Здравеопазването на местно ниво: рязко намаляващ брой лекари, рекордна смъртност

Данните за ефектите от пандемията в България през 2021 г. ще са още по-тежки в сравнение с 2020 г.

© ВМА

Данните за ефектите от пандемията в България през 2021 г. ще са още по-тежки в сравнение с 2020 г.Изследването е част от проекта "Регионални профили: показатели за развитие" на Института за пазарна икономика (ИПИ), чието най-ново издание ще бъде представено на 7 декември. Пълния текст на изследването четете тук. Заглавието е на "Дневник".


Кризата в здравеопазването, причинена от пандемията, поставя множество въпроси относно адекватността на здравната система в страната, нейния капацитет, възможности и проблеми.


Този анализ стъпва върху индикаторите в категория "Здравеопазване" от изследването на ИПИ "Регионални профили: показатели за развитие". Прегледът на редица други данни относно ресурсите, резултатите и ефектите в системата на здравеопазването допълва тази база и очертава някои основни параметри на достъпа до здравни грижи и влиянието на пандемията през 2020 година.
Проследяването на случващото се на местно ниво откроява различията и спецификите на здравеопазването във всяка една българска област. Последните сравними данни на областно ниво са за 2020 г.


Ресурси

 • Броят на лечебните заведения за болнична помощ не се променя значително през последните години. Във всяка област има поне една многопрофилна болница, като най-голям е броят им в столицата, а най-малък - в област Видин. В три области няма нито една специализирана болница.
 • Броят на болничните легла се увеличава значително през последното десетилетие в почти цялата страната. С най-голяма леглова база спрямо населението и огромен превес над другите области е Плевен.
 • Данните показват изключително голямо намаление на броя на лекарите (както общопрактикуващи, така и специалисти) през последното десетилетие. Разликите между различните области също са големи. Най-много са лекарите в Плевен, а най-малко - в Кърджали. Различните специалисти са разпределени неравномерно в страната в зависимост от обективни фактори.
Здравеопазването на местно ниво: рязко намаляващ брой лекари, рекордна смъртност


Резултати

 • Данните за преминалите за лечение болни показват големи разлики между областите в страната. Забелязва се зависимост между относителния брой на лекуваните и делът на градското население.
 • Освен повишената заболеваемост от COVID-19, се наблюдава и скрита допълнителна заболеваемост от други болести, чието лечение временно е било преустановено по време на най-тежките кризисни седмици, в които болничната система не е успяла да поеме всички болни. В областите с по-висока гъстота на населението заболеваемостта от COVID-19 е значително по-широка.
Здравеопазването на местно ниво: рязко намаляващ брой лекари, рекордна смъртност


Ефекти

 • Общата смъртност в България през 2020 г. бележи сериозен ръст във всички области. Спрямо броя на населението най-висока е смъртността в областите Видин и Монтана.
 • През 2020 година COVID-19 за първи път става част от международната класификация на болестите и до края на годината се превръща в една от основните причини за смърт в България. Рекордна смъртност от COVID-19 като дял от всички смъртни случаи в една област е отбелязана в област Благоевград.
 • Пандемията от COVID-19 се отразява крайно негативно и върху показателя за очаквана продължителност на живота. По данни на НСИ българите са изгубили средно по около 3 месеца живот за годините от периода 2018 - 2020 г. в сравнение с предходния период 2017 - 2019 г. в резултат най-вече на COVID-19 пандемията.
Здравеопазването на местно ниво: рязко намаляващ брой лекари, рекордна смъртност


Пандемията от COVID-19 води след себе си много промени. Събитие от подобен мащаб, което да влияе толкова значимо върху основни здравни показатели и показатели за качество и продължителност на живота, рядко се наблюдава в историята на човечеството. То поставя под натиск почти всички социални системи и изисква бърза трансформация на доставчиците на здравни, образователни и социални услуги. Допусканията са, че данните за ефектите от пандемията в България през 2021 г. ще са още по-тежки в сравнение с 2020 г., независимо от наличието на ваксини и нови лечения.


В дългосрочен план пандемията вероятно ще наложи реформи в системата на здравеопазването, целящи по-бързото ѝ адаптиране към нови вълни на вируса и ориентиране към преодоляване на дългосрочните негативни последици от боледуването.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  Берем плодовете от Икапиртизата на ГЕРБ в сектора.
  ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ - СМЪРТ И УЖАС!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ИкспИртизата на ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#1] от "keepwalking":

  Направиха го ТЪРГОВИЯ!!! И корупционно блато в което големите корумпета крадат от всички - и от пациентите и от касата и от колегите си лекари и медицински сестри и санитари в същите структури.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#1] от "keepwalking":Направиха го ТЪРГОВИЯ!!! И корупционно блато в което големите корумпета крадат от всички - и от пациентите и от касата и от колегите си лекари и медицински сестри и санитари в същите структури.
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Хайде,Кмете, дай срок, кога ще го направите "безплатно"

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":

  Никога не е било безплатно НО може да се намали корупцията ВИ!!!
  Ако зависеше лично от мен много бързо щеше да има действия но в момента зависи от инструмента на началника, който си е ваш кадър.
  Други умни въпроси имаш ли?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Пазарна икономика в действие - както на локално, така и на европейско и дори световно ниво. Призивите от страна на медиците ни болниците (а може би и не само те) да не са търговски дружества, останаха гласове в пустиня. Всяка година бюджетът за здравеопазване расте с нови милиарди, а резултатите по-горе са описани, вкл. няма особено подобрение на механизма за специализация. Вярвам, че правителството и парламентът на Промяната ще вземат решителни мерки по темата.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Какъв анализ са три графики от НСИ и в текста да ги опишете с думи? Нещо за парите, които отиват там, причини защо се случва така, освен за Ковид, колко лекари завършват, пък не практикуват или заминават в чужбина, какви са заплатите по области и специалности, къде от какво са болни хората, колко се запълват тези безкрайно много легла, какво се прави за профилактика и превенция и сигурно още неща, за които не се сещам, за да очертаете картината, откъде се тръгва и какво би се случило следващите пет години, ако се запазят тенденциите. След това какво да се промени, ако е нужно, за да се подобрят нещата. Това би било някакъв анализ.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 10. 10 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Лекар специалист -десет години минимум учèне след средното. Отговорност- човешкия живот. 1300 лв бруто - нето под 1000 лв. Работа и дежурства -денонощно целогодишно.

  Чистачка - 700 лв.
  Редовна смяна,почива всички празници.

  Чàкайте си да ви лекуват.
  Даже много са направили за вас.

 11. 11 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":

  Какво значи “пазарна икономика” - по-добра услуга за едни и същи пари!? Не съм убеден. Да вземем любимия ми Пловдив- достатъчно болници/легла за населението, тоест доста похарчени общи пари/има и МУ/, не супер висока заболяемост, а като резултат втори по смъртност. Тоест много пари срещу лоша услуга. Или с числа в класирането Пари/проблем/решение имаме следните резултати:
  Пари -2/29
  Проблем-19/29
  Решение 28/29
  Същото примерно за Монтана:
  Пари 3/29
  Проблем 13/29
  И вече ефективно решение 16/29
  Тоест с пъти по-добро от Пловдив. Така че, много далеч сме от пазарна икономика. По-скоро сме някакъв неясен модел на наливане на пари в каца без дъно.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Разстроено

  ипи са "установили" нещо очевидно, което всички много добре знаем от десетилетия!!!

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#5] от "4ort":Никога не е било безплатно НО може да се намали корупцията ВИ!!!Ако зависеше лично от мен много бързо щеше да има действия но в момента зависи от инструмента на началника, който си е ваш кадър.Други умни въпроси имаш ли?
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, с колко ще намалиш корупцията? Нали пак ще има недоволни. Кажи как ще го направиш, че всички да са доволни?

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Ако сме се докарали до състояние, в което болница да не приеме пациент, понеже няма да й донесе печалба.. пиши го бегАло такова здравеопазване.

 17. 17 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Нивото на нашето Здравепогубване е ясно .
  Но да отбележим ,че и в цяла Европа 2022-ра е трагично- рекордна за последните 10-ина години.

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  Куха статия с един извод, че здравеопазването е зле. Ние си го знаем. Пропадането започна още с превръщането на болниците в търговски дружества, а личните лекари в еднолични търговци. После Бойко се изцепи да садим картофи и гледаме овце, докато лекари и сестри напускаха България заради ниски заплати.

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  До коментар [#11] от "stoiank":

  Няма граници кой къде да работи, колко да получава и как да се развива като специалист. Това имах предвид.

 20. 20 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3533 Весело

  "Данните показват изключително голямо намаление на броя на лекарите (както общопрактикуващи, така и специалисти) през последното десетилетие."!?
  А какво пише в здравня профил на България публикуван в изданието State of Health in the EU:
  "В България броят на лекарите е относително голям,
  като се доближава до равнището в Германия, но
  осигуреността с медицински сестри е втората
  най-ниска в ЕС след Гърция (фигура 11)".
  https://ec.europa.eu/health/sites/default/files/state/docs/2019_chp_bulgaria_bulgarian.pdf

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 21. 21 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Проваленото здравеопазване е големият ни проблем. От много години... А с идването на пандемията, никой не предприе стъпки да се справи с него вече почти 2 години. Заложи се на инвестиция в тестове и "ваксини", докато трябваше да се направи така, че здравната система да може да поеме удара по - леко.

 22. 22 Профил на keepwalking
  keepwalking
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Общо взето някой трябва да си направи политическо харакири да реформира здравеопазването ..Това ше рече да се затворят болници ..говорим за 20-30 болници ,който са на загуба ..да се спестят 1 млрд лева годишно и тия заплати да се пренасочат в други болници и да се вдигнат заплатите ..
  Медицинска сестра да е на 2 хиляди лева стартово ,доктор да е на 5 хиляди стартово като с течение на времето с опит и специализации да стига до 10 хиляди на месец ..Всичко друго е прах в очите и пунта Мара ..
  И Доде не се направи реформа ше бягат доктори и медицински сестри ..
  И за да затвориш 30 болници ше умират хора и ше се блокират магистрали и ше трябва това да го издържиш ….и след което ше те изхвърлят на политическото бонище ..

 23. 23 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 918 Неутрално

  От две години медии и политици ни повтарят, че ако си седим у дома и носим постоянно маски, тези проблеми ще се решат. А от една, че за описаните особенности на българското здравеопазване единствения цяр е масова ваксинация против ковид.
  В следващата година мантрата ще е, че единствения начин да си върнем нормалноста (каквото и да значи това), ще е задължителна ваксинация…

 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Обаче данъците и в Якоруда, и в София, са едни и същи. Отношението в болниците в провиницията е покъртително, унизително, обидно.

  Не виждам защо да плащаме обучението на лекари, които заминават за чужбина! Да ходят, но да върнат 50 - те хиляди лева, които сме им подарили. Не мога да ги понасям, наистина. Поне половината са страшна измет, търговци, които ги интересува как да вземат спестяванията на хората.
  Личните лекари - там нямам познат, който да е доволен. Лешояди.

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Демакрацийка, друго не очаквай.
  Преди 89-та - 2021 все едно сме сменили кон за кокошка, даже 1000 коня за 1 кокошка.
  Преди 30 години на здравеопазването му казваха здравеопазване, днес му викат търговия и бизнес.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 26. 26 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1343 Любопитно

  Гледам перничани - най-малко легла, над средното заболели, ниска смъртност.
  Явнво Ковида не може да се справи с профилактиката с двойния препек по тия места...?!?

 27. 27 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#8] от "padrino":.....Хайде малко по-умно.
  —цитат от коментар 12 на КМЕТ В СЯНКА


  Намерил се кой да го каже!!!

  : )))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 28. 28 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Вече не трябва да има изненадани от настъпилата повсеместна катастрофа. Честно казано тази е лелеяната "промяна" от управлението на един фюрер и неговите предани помагачи. И ако някой още се съмнява ще бъде жестоко наказан от предстоящият ужас, вече идващ с необратима сила. Не става въпрос за някакъв песимизъм, а за неоспорими факти, за които вече ще се плаща жестоко от всички!

 29. 29 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1056 Весело

  Нивото на нашето Здравепогубване е ясно .Но да отбележим ,че и в цяла Европа 2022-ра е трагично- рекордна за последните 10-ина години.
  —цитат от коментар 17 на stenlyaka


  Поглеждам няколко календара, часовници на лаптопи, компютри, телефони и ... правя откритие, че все още сме 2021 година!

  : )))))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 30. 30 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 166 Неутрално

  Неее това е лъжа не че лекарите намаляват че има смърт а Короната!

 31. 31 Профил на Paines Prosta
  Paines Prosta
  Рейтинг: 166 Неутрално

  До коментар [#16] от "Ivan Stoev":

  че то кога го имало това здравеопазване е въпроса?

 32. 32 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  След като ви разрешат (някъде 2025-та) може и да си признаете, че паниката, която създадохте, лошата организация и спирането на много медицински дейности доведе до тази повишена смъртност и за 2020-та и за 2021-ва. Лекарите отдавна го признават, лечението на сериозните болести е занемарено за сметка на масово проформа лечение на Ковид. Добре , има сериозни слуаи и с Ковид, нека ги лекуваме, но да зарежем диализата, раковите и сърдечните заболявания, а всички белодробни да ги пишем Ковид само и само да вземем големите пари предизвиква до голяма степен увеличената смъртност.

  Един Българин
 33. 33 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  Нищо, за сметка на малкото лекари в страната и фалиралите общински болници, в София има поне 200 "болници" точещи касата без да свършат нищо полезно.

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Лошото е, че хората не се лекуват от останалите заболявания. Влезеш ли в болница, задължително излизаш с Ковид.

  И няма как да изолираш Ковид болните, защото масово дават отрицателни тестове, а след седмица умират от пневмония.

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#22] от "keepwalking":

  Преди десетина дванадесет години имаше мисия на световната банка у нас на тема здравеопазване. Препоръките бяха горе долу такива. Акцентираха върху реално здравеопазване и пренасочване на парите към реално лекуващите. Ама герберите решиха да я карат по старому и я докараха..

 36. 36 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Ако сме се докарали до състояние, в което болница да не приеме пациент, понеже няма да й донесе печалба.. пиши го бегАло такова здравеопазване.
  —цитат от коментар 16 на Ivan Stoev


  -----------------

  То е и в момента така. Частните болници не приемат болни по пътеки, от които не печелят достатъчно.

  Любовта ще спаси света!!!
 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  Няма какво да се изненадваме.Последните десетилетия всички правителства неглижираха стапящата се лекарска гилдия и сега имаме здравна катастрофа

 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  Няма какво да се изненадваме.Последните десетилетия всички правителства неглижираха стапящата се лекарска гилдия и сега имаме здравна катастрофа

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":

  В България т.н. "пазарна икономика" действа изкривено на всички нива и сектори.Десет години на власт ГЕРБ не направи нищо смислено в здравеопазването и даже не се опита да подобри нива та на заплати за мед. персонал и сега качествено лечение може да се осигури като болният си плаща на частно от джоба.А не всеки българин може да си позволи!

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4400 Неутрално

  До коментар [#7] от "Читател":

  В България т.н. "пазарна икономика" действа изкривено на всички нива и сектори.Десет години на власт ГЕРБ не направи нищо смислено в здравеопазването и даже не се опита да подобри нива та на заплати за мед. персонал и сега качествено лечение може да се осигури като болният си плаща на частно от джоба.А не всеки българин може да си позволи!

 41. 41 Профил на clw21688650
  clw21688650
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Не очаквах друго от този "анализ". Като прочетох - Кризата в здравеопазването, причинена от пандемията - стана ми ясно накъде отиват нещата. Пак се повтарям ама… институт, съставен от 2 юриста, секретарка и принтер няма как да изтъкне точните причини за състоянието на здравеопазването. От такива институти файда никаква. Айде, вземайте бонусите и после чакаме статии към средата на януари. Този път - сериозно, нали?

 42. 42 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2140 Разстроено

  Това са предупреждения. Не може да обучиш лекар краткосрочно. Нито да бъдат обвинявани за лошо замислената и зле работеща здравна система. Вместо да вият денонощно ресторантьорите, охранителите и други частни дейности, време е да се съсредоточим в обществено значимите здравеопазване и образование.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 43. 43 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  То не е безкрайно сложно. Преброяваме населението и гледаме статистика кои възрастови групи от какво боледуват. Преценяваме колко и какви профилактични прегледи и изследвания искаме да правим. Преценяваме колко лесен трябва да е достъпа до лекар. Преценяваме колко пари трябват за този стандарт. За да има равномерно развитие разпределяме еднакво добре платени лекари равномерно из страната не на база население, а на база квадратен километър, но като кажем, че профилактичния преглед на живеещия в Пловдив трябва да стане в Хасково, а на този от София във Видин се осигурява транспорт. Който не иска да пътува да си плаща в частна клиника било то профилактика или болничен престой. Като има адекватно заплащане всеки лекар да си избере или работи в държавна/общинска болница или на частно, но не и двете. Накрая като нямаме наши лекари си внасяме и увеличаваме пропорционално приема в медецинските специланости. Ако парите не стигат обесняваме това на хората и намаляваме стандарта до там където можем или прехвърляме от други дейности.

 44. 44 Профил на pganev11
  pganev11
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бива да е прост някой, но ти биеш всякакви рекорди по тъпота! Печалните резултати са при управлението на служебния кабинет и калпазанина Стойчо Кацаров. Не казвам доктор Кацаров, защото той идва изкласи медицина и почти не работи като лекар.

 45. 45 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#9] от "fpyyh":

  Респект!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  С най-много болници сме на глава от населението и с най-лошо здравеопазване. Има нещо гнило в Дания.

 47. 47 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Това не Е анализ. Това е само бегло нахвърляни бележки за проблеми , които всеки вижда.
  Един тъп въпрос, на който естствено отговор няма да има.
  Колко от смъртните случаи през тези две години са обявени с причинител КОВИД, колко са действителните КОВИД и колко са изфабрикувани с цел прикриване на липсата или невъзможността за лечение на сериозни болести?
  Знам, че личните ми наблюдения няма как да са критерий, но от всички починали на познати и близки, причината КОВИД е фалшива. Хората си бяха зле, дните им бяха преброени.
  Не знам дали някога някой ще понесе отговорност за тази гавара с КОВИД.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 48. 48 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  "Здравеопазването на местно ниво: рязко намаляващ брой лекари, рекордна смъртност"

  Гарантирао от Радев!

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 49. 49 Профил на just
  just
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Личен лекар-получава ЕДИН ЛЕВ на записан пациент на месец
  Абсолютно всички разходи -наем на помещение, ток, вода, отопление, компютри, принтери,
  консумативи, заплати на сестри, осигуровки, телефони, интернет и всичко друго се заплащат от него. На края на месеца може и да е на ЗАГУБА.

 50. 50 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  ипи са "установили" нещо очевидно, което всички много добре знаем от десетилетия!!!
  —цитат от коментар 13 на selqnin


  ...а то е "Пушенето е до време - пиенето е до гроб !" За това най-ярко доказателство дава Бойко Рашков :
  "Служебният вътрешен министър Бойко Рашков бе засечен да пие през работно време в столично заведение. Компания пък му правели магистрати, показват кадри на ПИК.

  Видимо от кадрите силовият вицепремиер на Румен Радев се клатушка опитвайки се да стигне до служебната си лимузина. В ръката си пък стиска жълто пликче с неясно съдържание. Попитан какво прави по време на работа в кръчма пиейки с магистрати, Рашков не отговаря и се качва в автомобила.

  Компания в кръчмата пък му правят бившият председател на Върховния административен съд Владислав Славов, който с днешна дата е председател на Съюза на съдиите. Освен това е баща на Петър Славов, адвокат и кандидат-депутат от гражданската квота на ДБ, който е групата целяща да „реформира“ ВСС и да отстранят главния прокурор."

 51. 51 Профил на ve4e
  ve4e
  Рейтинг: 173 Неутрално

  До коментар [#49] от "just":

  Е и такса за всеки преглед 6'50 лв. Всеки ден по 20 пациента около 120 лв. За месец около 2400 и по 1 лв пац. Не е зле към 4000 и повече.

 52. 52 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Така е, когато здравеопазването е устроено на пазарен принцип.

 53. 53 Профил на hqv53312314
  hqv53312314
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Стартова заплата на лекар специализант с договор от 01.12.21 г.- 890 лева бруто.
  Намира си и втора работа в спешното за още 200-300 лева на месец и пак не може да стигне 1000 лева нето.Шефът на болницата казал ако искаш , ако не ........

 54. 54 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Свиквайте. Това е бъдещето.
  Не се ли даде минимална заплата 2000 на сестра и 3500 на лекар /чисти/ още ще намаляват.
  Забравих - и да се осигури специализация на лекарите с чисти поне 1500.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 55. 55 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Куха статия с един извод, че здравеопазването е зле. Ние си го знаем. Пропадането започна още с превръщането на болниците в търговски дружества, а личните лекари в еднолични търговци. После Бойко се изцепи да садим картофи и гледаме овце, докато лекари и сестри напускаха България заради ниски заплати.
  —цитат от коментар 18 на Vlado Nikolov


  Пропадането беше много по-сериозно преди това бе , муйко. За да разкриеш една бройка за санитар трябваше да тичаш до министерството и да се обясняваш. Айде у лево с тези комунистически приказки. В Англия болниците като са търговски дружества да не е би пациентите да мрат по улиците ? Освен това болниците само са регистрирани по закона за търгавскихе дружества, но имат специален режим на управление.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK