"Чужд език". Как изглежда българската миграция в Германия, ако я описва социолог

"Чужд език". Как изглежда българската миграция в Германия, ако я описва социолог

© Анелия НиколоваТекстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Възпирана, прикрита, невидима (verhindert, verdeckt, unsichtbar) - това са трите думи, с които Марина Лякова описва трите големи периода в българската миграция в Германия - от началото на социализма до неговия край, от 1989 г. до влизането на България в ЕС и от 2007 г. до днес.


Книгата е издадена от издателство "Шпрингер" в края на миналата година.
Изследването е не само първото по рода си. То е важно и заради това, че изважда на показ феномена на "невидимите българи". И че това става точно в момент на засилена рефлексия в германското общество към него самото като мигрантско общество.


Изследването вероятно ще даде тласък и на други подобни проекти.


От 2018 г. в Кьолн е факт първият, все още виртуален, музей на миграцията в Германия - Домид. В него българската миграция не присъства като предмет или история - с изключение на една вещ - тениската на убития в Ханау през 2020 г. при расистки атентат Калоян Велков, дарение от братовчедка му Васка Златева.


Тази липса и тази невидимост на българите в Германия са едно от предизвикателствата, които провокират Марина Лякова да се задълбочи в темата.


Марина Лякова е доктор на социологическите науки и научен сътрудник в института за трансдисциплинарни науки в Университета в Карлсруе. Върху хабилитационния си труд за миграцията и мобилността работи от 2014 г.


"Когато дойдох в Германия, започнах да работя в Института за изследване на Турция в Университета в Есен, който се занимаваше с турската миграция, така изобщо навлязох в темата миграция. В някакъв момент започнах да си давам сметка, че за България няма написано абсолютно нищо. Има за полската, руската и т.н. И започнах да се ровя. Имаше много малко неща, една-две работи, които по-скоро със статистика се бяха занимавали."


Това е първата й голяма изненада. Втората - колко различна е самата миграция.


"Ние всички казваме "българите в Германия", ама то няма такова нещо. Това са различни поколения, които имат съвършено различни представи за света, съвършено различни ценности и биография и миграционен път, така да се каже."


"Така че за мен това е най-важното послание - че има три периода и много различни типове български мигранти в Германия."


"Тези, които много искат да дойдат, но не могат"


Първият период - това е предотвратената или спряната миграция, пояснява Марина. Има интересни архивни документи как българската държава е ограничавала възможността да се излезе от страната.


Според нея периодът на социализма е "един много странен период", по някакъв начин е имало пропускливост. Това е нещо, което много я изненадва.


"Аз в първия момент имах стереотипа, че заради Желязната завеса никой не е могъл да излезе от България. Обаче не е така. Като се порови малко човек в темата, вижда, че има хора, които са излизали, и са излизали многократно. В крайна сметка това е бил механизъм за подбор, за селекция и контрол. Това се променя много в различните епохи на социализма.


През 50-е и 60-е години излизат тези, които е абсолютно ясно, че никога няма да се върнат. Защото това е бягство буквално, или бягство в свободата. Думата "невъзвращенец" е създадена от комунистическата пропаганда. Особено 50-е години темата за вражеската миграция е много силна."


"Хората са заминавали с такива нагласи - че България вече не съществува на картата. Което не е точно така, защото като вземат немско гражданство, и тези хора вече са могли да пристигнат в България."


"Големите разлики в този първи период на социализма са две - едната е между тези, които са ходили в Източна, и тези, ходили в Западна Германия. В ГДР е малко по-свободен режимът, особено през 80-е години. И втората - "в тази прочута епоха на Людмила Живкова изведнъж много културни дейци започват да ходят на обмени, на конференции. Аз това не го очаквах, но то си е било механизъм за контрол, не [проява на] свобода."


Вторият период: "забулената" миграция


"Исках да използвам израза "опакована", по Кристо и неговите работи", казва Марина Лякова - между другото, също социологически термин, метафора, която професор Георги Фотев въвежда в книгата си от 1994 г. "Другият етнос" - "опакованото общество".


"Но беше много трудно да се преведе на немски тази игра на думи. Става дума за тази скрита, опакована миграция, която не се разпознава като такава, защото немската страна ограничава миграцията през 90те години".


"В тази втора част разглеждам различните биографични пътища - как въпреки това, че не могат да мигрират, хората го правят. Някои подават молби за убежище, други сключват бракове, трети намират някаква работа, студенти. 90-е години и до началото на 2000 г. броят на българските студенти е огромен, мисля, че през 2002 достига рекорд от 12 хиляди записани на година. Българските студенти са на второ място след китайските. Много хора се записват студенти, за да могат по някакъв начин да работят, да живеят тук."


Третият период: невидимата емиграция


След влизането на България в ЕС всички граници падат, особено след 2014 г.


В Германия в момента има около 380 хиляди български граждани, без тези, които са взели немско гражданство.


"Това е голяма група българи, но абсолютно невидими, неразпознаваеми. Единственият проблем, през който [обикновено] се мислят българите, е проблемът с ромите в Дортмунд или Дуйсбург. Което е тъжно, разбира се, но като цяло българите са една абсолютно невидима диаспора, защото е безпроблемна - от гледна точка на държавата."


Марина Лякова отбелязва и появата на абсолютно нов тип мигранти след 2014 г.


"Едната група отчасти прилича на турската гастарбайтерска миграция от 60-е години, но само отчасти. Голямата разлика е, че това все пак не е междудържавен договор и че тези хора все пак са свободни да си тръгнат по всяко време. Много голяма част от тях не живеят тук постоянно, нямат постоянни адреси. Те живеят в България, идват примерно за 8 месеца строителна бригада, наети са от българска фирма, нямат никакви права, живеят в някакви бараки, тези хора са като роби. И се връщат в България, строят къщи, ремонтират."


Другият типаж нови мигранти е коренно различен.


"Хора с квалификации, на високи нива в йерархиите на големи компании, със страхотни кариери. Германия им е, примерно, пета миграционна спирка, след като са били в Америка, Канада... Всякакви биографии има. Много е разнообразна миграцията и това е едно младо поколение, което направо ти взима ума - стоят тука една година, после се местят... Те са и със съответните професии, разбира се. Страшно мобилни, свободни хора."


Бъдещето: ромите няма да се върнат


Прогнозата на самата Марина е, че в някакъв дългосрочен хоризонт тази трудова миграция, по-ниско квалифицираната, ще намалее.


"Защото тенденцията в България е все пак стандартът да се покачва, бавно, мъчително, но все пак се качва. Така че тези хора ще се приберат в България. Малко по-различна е ситуацията с ромите, защото те няма да се върнат. Защото тука наистина се чувстват много по-добре, отколкото в България. Няма смисъл да говорим защо се чувстват по-добре. Не става дума само за социални плащания, а изобщо за цялото отношение на обществото. Това, което те в България не получават, е това внимание. Затова мисля, че те са последните, които ще се върнат в България. Моите впечатления са, че те доста добре вече се справят, битово устроени, намират си професии, работят."


Самата Марина Лякова е от поколението, което идва в Германия след края на социализма, през 1993-та година, като студентка на едномесечен курс по немски език в академичен обмен.


"Не беше планирано да оставам", казва тя, "но така стана."


Още си спомня телефонните карти от 12 и 50 марки и чакането пред телефонна кабина, за да се обадиш вкъщи. На емоционално ниво интересът й към миграцията вероятно идва от нейната семейна история. Баба й и дядо й, по бащина линия, са бежанци от Тракия.


Германия от разделение до обединение
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

А другата й баба, по майчина линия, завършва през 1923-та година консерваторията в Мюнхен. Там се запознава с дядо й, германец, който научава български и идва с нея в България като фармацевт.


"Цялата студентска компания в Мюнхен са били българи - Елисавета Багряна, Николай Лилиев, Дечко Узунов Дядо ми до такава степен се мотивира да учи български, че после става дори преводач и превежда като хоби български автори на немски език, например Йовков, има дори издадени преводи в литературната периодика, пазят се в семейния архив."


"Но това е тема за роман", усмихва се тя и добавя: "За мен немският беше чужд език."

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Малко по-различна е ситуацията с ромите, защото те няма да се върнат. Защото тука наистина се чувстват много по-добре, отколкото в България. Няма смисъл да говорим защо се чувстват по-добре. Не става дума само за социални плащания, а изобщо за цялото отношение на обществото. Това, което те в България не получават, е това внимание. Затова мисля, че те са последните, които ще се върнат в България. Моите впечатления са, че те доста добре вече се справят, битово устроени, намират си професии, работят."
  ====
  Най-сетне една хубава новина. За Германия, разбира се. Ромите няма да я напуснат.

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alex Ivanov":

  Е, явно като не сте съгласен с някого той е марксист и неокомунист. Нито сте чел изданието, нито познавате жената лично и публикациите и, съдите от един не съвсем добре изгладен текст.
  А че имаме една "невидима" емиграция в Германия отдавна е факт. Дори един от дядовците от моя род в началото на 1930-те следва в Германия, завършва, жени се за германка, съдават семейство и прави много успешна професионална кариера. Има и други образовани представители на родата които през разни периоди на 1970-те и 1980-те успяха да емигрират и се интегрираха чудесно, с успешни кариери и семейства там.
  Разбирам, че да се пише за цигански проблеми е по-успокояващо за някои от новата имиграционна вълна, но хайде да си спомним и за лекаря Чирков, който беше циганин, но с образование и който дойде от Германия за да направи школа в България.

 4. 4 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Малко по-различна е ситуацията с ромите, защото те няма да се върнат. Защото тука наистина се чувстват много по-добре, отколкото в България. Няма смисъл да говорим защо се чувстват по-добре. Не става дума само за социални плащания, а изобщо за цялото отношение на обществото. Това, което те в България не получават, е това внимание. Затова мисля, че те са последните, които ще се върнат в България. Моите впечатления са, че те доста добре вече се справят, битово устроени, намират си професии, работят."====Най-сетне една хубава новина. За Германия, разбира се. Ромите няма да я напуснат.
  —цитат от коментар 2 на Nedyalko Lazarov


  А дано,ама надали. Като гледам циганите какви големи къщи строят,надали имат намерение за постоянно да останат в чужбина и конкретно в Германия. По-скоро българите късат всяка връзка с България второто и особено третото поколение.

 5. 5 Профил на Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Рейтинг: 775 Весело

  "Хора с квалификации, на високи нива в йерархиите на големи компании, със страхотни кариери. Германия им е, примерно, пета миграционна спирка, след като са били в Америка, Канада... Всякакви биографии има. Много е разнообразна миграцията и това е едно младо поколение, което направо ти взима ума - стоят тука една година, после се местят... Те са и със съответните професии, разбира се. Страшно мобилни, свободни хора."

  Ето го и бате, бе! За меня описали.... Булгаар, булгааар, друсан таскебаб, ей!

 6. 6 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alex Ivanov":Е, явно като не сте съгласен с някого той е марксист и неокомунист. Нито сте чел изданието, нито познавате жената лично и публикациите и, съдите от един не съвсем добре изгладен текст.А че имаме една "невидима" емиграция в Германия отдавна е факт. Дори един от дядовците от моя род в началото на 1930-те следва в Германия, завършва, жени се за германка, съдават семейство и прави много успешна професионална кариера. Има и други образовани представители на родата които през разни периоди на 1970-те и 1980-те успяха да емигрират и се интегрираха чудесно, с успешни кариери и семейства там. Разбирам, че да се пише за цигански проблеми е по-успокояващо за някои от новата имиграционна вълна, но хайде да си спомним и за лекаря Чирков, който беше циганин, но с образование и който дойде от Германия за да направи школа в България.
  —цитат от коментар 3 на daskal1


  Един бе Чирков такъв и той умря.Кой друг циганин е постигнал някакви сериозни резултати,в която и да е било сфера?

 7. 7 Профил на Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Рейтинг: 775 Весело

  [quote#6:"Мусаши"][/quote]

  Серафим Тодоров, Аян Садъков, Щерю Димитров, Рамадан Лолов, Васил Чапразов... айде де..

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Неутрално

  До коментар [#1] от "Alex Ivanov":

  Напротив, много точно дори е усетила нещата.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Много интересна статия, сигурно и книгата ще е любопитна, но май само на немски е издадена. Може да напише някой роман за живота на българите в чужбина, техните истории, фолклор, отношение към България и новите им държави.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  [quote#6:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 7 на Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Серафим Тодоров, Аян Садъков, Щерю Димитров, Рамадан Лолов, Васил Чапразов... айде де..[/quote]

  Щом от тия имена са ми познати само това на боксьора и на футболиста,направи сметка на другите какви са"постиженията ".

 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  [quote#6:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 7 на Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Серафим Тодоров, Аян Садъков, Щерю Димитров, Рамадан Лолов, Васил Чапразов... айде де..[/quote]

  Надали и ти си ги чувал,а най-вероятно в Уикито си взел информация.

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Любопитно

  До коментар [#9] от "fpyyh":

  Има една книга на Михаил Вешим от 2010, "Нашингтон", в която той хумористично, и с доста сатира, описва живота на една от българските общности в САЩ. Хумор с горчивина която остава.
  Ще дам линк, евтина е, но сигурно я има някъде и онлайн
  https://m.helikon.bg/154484-Нашингтон.html

 13. 13 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3477 Неутрално

  "Това е голяма група българи, но абсолютно невидими, неразпознаваеми....като цяло българите са една абсолютно невидима диаспора, защото е безпроблемна - от гледна точка на държавата."

  Всъщност такива са повечето европейци, продукт на християнството, уважават местните обичаи и порядък, научават местния език, правят усилия да се интегрират, дори и православните.

 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 954 Весело

  Емиграцията ни (не само в Германия, а изобщо) най-добре я описват резултатите от изборите.
  Мозък до мозъка, напращяли от академични знания и висока култура.

  И да, зная, че има изключения, но те, както е добре известно, само потвърждават правилото.

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 977 Неутрално

  И защо трябва да съм "видим", за да изпъквам? Нали целта е да се интегрираш в обществото, в което живееш? Съседите ни знаят, че сме от България, колегите също, но често ме питат как е в Букурещ и общо взето имат бегла представа за Източна Европа.
  Караме коли с немски номера, изхвърляме разделно, спазваме правилата, за 10 години нито на улицата, нито с колата са ме спирали за проверка на документите.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 16. 16 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 977 Весело

  До коментар [#14] от "pag":

  С анцузите и чантичката през рамо, тях ги разпознавам от километри.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 17. 17 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6192 Неутрално

  Защото тенденцията в България е все пак стандартът да се покачва, бавно, мъчително, но все пак се качва. Така че тези хора ще се приберат в България.
  _________________________________________________________________

  Може да се върнат след пенсиониране!

  Защото от лошо на хубаво бързо се свиква, но от хубаво на лошо няма никакъв шанс! Определено се чувствам като чужденец в България, не познавам законите, трудно намирам точните думи при разговор на български!

  ДБ: Време е да спечелим България
 18. 18 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6192 Неутрално

  И защо трябва да съм "видим", за да изпъквам? Нали целта е да се интегрираш в обществото, в което живееш? Съседите ни знаят, че сме от България, колегите също, но често ме питат как е в Букурещ и общо взето имат бегла представа за Източна Европа.Караме коли с немски номера, изхвърляме разделно, спазваме правилата, за 10 години нито на улицата, нито с колата са ме спирали за проверка на документите.
  —цитат от коментар 15 на proventuss


  Много точно си описал, дори и при мен знаят че съм българин, но понякога се бъркат, че съм от Румъния.

  ДБ: Време е да спечелим България
 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Любопитно

  Голяма гордост, че българите се "разтваряли" и радост че циганите се изселвали.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До 1 Алекс Иванов
  Пълни глупости, особено с частта за циганите. Хората в Дуисбург, Дортмунд и т.н., са пропищели вече от тях, дори в Дневник имаше статия по въпроса

  То въобще прочете ли статията …???
  Автора казва че българите са безпроблемни и са като невидими за германската държава и проблем създават циганите в Дуисбург и Дортмунд …

  Ти пишеш същото което пише и автора кое са глупостите ??

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  Предполагам, че под "видим" авторката разбира видимо присъствие в обшеството, като например най елементарното е български магазини и ресторанти, пекарници и т.н. Хората да си казват - къде ще хапнеме днес и отговора да е -при българина, вкусно готви. Или пък да са създали продукт за бързо хранене като дюнера. Италианци, гърци и турци са видими в обществото заради многото им ресторанти, закусвални, берберници, кафенета и т.н. Един български ресторант дава много повече информация на редовият Ханс за страната, отколкото четенето на един пътеводител (който повечето редови Ханзовци я прочели, я не).
  Моите впечатления са, че българските граждани в чужбина са основно надничари. Може да са на високи позиции, но са надничари. А един надничар не е особено видим..

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До 22 ДДР

  В Германия има така наречените unsave zones където живеят предимно хора от близкия изток и Африка където не може да отидеш ..и те искат там да се живее по шериата .
  Българите в Германия са като арменците в България не създават проблеми ,интегрират се ..
  Докато със сириици ,афганци и иракчани ше берем ядове ..както и с наще си цигани .

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Весело

  До коментар [#23] от "keepwalking":

  Важното в твоят пост беше, да споменеш ьа зони където се живеело по шериатс, в Германия.
  Изпълни достойно ьадачата -аферим!

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Любопитно

  До коментар [#23] от "keepwalking":

  Арменците в България са видими - присъстват в обществения живот, дпециализирали са се в тънки занаяти, дори има вицове за тях. Докато българите се изпаряват ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 26. 26 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До 25

  Видими са ,арменците ,но не са видими с това че живеят на социални помощи примерно …

 27. 27 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  Ами, значи българинът е идеалният митрант. Научава езика, работи, не прави бели, като по този начин е "невидим". Ако има такива мигранти, желаещи да дойдат у нас - добре дошли!

  Еретик
 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Весело

  До коментар [#26] от "keepwalking":

  Ако е толкова хубаво и охолно -живей и ти на социални помощи. Кой те спира?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  До коментар [#27] от "Костадин Иванов":

  Един интересен факт - чахкинка, като се ожени за чужденец, двете основни неща, които върши са:
  1. с децата си говори само на чешки и ги възпитава да се чувстват такива
  2. прави, струва но накрая попти винаги докарва мъжа си да живеят в Чехия.
  Отделно, че готви по чешки, празнуват пешки оразници и т.н.
  При лесно интегриращите се българи, честа гледка е майката да говори с децата си на развален местен език. Преди няколко дена слушах по радиото едно пррдаване за танцовият състав Булгари от Бърно. Там 70% в него са местни чехи/мораваци и 30% оригинал българи. Питаха една ит оригинала, защо танцува в ансамбъла и тя не оропусна да се оплаква поне 1/3 от времето колко зле било в Бг и колко по напред е ЧР....А въпроса беше, защо танцува в групата.
  При интегрира

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#23] от "keepwalking":

  Българите в Германия са като арменците в България не създават проблеми
  ======
  Защо....?
  По коя логика?
  И те ли са яли геноцид....по подобие на арменците?

  Bukalemun
 31. 31 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Пълни глупости, особено с частта за циганите. Хората в Дуисбург, Дортмунд и т.н., са пропищели вече от тях, дори в Дневник имаше статия по въпроса. Тази нео марксистка очевидно не е излизала от университета си, както всички нео комунисти, и няма никаква представа от реалния живот.
  —цитат от коментар 1 на Alex Ivanov


  Не само неомарксистите и нео комунистите нямат представа от реалния живот.
  Представа от реалния живот нямаха и бащите и дедите им, комунистите.

 32. 32 Профил на westermann
  westermann
  Рейтинг: 69 Неутрално

  Два важни факта, които са убегнали на авторката.

  1. Негативен факт: 31,6 % от бългапите в Германия живеят на социална помощ (Харц 4). Те са рекордьори по този показател сред мигрантите от страни, членки на ЕС. За сравнение, само 12,4 % от румънците са на социална помощ (те също имат много цигани) и 11,6 % от поляците. Виж: https://www.focus.de/finanzen/videos/grosse-staatenuebersicht-wie-viele-auslaender-tatsaechlich-hartz-iv-kassieren-und-wo-sie-herkommen_id_7208179.html

  2. Положителният факт е, че българите в Германия, и в чужбина изобщо, се държат като немците в Америка. Опитват се бързо да се асимилират.

 33. 33 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  .....От 10 години съм в Америка и ти казвам от опит че качеството на живот в Америка е доста ниско ... ..
  —цитат от коментар 21 на keepwalking


  Впечатленията за качеството на живота в Америка много зависят от положението на мигранта там. През 90-те години при първите няколкомесечни визити в САЩ трябваше да спестявам всеки долар за да изкараме годината в България. Наемах най-евтино жилище, чудех се дали да изпия второ кафе или да спестя тези няколко долара, пиехме от най-евтината водка. Съответно ми се струваше качеството на живота е доста ниско. През последните 20 години когато ходя там се настанявам в хубави хотели или апартаменти, наемам хубава кола, и съответно качеството на живота ми се струва доста добро (особено когато долара пада спрямо еврото :) ).
  В САЩ има много повече контрасти отколкото, да речем, в Германия, и е лесно човек да получи едностранни впечатления.

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Уви и за съжаление, но е факт, че ние не само в Германия и с мнго малки изключения сме невидими. Защо е така - ами отговора не е труден. Ние сме единаци, не се подкрепяме и това, че има изключения само потвърждава правилото. То и у нас не е много по-различно.
  Аз съм свидетел, още преди да станат членове на ЕС, как поляците се подкрепяха във Франция, как си предаваха работни места - напуска полякиня, препоръчва си заместничка полякиня. Клубове, връзки, взаимоотношения - полската църква във Виена и т.н.
  Има тук таме и наши групи, но отношенията си остават на ниво всяка коза за свой крак.

 35. 35 Профил на zli191090255
  zli191090255
  Рейтинг: 212 Неутрално

  супер интересна тема, благодаря. дано някой направи подобно творение и за българите в други държави.
  а иначе форума, само темата за ромите ги вълнува, а и някой изказвания направо плаюат за заличаване от модератора поради расизъм. моите впечатления също са че циганите се чувстват много по -добре в германия и чужбина изобщо, зашото прехвалената българска толерантност никога не включва не бели хора и ние се отнасяме с тях отвратиетелно просто.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Арменците идеално се адаптират във всяка държава. Защо турците не го правят?

 37. 37 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  А ако е импресионист?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 38. 38 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#8] от "hamiltonf":
  До коментар [#3] от "daskal1":

  +++! Комай книгата ще има голяма стойност. Бая се е потрудило момичето. Заслужава си да се прочете.

 39. 39 Профил на Теодор Казаков
  Теодор Казаков
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Как да няма писано по въпроса?! Аз завърших 2007 с дипломна работа по същата тема.

 40. 40 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  Книгата е нещо като научна трактовка, аз лично бих предпочел един добър практически наръчник за имиграция !
  Моето лично впечатление е, че 2/3 от хората, пристигащи в Германия да търсят по-добър живот, нямат реална представа какво означава това, да си в чужда страна без да знаеш езика и без да имаш солидна професия (или такава, която да се търси) !
  Разочарованието е сигурно, защото мпозинството очаква да и постелят червения килим!
  При ромите очаквания да намерят работа няма, те имигрират в социалната система, Harz и социално жилище за тях е върха на щастието !
  Преди години гледах един репортаж мисля че беше на WDR, действието се развиваше в Duisburg, един български ром се хвалеше, че има баня със топла вода и беше страхотно горд, защото е България не може и да мечтае за това !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 41. 41 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  До коментар [#14] от "pag":

  Не виждам фундаментални разлики в изборното поведение на мигрантите и българите в България !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 42. 42 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Емиграцията ни (не само в Германия, а изобщо) най-добре я описват резултатите от изборите.Мозък до мозъка, напращяли от академични знания и висока култура.И да, зная, че има изключения, но те, както е добре известно, само потвърждават правилото.
  —цитат от коментар 14 на pag


  Нищо подобно, напротив, тези които наричаш "напращяли от академични знания " процентно са доста повече от тези в България. Както и ромите разбира се. Тези хора емигрирайки нямат какво да загубят, могат само да спечелят.

 43. 43 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  [quote#6:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 7 на Ганьо ля фурия ля еспаньола
  Серафим Тодоров, Аян Садъков, Щерю Димитров, Рамадан Лолов, Васил Чапразов... айде де..[/quote]

  Ганьо, не си разбрал питането. Въпроса беше кой сиганин е направил голямо име в Германия или по света.

  Серафим беше добър боксьор но не колкото Ивайло Маринов.
  Ако искаш да кажеш сиганин направил голямо име в спорта кажи Ивайло Маринов. Ивайло Маринов беше боксьор от СВЕТОВНА ВЕЛИЧИНА !!! Ако Ивайло Маринов не беше от България или ако беше 5 години по-млад щеше да е боксьор от величината на Кличко и Тайсън. Споменаваш Аян Садъков, Аян бе турчин, не цигани, има ОГРОМНА разлика.
  Щерю Димитров беше екзотика от Югозапада. Никога не е бил и не стана голям футболист. Ако искаш да кажеш за България сиганин направил име, който ще остане в историята кажи Мариян Огнянов, той има поне 2 пъти по-вече мачове в А група и вкара първият наш гол в Шампионска лига.

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 44. 44 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  Изречението за нашите сънародници в Дортмунд и Дуисбург печели наградата за политкорекност, но до там! Иначе Иванова е право, 40-50 годишните нашенци нямат нужда от интегриране, те се сливат с околните. Виж за 30-тина годишните имам наблюдение,че си личат по карането на кръстовищата, келешлъка по 30-км зони. Аз ще ги нарека чалга поколението, те самочувствие имат, ма покритие нямат. Самочувствието им е европейско, но ....манталитетът им е азиатски, бих казал, анадолско-албански.

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 45. 45 Профил на Dimitar Nekov
  Dimitar Nekov
  Рейтинг: 70 Неутрално

  Дано е истина това: че отвратителните няма да се върнат, но и ние трябва да направим така, че да не се връщат, а и другите, дето са тук да се махнат.

 46. 46 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Помня, че попитах доста аргументирано авторката дали й плащат в рубли за някои текстове.
  Помня, добре и реакцията й.
  Защо трябва да съществува памет при наличие на толкова много соцьовци и техния lowlife?

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK