СССР се гордееше с терора си

СССР се гордееше с терора си

© ReutersТекстът е от страницата на автора във "Фейсбук".


В аргументите на обвинителя в процеса срещу "Мемориал" поразяващ е идеологическият език. Рационалната, практична автокрация, изпълнявайки неприятното, обикновено минава само с формалности: не сте изпълнили някакви скучни и неизпълними правила, поради което скучно сме принудени да ви закрием.


Но когато държавното обвинение произнася "създава лъжлив образ на СССР като терористична държава" - това вече е съвсем друга стилистика. Тук е идеята за винаги хубавият и в своето право СССР, излизаща отвъд хоризонта дори на самата съветска мисъл.
В отделни периоди от своята история Съветска Русия и СССР са се гордеели с думата терор - като с нещо, на което са неспособни хилавите буржоазни общества. Това е било нова откритост - думата "терор" е записана от основателите на СССР в програмните му документи. За да убиват, отнемат или сплашват със смърт, на болшевиките не са им били нужни някакви особени причини или оправдания - в това се е състояла и способността им да прекършат съпротивата на огромната страна.


Ленин и обкръжението му - та това не са държавни дейци в обикновения смисъл на думата, това са философи на власт, по-точно даже месиански философи, религиозни дейци. Месианската философия смята себе си за по-важна от правото, тя седи по-високо и вижда по-далеко. Тя казва: право, държава, политика произтичат от това, че за убийството са нужни оправдания. А ние излизаме от позицията, че не са нужни.


На философия, която знае същността и бъдещето на света, ѝ е достатъчно да действа от името на бъдещето, за да убива. Това е религиозна конструкция, в която убийството от името на Бог замениха с убийство от името на хората на бъдещето. Мислихте си, че не бива да се прави така? Но може! Ние просто убиваме всеки, който застане на пътя към бъдещето, което правилно знаем единствено ние.


Дори в по-късните времена мекият терор бе пришит в програмната среда на тази държава. Не заради делата, а заради думите или просто заради неправилен външен вид или спор със завеждащият учебната част моите връстници можеше да останат без висше образование (лоша характеристика, осъдителна оценка по комсомолска линия), да бъдат изпратени в строителни войски, вместо в нормална военна част, или в Афганистан.


Тези, които сравняват нацисткия и съветския режим категорично грешат. Нацисткият режим е бил установен в резултат на избори с подкрепата на избрани депутати и посрещнат с ентусиазъм от повечето граждани на доста свободната по тогавашните мерки страна, в която е имало много партии, а към момента на изборите - и най-разнообразна преса.


За да установят свой режим, на болшевиките им е трябвало да спечелят четиригодишна гражданска война, да убият и изгонят милиони и дори след това толкова са се съмнявали в лоялността на обществото, че десетилетия наред са убивали и сплашвали дори след спечелването на велика война.


Който опитва да твърди, че болшевишката държава в протежение на дълги периоди от съществуването си не се е държала на страха, а изглежда, изключително на доброволния ентусиазъм на собствените граждани, лишава тези граждани от субективност в собствената им съпротива срещу екстремистите болшевики. Т.е. извършва грях, в който обвинява другите - приравнява към начина на възникване на нацистката диктатура, представляваща към момента на появата си волята на онова мнозинство германци (и дори ако се съди по изборите от 1933 г. - половината), които не са ѝ оказали някаква забележима съпротива и болшевишката диктатура на екстремистко малцинство, за установяването на която е била нужна гражданска война и многогодишен терор с рецидиви.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK