Завой към социализма, президентска република – заблуди или лъжи?

Нашето публично пространство понася неизброимо количество фалшиви новини. Повечето граждани са безсилни да се справят с това.

© Надежда Чипева, Капитал

Нашето публично пространство понася неизброимо количество фалшиви новини. Повечето граждани са безсилни да се справят с това.Анализът е препубликуван от блога на автора.


Нашето публично пространство е, изглежда, особено търпеливо. То понася неизброимо количество фалшиви новини, заблуди или откровени лъжи. Повечето граждани са безсилни да се справят с това, нямат както нужните познания (не всеки може да бъде специалист по всичко), нужния опит (особено с повтарящите се от различни медии и сайтове неверни твърдения), но най-вече нямат нужните инструменти за интелектуална самозащита (по Ноам Чомски). Защото в масовото образование липсва преподаване на такива инструменти. Но това е друга тема.


Напоследък публично бяха съобщени няколко тези и употребени няколко понятия, които показват, че употребилите ги всъщност или нямат никаква представа, какво означават понятията, или знаейки много добре това, откровено манипулират общественото съзнание. Манипулацията е разпространяване на заблуди, а последното са обикновени лъжи, целящи да донесат на използващия ги някаква облага. Но за какво става дума?
"Ляво-либералното правителство"


Утвърдилият се като говорител на ГЕРБ Тома Биков заяви през Би Ти Ви: "В една нормална ситуация можеше да има правителство на националното съгласие или националното спасение с участието на ГЕРБ, което да преведе страната през много тежката зима, която идва. Сега ще има ляво-либерално правителство и то ще понесе цялата отговорност." Дни по-късно Десислава Атанасова от ГЕРБ заяви: "Няма да подкрепим ляво-либерално правителство на четирите партии."


В тезите на управлявалата доскоро партия ГЕРБ новото правителство е "ляво-либерално", докато съюзът ГЕРБ-СДС е "истинската десница". Тезата очевидно търси да постави в затруднено положение "Демократична България", тъй като в тази коалиция ДСБ се самоопределя като дясна партия и е признат член на ЕНП, където е и ГЕРБ (както и СДС и ДБГ). Внушението е, че не е редно, не е логично, не е правилно една дясна партия да се коалира с ляво-либерални партии, като очевидно в случая това трябва да са БСП, "Продължаваме промяната" и вероятно "Има такъв народ" (ИТН).


Тези внушения са очевидна манипулация, защото отбягват същността на въпроса за характера на новото правителство, съставено на основата на споразумение между четири толкова различни партии. Ако трябва да го квалифицираме с термините на европейския политически опит, това е типично правителство на "голяма коалиция", защото в него е представена политическа палитра от център-ляво през либерален център до център-дясно, поне що се отнася до партийните самоидентификации и членството в европейските политически семейства.


Голямата коалиция (както дълго време в Германия, но и в други европейски страни) обичайно се създава или за решаването на жизненоважен обществен въпрос, по който има съгласие, или за изолиране на някоя крайна или нежелана партия в управлението. Днешната голяма коалиция има за цел да държи извън властта нежеланата партия ГЕРБ, както и да предотврати зависимостта на правителството от балансиращата роля на ДПС. Следователно за никакво "ляво-либерално правителство" не става дума (такова е сегашното в Германия, съставено от ГСДП, Зелените и СвДП). А за голяма коалиция, защото предстоят да се решат критични проблеми, най-вече свързани с продължилия дълго политическия властови монопол на ГЕРБ.


Внушението с такава "ляво-либерална" квалификация на правителството е също така, че ГЕРБ е истинската дясна партия, докато тези от "Демократична България" (ДБ) не са. Но, както добре отбелязва Веселин Стойнев: "Дясната идентичност на ГЕРБ се осланя на трите ѝ управленски мандата с ниски данъци и приличен растеж, на лидерството ѝ сред българските членки на ЕНП и на безспирните клетви в антикомунизъм. На практика обаче ГЕРБ реализира олигархично управление, одомашнено в образа на бащицата-мачо-човек-от-народа."


"Завоят към социализма"


В такава посткомунистическа държава като България етикетът "социализъм" се употребява неизменно (а може би и неизбежно) като синоним на системата на съветския комунизъм (одържавена икономика, вездесъща държава, тайна полиция). Възприехме след 1989 г. неолибералния модел на глобалния капитализъм (той беше тогава на мода), който ни убеждаваше, че всичко трябва да бъде приватизирано, че "държавата е лош стопанин", че дори и държавата следва да се управлява като корпорация (с "публичен мениджмънт", който оставя политическото настрана).


Предприемачът Ивайло Пенчев, собственик на "Уолтопия", в коментар за водените преговори за коалиционно управление отбелязва: "Имам леко притеснение да не направим рязък скок към социализма, защото виждам как социални и социалистически тези стават мейнстрийм." И дори заявява, че "живеем в исторически момент на възход на социализма."


В същия дух изразява мнението си и коментаторът Иван Стамболов - Сула: "От тази година България има ляво управление. Не че някога изобщо е било кой знае колко дясно и като казвам "някога", тръгвам още от потната конница на Аспарух, но сега вече е официално - ляв президент, ляво (по собствените му признания) парламентарно мнозинство. Ще имаме даже и ляво правителство, уникално с това, че ще съчетае в нерушима сплав класическото ляво (БСП), модерното ляво (ПППП и ДБ) и вулгарния популизъм на Слави и неговия оркестър".


Такова "олевяване" изглежда се привижда и представя като огромна опасност, сякаш споделящите този възглед сериозно си представят, че "дясно" (right) е непременно синоним на "право" (правилно), докато "ляво" (left) е някаква "леващина" или нещо "изгубено" (загубено). В Същия текст цитираният Сула допълва: "След дълъг период на безметежие и охолство човек олевява. Дано не е олевял дотолкова, че единственият начин да се върне в коловозите на нормалността да е нещо от рода на WW2. То не бяха права, то не бяха свободи, то не бе толерантност и мулти-култи"


Разбираема е реакцията на убедените консерватори към либералните свободи, но е малко странно отхвърлянето на достиженията на либералната демокрация (либерална тук не е идеологическа квалификация): правата, свободите, толерантността, мултикултурното общество. Какво би било обратното: нелиберална "демокрация", без права, без свободи, нетолерантна и монокултурна? Със задължително изискване гражданинът да бъде "тих, скромен и набожен"?


Но неразбираема е позицията, че "завой към социализма" е всяка мярка, която ангажира публичната власт (държавата) с грижа за обществото. Всяка политика, която отстоява публичния интерес и защитава общото достояние (и общото благо) от опитите да бъде превърнато в частна собственост, т.е. отнето от всички останали. Едва ли германските християндемократи биха наричали това "социализъм", но пък нашите неолиберали или най-вече нашите либертарианци с охота ще предложат държавата да стане акционерно дружество, листвано на борсата.


"(Полу)президентската република"


Още в самото начало на протестите през лятото на 2020 г., когато Румен Радев излезе да поздрави протестиращите край президентството Даниела Дариткова от ГЕРБ заяви: "Президентът Румен Радев умишлено руши демокрацията и умишлено разделя обществото. Крайната му цел е президентска република и еднолична власт. Той се вдъхновява от диктатори и с вдигнат юмрук и зове за бунт и метеж."


Вече по-късно, на 12 септември 2021, преди да бъдат обявени всички кандидатури за президентските избори (както и преди издигането на кандидатурата на Анастас Герджиков) лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви: "Най-добре е да има една кандидатура на демократичната общност срещу диктатурата на Радев". Квалификацията "диктатура на Радев" се оказа устойчива защитна теза в публичното говорене на ГЕРБ, подемана по различни поводи и от други среди. Разбира се, след повече от десет години еднолично по същество управление, в което всичко съществено зависеше от премиера, такова обвинение се посреща от повечето граждани с насмешка. Още повече, че дори и в ситуация на служебно правителство, президентът в нашата конституционна уредба има силно ограничена изпълнителна власт.


Обвинението върви с тезата, че президентът искал да установи "президентска република", където да управлява еднолично. Бившият президент Росен Плевнелиев, който не спира да защитава управлението на ГЕРБ, заяви: "Не бива да допускаме голямата грешка, която е мечтата на Путин и русофилите в България. Нещо, за което президентът Първанов се опита доста да поработи и БСП винаги е била на ясна позиция, а и това ще е голямата битка на Румен Радев, която той е програмиран да води. Това е битката не за влизането на България в еврозоната, а битката България да стане президентска република. Това е голямата мечта на Путин и всички сценаристи на Слави Трифонов. При президентската република нещата изглеждат като че ли много елементарни - слагате силен лидер, който хората да припознаят и "хоп" - той ще решава народните проблеми."


Но не само - друг депутат на ГЕРБ, Христо Гаджев, заяви: "Ако Бойко Рашков остане начело на МВР, това означава, че целият сектор "Сигурност" ще падне в подчинение на президента Румен Радев. Това е показател, според Гаджев, че страната преминава към полупрезидентски режим."


Бъркотията с утвърдените в социалните науки термини като президентски или полупрезидентски режим е отчайваща. Ще напомня, че в политическите науки понятието "политически режим" е неутрално, не означава диктатура, а форма и начин на упражняване на властта. Президентският режим е организацията на властта в страни като САЩ и другите латиноамерикански републики - президентът е пряко избиран, той е шеф на правителството (няма министър-председател), но е под контрола на парламента. Полупрезидентски е политическият режим с пряко избран президент, но с парламент, който избира министър-председател и правителство. Терминът дължим на Морис Дюверже, който прави уговорката, че по същество това е парламентарен режим, но с особеността на пряко избрания президент. Така е във Франция, България, Полша, Русия и много други държави.


В нередната употреба на двата термина, обаче, има внушението за диктатура. Е, не всички са длъжни да владеят терминологията, но и не всички трябва да бъдат манипулирани с неправилната й употреба.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (203)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Промяна ще се осъществява,
  комунизма да се възвращава.

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Живеем в най-добрата демокрация на света, вкл. избирателната ни система е (избирателно) демократична. Всякакви внушения за доминация на Радев и неговите ДС-приятели са спекулации. Продължаваме или подминаваме Промяната?

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  Президентската Република - неосъществения мокър сън на вожда!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Радев издърпа килимчето под краката на Борисов. Целта на Борисов беше да овладее и президентската институция.
  Без силен ГЕРБ се надявам да израстне и нормална дясна партия в следващите години. Дясното пространство беше окупирано в последните 15 години от тази плутократска организация с претенции за дясна партия.

 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Тезите и посланията на Деси-Бико-Митовци са насочени към един ниско образован контингент, за който ГЛОБАЛИЗМЪТ (разбиран като свободно движение на стоки, капитали и работна ръка) е "левундерска измишльотина", а КАЛОФЕРСКОТО ХОРО е "дясно".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vesselin Velkov":

  "Целта на Борисов беше да овладее и президентската институция."

  Чрез издигане на неизбираеми кандидати... :))))

  Първия път издигна абсолютно неприемлива и неспособна да каже два лафа на кръст партийна (БКП) функционерска-среднистка от плевенските села, а втория, след като му отказа практически всеки, който би имал някакъв шанс - един безличен и безволев човек, за когото се оказа, че бил овъртян в доста скандални далавери и корупция като ректор на СУ и преди това като директор на Фонда "Научни изследвания".

  Ако искаше за овладее президентската институция, защо не се кандидатира лично той?!

  Ясно е защо. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vesselin Velkov":"Целта на Борисов беше да овладее и президентската институция."Чрез издигане на неизбираеми кандидати... :))))Първия път издигна абсолютно неприемлива и неспособна да каже два лафа на кръст партийна (БКП) функционерска-среднистка от плевенските села, а втория, след като му отказа практически всеки, който би имал някакъв шанс - един безличен и безволев човек, за когото се оказа, че бил овъртян в доста скандални далавери и корупция като ректор на СУ и преди това като директор на Фонда "Научни изследвания".Ако искаше за овладее президентската институция, защо не се кандидатира лично той?!Ясно е защо. ;)
  —цитат от коментар 7 на Norman Granz


  Не, мисля че той планираше да се кандидатира за тези президентски избори. Но протестите от миналата година попречиха на плановете му. Преди това не му трябваше силен президент. До преди година той беше овладял парламент, прокуратура и прочие. Оставаше да стане президент и да промени конституцията с послушно мнозинство в парламента. За щастие не му се получи.

 9. 9 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Демагозите се разиграват,
  този народ да заблуждават.

 10. 10 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Прокопимедия всячески се опитва да замаже очите на мат'ряла, че ДБ дефакто не се били коалирали с партии от другия идеологически полюс. Смехотворно.
  —цитат от коментар 6 на Ваксиниран Петърчо


  Е, и? Чърчил и Рузвелт също бяха в коалиция с държава от другия полюс. За постигането на определена цел. Така е и сега. Тази коалиция няма да е вечна.

 11. 11 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  Къде са лъжите, драги левундерски, венцехвалещ президента аФторе?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 12. 12 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Това с лявото и дясното са пълни глупости. Българският политик може да бъде всякакъв, от ляв преди 30г до десен, фалшиво десен(гербер), либерал(уж ДПС). Българския депутат е келепирджия

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vesselin Velkov":"Целта на Борисов беше да овладее и президентската институция."Чрез издигане на неизбираеми кандидати... :))))Първия път издигна абсолютно неприемлива и неспособна да каже два лафа на кръст партийна (БКП) функционерска-среднистка от плевенските села, а втория, след като му отказа практически всеки, който би имал някакъв шанс - един безличен и безволев човек, за когото се оказа, че бил овъртян в доста скандални далавери и корупция като ректор на СУ и преди това като директор на Фонда "Научни изследвания".Ако искаше за овладее президентската институция, защо не се кандидатира лично той?!Ясно е защо. ;)
  —цитат от коментар 7 на Norman Granz


  Гърнец, защо Христо Бойкикев не се възползва от слабите кандидатури издигнати от Боко?
  Защо не издигна кандидати, които да размажат боковите и ниновите кандидати?

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#12] от "Niko Kostantinov":

  Достойни наследници на Ганя Балкански!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#13] от "4ort":

  А вие защо биете негрите?!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vesselin Velkov":

  "До преди година той беше овладял парламент, прокуратура и прочие. Оставаше да стане президент и да промени конституцията с послушно мнозинство в парламента."

  Именно. Ако преди година и половина е мислел да се кандидатира за президент - и то да спечели два мандата с машината за гласуване на ДПС, за да си осигури 10 години безметежно дерибействане с държавна резиденция, охрана и т.н. - скандалите от миналата пролет насам и протестите от миналото лято му объркаха сериозно сметките.

  Освен това, фокусирайки се еднолично върху Радев като свой основен враг, той - в твърде относителната си интелигентност - просто посочи на всички, които искаха отстраняването му, за кого да гласуват.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vesselin Velkov":

  Той комунистът Борисов може и да е имал апетити за президентският пост,но всичко се решава накрая от армията. А тя е в ръцете на другият комунист Радев...

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Разстроено

  Антоний Тодоров беше и вероятно все още е блестящ университетски преподавател, НО като последовател на френската левичарска школа е АБСОЛЮТНО НЕАДЕКВАТЕН, като "анализатор" на реалната българска политика!!!

 19. 19 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#1] от "Michael Jordan":

  В основата на търговията стои рекламата. Душата на рекламата е измамата. ГЕРБ беше и е придатък на Д(п)С. Д(п)С го създаде ДС със замисъл да оцелее в условията на демокрация, разполагайки с етническия инструмент за рекет върху обществото. Измамно, Д(п)С се представи като либерална партия, за да стане член на либералния алианс в Европа и от там да получи подкрепа и още по-силно влияние. ДС бързо превзе от вътре СДС и го направи (с)ДС. Когато хората започнаха да разбират генезиса на проблемите на държавата, им беше поднесен ГЕРБ като клонинг на ЕНП в България, за да си увековечат властта. Увереността на ДС, превърнала се в мафия зад фасадата на Д(п)С и ГЕРБ беше поразклатена от очевидната невъзможност да прикрият мафиотщината си, която придоби невъобразима степен на уродливост и предприеха нов ход за заблуда на обществото, като обединиха ГЕРБ със (с)ДС. Но и това не им помогна. Стигна се до ясна фрагментация на парламента, където от една страна на първа линия е дебелото отслабнало момче, като смвол на мафията и от друга страна е желаниято на хората да се промени нещо. От страна на дебелото отслабнало започва да се прилага агресивно тактиката на измамните внушения на основата на " Крадецът вика дръжте крадеце!".

 20. 20 Профил на Vesselin Velkov
  Vesselin Velkov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "Vesselin Velkov":"До преди година той беше овладял парламент, прокуратура и прочие. Оставаше да стане президент и да промени конституцията с послушно мнозинство в парламента."Именно. Ако преди година и половина е мислел да се кандидатира за президент - и то да спечели два мандата с машината за гласуване на ДПС, за да си осигури 10 години безметежно дерибействане с държавна резиденция, охрана и т.н. - скандалите от миналата пролет насам и протестите от миналото лято му объркаха сериозно сметките.Освен това, фокусирайки се еднолично върху Радев като свой основен враг, той - в твърде относителната си интелигентност - просто посочи на всички, които искаха отстраняването му, за кого да гласуват.
  —цитат от коментар 16 на Norman Granz


  Точно така. Всички, които не искаме Борисов в крайна сметка гласувахме за Радев. В този смисъл Борисов е обединител на нацията :)

 21. 21 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":

  За армията не знам, но чакаме нов ВСС и главен прокурор. Тогава може и съдът да реши нещо друго за съдбата на Методиев. Както и за много други негови приятелчета.

 22. 22 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 848 Любопитно

  До коментар [#4] от "Vesselin Velkov":

  Искаш да кажеш както ДБ ли ?!?
  Да се коалира с БСП и ............
  Голямо израстване в дясно с леви средства !!!
  Смях в залата !!!

 23. 23 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vesselin Velkov":...един безличен и безволев човек, за когото се оказа, че бил овъртян в доста скандални далавери и корупция като ректор на СУ и преди това като директор на Фонда "Научни изследвания".Ако искаше за овладее президентската институция, защо не се кандидатира лично той?!Ясно е защо. ;)
  —цитат от коментар 7 на Norman Granz


  Проф. Герджиков беше един достоен кандидат за президент. С авторитет сред умните (и красивите) хора. Много по-достоен от съдията Лозан. Проблемът на г-н Герджиков беше, че Борисов го подкрепи на изборите.

  До коментар [#7] от "Norman Granz":

 24. 24 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Най-лесно е като си осрал положението и да обвиняваш президента.
  ВРЪЩАЙТЕ ОКРАДЕНИТЕ МИЛИОНИ ОТ МАГИСТРАЛИТЕ !

 25. 25 Профил на Прометей
  Прометей
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Тази статия прилича на опорни точки, с цел опазване имиджа на ДБ.

  Първата огромна грешка е механичното приравняване на БСП/БКП с лява либерална партия.

  Тази партия не се дистанцира от миналото си на комунистическа партия, заедно с всичките й действия на тоталитарно управление в продължение на 45 години.
  Все едно наследник на нацистка партия в Германия, изведнъж да бъде призната за либерална партия, защото такъв етикет си е лепнала.

  Няма нито една политика на новата коалиция дотук, която дори с условности да бъде приета за дясна. Напротив, всичко е ляво

  Самият г-н сгазвча на Конституции в интервю пред Шигел обяснява, че идеологиите вече нямат значение.
  Да си припомним какво каза :
  "Не е лесно да ни определите - не сме нито десни, нито леви. И това е нещо добро, защото ако все още вярваш в идеологии, реално не използваш мозъка си"
  Явно, авторът на статията, както и няколко милиона българи не използват мозъка си, според този гений.

  Обичайно, подобно неглижиране е свързано с обичайна липса на обща култура, поне, но това е друга тема.

  Механичното сравняване на Германия и България, като коалиции е неприемливо точно поради споменатите причини.
  Германия няма еквивалент на БСП/БКП.
  Германия няма еквивалент на популисти и анархисти като ПП.
  Германия няма еквивалент на сгазил Конституция, да е лидер на управляваща партия и премиер/канцлер.
  Германия няма еквивалент откраднал интелектуална собственост, да е спряган за 'суперминистър'.
  Германия няма еквивалент на министър Рашков, практикуващ политически репресии.
  Германия няма президент вдигащ юмрук и активно борещ се срещу политическа партия, обещаващ да гази медия, признаващ Крим за руски (двукратно).

  Ерго, статията няма смисъл.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#17] от "deaf":За армията не знам, но чакаме нов ВСС и главен прокурор. Тогава може и съдът да реши нещо друго за съдбата на Методиев. Както и за много други негови приятелчета.
  —цитат от коментар 21 на gogo2011  До коментар [#21] от "gogo2011":

  Това не е в табиетите на комунистите. Те или убиват опонентите си (с партиен билет),или ги оставят да живуркат с привилегии,като поста посланик в западна държава.

 28. 28 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#23] от "hrx16647690":

  Не, не го подкрепи Борисов, той го издигна. След което авторитетът му се занули. Даже се чудя как СУ допускат да бъде техен ръководител все още.

 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#23] от "hrx16647690":

  "Проф. Герджиков беше един достоен кандидат за президент. С авторитет сред умните (и красивите) хора."

  Точно в СУ авторитетът му беше нулев - на безличен и корумпиран администратор, обградил се с котерия от лоялисти. Имал съм възможност да говоря с много хора сред преподавателите, някои от тях мои бивши състуденти.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  като цяло добра статия

  липсва уточнението, че "социализъма" също е едно подменено понятие, манипулация, лъжа - този строй правилно се нарича ДЪРЖАВЕН КАПИТАЛИЗЪМ (от което пък следва, че "автентично леви" партии практически няма никъде по света) - но да не придирям

  неспособността за съпротива срещу лъжите тръгва още от самата терминология; правилно назованото правилно и по-лесно се разбира; но още на ниво термини започват лъжите, за което често пиша тук, за което в тази статия пише и А.Тодоров (който очевидно знае какво именно означава думата "олигарх", ама явно му е писнало да праща читателите към тълковния речник, може би защото незаслужено ги уважава повече, отколкото заслужават)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Нашето публично пространство понася неизброимо количество фалшиви новини. Повечето граждани са безсилни да се справят с това.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Всъщност, точно това е целта на занятието.

 32. 32 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#23] от "hrx16647690":
  Проф. Герджиков беше един достоен кандидат за президент. С авторитет сред умните (и красивите) хора. Много по-достоен от съдията Лозан. Проблемът на г-н Герджиков беше, че Борисов го подкрепи на изборите.
  ___________________________________________
  Нямаше абсолютно никакво значение кой ще застане зад Герджика. Румен Радев е най-харесвания български политик и би победил всеки на тези избори, без значение коя партия ще се опита да се отърка в него

 33. 33 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Гледам, че някои автори се опитват да представят в приятна светлина "олевяването" и разправят, че не било толкова лошо. Внушава се, че видите ли държавата не е чак толкова лош стопаин и т.н. Впрочем , първи в тази посока пое сам лидерът на ПП, Кирил Петков, който обясни, че преди да стане министър смятал, че частните компании са по-добри стопани, но след това си променил мнението.
  Извинете, но ето това си е манипулация.
  Да се внушава, че мега-държавата в икономиката е нещо хубаво, че "олевяването" е ОК , си е живата манипулация. Ако държавното беше чудно, нямаше да рухне соц.-а.

 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Весело

  До коментар [#30] от "Николай Теллалов":

  Уфф,аман! Словосъчетанието държавен капитализъм е дървено желязо!

 35. 35 Профил на foxa55
  foxa55
  Рейтинг: 673 Неутрално

  От девет кладенеца вода за да се замаже съюза между бившите комунисти и Дсб.

 36. 36 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Народа почва да го реализира,
  че погрешните фигури избира.

 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#25] от "Прометей":

  ПП - анархисти?

  олеле

  а никът ти означава "който мисли, преди да върши нещо"
  не му съответстваш

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 38. 38 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Между другото, нека добавя, че залитането по държавното започна ое от ОПГ-то на Борисов и продължи с идеите им за държавна верига бензиностанции и т.н.
  Тогава бях против, и сега съм против.
  Изглежда мнозина обаче са претърпели "промяна" :)

 39. 39 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#34] от "deaf":

  да, невежеството ти наистина развеселява

  терминът е още от 19 век

  а на дело като такъв се ражда английският капитализъм - от държавна корпорация, за разлика от холандския

  ама защо да се затормозяваш с научаване на факти, нали, анонимко?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 40. 40 Профил на bizarre_infit
  bizarre_infit
  Рейтинг: 404 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  Да допълня само- и където политическите пристрастия на същия този контингент е очакван да бъде като на футболните агитки- подкрепят доживотно, независимо че си тотално провален.

  Всеки го бива поне в едно нещо -ако и толкова не те бива, поне не пречи на другите.
 41. 41 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Нашето публично пространство е, изглежда, особено търпеливо. То понася неизброимо количество фалшиви новини, заблуди или откровени лъжи.
  ====
  Откровени лъжи да, като тази например, дето кирчо се отказал от канадско гражданство навреме.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 42. 42 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Неутрално

  У нас всичко е "псевдо".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 43. 43 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#41] от "clarkv622":

  Ами това ни е проблемът. Всеки нов Месия ни е все компромитиран.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  ББ започна да се самоизолира и този процес все по-ясно започна да личи след 04/04. Постепенно що годе качествените и не много оцапаните се дистанцираха от него. В момента видимо е останал с най-зависимите си сподвижници.
  При такава ситуация и нямаше как да извади кой знае какъв кандидат срещу Радев.

 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#39] от "Николай Теллалов":

  Капитализъм без частна собственост няма! Как тогава държавният капитализъм (!) е капитализъм след като собствеността е държавна? Спри се.

 47. 47 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Нашето публично пространство е, изглежда, особено търпеливо. То понася неизброимо количество фалшиви новини, заблуди или откровени лъжи. Повечето граждани са безсилни да се справят с това, нямат както нужните познания (не всеки може да бъде специалист по всичко), нужния опит (особено с повтарящите се от различни медии и сайтове неверни твърдения), но най-вече нямат нужните инструменти за интелектуална самозащита (по Ноам Чомски).
  ===
  Брилянтно! Гражданите не могат да разпознаят истината от лъжата доброто от злото. Партията, обаче ще им каже, пък дори и да сбърка, Партията, тя пак ще е права.
  Нашите Ентелектуалци от прехода май се движат по някакво кръгово движение.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 48. 48 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 697 Неутрално

  "... но най-вече нямат нужните инструменти за интелектуална самозащита."

  С по-обикновени думи казано - толкоз им е пипето.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 49. 49 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Викам да почакаме и да видим. Няма да е от един път, но ще е пълзящ процес и подкрепен с пропаганда. Могат обаче и да се разбягат още преди да са направили големи бели.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 50. 50 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Президентска република не може да става,
  в страната такава личност не се появява.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#23] от "hrx16647690":"Проф. Герджиков беше един достоен кандидат за президент. С авторитет сред умните (и красивите) хора."Точно в СУ авторитетът му беше нулев - на безличен и корумпиран администратор, обградил се с котерия от лоялисти. Имал съм възможност да говоря с много хора сред преподавателите, някои от тях мои бивши състуденти.
  —цитат от коментар 29 на Norman Granz


  За проф. Герджиков гласуваха 30% от гласоподавателите на ДБ
  (известни като „умните и красивите). Тези хора не биха подкрепили един безличен и корумпиран администратор.
  Според тебе трябва да сме благодарни на БСП и на Корнелия Нинова,
  че издигна Румен Радев за президент.

  До коментар [#29] от "Norman Granz":

 53. 53 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf":

  Замисли се малко. Много е прав човекът. Защо е "държавен капитализъм"? Защото една клика е овладяла държавата (както беше при комунистите) и се разпореждаше с целия и ресурс, като с нейна частна и ползваше всички блага, като за робите отделяше само колкото да не умрат от глад.

 54. 54 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  Нашето публично пространство е, изглежда, особено търпеливо. То понася неизброимо количество фалшиви новини, заблуди или откровени лъжи. ====Откровени лъжи да, като тази например, дето кирчо се отказал от канадско гражданство навреме.
  —цитат от коментар 41 на clarkv622


  То ако беше само Кирчо.
  https://afera.bg/след-като-измамник-става-премиер-бъде/

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#53] от "Oggie Petkov":

  Ако един ДЪРЖАВЕН лидер присвои всичката собственост в страната,това НЕ ГО прави ЧАСТНИК.

 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#45] от "doctor.no":

  "ББ започна да се самоизолира и този процес все по-ясно започна да личи след 04/04. Постепенно що годе качествените и не много оцапаните се дистанцираха от него. В момента видимо е останал с най-зависимите си сподвижници."

  Които вероятно също подозира в нелоялност и следи всяка тяхна дума и стъпка за признаци на измяна.

  Параноята е естественият край на един мафиотски "кръстник", капо на престъпен картел или архипопулист като него, който някога е разчитал на харизма, съчетана с демагогия, после на страх и раздори (разделяй и владей) и накрая на заплахи и брутално насилие, за да запази властта си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Любопитно

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Радев от кига м викате "Вожда"?!

 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Любопитно

  До коментар [#6] от "Ваксиниран Петърчо":

  Е,ДеБъ не се коалира с партии от другия идеологипески полюс!ДеБъ се коалира с леви партии,но и тя е лява!

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#40] от "bizarre_infit":

  "Да допълня само- и където политическите пристрастия на същия този контингент е очакван да бъде като на футболните агитки- подкрепят доживотно, независимо че си тотално провален."

  Да! Футболна агитка или секта - и в двата случая имаме сляпа лоялност, която е незащитима с рационални аргументи.

  Говорим за феновете, иначе лидерът на сектата обикновено бива детрониран от най-близкото си обкръжение.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Любопитно

  До коментар [#10] от "Vesselin Velkov":

  Бяха.после още 50 годинк ни оставаиха зад Желязната Завеса,или не помните?!

 61. 61 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Любопитно

  До коментар [#13] от "4ort":

  Е,че именно Радев си беше кандидст на Бойкикев,как да е бил слаб??

 62. 62 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Любопитно

  До коментар [#18] от "selqnin":

  Антон Тодоров е в половината НПО-та на Прокопиев/Сорос.

 63. 63 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#23] от "hrx16647690":Нямаше абсолютно никакво значение кой ще застане зад Герджика. Румен Радев е най-харесвания български политик и би победил всеки на тези избори, без значение коя партия ще се опита да се отърка в него
  —цитат от коментар 32 на Niko Kostantinov


  Напълно съм съгласен с тебе.
  Казвам, че Грънеца иска да омаловажи победата на кандидата на БСП,
  представяйки проф. Герджиков като безличен човек.

  До коментар [#32] от "Niko Kostantinov":

 64. 64 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#26] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  А стига,ве!На милиционера Бай Рашко не вярваш ли?!

 65. 65 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  В редица случаи коалициите между организми (организации) от различна полова (политическа) принадлежност дават видими резултати.

 66. 66 Профил на vtn33558360
  vtn33558360
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Ех мечтите на Мунчо Клепоухий....

 67. 67 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#33] от "debruckere":

  Поздравявам,ви пе мислите(и за съжаление сте едн от мслкото фенове на ДеБъ) Но,защо чак сега?!Ро,беше ясно,пе ДеБъ има курс за сближаване с БСП още 2019-та с подкрепата за Манолова!Само много сляп човек не би го видял!Аз го пиша от тогава,и сега вече не се крият даже!

 68. 68 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Весело

  До коментар [#49] от "emil":

  Въпросът е кога ще дойде Белия Автобус.

 69. 69 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#56] от "Norman Granz":

  Сблъсъкът на вътрешнопартийната политика с клиентелистката външнопартийна започна да дава резултати. ББ е заповядал на Портних да "продаде" на Гергов акциите от Панаира, но това постава пловдивската община в много лоша позиция. Зико явно е решил вече да не се съобразява с вътрешните заповеди в партията и дава отпор на сделката на Баце.
  Назряват и други конфликти от подобен характер, които до скоро Баце успяваше да потуши с обещанията, че ще спечелят президентските избори, ще имат удобен президент, който ако те предизвикат парламентарна криза и предсрочни избори, да назначи удобен служебен кабинет и да ги остави да си купят колкото искат гласове и да се върнат на власт.
  Вече никой не му вярва, че го може това и Баце губи контрола на всички нива.

 70. 70 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  И всичко това (и голяма част от коментарите) за да не се раняват нежните души на останалите 30-40000 ортодоксални десебари?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 71. 71 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Аууу, и като наречем десния ляв, а левия десен това ще реши проблемите на държавата. Хората просто не искат да се връщаме към авторитаризма и това стана ясно на предните избори като Слави Трифонов се опита да диктува еднолично какво ще става. ГЕРБ не разбраха, че извиненията за нещо не се е случило, защото предишните били направили еди какво си не минават, защото те бяха и предните и по-предните. То ясно, че няма как да си признаят кражбите публично. Грешка е обаче някой да се трогва от бръщолевиниците им. Независимо дали референдума беше разумен или не волята на народа беше очевидна, но се скриха зад активността. Колкото до президента. Да парламентарна република сме, но с оглед, че все пак той се избира пряко би следвало поне ветото му над законите да тежи една идея повече.

 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf":

  имаш пълната свобода да се излагаш, като гордо изтъкваш невежеството си

  строй, в който единствен или основен работодател е държавата, която е и основен или единствен собственик на земя, ресурси, предприятия, сгради, ФИНАНСОВИ ИНСТИТУЦИИ, та дори и живота на поданиците си - това се нарича държавен капитализъм

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 73. 73 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  "Професор, доктор на политическите науки, преподавател в Нов български университет."

  Този човек е всичко това отгоре, а май не прави разлика между "модерен" либерализъм и класически либерализъм. Интересно. Най - вероятно просто е промит идеологически.

 74. 74 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2395 Неутрално

  И всичко това (и голяма част от коментарите) за да не се раняват нежните души на останалите 30-40000 ортодоксални десебари?
  —цитат от коментар 70 на дерибеев


  Ми те нормана и доктора точно това правят, все връщат темите към ГЕРБ и Бойко. Нали трябва да замазват това което става в момента.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 75. 75 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#40] от "bizarre_infit":... лидерът на сектата обикновено бива детрониран от най-близкото си обкръжение.
  —цитат от коментар 59 на Norman Granz


  Все едно описваш ДСБ!
  От кой беше сменен Иван Костов?
  От посочения от същия Иван Костов – от Радан Кънев.

  Според твоето определение БСП не са секта,
  защото М. Миков беше сменен от противниците му в Партията –
  от хората на Корнелия Нинова.

  До коментар [#59] от "Norman Granz":

 76. 76 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 628 Неутрално

  "да, стадо. Не сте в комунистическа дупка, лошите гербери ви лъжат. хубаво и вкусно ви е в текезесето. аз, добрия десарски чичко ви го казвам".

  дневник, има Бог, не се притеснявайте 🥳

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#33] от "debruckere":

  виждам, че имаш някакви свои (странни) представи що е ляво и що е дясно

  ама в статията е описан точно твоя случай, който си е направо синдром и трябва да се лекува - оценъчен характер на понятията "ляво-дясно" като "лошо-добро" (или обратното - "добро-лошо")
  т.е. реагираш на ЕТИКЕТИ, при това ЕМОЦИОНАЛНО, а не рационално

  още веднъж: нищо ляво няма в държавнокапиталистическите похвати, както и трудно се разпознава "автентично дясното" в стремежа за пълна дерегулация и приватизация на всичко възможно, защото държавата не е единствено полицейска функция, без нея няма и капитализъм (за справка - вж. Рудолф Рокер и Мъри Букчин)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 79. 79 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Най - коректното определение е бандитско управление от путински тип под закрилата на Коминтерна от Вашингтон. А авторът е поредното гьобелсче, който знае, че дори тук има кой да му се върже.

 80. 80 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#5] от "Norman Granz":

  за тебе частушките са "десно".
  алкохолът не прощава.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 81. 81 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Весело

  До коментар [#62] от "wre501051215":

  Надявам се си давате ясно сметка, че "Антон Тодоров" и Антоний Тодоров са две съвършено различни личности...?
  Или Ви надценявам сериозно...?

 82. 82 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 746 Неутрално


  Професорът ни пречислява към полупрезидентските републики, което не е вярно.

  Във Франция президентът има право да разпуска парламента, и въпреки че де юре той не е глава на правителствово, де факто изпълнителната власт е в ръцете му. Никой не знае кой е премиер на Франция, но цял свят знае кой е президента им.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 84. 84 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Прокопимедия всячески се опитва да замаже очите на мат'ряла, че ДБ дефакто не се били коалирали с партии от другия идеологически полюс. Смехотворно.
  —цитат от коментар 6 на Ваксиниран Петърчо


  И няма никаква лъжа, нито заблуда - само с една ДБ няма как авторът да замете всичкото останало ляво и либерално в коалицията.

  И нека да видим съглашателското споразумение - колко е дясното в него, пък тогава пак да говорим за лъжи и заблуди. Но според предварителните заявки можем спокойно да кажем - от по - ляво и либерално няма накъде.

 85. 85 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#83] от "Norman Granz":

  Грънчар, Корнелия Нинова става министър на икномиката. Щастлив ли си? Нали за това гласувах?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 86. 86 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#83] от "Norman Granz":Грънчар, Корнелия Нинова става министър на икномиката. Щастлив ли си? Нали за това гласувах?
  —цитат от коментар 85 на nv


  Гласува*

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 87. 87 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#84] от "Галя Станчева":

  Корнелия Нинова министър на икономиката. Мисля. че това изчерпва всичко.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  "Най-добре е да има една кандидатура на демократичната общност срещу диктатурата на Радев".
  "Диктатурата на демократичната общност" да я разбираме ли, като диктатура на Борисов? А той, какво общо има демокрацията?

 89. 89 Профил на _rookie
  _rookie
  Рейтинг: 205 Неутрално

  Дискусията под статията може да се резюмира с фразата "колко жалко е да си гербер".

  Радващото е, че скоро за ГЕРБ ще си спомняме като за НДСВ-то - нещо корумпирано и безпринципно, което вече го няма. Надявам се с разликата, че бацето и ко ще ритат мачле в двора на затвора.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 637 Неутрално

  Гледам някои отявлени противници на Путинска русия и лявото изведнъж станали много смирени. Щото грантобащата Сорос и нейно превъзходителство подкрепят новото статукво, и това автоматично го прави правилно.

  Нормане, как спа?

  Every cradle is a grave.
 92. 92 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Капитализъма се ражда при печалба между 5-10%.Така се появи дребната буржоазия която освободи робите от оковите на феодализъма и ги направи по свободни роби като работническа класа.Но само печелба мижава не е достатъчна за капитализъма да оцеле.Требват пазари и евтини суровини.Така се роди империализъма и колкониализъма едновремено.Всека държава за да съществува има средно 30% социализъм.Всичко което е собственост на държавата се нарича държавен капитализъм-социализъм.Армия,полиция пандизи училишта пощти улици са държавен капитализъм.Нема значение срествата за произвоство в чии ръце са.Частни или държавни.Щом имаш печалба значи имаш капитализъм.Заради неколко социални превилеги за работническата класа го кръстиха социализъм но пак си е капитализъм логически.

 93. 93 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Капитализъма се ражда при печалба между 5-10%.Така се появи дребната буржоазия която освободи робите от оковите на феодализъма и ги направи по свободни роби като работническа класа.Но само печелба мижава не е достатъчна за капитализъма да оцеле.Требват пазари и евтини суровини.Така се роди империализъма и колкониализъма едновремено.Всека държава за да съществува има средно 30% социализъм.Всичко което е собственост на държавата се нарича държавен капитализъм-социализъм.Армия,полиция пандизи училишта пощти улици са държавен капитализъм.Нема значение срествата за произвоство в чии ръце са.Частни или държавни.Щом имаш печалба значи имаш капитализъм.Заради неколко социални превилеги за работническата класа го кръстиха социализъм но пак си е капитализъм логически.

 94. 94 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  Тази статия прилича на опорни точки, с цел опазване имиджа на ДБ.Първата огромна грешка е механичното приравняване на БСП/БКП с лява либерална партия. Тази партия не се дистанцира от миналото си на комунистическа партия, заедно с всичките й действия на тоталитарно управление в продължение на 45 години. Все едно наследник на нацистка партия в Германия, изведнъж да бъде призната за либерална партия, защото такъв етикет си е лепнала.Няма нито една политика на новата коалиция дотук, която дори с условности да бъде приета за дясна. Напротив, всичко е лявоСамият г-н сгазвча на Конституции в интервю пред Шигел обяснява, че идеологиите вече нямат значение. Да си припомним какво каза :"Не е лесно да ни определите - не сме нито десни, нито леви. И това е нещо добро, защото ако все още вярваш в идеологии, реално не използваш мозъка си"Явно, авторът на статията, както и няколко милиона българи не използват мозъка си, според този гений.Обичайно, подобно неглижиране е свързано с обичайна липса на обща култура, поне, но това е друга тема. Механичното сравняване на Германия и България, като коалиции е неприемливо точно поради споменатите причини.Германия няма еквивалент на БСП/БКП. Германия няма еквивалент на популисти и анархисти като ПП.Германия няма еквивалент на сгазил Конституция, да е лидер на управляваща партия и премиер/канцлер.Германия няма еквивалент откраднал интелектуална собственост, да е спряган за 'суперминистър'.Германия няма еквивалент на министър Рашков, практикуващ политически репресии.Германия няма президент вдигащ юмрук и активно борещ се срещу политическа партия, обещаващ да гази медия, признаващ Крим за руски (двукратно).Ерго, статията няма смисъл.
  —цитат от коментар 25 на Прометей


  А защитата на пРезидента от автора е повече от глупава. При толкова издънки, освен за вдигнатия юмрук, няма за какво друго да му се радва.

 95. 95 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#89] от "_rookie":

  А дано. Тогава ББ ще види народната любов по всенародната радост от този факт.

 96. 96 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3606 Неутрално

  До коментар [#71] от "Batezuzi":

  ДЪРЖАВАТА няма проблеми
  а когато ги има - лесно ги решава за сметка на населението, като ограбва и разорява страната

  държавността е като вирус

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 97. 97 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  Тоя се маже на новите властници.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 98. 98 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#35] от "foxa55":

  Трогателно е как партията на личния прислужник на Тодор Живков се е разтревожила за коалицията в която участва ДеБъ...! Що не си гледате коалицията с Пеевски?

  Бивш tww09306483.
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#91] от "Ватник":

  "Щото грантобащата Сорос..."

  Цццц, предстоящото изритване от "малкото НДК" е превъзбудило тролобригадата...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK