Промяната. Иде ли?

Голямото предизвикателство ще бъде новите управляващи да се опазят от наплива на кариеристи, "калинки" и обикновени лапачи, които ще ги налазят, за да получат постове.

© Георги Кожухаров

Голямото предизвикателство ще бъде новите управляващи да се опазят от наплива на кариеристи, "калинки" и обикновени лапачи, които ще ги налазят, за да получат постове.Анализът е препубликуван от "Тоест".


"А през 2025 г. покривите на 18 900 панелни сгради в България ще са покрити с фотоволтаици, Северозападът ще стане нов индустриален център - заради специална инвестиционна програма, в болниците няма да се доплаща, а благодарение на ваучерите за култура обществото ще е културно стимулирано и естетически задоволено."


Ако реалността се строеше на база политически обещания, горната картинка можеше и да се получи след четири години управление на бъдещия коалиционен кабинет, за което преговарят от "Продължаваме промяната" заедно с "Има такъв народ", "Демократична България" и БСП.
Но българската реалност е плод на политически компромиси и политически услуги.


В коалиционен кабинет от четири формации те няма как да бъдат избегнати, затова е по-добре преговарящите да се фокусират върху цели, за които има реални измерители.


Например в края на мандата средната пенсия в България да не е 35% заместващ доход (и най-ниската в ЕС), както е сега, а поне 50% - в западноевропейските държави е 70%, а в някои скандинавски страни надминава 80%. За това целеполагане стъпките са ангажимент на управляващите - как ще растат осигурителните вноски, как ще работят фондовете, които сега управляват средствата по втория стълб, какви ще са политиките за заетостта и за насърчаване на производства с по-висока добавена стойност, от които зависят средствата в пенсионната система.


Или в края на мандата да няма доплащане в болниците, което сега е от най-високите в ЕС - 50%. Да се намали детската смъртност, показател, по който България е трета в ЕС. Също да се намали делът на децата в риск от бедност и на работещите бедни. Или


В действителност бедността в най-бедната държава от ЕС изобщо не беше дефинирана като генерален проблем.


Може да се продължи с целеполагането. Все пак в зората на политическия си проект Кирил Петков и Асен Василев (предполагаеми премиер и министър на финансите) обещаха "леви цели с десни средства", но засега първата част на слогана, изглежда, ще бъде уплътнена с бъдещи назначения на личности, свързани с "Позитано" 20. Така председателката на БСП Корнелия Нинова ще потуши бунта и опитите за свалянето ѝ от поста, раздавайки порции. А Петков и Василев изглеждат повече като скръм мастъри, макар че за българското дередже ползата ще е от проджект мениджъри.


Вместо преговори ангро, които гледаме тази седмица благодарение на излъчването им на живо, в условията на няколко кризи и липсата на бюджет за 2022 г. партиите трябваше да се споразумеят за пакет краткосрочни мерки с прогнозен ефект, като ги приоритизират. Сега по отношение на пандемията от COVID-19 получаваме добро намерение, че ваксинацията трябва да се ускори и да се направи разяснителна кампания с фокус върху хората с хронични заболявания, малцинствата и възрастните в отдалечени места. Но ще се запази доброволният принцип, твърдото изискване за зелен сертификат ще бъде разхлабено и отново ще има национален кризисен щаб.


Предвид факта, че проектобюджетът е полуподготвен от служебното правителство,


няма как това да е израз на каквито и да било сериозни реформи и нови политики.


Вероятно ще се отразят някои или всички административни промени, свързани с разширяване на обхвата на Министерството на икономиката, като към него се придадат нови структури и финансови инструменти (като иновациите); с изваждане на Изпълнителната агенция по горите и Агенцията по безопасност на храните от Министерството на земеделието; със създаване на ново Министерство на енергетиката, преместване на АПИ от МРРБ към Министерството на транспорта, изваждане на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" от МВР и други такива. Тези промени бяха и сред шумно обсъжданите.


Бездруго големите реформи бяха оставени за след анализ, оценка и/или изобщо без срок, както и за "прецизиране" от лидерите. А големият лозунг на победителя на изборите претърпя радикална редакция:


от "Нулева корупция" стана "Нулева търпимост към корупция".


Публичните преговори за коалиционно споразумение, инициирани от "Продължаваме промяната", позволиха на всички представени да повторят още веднъж пред камерите предизборните си програми и обещания. Последната част от преговорите - по темите финанси и международни отношения - едва ли ще излезе от тренда. Програмата на бъдещия коалиционен кабинет за 4-годишно управление ще бъде екстракт от изговореното пред камерите и одобреното от лидерите, но вече при закрити врата и след двустранни, тристранни и четиристранни срещи.


Четирите политически сили са единни в лозунгите и разделени в конкретните действия. Всички искат по-ниска корупция, всички искат смяна на главния прокурор (но дали и дълбока съдебна реформа с промени в Конституцията?), всички искат да се помогне на домакинствата и бизнеса заради високите енергийни цени, всички искат държавата да пречи по-малко на бизнеса.


Но при проблем със съгласието се съгласяваха за анализи, оценки и стратегии за проблема.


Преговорите родиха идеи за много такива. Например по парливи теми, които биха разсърдили големи бизнеси (като субсидиите за зърнопроизводителите, които са най-малката част от земеделските производители, но получават лъвския пай - 80% от субсидиите отиват при 2% от производителите) съгласие няма. Но има идея за анализ. Консенсус липсва и по темата за комасацията на земята, има неясно съгласие за таван за директните плащания. Както написа Деница Ватева в "Капитал", и сега има таван, но няма контрол. За затягане на контрола обаче никой не говореше.


Реформата на здравната система, свързана с промяна на механизма на финансиране, също е неясен обект на желанието - и на анализ. До края на 2022 г. трябва да бъде намален броят на болничните легла в България до 5,3 на 1000 души, какъвто е европейският показател. В България той е 7,5 на 1000 (по данни от 2017 г.), което означава, че трябва да се закриват болнични легла в някои от над 340-те лечебни заведения, повече от една трета от които са частни. Няма правителство досега, което да го е правило - точно обратното, остави безконтролно да расте броят им, довело до концентрация в няколко града, а националните здравни карти се правеха за сведение.


Но все пак някаква конкретика се появи -


до средата на 2022 г. трябва да заработи националната информационна система, за да се контролира потокът от публични средства. По много причини, свързани именно с блокирането на контрола, тя се "работи" вече двайсетина години. Смяната на финансирането от клинични пътеки към диагностично свързани групи, за което слушаме от десетина години, се отпраща за в бъдеще. Първо ще има пилотни проекти, после - ще видим. За вдигане на здравната вноска никой не говори пред камерите, но и да говорят при закрити врата, за 2022 г. няма да има ръст.


Енергетиката е другата спорна тема. Ще има нова енергийна стратегия, а БЕХ засега няма да се пипа (въпреки обявеното от Петков и Василев в предизборната кампания, че може и без него), нито пък от холдинга ще се вадят мрежовите оператори, като ЕСО и "Булгартрансгаз". Преговарящите се съгласиха да се изясни финансовото състояние на държавните фирми, което от само себе си се разбира, че трябва да направи всяка нова власт.


Как ще стане подпомагането на домакинствата и бизнеса за високите енергийни цени и за чия сметка,


е въпрос на бъдеща калкулация и механизми. Одобреното поемане на осигуровки от държавата за бизнеси, ограничени заради пандемията или отварящи нови работни места, също е въпрос на пресмятане и пари в бюджета за догодина. Темповете на растеж се забавят, новите безработни от края на декември 2020 г. до 21 ноември 2021 г. надхвърлиха 250 000, инфлацията се ускорява до 6% през октомври на годишна база. Ако се вдигнат разходите на държавата, ще нараснат дългът и дефицитът.


По време на дебатите обаче се изясни нещо съществено - "Продължаваме промяната" категорично подкрепя запазването на България като държава с ядрена енергетика, тоест ще има нови мощности, вероятно на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Освен това Асен Василев изрази увереност, че предложението на Франция ядрената енергетика да бъде призната за "зелена", подкрепено от България и няколко държави, ще бъде прието от ЕК. Следователно изграждането на бъдещи ядрени мощности в България може да бъде частично финансирано със средства по Зелената сделка.


Отпаднаха няколко важни предложения.


Няма да има анализ на конструктивното укрепване на панелките, в това число и на асансьорните шахти, както направиха в Германия преди санирането им (може би някакъв пилотен проект). Но независимо от това колко са годни за обитаване, проект за фотоволтаици ще има и "пудренето", както беше наречено санирането от един от преговарящите, ще продължи. И жилищна стратегия ще има, също и премахване на незаконни обекти. ДНСК ще бъде задължена да направи преглед на построеното в защитените територии и да установи дали има нарушение на строителните книжа (забавно ще бъде дирекцията да проверява сама себе си за евентуални нарушения).


Належащата нужда от ново административно деление на България заради намалялото население - по-малко общини и областни управи, остана дискусионна. Не се хареса главно на БСП. Появи се добрата идея за нов Закон за устройството на територията - настоящият е променян над 130 пъти. Записано бе конкретното предложение на Асен Василев, че общини без одобрен Общ устройствен план до края на 2022 г. няма да получат средства за капиталови разходи за 2023 г. Записано бе и поредното предложение за специална инвестиционна програма за Северозапада, както и за сближаване на регионите.


Политиката спрямо държавните предприятия и фирми ще се промени,


обещаха си преговарящите. Властта на ГЕРБ заобиколи изисквания на ОИСР и еврозоната в тази посока, особено при пререгистрацията на част от тях в акционерни дружества, но бъдещите коалиционни партньори се разбраха да поправят пропуските, както и конкурсите за управление на тези държавни фирми да станат прозрачни, а не уредени от властта.


Обещаха си и грижи за малки, средни и микропредприятия (ако не са загинали от високите енергийни цени, докато се погрижат за тях). Обещаха и да променят концесионните такси, така че да догонят средноевропейските - според Кирил Петков сега приходите от всички тях на година са над 90 млн. лв. Това означава обаче промяна на договори и не е сигурно дали ще се получи.


Останалото си го знаем от толкова други предизборни платформи.


Икономика на високата добавена стойност, е-управление, "eдно гише", намаляване на административната тежест, такса "смет" на база "замърсителят плаща", качество на образованието, специалисти според нуждите на бизнеса


Голямото предизвикателство обаче ще бъде новите управляващи да се опазят от наплива на кариеристи, "калинки" и обикновени лапачи, които ще ги налазят, за да получат постове. Административният капацитет на бъдещите управляващи не е висок, а ресурс трябва да намерят. Докато лидерите се разбират за компромисите, изглаждат несъгласията и разпределят креслата, желаещите напират като за шоу на талантите.


Има една библиотека само със стратегии в Министерството на икономиката, каза на една от дискусиите Кирил Петков. Дано коалиционното споразумение не уплътни някой от рафтовете.


А фотоволтаиците вероятно ще блеснат. Ако не за всичките 2,7 милиона българи, обитаващи панелки - за част от тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  По делата м ще ги съдим.
  Няма да имат търпението народно на което се радваше бойко от Банкя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 3 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 830 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Чети статиите преди да пишеш!

 3. 4 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бойко си имаше феотдали, които хранеше с държавни пари, те пък му осигуряваха подчинението на крепосните.
  Тоя модел вече се разби.

 4. 5 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  Ще видим... На пожелания всички са щедри. Трудно е да се направи.

 5. 6 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3047 Любопитно

  Все още програма за управление/коалиционно споразумение няма, да се обсъждат хубави идеи, по които уж имало съгласие, е вятър работа. А и далеч не е ясно кои ще са министрите и най-важното - какво ще правят със съдебната власт. Без реална и бърза промяна там всички заклинания за борба с корупцията и по-добър стандарт увисват. Да видим.

 6. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Весело

  Ако реалността се строеше на база политически обещания, горната картинка можеше и да се получи след четири години управление на бъдещия коалиционен кабинет,
  =======
  А ако случайно обещанията бъдат изпълнявани, обявяват изпълнителя за диктатор.....да не вземе да се заглежда за втори мандати..... :)
  Хи хи.....в промяната миу е майката....!!!

  Bukalemun
 7. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  Промяна ли? ДА!
  Главните мошеници са променени ! Ще ни "оправят" за по-малко от 800 дни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  По делата м ще ги съдим.Няма да имат търпението народно на което се радваше бойко от Банкя.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Щом тръгнаха с дълговете напред, песента им е изпята предварително! Просто на българина му е адски противно някой да го прави на маймуна и особено да му бърка в джоба! Както ги избраха, макар и с голямо малцинство, така и ще ги изрита мнозинството!... А ти оставаш да си четеш Наръчника на агитатора.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  ИТН са направили компромис с космическата програма. Жалко, няма да има македонец в космоса.

 10. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2039 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Делата на Гечев и Овчаров са ясни, Кмете.
  Не е ли по-добре да сложат нови хора?! А иначе да типосаш тези муцуни на преговори все едно да сложиш Пеевски за ДАНС. Мислех, че Корнелия няма да наглее ама мозък от Крушовица толкоз:)

 11. 12 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Промяната ще дойде като заместят калинките с мислещи и можещи хора и закрият бухалките на ОПГ ДпС-Герб и преминем към истинска правосъдна система. България им пожелава успех. Вождовете от Банкя и сараите да се местят в Дубай.

 12. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  не ви бива много в прогнозите

 13. 14 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Много добър анализ на г-жа Милчева. Моите адмирации , че изказва това което много хора мислят, но не е полит коректно да се публикува в медиите.
  На всички е ясно, че сме в голям Батак и няма да се измъкнем от него за 800 дни. Но не трябва да преставаме да бъдем взискателни към народните ПРЕДСТАВИТЕЛИ - общестественото доверие не е безкраен ресурс за разлика от външния дълг.
  Искам да отбележа, че всеки един от преговарящите в мола под една или друга форма участват в управлението на държавата вече шест месеца. Някои и повече…
  До момента не съм усетил каквато и да е позитивна промяна в живота си, но пък се наслушах на приказки.
  Вярвям, че може да им дадем още малко време, но ако не стават - следващите!

 14. 15 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Невероятно, но факт - БСП на власт! Това не е ли подмяна на вота на избирателите?

 15. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#15] от "waterfall":

  Тази партия участва във всеки пореден ОФ. Предишният бе оглавен от Орешарски.

  Еретик
 16. 17 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#14] от "dwr30648311":

  Точно се чудех каква е целта на статията, пък тя била анализ. Какво точно анализира? Има нахвърляни сто абзаца, в които се преповтарят обсъжданите теми от преговорите и към всяка, как липсва а) план и б) някакви примерни подобрения. Липсата на конкретни планове е за два три параграфа текста, предложените уж подобрения всъщност са същото, в което авторката обвинява преговорните екипи - липса на конкретика и говорене на кило.
  Пълна загуба на време е четенето на този материал, не разбирам какво иска да ми каже, освен, може би, че авторката би могла да се справи по-добре, ако преговаряше по всички теми?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 17. 18 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Авторката е права за повечето неща, но сега основната цел е да се направи нещо като правителство, че четвърти избори ще дойдат в повече.
  Затова замитат по-амбициозните и следователно спорни цели под килима ("анализи" за шест месеца, "задълбочени анализи" за години), правят някакъв кратък списък със самоочевидни неща, за които всички са съгласни от времето на Людмила Живкова насам (работеща администрация, инвестиции, висока добавена стойност) и вървят напред към правителство.
  Другият вариант е нови избори.
  Но мен ме притеснява тази смяна на лозунга - от "нулева корупция" към "нулева търпимост към корупцията". Първото означава създаване на някакви нови механизми, които да ограничават корупцията. Второто, преведено на обикновен български, значи "гледай да не те хванат".

 18. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#11] от "Да вярваме на истината":

  Какви точно са им делата? Защото много измислици съм чувал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#15] от "waterfall":

  Това къде го видя лельо? Или може би от Банкя ти го казаха?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#15] от "waterfall":Това къде го видя лельо? Или може би от Банкя ти го казаха?
  —цитат от коментар 20 на КМЕТ В СЯНКА


  Главното ви условие да си комунист е да лъжете на поразия! Ти си достоен комунист!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 21. 22 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  //Главните мошеници са променени ! Ще ни "оправят" за по-малко от 800 дни!//
  ===================
  За оправяните с 200, 800 ще им е много!!!!

 22. 23 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  "Главното ви условие да си комунист е да лъжете на поразия!"

  Бойко Методиев Борисов е достоен комунист!

 23. 24 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Иде ли?

  Каква мъгла, какъв гъстък туман беше оная есен над Ветрен.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 24. 25 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ако администрацията на първо време не бъде съкратена с 50%, а след година с още 50%, всичко ще бъде пунт и платика....всъщност най-тъпите, комунистически калинки престанаха на милиционерокомунистите, те и преди и сега толкова си можеха!!!

 25. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#21] от "lz2":

  Може ли по-конкретно? Иначе ме подсещаш за вожда твой- велик герой!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 27 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Само в София 28 кметства, всичко по толкова, като се почне с милиционерските та се стигне до данъчните с безброй администрация......окръжни градове на по 30_на километра един от друг (София-Перник,Пловдив -Пазарджик.......)...с дублиращи се тюфлеци...и така до безкрайност!!!!

 27. 28 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#18] от "еспресо":

  “… но сега основната цел е да се направи нещо като правителство, че четвърти избори ще дойдат в повече.”

  Изобщо няма ми да ми дойдат в повече. Предпочитам, да ходя на избори през три месеца, отколкото да ме представляват независими или неможачи. Дано не се налага де…

 28. 29 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Преди Бок Тюфлек да стане кмет на София, местни данъци и такси се събираха от НАП, по отделни партиди....ама Бок Тюфлек, създаде Местни данъци и такси, за да има работа за пърделници!!!

 29. 30 Профил на hhs48646648
  hhs48646648
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "А през 2025 г. покривите на 18 900 панелни сгради в България ще са покрити с фотоволтаици, Северозападът ще стане нов индустриален център - заради специална инвестиционна програма, в болниците няма да се доплаща, а благодарение на ваучерите за култура обществото ще е културно стимулирано и естетически задоволено."

  За болниците не знам, но всичко останало е тежко плоскоземие. И доста опасно, ако наистина решат да наливат пари в подобни царичини дупки. Но да беше само това, а то такива предложения са десетки.

 30. 31 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Новите за промяна пропагандират,
  но старите лисици вече напират.

 31. 32 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  "Главното ви условие да си комунист е да лъжете на поразия!"Бойко Методиев Борисов е достоен комунист!
  —цитат от коментар 23 на doctor.no


  Бойко Методиев Борисов Изгради една нова България, за да има какво да рушите! Ама нейсе! Скоро се връща като премиер.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 33 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Единствено Дянков (цункай Джиджи), беше започнал някаква реформа, съкрати Териториалните данъчни дирекции от 28 на 6, искаше да измести някои от министерствата, но започна с Митниците и това му изяде главата!!!

 33. 34 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#25] от "LudLustrator":

  за 50% не съм сигурен за една година дали ще стане, но 20% е реалистично само от закриване на дублиращи се щатове. Ако ударно се започне с дигитализацията, до 1 година ще може да се планира следващия % съкращения на щатове.
  По-важно е да бъдат разкарани гербавите от администрацията.

 34. 35 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Промяната. Иде ли?
  ==================
  Иде, иде...
  Само че няма индикации, да е за по-добро...

 35. 36 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Голяма ще е битката за Министерството на икономиката. ДПС посредством троянския си кон слафчу няма да се примири и да изпусне ББР и ДКК с перлите си Елби и оръжейната промишленост. Язовирите може да ги оставят на малките да си играят...

 36. 37 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Старата гвардия се събира,
  тя знае как хазната се обира.

 37. 38 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  С БСП в енергетиката никаква положителна промяна няма как да дойде.

  Не заслужават повече от социално министерство - да си гледат там пенсионерите и да им вдигат стандарта.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 38. 39 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#34] от "doctor.no":

  //за 50% не съм сигурен за една година дали ще стане, но 20% е реалистично само от закриване на дублиращи се щатове//
  ==================
  Напълно съм сигурен, защото съм работил в НАП, а най-вече в "Информационно обслужване" което обслужва и комуникационно администрацията на МФ и за това много добре зная зад всяка "точка", колко пърделника стоят!!!....

 39. 40 Профил на hhs48646648
  hhs48646648
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#34] от "doctor.no":

  То не е само администрацията, всичко на държавна и общинска хранилка е раздуто, неефективно и оплетено в шуробаджанащина, включително полиция, пожарна, съдебна система и т.н.

 40. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  странен феномен - седне ли някой да прави "анализ", тутакси го поразява тежък инфантилен наивитет, почва да вярва в елфи и мармоти дето завиват станиол, след което бърза да сподели фантазиите си с "широката публика...
  степените на пораженията са различни, авторът на тази статия даже може да се каже, че е устояла... ама не докрай
  например риторичния въпрос за опазване от кариеристи е смешен, защото самите КиК са кариеристчета, т.е. нямат мотив да се пазят от себеподобни, стига да ги признават за войводи (и точто тук вероятно ще се самозабравят, та чичко Ррадев ще ги строи набързо в пет редици за сутрешна проверка

  като изключа това оптимистично за характера на бъдещото управление залитане, анализът не е лош

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 41. 42 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#38] от "Боби Колев":

  защо изобщо нещо "заслужават"?
  с какво именно са го "заслужили"?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 42. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#32] от "lz2":

  тоя филм къде го прожектират?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 43. 44 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#25] от "LudLustrator":

  администрацията Е държавата

  а даже тия, които проповядваха (само на думи) "отмиране на държавата", не съкратиха чиновничеството, та дори я преумножиха

  така че не фантазирай, не бленувай
  реално предлагаш революция, което значи и нов тип институции
  ама го мислиш за "реформа" - и затова няма да се случи

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 45 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  България не е голяма държава,
  а от много хора се управлява.

 45. 46 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Подмяната идва -
  Трифонов, Нинова, Масларова,Овчаров, Гечев, Гагаузов, Ерменков...
  Радев беше издигнат от доносници на ДС.

 46. 47 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Новите, вместо чиновниците да намаляват,
  те още нови министерства ще си създават.

 47. 48 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#18] от "еспресо":

  смяната ("корекцията" или "уточняването") на лозунга е обичайна практика ПРИ ВСЕКИ преход от предизборна ситуация към реално управление

  няма изключения
  всяка "политическа сила" преди избори или в опозиция говори в рамките на определен кръг клишета, при това НАИСТИНА ВСЯКА, все едно си плюят в устата; но заеме ли министерски кресла, почва да приказва ДРУГО - и тук отново всички партии си приличат по простата причина, че управлението има една логика, а опозиционерството (и баламосването на избирателите) - друга.
  втората обещава и храни розови блянове у електората, първата попарва всички надежди

  пък и всички (освен наивните избиратели) знаят, че боренето на корупцията е като борба с дишането
  държавната система сама по себе си е корупционна система
  нормален възрастен човек би трябвало да го разбира, без значение какво говори срещу добър хонорар или за своя изгода

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#17] от "fpyyh":

  строго погледнато, статията не е анализ, а обобщение на намеренията на новите "спасители" и техните "ортаци" от другите загубили партии (при все че самото влизане в парламента си е победа, защото значи добри постъпления на бюджетни пари в партийните каси)
  и като такъв преговор/обобщение я намирам за нелоша

  един читав анализ всъщност би бил много кратък, защото се свежда до "хора, и тия ви лъжат"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 49. 50 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#38] от "Боби Колев":защо изобщо нещо "заслужават"?с какво именно са го "заслужили"?
  —цитат от коментар 42 на Николай Теллалов


  Дават гласове за правителство.
  Без тях просто не може.
  Харесва ни или не това си е заслуга.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 50. 51 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Ток за индустрията - 500 лв.
  Нов дълг 5-6 млрд. лв.
  Др. Гечев министър.
  Промяната е тук!

 51. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  Невероятно, но факт - БСП на власт! Това не е ли подмяна на вота на избирателите?
  —цитат от коментар 15 на waterfall


  кое е невероятно?
  та тя - пряко или чрез свои креатури - не е слизала от власт от 1940-те!

  новото обаче е, че сегашната й ключова креатура - Ррадев - реши да играе без нея, стъпи й на врата, за да се издигне
  и БСП най-после е труп
  но още я държат на системи и ще я разглобяват на органи за присаждане

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 52. 53 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 761 Неутрално


  Не само държавната администрация трябва да се намали.
  Една трета от икономиката на България е държавна и тя е на загуба. Някои държавни дружества са печеливши, но като цяло държавната икономика е на минус.

 53. 54 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#14] от "dwr30648311":

  и ти страдаш от вяра в "добри народни представители", че може да има такива в природата

  ама няма

  в контекста на представителната "демокрация", в условията на пазарни отношения (в предателството е просто сделка и то изгодна) - НЯМА

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 55 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#10] от "doctor.no":

  и те си "коригираха" лозунгите
  намалените партийни субсидии?
  избора на полицейски началници и съдии?
  отече

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 55. 56 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#9] от "lz2":

  хем му е противно, хем го допуска - и дава нов мандат да му бъркат

  парадокс, а?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 56. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  щях да ти одобря това изказване, ама е ясно, че за султана си намекваш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 57. 58 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#4] от "doctor.no":

  кой те е учил на правопис?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 58. 59 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#44] от "Николай Теллалов":

  //така че не фантазирай, не бленувай
  реално предлагаш революция, което значи и нов тип институции
  ама го мислиш за "реформа" - и затова няма да се случи//
  =======================
  Почти съм съгласен, но новите за да оцелея ще трябва да правят резки движения иначе едва ли бъдат търпяни дълго....."София не вярва на сълзи", а положението е взривоопасно!!!

 59. 60 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 762 Неутрално

  „Голямото предизвикателство ще бъде новите управляващи да се опазят от наплива на кариеристи, "калинки" и обикновени лапачи“ - Емилия Милчева
  ---------------------------------------------------

  Кариеристите, "калинките" и обикновените лапачи“ са съсредоточени в ДСБ. За пример е Атанас Атанасов – шеф на ДСБ. Той на два пъти гласува ба правителство на Борисов. Никога не е подкрепял Вот на Недоверие срещу ГЕРБ (за да си запази депутатската заплата). След всички тези факти членовете на ДСБ си го избират за лидер.
  т.е. казват: „В ДСБ сме се събрали кариеристите, "калинките" и обикновените лапачи“, но Атанасов е най-големия и него си го искаме за шеф“

 60. 61 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  дела вече имаше - КиК бяха министри, а персонажите от "коалиционните партньори" ги знаем, изявявали са се вече
  нима очакваш едни и същи хора да се държат другояче?
  леле, Кмете
  всички сте поразени от наивност
  срещу тая пандемия обаче ваксини няма, имунитет не се изработва
  тъжно

  търпението народно всъщност е безкрайно
  за съжаление

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 61. 62 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  "Промяната" иде - с новото ляво в лицето на ПП (дано не съм прав), "експертите" (като оная прясно уволнената от ДКК, дето Кирил Петков я назначи като министър) + Масларова, Р.Овч. и Гечев :)

 62. 63 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Изключително скептично съм настроен към ПП. И все пак мисля че е редно да им се даде време да съставят коалиционно правителство и 100 дни комфорт. После ще се види накъде вървят нещата.

 63. 64 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#39] от "LudLustrator":

  ценно самопризнание
  работил си в НАП

  паразит тоест
  как да ти вярваме, че си против другите паразити?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 64. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 66 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#50] от "Боби Колев":

  понеже за правителствата важи формулата на Ботев ("заговор срещу свободата"), тази "заслуга" е повод за разстрел

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 66. 67 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#59] от "LudLustrator":

  нови институции значи органи за пряко самоуправление
  техните "резки движения" са резки движения на самите граждани

  и, както е показала практиката, при пряко самоуправление гражданите също вършат глупости, но неволята става особено мощен фактор за поумняване, така че бързо се поправят, защото не страдат от мудността и формализма на бюрокрацията

  но понеже си работил чиновник, и то в една от най-противните институции, възможно е професионалните деформации да ти пречат да видиш това
  системата те е осакатила

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 67. 68 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#60] от "bib45647808":

  ако кариеристите бяха съсредоточени само в една партия, у нас щеше да има САМО ЕДНА партия


  (я, по БНР пуснаха Джолин на Доли Партън! хубава песен. Хм, така като слушам, може да е кавър)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 68. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#63] от "George Svinarov":

  събират се доказани мръсници, а ти смяташ, че сборището им заслужава да им се "даде шанс"?

  олеле

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 69. 70 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Разстроено

  Абе иде промяната...по-скоро подмяната!!Вчера беше освободена една от "почтените" ,довереничка на Кирчо!!Кариеристи,нагаждачи и откровени лапачи и демагози са се наредили зад "промяната"......Както и скелете от гардероба на БКП(нинова)

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 70. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  по БНР пуснаха Джолин на Доли Партън! хубава песен. Хм, така като слушам, може да е кавър)
  —цитат от коментар 68 на Николай Теллалов

  вярно се оказа кавър
  на Майли Рей Сайръс

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 71. 72 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Защото е подмяна, а не промяна.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 72. 73 Профил на lemans
  lemans
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Иде , иде "промяната" !!! Лицата на промяната , в "А" отбора на България - Румен Гечев , Румен Овчаров , Емилия Масларова и т.н ... Със любезното съдействие на другарите от ДеБъ и чалгарите на слафчо ! Да им благодарим за което - револУцията победи - "промяната" е факт - УРА другари и другарки !

 73. 74 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  За каква промяна новите все настояват,
  когато комунистите пак ще управляват?

 74. 75 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Ваня Караганева - Калинката на промяната. Крадеца и лъжеца назначават нагли некадърници.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 75. 76 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#75] от "Корки":


  Какво е това чудо, точно преди малко се запознах за какво става дума, и буквално съм потресен, и всичко това само за няколко месеца?! Интересно, от "Дневник" кога ще реагират с публикация, с данни кой я е назначил, с установените факти, с имената на облагодетелстваните лица и т. н.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 76. 77 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#75] от "Корки":Какво е това чудо, точно преди малко се запознах за какво става дума, и буквално съм потресен, и всичко това само за няколко месеца?! Интересно, от "Дневник" кога ще реагират с публикация, с данни кой я е назначил, с установените факти, с имената на облагодетелстваните лица и т. н.
  —цитат от коментар 76 на hamiltonf


  +
  Чакай ти дневник да публикува нещо. Замазваща статия на третия ден.

  Прави си сметка, тая е пълно копие по поведение на Кирчо, а се е наложило да я уволнят хората от неговия борд.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 77. 78 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1213 Весело

  До коментар [#18] от "еспресо":

  Ти нали беше пръв изчегъртвач?

  Докарахте БСП и внуците на ЦК и Изпълкома,сега го играете изненадани. После йебание, нема каение.

  Дано да сте по-красиви, отколкото сте умни...

 78. 79 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2074 Неутрално

  Баси промяната.
  Като гледам тия са решили нов бардак със стари ко@@и да правят.
  Комунисти от разни поколение събрали, кой от кой по-краднали.

  Panta rhei....
 79. 80 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Промяната ще дойде като заместят калинките с мислещи и можещи хора и закрият бухалките на ОПГ ДпС-Герб и преминем към истинска правосъдна система. България им пожелава успех. Вождовете от Банкя и сараите да се местят в Дубай.
  —цитат от коментар 12 на web_2.0_vs._dc


  Като гледам Киро какви калинки назначава ....

 80. 81 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Добра публикация. Въпросът е дали е "промяна" , "подмяна" или "измама".

 81. 82 Профил на Daniela Kovacheva
  Daniela Kovacheva
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#25] от "LudLustrator":за 50% не съм сигурен за една година дали ще стане, но 20% е реалистично само от закриване на дублиращи се щатове. Ако ударно се започне с дигитализацията, до 1 година ще може да се планира следващия % съкращения на щатове.По-важно е да бъдат разкарани гербавите от администрацията.
  —цитат от коментар 34 на doctor.no


  И ти ли ще ходиш да работиш?

 82. 83 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6192 Неутрално

  Голямото предизвикателство ще бъде новите управляващи да се опазят от наплива на кариеристи, "калинки" и обикновени лапачи, които ще ги налазят, за да получат постове.
  __________________________________________________________________

  Кирил Петков е назначил подобна малинка, която вече е освободена:

  Съветът на директорите на Държавна консолидационна компания (ДКК) ЕАД освободи Ваня Караганева от длъжността изпълнителен директор. За краткия период, в който заема този пост, Караганева е извършила редица противозаконни действия и безотговорни бездействия, които нанасят сериозни финансови щети на ДКК, съответно на държавата и уронват престижа на Министерство на икономиката в качеството му на едноличен собственик на капитала на ДКК.

  https://stateconsolidationcompany.bg/2021/11/29/промени-в-управлението-на-дкк/

  ДБ: Време е да спечелим България
 83. 84 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Като са няколко партии е нормално да има пиперливи теми, които да останат за по-късно, но е факт, че правителство трябва да направим и по-добре поне да се свърши нещо отколкото нищо. Факт, че специално това за зърнопроизводителите го намирам за разумно, защото не може да произвеждаме в пъти повече пшеница отколкото ни трябва. Някой ще каже, че това е износ, но аз твърдя, че ако земята ни е хубава то може да садим култури, които никнат на по-малко места и да докарваме дори повече чужда валута в страната ако изнасяме примерно хмел, а не пшеница. Интересно на кой му е пречело това с дизбаланса на субсидиите

 84. 85 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Ами забелязва се определен спад от ентусиазма от преди изборите и започва изтрезняване.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 85. 86 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Промяната дойде,доста е рехаво към Гърция,миришат ви краката за там!Опашки имало,бавно ставало,ето другаря пРезидент ви оправи положението.И още хубави неща ви очакват,само бъдете живи и търпеливи!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 86. 87 Профил на Quandt
  Quandt
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Дневник, Дневник, откъде ги намирате тези либерални интелектуалци не знам...


  Вчера все пак си зададох въпроса в друг пост дали ще има някаква форма на отразяване на уволнението на Караганева от ДКК, която пророкът на ПППП назначи на този пост, но уви, все още тъне блажено редакционно мълчание. Медиапул отразиха, Офнюз също, дори Дир.Бг, но Дневник такива неудобни теми ги пропуска май. По-добре да рецитираме Милчева или Янакиев, трудно може да се сбърка с тях, нали...

  In Vino Veritas
 87. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Първо да видим, дайте им полагащите им се 100 дни, макар че Бойковия бардак трудно може да се оправи даже след години.

 88. 89 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6192 Любопитно

  Първо да видим, дайте им полагащите им се 100 дни, макар че Бойковия бардак трудно може да се оправи даже след години.
  —цитат от коментар 88 на Роси


  Колко пъти по 100 дни да им даваме на Кирил Петков и Асен Василев? 2 мандата служебни министри им разкриха картите.

  А сега в управлението ще изпълзят старите кадри на БСП, които не веднъж са доказали, че не стават за управници!

  ДБ: Време е да спечелим България
 89. 90 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Весело

  "Голямото предизвикателство обаче ще бъде новите управляващи да се опазят от наплива на кариеристи, "калинки" и обикновени лапачи, които ще ги налазят, за да получат постове. Административният капацитет на бъдещите управляващи не е висок, а ресурс трябва да намерят. Докато лидерите се разбират за компромисите, изглаждат несъгласията и разпределят креслата, желаещите напират като за шоу на талантите."
  *
  А, няма начин да няма наплив на калинки. Особено в провинцията, където открай време нещата се уреждат с връзки. На местно ниво много народ вече се е преориентирал от старите партии към ПП като по-перспективни.

 90. 91 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  Промяната дойде уважаема г-жо Милчева. Тук е! Благодарение на усмихнатия Кирил Петков за 6 месеца ББР е назад с половин милиард лева. Да, 500 000 000 лв е назад ББР управлявана от кадрите на Кирил Петков. А ДКК вчера уволни друг уникален кадър на Кирил Петков след като я забаначи пак с договори и далавери за половин милиард!!! За отличния финансист Асен Васелив само разгледайте дейноста му през 2013 г когато беше зам. министър, там един неща със сем. Лорер, агенция за чужди инвестиции, едни сертификати клас А......
  Сега целта им е евромилиардите да ги насочат не към икономия на електроенергия и топлина, а към преточването на доставки на фотоволтаици и уж производство на енергия. Тук кражбата ще е милиарди.
  Та промяната е тук и вече имаме резултати!
  Лек ден.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 91. 92 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  До коментар [#89] от "Полковник Паликъщов":

  ++ Чакам да изплува и Жан Виденов.....само Гечев и Масларова не стигат!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 92. 93 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Любопитно

  До коментар [#87] от "Quandt":

  Тая сладурана не е калинка, тя е марокански скакалец, като всичките кадри от съзвездието фирми и НПО-та на Кирил и Асен.
  Българи-юнаци ги избраха, сега ще гледат как се краде с милиарди!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 93. 94 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Весело

  До коментар [#92] от "chichka":

  Жан Виденов съвсем е луднал... Четох някакво интервю с него, такава объркана мисъл има този човек, че не е ясно какво иска да каже.
  А, да. И не иска да вижда и чува бившите си "другари". Май беше влязъл в някоя от многото компартии...

 94. 95 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Хората трябва да разберат, че е наивно да очакваш особена промяна за собствения си живот от политиците. 95% от тях не защитават българския национален интерес, а личния си, който често е "подчинен" на чужди сили.

 95. 96 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  До коментар [#92] от "chichka":

  Минчо Куралски също излезе от наФталина...Онзи ден даваше акъл по една ТВ др.ПремяноФ...Едно злокобно лице!!!Под сурдинка да кажа ...бившият зам фин.минестър Гати ал Джабури (милионер в зелено) също се е активизирал!Купува имоти и закъсали фирми ударно!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 96. 97 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  Промяната: https://breaking.bg/novini/natresoha-ni-otnovo-agentite-na-ds-i-komunisticheskite-kapaciteti-koito-ni-troviha-zhivota-i-kradyaha-mechtite-ni/

  А тук имиджмейкърите на тия двамата все ни пускат снимки как единият се хили безпричинно, а другият/другата го гледа втренчено и попива какви 'умнотии' е казал.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 97. 98 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1850 Весело

  До коментар [#94] от "pamela":

  ++ Жан го четох на две места, едни юмруци като нож, едни революции, масови разстрели... направо е станал Троцки.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 98. 99 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2110 Неутрално

  "По време на дебатите обаче се изясни нещо съществено - "Продължаваме промяната" категорично подкрепя запазването на България като държава с ядрена енергетика, тоест ще има нови мощности, вероятно на площадката на АЕЦ "Козлодуй". "

  Това би била добра новина, стига да не е пореден кьорфишек, защото разрешението да строим ядрени мощности се дава отвъд океана, а оттам ни показаха 3тия пръст.

  I Want To Believe
 99. 100 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  До коментар [#91] от "chichka":


  Оказва се, че новите другари я защитават с пълна сила, уволнението било неправилно!?
  https://www.mediapool.bg/vezieva-poiska-ostavkite-na-trimata-ot-gerb-v-rakovodstvoto-na-dkk-news329501.html
  в края на статията.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK