Надеждата за 2022: усещането за блокаж и изостаналост да вземе да ни напуска

Да започнем да се отваряме към света не само като туристи и консуматори, но и като автентична воля за знание и общуване с него.

© Надежда Чипева, Капитал

Да започнем да се отваряме към света не само като туристи и консуматори, но и като автентична воля за знание и общуване с него."Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози и наблюдатели да оценят 2021 г. и да направят прогнози за 2022 г. След обобщенията за отишлата си година дойде ред на прогнозите. Днес четете отговорите на политическия коментатор и доцент по литературна теория Димитър Камбуров.


Какви са надеждите ви и какви опасенията за 2022 г.?


- Надеждата ми е мръсотията, жлъчта и лошата кръв да започне да се оттича от каналите и съдовете на обществения организъм и всички да си върнем оптимизма и волята за непосредствено ефективно действие, но вече и стратегически перспективно мислене, тъй щото усещането за задръстеност, блокаж, чалга и изостаналост да вземе да ни напуска. Да започнем да се отваряме към света не само като туристи и консуматори, но и като автентична воля за знание и общуване с него. Да поизоставим и самодоволния си провинциализъм, и комплексарското си самоокайване.
Опасявам се да не би и на новите колоси краката да се окажат глинени, но засега материалът, от който са направени, ми се види по-гъвкав и жилав, та се надявам да ги видя да удържат на задаващите се крошета и ъпъркъти.


Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?


- По правило неизбежно е само лошото: то идва спонтанно и от само себе си като смъртта. Неизбежно нищо добро не може да се случи. Но все пак е неизбежно най-накрая да се избегне неизбежността на злото, на простотията, на грубостта и долнопробността като съставки на българското живеене.


Ще усетим ли промяна по отношение на бюрокрацията, корупцията, условията за правене на бизнес, данъците, градската среда, транспорта, здравеопазването?


- Да!


Ще бъде ли стабилно новото управление?


- Не държа да е стабилно, защото стабилността внушава известна застиналост и застой. Очаквам да е гъвкаво, но и жилаво, тъй щото да го бива в оцеляването и в справянето с нестабилността, с неизбежната динамика, с предизвикателствата изневиделица.


Трите най-сериозни риска пред коалиционната формула и правителство за 2022 г. ?


- Първи риск - Нинова да предпочете БСП властта пред редкия шанс, който й се предостави да се осъществи.


Втори риск - Слави да вземе да се прави на Сокола.


Трети риск - "Демократична България" окончателно да се спихне, като тръгне надясно с намерението да си набави по-недвусмислена и алтернативна политическа физиономия.


Какво очаквате от заявилите се като опозиция ГЕРБ и ДПС?


- По думите на Шекспир, 'Sound and fury, signifying nothing'. Българският превод на романа на Фокнър "The Sound and the Fury" все така ще гласи "Врява и безумство".


Ще има ли промяна в доминацията изпълнителната власт да е водеща/по-силна/активна от законодателната?


- Много се надявам да влязат в режим на продуктивно противоречие, ефективно съревнование и тантристко изкуство на любовта като вечно възкачване без свършек.


Какъв президент ще видим през първата година на втория му мандат?


- Поставен на мястото му, т.е. поприбран, смирен с границите на пълномощията си и с нивото си на некомпетентност.


Кога ще са следващите парламентарни избори според Вас?


- Когато им дойде времето след почти четири години.


Идва ли краят на пандемията от коронавирус?


- Не, уви, пандемията ще остане като най-сигурен барометър за вездесъщостта на демократичната управленска и индивидуална човешка глупост.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK