Уроците от централното планиране изглеждат напълно забравени през 2021 г.

Всички международни сравнения показват застой или леко влошаване. Накъсо - можеше и по-зле.

© Надежда Чипева, Капитал

Всички международни сравнения показват застой или леко влошаване. Накъсо - можеше и по-зле."Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози и наблюдатели да оценят 2021 г. и да направят прогнози за 2022 г. Каква беше отиващата си година - година на изборите, година на промяната? Излезе ли от кризата, предизвикана от пандемията? Беше ли възможна за прогнозиране преди 12 месеца? Успя ли някой да предвиди колко пъти ще ходим на избори? Четете равносметката за 2021 г. в дните до новата година, а очакванията за 2022 г. - след 1 януари. Започнахме с равносметката на доц. Иво Инджов, политолога Милен Любенов, проф. Евгений Дайнов, проф. Ивайло Дичев, проф. Антоний Тодоров, Радослав Бимбалов, Димитър Камбуров, Боряна Димитрова. Днес четете отговорите на Красен Станчев за отиващата си 2021 г.


Сбъдна ли се някое от очакванията ви за 2021 г.? В какво се излъгахте?


- По повод икономиката очаквах ръст, но с около 1/5 по-скромен от 4.6% за третото тримесечие на годишна основа. Очаквах и по-висока инфлация - поради възстановяването на икономиката и предизборното раздаване на средства от бюджета (като вътрешни причини) и политиките на ЕС, промените в бюджета на съюза, обещаните трансфери и паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ), като външни фактори.
И не очаквах толкова скорошен и драстичен ръст на цените на електроенергия вследствие на Зелената сделка, респективно на цените на природния газ и администрирането нагоре на "цените" (кавичките са много важни) на правата за замърсяване.


В политиката: бях сигурен, че ще има три пъти парламентарни избори и че последните ще бъдат групирани с президентските. Но очаквах и че новият парламент няма да избере правителство. Но очевидно умората на избирателите уплаши политиците.


Как бихте обобщили тази трудна година?


- Два от новите парламентарни състава бяха много интересни с това, че всички бяха в опозиция на всички. А третият - с това, че по популистки начинания всички са на приблизително сходни становища и няма типична опозиция. Парламентарните фракции се стараят да изглеждат приятели на народа, а не врагове на народа - ако използвам френския политически речник от 1792-1794 г.


Но всъщност годината бе по-лека от очакванията на всички, особено на политиците.


Кои бяха важните уроци на 2021?


- Първо, в предизборна обстановка партиите се стремят да изкарат положението по-лошо, отколкото е в действителност, за да изглеждат спасители.


Второ, те се опитват да докажат, че предшествениците и съперниците са били или ще бъдат лоши управляващи; след изборите обикновено всички се оказват прави.


Трето, за да не се разбират тези процеси от широката публика, в политиката навлиза магически език, реторика, която с нови думички обещава чудеса. Например, че правителството ще спаси всички и ще им подсигури безрисково съществуване.


Коя е думата на 2021 според вас?


- Забрава.


Уроците от централното планиране изглеждат напълно забравени, независимо дали то се практикува от местни деятели в страната или от ЕС, със съгласието на тези деятели и техните избиратели.


Политическата криза изигра ли роля за стопанското развитие на страната през отиващата си година?


- Мисля, че икономиката остана все пак доста независима от изборите. Не виждам и проблеми с това, че не беше готов Планът за възстановяване и развитие. Изобщо икономическото развитие се измерва с разширяването на възможния спектър избори пред отделния човек. В тази област не се случи нищо положително. Всички международни сравнения показват застой или леко влошаване. Накъсо - можеше и по-зле.


Новото правителство какъв знак за икономиката е?


- Като "знак" - нищо повече от това, че ще има за известно време относителна политическа стабилност. Като послание: "всичко зависи от нас", не от "мен". В това "нас" най-силни са преговорните позиции на БСП. Те се поддържат и от президента, във вътрешната и във външната политика.


Излязохме ли от кризата, започнала с пандемията през 2020 г.?


- От нея - по-скоро да.


От кризата на централното планиране - не.


Изглежда, че България и другите страни от ЕС тепърва ще попаднат в нея. Това се вижда, според мен, в поведението на цените и инициативите за разпускане на паричната политика на ЕЦБ, и фискалната дисциплина в еврозоната (по-точно в размиването на изискванията за размер на бюджетните дефицити и правителствените дългове).


Липсата на бюджет за 2022 г. проблем ли е?


- Не. Проблем е каква ще бъде рамката за следващите три години, ще се вдигат ли данъци, кои и как.


Упорито се прокарва вдигането на данъка върху труда, като "справедливи" максимални прагове. Очевидно ще бъде променена нагоре и минималната заплата. Политиките на ЕС в областта на опазването на околната среда ще повишат акцизите върху горивата и, ако няма връщане назад, през 2022 г. ще има нови екологични данъци, натиск за нови акцизи върху алкохолните и тютюневите изделия.


Проблем е, че никой не обсъжда тези неща и че правителството и неговото мнозинство могат да предпочетат политиката на свършените факти, както това се случва при разходите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Уроците от централното планиране изглеждат напълно забравени през 2021 г.
  ---
  Какво, аджеба, централно планиране пък сега? Ама пазарчето вече няма ли да решава, м-м? Тоест вий ще планирате частния собственик какво да си прави с частната собственост? А като как ужасно са стеснявам да попитам? А че частния собственик не може ли пък той да планира да си купи избори и с това - депутати, и да си приеме закони да не го планира Държавна планова комисия, Държавен комитет за планиране или Министерство на икономиката и планирането, ами той самия да си се планира както му скефне, и пазарчето да решава с дългата си дясна ръка?

  Абе вий какво правихте в училище в часовете по капитализъм - спахте ли?

  Планиране им са прищяло! Абей, айланкоолу, преди да правиш планиране, първом трябва да направиш обобществяване на частната собственост върху средствата за производство, демек - национализация, па сетне да планираш! Стиска ли ти, а?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 5. 5 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  "- Първо, в предизборна обстановка партиите се стремят да изкарат положението по-лошо, отколкото е в действителност, за да изглеждат спасители.

  Второ, те се опитват да докажат, че предшествениците и съперниците са били или ще бъдат лоши управляващи; след изборите обикновено всички се оказват прави."
  ============
  Не мога да не се съглася.

  Еретик
 6. 6 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Какво планиране, когато няма първо организация, второ прогнозиране и трето контрол. Пак на края на следващата година ще кажат плановете ни се объркаха. А не - Сгрешихме

  Колкото повече - толкова повече
 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Очаквал по - висока инфлация?! Че тя малка ли е? По ТВ дадоха официално 7,6% с очакване за повишаване до края на годината. Реално, вече е двуцифрена. Около и малко над 15% засега. По мои пресмятания, но може и да е повече.

 8. 8 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 452 Неутрално

  До коментар [#4] от "sablezub":

  Не си разбрал казаното от Станчев. Той е точно против това "планиране", което се налага от ЕС.

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Очаквал по - висока инфлация?! Че тя малка ли е? По ТВ дадоха официално 7,6% с очакване за повишаване до края на годината. Реално, вече е двуцифрена. Около и малко над 15% засега. По мои пресмятания, но може и да е повече.
  —цитат от коментар 7 на Vlado Nikolov


  Инфлацията е 7-8%, в някои сектори се усеща като 20-25%, а в други като 30-35%

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  Какво планиране, когато няма първо организация, второ прогнозиране и трето контрол. Пак на края на следващата година ще кажат плановете ни се объркаха. А не - Сгрешихме
  —цитат от коментар 6 на mitakadm


  Всички тези неща звучат добре на теория, но на практика не работят.

  Ако прогнозата ти не излезе вярна, а те често не излизат верни - тогава всичко отива по дяволите.

  Дори и прогнозата да излезе вярна, това не значи че плановете ще проработят според плана. :)

 11. 11 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3025 Весело

  ...Упорито се прокарва вдигането на данъка върху труда...

  Нормално , новите управляващи уважават трудещите се ...

 12. 12 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 604 Любопитно

  "Изобщо икономическото развитие се измерва с разширяването на възможния спектър избори пред отделния човек."

  само едно уточнение по когнитивната матрица на красен - много спектри от избори, ама все лоши, пак ли се води икономическо развитие? или в икономиката термина "лош" отсъства, за сметка на термина "цена"? и като стана въпрос - да не се чудим после от къде дойде тоя "ценови" мораториум..

 13. 13 Профил на Barbarossa
  Barbarossa
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Защо лъже, че електроенергията скача нагоре заради Зелената следка?

  Цените скочиха заради цената на газа, повишена от Русия и Газпром, докато в Централна и Западна европа ползват масово ГЕЦ и ТЕЦ на газ. Няма никаква друга причина, извън Русия, тъй като останалите източници на енергия си останаха на ниски цени.

  В деня, в който си кажем "И така може", всичко е загубено.
 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2828 Неутрално

  Това е много сладко :))
  " Очаквах по-висока инфлация - поради възстановяването на икономиката".
  Невидимата пазарна ръка 2021 !:)) Тя е напълно " видима" , знае чия е , има отпечатъци ! Лесно може да се види по сектори ...Пак има планиране , но създадено по криминален начин ..
  Знае колко пътища ..и кой ще ги построи !
  Знае се колко плодове и зеленчуци..и кой/кои ще ги внесат !
  Знае са колко пшеница ще се произведе /изнесе ..и кои ще го направят !
  И така нататък и така нататък . Липсата на ПАЗАР се вижда и в самите "пазарни теоретици". Всяка НЕ пазарно действие се посреща с абсолютно НЕпазарни прояви и методи. Ако някой иска да е във форма , трябва да допусне че има " силно планова икономика"..Тази икономика днес е СВЕТОВЕН ЛИДЕР.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Преди изборите ги говореше едни, нищо не му се разбираше 😊! Сега хъка-мъка планова икономика, обесил нос. Хъка-мъка високи данъци и още по-високи цени 😊😊😊!

  agent
 18. 18 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2828 Весело

  До коментар [#13] от "Barbarossa":

  Нали има ПАЗАР на енергия ? Защо Русия ?? Пазарната цена е такава !! Цената на горивата се вързват с долара , а долари както знаем ...като вестници :)

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Любопитно

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  "Около и малко над 15% засега. По мои пресмятания, но може и да е повече."

  Може ли малко по-подробно да опишете методологията на Вашите пресмятания за инфлацията? Така бих имал идея дали държавната (и на банките) статистика е вярната или Вашите пресмятания са верни. Благодаря!

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#15] от "Гъдьо Гъдев Съчманлиев":

  "Най-лошото е, че благодарение на многобройните кризи, в които ни вкара брадавичавия руски некадърник на Дондуков, краят на хунтата ще е доста по-грозен от този на Орешарски. Най-вероятно ще има пребити с павета министри и депутати..."
  ===============
  И аз не харесвам новата власт, но не съм така кръвожаден. Призовавам към сдържаност. Как иначе ще съм различен от Бабикян?
  Е, по едно нещо си приличаме. И двамата сме извън парламента.

  Еретик
 21. 21
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 22. 22 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Неутрално

  Очаквал по - висока инфлация?! Че тя малка ли е? По ТВ дадоха официално 7,6% с очакване за повишаване до края на годината. Реално, вече е двуцифрена. Около и малко над 15% засега. По мои пресмятания, но може и да е повече.

  —цитат от коментар 7 на Vlado Nikolov

  Инфлацията е 7-8%, в някои сектори се усеща като 20-25%, а в други като 30-35%
  —цитат от коментар 9 на realguru


  Арматурното желязо е скочило 100%, от около 1 на 2 лева килограма!

  ДБ: Време е да спечелим България
 23. 23 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Неутрално

  И не очаквах толкова скорошен и драстичен ръст на цените на електроенергия вследствие на Зелената сделка, респективно на цените на природния газ и администрирането нагоре на "цените" (кавичките са много важни) на правата за замърсяване.
  _________________________________________________________________________

  Зелената диктатура настъпва, заради нея инфлацията галопира!

  Цената на изгорял тон СО2 е еднаква за германеца и за бъгарина, да, но тук в Германия заплатите са големи в сравнение с българските. Жизненият стандарт на българина ще пада с ужасни темпове.

  ДБ: Време е да спечелим България
 24. 24 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  От текста
  "Уроците от централното планиране изглеждат напълно забравени, независимо дали то се практикува от местни деятели в страната или от ЕС, със съгласието на тези деятели и техните избиратели."

  Златни думи!
  Опитвам се да обяснявам на колеги и приятели живяли в Западна Германия какви са опасностите от прекалено агресивното централизирано планиране в Брюксел. Много от тях не са преживяли колапса на плановата икономика и подценяват опасността от насилието върху икономиката.

 25. 25
  irobot
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 26. 26 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Доживяхме психодесните гурута да заговорят за планова икономика.Мъка,мъка...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#26] от "tqh42306221":

  както обикновенно , четеш в поза лотус и кръвта в главата ти е в повече ...Чети внимателно и ще забележиш (евентуално ако смениш позата) ,че не говри за планова икономика , а че УРОЗИТЕ са забравени и се виждат наченки на опити за планова икономика...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 29. 29 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 424 Неутрално

  И аз не харесвам новата власт, но не съм така кръвожаден.
  —цитат от коментар 20 на Костадин Иванов

  То щото все мирно протестираме затова търпяхме 12год. един селски сюртюк,а сега дойде нов.Вонещика от Дондуков по нищо не се отличава от предния.А озверелите му за кражба цинични юпита достигат все нови и нови висоти с което задминават дори и безочието при управлението на гербаджийските суджуци и Тройната.Виж в Румъния 90те хората бяха "кръвожадни" и резултата сега е друг.А при нас-резИлтат...Както винаги...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 30. 30 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#23] от "Полковник Паликъщов":

  стига с тези заплати човече ..ако разглеждаш заплатите тук и там и се вайкаш, разгледай и разходите на домакинствата ...Това ще ти покаже реалната картина. И когато става въпрос за зелени политики ( тук съм съгласен ,че наподобяват диктатура, а това не вещае нищо добро в бъдеще) , заплатите изобщо не участват в уравнението

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 31. 31 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "всичко зависи от нас", не от "мен". В това "нас" най-силни са преговорните позиции на БСП. Те се поддържат и от президента, във вътрешната и във външната политика."
  Тази контестация се виждаше далеч преди изборите.Кой се противопостави на нея?Да ли ДБ?Никой.

 32. 32 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "всичко зависи от нас", не от "мен". В това "нас" най-силни са преговорните позиции на БСП. Те се поддържат и от президента, във вътрешната и във външната политика."
  Тази контестация се виждаше далеч преди изборите.Кой се противопостави на нея?Да ли ДБ?Никой.

 33. 33 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Уважавам мнението на г-н Станчев, с една уговорка - планираното увеличение на акцизите на база енергийна стойност ( увеличение на акциза на бензина с около 50 %, а на метана в пъти), просто няма да мине, както не мина във Франция. Както няма да мине и измислената таксономия за отпадане на ядрената енергия и природния газ, като екологични източници на енергия и скок директно към производство на енергия от водород. В ЕС все повече се оформят блокове - единият воден от "изкукали" зелени вярващи във фантасмагории (Австрия, Германия, Финландия, донякъде Бенелюкс) и държави практици - Франция, Полша , Унгария,Чехия, Словения. Ние сме опашкари заедно с Румъния , но със сигурност ще сме към вторите. Ако първите повярват в това , че тъй като са икономически силни могат да се налагат на останалите, то резултатът почти сигурно ще е разпад на съюза доста преди 2050 г.

 34. 34 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#24] от "Oleg Iliev":ЕС в някаква степен ни върна в командната икономика ...
  —цитат от коментар 25 на irobot


  Не само ни връща там, но го и прави със същите аргументи, "всичко за благото на човека". И не само съсзеления преход, но и скуп други неща. Ако човек се замисли само върху ограниченията за максимална кривизна на краставиците, ще му се стъжни. И колко други такива има ...

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Много черноглед е Красен Станчев.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Какви са уроците от плановата икономика?
  Планирането нещо лошо ли е
  Как мислите, Гугъл, Майкрософт, Мерцедес..... планират ли си производството и продажбите?
  Планират и още как.

  Другаде е дефекта на плановата икономика.
  Една партия се е сраснала с държавата и тя, партията решава какво и колко ще се проидвежда, няма пазар, няма търсене и предлагане, няма финансови инструменти, няма капиталов пазар........

  Партията решава. И нещо планира.

 41. 41 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Какви са уроците от плановата икономика?
  Планирането нещо лошо ли е
  Как мислите, Гугъл, Майкрософт, Мерцедес..... планират ли си производството и продажбите?
  Планират и още как.

  Другаде е дефекта на плановата икономика.
  Една партия се е сраснала с държавата и тя, партията решава какво и колко ще се проидвежда, няма пазар, няма търсене и предлагане, няма финансови инструменти, няма капиталов пазар........

  Партията решава. И нещо планира.

 42. 42 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Много черноглед е Красен Станчев.
  —цитат от коментар 36 на Роси


  Всред усилваща се световна криза на капитализма живей - какъв да е? Нали знайм, че проблемите на капитализма не могат да се решат вътре в самия него?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 43. 43 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Аз не съм толкова оптимистичен като г-н Станчев. Мисля че следващата година ще е по-сложна от отиващата си. Докато през 2021 имахме криза обусловена от рестриктивни политики предизвикани от ковид вирусчето, то 2022 ще добави и сериозна инфлация. Поне такива изказвания прочетох от различни икономисти и финансисти. А специално за БГ, освен короната и инфлацията, другото което ще спъва държавата е вече разразилата се институционална война.

  За русогнили рубльовци дори хуманизмът на д-р Гелотен е много. Подпис - Цървулан.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK