Еврото - постигнатото в първите 20 и предизвикателствата в следващите 20 години

Надпис от специалните светлини, с които ще бъде украсена тази вечер сградата на Европейската централна банка във Франкфурт.

© Reuters

Надпис от специалните светлини, с които ще бъде украсена тази вечер сградата на Европейската централна банка във Франкфурт.На 1 януари се навършват 20 години, откакто единната европейска валута започна да функционира сред населението като разплащателно средство. По този повод е написан следващият текст, подписан от всички финансови министри на еврозоната плюс Валдис Домбровскис - зам.-председател на Европейската комисия по икономиката, работеща за хората, Паоло Джентилони - еврокомисар по икономиката и Мейрийд Макгинес, еврокомисар по финансовите услуги, финансовата стабилност и съюза на капиталовите пазари.


Преди 20 години около 300 милиона европейци за пръв път държаха в ръцете си своята чисто нова валута, еврото. От Лисабон през Хелзинки до Атина гражданите можеха да теглят евро банкноти от местните банкомати, да пазаруват с тях в кварталната бакалия и да пътуват в чужбина без да се налага да обменят валута.


Промяната в сравнение с 12 национални валути с евро беше уникална операция в историята: Европейската централна банка отпечата над 15 млрд. банкноти и изработи около 52 милиарда монети преди 1 януари 2002 г.
Стъпвайки върху разширяването на единния пазар, еврото стана едно от най-осезаемите постижения на европейската интеграция, заедно със свободното движение на хора, програмата за обмен на студенти "Еразъм" и премахването на таксите за роуминг в рамките на ЕС.


На едно по-дълбоко ниво еврото отразява общата европейска идентичност и стана символ на интеграцията като гарант за стабилност и просперитет в Европа.


Като финансови министри и членове на Европейската комисия, управляващи икономическата политика на еврозоната, ние заедно обръщаме поглед назад към последните 20 години и посочваме някои приоритети за бъдещето на нашата обща валута.


Досегашните 20 години - навършване на пълнолетие


Справедливо е да се каже, че еврото имаше наситени със събития първи две десетилетия.


Започвайки с големия ентусиазъм на своето начало, еврото се превърна във втората най-широко използвана валута в света. Нашата споделена валута остава много популярна - около 80% от гражданите смятат, че еврото е добро за ЕС - и еврозоната продължи да се разширява, от 11-те първоначални членки, до 19 държави днес и още няколко по пътя към присъединяване в следващите години.


Този напредък беше постигнат сред сериозни предизвикателства. Някои бяха скептични към проекта още в началния му стадий.


Когато достигна своята тийнейджърска възраст, сред държавите-членки и институциите имаше по-широко разбиране, че архитектурата на еврото първоначално не е била проектирана да отговори на сеизмичния шок от глобалната финансова криза и последвалите кризи на държавния дълг. Това предизвика реформирането на рамката за управление на еврозоната, създаването на съвместен механизъм за подкрепа за страните в затруднено финансово положение и обща система за надзор за европейските банки: признание, че решението трябваше да бъде открито в по-голяма координация и по-дълбока интеграция.


Тези ранни кризи позволиха на еврото да съзрее и да укрепи международната си роля. Ние също така научихме ценни уроци, които ни помогнаха в настоящата пандемия: нейното естество, непризнаващо граници, разкри както дълбочината на нашата взаимозависимост, така и силата на нашето единство.


Когато мащабът на кризата с COVID-19 стана очевиден, тя беше посрещната с много по-бързи, по-решителни и по-координирани политически действия, за разлика от предишните шокове. Докато съществуващите данъчни и социални системи работеха за смекчаване на икономическото въздействие, ЕС взе безпрецедентни решения за допълнителна защита на живота и поминъка на гражданите си, допълвайки поддържащите парични политики на ЕЦБ. Нашият колективен отговор включва схемата за финансова помощ SURE, която допринесе за защитата на около 31 милиона работни места, както и революционния план за възстановяване на Европа -Next Generation EU.


Нашият координиран политически отговор, съчетан с въвеждането на ваксини срещу COVID-19, помогна на еврозоната бързо да се възстанови от икономическите последици от пандемията. Освен това предоставената финансова и ликвидна подкрепа бяха предназначени да ограничат рисковете от дългосрочни щети, така че нашите икономики да могат бързо да възстановят загубените позиции.


Следващите 20 години


Постигнахме много през първите 20 години на еврото, но има още какво да се направи.


Трябва да вървим в крак с иновациите и да насърчаваме международната роля на еврото. Самото евро трябва да е подходящо за цифровата ера. Ето защо ние подкрепяме и допринасяме за текущата работа на Европейската централна банка по цифровата форма на нашата валута.


В същото време еврозоната трябва да бъде допълнително подсилена. Въпреки че поставихме силни основи на нашата европейска банкова система, имаме още работа, за да укрепим нашия банков съюз и да отключим нови възможности за икономическо възстановяване и растеж. Същото важи и за нашите капиталови пазари: трябва да предприемем решителни действия, за да подобрим начина, по който частните инвестиции и спестяванията преминават през единния пазар, за да осигурим така необходимото финансиране на компаниите, включително нашите малки и средни предприятия, и по този начин да създадем нови възможности за работа.


Нивата на инвестиции са твърде ниски твърде дълго време: трябва да инвестираме сериозно и устойчиво в нашите хора, инфраструктура и институции. В съчетание с отговорни бюджетни политики и приноса на частния сектор, Next Generation EU ще играе ключова роля в осъществяването на много необходими реформи и инвестиции. Това е най-добрият път, по който трябва да увеличим потенциала си за растеж, да подобрим стандарта си на живот и да се справим с критично важни предизвикателства, пред които е изправено човечеството.


Трябва също така да гарантираме фискална устойчивост, тъй като населението ни застарява. В контекста на прегледа на нашите общи бюджетни правила трябва да гарантираме, че фискалните и икономически политики на еврозоната са подходящи за тази цел в променена среда и съответстват на бъдещите предизвикателства.


Нашата обща валута е безпрецедентно колективно начинание и свидетелство за единството, което стои в основата на нашия Съюз.


Докато светът се възстановява от пандемията, сега трябва да обединим усилията и ресурсите си, за да извлечем ползите от бързо дигитализиращия се свят и да се справим с извънредната климатична ситуация. Нито един от тези проблеми не може да бъде решен от държави, действащи самостоятелно. Еврото е доказателство за това, което можем да постигнем, когато работим заедно - гледайки напред в следващите 20 години, нека го превърнем в символ на нашия ангажимент да осигурим проспериращо, устойчиво и приобщаващо бъдеще за следващите поколения.


Преводът и заглавието са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK