, пребиваване повече от 5-10 години в политиката (не само от БСП), ако са заемали някакви постове в местната и централната власт, трябва да бъдат изключени от участие в бъдещата управленска коалиция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK