Ромските жени са в по-голям риск от насилие спрямо останалите

Всички помним несправедливо затворените ромски квартали през 2020 г. Така потенциалните жертви на насилие бяха не просто затворени с насилниците по къщите си, но и с ограничени възможности да търсят помощ.

© Юлия Лазарова

Всички помним несправедливо затворените ромски квартали през 2020 г. Така потенциалните жертви на насилие бяха не просто затворени с насилниците по къщите си, но и с ограничени възможности да търсят помощ.На 25 ноември, международния ден за борба с насилието над жени, в София и други градове в страната се проведоха протести срещу домашното насилие под мотото "Нито една повече". Същия ден се разбра за убийството на поредната млада жена от партньора й. "Дневник" публикува речта на Александра Георгиева, представител на Постоянната ромска конференция, произнесена на протеста.


Насилието е част от всекидневието ни. Не, не се съгласявайте с това, въпреки че толкова сме свикнали с него, че невинаги му обръщаме внимание. Това касае особено жените, които са подложени на различни видове насилие, но размерът на този проблем често остава скрит. Защото се възприема като нещо нормално, нещо лично и частно, нещо, за което не трябва да се говори.


По време на пандемията случаите на насилие върху жени в България се увеличиха драстично. Това вероятно е още по-вярно за случаите на насилие върху ромските жени, но нямаме данни, които да го потвърдят.
Всички обаче помним несправедливо затворените ромски квартали през пролетта и лятото на 2020 година, когато достъпът на нашата общност до здравни и социални услуги, както и взаимодействието с външния свят въобще, бяха силно ограничени на много места в страната. Така потенциалните жертви на насилие бяха не просто затворени с насилниците по къщите си, но и с ограничени възможности да търсят помощ.


Не е вярно, че насилието над жени е запазена марка на ромската общност - то се среща във всички етнически и социални групи. Вярно е обаче, че ромските жени са в по-голям риск от насилие: проучване на ООН в Сърбия от 2018 година установява, че над 90% от ромските жени са били жертва на някакъв вид насилие.


Част от причините за това вероятно са културни, доколкото общността ни ревниво пази културни практики, някои от които патриархални и вредни за жените. Но по-съществената причина е скъсаната връзка на доверие между общността и институциите.


Мога да дам пример - една близка позната от моето обкръжение беше малтретирана от съпруга й в рамките на 20 години. Тя постоянно прощаваше и се връщаше при него с надеждата, че нещата ще се променят в положителна насока, но НЕ: съвсем наскоро напрежението ескалира и нейният съпруг си позволи да окаже физически и психически тормоз освен над нея и над нейната дъщеря, която е малолетна. От понесените удари и от гледката да малтретират неговата майка детето бе психически разклатено и не знаеше на кой свят се намира известно време. Тогава моята позната се взе в ръце и подаде жалба в полицията, но уви институциите не предприеха никакви действия и мерки.


Ако ромските жени чуват от най-високата скамейка на властта, че биват описвани като "с инстинкт на разгонени кучки" (Валери Симеонов), как можем да очакваме, че ще имат доверие на същата тази власт да им окаже подкрепа при нужда?


Абсолютно необходимо е държавата да поеме отговорност и водеща роля в борбата с насилието, основано на пола. Но за да се подобри ситуацията на ромските жени, властимащите трябва да положат допълнителни усилия да изградят връзка на доверие между общността и институциите. Това може да се случи само когато се спре политическото демонизиране и неглижиране на ромите и се изпълнят отдавна направените обещания за подобряване на икономическото и социалното положение на ромската общност. В допълнение, необходими са специални мерки за превенция, информиране и подкрепа на жертви в ромската общност.


Искам да завърша с едно обръщение. Подиграват ни се, че в ромската общност използваме израза "братя и сестри". Но той показва принадлежност с общността, връзка на загриженост и доверие. Понеже чувствам принадлежност с всички вас тази вечер, ще се обърна към вас така:


Скъпи сестри, ромки и неромки, нека нито една от нас не позволява да бъде насилвана! Нека нито една от нас не позволява да бъде белязана физически или психически! Нека нито една не мълчи, когато има проблем!


Нека нито една не изпитва срам да говори за случващото й се! Нека нито една не се страхува да търси подкрепа!


Нито една повече!


Опре, Ромнялен! В превод от ромски: "Напред, ромски жени!".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 924 Весело

  Ма недейте така, ще вкарате БХК-то в голяма екзистенциална криза. Те хем бранят "етническите и културни" права на ромите, хем бранят правата на жените. Сега, ако ромите имат културни особености да бият жените си, пък жените имат право на защита от насилие, кое право ще се ползва с приоритет? И кого да бранят БХК по-напред - ромите, или жените им?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Лека-полека ще си дойдем на думата. Бъдете по-точни - всички мюсюлмански жени, а ние в България имаме много. Да, повечето ни цигани са мюсюлмани, но и останали не им отстъпват. Да не забравяме, че мюсюлмани у нас са още турците, помаците и придошлите. Там е над 90-95% насилието над жени. Все пак това им е културна особеност.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  От страна на българските мъже нали? Както знаем от ДВ и БХК българскитемъже са в исновата на всички злини и трябва да се наврат в миша дупка.

 4. 4 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 652 Весело

  ....Ромските жени са в по-голям риск от насилие от останалите....

  Според БХК, това е така защото български мъже, вместо джентълменски да им благодарят, ги биели когато ромските жените им крадат портфейлите в автобусите или в метрото.

 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#2] от "1908":

  Е щом Мохамед така иска ...

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  В статията една циганка се оплаква, че циганите много лошо биели жените си и респективно циганките имали нужда от това държавата да ги защитава.
  Предлагам във връзка с това във всяко циганско семейство да има по един полицай, който денонощно да бди за това да не бие циганинът циганката.
  След като им се раздадоха апартаменти, дава им се доживот социал, има право на безплатен превоз в градският транспорт, вече е време да им се даде и безплатен бодигард...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#4] от "nhh18551388":

  Според БХК, това е така защото български мъже, вместо джентълменски да им благодарят, ги биели когато ромските жените им крадат портфейлите в автобусите или в метрото.

  Споко идва ново поколение. Като с македонците. Вместода ги бием през ръцете че ни джебчийстват история новото поколение вика - айде сега голяма работа. Дай да гледаме напред и да се споразумеем колко от портфейла да им оставим

 8. 8 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 280 Неутрално

  България трябва да сключи договри с африкански, латиноамерикански и южноазиатски държави и да изселва насилниците там. Така за нула време ще останем без цигани и мюсюлмани. От това автоматично следва, че престъпността ще падне с 99%, парите за издръжката им ще отиват за растеж...

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#8] от "1908":

  Аз мога да кажа и имената на най- крадливите цигани - братя Домусчиеви, Бобокови, Гочоту, Черепа, Шиши, Доган

 10. 10 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#4] от "nhh18551388":Според БХК, това е така защото български мъже, вместо джентълменски да им благодарят, ги биели когато ромските жените им крадат портфейлите в автобусите или в метрото.Споко идва ново поколение. Като с македонците. Вместода ги бием през ръцете че ни джебчийстват история новото поколение вика - айде сега голяма работа. Дай да гледаме напред и да се споразумеем колко от портфейла да им оставим
  —цитат от коментар 7 на blondofil


  Трябва да възприемем идеите на прогресивна Калифорния - нали там бяха, че кражба до 1000 долара не било кражба даже .....

 11. 11 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 939 Неутрално

  За мен те са в постоянен риск от всякакво естество. И продължаваме да търсим отговор за тяхната интеграция. Банална дума но е така.

 12. 12 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 506 Любопитно

  "Ромските жени са в по-голям риск от насилие спрямо останалите"

  Нещо не ми стана ясно кой конкретно насилва ромските жени.
  Ромските мъже, мъже с друг произход или нещо друго се има предвид?

  Ако насилниците са ромските мъже припомням, че ромските жени са майки на ромските мъже и както ги възпитат - така ще се отнасят с ромските жени-съпруги по-натам по веригата.

  Ако случаят е друг кажете, ще се предложат други мерки. :)

 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lilith":

  "Всички обаче помним несправедливо затворените ромски квартали през пролетта и лятото на 2020 година, когато достъпът на нашата общност до здравни и социални услуги, както и взаимодействието с външния свят въобще, бяха силно ограничени на много места в страната. Така потенциалните жертви на насилие бяха не просто затворени с насилниците по къщите си, но и с ограничени възможности да търсят помощ."

  Циганите били насилници, а циганките жертви на насилие.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 14. 14 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 714 Весело

  Това заглавие почти пропуква леда на политкоректността.

  "Ромските жени са в по-голям риск от насилие спрямо останалите" -> "Ромските мъже бият повече спрямо останалите" :-)

 15. 15 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Весело

  Ахахаха, сериозно ли? Ми кво правим сега с БХК ? Нали ако полицията предприеме мерки ще има рев , че тормозят малцинствата!Спомням си позицията им за покупко продажба на млади момичета, в която твърдяха, че това били особености на етноса..

  Sic transit gloria mundi
 16. 16 Профил на Yadada
  Yadada
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ромите са такива, защото българите сме такива. Не можем да ги научим на друго, такъв пример им даваме.

  БКП = БСП = СДС = ДПС = НДСВ = ГЕРБ = Мафия! The Revolution Will Not Be Televised
 17. 17 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1140 Любопитно

  До коментар [#2] от "1908":

  "Там е над 90-95% насилието над жени. Все пак това им е културна особеност."

  Тъй ли? В 90-95% от случаите на насилие над жени насилникът е мюсюлманин? Или в 90-95% от мюсюлманските семейства в България има регистрирано насилие над жени? Хайде да ни дадеш източник за която и да е от тези информации? В противен случай ще считам, че лъжеш.

 18. 18 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1483 Весело

  До коментар [#16] от "Yadada":

  Ма естествено...В Европа са като европейците, предполагам...Напрао нема разлика..

  Sic transit gloria mundi
 19. 19 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  стига ве!
  тва не е ли стереотип , пришиван към ''клишетата'' за циг...пардон, ромската общност ?

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  В Исляма..... Жената е цвете.....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Иосиф Давыдович
  Иосиф Давыдович
  Рейтинг: 629 Неутрално

  България трябва да сключи договри с африкански, латиноамерикански и южноазиатски държави и да изселва насилниците там. Така за нула време ще останем без цигани и мюсюлмани. От това автоматично следва, че престъпността ще падне с 99%, парите за издръжката им ще отиват за растеж...
  —цитат от коментар 8 на 1908


  Не знам коя страна ще ги вземе? Може би ще е по-лесно да се наемат тайно в Германия Белгия, т нар. ромски модератори, които да ги уреждат със социал и социално жилище...Да им се плати едноосочен билет свързват се с модератора , който да ги поеме и да ги води по институции....

  Пока я ходить умею, Пока глядеть я умею, Пока я дышать умею, Я буду идти вперёд!
 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4144 Неутрално

  Въпрос на манталитет!

 23. 23 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1140 Любопитно

  До коментар [#8] от "1908":

  "Така за нула време ще останем без цигани и мюсюлмани. От това автоматично следва, че престъпността ще падне с 99%, парите за издръжката им ще отиват за растеж..."

  Моооля?! Хайде да дадеш доказателства, че нивото на престъпност сред българските граждани-мюсюлмани е необичайно високо?

 24. 24 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4144 Любопитно

  До коментар [#1] от "majorman":

  Те "братовчедите" разбират само от бой, бъркане в джобовете и правене на деца!

 25. 25 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  Това заглавие почти пропуква леда на политкоректността."Ромските жени са в по-голям риск от насилие спрямо останалите" -> "Ромските мъже бият повече спрямо останалите" :-)
  —цитат от коментар 14 на irobot


  Недей лъжи така, никъде в стаята не се уточнява кой бие "ромските" жени .... най-вероятно ги бият гадните и лоши български мъже - фашисти, расисти и дискриминатори .... както знаем, "ромитИ" могат да бъдат само жертва, те никога не носят вина за нищо, винаги хрисими и страдащи от вечна дискриминация .... даже много искат да учат, дори вишУ, обаче ние, българите фашисти и расисти, не им даваме .... за капак, ходим по гетата им и бием жените им ....

 26. 26 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  В Исляма..... Жената е цвете.....
  —цитат от коментар 20 на eti mehter


  Да, турската жена що бой и смърт е преживяла ....

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonimnii":

  В циганския катун тартура може да е мъж, но дори и той се съветва с жена.
  Най често това е най възрастната циганка в катуна.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  "Част от причините за това вероятно са културни, доколкото общността ни ревниво пази културни практики, някои от които патриархални и вредни за жените. Но по-съществената причина е скъсаната връзка на доверие между общността и институциите."
  *
  На побоя над жените "културна практика" ли му казват? И по-надолу:

  "Това може да се случи само когато се спре политическото демонизиране и неглижиране на ромите и се изпълнят отдавна направените обещания за подобряване на икономическото и социалното положение на ромската общност. В допълнение, необходими са специални мерки за превенция, информиране и подкрепа на жертви в ромската общност."

  Кой каквото и да ви говори, накрая става дума за пари. Държавата да подобри икономическото и социалното положение на ромите, т.е. да се изхарчат още пари без гаранция за постигане на краен резултат и без никакви задължения от страна на ромите като например да се образоват, квалифицират и намерят работа както останалите граждани.

 29. 29 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  "Мога да дам пример - една близка позната от моето обкръжение беше малтретирана от съпруга й в рамките на 20 години. Тя постоянно прощаваше и се връщаше при него с надеждата, че нещата ще се променят в положителна насока, но НЕ: съвсем наскоро напрежението ескалира и нейният съпруг си позволи да окаже физически и психически тормоз освен над нея и над нейната дъщеря, която е малолетна. От понесените удари и от гледката да малтретират неговата майка детето бе психически разклатено и не знаеше на кой свят се намира известно време. Тогава моята позната се взе в ръце и подаде жалба в полицията, но уви институциите не предприеха никакви действия и мерки."

  Е-хаааа, чудесен пример за мозъка на грантоядите. Някакви си 20 години малтретирана, ама съвсем наскоро напрежението ескалирало и съпругът си позволил да окаже психически и физически тормоз... Последно, кое от двете, някой яко послъгва и си измисля май...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 30. 30 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2523 Неутрално

  До коментар [#28] от "pamela":

  Забележи, никъде не се говори самите "роми" да направят нещо, да положат усилие за нещо .... за каквото и да е. Все някой друг им е длъжен. Все някой друг трябва да върши нещо вместо тях.

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Не любиш ме, но аз те любя, а щом те любя, пази се

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonimnii":

  Думата катун идва от hatun......жена или роднина на владетеля....
  Императрица....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на just
  just
  Рейтинг: 523 Неутрално

  И как разбрахте , че насилието драстично се било увеличило, след като самите вие твърдите,
  Че няма данни които да потвърдят това?

 34. 34 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  И как разбрахте , че насилието драстично се било увеличило, след като самите вие твърдите,Че няма данни които да потвърдят това?
  —цитат от коментар 33 на just


  Е, хайде сега, щом грантаджиите го казват, няма начин да не е вярно. Грант даден, грант приет, спонсора доволен...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 35. 35 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#30] от "Alex Ivanov":

  Така де. Изкарват се жертви на обстоятелствата: несправедливо били затворили ромските махали... След като не спазват санитарните норми ще ги затворят, я!
  Нито дума за това, че момичетата ги продават като добитък, че ги женят по на 12-13 години или че домашното насилие се толерира и от жените в семейството, когато е насочено срещу снахата, например.
  Тази липса на елементарна обективна оценка на ситуацията и обвиняване единствено на мнозинството и държавните институции не носи никаква полза за приобщаване и интеграция.

 36. 36 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4900 Неутрално

  Никаква конвенция и закони не могат да спасят ромските жени от пияните им мъже

 37. 37 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Всички мъже роми пият и затова бият и жените си

 38. 38 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#16] от "Yadada":

  Не е е съвсем вярно.
  Това, че циганите са деградирал, генетично увреден етнос е видимо и без специални психически и медицински изследвания. Проблемът на България и българите е липсата на организирано общество, от там и на силна държава, която, като инструмент на обществото, да контролира увредената популация и да минимизира ефекта от съществуването ѝ.

 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Знаете ли защо няма смесени бракове на българи с циганки.Не че българите са ксенофоби,а защото циганките още на 13-14 години вече живеят с някой циганин.Които ги третират като добитък.

 40. 40 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#16] от "Yadada":


  Ромите са такива, защото българите сме такива. Не можем да ги научим на друго, такъв пример им даваме.
  —цитат от коментар 16 на Yadada


  Ти колко пъти опита да ги научиш на нещо? :-)

 41. 41 Профил на just
  just
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Трудов ден на един средностатистически римлянин:
  1.Пия
  2.Бия
  3.Е...

 42. 42 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Голуем пробем 'начи , как ли ше заспя довечера ..

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 43. 43 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Голуем пробем 'начи , как ли ше заспя довечера ..

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 909 Любопитно

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  А ако "случайно" това цвете изневери на мъжа си....какво става, Ети...а....?

 46. 46 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 909 Любопитно

  До коментар [#43] от "schwimmwagen":

  ...стига бе....не можно де е вярно това...циганките да бъдат повече побийване от другите....

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До коментар [#45] от "chedeuvre":

  А защо непременно трябва да изневерява?

  Bukalemun
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Че това кого може да учуди, това всички го знаят.

 55. 55 Профил на yzc341083545
  yzc341083545
  Рейтинг: 400 Неутрално

  А такава омраза се лееше от дневник към циганите щото не гласуват за правилните партии. ех либерали.

 56. 56 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Това заглавие бие на здрава дискриминация!
  Разбира се, ако не се окаже, че "цялото ни общество" причинява това насилие и трябва да се вземат мерки на общо основание, както повелява политическата коректност.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#28] от "pamela":

  Не зная дали повечето във форума ще осъзнаят същността на вашия текст. По стечение на обстоятелствата в периода 1998-2003 координирах проекти свързани с подготовка по въпросите за женското лидерство и противодействие на насилието финансирани чрез грантове от федералното правителство на САЩ за жени в лидерски позиции от бившия СССР. Това ми даде възможността да получа една по-обща представа за обществото.
  Ако някой си мисли, че в богатите семейства такова насилие отсъства, то дълбоко се заблуждава. Просто жените от такива семейства имат средствата да отидат на хотел за седмица или две и да ползват допълнителни медицински и козметични услуги. При бедните спасението е в специалните "приюти" (shelters). Затова и адресите на тези приюти се пазят в тайна и се изисква специално разрешение за посещения - страхуват се от агресивните представители на "силния пол" от тези обществени прослойки.
  Но, какво да правят тези бедни жени след като белезите попреминат, къде да отидат? Много често те нямат никаква професионална подготовка, нито източници на доходи за да издържат себе си и децата.

 58. 58 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Иначе няма страшно - шведските жени напоследък също са в по-голям риск от насилие, спрямо останалите:
  https://www.humanrightspulse.com/mastercontentblog/domestic-violence-rising-in-sweden-has-the-swedish-model-failed

  От ББС с половин уста намекват, че това можело да се дължи на мигрантите, ама полицията не водела такава статискита. Така че по-добре политкоректно да замълчим и да заметем проблема под килима.

  Отнемане на имуществото на всеки, който не е жигосан с COVID "ваксина"!
 59. 59 Профил на Герберска Мутра
  Герберска Мутра
  Рейтинг: 356 Неутрално

  Да те направим ромка лельо ?

 60. 60 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3189 Весело

  До коментар [#20] от "eti mehter":

  "В Исляма..... Жената е цвете....."
  ===========
  Затова бива откъснато.

  Еретик
 61. 61 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Весело

  До коментар [#60] от "Костадин Иванов":

  Защо, а букет от цветя в семейството? :-)

 62. 62 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Весело

  Жената ясно е казала, че част от причините са културални. Всъщнос, преценката на озверелите булгаристанци не е обективна и никога не е била, защото никога не са признали за системния и обществен расизъм, който е крещящ.
  —цитат от коментар 52 на Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ


  Такъв расизАн цари тука Стюпид - бедна ти е фантазията. Понеже от януари си оправям къщата (белким за една година стане) и работя ежедневно с майстори - там си личи расизАна. Примерно един варненски щях да го изгоня с шутове. Наше момче - и той като тебе ходил по студентски бригади. Българче имам предвид. Иначе почти година всеки ден бачка Ибрям Али, накратко "Ибро", айтоски "турчин". Бачка да си е..е майката, помага с каквото може освен това - днеска понеже ме мързеше да си чистя колата от снега даже купи цигари и натурален сок, след като пет пъти поне му казах да не отива само за това (и не отиде само за това, щото тия хора не са слабоумни). Вчера като му разказвах как съм се изгърбил да помагам на майка ми в събота да си носи някакви неща ревна гороломно "Абе началник, що не звънна да дойда бе! С буса щях да дойда!". Та как точно си мислиш, че Ибро интернализира моя безспорен "расизъм"? Не е за парите, повярвай ми - плащам си на фактури за свършена работа, с ДДС, не на майсторите.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Любопитно

  До коментар [#63] от "Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  Че твоите обобщения на каква база са? Ако ти тука постнеш някаква меродавна статистика, която ти подкрепя глупостите, обещавам цала София-област да разбере. Ама няма. При тебе всичко е "защото никога не са признали за системния и обществен расизъм, който е крещящ.". Щото ти - Стюпида от форума така си казал. Всички знаели, всички виждали - само ти виждаш приятелю. Аз не.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 65. 65 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Любопитно

  До коментар [#63] от "Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  Ти сега да не се обиди, че те сравнявам с варненски плочкаджия? Недей бе - оня поне плочки слагаше. Ти просто си излишен.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 66. 66 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#57] от "daskal1":

  Това е проблемът на всички жени без образование и собствени доходи, жертви на насилие, че са напълно зависими от мъжете си и търпят всякакави издевателства защото няма къде да отидат и с какво да се издържат.
  Какво трябва да се направи? Да се осигурят защитени общежития на тези жени, където да могат да живеят докато си намерят работа. Може да им трябва повече време да изкарат някакви курсове и да се квалифицират.
  Най-важното е да имат възможност да напуснат насилника.
  За съжаление много жертви на домашно насилие търпят къде от срам, къде с надежда, че нещата ще се променят. Докато жената сама не реши, че трябва да напусне насилника, много малко може да й се помогне.

 67. 67 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Ромските жени са в по-голям риск от насилие спрямо останалите
  ==================
  Нищо не може да се направи.
  Културни особености...

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#66] от "pamela":

  Съгласен. Трябва да се мисли и за децата, така че е доста по-сложно от обикновено общежитие, та дори формално охранявано. После, как при нашата култура да се запази в тайна адресът на подобна институция?
  И все пак ще споделя, че има една част от тези жени, които са възпитани с разбирането "бие, значи ме обича", колкото и странно да звучи това.
  Друг проблем е приетото у нас изолиращо определение "циганска работа", в смисъл на "оставете ги, при тях е така, да се оправят сами". Реакцията в махлите, когато войнствени мъже групово се нахвърлят да бият медицински персонал, или социални работници също не дава някакви надежди за оптимизъм.

 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#67] от "atmanpg":

  Бедността никъде не е добра почва за човешки отношения...

 70. 70 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Те и самите ромски жени предизвикват повече агресия в мъжете си.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Докато жената сама не реши, че трябва да напусне насилника, много малко може да й се помогне.
  —цитат от коментар 66 на pamela


  Може, може. Ама със сигурност неприемането на Истанбулската конвенция прави точно обратното на това.

 73. 73 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  По принцип ежедневното близко общуване с ромове води до повишен риск от насилие

 74. 74 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#72] от "Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  Хехехехе, умнокрасивитета въртите, сучете и пак - пляс пляс педалите :)

  Ама НАНАЙ :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 75. 75 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#67] от "atmanpg":Бедността никъде не е добра почва за човешки отношения...
  —цитат от коментар 69 на daskal1


  Бедността е в голяма степен въпрос на избор.
  В нашият случай - на манталитет и възпитание.

 76. 76 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Когато човек е прост и неук е нормално да се държи, като кроманьонец.

 77. 77 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  До коментар [#71] от "Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  Не се сещам за по-голям расист от теб.
  Расист по отношение на българите.

 78. 78 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#72] от "Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  Ако се разследва и наказва всеки акт на домашно насилие независимо дали жертвата е подала жалба или не. Това може да стане ако при следи от побой медицинските лица уведомят прокуратурата.
  Остава обаче проблемът, че жертвата не винаги е готова да свидетелства срещу насилника. За мене е непонятно такова поведение, но хора има всякакви...

 79. 79 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Весело

  До коментар [#71] от "Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  Интересно че даваш за пример форума. Има ли случай аз да съм се изказвал расистки за ромите или турците? Няма. Виж ти редовно се изказваш така за тях. Айде - питай "кога?". дебнем на пусия с няколко твои лафа за гласуването им. Давай - make my day!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 80. 80 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Весело

  До коментар [#78] от "pamela":

  За съжаление съм го виждал с очите си. Непонятно е, да. И не говоря за милиция и т.н. Идва брата на мацката - мъж 2 метра, 150 кила, гледащ на кръв - "Ти ли ще биеш сестра ми бе, боклук!". Мацката посинена от поредния бой се нахвърля на брат си, за да защити бета-мейла тежащ около 50 кила с нокти и лафове от типа "Мразя те, махай се...". После в медиите пишат "жертва", "Ганьо" и т.н.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 81. 81 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2066 Весело

  Всички мъже роми пият и затова бият и жените си
  —цитат от коментар 37 на Сд


  А не ромите са пълни въздържатели.

 82. 82 Профил на ykv43523606
  ykv43523606
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Кои жени? Те там от 10 годишни са вече жени и готови за мъжене...

 83. 83 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 909 Любопитно

  До коментар [#49] от "eti mehter":

  Не бе, Ети....живота е шарен....духа може да бъде силен, а тялото е...."слабо"....винаги може да пожелае нещо различно...............
  Не ли...?

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#72] от "Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":Ако се разследва и наказва всеки акт на домашно насилие независимо дали жертвата е подала жалба или не. Това може да стане ако при следи от побой медицинските лица уведомят прокуратурата. Остава обаче проблемът, че жертвата не винаги е готова да свидетелства срещу насилника. За мене е непонятно такова поведение, но хора има всякакви...
  —цитат от коментар 78 на pamela


  Със сигурност неприемането на ИК, демек демонстративното нехайство на българското общество и политическа класа към насилието над жени, няма да помогне жените да добият повече смелост за да свидетелстват. И обратното - ако не се беше получила идиотската пропаганда с ИК, и отхвърлянето й, то все щеше да има жени, които да добият достатъчно увереност. В крайна сметка, мисълта, че си обречена със сигурност играе роля. Това е и мнението на НПО работници, които се занимават с подобни случаи и са много наясно с това, че психиката на жертвата също спомага в доста случаи. Време е хората да осъзнаят, че тия хора са по-наясно от теб и мен за какво иде реч. Ама нали НПО-тата и те са мръсна дума вече... Изобщо, батакът е пълен в нашата родина за всичко.

 86. 86 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Весело

  До коментар [#84] от "Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  Да бе майка - всички знаем че си лепиш етикети на общо основание.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 87. 87 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  БХК раждането на 14 години ли го счита за насилие? Ами нека го спре. Не виждам ромските жени да искат да учат и да работят, за да са по-независими. Искат да се женят и мъжете да ги гледат.

 88. 88 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Весело

  До коментар [#85] от "Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  Кои бе майка? Дай имена и адреси. Може пък и да ги познаваме. Коя е най-голямата специалистка по домашно насилие, която освен с майка си и котка с друго живо същество не е живяла? Давай - пак те дебна обаче. :D

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 89. 89 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Не ги бият, щото ги купуват жените и ако избяга, трябва друга да купува.

 90. 90 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  До коментар [#85] от "Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  Психиката на жертвата не само "помага" на насилника да продължи с насилието, а по принцип възпрепятства съдебното преследване на домашното насилие.
  Как иначе си обясняваш, че и в западни държави, където няма търпимост към домашното насилие има жени, които живеят с години с насилниците си? Ако се оплаче, ще получи помощ, ще бъде настанена в защитено общежитие и ще се погрижат за нея. Насилникът ще получи ограничителна заповед и ако продължава да тормози жертвата, ще влезе в затвора.
  Тъжната истина е, че жертвата трябва активно да съдейства за изобличаването и осъждането на насилника, а много жени цял живот живеят в насилие без да смеят да направят нещо за себе си и да се освободят от робството, с което се примиряват.

 91. 91 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  За тая работа, ако са дадени пари, съм категорично против.
  Аз безплатно щях да извадя само вицовете от мрежата.

 92. 92 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#85] от "Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  пак им се връзваш.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#90] от "pamela":

  Въртим се в кръг. Мога и аз да повторя същото, което казах, както направи ти, но мисля да спра тука - няма смисъл.

 95. 95 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Весело

  До коментар [#93] от "Сенсей НАНАЙ Бял кон НАНАЙ":

  " Това е и мнението на НПО работници, които се занимават с подобни случаи и са много наясно с това, че психиката на жертвата също спомага в доста случаи. "

  Дай имена. Не ме интересуват генерализациите ти. Кой казва това, което ти твърдиш, че казва? Именце дай.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Е, и аз веднъж да съм 100 % съгласен със статия в Дневник. Ама защо ДБ не тръгнат из ромските квартали и да спрат наркоманията, лихварството, заробващия хазарт и неимоверното насилие над жените? Само статии не стига!

 98. 98 Профил на kcq33617839
  kcq33617839
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Кой се вълнува от рИмляните? Да се оправят по между си и да не занимават хората.

 99. 99 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Памела, Памела, изобщо не знаете, ако сте ромка КАКВО Ви чака. Колкото и да сте умна, сте наивна за реалността в ма,алата. Имам добър познат от етноса, който кара насила жена си да проституира. Мисля, че и да продава едни вещества. Бил я купил, ясно ли Ви е какво означава това?

 100. 100 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  БХК раждането на 14 години ли го счита за насилие? Ами нека го спре. Не виждам ромските жени да искат да учат и да работят, за да са по-независими. Искат да се женят и мъжете да ги гледат.
  —цитат от коментар 87 на ggot


  Не съм сигурен, дали действително не искат да учат и работят.
  Но за да го направят, трябва да излязат от гетото, в което са всичките им роднини и приятели.
  Това не е лесен избор за едно дете на 14 години.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK