Новото поколение в политиката

Те са свободни от комплексите и травмите на всички нас, расли отсам Желязната завеса.

© Цветелина Белутова, Капитал

Те са свободни от комплексите и травмите на всички нас, расли отсам Желязната завеса.Председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев е на 34 г. Вероятният министър-председател Кирил Петков е на 41. Асен Василев - на 44. Това е истинска смяна на поколенията. Поколенческа революция.


Вече 32 години се говори за "преход" . Ако изобщо нещо може да означава тази абсурдна дума (защото ние живеем в постоянен преход - от люлката до гроба и от създаването на България до днес), тя означава времето, когато хората от старата тоталитарна епоха се опитваха да се приспособят (или упорстваха да не се приспособят) към западната демокрация. Това беше "преход" за тях, който, надявам се, ще свърши с новата смяна на поколенията. Младежите, които сега идват на власт, не са били родени, или са били деца, по време на съветския комунистически режим у нас


Тези нови политици са българи и са с големи амбиции да променят България. Но са и граждани на света. Те са свободни от комплексите и травмите на всички нас, хората, расли до тяхната възраст в онази България, в онзи климат на липса на свобода и простор за мечтите на младите, отсам Желязната завеса.
Дано само имат сили да се преборят с родното политическо тресавище, в което старите, политиците на безскрупулното задкулисие имат дългогодишен мрачен опит. В това тресавище мнозина обещаващи хора потънаха. Никак няма да им е лесно на младите. Но още при работата по създаването на тази толкова трудна, почти абсурдна коалиция - прозрачно, толерантно, и същевременно принципно, с детайлен разговор за политики, а не тайни договорки - те демонстрираха нещо непознато у нас до сега.


Дано успеят!


Тази година имахме безпрецедентна ситуация в България - три пъти парламентарни избори, а и президентски. И то в условия на пандемия. При предишните избори, през юли, "суверенът" - любима тогава дума на Слави Трифонов - привидя в "Има такъв народ" (ИТН) носителя на новото. Но те не спечелха достатъчно убедително, за да могат да управляват без коалиционни партньори. Или да могат да си позволят да се държат така високомерно и нападателно с потенциалните си коалиционни партнъори. Не можаха да направят правителство. Затова "суверенът" (т.е. избирателят) на ноемврийските избори наказа и тях, но и БСП - не по-малко, а и "Демократична България" (ДБ). Все пак за ДБ може би по-важна причина за отлива от тях беше, че програмата им е до толкова близка с тази на най-младия политически проект "Продължаваме промяната", че тази нова първа сила погълна най-много избиратели от т.нар. градска десница. (Това всъщност е либералната, дясноцентриски настроена градска прослойка.)


Впрочем, освен Зелените може би, а те са в ДБ, в България няма нормална левица от западен тип. Червената линия на БСП на Нинова например против Истанбулската конвенция, а и националистичният уклон, поставя тази партия, която си има и своите олигарси, по-скоро в най-дясното пространство - независимо от реториката.


Но за да има правителство без ГЕРБ и ДПС, неизбежно управляващата коалиция трябва да включва и БСП. Такива сложни "големи" коалиции понякога се правят в европейски страни със стара демократична традиция. Но те трябва да почиват на подробно коалиционно споразумение за политики, което е публично огласено и стриктно следвано, а не на задкулисни сделки и зависимости - както се правеха до сега у нас коалиции от политиците на т.нар. преход. Всъщност това бяха десетилетията на застой или съвсем бавно придвижване напред - поради корупцията и властта задкулисието - без шанс да се отлепим от последното място в ЕС. Надявам се, че с новото поколение политици този период е на приключване.


Не споделям опасенията на някои дяснонастроени хора (не само привърженици на ГЕРБ, която всъщност не е точно дясна партия), че това правителство ще бъде "дирижирано" от президента Радев, че той ще бъде някакъв диктатор. По нашата конституция президентът има реална изпълнителна власт само при предсрочни избори, когато назначава служебно правителство, но без възможност за законодалени промени. През останалото време ролята на президента е по-скоро церемониална. Дори ветото му е символично - оборимо с простото мнозинство на управляващите. Изпълнителната власт е изцяло в ръцете на излъченото от парламентарното мнозинство правителство. Тя беше 11 години, почти без прекъсване, в ръцете на Бойко Борисов - най-дълго управлявалия премиер и председател на една лидерска партия. Независимо от корупцията и задкулисието, независимо от опитите тя да се манипулира, в България има демокрация.


Можем да кажем, че макар и с повече от едногодишно забавяне, изборите през ноември тази година спечелиха протестиращите през лятото на миналата година младежи. Помним, че много голяма част от тях бяха именно студенти, учещи в Западна Европа или Северна Америка, които си бяха дошли у дома за ваканцията. Макар и мнозинството да бяха по-скоро сродни по идеи с т.нар. градска десница, тези младежи нямаха партийна обвързаност. Протестираха именно срещу системата на "прехода" - системата на хронична дълбока корупция и управление със задкулисни сделки и зависимости. Те искаха България да стане място, в което с удоволствие да се върнат, една просперираща европейска страна. Сега тези младежи ще имат възможност да управляват, макар и в коалиция с още три партии.


Точно време
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Понякога случайности, лични амбиции или грещки, променят историята. Мисля че и сега се случи нещо подобно. Една основна точка, по която между новите коалиционни партньори има твърдо съгласие, е необходимостта от бърза съдебна реформа и дейстителен механизъм за контрол и отговорност на главния прокурор. Критиките има са и лично към главния прокурор Гешев. По случайност или не, именно той, Иван Гешев, всъщност положи основата на новата коалиция, която вероятно ще управлява сега. Със своята военизирана акция в президентството веднага след протесната акция на Христо Иванов в Росенец главният прокурор всъщност успя да обедини, поне по една точка, лявата и дясната опозиция на ГЕРБ - БСП и "градската десница". До този момент това изглеждаше направо авсурдно.


Коалицията, която сега се оформя е много сложна, както казах - почти невъзможна, ако се спазва строго класическото деление на ляво и дясно. (Макар че в Германия например имаше широка стабилна коалиция на социалдемократи и християндемократи под ръководството на Ангела Меркел.) Представителите на това ново поколение в политиката у нас, макар и експерти в своите области, нямат политически опит. А и мрачните фигури в сянката на задкулисието няма да се дадат без бой. Те се страхуват от възмездие, а и нямат скрупули. Дано новите политици успеят да се преборят с този закоравял модел на застоя, наричан "преход", модела на задкулисно управление и корупция. За да бъдем една просперираща европейска държава, в която младите хора се връщат.


През есента на 1989 г. някои казваха, че ще ни трябват 45 години, за да се справим с комунистическото наследство. 45 още не са минали, но минаха горе-долу толкова, на колкото е новоизбраният председател на парламента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (176)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Сложна-несложна коалицията ще я има и ще разпука герберо-сарайката шайка. Апетитът идва с яденето.
  Един 4 годишен мандат и ГЕРБ няма да ги има, а ДПС ще са до някакъв остатъчен минимум.
  Морков няма да има.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Ново поколение в политиката-стари табиети в краденето! Нищо ново освен поредното замазване на очите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Сложна-несложна коалицията ще я има и ще разпука герберо-сарайката шайка. Апетитът идва с яденето. Един 4 годишен мандат и ГЕРБ няма да ги има, а ДПС ще са до някакъв остатъчен минимум.Морков няма да има.
  —цитат от коментар 1 на doctor.no


  В психиатрията това вашето се нарича "пожелателно мислене"!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Как да са "свободни от комплексите и травмите на всички нас", като Радев им сложи Бойко Рашков да бди и ги напътства?

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  "Другарят" Левчев възхвалява "новото" поколение във властта. Вярно е,че това поколение не расло отсам Желязната завеса,но е съставено от деца и внуци на комунисти,и отгледано в комунистически перверзни нрави.

 6. 6 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  “Те са свободни от комплексите и травмите на всички нас, хората, расли до тяхната възраст в онази България, в онзи климат на липса на свобода и простор за мечтите на младите, отсам Желязната завеса.”

  Поредната боза!
  Петър Илиев не беше ли и той отраснал закърмен с духа на свободата или пък онзи юнак с джапанките и шнорхелите?
  Има лекета, има и свестни хора. Няма нужда да се търси под вола теле.

 7. 7 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#1] от "doctor.no":


  ГЕРБ и ДПС изпуснат ли местнат власт (раздаването на поръчки) и отиват в миманса.

 8. 8 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 670 Любопитно

  Промяната определено дойде, но дори и управляващите да са безкрайно честни и да правят всичко по силите си, трябва и най-важния елемент да вземе участие - българския народ. Защото българите сме показали че не ни и много грижа за останалите, че сме егоисти, не пазим общото, поддържаме корупцията, не спазваме законите, не спазваме ограниченията ... а накрая искаме държавата и ние да сме добре.

  Ами не става така, затова колкото и да е банално - промяната започва от нас.

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Любопитно

  Няма лошо - млади, образовани, жители на света, без спомен за социалистическите глупости. Аз поне обаче ще ги съдя само и единствено до делата. Да видим.

 10. 10 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Да, де, те нямат спомен за "социалистическите глупости", на церберът им Бойко Рашков има, и още как.

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  До коментар [#1] от "doctor.no":ГЕРБ и ДПС изпуснат ли местнат власт (раздаването на поръчки) и отиват в миманса.
  —цитат от коментар 7 на мики маус


  да ви се чуди човек на оптимизма! машинките ви спечелиха изборите и пак имате САМО 10% ОТ ГЛАСОВЕТЕ! Колко ще ви търпят останалите 90% е ясно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Много аналЛизатори много нещо и въртят едни и същи глупости.
  Дневник вместо да пълните сайта с глупости, пуснете един анализ но да е стойностен. През останалото време може да пускате новините от България и чужбина и някой друг препечатан анализ от чуждата преса.
  Левчевци, Смисловци и тем подобните им Лизатори на никой не са потребни, камо ли полезни

 13. 13 Профил на avp35646651
  avp35646651
  Рейтинг: 86 Неутрално

  "Впрочем, освен Зелените може би, а те са в ДБ, в България няма нормална левица от западен тип. Червената линия на БСП на Нинова например против Истанбулската конвенция"

  А требва ли да има "нормална левица от западен тип" в България? Грантаджията си сака либерастия, транс-джендъри, мигранти, глобализъм ... Ами не вирее евролевундерщината в България и никога нема да вирее. БСП са наследник на БКП и следват линията на живковизма, т.е. национализъм, консерватизъм, силна държава.
  А колкото до ДБ, там и "Да, България" са леви, както и части от ДСБ (Радан).

 14. 14 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Айде поредния венцеслагател да да заработи някой лев.
  От вчера се изредиха дайниФ, смилоФ....

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 15. 15 Профил на Приказки от шипковия храст
  Приказки от шипковия храст
  Рейтинг: 891 Весело

  "Преходът" ще приключи, когато осъзнаете, че на Румен Радев и Слави Трифонов трябва да бъдат издигнати паметници. За Тошко не съм сигурен.

 16. 16 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#7] от "мики маус":

  Ако ти е направило впечатление шайката включи тежките ченгесарски номера и по места. Те много добре знаят, че кметовете им увисват без подкрепа от централната власт.
  Задава им се и друг проблем - по разпореждане на Европейската прокуратура ДАНС, МВР и колкото и невероятно да звучи КПКОМПИ вече влязоха в община Варна, Стара Загора и Враца. Разследват се сделки по европейско финансирана на електробуси и тролейбуси. Същата сделка има и в Бургас. Все бастиони на ГЕРБ с емблематични кметове.
  Данчето в София я разследва ЕП за ремонта на ларгото по доклад за злоупотреби на ОЛАФ, в който е посочена заедно с двама министри - най-вероятно Банов и Аврамова.

  Както казах, за някои морков няма да има. Другите - Сами да си преценят, както е модерно да се казва.

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Препоръчвам на всички колеги анализа на Евгений Дайнов “Какво чудовище изскочи...” - става дума за скандала с ДКК, фирма Дунарит и безчинствата на ГРУ в България пред широко затворените очи на Бойко Борисов и Сотир Цацаров.

  Мисля, че и на най-наивния читател би трябвало да му светне къде всъщност е руската агентура в България и кой ни предаде/подари целокупно като нация на Кремъл.

  А в отчаянието си декласираните елементи, продължаващи да тролят в подкрепа на Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Иван Гешев във форума, разпространяват лъжата, че Бойко бил “последната преграда” пред руското влияние, а Гешев гонел “руски шпиони”.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#11] от "lz2":

  "Колко ще ви търпят останалите 90% е ясно!"

  Да, да, знаем. Те чакат Боко и Шиши да поведат протеста, заедно с 8-те джуджета, ДелтаГард, Гешев и Цацаров. Само не знам защо се бавят тия хора, а не са вече на площада и да събират масите.

 19. 19 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1162 Любопитно

  Прочетох, че програмите на "Продължаваме Ппомянята' и ДБ съвпадат и спрях със статията, кога направиха партия, кога написаха програмата?
  Успех им пожелавам в разграждането и изчегъртването на модела Борисов!

 20. 20 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":
  Препоръчвам на всички колеги анализа на Евгений Дайнов “Какво чудовище изскочи...” - става дума за скандала с ДКК, фирма Дунарит и безчинствата на ГРУ в България пред широко затворените очи на Бойко Борисов и Сотир Цацаров.
  _________________________________________
  Ама какво разправяш голяма статия, пак Рассия и тем подобни глупости за 3% матрял на ДСБ-рите.
  Ако не ви е ясно българския народ не се интересува от тия глупости

 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  Те са свободни от комплексите и травмите на всички нас, хората, расли до тяхната възраст в онази България, в онзи климат на липса на свобода и простор за мечтите на младите, отсам Желязната завеса."

  И Левчев бил всички нас? А най-после ново поколение ще смени ли комунистически синчета

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#18] от "doctor.no":

  “Боко и Шиши да поведат протеста, заедно с 8-те джуджета, ДелтаГард, Гешев и Цацаров.”

  Боко се е скрил в заешката дупка, Цацаров си събира нещата в кашон да опразни бюрото, Делта Гард е с отнет лиценз, ресторант Осемте джуджета (който се охраняваше денонощно от патрулка на МВР, по лична заповед на шофьора на Мето Илиенски и ортак на Митю Очите - тогавашния “министър” Младен Маринов) е затворен от година и половина... мафията отстъпва позиции.

  А след неминуемото пръждосване и на Гешев в близките месеци ще настане погром и кански рев...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Няма, няма, Норман Гранц, Гешев да гони вече руски шпиони. Рашков ще се погрижи. Попиля контраразузнаването в битността му на вицепремиер, отговарящ и за ДАНС.

 24. 24 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  До коментар [#19] от "choguna":

  То след ГЕРБ е много лесно да направиш партийна програма в България - смяна на Гешев, спиране на очеизвадното крадене и ограничаване на корупцията са цели, видими от космоса. Чак след като тези неща се случат, може да се говори за детайлите, някакви ляво-десни политики и дългосрочни планове.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 25. 25 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Обаче, "доктор.но", Гошо боеца бил на линия да атакува софийското кметство. Мая М. и отровните вече са безработни, та и те ще се включат. Ще има ли ковчези и погребални чували пред общината да пъдите Фандъкова. А общинския съвет? Там нямате мнозинство. И него ли ще разтурвате? Гошо боеца ще нахлува ли вътре.

 26. 26 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  Да слушах някои изказвания и да, Гешев може да бъде разкаран много по рано, отколкото сме си мислили.

 27. 27 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Четох го… В един момент започнах да се чудя кой го е научил тези да лъжат толкова умело?

 28. 28 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Новото поколение в политката някак странно има предшественици комунисти с които бащински се прегърнаха в името на общият обир. Предполагам и на олигофрените им е ясно какво се случи...

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 29. 29 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2187 Неутрално
 30. 30 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#25] от "nik_77.":

  Естествено, че ще разтурим и СОС, само да напомня решенията за ремонт на общежитието на СГТ, завода за боклука и мнозинството не трябва да излезе от ареста.

 31. 31 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Цялото мнозинство ще арестувате? Това е мащабна задача. Даже за Бойко Рашков. При всичкия му опит.

 32. 32 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев е на 34 г. Вероятният министър-председател Кирил Петков е на 41. Асен Василев - на 44. Това е истинска смяна на поколенията. Поколенческа революция.
  ===
  Пак ли революции? Съвсем не отдавана, при царя имахме такава не помните ли?
  Теорията за перманентната революция в дела.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2187 Весело

  До коментар [#17] от "Norman Granz":
  Това да се отровиш с ,,немита рукола”…

 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1784 Весело

  Децата и внуците на ЦК, Номенклатурата и ДС поеха властта в България. Децата на трубадурите на Партията ще ни напътстват и пеят за Новия ред!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 35. 35 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#30] от "doctor.no":
  Естествено, че ще разтурим и СОС
  __________________________________
  То можеше да бъде разтурено на предните избори но Ристе и Дженералито мълчаха когато трябваше да излязат и да призоват да бъде подкрепена МаяМа. Не можаха да се разберат с Бонев защото бяха нагли.
  Колкото по-силна стане ПП толкова по-слаба ще става ДайБългария. Следващия кмет на София ще се казва Борис Бонев и ще бъде с подкрепата или направо от листата на ПП

 36. 36 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#26] от "doctor.no":

  “Гешев може да бъде разкаран много по рано, отколкото сме си мислили.”

  Ако Сарайският Работодател хранеше някаква дори минимална надежда, че може да се докопа до 13-те милиарда по Плана за възстановянане и устойчивост, които ще бъдат блокирани, ако Гешев не бъде отстранен - той щеше вече да е отстранен.

  Но явно страхът от арести надделява ... засега.

  А самият Гешев знае, че изтърве ли властта, е събрал за няколко десетки години пълен пансион на издръжка на държавата. Всеки ден излиза нова информация за конфликтите му на интереси, за услугите, които е правил (възмездно) на оперативно шнтересни лица, а и само замитането на делото КТБ му стига, за да влезе за едно 20 години. Следващият главен прокурор ще хвърли книгата (throw the book) по него.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 37. 37 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  "Другарят" Левчев възхвалява "новото" поколение във властта. Вярно е,че това поколение не расло отсам Желязната завеса,но е съставено от деца и внуци на комунисти,и отгледано в комунистически перверзни нрави.
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Децата на Априлското поколение, възхваляват децата на неокомунистите.

 38. 38 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Новото поколение в политката някак странно има предшественици комунисти с които бащински се прегърнаха в името на общият обир. Предполагам и на олигофрените им е ясно какво се случи...
  —цитат от коментар 28 на 1908


  По-скоро се правят, че не им е ясно! Виж ги матросовците-тролове!

 39. 39 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Аеде ДСБ-ари пускайте канал 1,ще говори Дженералито

 40. 40 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 652 Весело

  До коментар [#19] от "choguna":То след ГЕРБ е много лесно да направиш партийна програма в България - смяна на Гешев, спиране на очеизвадното крадене и ограничаване на корупцията са цели, видими от космоса. Чак след като тези неща се случат, може да се говори за детайлите, някакви ляво-десни политики и дългосрочни планове.
  —цитат от коментар 24 на fpyyh


  Спряхте течовете/краденето, но бюджета продължава да е у дефицит вместо у излишък. Че и се теглят заеми, верно заложени са в бюджета, ма защо опряхме до тях, ако вече не се краде и бе следвало да остават по едни 8-10 млрд (груби сметки). Да не споменавам желанието да се повиши МОД, което ще влоши бизнес средата и ще накара бизнеса (разбирай основно ИТ сектора) да си помиси дали да продължава да се развива тук... Вместо да се търси по-висока събираемост от откровено сиви сектори (ресторантьорство, магазини, строителство, ЛУКОЙЛ

  Мда, тая опорка издиша яко. 😎

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73
 41. 41 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Ще има ли следващ главен прокурор, Норман Гранц. Кики не каза ли, че ще закривате длъжността?

 42. 42 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  До коментар [#24] от "fpyyh":

  Тази "програма" я дъвче и ДБ, това не е програма.
  Програмата на ПП я пишат по време на преговорите за съставяне на правителство и тя е миш-маш от програмите на БСП, ИТН, ДБ, но целта е разпределяне на министерства и сфери на влияние.

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#41] от "nik_77.":

  "Ще има ли следващ главен прокурор, Норман Гранц. Кики не каза ли, че ще закривате длъжността?"

  Длъжността трябва да бъде и и ще бъде закрита с конституционни промени. За отстраняването на Каскета не са нужни такива. Наистина ли не разбираш, или само тролиш?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  А-ха. Значи остава. На мястото на Гешев слагаме наш си.

 45. 45 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#43] от "Norman Granz":

  Така е, но първо "недосегаемия" ще усети какво е цялата държава да се изправи срещу него
  - Президентство
  - НС - мнозинство
  - Изпълнителна власт

 46. 46 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Препоръчвам на всички колеги анализа на Евгений Дайнов “Какво чудовище изскочи...” - става дума за скандала с ДКК, фирма Дунарит и безчинствата на ГРУ в България пред широко затворените очи на Бойко Борисов и Сотир Цацаров.Мисля, че и на най-наивния читател би трябвало да му светне къде всъщност е руската агентура в България и кой ни предаде/подари целокупно като нация на Кремъл.А в отчаянието си декласираните елементи, продължаващи да тролят в подкрепа на Бойко Борисов, Сотир Цацаров и Иван Гешев във форума, разпространяват лъжата, че Бойко бил “последната преграда” пред руското влияние, а Гешев гонел “руски шпиони”.
  —цитат от коментар 17 на Norman Granz


  Гърнец, серЬОзно ли? Много си пднАл, щом Женята Дайнов ни пробутваш.

 47. 47 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#25] от "nik_77.":

  потърси и ти намерих точните думи на Кирил Петков:

  Йорданка Фандъкова сама осъзнава, че е време да отстъпи поста на някой, който има визия и енергия. Това заяви съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков пред Дарик.
  “Местната власт и промяната в нея е следващата голяма задача. Местната власт е най-близо до хората. Ако искаме хората да усетят промяна местната власт е би било начина, по който те най-бързо ще усетят”, допълни той.

  Вярвай, че още от първия ден на новия кабинет, атаката по Фънда започва по всички фронтове.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#45] от "doctor.no":

  "Така е, но първо "недосегаемия" ще усети какво е цялата държава да се изправи срещу него
  - Президентство
  - НС - мнозинство
  - Изпълнителна власт"

  Неговите функции бездруго отдавна се свеждат само до спиране на разследвания и криене на папки с улики.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#48] от "Norman Granz":

  Даааа, тук се крие и разковничето, което главния не го е смятал.
  Не е трябвало да покрива разследвания за кражба на ДДС, акцизи и еврофондове.
  С питането до КС миналата година и отговорът, че всеки прокурор може да разследва главния, става ясно, че и прокурор от Европейската Прокуратура може.
  Само трябва да получи сигнал, че е прикривал ощетяване на бюджета на ЕС.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Дженералито натърри-Ние ще подпишем споразумение с ПП(демек не с БСП и ИТН).
  ДСБ-ари каквото искате подписвайте но истината е че това ще е коалиционно правителство между 4 партии.
  Има 2 препаникамъка в тази коалиция. ДСБ и Нинова, последната скоро няма е пречка, Зарков ще я замени. ДСБ като партия с куха идеология скоро сама ще си изчезне

 52. 52 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#51] от "Niko Kostantinov":

  "...но истината е че това ще е коалиционно правителство между 4 партии..."

  Хубаво е да се казва истината. БСП, ДБ и ПП ПП са коалиции, само ИТН са една партия

 53. 53 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#49] от "doctor.no":

  "Даааа, тук се крие и разковничето, което главния не го е смятал.
  Не е трябвало да покрива разследвания за кражба на ДДС, акцизи и еврофондове."

  Нито разграбването на 5 милиарда от КТБ.

  Защото това го прави съучастник - солидарно отговорен.

  А какво ще кажеш за скандала с фирма Трейс и катастрофиралия автобус край Своге, в който загинаха 20 души, и факта, че собственикът на Трейс е наел за адвокат ... жената на Каскета - да, онази същата?

  За такъв конфликт на интереси колко години дават в цивилизования свят?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 54. 54 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Старото се омаза, новото тепърва ще се доказва, но дотогава ще
  има време нещо да се промени във добра насока !!

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#52] от "doctor.no":
  Хубаво е да се казва истината. БСП, ДБ и ПП ПП са коалиции, само ИТН са една партия
  ______________________________________
  Не си глупав човек, разбрал си какво писах, не се излагай

 57. 57 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Трябва да се внимава за зависимости на БСП, ДБ и ИТН (като цяло и на отделни техни представители) от прокуратурата, олигархията и мафията, т.е. от силите на статуквото. ИТН напр. показа склонност за заигравки с ГЕРБ/ДПС (разглеждам тези две партии като сиямски близнаци, като двете страни на една и съща монета) в предишния Парламент, което е показателно за наличието на бизнес-интереси и центробежни сили в тази формация. Някои от по-старите кримки, които участват в сегашните коалиционни преговори и биха участвали в коалиционното правителство, имат зависимости напр. от прокуратурата. Това важи най-вече за представителите на БСП, вкл. Корнелия Нинова. Гешефт при всяко положение има закътани папки с оперативни разработки или досъдебни производства за нея, за Румен Гечев, Румен Овчаров, Масларова и др. динозаври в Столeтницата. С това си обяснявам реакцията на Нинова срещу Румен Радев в кандидатпрезидентската кампания. Няма с какво друго са се обясни подобно самоубийствено поведение на лидерката на БСП. Ето защо, всички изкопаеми, пребивавали повече от 5-10 години в политиката (не само от БСП), ако са заемали някакви постове в местната и централната власт, трябва да бъдат изключени от участие в бъдещата управленска коалиция, поради опасността да я саботират. Или пък да минават сериозна проверка за пригодност, ако се реши да участват.

 58. 58 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#53] от "Norman Granz":

  Гешев май нямаше отношение като прокурор за Своге, но конфликт на интереси е налице. Т.е. това е местен въпрос.
  Аз говоря за дела, по които е бил прокурор и не ги е разследвал, те са със щета за бюджета на ЕС.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#58] от "doctor.no":

  "Аз говоря за дела, по които е бил прокурор и не ги е разследвал, те са със щета за бюджета на ЕС."

  О, да, там директно попада в полезрението на Кьовеши.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 61. 61 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 492 Неутрално

  До коментар [#34] от "chichka":
  Децата и внуците на монархо-фашистите и капиталистите бяха гонени 45 години. Сега, още 45 - децата и внуците на комунистите? Затва е добре, че идва на власт необременено поколение. А дали и как ще се справят - ще видим. И тогава ще ги съдим - по делата им.

 62. 62 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#56] от "Niko Kostantinov":

  Трудно ми е да те разбера, до вчера се опитваше неуспешно да убедиш аудиторията, че си гласувал за ПП. А си от всякъде гербер

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#62] от "doctor.no":

  "Трудно ми е да те разбера, до вчера се опитваше неуспешно да убедиш аудиторията, че си гласувал за ПП."

  Той номер е стар като "демократичния преход".

  По време на правителството на Филип Димитров дърти комунисти-ченгета ми се вайкаха: "За тоя ли скачахме по митингите?"

  По времето на Костов: "Язък, че гласувах за него, а той ограби България."

  Сега сред герболяка е пълно с "разочаровани десебари".

  А като му четеш коментарите - комундел и ченге отвсякъде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Неутрално

  Заедно с Таско Ерменков, Емилия Масларова, Румен Гечев, Румен Овчаров, новото поколение младоци в управлението, изглежда не толкова ведро и свежо.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 65. 65 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  ====..Впрочем, освен Зелените може би, а те са в ДБ, в България няма нормална левица от западен тип. ........ тази партия, която си има и своите олигарси, по-скоро в най-дясното пространство - независимо от реториката.=======точно това е проблема вече 32 години.......че в България няма нормална левица ......ни от западен тип, ни от източен ....... както и нормални синдикати......

 66. 66 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  "Те са свободни от комплексите и травмите на всички нас, хората, расли до тяхната възраст в онази България, в онзи климат на липса на свобода и простор за мечтите на младите, отсам Желязната завеса."

  Не може по презумция да се съди за децата по родителите им, но и не може да се игнорира че възпитанието и средата които родителите създават не се отразяват на децата им. Така че съм против както да се подразбира, вина, така и да се предполага някаква "свобода" от наследството им.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 67. 67 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Представен ни е очаквано повърхностен анализ, предвид автора. Онова, което по всяка вероятност трябва да се анализира, е, кое е за предпочитане, откровено клиентелистки, пагубен за България модел на Борисов с вече напълно изградени улей за присвояване на обществени средства и отклоняване на еврофондове в частен джоб или шкафче, от една страна, или продаване за стотинки и постове на националния и общоевропейския интерес за проникване в ЕС на китайско влияние през най-слабото звено на ЕС, ако се съди от текста, представен в коментара "Китайската връзка" на кръга "Харвард" на 04.12.2021 в 20:42 в темата https://glasove.com/categories/novini/news/asen-vasilev-ochakvaniyata-sa-prez-sledvashchata-sedmitsa-da-ima-pravitelstvo

  Както изглежда, поставени сме пред исторически цуг-цванг. Ни напред, ни назад. Може би най-доброто е и този парламент да отиде в историята и преди да се организират нови избори, пресата да изнесе официално информация като цитираната в Гласове, а не да я научаваме на час по лъжичка чрез случайно, (а може би съвсем съзнателно и то в точния момент) подхвърлени коментари.

  Ако даже само онова, което е подхвърлено в споменатия коментар е вярно, канадското гражданство на Кирил Петков е най-малкият проблем на задаващото се дуо Петков-Василев. Страната, а и ЕС, са изправени пред много голяма опасност, докарана от, както се оказва, специално организирана оранжева революция из улиците и площадите на София миналата година. Руското влияние в България, което, и то, никак не е за пренебрегване, е детска игра поради икономическата слабост на Русия, в сравнение с мощната икономическа паст на Китай, намерила пробойна чрез инсталиране в наивната българска почва на много готови да ѝ служат продажни проводници на интересите ѝ. Така Китай превзема Африка, а днес, след преврата на 13 Март Петък, 2020 г., се пробва да превземе и САЩ. Затова беше толкова ентусиазиран превратаджията Байдън, при промоцията на Кирил Петков.

 68. 68 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 747 Гневно

  До коментар [#62] от "doctor.no":А като му четеш коментарите - комундел и ченге отвсякъде.
  —цитат от коментар 63 на Norman Granz


  Много грозен коментар за сина на Любомир Левчев


  До коментар [#63] от "Norman Granz":

 69. 69 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  много объркани разсъждения

  самият възторг от "новото поколение" не е признак на ум
  не се гледа ни старило, ни младило, а дали става дума за свестни хора

  но как да наречеш някого свестен, щом се бута да управлява, да властва, развявайки своята "свобода от комплекси"?
  възторгът от прииждането на млади енергични хищници с остри зъбки, голям апетит и - подчертавано от възторжените! - липса на задръжки... това е самоубийствен възторг
  възторгът на плячката
  друсани ли сте? изкукали?

  погледнете им очите на това "естетично" поколение (по-точно на тези кариеристи, които НЕ представят цялото си поколение, единствено по-лошата му част), вникнете в смисъла на думите им (те вече се изживяват като аристократи, всички други трябва да лазим в калта пред тях, защото сме "низши същества")
  ще проплачете от това "ново поколение", и то доста бързо
  (йени чери - на турски; не че значи нещо особено)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#61] от "dedalus":

  гонени, гонени... а бая от тях доживяха до реституция
  като преди това не обитаваха коптори в глуха провинция, а все старите квартали на София, Пловдив и Варна населяваха

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 71. 71 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Сега Норман Гранц да се съсредоточи и внимателно да разгледа тези снимки. Да ги запомни добре. Норман Гранц, никога, подчертано - никога, повече няма да има подобни. Това е върхът, който малка и незначителна България има в новата си история. "Мучащият" според корифея на добрия изказ Норман Гранц Борисов с лидерите на Франция, Англия и Германия. Приели го като ЕДИН ОТ ТЯХ.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 74 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Новото поколение в политиката......Новото поколение тотално беше манипулирано и лъгано какво е ляво 32 години , развиваше се изцяло в дясна киселинна среда ...... a принципно мястото на младите е в ляво и крайно ляво.....наемен труд и служители на заплати нямат място в дясно.....

 74. 75 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2521 Неутрално

  Новото поколение в политиката...

  Виждаме, че е ново. Виждаме, че е младо, само някои не си дават сметка, ЧИЕ е това поколение.
  Децата, внуците и правнуците на...? А апологетите им? Чии деца и внуци са те?
  Да почваме ли един по един? Да не се окаже, че Столетницата, ДС-КГБ-ГРУ и нейните верни "синове", агенти, доносници и палачи стоят пред снимките с "новото поколение" и се подсмихват под мустак... даже и от гроба.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 75. 76 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 760 Любопитно

  Дано, дано... Но се питам - родил ли се е българинът, който ще пази кацата с меда и няма да си изцапа ръцете на тръгване!?

  Ще доживеем ли да видим политик с чисти помисли, чийто баджанак няма да стане милионер след година-две...?

 76. 77 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  "че това правителство ще бъде "дирижирано" от президента Радев, "
  Лошо няма тези млади хора да поемат управлението. Лошото е друго - за сега виждаме, че това ,което предлагат като промяна изцяло отговаря на интересите и желанията на г-н Радев и кръгът около него, в който впрочем има ДОСТА СТАРИ МУЦУНИ включая сътрудници на ДС. Същото е и в инициативния комитет, който го издигна.
  Да видим напр. внукът на царски офицер председател на НС дали ще прави нещо различно от желанията на бившите комунисти около президента.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 77. 78 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  "че това правителство ще бъде "дирижирано" от президента Радев, "
  Лошо няма тези млади хора да поемат управлението. Лошото е друго - за сега виждаме, че това ,което предлагат като промяна изцяло отговаря на интересите и желанията на г-н Радев и кръгът около него, в който впрочем има ДОСТА СТАРИ МУЦУНИ включая сътрудници на ДС. Същото е и в инициативния комитет, който го издигна.
  Да видим напр. внукът на царски офицер председател на НС дали ще прави нещо различно от желанията на бившите комунисти около президента.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 78. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#71] от "nik_77.":

  "Това е върхът, който малка и незначителна България има в новата си история. "

  Ти сериозно ли го мислиш това?

  Това е периодът, през който България бе твърдо циментирана на ПОСЛЕДНО място в Европа - с голяма и увеличаваща се дистанция - по всички съществени показатели на социално-икономическото си развитие и качеството на живота - от една крадлива шайка, който ограбваше националното богатство под безучастните погледи на същите тези европейски лидери, които не можеха две думи да разменят с екзотично изглеждащия Гаргантюа от Балканите, освен ако не научиха те български.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 79. 80 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#76] от "Kosta Delev":

  политикът по дефиниция няма чисти помисли

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 80. 81 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#76] от "Kosta Delev":

  такова животно няма никъде по-света. има други механизми ...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 81. 82 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  Идеологията на новите партии в началото на демокрацията беше "ляв мигач и завой на дясно" продължава да е актуална. За мерудия е добавено "спиране на кражбите" и "чегъртане". Навлизане на ново поколение в политиката го прежияхме с навлизането на "Юпитата" преди 20 години и огромното крадене на лондонските брокери.
  Новото поколение политици ще трябва да уреди на държавната трапеза многото стартъпи от техните инкубатори.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 82. 83 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Ново поколение в политиката-стари табиети в краденето! Нищо ново освен поредното замазване на очите!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Така е ! Освен това тези нови поколения не трябва да си мислят , че "утре започва от днес " без да са наясно какво е било "вчера " . Важно е за да не го повтарят ! А намерението Бойко Рашков / като изключим пиенето в работно време с магистрати и жълтите пликчета / да бъде издигнат за министър на МВР не говори , че старото няма да се повтори !

 83. 84 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 75 Неутрално

  Поредната боза на тема "младите шЪ ни оправят, те са много различни и по-добри от нас, само щото са млади".
  За протокола - гласувах за ПП, радвам се, че спечелиха и им желая пълен успех.
  Оставям настрана за момент и кой е автора на статията - син на величие от времето на комунизма, завъртял се на 180 градуса веднага след смяната на режима.
  Статията обаче е сладникаво-блудкава боза за това как, видиш ли, идва новото покление на млади и "необременени" хора, които само заради тези си качества ще ни "оправят". Такива дитирамби се разтягаха още през 90-те години и се предполагаше, че са се доказали като несъстоятелни през последните 20 години. Само защото някой е "млад" не означава непременно, че е по-добър от "старите". В политиката младостта може да е както предимство, така и недостатък.
  Апропо, и в ГЕРБ имаше много млади.

 84. 85 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Понеже в Гласове трият коментари, препоствам тук коментара "Китайската връзка" на кръга "Харвард" на 04.12.2021 в 20:42 в темата: https://glasove.com/categories/novini/news/asen-vasilev-ochakvaniyata-sa-prez-sledvashchata-sedmitsa-da-ima-pravitelstvo

  “"Китайската връзка" на кръга "Харвард" на 04.12.2021 в 20:42

  Грозна схема за източване на интелектуален продукт, създаван от български учени и студенти, в полза на чужда държава е сглобена от президента Радев и фаворитите му Кирил Петков и Асен Василев. Това е втората огромна афера на въпросната група след погазването на Конституцията с назначаването на Петков с указ на Радев за министър, въпреки, че е двоен гражданин. Скандалната инициатива обвързва Радев, Петков и Василев в подозрително кълбо от тайнствени връзки с мними китайски инвеститори, започнали през 2011 г. и преминали на държавно ниво чрез сегашния президент през 2018 г. Към това се добява и фактът, че с днешна дата България е дарила терен до китайското посолство в София на стойност 5 млн. евро за безвъзмездно ползване в течение на 50 години. Това сочат материали, събирани от службите, повечето от които са и публична информация, добре прикрита зад официални съобщения или потънала в забрава. В дъното на тайнствените събития и контакти стои „харвардското“ приятелство на Кирил Петков и Асен Василев, последвано от съмнителни бизнес начинания, които предвръщат двамата аферисти в милионери и политически рейдъри. Когато започва китайската афера на „харвардското“ дуо „Петков – Василев“, много странни събития и бизнес проекти в живота на Петков вече са зад гърба му. Включително и повече от загадъчното му пребиваване в Брюксел като ангажиран от най-голямата компания в света за замразени картофи за пържене „McСaim Foods“ да извършва международни финансови транзакции в особено големи размери от порядъка на милиони, завършило със скоропостижното му завръщане в България.Но това са други истории от далечните 2002-2004 г. За да разберем, че Кирил Петков изобщо не е този, за когото се представя, а зад него са стоели и стоят очевидно безсмъртните пипала на ДС, сега само ще споменем, че неговия баща – Петко Петков, не заминава за Канада през 1994 г., както е известно в публичното пространство, а още през 1988 г. Именно В КАНАДА по данни на службите СА ИЗНЕСЕНИ ПАРИТЕ НА ВОЕННОТО РАЗУЗНАВАНЕ ПРЕДИ 1989 Г. И оставя 8-годишния Кики, както го наричат в семейството, на грижите на майка му и близките му в България. Самият Кирил Петков не е „завършил“ Харвард, защото родителите му са живели там, както твърди самият той. А е изкарал двугодишни курсове към прочутото учебно заведение след пребиваването си в Брюксел и появата му там за обучение през 2005 г. Китайската афера на Петков и Василев започва през 2011 г., когато те вече се подвизават в България след окончателното завръщането на Петков през 2007 г. у нас. Тогава в страната ни се появява загадъчният китаец Чан Чанян, който е собственик на компанията Hainan Longquan Centry Invest & Development Co.,Ltd Add, базирана на остров Хайнан, и се интересува от китайски инвестиции в българската икономика. Чан е математик, в топ 100 на шахматистите в Китай, с нехарактерен двуметров ръст за тази нация. А остров Хайнан е бивша военна база и днешна най-голяма безмитна зона след Тайван в Китай, близо до Виетнам. 2011 г. е знаменателна и за фирмата „Евърбред“ – една от петте компании в света за ценообразуване и резервиране на самолетни билети, в която работи Асен Василев. Датският съдружник в нея Мортен Лунд открито обвини Василев в интелектуална кражба на софуеъра на компанията, продаден на…Китай. Точно през 2011 г. започват финансовите неблагополучия на „Евърбред“ според доклада за ликвидацията й. Продажбите й рязко започват да падат през 2011-2012 г. и тя приключва съществуването си с дълг от 8,7 млн. паунда към кредитори. Фирмата престава да съществува в периода около 2013 г. Мортен Лунд обаче не е човекът, намерил китайските клиенти с друга цел, както твърди той. Запознанството на Асен Василев и Кирил Петков с Чан става по тяхна молба през една късна нощ в родното село Брестовица. Там именно Василев предлага на китайския гост за инвестиции бившето военно летище в Стара Загора и други логистични обекти. След фалита на „Евърбред“ и сделката с нейния софтуеър с китайската страна, за чиято стойност няма информация, през 2014 г. Василев и Петков се настаняват в супер луксозен офис в центъра на София. Днес Петков твърди, че е получил комисионната от сделката от Василев и я е инвестирал в „ProViotic“, чиято дейност също стъпва на интелектуална кражба. Но и това е друга история. С днешна дата вече китайската платформа се поддържа именно от този офис от кадри, подбирани от т.н. „Харвардски курсове“, организирани от Василев и Петков, за което китайската страна плаща веднъж годишно. В същия този офис е направен и първият опит на Кирил Петков за рейдърство на основаната малко преди това през 2017 г. партия на бившия правосъден министър Христо Иванов. През цялото това време връзките между Василев, Петков и Чан очевидно не прекъсват, а българските летища продължават да бъдат специална тръпка на Василев и Петков. И това става ясно от скандала, който избухва покрай конкурса за концесията на Летище „Пловдив“ през 2018 г., а името на остров Хайнан, където е базиран старият познайник на Василев и Петков – Чан, отново изплува. Консесията е спечелена за 35 години от обединението „Концорсиум Хайнан Пловдив Еърпорт Инвест“, в което участват HNA Аirport Cо LTD (Китай) и „Пловдив Еърпорт Инвест“ (Холандия). Зад последната фирма се твърди, че стои бизнесменът Ивайло Пенчев, покрай когото избухна нечуван скандал в началото на ковид пандемията у нас с целевото му дарение на аспиратори на Александровска болница с приоритет за негови служители, което възмутените лекари отхвърлиха. Вече пребивавалият като министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Асен Василев е представител именно на китайската фирма в консорциума HNA Аirport Cо LTD, а интересът й към летище „Пловдив“ е обяснен със стратегическото му разположение по „Пътя на коприната“ и с възможностите да се направи голям карго център, който да обслужва товари между Китай и Европейския съюз. По това време Кирил Петков също вече се е отъркал във властта между 2009 и 2012 г. като съветник на енергийното ведомство под ръководството на Трайчо Трайков.В дълбока тайна тъне причината за факта, че спечелилият „Концорсиум Хайнан Пловдив Еърпорт Инвест“ най-ненадейно се отказва от концесията на летище „Пловдив“. В публичното пространство са посочвани различни причини, но нито една от тях не е достатъчно основателна. А цялата документация по концесионната процедура изчезва от сайта на тогавашното Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. И тук, именно през 2018 г., в китайската връзка на Кирил Петков и Асен Василев изгрява Румен Радев и неговите междудържавни инициативи с Китай в качеството му на президент. Визитата на китайския министър-председател Ли Къцян е шумно отразена в българските медии. С него е договорено създаването на Център за перспективни изследвания, за който китайският премиер обявява, че тази задача току-що му е била възложена от първия държавен и партиен ръководител на Китай Си Дзинпин и е горещо прегърната от Румен Радев. Пак през 2018 г. България става домакин на седмата среща на върха на групата 16+ за сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа под егидата на Радев. В края на 2018 г. Радев награждава тогавашния китайски посланик Джан Хайджоу с орден „Стара планина“ първа степен за изключителни заслуги към българо-китайските отношения. През юли 2019 г. Румен Радев заминава на официално държавно посещение в Китай и се среща със Си Дзинпин. А месец по-късно провежда среща с представители на китайски компании в България, според официалната информация, в рамките на инициативата „Един пояс, един път“. Според участници в срещата от другата страна на масата, на която се водят разговорите, от страната на китайските гости седи… Кирил Петков. При всички срещи на Радев с китайски представители, независимо от ранга им, се говори за създаването на иновационен, научен, изследователски и прочее център, в който българи произвеждат интелектуален продукт. Кирил Петков и Асен Василев вече имат такъв опит с т.н. „Харвардски курсове“, чиито първообраз е създаден от тях още през 2008 г. В тях те събират за безплатно обучение ярки български студенти по математика, биология, химия и др. науки. След това ги разпределят по групи, които работят върху конкретни изследователски теми. А разработките им изчезват в неизвестна посока. Именно през 2018 г. в начинанието за БЕЗПЛАТНО експлоатиране на български мозъци активно се включва и днешният министър на образованието проф. Николай Денков, който заедно с тях създава такива „курсове“ в Биологическия факултет на Софийския университет, щедро финансирани и от фондацията „Америка за България“. Денков е нескрит привърженик на политическия проект на Петков и Василев, както заяви в публичното пространство, макар засега да не ги последва в проекта. И така се стига до договореността на Румен Радев и китайския посланик Дун Сяодзюн за създаването на българо-китайски център за иновации в София от представители на научните среди и институциите на двете държави, наричан още иновационен кампус, през юни 2020 г. Сред участниците в разговорите са и представители на любимия на Петков с днешна дата Фонд на фондовете. Според докладната записка от тази среща, която според запознати е писана от Петков и Василев, става дума за създаването на инкубатор за стартъп проекти, спонсориран чрез фонд с цели 20 млн. евро. Проектът изрично е създаден по препоръка на президентите на България Румен Радев и на Китай Си Дзинпин. Нашата страна участва с предоставянето на терен на стойност над 5 млн. евро в близост до китайското посолство в София. А от тяхна страна се финансира построяването и оборудването на сградния фонд. Парцелът, който е собственост на СУ „Св. Климент Охридски“, се дарява за ползване за цели 50 години. Осигурен е и значителен награден фонд за победителите в стартъп програмата – между 50 и 500 хил. евро спонсорство за развитие на съответния спечелил проект. Условието обаче е, че Фондът да придобива 10% от всяка стартъп компания. Ключовите персони в структурата на китайско-българския инкубатор са обединени в Консултативен съвет и също не са случайни – китайския посланик у нас, българския посланик в Китай, както и директори на големи китайски компании, както и учени от китайската академия на науките. Председатели на фонда пък са китайският и българският президент – съответно Си Дзинпин и Румен Радев. В този опит за облечено в добри междудържавни отношения източване на български интелектуален продукт, 10% от който да става чужда собственост на някакъв фонд с незнайно предназначение, а може би и с двойно дъно, има и още една сюжетна линия, свързана с Китай. Тя е опитът за спасяване на загиналия български алпинист Боян Петров 6 дни (!) след изчезването му и чудодейния начин, по който Кирил Петков и баща му Петко Петков получават визи за 45 минути след като са ги поискали от китайското посолство. А Румен Радев горещо благодари на китайския премиер Ли Цъкян за това по време на посещението му. След това в шумните акции по конкретни медии, свързани с кръга около Асен Василев и Кирил Петков, бащата на Кирил Петков – Петко Петков, е представен като учител на Боян Петков, макар той да е бил просто негов кръжочник в кръжок за млади природолюбители заедно с взеизвестния днес протестър Николай Хаджигенов. А тук остава въпросът какво стои зад китайската връзка на Румен Радев, Кирил Петков и Асен Василев и дали и тя не беше причината за шеметната смяна по върховете на службите за сигурност в България, предприета от служебния министър Бойко Рашков…”

  Нови избори чукат на вратата, ако коалиционните партньори не са си загубили ума.

 85. 86 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  "Сега сред герболяка е пълно с "разочаровани десебари".
  —цитат от коментар 63 на Norman Granz


  Това не е далеч от истината, но никога не успях да разбера от какво точно са разочаровани тези хора. Някои от учредителите се покриха. Други млади тогава активисти смениха по две-три партии вече, което в техният случай означава, че ДСБ е било трамплин към властта и лапането. А пък трети, които бяха симпатизанти и прости гласоподаватели даваха рамо на Бокочовекът по избори, "за да не им пропадне гласът". И като ги питаш с какви очи гласуват за бивш комунист, а после псуват комунизма, почват да се сучат.

  CONTADOR GRATUITO!
 86. 87 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 552 Весело

  Става правило само дърти муцуни от комунистическия геном да клакьорстват на изманиците от промяната. Изглежда съзират продължителите на болшевишката кауза у Кирчо и Кокорчо.

 87. 88 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Няма лошо - млади, образовани, жители на света, без спомен за социалистическите глупости. Аз поне обаче ще ги съдя само и единствено до делата. Да видим.
  —цитат от коментар 9 на boevbisser


  Точно! Горната дописка е пълна с недомислия, поколения, комплекси, не знам си какво. Всеки човек респ. политик е уникален и следва да се съди по делата му, не по приказките му. Тези новите засега се изявяват единствено пред прожекторите. Нека изчакаме няколко месеца и да видим накъде ще тръгнат нещата.

 88. 89 Профил на avp35646651
  avp35646651
  Рейтинг: 86 Неутрално

  Киро е от умнокрасивата секта на палаткаджиите къде почиват по цело лето гратис и блокират кръстовища. Това са ултралиберални хипита-глобалисти от НПО-тата. Но са хитри и засега се прикриват, но е ясно какви интереси ще защитават - на демократите в Америка, на ВЕИ-мафията, на ЛГБТ и пр.

 89. 90 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  ....... БСП, тази партия, която си има и своите олигарси, по-скоро в най-дясното пространство - независимо от реториката.=======точно това е проблема вече 32 години, че в България няма нормална левица и нормални синдикати !!!! .... Това което авторът е написал е вярно, и ясно на всички мислещи хора с опит и история, но аз друго искам да фиксирам: ...... дясното , а дори фашизоидно управление в Европа и света вече стигна до нива които са били мечтани от хора като Хитлер .... следващият текст не е от 1939г. а от 2021 г в отново фашистка Германия ! ========= Дори „мисленето в класови категории“ и „вярата в съществуването на непримиримо противоположни конкуриращи се класове“ трябва да бъдат изправени пред мисловен контрол, твърдят от МВР-то на Германия...... Пред лицето на най-големите исторически нива на социално неравенство и безмилостната политика, която поставя печалбите пред живота, всяко споменаване на класова политика трябва да бъде криминализирано. !!!!!! ..... Леви партии са подложени на наблюдение и следене от тайните служби и и се споменават в глава "Лев екстремизъм" на доклада за защита на Конституцията на Германия ......... Това са фактите и ако хората го допуснат няма да има кой да защити интересите на малкият бизнес и наемният труд от корпоративните мастодонти и бавно но сигурно ще се превърнат в роби с тотално ограничени права и подлагани на все по жестоки репресии ........ https://www.change.org/p/keine-neuen-sozialistengesetze-stoppt-die-geheimdienstliche-überwachung-der-sgp
  .

 90. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#86] от "г-н Думанов":

  "ДСБ е било трамплин към властта и лапането. "

  Познавам такива, включително двамина, които седяха плътно до Костов в Аула Максима на ВИАС при основаването на ДСБ (единият очакваше Костов да му направи лично на него телевизия), пък после станаха яростни антикостовисти и този с неосъществената телевизия сега води блог, в който се лее русофилска тиня...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 91. 92 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#85] от "bryghtlyght":

  накратко:
  тезисът ти е, че Ррадев и неговия пинокио Кирчо са проводници (сега полу, догодина - цели) на китайските интереси у нас?

  ами на пръв поглед прилича на истина
  на втори... не знам, нямам достатъчно инфо
  но пък Китай си провежда невоенно завладяване на света, пробва всички слабини навсякъде, ей в Унгария се настани, а ние не че сме много ценни, но с привлекателно географско местоположение

  да видим дали китайската диаспора у нас ще нараства
  макар че не знам дали това може се смята за някакъв показател...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 92. 93 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Авторът е един типичен автор от новото поколение, лишен от каквито и да е комплекси. Предполагм, че и травми няма.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 93. 94 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  До коментар [#86] от "г-н Думанов":"ДСБ е било трамплин към властта и лапането. "Познавам такива, включително двамина, които седяха плътно до Костов в Аула Максима на ВИАС при основаването на ДСБ (единият очакваше Костов да му направи лично на него телевизия), пък после станаха яростни антикостовисти и този с неосъществената телевизия сега води блог, в който се лее русофилска тиня...
  —цитат от коментар 91 на Norman Granz


  И ресторант имаше някакъв башка телевизията. А всъщност двамата бяха изпратени от Североизток, за да свирят на Костов по тънката православна струна. Но не познаха.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 94. 95 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#94] от "Един вампир броди из Европа":

  "И ресторант имаше някакъв башка телевизията. "

  Checkpoint Charly... :))))

  Няколко пъти съм се опитвал да му обясня, че е Charlie, не Charly, поне това е лесно да се провери, но той си знаеше, щото беше велик...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 95. 96 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#90] от "MPetr":

  проблемът на левите е, че са "леви"
  социалдемократи
  другояче казано - съглашатели

  а проблемът на левите партии е, че са партии, т.е. инструменти за участие в играта по правилата на класовия враг

  естествената еволюция на всякакви леви би трябвало да е в посока на анархизма (от чиято гледна точка леви извън анархистите - истинските, не анархистващата сган - просто няма, защото никой освен анархистите не приема лозунга "свобода равенство братство" буквално и сериозно)
  вместо това социалдемокрацията от повече от век настървено се мъчи да се "интегрира" в капитализма, като доста преуспява

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 96. 97 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1613 Неутрално

  Ако тези младежи, които ще ни управляват, не знаят соц. миналото, нищо чудно да ни върнат при него с помощта на Рашковизма и подобните му.

 97. 98 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#88] от "von_seeckt":

  сякаш не виждаш отсега...

  ей! тия двамцата се изявиха като министри
  и преди това като ловки играчи в "бизнеса"

  май неосъзнато разчиташ да стане чудо и те изведнъж да почнат да се държат според мечтанията ти за "правилни политици"


  воистину възрастта сама по себе си не носи мъдрост!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 98. 99 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 751 Неутрално

  До коментар [#88] от "von_seeckt":сякаш не виждаш отсега...ей! тия двамцата се изявиха като министрии преди това като ловки играчи в "бизнеса"май неосъзнато разчиташ да стане чудо и те изведнъж да почнат да се държат според мечтанията ти за "правилни политици"воистину възрастта сама по себе си не носи мъдрост!
  —цитат от коментар 98 на Николай Теллалов


  Не, нямам някакви големи очаквания, но като го сравнявам с предишните не ми изглеждат да са с нещо по лоши.

 99. 100 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Правителство,съставено от чалга поколение (с комунистически произход)+старите комуняги(Рашков,Р.Овч.,Р.Гечев,Корнела &сие=катастрофа за България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK