През 2021 г. не спря да ме изненадва колко трудно политиците влизат в новите си роли

"Политическа криза не само имаше, а тя определи негативния (за жалост) развой на всички останали кризи – здравна, икономическа, социална."

© Юлия Лазарова

"Политическа криза не само имаше, а тя определи негативния (за жалост) развой на всички останали кризи – здравна, икономическа, социална.""Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози и наблюдатели да оценят 2021 г. и да направят прогнози за 2022 г. Каква беше отиващата си година - година на изборите, година на промяната? Излезе ли от кризата, предизвикана от пандемията? Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди колко пъти ще ходим на избори? Четете равносметката за 2021 г. в дните до новата година, а очакванията за 2022 г. - след 1 януари. Започнахме с равносметката на доц. Иво Инджов, политолога Милен Любенов, проф. Евгений Дайнов, проф. Ивайло Дичев, проф. Антоний Тодоров, Радослав Бимбалов, Димитър Камбуров. Днес четете отговорите на Боряна Димитрова за отиващата си 2021 г.


Сбъдна ли се някое от очакванията ви за 2021 г.? В какво се излъгахте?


- Точно преди година в същата анкета на "Дневник" прогнозирах "фрагментиран парламент, в който дори и първата политическа сила трудно ще се усеща победител, трудно сформиране на управленска коалиция, повишаване на неопределеността в ситуация на криза и оттам - рискове пред всяка категорична политическа прогноза". И сега бих резюмирала годината по същия начин.
Разбира се, освен прогнозируемото, имахме и съвсем конкретни събитийни изненади - трикратни парламентарни избори за 12 месеца, екзотични кандидати за премиер, мълниеносно формиране и изстрелване на формацията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев до първа политическа сила.


Как бихте обобщили тази трудна година?


- Година на войнстващите "анти" - анти-ваксини, анти-елити, анти-промяна, анти-политическо, анти-експертно Някои от тези "анти" отидоха в историята, отстъпвайки място на новите, усмихнати лица на промяната. Други обаче, с по-тежки социални обременености, остават в наследство и за 2022.


Кои бяха важните уроци на 2021-а?


- Отстоявай мнението и позициите си - критично и с аргументи.


Обновлението е императив за всяка социална структура - по-умно е да се подготвиш за него, вместо да го възпираш със зъби и нокти.


Развивай способността си да се пазиш от самозаблуди.


Какво ви изненада и какво не? Кои са най-важните ефекти за политическата среда от събитията през 2021 г.?


- Трудно е да синтезирам всички изненади и не-изненади в една толкова турбулентна година. Най-общо казано, онова, което не спря да ме изненадва, е колко трудно и мъчително влизат политиците ни в новите си роли: ГЕРБ - в ролята на нормална опозиция, "Има такъв народ" -- в политическо амплоа (те май и досега се колебаят в шоуто ли са или в политиката), БСП - в 20-те години на 21-ви век, "Демократична България" - в ролята на младшия партньор в доминираното доскоро от нея градско политическо пространство, а "Продължаваме промяната" - в ролята на управляващи, които трябва да мислят не само за укорен икономически растеж и стартъпи, но и за геополитика, история и пр.


Не ме изненадаха дребнавостта, ожесточеността, личните нападки, обиди и злоупотреба с публичността, с които беше съпроводен целия процес по влизането на политиците в новите им роли. Ефектите за политическата среда ще произтичат от няколко процеса: отстраняването на ГЕРБ от властта; начина, по който ще се осъществи съдебната реформа; способността на управленската коалиция да осъществява политики, за които е необходима политическа воля; концентрирането на власт в президента.


Имаше ли според вас и политическа криза през тази година?


- Ако и в без друго малкото случаи, в които страната ни влиза в световните медии, беше откроен един единствен факт "край на политическата криза в България", а у нас се питаме "имало ли е политическа криза", значи нещо в погледа ни отвътре куца. Политическа криза не само имаше, а тя определи негативния (за жалост) развой на всички останали кризи - здравна, икономическа, социална.


Какво спечели и какво загуби президентът Румен Радев, избран за втори мандат?


- Спечели повече властови лостове в изпълнителната власт, но най-вече - пълен контрол над службите. Те обхващат една област, в която новите млади министри и депутати, идващи от друга среда и култура, нямат практически никаква ориентация и разбиране за механизмите й на влияние. Как това разпределение на сферите на влияние между модернизационното и про-западно крило в правителството, от една страна и мрежата на ДС обвързаностите, от друга, ще се отразят на управлението, тепърва предстои да видим. Загубите ще се броят наесен.


Коя е думата на 2021-а според вас?


- Промяна - като всеобщо очакване.


Как оценявате състоянието на гражданското общество?


- С натрупано самочувствие и потенциал за решаване на проблеми на местно равнище и силно люшкащо се - на национално. Тъкмо на национално ниво завоеванията бързо минават в отстъпления, еуфорията - в примирение и изчакване нещата да се наредят "от само себе си". В тази ситуация медиите, като най-важен съюзник на гражданското общество, биха могли да изиграят много важна роля - да осветяват болните места на властта, преди те да са се превърнали в язви.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK