Гешев – реална димна завеса, не измислена война

"Война на институциите" – то било просто димка, пусната от Гешев, белким в димката тъмните работи станат невидими

© Юлия Лазарова

"Война на институциите" – то било просто димка, пусната от Гешев, белким в димката тъмните работи станат невидимиВчера от нашите водещи телевизионни медии научих, че в България била започнала "война на институциите": Прокуратурата нападнала Министерството на вътрешните работи.


Вие разбрахте ли за какво реално става дума?


Има ли изобщо casus belli и ако да, какъв е той?
Защото и двете институции, по мое наблюдение поне до вечерните новини по БНТ, както казва народът грубо и точно - сякаш си бяха "плюли в устата": разтягаха разни неясноти. Сякаш предполагаемата "война" бе резултат от предполагаемите факти като тия, че някакъв си прокурор не знаел адреса на ГДБОП, а пък шефът на ГДБОП се бил опитал да каже на прокуратурата да разпита някакъв обвиняем, пък тя се обидила, зер никой не може да й казва нищо!


Но - по много косвени данни и малко преки, пробили си път до мен, желаещия да бъде информиран - сглобих историята, която водещите медии досега така и не разказаха 1:1 - а акцентираха върху измислената атракция "война на институциите". ("Дневник" е изключение.) Така че можете да си сглобите историята и вие, като сравните различните версии - ако вече не сте го направили:


ГДБОП предлагат сделка на един знаков обвиняем, междинно звено между откраднатите държавни милиони и крайните им получатели високо във властта: обвиняемият да си разкаже "всичко", а в замяна на тези си показания да се отърве лично по-леко.


Както знаем, това е класическа полицейска практика, защото полицейската статистика показва, че този метод води до разкриване на истината и осъдителни присъди не за дребните изпълнители, а за едрите поръчители.


Обвиняемият се съгласява на сделката. Но не се съгласява прокуратурата. Става ясно, че прокуратурата изобщо не се интересува от показанията на този обвиняем. Единственото, което я интересува, е нейната независимост от ГДБОП и МВР. И от истината.


Това е новината.


Но това не е всичко по случая: остава димната завеса.


За да прикрие тази неприятна новина, прокуратурата си организира шумна пресконференция. В резултат медиите, вечно склонни към примитивни противопоставки, заговориха хорово за "Прокуратурата против МВР" - и за споменатата по-горе от мен (с презрително учудване) "война на институциите".


А то било просто димка, пусната от Гешев, белки в димката тъмните работи станат невидими.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK