Пълно объркване по ключови макроикономически и бюджетни параметри

Още не можем да прогнозираме колко разходи ще бъдат направени през 2021 г. и оттам – да имаме яснота за дефицита

© Надежда Чипева, Капитал

Още не можем да прогнозираме колко разходи ще бъдат направени през 2021 г. и оттам – да имаме яснота за дефицитаАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ).


Служебният министър на финансите дълго време мълча - по всякакви теми, но най-вече по темата за проектобюджета за 2022 г. Междувременно министерството публикува за месец два варианта на макроикономическа прогноза. След всичко това през изминалата седмица той започна да говори в три насоки - чисто процедурно за намерението на правителството да приеме и внесе в Народното събрание проект на Закона за бюджета, по някои общи параметри на фискалната рамка, както и редица детайли по заложените допускания за размер на различни социални плащания.


Всичко това се случи почти едновременно с оживените дискусии по данъчна политика и бюджетни приоритети в преговорите за ново редовно правителство между партиите. През седмицата министерството пък публикува редовните месечни данни за изпълнението на бюджета, без обаче да направи някакъв допълнителен коментар за тенденциите и очакваното състояние в последния месец на годината. Накратко, вместо яснота получаваме разнопосочни сигнали и оценки, напълно откъснати от данните и реалността.
Как например да отговорим на въпроса дали през 2022 г. ще имаме консолидация - т.е. дали бюджетният дефицит ще е по-малък от 2021 г. - или обратно? От една страна, служебният министър говори за дефицит 2,9% от БВП през 2022 г., от друга страна, на преговорите имаше като че ли разбирателство за стойност в границите 3,5-4,5% от БВП. Но ние дори нямаме прогноза за номиналния размер на БВП за 2022 г. - министърът всъщност каза, че работят по нова (трета) есенна макроикономическа прогноза.


А заедно с това не знаем и как ще завърши 2021 г. - дали правителството ще "уплътни" 5-те милиарда дефицит, които бяха очаквани към септември, или ще завърши близо до балансирано салдо или с минимален дефицит. Ще има ли "ударно" разплащане в последните седмици на годината по подобие на минали години - практика на ГЕРБ, която беше системно критикувана? Колко са изпълнените дейности по договори например със строителните фирми, които ще бъдат платени тази година, и колко ще бъдат отложени? В единия случай те ще се отчетат на касова основа през 2021 г., в другия - през 2022 г.; но пък на начислена основа разходите трябва да се отчетат, когато е извършена дейността. По плана за възстановяване може да имаме аванс догодина, но само ако планът бъде одобрен до 31 декември; иначе ще се изпълнява без аванс и по график за плащания два пъти в годината - ето още 1,6 млрд. лева, които може да ги има, може да ги няма и ще висят до последните дни на 2021 г.


Данните за изпълнение на бюджета до ноември добавят неизвестни, вместо да изясняват картината. От началото на годината общите публични приходи нарастват с 8,1 млрд. лева, или с впечатляващите 20,3%. Ако разгледаме само данъчните и неданъчните приходи, увеличението е 7,4 млрд. лева - при 2,1 млрд. заложен ръст в бюджета на ГЕРБ и 3,6 млрд. в актуализацията, предложена от служебното правителство в края на лятото. Така погледнато, приходите, а това означава и икономическото възстановяване, надхвърлят очакванията. Само през ноември приходите растат с 2,2 млрд. лева. Без помощите от ЕС увеличението е с 1,6 милиарда - само за този месец. Това частично се дължи на изтегления от АЕЦ "Козлодуй" дивидент от 450 млн. лева за енергийните помощи за бизнеса и на по-ранния краен срок за авансовите вноски по корпоративния данък (през декември 2020 година те са донесли около 900 млн. лева).


По-подробните данни до октомври показват ръст на приходите от ДДС с близо 1,5 млрд. лева, или 16% спрямо година по-рано; при подоходният данък увеличението е с 550 млн. лева, също около 16%, при корпоративния - 480 млн. лева, или близо 30% ръст, постъпленията от социални и здравни осигуровки нарастват с 1,1 млрд. лева, или с 11,5%.


Наистина, и сега сме в период на висока инфлация, която не влизаше в сметките само допреди няколко месеца. Инфлацията, съчетана с нарастването на заплати, има силно благоприятен ефект за фиска, само че прогнозите за динамиката на цените през следващата година са изключително разнопосочни. Ако енергийните ресурси останат скъпи, това ще поддържа продължаващ процес на преливане към цените на всички останали стоки и услуги; ако имаме спад още в края на зимата или дори по-рано, то новият бюджет няма да може да разчита на инфлационен "подарък". Да припомним, че подобен ръст на приходите за последните 23 години сме виждали само през 2007 г. - когато имаше едновременно висока инфлация, рекордни чужди инвестиции и рязко повишаване на акцизите.


Но тези фактори са еднократни само в тесен смисъл - по-високите цени като цяло ще се запазят, дори при енергоносителите да има връщане назад, печалбите в енергетиката продължават да растат и нищо няма да спре бъдещите управляващи да реализират още приходи от дивиденти от тези държавни дружества. Още повече все още нямаме увеличение на цените на тока и парното за бита - дори то да е минимално, от началото на 2022 г. ще има по-високи стойности на продажбите и оттам по-големи приходи от ДДС. Очевидно сме в ситуация, при която няколко фактора въздействат паралелно в посока увеличение на приходите - неочаквано (доскоро) висока инфлация, по-бързо от очакваното икономическо възстановяване, движено от ръст на заплатите и ниска безработица, активно кредитиране на домакинствата и оттам - допълнително потребление, запазващ се бум на строителството и изобщо на имотния пазар, значителен ръст на стойността на износа - както заради по-високите цени, така и заради високо глобално търсене, и така нататък.


Парадоксалното е, че при разходите неизвестните са много повече. Българските публични финанси следват логиката, че законодателят (разбира се, на базата на предложение на управляващо мнозинство, излъчило изпълнителна власт) определя лимити на разходи и параметри за определяне на част от тези разходи - възнаграждения, пенсии, социални плащания, субсидии и др., докато приходите са функция на икономическата динамика. С други думи, макар да са ясни данъчните закони, колко точно постъпления ще постъпят зависи както от ефективността на приходната администрация, така и от стопанската активност, от инвестиции, доходи, потребление и т.н. В тази рамка традиционно можем да прогнозираме с по-голяма точност размера на държавните разходи, а приходите са неизвестни и евентуално носят несигурност.


Сега обаче картината е обърната - не можем да прогнозираме разходите, защото огромна част от възможните харчове са ад хок решения на правителството. Една част са разнообразни инвестиционни проекти, по които има свършена работа, но засега правителството се въздържаше да плаща, друга част са субсидиите и компенсациите за бизнеси и различните стимули и допълнителни разходи в здравеопазването - а те могат и се изменят през месец с нови параметри, допустими кандидати, размери и т.н. С наличните данни не можем да преценим дали правителството - това или бъдещо - няма спешно да "изсипе" компенсации в последните дни за декември от милиард или повече, точно както в предишни години се насочваха пари за плащания към строители, към общини за големи проекти или се заделяха за бъдещо строителство, като например на магистрала "Хемус".


Данните до ноември показват общ ръст на разходите спрямо същия период на миналата година 8,5 млрд. лева, докато до октомври той е едва 5,6 млрд. лева - само за един месец има увеличение с 2,9 млрд. лева. Очевидно процесът за разплащане е започнал, макар да няма публично достъпна разбивка за какво точно. По данните до октомври виждаме значителния ръст на разходите за заплати (1,5 млрд. лева, или 16%), на издръжката (740 млн. лева, или 23%), на социалните плащания (2,6 млрд. лева, или 17%), на субсидиите - които включват различните антикризисни мерки за бизнеса - с 1,2 млрд. лева, или 37%. Както стана дума, практическото спиране на публичните инвестиции заради политическия цикъл се вижда в данните - капиталовите разходи дори спадат с 480 млн. лева (заради възстановени средства от МРРБ, заделени за АМ "Хемус"). Отново - могат да бъдат разплатени милиарди в последните дни на декември и това зависи единствено от политическата воля на управляващите.


И така, още не можем да прогнозираме колко разходи ще бъдат направени през 2021 г. и оттам - да имаме яснота за дефицита. А служебният министър на финансите създаде още повече объркване с изпусната реплика, че залага лимит за емитиране на нов дълг от 12 млрд. лева през 2022 г., макар после да коригира на 10 млрд. лева. Тези числа нямат никаква връзка с дискутираните стойности на дефицита - нито в т.нар. базов сценарий, готвен от настоящия екип, нито със споменатите параметри при коалиционните преговори. През следващата година има погашения по стари дългове за около 2,8 млрд. лева (1,25 млрд. евро външен дълг и 305 млн. лева вътрешен), което оставя "буфер" от 7,2 до 9,2 милиарда лева - а това са далеч по-големи суми от обсъжданите стойности за размер на дефицита. Надяваме се скоро да получим повече яснота.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3020 Любопитно

  Нека изчакаме и видим новия бюджет, оттам ще проличи накъде тръгва държавата, това е важното. Иначе в края на година с едно редовно, две служебни правителства и нова власт в процес на сформиране е нормално да има информационна какафония.

 4. 4 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Знае се, че нищо не се знае. Говори се само за някакви несъществени теми като вдигане на осигурителния праг, което реално няма да доведе до големи промени, а липсват детайлите. Донякъде може би е разбираемо, защото преговорите за коалиция бяха миналата седмица, а на тях трябва да се очертаят отговорите на тези въпроси, дано се случи по-скоро.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#4] от "fpyyh":

  Те партиите отдавна са се договорили каква политика да провеждат. "Преговорите" сега за коалицията е театър за пред хората.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Гневно

  Това е само началото на хаоса и конфликтите в набързо сформираната камарила около пРезидента!
  Онези, които ни купиха котка в чувал първи ще плачат и скърцат със зъби много скоро!!!

 7. 7 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Цялата работа май е вятър и мъгла. Чакам сега троловете на Дневник да ни кажат какво светло бъдеще ни чака.

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6284 Неутрално

  Правилните партии са прави, дори когато грешат!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2349 Весело

  ГЕРБерските тролове наскачаха на темата, но май не разбраха, че става дума за проекто-бюджет на Служебното правителство. Толкова си могат милите! ;)

 10. 10 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Защо Института за Планова Икономика не обърне внимание на следната тревожна тенденция:

  Домакинствата в България - задлъжнялост 23 милиарда лева
  Бизнеса в България - задлъжнялост - 35 милиарда лева
  Дъравата България - задлъжнялост 31 милиарда лева
  Предвиждан бюджетен дефицит - 12 милиарда лева.

  Общо до тук 96 милиарда лева при БВП 120 милиарда лева. Другарки и другари, харчим всичко което изработим и продължаваме да потъваме в заеми.

  Кога ще чуем нещо подобно от Института? Никога, защото кензианците там не могат да се сетят че печатането на пари не прави икономика. Производството прави икономика.

  Данните са от НСИ ако може да им се вярва:
  Ключови показатели за България. Точка 7: Парични и Финансови показатели.
  https://nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/KeyInd2021-10_ZZKIT0X.pdf

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 11. 11 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Защо Института за Планова Икономика не обърне внимание на следната тревожна тенденция:Домакинствата в България - задлъжнялост 23 милиарда леваБизнеса в България - задлъжнялост - 35 милиарда леваДъравата България - задлъжнялост 31 милиарда леваПредвиждан бюджетен дефицит - 12 милиарда лева. Общо до тук 96 милиарда лева при БВП 120 милиарда лева. Другарки и другари, харчим всичко което изработим и продължаваме да потъваме в заеми. Кога ще чуем нещо подобно от Института? Никога, защото кензианците там не могат да се сетят че печатането на пари не прави икономика. Производството прави икономика. Данните са от НСИ ако може да им се вярва:Ключови показатели за България. Точка 7: Парични и Финансови показатели. https://nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/KeyInd2021-10_ZZKIT0X.pdf
  —цитат от коментар 10 на radelmarfx


  Всъщност задлъжнялоста е 101 Милиарда лева. Грешка при сметките.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 12. 12 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  И кво - пари се харчат, а Хемус спряна :)

 13. 13 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1298 Весело

  Ше се опраим...

  https://www.youtube.com/watch?v=tQpGTfAwqR8
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Нека изчакаме и видим новия бюджет, оттам ще проличи накъде тръгва държавата, това е важното. Иначе в края на година с едно редовно, две служебни правителства и нова власт в процес на сформиране е нормално да има информационна какафония.
  —цитат от коментар 3 на boevbisser


  Към социални харчове, а инвестициите в инфраструктура, която реално носи някакви бъдещи приходи - почти нулева.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Вие от ГЕРБ разбирате от хаос. Така бяхме през цялото ви управление.

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  И кво - пари се харчат, а Хемус спряна :)
  —цитат от коментар 12 на realguru


  Искаш да продължи без платени земи, без планове...
  ѝбойкономиката така плащаше/работеше, щото било по-евтино.
  Като теглиш чертата, нито евтино, нито качествено!

 17. 17 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Разбираме дълбокото разочарование на ГЕРБ-ерите, че суджукът свърши. Това е единствената възможна властова комбинация към момента. Доколко ще работи, предстои да видим. Лично аз си мисля, че няма как да е по-зле, отколкото беше при Борисов. Трябва ни малко нормалност и хората и фирмите да бъдат оставени да работят. Защо не искате да разберете, че Пеевски не е център на Вселената?

  Бивш tww09306483.
 18. 18 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Приятелски огин

  най добре грее

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 19. 19 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Защо Института за Планова Икономика не обърне внимание на следната тревожна тенденция:Домакинствата в България - задлъжнялост 23 милиарда леваБизнеса в България - задлъжнялост - 35 милиарда леваДъравата България - задлъжнялост 31 милиарда леваПредвиждан бюджетен дефицит - 12 милиарда лева. Общо до тук 96 милиарда лева при БВП 120 милиарда лева. Другарки и другари, харчим всичко което изработим и продължаваме да потъваме в заеми. Кога ще чуем нещо подобно от Института? Никога, защото кензианците там не могат да се сетят че печатането на пари не прави икономика. Производството прави икономика. Данните са от НСИ ако може да им се вярва:Ключови показатели за България. Точка 7: Парични и Финансови показатели. https://nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/KeyInd2021-10_ZZKIT0X.pdf
  —цитат от коментар 10 на radelmarfx


  100 млрд. са депозитите в банките.

  На това потъване в заеми ли му се казва?

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#14] от "realguru":

  Не знам... За руски поток отидоха 3 милиарда. За възвращаемост никой не говори. Само комшиите в Сърбия се похвалиха, че ще плащат по-евтин газ. Къде сме ние?

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#19] от "nebido":

  Обаче пропускаш, какво е разпределението на депозитите. А то е меко казано неравномерно. 90 процента от депозитната маса е в няколко процента от населението. Останалите карат от заплата до заплата. Защо мислиш ни заливат реклами за бързи кредити?

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#11] от "radelmarfx":

  Малко забрави да добавиш: Спестявания на домакинствата-90 млрд, на фирмите -30 млрд. И какво общо има това с картинката? Нищо. Написал си глупости. Кой на кого и какво дължи. Дългът на държавата, например, който е най-важен за нас е "огромните" 30млрд лева или около 20% от БВП, което е нищожно в сравнение с дълговете на "онези на Запад". В общи линии от написаното в анализа се разбира, че държавата стои сравнително добре, като се има пред вид комбинацията от кризи, в която сме. Неприятното, което се усеща е, че "новата власт" се държи по същия начин като старата. Няма и следа от прозрачност. Къде са ежемесечните отчети, анализи на министрите, ведомствата, къде са отчетите по свършеното от тях "на ползу роду". Много бързо се разболяха от "болестта на ББ"- задкулисието, против което уж се бориха. За мен, а и за много други е ясно едно-станахме свидетели на битката на няколко клана на олигарсите и сега победи този на Прокопчо, "добрият олигарх", с помощта на един юмрук и тълпа мало*умници. Става ясно кой ще яде баницата от 60 млрд евро, а за нас остава "постната пица".

 23. 23 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#17] от "Petleshev":

  Жертва си на собственото дълбоко заблуждение и детска наивност. Има как да бъде "много по-лошо" и скоро ще го разбереш. Няма никаква предпоставка за безпочвен оптимизъм, при това бъдещо управление, което се формира току-що. Ако имахме наистина свободни, а не купени или наплашени медии щяха да питат сериозни въпроси като: как може един доказан груб нарушител на конституцията да стане МП? как може един друг, съден за международно мошеничество да бъде министър на финансите? Медиите разкостиха хората на СТ за много по-невинни прегрешения, защото така им беше заповядано, а сега са глухи и неми. И мълчат сза общата им далавера през 2013г. И да, заслужават си 112 място.

 24. 24 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Института за пазарна икономика -развъдник на герберасти.

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 25. 25 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#22] от "Oggie Petkov":

  Не знам кой говори глупости. Колкото до спестяванията не знам от къде си я изсмукахте тая фалшива цифра.

  Колкото до държавния дълг, не знам защо е по важен а дълга на фирмите не е важен. Какво няма да връщаме задълженията на домакинствата ли или на фирмите ли.

  Ама че нефелна логика.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 26. 26 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#19] от "nebido":

  Запознай се с термина fractional reserve banking. Това че банките репортуват че имат нещо не значи че може и да го има, освен това не знаеш колко те имат да дават. Така че не се обаждай неподготвен.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 27. 27 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  До коментар [#22] от "Oggie Petkov":

  Какви ежемесечни отчети от правителство, което го няма и ако е рекъл Господ ще се появи в края на тази или следващта седмица.
  За мен също е изненада, въобще смисъла на това някой да готви бюджет, който няма да бъде истинския и както се каза тепърва, януари/февруари ще има такъв.
  И нека да не забравяме, че както е важен и основен закон, в същото време бюджета е предвиждане, нещо като хвърляне на боб в приходната част. Не съм чул/чел за представители на икономическата наука, които да могат да прогнозират бъдещи инфлации и кризи. Обясняват ни след това защо са се случили, понякога, но не често дават и прилични съвети какво да се прави след тях, но прогнозите си остават прогнози, а не факти.

 28. 28 Профил на Джони Пенкофф
  Джони Пенкофф
  Рейтинг: 64 Неутрално

  като свенски черва https://zonanews.bg/dokumentite-i-arhivi/petar-volgin-i-atanas-semov-izpravyat-na-nokti-ds-v-kraya-na-80-te Корнелия, Волгин и Сиромахов са съучиници - антикомунисти, но всъщност това е постановка в името на пропагандата на БКП и Живков, Горбачов за път към митингова демокрация и капитализъм. вижте речтите на живков от 1-ноември и 10-ноември 1989г. и работническо-дело-иван костов. ТЕ СА ВЧЕРА, ДНЕС И УТРЕ! Зa инициaтивнитe и прeдприeмчивитe - Кoи ca миcлeщитe ни eлeмeнти? - ютуб зaглaвиeтo
  ..... Васил Велев гo имa в ютуб в пocлeднoтo прeдaвaнe прeди 10 нoeмври нa ИНИЦИAТИВНИТE И ПРEДПРИEМЧИВИТE, oктoмври 1989г. Тoй e прeдceдaтeл нa рeпубликaнcкoтo ТНТМ. Знaчи e oт крeм дeлa крeмe нa живкoвaтa влacт и чeрвeнaтa буржoaзия. ................... A Живкoв иcкa кaпитaлизъм и aкциoнeрнaтa фирмa дa зaвлaдee кaтo рaкoвo oбрзoвaниe вcичкo. Тoй иcкa и чacтнo здрaвeoпaзвaнe къдeтo дa cи дoплaщaш, Живкoв гo кaзвa и иcкa. Нaрeдeнo e нa cинoвeтe и внуцитe нa пaртизaнитe дa прaвят дяcнa пoлитикa AЛA ТAЧЪР И AЙН РAНД. https://www.youtube.com/watch?v=pJErx6jfEAI&t=2977s

 29. 29 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2246 Весело

  До коментар [#10] от "radelmarfx":

  Юнак, дълга освен размер има и падеж. Та това че размера на дълговете в един момент е по-голям от размера на доходите означава много нещо. ПРимерно, че доходите стигат да си покриваш месечната вноска по дълга, или че си наравно, а дори да си "на червено" съвсем не значи че в следващия период няма да наваксаш и да покриеш изоставането... както и че дори да нямаш дългове и да имаш сериозни доходи, утре няма да се обърне палачинката и да фалираш...
  Това предимно за физически и юридически лица, при държавните дългове има още куп спасяващи пинизи.
  Ще трябва да се въведе матура по икономика, та да не се пишат такива глупости за в бъдеще, а и политиците трудно ще крадат от икономически образован електорат.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 30. 30 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1238 Весело

  Кокорчо ша ви оправи.
  вервайте ми...

 31. 31 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#10] от "radelmarfx":

  Другарю, добре е да прочетете статистиката за съотношението Държавен дълг/ БВП , за братските страни от ЕС. За Япония не ви препоръчвам изобщо да правите справка, щото ще паднете възнак- 260% (13 трл. държ. дълг- 5 трл. БВП). За още по братските САЩ са по скромни 130% дълг/БВП. И не е важно колко ти е дългът, а има ли неифлационен растеж на БВП и най-важното- колко е цената на текущо обслужване на дълга! Последните 8-10 милиарда лева дълг( пласирани ДЦК) бяха на с купон( лихва) около 0, 3-0,4%, и бюджета( консолидирания) харчи под 1,5 % от разходите си за него! Когато преди 12-14 г. , другарю, дългът беше 2 пъти по-малък купона беше около 5% и плащахме около 4-6% от бюджета за обслужването му! Така, че тези заклинания в стил политкономиста от "Позитано" другаря Румен Гечев и други малоумници като него, не ги повтаряйте! Апропо 50% от външния корпоративен дълг е на дъщерните банки б България към банките- майки и са само тънки игри за рапатриране на и без това свръхпечалбите които реализират у нас!

 32. 32 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Ревност ли долавям в статията/анализа на Л. Богданов?

 33. 33 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  До коментар [#11] от "radelmarfx":

  Ти и други грешки имаш, любезни. Няма да е лошо да научиш, че сме в режим на „валутен борд“ и че печатането на пари не става както му скимне на някой или както ти мислиш? Сещаш ли се?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2595 Весело

  "Надяваме се скоро да получим повече яснота."

  Надай се, коньо, за зелена трева!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 36. 36 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 461 Неутрално

  До коментар [#27] от "tsvetko_51":

  Имаме 7 месеца служебно правителство за което разни корифеи ни проповядваха, че имало същите пълномощия като редовното. Излиза, че е без същите задължения. Имаме 7 месеца безконтролна диктатура(къде се скри безконтролнияГешев?) на лицето Радев и тъжният факт е, че излязоха едни мутри, за да влязат други, методите им на работа са същите. Къде е "прозрачността", бе, резиденте, къде е отчетността пред "суверена"? Хвърлихте прах в очите на слепите с едни седенки, нарекохте ги "преговори".

 37. 37 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Голямото "объркване" тепърва предстои и ще бъде примесено с голямото ПРЕБЪРКВАНЕ на джоба на данъкоплатеца. А той, клетият, докато се усети и ще е оправен отново с 200, но с канадски вазелин :)

 38. 38 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#10] от "radelmarfx":Юнак, дълга освен размер има и падеж. Та това че размера на дълговете в един момент е по-голям от размера на доходите означава много нещо. ПРимерно, че доходите стигат да си покриваш месечната вноска по дълга, или че си наравно, а дори да си "на червено" съвсем не значи че в следващия период няма да наваксаш и да покриеш изоставането... както и че дори да нямаш дългове и да имаш сериозни доходи, утре няма да се обърне палачинката и да фалираш... Това предимно за физически и юридически лица, при държавните дългове има още куп спасяващи пинизи. Ще трябва да се въведе матура по икономика, та да не се пишат такива глупости за в бъдеще, а и политиците трудно ще крадат от икономически образован електорат.
  —цитат от коментар 29 на gost22


  От тия безумни словоизлияния разбрах едно че ако имаш дълг ще може да си го платиш. Един въпрос, защо не си върнем дълга ако можехме а? Много просто защото за да работи икономиката трябва да взимаме още дълг. И така докато станем като банановите републики.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 39. 39 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#10] от "radelmarfx":Другарю, добре е да прочетете статистиката за съотношението Държавен дълг/ БВП , за братските страни от ЕС. За Япония не ви препоръчвам изобщо да правите справка, щото ще паднете възнак- 260% (13 трл. държ. дълг- 5 трл. БВП). За още по братските САЩ са по скромни 130% дълг/БВП. И не е важно колко ти е дългът, а има ли неифлационен растеж на БВП и най-важното- колко е цената на текущо обслужване на дълга! Последните 8-10 милиарда лева дълг( пласирани ДЦК) бяха на с купон( лихва) около 0, 3-0,4%, и бюджета( консолидирания) харчи под 1,5 % от разходите си за него! Когато преди 12-14 г. , другарю, дългът беше 2 пъти по-малък купона беше около 5% и плащахме около 4-6% от бюджета за обслужването му! Така, че тези заклинания в стил политкономиста от "Позитано" другаря Румен Гечев и други малоумници като него, не ги повтаряйте! Апропо 50% от външния корпоративен дълг е на дъщерните банки б България към банките- майки и са само тънки игри за рапатриране на и без това свръхпечалбите които реализират у нас!
  —цитат от коментар 31 на glaxo11


  Не е важно колко е дълга. Явно днес споря с комунисти кензианци тук. Ами добре бе гений защо не вземем 100 трилиона дълг? Просто да напънем правителството и да изкара ДЦК за 100 - 200 трилиона и всички ще цъфнем и ще вържем като Зимбабве нали.

  Ама че лунатици.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 40. 40 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#11] от "radelmarfx":Ти и други грешки имаш, любезни. Няма да е лошо да научиш, че сме в режим на „валутен борд“ и че печатането на пари не става както му скимне на някой или както ти мислиш? Сещаш ли се?
  —цитат от коментар 33 на Santos


  Напротив, става и то много лесно и те го знаят.

  Когато си във валутен борд трябва да поддържаш валутен резерв в съотношение към твоята валута. Този резерв се наблюдава от вън. Това обаче не пречи да печаташ своя валута и да купуваш от резервната валута и по този начин да го увеличаваш и да увеличаваш и паричната маса.

  Единственото ограничение е да не те хванат на форекс пазара че емитираш повече монетни единици докато не попълниш резервите.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 41. 41 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 130 Неутрално

  До коментар [#11] от "radelmarfx":Малко забрави да добавиш: Спестявания на домакинствата-90 млрд, на фирмите -30 млрд. И какво общо има това с картинката? Нищо. Написал си глупости. Кой на кого и какво дължи. Дългът на държавата, например, който е най-важен за нас е "огромните" 30млрд лева или около 20% от БВП, което е нищожно в сравнение с дълговете на "онези на Запад". В общи линии от написаното в анализа се разбира, че държавата стои сравнително добре, като се има пред вид комбинацията от кризи, в която сме. Неприятното, което се усеща е, че "новата власт" се държи по същия начин като старата. Няма и следа от прозрачност. Къде са ежемесечните отчети, анализи на министрите, ведомствата, къде са отчетите по свършеното от тях "на ползу роду". Много бързо се разболяха от "болестта на ББ"- задкулисието, против което уж се бориха. За мен, а и за много други е ясно едно-станахме свидетели на битката на няколко клана на олигарсите и сега победи този на Прокопчо, "добрият олигарх", с помощта на един юмрук и тълпа мало*умници. Става ясно кой ще яде баницата от 60 млрд евро, а за нас остава "постната пица".
  —цитат от коментар 22 на Oggie Petkov


  Още нещо по тоя въпрос– въпросните спестявания на домакинствата по някаква логика на БНБ са репортувани заедно с НТООД, което естественно е направено да се скрие истинското състояние на нещата. Защото ето ви и дефеницията на НТООД:

  ---------------------------------
  Нетърговски институции, които са частни юридически лица - непазарани производители и чиято основна дейност е свързана с обслужване, подпомагане и съдействие на домакинствата. Техните основни ресурси освен тези, получени от случайни продажби, се получават от доброволни парични вноски или вноски в натура от домакинствата в качеството им на потребители, от плащания, извършени от сектор Държавно управление6, и от доходи от собственост на финансови или нефинансови активи. Тук се включват синдикати, политически партии, фондации, сдружения, църкви и религиозни общества, читалища, културни и спортни клубове.
  -------------------------------------

  Забележете към така наречените домакинства се включват партии, синдикати даже и спортни клубове. Да кажете ми сега как българина е спестил 65 милиарда лева. Смешници!

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 42. 42 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Весело

  До коментар [#15] от "Роси":

  Аз съм "герб", колкото Вие сте Мария Антоанета...!

 43. 43 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 889 Разстроено

  До коментар [#17] от "Petleshev":

  Много скоро онези, които ни купихте котка в чувал първи ще проклинате избора си, ще плачете и ще скърцате със зъби!
  Политическите брокерчета до 6 месеца ще надуят здраво дълга, ще сгънат цирка, а ние с Вас ще платим сметката!!!

 44. 44 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Пълно объркване по ключови макроикономически и бюджетни параметри
  ---

  Трябва да се припомни на уважаемия експерт, че ние не сме в СОЦА, а имаме капитализъм и пазарна икономика! Абсурд е да се правят планове, прогнози, да има яснота и консолидация и прочее! Седете си равно на дупето - пазарчето и дългата му дясна ръка всичко ще разрегулира! Бития - бит, пролетариата - пролетариат, олигарха - олигарх! Е, ако нещата стигнат до революционна ситуация, и пролетариата не иска да живей както досега, а олигарсите не могат да продължат да управляват както досега, еми какво да се прави, туй пазарчето и дългата му дясна ръка са го разрегулирали - на тях се сърдете!

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 45. 45 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Много скоро онези, които ни купихте котка в чувал първи ще проклинате избора си, ще плачете и ще скърцате със зъби!Политическите брокерчета до 6 месеца ще надуят здраво дълга, ще сгънат цирка, а ние с Вас ще платим сметката!!!
  —цитат от коментар 43 на selqnin


  Другарю пролетарий, виждам недоволен сте от туй как живеете досега и не искате да платите сметката? Ами ако в същото време и олигарсите не могат да управляват както досега, тогава? М-м? Другаря Ленин туй го е описал като "революционна ситуация". Прав ли е бил, другарю пролетарий, не искащ да плати сметката, или е грешал другаря Ленин?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 46. 46 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  Няма никакво объркване, спокойно.
  И Кирчо/Кокорчо, и останалите мераклии за власт, и служебните министри плямпат каквото им хрумне на момента и каквото смятат, че могат да прилъжат останалите "играчи", в краен случай - някоя и друга лъжа за (т)електората.
  Ако случайно успеят да сглобят някакво правителство, ще правят съвсем различни неща.

  Знанието е сила, информацията - власт
 47. 47 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1191 Весело

  ГЕРБерските тролове наскачаха на темата, но май не разбраха, че става дума за проекто-бюджет на Служебното правителство. Толкова си могат милите! ;)
  —цитат от коментар 9 на batzdravo


  Милите на решетниковия ли?

  : ))))))))))))))))))))))))

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 48. 48 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  Искаш да продължи без платени земи, без планове...
  ѝбойкономиката така плащаше/работеше, щото било по-евтино.
  Като теглиш чертата, нито евтино, нито качествено!
  —цитат от коментар 16 на Alexander97


  Да, но го има.

  Сега нито магистрала ще има, нито пари - вместо това заеми. :)

 49. 49 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 977 Любопитно

  До коментар [#10] от "radelmarfx":

  .....пропусна да споменеш "спестяванията" в банките колко са....
  Колко са те...а....?

 50. 50 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#12] от "realguru":

  Ех, как да я строят без план и археология ? То бива наглост, ама...

 51. 51 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2679 Весело

  могат да бъдат разплатени милиарди в последните дни на декември и това зависи единствено от политическата воля на управляващите.
  **********************************************

  Уважаеми суперексперти от форума на Дневник - това е една от сърцевините на анализа! Тука е жегата! И опасността, защото за пръв път разходи в тези размери ще се правят не от редовно, а от служебно правителство! Което цялото е в самолета на президента, може да похарчи парите, после саолетът да кацне, а извършилите харчовете усмихнато да ни пожелаят "Приятна 2022!Оправяйте се!"....
  Да видим какво и как ще се случи/ всъщност, то се случва вече, просто ние с вас нищо не знаем за размерите на случващото се - нали настъпи една прозрачност - с нож да я режеш!/ !

  Мараба, С-ДС доносници!
 52. 52 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2679 Весело

  Парадоксалното е, че при разходите неизвестните са много повече.
  *************************************
  И има защо да е така.

  Мараба, С-ДС доносници!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK