"Слабите" партии са шанс за жизнена демокрация в България

Отсъствието на партия с Командир или Генерал начело, който управлява страната, е голям шанс за развитие на коалиционната култура.

© Цветелина Белутова, Капитал

Отсъствието на партия с Командир или Генерал начело, който управлява страната, е голям шанс за развитие на коалиционната култура.Миналогодишните антиправителствени протести и суперизборната 2021 г. прекроиха почти революционно партийно-политическия пейзаж в България. Знаковите промени обаче са само предпоставка, но не и подпечатана гаранция страната да стане по-нормално място за живеене.


Всъщност ние живяхме в необичайно дълга политическа година, която приключи с отстраняването по легален път на квазиавторитарния режим на Борисов и ГЕРБ. "Годината" започна условно през юли 2020 г., към края й Румен Радев беше преизбран заслужено за президент, а на финала й, още преди Коледа, има много добри изгледи за правителство на четворна коалиция. Ако стане факт, то ще представлява пъстра смесица от партии, числящи се поне формално към различни идеологически направления: либерали ("Продължаваме промяната"), леви (БСП), популисти ("Има такъв народ" ) и десни ("Демократична България").


България вече няма голяма партия като ГЕРБ, но и БСП и СДС преди нея, доминирали различни периоди през последните три десетилетия. Освен това в центъра на вниманието са политически формации, които имат нетрадиционни за българските политически нрави имена и генезис: така беше с "Има такъв народ", победила на вота на 11 юли, и сега с "Продължаваме промяната", спечелила изборите на 14 ноември.
Краткосрочните надежди са, че промяната ще продължи с озаптяване на корупцията,


налагане на принципите на правовата държава и модернизиране на България. На този етап никак не става ясно как новите и старите елити, "заклели" се в промяната, ще се борят с проблеми като бедността и нарастващото социално разслоение. В преговорите за създаване на четворна коалиция те пак са оставени настрана в името на по-спешни мерки като реформа на прокуратурата, спиране на теча на публичен ресурс към приятелски кръгове и гарантиране на събираемостта на данъците.


Оставянето на социалния въпрос във фризера и заместването му с палиативни решения от рода на постигане на леви цели с десни инструменти, както се изрази Кирил Петков, е резултат от липсата на прогресивна левица. БСП - социалистическата партия, завила към "левия консерватизъм", се срина до невиждано за нея електорално дъно. Малка утеха за върхушката и обезверения й електорат е почти сигурното й участие в новото правителство.


С малко под 270 000 души (10%) от гласувалите партията на Нинова вече е треторазреден политически играч. През март 2017 г. за нея гласуваха над 950 хил. души. Ако БСП не протегне отново ръка на хората на труда и онеправданите, а продължава да се умилква пред капитала и да се вре под знамената на националпопулистите, нищо чудно на следващите да се бори за минаване на 4-процентната бариера.


Поражението за ГЕРБ - партията хегемон от лятото на 2009 г. (в София - от 2005 г.), е не по-малко значимо.


В сравнение с 26 март 2017 г., когато триумфира с почти 1.150 млн. гласа, на 14 ноември тя получи едва 600 хил. гласа (23%) и се класира на второ място. Бившата партия-държава вече е със статут на средноголям политически играч. Същевременно ГЕРБ продължава да има влияние в обществото. То е резултат от захранваните през годините "обръчи от фирми" на приближени олигарси, пазено е от сервилността към Борисов на прокуратурата и е поддържано от доминацията на партията в местната власт, която все още се явява най-големият патрон, решаващ за хляба и поминъка в общините. Въпреки това ГЕРБ трябва да свикне с мисълта, че избирателите са я пратили в опозиция, при това поне в средносрочен план. Тя дори може да последва съдбата на НДСВ, ако Борисов не подаде своевременно оставка и продължава да я дърпа като воденичен камък към дъното.


Друга партия, която мъкне подобна фатална тежест върху себе си, е ДПС, която беше негласен политически съюзник на ГЕРБ през годините. Освен че си остава етнически капсулирана, тя затвърди славата си на "токсична", след като ръководството й избута на челно място в листите и на първия ред в парламента санкционирания по списъка "Магнитски" Делян Пеевски. Все пак трябва да се отчете, че благодарение на високата степен на мобилизация сред българските изселници в Турция партията се представи добре на третите за годината парламентарни избори. С 341 хил. гласа (13%) тя дори изпревари за първи път БСП, като надгради над резултата си отпреди четири години с 25 хил. гласа.


Далеч от представата за партия хегемон е и "Продължаваме промяната"


на "харвардските братя" Кирил и Асен. Тя не успя да повтори феномена НДСВ на бившия цар Симеон II и неговите юпита, помели двуполюсния модел на СДС и БСП през 2001 г. "Капиталът" на ПП от малко над 670 хил. гласа (26%) e резултат най-вече от преструктуриране на анти-ГЕРБ вота в рамките на т.нар. протестни партии, макар че анализаторите се фокусират върху новия стил на политика и позитивното излъчване на Кирил Петков и Асен Василев. ПП подобно на ГЕРБ може да бъде определена като средноголяма формация. На всичкото отгоре тя все още не е партия в истинския смисъл на думата. Разковничето за бъдещето й трябва да се търси в предстоящото партийно строителство.


Пред съдбовни дилеми е изправена "Има такъв народ". Тя можеше да стане партията на промяната след 11 юли с резултати, твърде сходни с тези на ПП от 14 ноември. Тогава ИТН взе почти 660 хил. гласа (24%), но на последните избори се провали, получавайки едва 250 000 гласа. Причините за неуспеха й са всеизвестни - торпилираната от самата нея отговорност да състави правителство на фона на сгъстилите се съмнения за задкулисни зависимости.


"Демократична България" на свой ред не можа да надскочи ръста си


въпреки много добрия си резултат от 11 юли. Основната причина затова е, че лидерите й, които изнесоха сериозна част от сблъсъка със системата "Борисов - Пеевски - Гешев", така и не разбраха, че промяната не означава само реформа на правосъдието и смяна на Гешев. "Възраждане" пък, влязла в парламента благодарение на рекордно ниската избирателна активност на 14 ноември (2.67 млн. души = 40%), няма потенциал дори за средноголяма дясно радикална партия от западноевропейски тип.


Безспорно сега в България няма нито голямо, нито по-малка, но силна партия. Слабите партии могат да бъдат сериозен проблем в една демокрация, квалифицирана през последното десетилетие в авторитетни международни оценки като "полуконсолидирана", "дефектна", "превзета" (държава). Но партийната слабост не е диагноза за обреченост. В цяла Европа е в ход напреднал процес на политическа секуларизация, при който членската маса на партиите се топи като сняг през пролетта, а лоялността на симпатизантите е по-нетрайна и от средната продължителност на браковете.


Да направим сравнение с Германия - еталон за политическа стабилност. След парламентарните избори на 3 октомври там възникна съотношение на силите, което доста наподобява картината в България. Управлявалите 16 години християндемократи се сринаха от 33% на 24%. Те губят усилено профила си на голяма, "народна" партия. Същият процес започна много по-рано при социалдемократите. Те все пак се представиха много по-добре, отколкото преди четири години, вземайки 26%. В парламента са и Зелените с почти 15%, либералите и дяснопопулистката "Алтернатива за Германия" - с резултати между 10 и 12%, както и влязлата на като на магия Левица. В близките дни ще се роди ново, невиждано досега федерално правителство, сформирано от социалдемократите, зелените и либералите. На пръв поглед то прилича на орел, рак и щука, ценностните различия между коалиционните партньори са много по-големи, отколкото между българските им аналози. Но компромисите вече са направени и в пост-Меркелова Германия на никого и през ум не му минава, че може да има предсрочни избори преди 2025 г.


Промените в партийно-политическия пейзаж в България


предвещават налагането за по-дълго време на италиански отношения


Страната е известна с краткосрочните си коалиционни правителства след Втората световна война. Случващото се у нас дори е закъснял процес на фона на тектоничните размествания на партийните актьори в другите бивши комунистически страни от Източна Европа. В тях все още има динозаври на прехода. Например като мутиралата от либерална към дясна партия ФИДЕС на автократа Виктор Орбан в Унгария. В същото време наследниците на бившите компартии, както и антикомунистическите формации от зората на демокрацията отдавна са извън голямата игра. Партийният пейзаж е пъстър, в него ту се издигат, ту залязват популистки партии, либерални формирования, както и екзотични политически актьори.


Насипният характер на политическия пейзаж в България може да бъде риск за успешна правителствена политика, но може и да я стимулира. Отсъствието на партия с Командир или Генерал начело, който управлява страната, е голям шанс за развитие на коалиционната култура, търсенето на работещи компромиси в управлението и диалогичност в политическия дискурс.


Важно е да се отбележи, че новите управляващи ще имат и два коректива, които могат да се намесят при необходимост. Първият е преизбраният на поста президент Радев. Политикът, станал символ на съпротивата срещу режима на Борисов с вдигнатия от него юмрук и призива "Мутри вън!", няма да се поколебае да се изправи срещу евентуални нови опити за превземане на държавата. Вторият коректив е гражданското общество. През лятото и есента на 2020 г. то излезе отново на историческата сцена и свърши работата на хилавата опозиция. Защо да не го прави и в годините на промяната, ако и когато се налага?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6192 Любопитно

  "Слабите" партии са шанс за жизнена демокрация в България
  _______________________________________________________________________

  Много точно казано, особено ако един чевръст президент ги ръководи и дондурка ще станем демокрация от руски тип?

  ДБ: Време е да спечелим България
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Весело

  Хунвейбинстващият неотроцкизъм на инджов не е мръднал и сантиметър от студентските ни години!!!!

 3. 3 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 996 Любопитно

  До коментар [#1] от "Полковник Паликъщов":

  Ако от ГЕРБ продължавате с банкянските лакърдии никога няма да имате шанс да се върнете на власт, което ще рече, че партията ви е обречена.
  Не се сериозно това.
  Евтини внушения, Пи Ар Севи стайл, made in Bankya.
  Смешно е...

 4. 4 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Групата на "радевчетата " къде и кога се регистрира като управляваща и първа политическа сила ? Иначе я припознаваме като едно струпване на никому неизвестни партийки , чийто мандат си купиха и после титуларите не получиха поне едно "БЛАГОДАРЯ " ! Зер това поне са ги научили в Харвард ?

  КП „Продължаваме Промяната“:

  ПП „ВОЛТ“ Настимир
  ПП „СРЕДНА ЕВРОПЕЙСКА КЛАСА“ някякъв варненеец
  ПП „ПОЛИТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ „СОЦИАЛДЕМОКРАТИ“ едно от многото такива

  Поне на Симеончо имахме :НДСВ !

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3132 Весело

  Инджов на какъв ли кокал е попаднал покрай "новите", че от известно време ги пропагандира все такива?

  А това сега е черешката връз тортата!
  Баси дежа-вю-то!
  "Диктатурата на пролетариата - висша форма на демокрацията" е конструкт от подобна песнопойка!

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  господин Инджов

  партиите са лобистки формации (или ако щете - ОБРЪЧИ) на едрите бизнесгрупировки

  не знам от кого, къде и кога е тръгнала лъжата, че многопартийност било равно на демокрация, но вие, г-н Инджов, сте един от негодниците, които с умнообразни приказки поддържате тази заблуда у хората - в полза на олигархията, за която партиите са удобна маска за преструване на "демокрация"

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 7 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Въодушевлението е хубаво нещо, още помня колко много хора бяха въодушевени от появата на НДСВ и младите юпита в нея! 🤔

 8. 8 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Нека първо да видим какво правителство ще покажат.

  И след това първите 100 дни.

  А големи партии в България повече няма да има. Свиквайте с това.

 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#8] от "pro_bono":

  да видите това, което вече са показали?

  оригинално

  като вицовете да блондинките и втория шанс

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2632 Неутрално

  "Слабите" партии са шанс за жизнена демокрация в България

  Или за перманентен застой :)

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#1] от "Полковник Паликъщов":Ако от ГЕРБ продължавате с банкянските лакърдии никога няма да имате шанс да се върнете на власт, което ще рече, че партията ви е обречена.Не се сериозно това.Евтини внушения, Пи Ар Севи стайл, made in Bankya.Смешно е...
  —цитат от коментар 3 на Paolo Di Canio


  А пРезидентът му отговори със същото :Пи Ар Севи стайл, made in Slavianovo ====

  Кой е по - по - най ????

 12. 12 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6192 Любопитно

  Вторият коректив е гражданското общество.
  _________________________________________________________________

  Г-н Инджов, да ни продавате маргиналните протести, предизвикани от червеният президент Радев с юмрук тип Рот фронт, като граждански протести е доста евтин трик!

  Граждански протести тепърва ще възникнат спонтанно след Радевата зима, когато мерките на зелената сделка ни изядат възможностите да живеем с ниските доходи.

  ДБ: Време е да спечелим България
 13. 13 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Любопитно

  Заглавието на тоя пасквил е малоумно!Дебилно!

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Вторият коректив е гражданското общество. _________________________________________________________________Г-н Инджов, да ни продавате маргиналните протести, предизвикани от червеният президент Радев с юмрук тип Рот фронт, като граждански протести е доста евтин трик!Граждански протести тепърва ще възникнат спонтанно след Радевата зима, когато мерките на зелената сделка ни изядат възможностите да живеем с ниските доходи.
  —цитат от коментар 12 на Полковник Паликъщов


  Браво , Паликъщов ! Ти само дай знак или то ще си покаже когато изгладнеем и някои ще увиснат с кредити за десетки хиляди .....
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 15. 15 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 908 Неутрално

  "Отсъствието на партия с Командир или Генерал начело, който управлява страната, е голям шанс за развитие на коалиционната култура."
  -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  ГЛУПОСТИ!!!
  Сега си имаме партия не само с Генерал , а и Президент начело !!!

 16. 16 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Ама разбира се, вече го виждаме това „развитие на коалиционната култура“ - https://www.24chasa.bg/novini/article/10473457 - "Демократична България" c нови искания за коалицията, Петков и Василев при тях“! А тепърва какво „развитие“ ще има, бедна ви е фантазията, скъпи съфорумци! Хеле пък ако случайно дойдат и парите по Плана за възстановяване и устойчивост! Там какво клане ще бъде, не смея и да си помисля! Само гледайте! Търговците на бира и пуканки отсега потриват ръчички! Не вярвате ли?

 17. 17 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Има доста смислени аналитични изводи в статията , но определено има и някои неща, които са спорни.
  Първо : не мисля,че имаме нелидерски партии в България. Дори и ПП реално се върти около Кирили Петков и Василев. Да не говорим, че според мен истинският , но неформален лидер там е Радев, който де факто построи политическата кариера на двамата. Оттук и второто:

  Не мисля, че Радев ще е сериозен коректив по-специално на ПП и БСП, защото смята, че двете формации до голяма степен ще се съобразяват с неговото мнение по различни въпроси (неофициално, разбира се).

  трето: Българите обичат "силната ръка" в по-голямата си част. В този смисъл, смятам, че ще мине доста време преди (ако въобще) модата на лидерските партии премине. Това значи, че всяка нелидерска партия малко или много е обречена на маргинализъм. Впрочем, мисля, че точно една от причините ДБ да не надскочи себе си е "многолидерството" там

 18. 18 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6192 Любопитно

  Въодушевлението е хубаво нещо, още помня колко много хора бяха въодушевени от появата на НДСВ и младите юпита в нея! 🤔
  —цитат от коментар 7 на constatator


  Еуфорията от президентската партия "Продължаваме подмяната" е подобна на тогавашната , когато НДСВ спечели изборите и състави правителство на юпитата!

  Не искам да съм лош пророк, но тази Четворна коалиция ще приключи дори с по-лоши резултати, дори не вярвам да издържи повече от 1 година! Бурни протести от високата инфлация ще я изметат за няколко седмици!

  ДБ: Време е да спечелим България
 19. 19 Профил на НюЙоркър
  НюЙоркър
  Рейтинг: Весело

  Този другар защо е разжалвал генералисимус Атанас Атанасов?

 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5154 Неутрално

  Ангелкова какво се кипри на първия ред, някои здраво я бута в парламента

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  До коментар [#18] от "Полковник Паликъщов":

  А защо не, когато ГЕРБ спечели изборите и направи правителство на мафията.

 22. 22 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Др. Инджов, нарушителите на Конституцията и те ли са шанс за страната!

 23. 23 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Този другар защо е разжалвал генералисимус Атанас Атанасов?
  —цитат от коментар 19 на НюЙоркър


  Изглежда не си разбрал. Казва , че буци е слаб а когато е далеч от чучура ще слабее още.А ти ще ни занимаваш с истериите си.

  SHADOWS of SOFIA
 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#1] от "Полковник Паликъщов":Ако от ГЕРБ продължавате с банкянските лакърдии никога няма да имате шанс да се върнете на власт, което ще рече, че партията ви е обречена.Не се сериозно това.Евтини внушения, Пи Ар Севи стайл, made in Bankya.Смешно е...
  —цитат от коментар 3 на Paolo Di Canio


  Остави банкянските лакърдии! Кажи какво решихте в МОЛ-а? Знае ли се какви пенсии ще се изплащат от януари? Защо хлябът е вече над 2.5 лв. за килограм? Къде са парите, които крадеше Бойко? Кой ги прибира сега?

 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6163 Любопитно

  Как се вземат решения в ПП?
  Имат ли някакъв устав, орган, ръководство?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 756 Неутрално

  .....трето: Българите обичат "силната ръка" в по-голямата си част. В този смисъл, смятам, че ще мине доста време преди (ако въобще) модата на лидерските партии премине. Това значи, че всяка нелидерска партия малко или много е обречена на маргинализъм. Впрочем, мисля, че точно една от причините ДБ да не надскочи себе си е "многолидерството" там
  —цитат от коментар 17 на debruckere  И аз си го мисля това че българите обичат силната ръка - и подушат ли слабост не те вземат на сериозно

  Нека погледнем назад- харесваха Симеон който щеше да ни оправи за 800 дни. Харесваха ББ който е според мнозина е автократичен но който държеше здраво. Харесват Радев защото е мъжага военен, пилот, образован.

  И обратното - не харесваха Плевнелиев защото не можа да изгони бялата златка въпреки че самият той беше успешен бизнесмен. Не харесваха Станишев защото той просто беше фигурант в държавата - 3 -5 -8 (подобна на бъдещата коалация), но самият беше интелигентен и съобразителен.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 27. 27 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Как се вземат решения в ПП?Имат ли някакъв устав, орган, ръководство?
  —цитат от коментар 25 на Незнайко в Слънчевия град


  Те партия нямат ти устав искаш !!!
  А решенията ги взема основателят им Румен Радев !!!

 28. 28 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  либерали ("Продължаваме промяната"), леви (БСП), популисти ("Има такъв народ" ) и десни ("Демократична България").

  Продължаваме промяната - неомарксисти и либерали, БСП - комунисти, ИТН - от кол и въже в името на далаверата, ДБ - неомарксисти, комунисти, зелени!

 29. 29 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  [quote#27:"drill"][/quote]

  Който не спира да се хвали пред всяка от партиите на т. н. консултации каква невиждана стабилност постигнали служебните Му.

  А слабите партии са шанс единствено за властолюбци, мечтаещи за президентска република. И подлежащи на изчегъртване от мечтателя властолюбец. Примери - дереджето на ДБ (коалиция) и на ИТН след тройните избори т. г.

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Ако стане факт, то ще представлява пъстра смесица от партии, числящи се поне формално към различни идеологически направления: либерали ("Продължаваме промяната"), леви (БСП), популисти ("Има такъв народ" ) и десни ("Демократична България").
  *
  ДБ не са десни, след като полегнаха на левия Радев. Десни в парламента няма.

 31. 31 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#30] от "pamela":

  и леви няма

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 32. 32 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ако стане факт, то ще представлява пъстра смесица от партии, числящи се поне формално към различни идеологически направления: либерали ("Продължаваме промяната"), леви (БСП), популисти ("Има такъв народ" ) и десни ("Демократична България").*ДБ не са десни, след като полегнаха на левия Радев. Десни в парламента няма.
  —цитат от коментар 30 на pamela


  Що да няма, автентичния десняк баце, къде го слагаме.
  Всъщност сетих се, той се отказа от парламента и като последния (десен) мохикан ни изостави в лапите на левите:) Тежко ни.

 33. 33 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 644 Весело

  Хайде да си говорим напролет.
  От това, което се разиграва пред очите ни става ясно, че циркът продължава.Все по-скептичен съм в очакването на редовен (и стабилен) кабинет. Заявките са за някакви грандиозни промени, но те стават единствено при широка обществена подкрепа. Т.н. партии на "промяната" успяха някак да спечелят по-малко от 50% от места, та се налага да дадат фалшив "зелен сертификат" на БСП с Гечев и Масларова.. То дори е смешно тези двамцата да се представят като хора на промяната...
  И това е грешката, която ще ги събори.
  Пък генерал Радев ще разбере по трудния начин, че концентрацията на власт се получава някак, но истинското майстроства е да се задържи и оползотвори. Не го виждам като "политик" с подобен потенциал.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 34. 34 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Що за глупост е тази да напишеш, че "Слабите" партии са шанс за жизнена демокрация в България“? Това, което направи днес Копейкин на Дондуков 2, какъв „шанс за жизнена демокрация в България“ представлява? М? А, там някой пита „Ма к‘во е направил?“. Какво ли, дете мое с къдрав мъх? Ами това, че там не можеш да влезеш без маска, камо ли да говориш с някого! Не говорим за зелен сертификат, а за най-проста маска! Ако аз и ти или който и да е, бяхме отишли на Дондуков 2 или в парламента без маска, щяха да ни изгонят като мръсни псета! А Копейкин не само влезе, ами и разговаря с Радев без маска - демонстративно! Ти това не го ли видя? И Радев, без изобщо да се замисли какво прави всъщност, легитимира Копейкин като по-висшестоящ от него, от институцията си и от законите!

  Сега аз да попитам какво означава това! Означава, че Копейкин е готвен, знаете от кого, за следващият силен човек в България, защото той сега няма необходимата популярност, но до края на втория мандат на Радев ще я има! Знаете как! И е готвен за такъв, защото сега Радев едва смотолеви, че „Крим е руски, какъв да е?“, докато Копейкин, без да му мигне окото и без да направи впечатление на нито една инструкция или власт в България, директно и на висок глас казва, че трябва да излезем от ЕС и НАТО! Ха сега познайте къде ще отидем, когато излезем от тях! Така че колосалната изцепка, че "Слабите" партии са шанс за жизнена демокрация в България“, идва да ни покаже каква и колко „ жизнена демокрация“ ни очаква! Честито, ама аз няма да съм тук!

 35. 35 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  Заглавието на тоя пасквил е малоумно!Дебилно!
  —цитат от коментар 13 на wre501051215


  Твърдението , изведено като заглавие, е малоумно.
  Стабилна демокрация има при стабилни партии , а не с партии еднодневки , които се проектират от задкулисието и благодарение на наивността на българите се представят за поредният им "спасител".

 36. 36 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 438 Неутрално

  "Ако БСП не се обърне отново към трудовите хора..." и т.н. Кога преди комунистическата партия се е обръщала към "трудовите хора", че сега да го направи отново? Тя винаги е била партия на червените олигарси.

 37. 37 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 949 Весело

  До коментар [#27] от "drill":
  ....."там" няма нищо......

 38. 38 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 949 Любопитно

  До коментар [#34] от "Santos":

  .....ама ти се притеснявяш за някаква "демокрация" в бг....дето я няма...така ли...?

 39. 39 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 949 Любопитно

  Градски....уж си млад, осведомен...а пак ръсиш простотии....що ти трябваше да идваш до Кашкаиш...и до други приятни "паланки"....що...като си оставаш все същият "забулен" в руслото си....
  Бг гражданина никога не е харесвал "лидери" и лидерски партии....просто българина все са го "работели"....от "освобождението" през 1878год...после след 1944год.....и в наши дни от 1990год....до сега....И са го "работели"...."българи"....
  Просто българина е едно рядко "мекотело" което е разбрало, че или трябва да бъде от страната на "работещите"....или иначе ще бъде от страната на "изработените"...това представлява бг "гражданина"....та така....
  Отново поздрави на готините българи от Ещорил....обичам ви....!


  До коментар [#17] от "debruckere":

 40. 40 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 828 Неутрално

  " Политикът, станал символ на съпротивата срещу режима на Борисов с вдигнатия от него юмрук и призива "Мутри вън!", няма да се поколебае да се изправи срещу евентуални нови опити за превземане на държавата."
  Няма да е необходимо - той самият е превзел държавата.

 41. 41 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 828 Неутрално

  " Политикът, станал символ на съпротивата срещу режима на Борисов с вдигнатия от него юмрук и призива "Мутри вън!", няма да се поколебае да се изправи срещу евентуални нови опити за превземане на държавата."
  Няма да е необходимо - той самият е превзел държавата.

 42. 42 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Доста клиширана и безсъдържателна статия на "експерта" от ВТУ.

 43. 43 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  " Политикът, станал символ на съпротивата срещу режима на Борисов с вдигнатия от него юмрук и призива "Мутри вън!", няма да се поколебае да се изправи срещу евентуални нови опити за превземане на държавата." Няма да е необходимо - той самият е превзел държавата.
  —цитат от коментар 40 на dlagnikov


  Не той, а задкусилието, което го изтика отпред. Справка: 27-те агенти и доносници в инициативния му комитет и още десетина такива в прзидентството под прикритието на съветници и секретари.

 44. 44 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Радев, Решетников и блюдолизците. Последният абзац е показателен.

 45. 45 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#35] от "tacheaux":

  Ще се сетите,ама ще е късно.

 46. 46 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Хайде да си говорим напролет.От това, което се разиграва пред очите ни става ясно, че циркът продължава.Все по-скептичен съм в очакването на редовен (и стабилен) кабинет. Заявките са за някакви грандиозни промени, но те стават единствено при широка обществена подкрепа. Т.н. партии на "промяната" успяха някак да спечелят по-малко от 50% от места, та се налага да дадат фалшив "зелен сертификат" на БСП с Гечев и Масларова.. То дори е смешно тези двамцата да се представят като хора на промяната...И това е грешката, която ще ги събори. Пък генерал Радев ще разбере по трудния начин, че концентрацията на власт се получава някак, но истинското майстроства е да се задържи и оползотвори. Не го виждам като "политик" с подобен потенциал.
  —цитат от коментар 33 на olexander


  Не гоподценявай. Разбира се радев е тъп шушон, но зад него стои Кгб.

 47. 47 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Голям 'шанс за жизнена демокрация' е 'слаба' партия като Възраждане, която на пук на всекидневна КОВИД смъртност от над 100 души се обявява против вкасини и зелени съртификати!?! Нейният лидер, който някой много сполучливо нарече по телевизията 'агент на смъртта', изглежда уж много загрижен за раждаемостта, а въобще не се трогва от такава смъртност. Изглежда за него приоритет е не опазването на живота, а да се отдава на празнословие.

 48. 48 Профил на ivj40646658
  ivj40646658
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Пълни глупости, в България не може да има коалиции. Доказано не работят.

 49. 49 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2406 Неутрално

  "квазиавторитарния режим на Борисов и ГЕРБ"

  Боже, боже. Сега ще се навъдят едни апологети на народната власт. Нещо за монархо-фашизма на Борисов да кажат?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK