Четири стъпки, за да живеем по-добре

Каква трябва да е политическата и икономическата стратегия на страната през следващото десетилетие?

© Надежда Чипева, Капитал

Каква трябва да е политическата и икономическата стратегия на страната през следващото десетилетие?Анализът е препубликуван от "Дойче веле".


През 2021 година се навършиха 30 години от разпадането на СССР. През 2022 година България отбелязва 15 години от членството си в ЕС. Имаме вече достатъчна времева дистанция, за да започнем оценяването на тези две събития.


От гледна точка на сухата статистика нещата за България изглеждат по-скоро добре. БВП на глава от населението в страната вече е с над 50% от средното за ЕС. С този резултат обаче сме твърдо на опашката. Дори БВП на съседна Румъния е над 70% от средното за ЕС. В началото на новия век икономически ние, българите, бяхме на едно и също ниво с румънците и в някои отношения дори ги изпреварвахме. Сегашният резултат би трябвало да породи дебат за бъдещето.
Същевременно обаче България се представя много по-добре от държави, които не са членки на ЕС. По последни данни на Световната банка, БВП на България е около 73 млрд. долара, а на Сърбия - 57 млрд. долара. Тази разлика в наша полза се дължи най-вече на ефекта на еврочленството - другите фактори за двете държави са сходни.


Като макроикономическа политика източноевропейските страни членки на ЕС продължават да се различават от запада по един основен фактор - разпределението на данъчното бреме. Обобщено, ако средното за ЕС е да събира като данъци около 40% от БВП (39,2% за ЕС и 39,6% за еврозоната), в Източна Европа усреднените стойности са по-скоро около 33%. "Шампион" е Румъния с 25%, следвана от България с 29,8%, Литва и Латвия с около 31%. Групата на централно-европейците е компактна: Унгария - 33,4%, Чехия - 33,2%, Словакия - 33,7% и Полша - 35,3%. С малко по-високо данъчно бреме са Хърватия и Словения - 36,8%.


Тенденцията на сравнително по-ниски данъци в Източна Европа е съчетана и с по-голям дял на непреките данъци като ДДС и по-малък дял на преките (лични и корпоративни). България и Хърватия тук са шампиони с около 50% дял на непреките данъци, което всъщност допълнително намалява преразпределителната функция на държавата. Това е и един от факторите, които водят до повишаване на неравенството у нас - показател, по който сме безспорни шампиони в ЕС.


Четири важни стъпки


На фона на тази ситуация следва да се запитаме: каква трябва да е политическата и икономическата стратегия на страната през следващото десетилетие? Ето моя отговор:


1) България би трябвало да се стреми да извлича максимални ползи от еврочленството си чрез по-плътна интеграция в ЕС. Намирайки се географски в периферията, необходимо е да компенсираме тази отдалеченост с по-добро приложение на общите правила, стандарти и норми. Влизането в еврозоната е ключово от тази гледна точка и то трябва да бъде основен стратегически приоритет. Добре е, че новото правителство фиксира 2024 г. като своя цел - остава сега и да я постигне. Шенген, както и участие във форми на засилено сътрудничество в рамките на ЕС ще са само от полза за България. От тази гледна точка в краткосрочен план е изключително опасно превръщането на страната в антиваксърски анклав, което може да доведе до допълнителна маргинализация по чисто медицински причини.


2) България явно има сериозен нереализиран потенциал за наваксване спрямо страните от централна и западна Европа. Този потенциал се възпрепятства вероятно от два фактора. Първият е познатата корупция и слабост на правовата държава, които със сигурност отблъскват сериозни инвеститори - и местни, и чуждестранни. Не е нужно да се обяснява какво трябва да се прави в това отношение - достатъчно би било институциите да започнат да действат не като партийни чадъри, а наистина като независими арбитри и регулатори.


Не по-малко важна е обаче модернизацията на администрацията с оглед на ефективност и бързина на услугите. Дигитализацията и въвеждането на нови управленски практики са безспорен ресурс, който трябва да използваме. Естония може да ни бъде пример в това отношение, но трябва да е ясно, че без подобряване на образованието в страната възможностите за модернизация ще са силно ограничени.


3) В България има място за сериозен данъчен дебат. Очевидно е, че ще е нелогично и неразумно да преминем от сегашните нива на данъчно облагане към тези на Германия или Швеция. Но постепенен преход към нивата на Естония и Централна Европа (около 33%), не само не е изключен, но очевидно се предполага от общите тенденции в ЕС. Въпросът е това да се прави поетапно и да има добри и ефективни планове за изразходването на допълнителните средства. Като начало - въвеждане на необлагаем минимум и постепенно покачване на осигуровките изглеждат задължителни мерки. По-трудният въпрос е създаване на дългосрочна рамка, в която би могло да се въвеждат плавни и ограничени повишения на някои (преки) данъци. Този план трябва да е скрепен и със стратегия какво ще прави страната с парите. Една по-добре финансирана социална, здравна и образователна политика би могла да се превърне и в гаранция за по-успешна модернизация на България. А и би направила страната атрактивна за млади хора.


Дори и след една такава ограничена реформа България пак ще остане сред шампионите по ниско данъчно бреме в ЕС и не би загубила конкурентните си предимства. Въпросът е, че това конкретно предимство (ниски данъци) изглежда не е решаващо, когато инвеститорите търсят образована и квалифицирана работна ръка.


4) Един голям, неизползван ресурс за България е интеграцията на целите Балкани в ЕС. Докато нашият регион остава разпокъсан и разделен от граници и ценности, той не може да се възползва от икономическия си потенциал. Десетки милиони хора, прекрасни исторически градове, храна, музика и т.н. може да привличат годишно милиони туристи и милиарди инвестиции, ако го няма страха от конфликти и разпарчетосвания. Само че през последните няколко години ние не работим ефективно за защита на собствения си интерес, а правим точно обратното.


В ЕС щастието не идва през отказ от свобода


Проблемите са ясни, може да се спори по решенията и стратегиите. Едно обаче е безспорно - че страни извън ЕС, като Русия, например, рискуват да се върнат политически там, където бяха преди 30 години. Да, и днес мнозина се страхуват от Русия - така, както се страхуваха и от СССР. Да, там започнаха да забраняват дисидентски организации (последната затворена беше "Мемориал", създадена от съветския дисидент академик Сахаров). А основната опозиционна фигура - Навални - днес е в затвора. В известната притча от "Братя Карамазови" Великият инквизитор прави хората щастливи, ако те се откажат от свободата си. През последните години по тази логика руснаците би трябвало да са станали много щастливи.


Каквито и да са ползите от еврочленството за България, в ЕС поне щастието не идва през отказ от свобода.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Поздрави за статията.
  Излиза, че когато г-н Смилов не влага политически пристрастия може да каже умни и интересни неща. Пожелавам Ви да вървите по този път.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 2. 2 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 756 Весело

  Бре Смислов предлага да се започне данъчна реформа. Незнам тези му смислоизлеяния дали са разрешени от розобузовия чичко и неговите подчинени в Парламента

 3. 3 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Аз ползвам тези 7 прости правила:
  Eat nourishing food. ...
  Sleep seven to eight hours a night. ...
  Keep company with good people. ...
  Avoid news overdose. ...
  Get regular exercise. ...
  Do something meaningful each day. ...
  Think good thoughts for others.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 4. 4 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  От цялата работа разбрах “Дайте да дигнем данъците” НЕ мерси.

 5. 5 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  До коментар [#4] от "МиГ-29":

  Защо?

  Бивш tww09306483.
 6. 6 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Какъв е тоя пасквил бре , стил късен соц , само е заменен СССР със ЕС .

  Какво увеличаване на данъците бре - те и в момента гонят 50% , Защо така удобно се забравя ДДС-то и кой го плаща. ДВ ще ми говори вече за свобода в ЕС . мале мале

 7. 7 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Бре Смислов предлага да се започне данъчна реформа. Незнам тези му смислоизлеяния дали са разрешени от розобузовия чичко и неговите подчинени в Парламента
  —цитат от коментар 2 на Niko Kostantinov


  Не данъчна реформа, а просто увеличение на данъците. Това предлага, това били евроценностите ....

 8. 8 Профил на pti531095967
  pti531095967
  Рейтинг: 104 Неутрално

  Вън на всичките 240 тикви Спиране на вноса на пластмасови продукти от Турция,Гърция .Зеленчуци ,месо да се произвежда 100 % тука .Гонене на ЧЕЗ,ЕВН,Лидл,Кайфланд ,Била собствени маркети.Увеличаване на доходите не 20% да живеят охолно а 80% да се чудят как да вържат краищата

 9. 9 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 649 Неутрално

  По това което наблюдавам последните 3 години , явно "евроценностите"
  са да се държи стадото бедно и послушно.

  Веве сертифицираха послушните , що сега да не дигнем и данъчната тежест към 70%.

  Скоро мернах един коменар робския труд е 100% обложен , роба получава само някаква храна и мизерен подслон . На колко процента облагане не сме роби ?

  Това предлага, това били евроценностите ....
  —цитат от коментар 7 на Alex Ivanov


 10. 10 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  До коментар [#4] от "МиГ-29":

  Смятам, че намаляването на неравенството между хората, градовете и селата е много важно и би било добро за всички слоеве от населението. За съжаление, няма национален консенсус за това. Мисленето е, че ако е по-добре за другите, ще е по-зле за мен.

  Според мен това се дължи до много голяма степен на високата корупция в политиката и криминалния "бизнес" през последните 31-32 години, отчасти на резултатите от уравниловката на социализма през предишните 45 години и не на посследно място- на расовите различия (огромни социално-икономически, образователни и културни различия между ромите и останалото население).

  Страхувам се, че без промяна на мисленето и консенсуса сред народа, добрите идеи и предложения на г-н Смилов не само няма да могат да се реализират, но и ще отблъснат избирателите от всяка партия, която се опита да направи промени в тази посока.

 11. 11 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Все по-добре живеем в България, а все повече намаляваме като население. Не разбирам що така.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Весело

  До коментар [#8] от "pti531095967":

  "Гонене на ЧЕЗ,ЕВН,Лидл,Кайфланд ,Била собствени маркети."

  Нас червеното знаме роди ни.... :-)

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  Анализът е за двойка.
  За 32 години намаляхме с 3,6 млн. души, от 12 години сме в ТОП 3 по смъртност в света.
  Последните години се раждат по 60 000 бебета и умират по 120 000 възрастни - всяка година изчезва град, като Казанлък.
  Образованието е сринато до основи, достъпът до здравеопазване няма нищо общо с този при бай Тошо.
  Всяка седмица жени убиват децата си, някои се самоубиват заедно с тях, трети правили опит да се оплачат в полицията, преди да превъртят.
  Всяко десето дете пробвало наркотици.
  да не продължавам...

  България е в калта.

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Какво увеличаване на данъците бре - те и в момента гонят 50% , Защо така удобно се забравя ДДС-то и кой го плаща.
  —цитат от коментар 6 на bbtzvtzv


  Всъщност, ДДС е регресивен данък. Непропорционално голям процент от доходите на по-бедните отива за ДДС (защото те не могат да си позволят да спестяват; всичките им доходи се харчат всеки месец). Дори диференцирания данък (по-нисък за хотели и туризъм, по-висок за всичко останало- включително храна и други продукти от първа необходимост) облагодетелства по-заможните, които могат да си позволят да ходят на почивка.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  "Но постепенен преход към нивата на Естония и Централна Европа (около 33%), не само не е изключен, но очевидно се предполага от общите тенденции в ЕС. "

  Може ли по-ясно да определите какви са тия 33%. Щото ако общото данъчно бреме спадне до 33% това е О.К. Но ако предлагате ДОД и корпоративен данък на такива нива....хм, ще сменям държавата или по-скоро счетоводителя си. И пак повече от 10% няма да плащам.

 17. 17 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  До коментар [#8] от "pti531095967":

  ТКЗС ще връщате ли?А ленинските съботници?Значи искате да изгоните 70% от работодателите и да вдигнете заплатите с 25%....Кой ще Ви даде пари?Или след това което предлагате ще чакате с китка на Орлов мост "миротворците " на Путев

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Неутрално

  До коментар [#14] от "plamen_b":

  "Всъщност, ДДС е регресивен данък. Непропорционално голям процент от доходите на по-бедните отива за ДДС"

  Нещо си се объркал, точно обратното е! Ако аз харча 1000 лева на месец, то 200 лева от тези пари са ДДС. Ако баба Пенка харчи по 100 лева на месец, то 20 лева от тези пари са ДДС. Та не е ли 200 повече от 20?

  Богатите плащат повече ДДС от бедните!

 19. 19 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  За данъците - високите данъци предполагат и високо доверие в хората, които ги харчат. В България мнозина изпитват как да го кажа без да ме модерират пак... ами разумен скептицизъм към почтеността и компетентността на властите.
  Второ, въпрос на капацитет, не само на почтеност - опитът показа, че колкото по-прост и универсален е един данък в България, толкова по-голям е шансът да бъде събран. 10% плосък данък, 20% универсално ДДС и точка.
  Какво става като пипат ДДС например за ресторантьори - виждаме какво става.

 20. 20 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  До коментар [#10] от "plamen_b":


  До коментар [#4] от "МиГ-29":Смятам, че намаляването на неравенството между хората, градовете и селата е много важно и би било добро за всички слоеве от населението. ...
  —цитат от коментар 10 на plamen_b


  Проблемът е, че по-голяма част от населението разбира намаляването на неравенството като вземане от богатите и евентуално даване на бедните....Имаше един стар виц по въпроса:

  Санкт Петербург, октомври 1917г.
  Късно вечерта 80-годишната графиня Оболенска седи в будоара си, реди пасианс и пуши от дълго цигаре. Отвън непрекъснато се гърми, чуват се викове, стонове и взривове.
  - Наташа! - вика графинята своята прислужница - какво става, за бога?!
  - Революция, Ваше благородие! - откликва Наташа.
  - Така ли? И за какво се борят?
  - Искат да няма богати!
  Старата дама замислено дръпва от цигарето и отронва:
  - Хм, интересно! Моят дядо, Дмитрий Александрович, беше от декабристите. Те пък искаха да няма бедни...

 21. 21 Профил на
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  Смилов ентусиазирано е нагазил с публицистични похвати в научни теми, без да си е изяснил обхвата им. Ако беше толкова лесно и всичко нужно беше само един гол мерак ...

  Не разбрах какви критерии ползва авторът за да определи "каква трябва да е политическата и икономическата стратегия на страната през следващото десетилетие", още повече в изброените от него "четири стъпки"? Някакви обективни предпоставки ще сподели ли с нас? Някакви рамки, в които се движи мисълта му?

  Ако ще съпоставяме тезите си, нека първо посочим от къде тръгваме и как ги изграждаме.

  За да звучи сериозно тезата "Проблемите са ясни...", авторът би следвало да може да опише системата на проблемите, да посочи какво и как ги поражда, какви видове са, какви зависимости определят промените в тях ... и всичко това да систематизира ясно и точно в теория на проблемите, или най-малкото да се позове на такава теория и да каже - приемам нейните тезите и ги прилагам на практика.

  Ако не е готов да го направи, единственото ясно ще бъде неговата субективна интерпретация на фрагменти от части на тези теми.

  Резултатът от усилието му ще бъде, че още преди да е направил крачка, ще се спъне в проблеми, които не вижда, понеже не си е вързал връзките на обувките и тръгва на дълъг път с багаж от предразсъдъци, с който няма да измине и метър.

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  " този резултат обаче сме твърдо на опашката."
  До тука ни докара стабилността на Борисов. Стабилно последни.

 23. 23 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Единственото положително нещо беше, че след 1997 България се откъсна от пост-съветското пространство, и с много мъка започна да заприличва на европейска страна, а не на генералска сатрапия като Беларус или Казахстан, управлявана с танкове.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#4] от "МиГ-29":Защо?
  —цитат от коментар 5 на Petleshev


  Щото ще породи повече корупция и правителството ще има повече пари да харчи за глупости :)

 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#14] от "plamen_b":

  ДДС е паразитен данък.

  Държавата казва "Ще събираме едни пари и ще ги харча аз както преценя и за каквото преценя"

  Да кажем винетките - отиват за пътища. Акцизите за не знам си какво. Осигуровките за пенсия и пр. Ама ДДС за какво отива?!? За каквото си решат и за каквото не стигат пари.

  Второ ДДС създава страшно много вратички за корупция, "спестяване на ДДС", "точене на ДДС" и пр.

  Реално по-богатите тарикати с фирми и без морални задръжки си го спестяват като пишат коли, къщи, дори почивки като разход и "приспадат ДДС".

 26. 26 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 528 Весело

  Даниелчето пак изплю комунистическата опорка - повишаване на данъците с цел организиране на социалистическо общежитие плюс намаляване на неравенството чрез равенство в мизериятал Ашколсун!

 27. 27 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#14] от "plamen_b":"Всъщност, ДДС е регресивен данък. Непропорционално голям процент от доходите на по-бедните отива за ДДС"Нещо си се объркал, точно обратното е! Ако аз харча 1000 лева на месец, то 200 лева от тези пари са ДДС. Ако баба Пенка харчи по 100 лева на месец, то 20 лева от тези пари са ДДС. Та не е ли 200 повече от 20?Богатите плащат повече ДДС от бедните!
  —цитат от коментар 18 на vassilun


  Става въпрос за по-голям процент, не за по-голяма сума. Във Вашия пример ако получавате 2000 лева (харчите 1000, другите 1000 спестявате или инвестирате), то 200 лева дадени за ДДС са 10%. Ако баба Пенка получава 100 лева, то 20-те лева които тя е платила като ДДС за вече 20% от нейните доходи.

 28. 28 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Вън на всичките 240 тикви Спиране на вноса на пластмасови продукти от Турция,Гърция .Зеленчуци ,месо да се произвежда 100 % тука .Гонене на ЧЕЗ,ЕВН,Лидл,Кайфланд ,Била собствени маркети.Увеличаване на доходите не 20% да живеят охолно а 80% да се чудят как да вържат краищата
  —цитат от коментар 8 на pti531095967


  Доста глупав коментар.

 29. 29 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Разочароващо е, че авторитет като Смилов призовава за значително увеличаване на данъчната тежест и съответно преразпределителната роля на държавата.
  Ако има правила и всички са принудени да ги спазват, ще има просперитет...

 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  "Като начало - въвеждане на необлагаем минимум и постепенно покачване на осигуровките изглеждат задължителни мерки. По-трудният въпрос е създаване на дългосрочна рамка, в която би могло да се въвеждат плавни и ограничени повишения на някои (преки) данъци. "
  *
  Вдигат се преките данъци и осигуровките, на младите се стоварва двойно данъчно бреме и след това очакваме те да се задържат в България?
  На автора, ако му се виждат ниски данъците може да внася двойно в държавния бюджет.

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#4] от "МиГ-29":

  Ами ще вдигаме данъците,я!Кире от къде ше раздава??

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3232 Любопитно

  До коментар [#5] от "Petleshev":

  Плати ли си тока с кеф,Патрашев??

 33. 33 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3232 Любопитно

  До коментар [#13] от "hope":

  Аюи,женете се,правете деца ,и ги възпитавайте.Така става!Едно време нашите прапра баби и дядовци не са чакали демографска политика!

 34. 34 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Виртуоз, виртуоз е Смилов
  Евала!
  Ашколсун!
  Никой не може го стигне др.Смилов в дисциплината "обръщане на палачинката".
  Начи, допреди 6 месеца България беше най-окаяната държава в Европа / поне според Смилов и сие / а сега, ти да видиш - положението не било никак зле.
  Баси голямата шпатула е извадил Смилов / всъщност- добрия олигарх, чрез него /.
  Ей така се става официоз на властта -
  всеки ден се славославят "наште хора" / от Харвад/ до пълната амнистия / всички знаем на кои/.
  Щом за 2 месеца реално управление им се слагат так от дневник, преставям си какво ще е след година-две, ако се задържат на власт / пази боже /.

 35. 35 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 671 Неутрално

  От цялата работа разбрах “Дайте да дигнем данъците” НЕ мерси.
  —цитат от коментар 4 на МиГ-29


  Не бой се, Смилов предлага връщането на необлагаем минимум където мнозина ще си скрият приходите. Лявата му настройка вече го краси.

 36. 36 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#29] от "parallelepiped":

  Смилов е псевдо червен интелектуалец, който захлебва от грантове. А съжденията му са типично комунистически/социалистически "другари дайте, да дадем .."
  Мерси, смятам, че няма нужда да се наказат теьи който искат да работят, за това, че вършат повече работа

 37. 37 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Първото правило да живеем по-добре: всички комунисти, ченгета и мутри вън от властта. За по-лесно - всички, родени преди 1971 г.

 38. 38 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 671 Весело

  Добре си беше Смилов преди промените, пишкаше си срещу Бойко и жънеше овации. Сега от темай-къде гази в икономиката където не му е силата и амплоато.

 39. 39 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Този екземпляр , някога беше добър анализатор ...Откакто полегна на радевата "промяна" , се превърна в пълен въздухар ...

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 40. 40 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 783 Неутрално

  "В България има място за сериозен данъчен дебат."

  Ужас! За първи път съм съгласен с автора. По празниците стават чудеса. И ултра-либералите разбраха че разрастването на неравенсвото в обществото води до неконтролируема емиграция на основата на просперитета (работната ръка). Но вече е късно. Сега както съветваха презокеанските "приятели" (но никога не взето под внимание) и рязкото вдигане на доходите на населението няма да има ефект. Време е пишман икономистите да се среинат с творението си (липса на квалифицирани и неквалифицирани кадри). И няма от къде да се появят в бъдеще. Може само да пожелаем: "- За много години!"

  И в морето ми е до колене .....................
 41. 41 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#35] от "nxl27679751":

  голяма смешка изрече пич... чак не мога да я осмисля ... Връщането на олагаемия минимум щяло да позволи на "мнозина да си скрият приходите"... Как ще ги скрият би ли обеснил...Или да те питам така- наясно ли си що е то НЕоблагаем минимум и за какво се отнася?

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 42. 42 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 977 Весело

  До коментар [#17] от "Willy Messerschmitt":

  ........и кои са "работодателите".....а.....тези с помощите 60 на 40, 70 на 30....тези с компенсаците за ток....кръчмарите дето продават по морето 2 попчета и лист маруля за 25-30 лв....това ли си....месершмид си не, ами хартиено самолетче даже не си.....ха, ха, ха....

 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  боза

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Весело

  До коментар [#27] от "Oleg Iliev":

  "Става въпрос за по-голям процент, не за по-голяма сума. Във Вашия пример ако получавате 2000 лева (харчите 1000, другите 1000 спестявате или инвестирате), то 200 лева дадени за ДДС са 10%. Ако баба Пенка получава 100 лева, то 20-те лева които тя е платила като ДДС за вече 20% от нейните доходи."

  Значи пак опит за манипулация! Към моите похарчени 1000 лева добавяте още 1000, а към похарчените от баба Пенка 100 лева не добавяте нищо! Надявам се, че не сте математик, а професор по някоя друга материя! :-)

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4559 Весело

  Преди 35 години IBM идваха да черпят опит от нас, имахме космонавти, учени, машиностроене, индустрия, развито селско стопанство, здрави спортуващи деца, младежи и девойки... Заради такива продажници като тоя пезевенк, като ДВ станахме колония на англосаксонците.
  —цитат от коментар 45 на krokodil_gena


  Някога IBM може и да са идвали в България да ни се смеят на компютрите "Правец"!

  А на Вас демокрацията Ви отне много, нали? :-)

 47. 47 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  До коментар [#8] от "pti531095967":

  кой ще ти работи в БГ? или ще направиш трудови лагери?

 48. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#11] от "moreee":

  "Все по-добре живеем в България, а все повече намаляваме като население. Не разбирам що така."
  =============
  В Африка живеят достатъчно зле, а се размножават.
  Явно желанието за размножаване умира с образованието и просперитета, защото стандартът на живот става фетиш.
  Гадно е, ама май вярно.

  Еретик
 49. 49 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 60 Неутрално

  На месец харча 1000 лева, но плащам 1200 с ДДС, но за да ги имам съм изкарал 1330 и да платя 10% ДОД. Излиза, че данъчната ми тежест е 33%. И тук не включвам акцизите, такса смет, която по същество данък, осигуровките, които по-рано си се наричаха данък. А това си е точно данък, няма да обяснявам защо на уважавания от мен Смилов. Какви 30% данъчна тежест ??? Ами рекета от катаджии и инспектори, половината от него може да го сметнем за данък. Като имах бизнес плащах над 50%.

 50. 50 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Любопитно

  "БВП на глава от населението в страната вече е с над 50% от средното за ЕС. С този резултат обаче сме твърдо на опашката. Дори БВП на съседна Румъния е над 70% от средното за ЕС."

  Мхъ, нещата требе да се гледат обективно и комплексно.
  Другият важен критерий е ДЪРЖАВЕН ДЪЛГ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО.
  И тук сравненията са много в полза на България, която е с 5691 долара дълг на глава от населението.
  Докато една Австрия по този показател е примерно е с 38 000 в минус...
  https://countrymeters.info/bg/Austria/economy

 51. 51 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  До коментар [#29] от "parallelepiped":Смилов е псевдо червен интелектуалец, който захлебва от грантове. А съжденията му са типично комунистически/социалистически "другари дайте, да дадем .."Мерси, смятам, че няма нужда да се наказат теьи който искат да работят, за това, че вършат повече работа
  —цитат от коментар 36 на Quo Vadis?


  Нееее, лозунгът е "другари, дайте да дадеТЕ" ...... Смилов, като всеки истински болшевик, иска другите да дадат.

 52. 52 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Разстроено

  4) Един голям, неизползван ресурс за България е интеграцията на целите Балкани в ЕС.
  ________________________________________________________________________

  Стигнах до тук иконстатирам, че Смилов във всеки анализ се е фиксирал във ветото на България и много държи да вкараме в ЕС макетата, без те да са се интегрирали в духа на ЕС!

  Смилов, така няма как да стане! РСМ трябва коренно да си смени политиката спрямо България, да спре да ни краде историята и духовната идентичност!

  ДБ: Време е да спечелим България
 53. 53 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 6099 Любопитно

  Не данъчна реформа, а просто увеличение на данъците. Това предлага, това били евроценностите ....
  —цитат от коментар 7 на Alex Ivanov


  Те косвените данъци си растат, Смилов не знае ли, че под формата на въглеродни квоти вече се касира ДАНЪК ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС?

  И ако 2021 един тон изгорен СО2 е струвал 50 евро то през тази година ще удари 100 евро!

  ДБ: Време е да спечелим България
 54. 54 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2301 Неутрално

  Преди 35 години IBM идваха да черпят опит от нас, имахме космонавти, учени, машиностроене, индустрия, развито селско стопанство, здрави спортуващи деца, младежи и девойки... Заради такива продажници като тоя пезевенк, като ДВ станахме колония на англосаксонците.
  —цитат от коментар 45 на krokodil_gena


  Аз не си спомням IBM да са ни копирали разработките, но на обратното съм свидетел... Копирахме яко и побългарявахме.
  Това, което индустрията произвеждаше, намираше пазар предимно в соц лагера.

 55. 55 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Смилов що не си гледа конституционното право, а се занимава с икономика и със съвети как да се развива обществото ни? Досега едно хубаво нещо не е излязло от приказките му.

 56. 56 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#54] от "pamela":

  Имаше и ИБМ - Микроплан - Лотус123 ЛоЛ
  Микротекст = МС Ворд и.т.

 57. 57 Профил на bistr
  bistr
  Рейтинг: 94 Неутрално

  много слабо. Господина да си гледа политиката и да не се слага в области от които нищо не разбира. Особено пък в икономиката, където предвид световните проблеми, и световни икономисти не могат да се оправят. Дневник, не сваляйте нивото, моля

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на vzoran
  vzoran
  Рейтинг: 554 Неутрално

  По-висок корпоративен данък. Тези 29% от БВП възвращаемост са малко. Освен това трябва да се балансират данъка и високите осигуровки.

 61. 61 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#35] от "nxl27679751":голяма смешка изрече пич... чак не мога да я осмисля ... Връщането на олагаемия минимум щяло да позволи на "мнозина да си скрият приходите"... Как ще ги скрият би ли обеснил...Или да те питам така- наясно ли си що е то НЕоблагаем минимум и за какво се отнася?
  —цитат от коментар 41 на Josif Stanislavski


  Момченце, дълго време си вземахме заплатите и хонорарите в плик, официално ги обявявахме, че са под облагаемия доход. Близко до ума е, не мога дати да ти помогна да осмислиш елементарни неща. Като начало научи правописа!

 62. 62 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Първото правило да живеем по-добре: всички комунисти, ченгета и мутри вън от властта. За по-лесно - всички, родени преди 1971 г.
  —цитат от коментар 37 на volarok


  Изглеждаш ми объркан. Фактите са, че родените преди 1971 г свалихме комунистите и ченгетата, а най-вече поколението след 1971 г. ги върнахте на власт. Животът не е от вчера.

 63. 63 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Ей, много умен тоя Смилов бе. Съчинил 4 глупости (ама те наистина са глупости) и хоп два хонорара. Един от Дойчето и един от Дневник. Тия четири мижави темела можеше да ги съчини и един четвъртокласник.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 64. 64 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#1] от "kvasimodo":

  “ когато г-н Смилов не влага политически пристрастия може да каже умни и интересни неща”
  ——
  “ умни и интересни” е доста пресилено, но “смислени”— да. И ако не беше донадил това за лошата Русия на края може би нямаше да му го публикуват.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 65. 65 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 200 Неутрално

  [quote#14:"plamen_b"][/quote]

  Всъщност пишете глупости. Ддс е най-справедливия данък, колкото повече харчиш, повече плащаш.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 69. 69 Профил на yzc341083545
  yzc341083545
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Демек .... като ми вдигнете данъците ще стана по-щастлив ли ?

 70. 70 Профил на yzc341083545
  yzc341083545
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Малко пропагандичка на тема Балкани накрая.
  За да не изглежда толкова зле коги кирето клекне на макето

 71. 71 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  1) Правосъдието глупако!
  2)...
  3)...
  4)...

 72. 72 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  [quote#14:"plamen_b"]
  —цитат от коментар 65 на oak17621787
  Всъщност пишете глупости. Ддс е най-справедливия данък, колкото повече харчиш, повече плащаш.[/quote]

  Най-справедливият данък е прогресивният корпоративен. Колкото по-голяма печалбата на фирмата, толкова по-голям данъка. Само така се облага първобогаташа. Лошото е, че първобогаташите контролират политиците, доколкото не са те самите.

  Данъците за раята, са преливане от пусто в празно. Промяна в данъците по трудови договори лесно се компенсира със заплатата. Това е популистки прах в очите на мат'риала.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Да четеш Смилов е като да плюеш на себе си. Разбира се не ме интересува какво е надраскал, платеният писач. Впрочем подобни медийни "корифеи" съдействаха и съдействат България да затъне в блатото на поредната национална катастрофа.

 75. 75 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Защо не си гледате юриспруденцията, ами се занимавате с икономика? По-добрата интеграция в ЕС щяла да ни направи по-богати?! Хайде стига , защо тогава "добре интегрираните" Италия, Испания и Гърция са пред фалит? А по техните стъпки върви и Франция. Аман от глупости...

 76. 76 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#40] от "БГА Балкан":

  Ти вдигни доходите двойно, пък ще видим дали няма ефект.
  Най-тъжното е, че пари за това има, но както бе казал един виден наш бизнесмен "Защо да им вдигам заплатите, като те и на тези са доволни."

 77. 77 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#8] от "pti531095967":..."Вън на всичките 240 тикви Спиране на вноса на пластмасови продукти от Турция,Гърция .Зеленчуци ,месо да се произвежда 100 % тука .Гонене на ЧЕЗ,ЕВН,Лидл,Кайфланд ,Била собствени маркети.Увеличаване на доходите не 20% да живеят охолно а 80% да се чудят как да вържат краищата....."

  Даже не се трудете да четате цялата политическа програма, пламеено издекламира на тук. Очевидно родена около масата и след няколко юнашки питиета....
  А малко по- конкретно КАК точно да стане поне едно от тях? И без хватки от военния комунизъм или ПолПотовщина, ако може......

 78. 78 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Да предположил, че това го знам, също че и осигуровките са регресивен данък :)
  Да предположим, че аз съм от "обагоделетстваните" . Следва ли да се раздвам на подобни безумия за повишаване на данъчното облагане ?

  Всъщност, ДДС е регресивен данък. Непропорционално голям процент от доходите на по-бедните отива за ДДС
  —цитат от коментар 14 на plamen_b


 79. 79 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 450 Неутрално

  по идея отдавна не чета вече Смилов, но днес, в пристъп на мазохизъм, реших да си причиня тази загуба на време. само мога да потвърдя сентенцията на др Хрущов: "если дурак, то надолго".

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 80. 80 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  Четири стъпки, за да живеем по-добре

  защо трудовият стаж на първа категория груд се приравнява едно към едно със стажа на трета категория труд при сегашното преизчисляване на пенсиите. Или тежестта на година стаж при първа категория труд да стане 2,1 или да си остане старото положение, приравненият стаж от първа към трета категория.
  Извинвявам се, може на пръвпоглед да не е към темата, но.....

 81. 81 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Моделът Смилов е известен с това, че срещу пари ще извърти всякакви факти по няколко пъти. Той е шампион в дисциплината огъване на истината.

 82. 82 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  господин сравнителния конституционалист е пропуснал

  главното

  "Десни" и комунисти да са в едно управление

  и певци на революцията да точат шии със оди покрай тях

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 83. 83 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 527 Любопитно

  Първа стъпка за да живее човек добре е да осъзнае, че животът му зависи главно от самия него.
  Да очакваш, че някой друг ще се погрижи ти да живееш добре е инфантилно, а по-прямо - малоумно.
  Описаните в статията стъпки са как държавата да създаде условия хората да реализират потенциала си и да качеството на живота им да съответства на количеството и качеството на труда, който полагат.
  А увеличаването на данъците си е мечта на всички неуверени в собствения си потенциал. То е разновидност на гореописаната инфантилна/малоумна лична житейска стратегия.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на kahles
  kahles
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Единственото положително нещо беше, че след 1997 България се откъсна от пост-съветското пространство, и с много мъка започна да заприличва на европейска страна, а не на генералска сатрапия като Беларус или Казахстан, управлявана с танкове.
  —цитат от коментар 23 на irobot


  Но това приключи някъде през лятото на 2020 г. Оттогава България скоротечно се превръща в путиноидна "генералска сатрапия", начело с един зъл и злобен генерал-пРезидент, дължащ избирането си на ген. Решетников от КГБ...

  Freedom is a fragile thing and it's never more than one generation away from extinction.
 86. 86 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#68] от "yzc341083545":

  Разумни предложения

 87. 87 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#74] от "xso16686927":

  Добър анализ

 88. 88 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#59] от "Лиляна Денева":

  Добър и честен анализ

 89. 89 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#45] от "krokodil_gena":

  А бе Червен российский крокодил, къде прочете тия тъпни, бе?

 90. 90 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 869 Неутрално

  СМИЛОВ Е ТИПИЧНИЯ

  продажник от ново поколение.
  С Червена семка в родословието, той отдавна вдигна левия флаг (според стар семеен рефлекс) и преживява чрез левичарски НПО и субсидии от неомарксистки донори. Това което дращи по медиите представлява един вид отплата за финансирането. Нищо повече, просто бизнес.
  А колкото до съвестта, той отдавна я е изгубил по пътя. Пък тя се давала на човек само един път ( по думите на едного...)

 91. 91 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1735 Весело

  Последното изречение:
  "Каквито и да са ползите от еврочленството за България, в ЕС поне щастието не идва през отказ от свобода."
  А ми малко пресилено е, като че ли. Няма да изброявам всички теми. Зелената сделка, зелените сертификати, оглушителната, дори тук в Дневник, ЛГБТИ пропаганда е достатъчно добра извадка. Все неща, дето уж си свободен да приемеш или да не приемеш. Но само на ужким, Смилов. :) Ако не приемеш ти таковат мамата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK