Урокът на 2021 г.: Всеки протест и всеки глас допринасят за промяна

Най-важното за политическата среда е краят на презрителната вулгарност на управляващите и създаването на политическа среда на приличие, рационалност и експертност.

© Георги Кожухаров

Най-важното за политическата среда е краят на презрителната вулгарност на управляващите и създаването на политическа среда на приличие, рационалност и експертност."Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози и наблюдатели да оценят 2021 г. и да направят прогнози за 2022 г. Каква беше отиващата си година - година на изборите, година на промяната? Излезе ли от кризата, предизвикана от пандемията? Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди колко пъти ще ходим на избори? Четете равносметката за 2021 г. в дните до новата година, а очакванията за 2022 г. - след 1 януари. Започнахме с равносметката на доц. Иво Инджов, и политолога Милен Любенов. Днес четете равносметката на професора по политически науки Евгений Дайнов за отиващата си 2021 г.


Сбъдна ли се някое от очакванията ви за 2021 г.? В какво се излъгахте?


- Сбъдна се основното ми очакване: обществото, възстанало през 2020 година срещу модела "Борисов", да намери своите политически представители, които да премахнат този модел и върнат приличното управление и приличните нрави. Наличието на "Възраждане" в парламента показва, че съм се излъгал в заключението, че българският народ вече окончателно е обърнал гръб на квази-нацисти и на техните идеологии.
Как бихте обобщили тази трудна година?


- Рядък успех за едно въстание - да намери своята адекватна политическа форма в демократична среда.


Кои бяха важните уроци на 2021-а?


- Да не се отказваме. Всеки протест и всеки глас допринасят за промяна.


Какво ви изненада и какво не? Кои са най-важните ефекти за политическата среда от събитията през 2021 г.?


- Не ме изненада нито излизането на "Има такъв народ" (ИТН) на първо място през юли, нито на "Продължаваме промяната" (ПП) през ноември, както прогнозирах публично и двата пъти. Не ме изненада успехът на експертните преговори за управление на ПП, предавани публично.


Изненада ме детинското поведение на ИТН при опита за съставяне на тяхно правителството. Изненада ме и мащабът на срива на гласа за БСП през ноември.


Най-важното за политическата среда е краят на презрителната вулгарност на управляващите и създаването на политическа среда на приличие, рационалност и експертност. А най-приятното за мен нещо е да видя хора, с които заедно съм протестирал през годините и които бяха арестувани, влачени по паважа и преследвани, сега да са на министерски постове, съвпадащи с тяхната експертиза.


Имаше ли според вас и политическа криза през тази година?


- Щом управляваха служебни правителства - да, формална политическа криза имаше. Но това не беше криза на политическия дух, а признак, че той е напуснал старите си форми и е улегнал в нови, по-цивилизовани.


Духът на времето: Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Какво спечели и какво загуби президентът Румен Радев, избран за втори мандат?


- Цитирам с одобрение колегата Първан Симеонов, с който инак често не съм съгласен: "Свърши ерата "Борисов", започва ерата "Радев". Радев постигна нещо много важно: да стане лице и изразител на едно истински народно движение към цивилизованост.


Коя е думата на 2021-ва според вас?


- Изчегъртване.


Как оценявате състоянието на гражданското общество?


- Като деен негов участник от средата на 1980-те години никога не съм приемал вайканията, че у нас сме нямали гражданско общество, или то тепърва се зараждало, или било се уморило и пр. В последните над 30 години гражданското общество у нас си е наред, а напоследък - съвсем наред. На него дължим това, че всички опити за връщане на България в тресавището на руската азиатщина - през ранните 1990 години, сетне покрай Борисовото управление - не успяха. Не успяха, защото винаги се натъкваха на живо, жилаво, неотстъпчиво и все по-опитно и уверено гражданско общество.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK