Военните маневри на Русия: значение за Украйна, Европа и НАТО

Военните маневри на Русия: значение за Украйна, Европа и НАТО

© ReutersРусия мобилизира сили, но го прави много по-прикрито отпреди. Москва вярва, че ЕС и САЩ няма да се намесят, за да защитят Украйна, и това убеждение може да е причина за директни военни действия.


На 10 ноември държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен публично предупреди Русия да не прави "сериозна грешка", изостряйки войната срещу Украйна. Предупреждението дойде в резултат на новите сведения за натрупване на руски военни сили на границата. Натрупването на руските сили продължава, а обществено достъпни източници и официални данни представят само част от реалния им мащаб. Поради това е трудно да се прецени какво точно се случва. Едновременно се извършват маневри без връзка помежду си. Някои от тях засягат единствено Украйна, докато други могат да представляват опасност за ЕС и НАТО.


Основен проблем представлява придвижването на 41-ва Общовойскова армия. Първоначално намираща се в Централния военен окръг, щабът на 41-ва армия е в Новосибирск в Сибир. През март тази година той се премести в Западния военен окръг на Русия, който обхваща западните граници на федерацията от Финландия до Украйна. Армията затвърди своето присъствие там, като взе участие в "Запад-2021", четиригодишно мащабно военно учение, което представлява инсценировка на атака срещу източния фланг на НАТО. 41-ва армия беше разположена първо на полигона Погоново във Воронежката област на Русия близо до Украйна. Въпреки това към октомври по-голямата част от военния ѝ арсенал се намира в Елня в Смоленска област, близо до Беларус. И двете локации са на около 250 км от украинската граница, въпреки че Елня е значително по на запад.
Независимо от арсенала в Елня, движението на различни военни сили, изглежда, не спира, като някои военни отряди напускат лагера и се връщат или биват заменени с войници от други армии. Това прави маневрите трудни за проследяване. Също така е възможно и причината за движението да са военни упражнения, за които няма достъпна информация.


В началото на ноември украински източник, запознат със ситуацията, сподели с автора, че част от военните упражнения са на територията на Беларус. Това изглежда логично от военна гледна точка, тъй като 41-вата армия би запълнила празния участък между 6-ата Общовойскова армия, която е разположена на север (Санкт Петербург), и 20-ата Общовойскова армия, която се намира на изток (Воронеж). В миналото този участък е бил под наблюдението на Въоръжените сили на Беларус, които от беларуската страна на границата са подпомагали 6-ата армия на север и 20-ата армия на югоизток.


Ако Русия наистина започне война с НАТО, задачата на 41-ата армия ще бъде да ръководи настъплението от Беларус към Сувалки. Това е граничната зона между Полша и Литва, която разделя Беларус от руския ексклав Калининград. 41-ва армия вероятно ще защити Калининград като завземе и контролира този участък с помощта на въздушните сили от 11-та армия с цел да смаже полската и литовската отбрана.


По този начин 1-вата Гвардейска танкова армия (Московска област) ще бъде свободна като операционен резерв да се възползва от нападението на 41-ата армия и да прокара първоначалната офанзива към река Одер на полско-германската граница.


Ако пък започне война в региона на Черно море, а не на запад, задачата на 41-ата армия ще бъде да натисне Украйна от север, предимно през Беларус. Тя ще се стреми бързо да отреже Киев от всякакви подкрепления и ще заеме позиции на западния бряг на река Днепър, която минава през Киев и разделя Украйна. Тъй като 41-ва армия трябва да бъде готова да изпълни две различни оперативни направления, подготовката ѝ за евентуално настъпление е по-сложна от тази на другите армии, което обяснява необходимостта от настоящите упражнения.


Съществено е и ускоряването на военното натрупване в началото на ноември. То е насочено конкретно към Украйна. Броят на военните средства в Крим се е увеличил; части от 1-ата Гвардейска танкова армия са разположени в Масловка близо до границата с украинския град Харков в североизточната част на страната. Концентрация на военни превозни средства има и около Ростов (източно от Украйна). Предполага се, че целта на тази концентрация е да даде възможност на Русия да проникне в украинския регион Донбас. Това намерение на Москва е логичното заключение вследствие на големия брой военни транспортни средства, пристигащи на летището в Ростов на Дон.


Освен струпванията на военни сили Русия мобилизира и своите паравоенни сили (Националната гвардия) и ги изпрати в Ростов. След евентуално нападение над Украйна тяхната роля ще е да контролират завладените територии, да потискат опозицията и да подсигурят властта на марионетното правителство. Тяхната мобилизация е знак, че Кремъл обмисля едно такова нападение. В сравнение със ситуацията през март и април 2021 г., когато за последно придвижи войски близо до украинската граница, Русия не полага особени усилия действията ѝ да бъдат прозрачни. Това загатва значително по-сериозно намерение на Москва, а не просто заплахи.


Враждебната руска реторика към Украйна се засили през последната година. "Реинтегрирането" на Украйна, а не само на Донбас, в Руската империя е цел на руския президент. Западът изглежда слаб, особено след хаотичното оттегляне от Афганистан, и това може да подтикне Москва да приключи своята "недовършена работа" с Киев. Кремъл вероятно черпи увереност от своята интерпретация на американската позиция по отношение на Украйна, особено след посещението на висшия американски дипломат Виктория Нуланд в Москва. Това посещение остави руската власт с впечатлението, че Вашингтон ще се съгласи с руския прочит на споразумението от Минск.


Тук руснаците правят фундаментална грешка, тъй като САЩ не биха дали своето съгласие по този казус. Това погрешно тълкуване на американската позиция обаче лесно се съчетава с дългогодишното изкривяване на разпоредбите на споразумението от Минск от страна на Москва. На 1 ноември руският външен министър Сергей Лавров обвини Украйна, че е провокирала военна реакция с напускането си на споразумението от Минск. Той намекна, че Русия ще се намеси, ако украинското правителство продължи с плановете си да приеме закон за преходна администрация.


Москва не харесва съдържанието на законопроекта, тъй като на практика той ще ѝ отнеме републиките, които тя създаде в Източна Украйна. Вместо това тези републики ще трябва да преминат в ново управление след избори, протичащи според украинското законодателство. Русия вярва, че споразумението от Минск ѝ дава право да се разпорежда с украинското законодателство и вероятно дори правото да започне война, ако тази привилегия бъде нарушена. Такава уговорка, разбира се, никога не е била съгласувана, нито е част от преговорите в Минск, нито от който и да е последващ формат. Мълчанието на Европа спрямо ревизионизма на Русия и нарушенията на споразумението от страна на Москва, имайки предвид присъствието на окупационни сили в Донбас, само насърчават Кремъл да вярва, че Европа мълчаливо ще търпи нейните действия.


Събитията в Беларус обвързват въпроса за сигурността на Украйна с Европа. Тук не става въпрос само за непосредствените сблъсъци с пристигащите мигранти на границата между Беларус и Полша, но и за руските военни маневри, чието естество остава неясно. Ако окупира Украйна, Русия ще стане още по-уверена и смела и ще насочи своя поглед към нейните нови най-близки съседи - ЕС и неговите държави членки.


САЩ вече изпращат военни кораби в Черно море, за да възпират действията на Москва. През април 2021 г. Америка изпрати изтребители в Полша от ескадрили с ядрено предназначение, принадлежащи на американските военновъздушни сили в Европа. Мярката се оказа успешна - два дни по-късно Валери Герасимов, началникът на генералния щаб на Русия, отмени "ученията", провеждани близо до украинската граница. Това е единственият език, от който Москва наистина разбира. За съжаление по-голямата част от Европа тепърва ще се учи да го говори.


Европейският съвет за външна политика не заема колективни позиции. Този коментар, както всички публикации на ЕСВП, представя само авторовото мнение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (272)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3787 Любопитно

  Кой? КОЙ е направил превода??? Каква пропаст Сувалки? Какво нападение над Калининград?

 3. 3 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 669 Неутрално
 4. 4 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#1] от "MilliVanilli":

  Донякъде. Но и аз мисля, че Русия ще нападне Украйна. Червените линии на Путин включваха поставянето на ракетни установки на в Украйна. Или в превод, не укрепвайте защитата на Украйна. Защо? Ако досега НАТО бяха пресекли тези линии разговора вече щеше да е друг: Ама ние това, вие не сте ни разбрали и т. н.

 5. 5 Профил на novo-star dnevnik-ar
  novo-star dnevnik-ar
  Рейтинг: 385 Неутрално

  След позорните и унизителни провали в Сирия и Афганистан, Запада се нуждае от някаква геополитическа победа, но тва няма да е украйна, че Русия ясно каза че ще унищожи тази разпаднала държава ако режима от Киев се опита да окупира Донецк и Луганск и тук компромис няма да има. Затва е цялата драма.

 6. 6 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2691 Весело

  "ЕС и САЩ няма да се намесят, за да защитят Украйна" - но пък в Черно море изпратили к`вото трЕбе и руснаците се стреснали. Вероятно ще нападнат анклава, вероятно границата на ЕС, вероятно Беларус ще помага... Тези компютърни вероятностни дали ги разиграват в ЩАБ-те или на журналистите, спецове по военните тактики и стратегии са им прегрели мозъците, но всичките тези "учения" не решават нито една от т.н. световни кризи. НО - военните маневри през зимата в Русия са опасни за всяка друга армия.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  "...маневрите (руските) са трудни за проследяване..."

  И това в епохата на сателитният шпионаж! Не го вярвам.

 8. 8 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Весело

  ... В началото на ноември украински източник, запознат със ситуацията, сподели с автора, че част от военните упражнения са на територията на Беларус. Това изглежда логично ...

  Не, че нещо, ама съвместните учения на Русия и Беларус на тази гранична територия бяха публично обявени.

  А туй изтрепА рибата, начи!

  "41-ва армия вероятно ще нападне Калининград с помощта на въздушните сили от 11-та армия с цел да смаже полската и литовската отбрана."

  За чий им е на руснаците да нападат Калининград - само велик корифей знай!
  И за чий ще го отбраняват поляци и литовци - тоже ...

  Да не говорим за "стратегическата визия" как руснаците се юрват към Одер ...

  Ама тойзи другар нещо НАТО-то хич за нищо го няма.
  За някакви зайци, които само ще свиват уши, докато руснаците разгромяват Полша, "завземат Калининград" и цъфнат на Одер ...

  И такива простотии се тиражират?
  Да не говорим, че се и плащат ...

 9. 9 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Не знам кой е превеждал тази статия,но е супер неграмотно!!

 10. 10 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":
  Какво нападение над Калининград?
  _________________________________
  Калининград е град в Русия но няма обща граница с нея😁. Виж гугъла и ще разбереш. Превода е най-вероятно коректен

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Весело

  Не знам кой е превеждал тази статия,но е супер неграмотно!!
  —цитат от коментар 9 на K2doors


  Както и да превеждаш една глупост - тя все си е глупост.

  Хайде, да оставим настрана "пропастта Сувалки", или "нападението" над Калининград.

  Ама чий мозък "разкри" как руснаците цъфват на Одер?
  Тук грешка в превода няма как да има. Одер си е Одер, дори за чичко Гугъл.

 12. 12 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#10] от "Niko Kostantinov":

  Именно бе колега, за какъв чеп Русия ще напада неин си град.

 13. 13 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#12] от "George Svinarov":
  Именно бе колега, за какъв чеп Русия ще напада неин си град.
  ____________________________________
  Колегата с 2 пост се е объркал като писа нападат, в статията се споменава, че руснаците ще защитят Калининград

 14. 14 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Вървим по стъпкоте на ВСВ.

 15. 15 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Весело

  Въпреки това към октомври по-голямата част от военния ѝ арсенал се намира в Елня в Смоленска област, близо до Беларус. И двете локации са на около 250 км от украинската граница
  —цитат от коментар 0 на статията


  Малий... човек да не смее да разположи войските си на 250 км. от границата си? Верно, че в Русия мащабите са други, но и там 250 км. са си 250 км. Ние ако разположим войски в Габрово то това ще е на по-малко от 250 км до всичките ни съседи. Сега остава всички да ревнат?

  Сам съм, други няма...
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#13] от "Niko Kostantinov":

  По скоео са поправили текста. 10 човека видяхме какво пише

 18. 18 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#13] от "Niko Kostantinov":

  А колегата в ппст 8 даже е постнал стария текст. И да и аз така го видях.

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3988 Неутрално

  Има доста интересен материал на тази тема в руско-езичния сайт на ББС. Там западните експерти не са единодушни и се спори защо САЩ изведнъж засили пропагандния тон. Украинците са идентифицирали 40 батальона на руската армия, което значи около 36 хиляди, не 100 хиляди военни. Спори се и за това доколко вероятно е руското настъпление през февруари 2022.
  https://www.bbc.com/russian/features-59419933

 20. 20 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Весело

  Това написаното, какво е ? Фантастичен разказ или сценарий за филм ? ...... щото връзка с реалностите мисля няма въобще .

 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#12] от "George Svinarov":Именно бе колега, за какъв чеп Русия ще напада неин си град.____________________________________Колегата с 2 пост се е объркал като писа нападат, в статията се споменава, че руснаците ще защитят Калининград
  —цитат от коментар 13 на Niko Kostantinov


  Редакторът тихомълком е коригирал "талавизуръ".

  Ма пак греда!
  Калининград е руски.
  От кого ще го защитават?

  Статията е за агресивните руснаци, които се готвели да нападат.
  Пък излиза, че ще защитават. Калининград.
  От кого?

  И що ще в този конструкт Сувалки?
  Сувалки е опорен пункт за движение на запад. Там, където е споменатата Одер.
  И кофти местност за нападение.
  За Калининград "пътят" на руснаците би бил покрай границата Полша/Литва, откъм литовска страна.Там е равно, а разстоянието е грубо стотина километра, един "скок" само. През Сувалки не само, че е по-неудобно, но е и чисто заобикаляне!

  Не се опитвайте да спасявате неспасяемото!
  Афтуръ имам предвид ...

 22. 22 Профил на ydn091065851
  ydn091065851
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ей не мирясаха ... защо ръчкат Рашата не ми е ясно. то руснаците друго може да не могат, ама да мизерстват и воюват (щото войната си е мизерия) .. нямат проблеми.. дай им цел "за Путину, за родину" и им глей сеира...
  всичко си беше мирно и тихо .. докато не искаха да вкарат украйна в НАТО, а какви дружки бяха НАТО и Раша тогава .. даже планираха и съвместни учения.. каква я мислеха, каква стана.. мдаааа.

 23. 23 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#21] от "xm...":

  Не им е първата подобна изцепка на дневник.

 24. 24 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Все едно четох за ВСВ. Танкови клинове, удар в дълбочина , противниковите съединения биват обкръжавани и унищожавани от второ ешелонните части, докато елитните подразделения се въртят на върха на атаката потдържайки темпо и не оставяйки възможност за инициатива на противника :))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 25. 25 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  стига стн изанимавали с глупости
  Дивизията в Елня палучи знамето си октомври - т.е. там едва ли има нещо повече от Командир и щаб
  Те даже в Украйна не се занимават с това а с Държавния преврат който се очаква
  Първо Зеленски го насрочи за 1 декември сега кой знае

 26. 26 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3000 Весело

  До коментар [#21] от "xm...":Не им е първата подобна изцепка на дневник.
  —цитат от коментар 23 на George Svinarov


  А, Дневник само ретранслират. Каквото им подадат.

  Белята е в ония мозъчета в ЕСВП-то.

  Бе, кога срещу тия грантове стопаните им ще поискат и поне малко усилие и качествена "работа" насреща?!
  То убаво ни забавляват, ама аман от клоуни с нефелни нУмера!

 27. 27 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Весело

  До коментар [#21] от "xm...":

  Гледам, че и "пропастта Сувалки" е изчезнала мистериозно от текста.

 28. 28 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Това написаното, какво е ? Фантастичен разказ или сценарий за филм ? ...... щото връзка с реалностите мисля няма въобще .
  —цитат от коментар 20 на MPetr  До коментар [#20] от "MPetr":

  Реалността е,че Путин със светкавичен удар завладя Крим. Сега когато дрънка оръжие на границата с Украйна,какво да си помисли човек?

 29. 29 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Нищо няма да нападат блъфират московците, като си мислят че Запада ще им приеме исканията.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Неутрално

  До коментар [#1] от "MilliVanilli":

  Това за АНАЛИЗ ли минава !?:) Либералната журналистика се движи в някаква друга "допотопна реалност" ! Хората днес могат да намерят 10 други източника за дадено нещо по което се спори . На 1.12.2021 / 2.12.2021 трябваше да бъде извършен държавен преврат според Зеленски , с помощта на един олигарх ..и ФСБ. Примитивността на такива писаници разколебават много повече хората в " "ценностите на цивилизацията " , отколкото опроверженията в руски правителствени сайтове. По отгоре Русия искаше вид ФИНЛАНДИЗАЦИЯ на Украйна , а получи креслива Полша 2.0 с голямо влияние на "про нацистки структури" . За добро или лошо това върви към своя финал . Не виждам как ще издържи УКРАЙНА като държава в близката една година. Задава се пореден МАЙДАН, той окончателно ще разреши това противоречие между Галиция (три региона) и останалите региони в Украйна..

 31. 31 Профил на zapatero
  zapatero
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Убили са нашия Фердинанд - рече прислужницата на господин Швейк, който беше напуснал преди години военната служба, след като окончателно бе провъзгласен от военната лекарска комисия за идиот, и сега се прехранваше от продажба на кучета - грозни нечистокръвни изроди, на които измисляше най-благороден произход.

 32. 32 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Много дълъг фрман, едвам го прочетох докъм средата...

  В Русия съм! В Русия съм!
 33. 33 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#32] от "Веселин Дечев":

  за кво да четш направо скачай на амбразурата, за родину за путину

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 34. 34 Профил на Fina Tec
  Fina Tec
  Рейтинг: 29 Неутрално

  Кой пише подобни дебилизми?!?

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  "ЕС и САЩ няма да се намесят, за да защитят Украйна"

  Укрйна сама ще се защити. Има достатъчен военен потенциал за това. При една конвенционална война Русия е слаба , защото има скапана войска , докато духът на украинската войска ще е много по-висок, защото украинците ще се бият за своята независимост. Ако Путин предприеме война срещу Украйна си подписва смъртната присъда.

 36. 36 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Тъжна работа , майната им на украинците ,кучета ги яли ,ала въпреки всичко май са по-смели от нас българите! Да се опълчат на севрно блатния рус таджик въпреки дълбоките връзки и кагебисткори минало! Нас, тука само ни виж форума ,какава любов ,какво нещо към руската пияна душа ....кво ли не ни причиниха тези ,а ташите прости люде любят ,тачат и милеят за русия таджик .

 37. 37 Профил на further
  further
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Заще има нарисувана петолъчка горе вляво до името на автора Густав Гресел, ЕСВП?

 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  много странни фантазии

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#10] от "Niko Kostantinov":

  Кьонигсберг се казва този град

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 40. 40 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  Част от причините за оцеляването на Червената Армия през ВСВ след смазващия удар през 1941 г. са западните доставки през Мурманск. Според мен запада трябва моментално да почне да снабдява Украйна на първо време с отбранителни установки и оръжия за така наречените ДОТ. Отделно може да подарят някой ракетен кораб с конвенционални ракети да си плувка между Варна и Одеса.

 41. 41 Профил на further
  further
  Рейтинг: 556 Неутрално

  "изостряйки войната срещу Украйна"

  ??? Русия е във война с Украйна? Това е официална позиция на Брандън/САЩ?

 42. 42 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Да бе, ужасна статия. Пълна фантастика.
  Сякаш пишат за държава, която наскоро е воювала със и откъснала територии от свои съседи. Или търси да присъедини друга.

  Къде си ги измислят тези фантасмагории тези малоумни западняци, да се неначудиш....

 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  Украинска нация няма!
  Бяхтри месеца лятото по всички голвми градове и мига да ти кажа, че украинските граждани не се усещат част от един общ народ, нито усещат земята, на която живеят - своя. Те са сякаш там временно, на гости. Не считат за нужно да се грижат за пътища, улици, мостове или градоустройство. Просто не го усещат свое.главните пътища са с дупки йато вулкани. Никаква съпричадтност едни към други, другарчето е никой.

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на further
  further
  Рейтинг: 556 Неутрално

  От всички източници тука:

  https://www.bing.com/search?q=is+russia+in+war+with+ukraine&FORM=AWRE

  единствено Уикипидия (с извинение) и Сън твърдят, че Русия и Украйна са във война. Всички останали (ббс, абс, снбс, алджазира) казват, че война няма.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на further
  further
  Рейтинг: 556 Неутрално

  43, т'ва малко манипулативно звучи: представи си, че го е написал някой турски гражданин за България, и ще разбереш защо. Ако ти е трудно, ето го редактирано:

  Българска нация няма!
  Бяхтри месеца лятото по всички голвми градове и мига да ти кажа, че българслоте граждани не се усещат част от един общ народ, нито усещат земята, на която живеят - своя. Те са сякаш там временно, на гости. Не считат за нужно да се грижат за пътища, улици, мостове или градоустройство. Просто не го усещат свое.главните пътища са с дупки йато вулкани. Никаква съпричадтност едни към други, другарчето е никой.

 47. 47 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#43] от "Веселин Дечев":

  три месеца
  през лятото
  и то във всички големи градове

  кой ти маже?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Весело

  До коментар [#43] от "Веселин Дечев":

  Само вие ватенките сте обособена нация?!

  klimentm
 49. 49 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  "Руският външен министър Сергей Лавров публикува статия, озаглавена „Съседите в Европа“ в правителствения вестник „Российская газета“, в която очертава оплакванията си срещу Европейския съюз. Сергей Викторович е натрупал много оплаквания срещу европейските си съседи, но ако ги обобщим, всичко се свежда до факта, че на основния руски въпрос "Уважавате ли ме?" европейците отговарят отрицателно на руснаците."

  https://www.ej.ru/?a=note&id=34511

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  " Москва не харесва съдържанието на законопроекта, тъй като на практика той ще ѝ отнеме републиките, които тя създаде в Източна Украйна. Вместо това тези републики ще трябва да преминат в ново управление след избори, протичащи според украинското законодателство. Русия вярва, че споразумението от Минск ѝ дава право да се разпорежда с украинското законодателство и вероятно дори правото да започне война, ако тази привилегия бъде нарушена. Такава уговорка, разбира се, никога не е била съгласувана, нито е част от преговорите в Минск, нито от който и да е последващ формат. Мълчанието на Европа спрямо ревизионизма на Русия и нарушенията на споразумението от страна на Москва, имайки предвид присъствието на окупационни сили в Донбас, само насърчават Кремъл да вярва, че Европа мълчаливо ще търпи нейните действия."


  Европа ще трябва да си го причини ! Ако е необходимо и да намали до минимум контактите си с руснаците и да се подготви за сериозна конфронтация с нея ! Всеки компромис в обратна посока я води към най - лошото.......

 51. 51 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Весело

  До коментар [#49] от "Николай Колев":

  Същият каза преди известно време
  “ В никой случай не трябва да позволяваме на Украйна да се откачи от капана на Минските съглашения!”
  Дали е било в пристъп на откровение или на глупост само той си знае!

  klimentm
 52. 52 Профил на further
  further
  Рейтинг: 556 Неутрално

  50, намалянето на "контактите" включва ли намалянето на вноса на газ?

 53. 53 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Весело

  До коментар [#52] от "further":

  Включва, да!
  Европа не е умряла преди без рассийския газ, няма да умре и сега!
  Включва и още много работи като пълно финансово и политическо ембарго на Рассия, сегашните санкции са само мек намек към тази страна!
  Прочие Рассия няма да нападне Украйна защото е наясно че това ще е катастофа за нея

  klimentm
 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  До коментар [#47] от "Николай Теллалов":

  Бяхме на авто пътешествие. По няколко дни във всички гкавни градове, плюс плаж по крайбрежуята, плюс преспиване по двн по малки градчета. Достатъчно видях. Между впрочем всичко съм документирал ден по ден в блига си. Твърдя най-отговорно, че украинска нация няма.

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  До коментар [#53] от "klimentm":
  Русия няма интерес да взема Украйна, щот ще трябва да я храни. Много по-изгодно й е Украйна да е един по-голям Киргизстан.

  В Русия съм! В Русия съм!
 56. 56 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2668 Любопитно

  До коментар [#43] от "Веселин Дечев":

  Някой живеят в "друга реалност". Потвърждавам същото...! В Одеса, Николаев , Кривой рог, Днепропетровск , Харков - градовете през които минах към Москва украинска реч практически нямаше . В тези големи като София градове всичко изглежда запуснато. Хората са много настроени срещу хохлите от Галиция. Стрината е феодализирана , това ще избие много скоро

 57. 57 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Реалността е,че Путин със светкавичен удар завладя Крим. Сега когато дрънка оръжие на границата с Украйна,какво да си помисли човек?
  —цитат от коментар 28 на deaf


  И колко жертви имаше при този "светкавичен удар" Да ти помогна: Зеро (Нула). Та продължама да си мисля...

  Сам съм, други няма...
 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#45] от "yavooor":

  Не, не е възможно. Можеш да изнасилиш само жена която не иска да ти даде.

 60. 60 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  До коментар [#52] от "further":

  "50, намалянето на "контактите" включва ли намалянето на вноса на газ?"

  Ти как мислиш ? Ще започнат сега едни тиради колко трудно ще им е на европейците, баш посред зимата, хранилищата им пълни само на еди колко си процента, предприятията щели да го закъсат и т.н., ама вече е крайно време да се наруши безгрижието на Брюксел и да им стане напечено на брюкселските зелки ! Колкото по - напечено, толкова по - добре да видят с кого си имат работа и колко са безхаберни..... !
  Само с декларации и изразени безпокойства не става ! Не и срещу режими като руския !

 61. 61 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  До коментар [#53] от "klimentm":

  " Включва, да!
  Европа не е умряла преди без рассийския газ, няма да умре и сега!
  Включва и още много работи като пълно финансово и политическо ембарго на Рассия, сегашните санкции са само мек намек към тази страна!
  Прочие Рассия няма да нападне Украйна защото е наясно че това ще е катастофа за нея"

  И да умира, и да не умира, ножа е до кокала ! Хич не трябва да си говорим за газ в замяна на това, което се случва по границите на Украйна с Русия........

 62. 62 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  До коментар [#58] от "АБПФК":

  "да неутрализира мераците на неофашагите у Киев(и най-вече у западна Украйна)."

  Тъй тъй си почнал, обясни ни моля те какви са мераците на Киев? Да си върне Крим? Това е държане на гамен.

 63. 63 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1469 Весело

  Тъжна работа , майната им на украинците ,кучета ги яли ,ала въпреки всичко май са по-смели от нас българите! Да се опълчат на севрно блатния рус таджик въпреки дълбоките връзки и кагебисткори минало! Нас, тука само ни виж форума ,какава любов ,какво нещо към руската пияна душа ....кво ли не ни причиниха тези ,а ташите прости люде любят ,тачат и милеят за русия таджик .
  —цитат от коментар 36 на ZyklonA


  Последно? Руски таджик?! Да не бъркаш със Съветски?

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 64. 64 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#28] от "deaf"
  Вярно че ударът беше светкавичен. Украинските войници на полуострова бяха толкова ошашавени, че не оказаха дори символична съпротива. Даже 2/3 от тях смениха униформите с руски и останаха на руска служба.
  Сега, ако Украйна провокира конфликт и Русия вземе всичко на изток от Днепър, въпросът е дали 2/3 или 3/4 от украинските военни ще минат на руска служба.

 65. 65 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#35] от "tacheaux":Част от причините за оцеляването на Червената Армия през ВСВ след смазващия удар през 1941 г. са западните доставки през Мурманск. Според мен запада трябва моментално да почне да снабдява Украйна на първо време с отбранителни установки и оръжия за така наречените ДОТ. Отделно може да подарят някой ракетен кораб с конвенционални ракети да си плувка между Варна и Одеса.
  —цитат от коментар 40 на George Svinarov


  А според теб КОЙ ще плаща масрафа? Никой не дава нещо на Укропия даром. Всичко (ще) си го плаща! Капитализъм, Свинаров. 🤷‍♂️

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 66. 66 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1469 Весело

  Да бе, ужасна статия. Пълна фантастика.Сякаш пишат за държава, която наскоро е воювала със и откъснала територии от свои съседи. Или търси да присъедини друга.Къде си ги измислят тези фантасмагории тези малоумни западняци, да се неначудиш....
  —цитат от коментар 42 на Bira


  От "Кол ъф Дюти" и подобни игри. Особено по- младите, дето не знаят нищо за войни. Какъвто се явява и тоа автор...

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 67. 67 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3455 Разстроено

  За съжаление, За Запада остават само икономическите санкции! Путин вероятно ще види новият си пАток на трупчета!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 68. 68 Профил на id.bulgarian
  id.bulgarian
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Война няма да има. Ето какво пише Юлия Латинина, наблюдател от Новая газета:
  https://novayagazeta.ru/articles/2021/11/23/voiny-ne-budet-potomu-chto-ee-mozhno-proigrat
  Прочетете я, струва си.
  Текущата ситуация е най-изгодна за Путин. Той изобщо не възнамерява да присъединява Донбас. Напротив, изнася му да е украински и да го контролира чрез ихтамнетите. Троянски кон в чист вид.
  По-горе някой писа как украинцте в Одеса, Харков и т.н. не се чувствали у дома си. Другари, източната част на Украйна е рускоезична. Ватници до мозъка на костите си. Пътувал съм много пъти с кола от България до Москва, маршрутът е именно през Източна Украйна. Веднъж ме настигна полицейска кола, включи сирена и ме спря. Ченгетата директно ми казаха, че според тях съм бягал и не съм се подчинил на искането им да спра. Последиците са арест на колата, мен ме водят в близкото управление до изясняване на случая. Иди доказвай, че нямаш сестра. И пак в прав текст ме попитаха нося ли кеш пара. Откупих се за 100 евра.
  Според мен най-доброто за Украйна е да се откаже от Лугандония, която в момента им тежи като воденичен камък. Нека докараните до отчаяние миньори и трактористи да се оправят сами. Запитвали ли сте се защо има ДНР и ЛНР, а не са едно цяло? Защо не са обединени, щом толкова искат да не са подчинени на Киев?

 69. 69 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Украйна е тотално нефункционална и банкрутирала страна. Наследи най-голямата индустриална база от СССР, има най-добрата земеделска земя в Европа, голяма крайбрежна топла ивица и е една от най-бедните, напълно окрадена от олигарсите си (всички евреи и един татарин).
  БВП на глава от населението (Световна банка 2020)

  Украйна - $3,726
  Белорус - $6,411
  Армения - $4,267
  Грузия - $4,278
  Русия - $10,126
  България - $9,975
  Шри Ланка - $3,682

  Добрата новина за Украйна е, че все пак има $44 по висок БВП на калпак от този на Шри Ланка.
  Лошата е, че ако прекъсне преносът на газ от които тя взема около 4-5 милиарда, ще глътне вода много бързо.

 70. 70 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 950 Весело

  Поредната статия за преброяване на русофилите във форума😉

 71. 71 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  Иди доказвай, че нямаш сестра. И пак в прав текст ме попитаха нося ли кеш пара. Откупих се за 100 евра.
  —цитат от коментар 68 на id.bulgarian


  Трябваше да кажеш, че не разбираш украински. Искаш преводач и звъниш в посолството. Особено ако имаш видеорегистратор.

  В Русия съм! В Русия съм!
 72. 72 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 950 Неутрално

  За тези които обиждат украинците - наследниците на Киевска Рус, тогава още гр. Москва не е бил основан, които защитават собствената си държава която е много по стара от Россия която е наследник на Московията, искам да им напомня, че във Российската императорска армия която воюва срещу Османската империя 60 процента от войниците са украинци. В битката която решава изхода на войната на Шипка се бият рамо до рамо само български опълченци и украински войници. Моля ви не пишете обидни термини за украинците, те просто защитават родината си.

 73. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#54] от "Веселин Дечев":
  "Твърдя най-отговорно, че украинска нация няма."

  Всъщност лъжеш най-безотговорно. Украинска нация има много преди московията да започне да се нарича рус. По-вярно е да се каже , че руска нация няма.

 74. 74 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Весело

  Лошата е, че ако прекъсне преносът на газ от които тя взема около 4-5 милиарда, ще глътне вода много бързо.
  —цитат от коментар 69 на Nedyalko Lazarov


  Лошото е, че украинците не виждат по-далече от носа си. Явно са си мислели навремето, че като обявят независимост и всичко остава по старому, но вече ще решават сами. Да ама не!
  От трийсет години са спряли всякаква поддръжка на пътищата. Оказва се явно, че Съетският съюз няма да прати строителни бригади. Едва преди две години започна програмата "Великото строителство", че наченаха капитален ремонт поне на главните шосета!
  Отделно Русия им каза, че самолети, хеликоптери,двигатели, ракети си прави сама, а произвежданите в Украйна, украинците могат да си ги продават където решат.
  Оказа се, че сиренето е с пари!

  В Русия съм! В Русия съм!
 75. 75 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#68] от "id.bulgarian":

  "Война няма да има. Ето какво пише Юлия Латинина, наблюдател от Новая газета:"

  Дано да е права!!!!

  Лично аз си мисля, че самият Путин също не знае дали ще напада или няма да напада.

  Путин не е шахматист, Путин е покерджия. И това което винаги прави е коронният му номер, вдигане на мизата. Дано това да е така и сега!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 76. 76 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Весело

  Моля ви не пишете обидни термини за украинците, те просто защитават родината си.
  —цитат от коментар 72 на constatator


  Коя родина?
  Ленин дава преди стотина години на УССР сегашните Донецка, Харковска, Днепропетровска област. Още от времената на Ботев Одеса и Николаев са чисто руски градове, Лвов го дават на Украйна след ВСВ, Пикарпатието, а след 1956 - и Крим.
  Историческата Украйна е от две княжества в центъра на днешна Украйна.
  Абсолютно измислена държава, преяла с територии.

  В Русия съм! В Русия съм!
 77. 77 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Весело

  До коментар [#54] от "Веселин Дечев":"Твърдя най-отговорно, че украинска нация няма."Всъщност лъжеш най-безотговорно. Украинска нация има много преди московията да започне да се нарича рус. По-вярно е да се каже , че руска нация няма.
  —цитат от коментар 73 на tacheaux


  Аз казвам, че реално, практически -няма.

  В Русия съм! В Русия съм!
 78. 78 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#74] от "Веселин Дечев":

  Ако това което сте написали беше вярно жителите на Крим, Донбас, Луганск и другите украински региони щяха сами да си организират референдуми за присъединяването си към Русия, но вместо това видяхме как първо там отиде руската армия за да ги окупира и след това се проведе "референдума" в Крим, а войната в Донбас и Луганск в която загинаха над 14 000 украинци защитавайки родината си продължава и до днес.

 79. 79 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3455 Весело

  От трийсет години са спряли всякаква поддръжка на пътищата. Оказва се явно, че Съетският съюз няма да прати строителни бригади. Едва преди две години започна програмата "Великото строителство", че наченаха капитален ремонт поне на главните шосета!
  Отделно Русия им каза, че самолети, хеликоптери,двигатели, ракети си прави сама, а произвежданите в Украйна, украинците могат да си ги продават където решат.
  Оказа се, че сиренето е с пари!
  —цитат от коментар 74 на Веселин Дечев


  То пък, голяма далавера някой да се съюзи с матушката ти!!! Да дрънкате старите съветски ръждиви железа и да мерите кой по- голяма мутра ще изкара.....

  Ти що не си там? Защо никой от форумните рускоподложници не е там?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 80. 80 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3376 Неутрално

  До коментар [#54] от "Веселин Дечев":

  не се излагай

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 81. 81 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  До коментар [#74] от "Веселин Дечев":Ако това което сте написали беше вярно жителите на Крим, Донбас, Луганск и другите украински региони щяха сами да си организират референдуми за присъединяването си към Русия,
  —цитат от коментар 78 на constatator


  Ами те си направиха!

  В Русия съм! В Русия съм!
 82. 82 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  Аз казвам, че реално, практически -няма.
  —цитат от коментар 77 на Веселин Дечев


  Ама Никой не те пита, аман от северноазитска пропаганда!

  Украинците избраха и избират какво искат, вие и вашата пробита империя нямате никакво право да им се месите в избора.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 83. 84 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  Ти що не си там? Защо никой от форумните рускоподложници не е там?
  —цитат от коментар 79 на Realist


  Бил съм. И пак ще бъда. В момента обикаляме Полша. Вчера чукнахме три месеца в Полша. Догодинаживот и здраве ще идем до Владивосток и Магадан.

  В Русия съм! В Русия съм!
 84. 85 Профил на Fina Tec
  Fina Tec
  Рейтинг: 29 Неутрално

  До коментар [#40] от "George Svinarov":
  Когато спреш хапчетата веднага ти личи

 85. 86 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3455 Весело

  Догодинаживот и здраве ще идем до Владивосток и Магадан.
  —цитат от коментар 84 на Веселин Дечев


  Там ти е мястото, направо остани в Магадан да осветиш университета там!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 86. 87 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#74] от "Веселин Дечев":
  "От трийсет години са спряли всякаква поддръжка на пътищата."

  Не коментирай пътищата на Украйна, че са влошо състояние при положение , че руските пътища са направо трагични.

  Русские дороги .Просто ужас!!!!!
  https://www.youtube.com/watch?v=sFe0L8qy3pE

 87. 88 Профил на id.bulgarian
  id.bulgarian
  Рейтинг: 290 Разстроено

  До коментар [#71] от "Веселин Дечев":
  Катаджиите си бяха от руския етнос, говореха на руски. Видеорегистратор нямах, за съжаление. По-късно ми мина мисълта, че е трябвало да звъня в посолството, както и ти казваш. Ама след дъжд качулка. А и имах план да минавам по 1000 км на ден, нямах време за разправии. Както и да е.
  В предишния ми пост мисълта ми беше, че няма как в една държава да живеят две групи население с много различен манталитет. След данданията 2014-та източните райони, вкл. Крим, твърдяха, че Киев толкова години нищо не е направил за тях. А Киев - это кто, товарищи? Янукович и неговата Партия регионов, за които гласувахте масово! Благодарение на това Украйна стана шуробаджанашка и олигархична държава. Точно като путинската Русия. При Бойко България също вървеше в тази посока, ще видим има ли спиране.

 88. 89 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1719 Любопитно

  Въобще не разбрах защо ще тътрят някаква войска напред назад, а не финансират няколко партизански отряда? Пък и за какво им е цяла украина барабар с фашагите?

 89. 90 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Изключително глупав "анализ" . Даже не ми се коментира защо.
  —цитат от коментар 1 на MilliVanilli


  Не са ти платили още за коментарите от миналия месец...

 90. 91 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  До коментар [#54] от "Веселин Дечев":"Твърдя най-отговорно, че украинска нация няма."Всъщност лъжеш най-безотговорно. Украинска нация има много преди московията да започне да се нарича рус. По-вярно е да се каже , че руска нация няма.
  —цитат от коментар 73 на tacheaux

  Украинска нация всъщност никога не е имало, няма и сега. Има държава Украйна, създадена от болшевиките през 1922 г, съществувала като република в рамките на СССР до 1990г. Не всяка територия с население е нация.

 91. 92 Профил на zapatero
  zapatero
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#73] от "tacheaux":

  Отломки от империи.Другарят Сталин освен по въпросите на езикознанието е бил експерт и по националния въпрос.От амбиция да доминира се прави на хитър и вкарва УССР заедно с СССР в ООН.Винаги ми е звучало смешно "Постоянен представител на СССР и Украйна в ООН".

 92. 93 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#91] от "Nedyalko Lazarov":


  Руска нация няма. Те са РОССИЯНИ които говорят руски език!

 93. 94 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Според мен най-доброто за Украйна е да се откаже от Лугандония, която в момента им тежи като воденичен камък.
  —цитат от коментар 68 на id.bulgarian


  Ми защото без въглищата от Лугандония ще продължават да внасят от САЩ, Южна Африка или от гъза на геогрфията. Как да се откаже?

  Сам съм, други няма...
 94. 95 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#69] от "Nedyalko Lazarov":

  Туй руско БВП на калпак е събрало потребителите на Баяришник от Мухосранск и цигуларят на Путин в един кюп. Да не говорим за парите пръскани от вожда за разни безаналогови вундерфавета и тям подобни. Затова и руската минимална заплата е по-ниска от украинската. Ха-ха-ха!

 95. 96 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  До коментар [#73] от "tacheaux":Отломки от империи.Другарят Сталин освен по въпросите на езикознанието е бил експерт и по националния въпрос.От амбиция да доминира се прави на хитър и вкарва УССР заедно с СССР в ООН.Винаги ми е звучало смешно "Постоянен представител на СССР и Украйна в ООН".
  —цитат от коментар 92 на zapatero


  Забрави и Белорусия.

  Сам съм, други няма...
 96. 97 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Любопитно

  До коментар [#74] от "Веселин Дечев":"От трийсет години са спряли всякаква поддръжка на пътищата."Не коментирай пътищата на Украйна, че са влошо състояние при положение , че руските пътища са направо трагични.Русские дороги .Просто ужас!!!!!https://www.youtube.com/watch?v=sFe0L8qy3pE
  —цитат от коментар 87 на tacheaux


  Това е абсолютна лъжа.
  Това не са официални пътища.В Русия пътищата вече са по-добри от българските. Сам проверих. Имам 5000км на зиг-заг по трасето Москва-Новсибирск.
  Снимки на някой закъсал насред полето какво показват? Аз също мога да ти покажа такива места в райони на строежи примерно. Или горски пътища по западните Родопи. В източен Сибир има много зимни пътища-самоделки по замръзналата земя. Къде защото е по-напряко, къде защото няма въобще път. А няма път защото селото е до някоя мина и никой не живее в радиус от сто километра. И когато пролетта някой тръгне по размекващата се земя това си е на негов риск.
  Ако искаш да разгледаме конкретни позиции да видим на кой официален път има такива картини?
  Но за Украйна мога да ти посоча стотици пътища с ями като вулканични кратери. Кой е виновен за тях?

  В Русия съм! В Русия съм!
 97. 98 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Украйна набира доброволци за връщането на Крим, Донецк и Луганск.
  Записват и "българи", на които Русия все им пречи - от 1878-а та до днес.

  Алоу, сганта, айде! Пишете завещанията и заминавайте!
  На България подобни "българи" не ѝ трябват.

 98. 99 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#53] от "klimentm":Русия няма интерес да взема Украйна, щот ще трябва да я храни. Много по-изгодно й е Украйна да е един по-голям Киргизстан.
  —цитат от коментар 55 на Веселин Дечев


  Що да я храни? Може да и организира един Голодомор (поредната соросоидна лъжа). Нали?

  НАЛИ?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 99. 100 Профил на further
  further
  Рейтинг: 556 Неутрално

  На мен пък ми се струва, че всички тези предупреждения са всъщност отправени към Украйна: да не земат да си помислят, че Запада ги изостави и да се върнат в лоното на Родината.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK