Динамиката и страхът от чести избори може да са добър стимул за по-бързи реформи

Икономиката в България вече не е толкова зависима от политиката, колкото беше в началото на прехода.

© Цветелина Белутова, Капитал

Икономиката в България вече не е толкова зависима от политиката, колкото беше в началото на прехода."Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози и наблюдатели да оценят 2021 г. и да направят прогнози за 2022 г. Днес четете отговорите на икономиста Георги Ангелов.


Сбъдна ли се някое от очакванията ви за 2021 г.? В какво се излъгахте?


- Икономическото възстановяване се движи според очакванията - преди година в прогнозата за "Дневник" очаквах пълно възстановяване на БВП до предкризисното ниво някъде в началото на 2022 година, така и се случва на практика. Очаквах, че инвестициите няма да се възстановят през 2021, което и се случи. Прогнозирах, че ново правителства няма да вдигне данъците и се оказах прав - въпреки че много други твърдяха, че вдигането на данъци е неизбежно.
За съжаление, се случи и другото ми очакване, че заради политизацията няма да има време за реформи.


Как бихте обобщили трудната 2021 година?


- 2020 година беше трудна заради икономическият срив, а 2021 година беше трудна заради бързото възстановяване на световната икономика - което създаде проблеми с доставките и поскъпване на суровините. В този смисъл 2021 година беше много по-добра от 2020. По-добре трудността да идва от бързо възстановяване, отколкото от голям срив.


Кои бяха важните уроци на 2021-ва?


- За мен най-важният урок е, че политическата стабилност не е чак толкова важна, колкото сме свикнали да мислим през последните 25 години. Мантрата от края на 90-те години, че на всяка цена трябва да се пази политическата нестабилност, се оказа погрешна. Няма нищо лошо в малко повече политическа динамика.


Коя е думата на 2021-ва според вас?


- Избори.


Политическата криза изигра ли роля за стопанското развитие на страната?


- Учудващо, но по-скоро не. Икономиката в България вече не е толкова зависима от политиката, колкото беше в началото на прехода. Кредитният рейтинг на страната дори беше потвърден през лятото, в разгара на политическата криза.


Новото правителство какъв знак за икономиката е?


- Положителен. Много забавени реформи и политики са заложени като приоритет - и съдебната реформа, и планът за възстановяване, и бизнес средата. Предстои да видим реализацията как ще се развие във времето.


Излязохме ли от кризата, започнала с пандемията през 2020 г.?


- Да като цяло. Но не за всички сектори - туризъм, транспорт, някои услуги все още не са излезли, но и те се възстановяват, макар и частично.


Липсата на бюджет за 2022 г. проблем ли е?


- Все още не - ако се приеме до 1-2 месеца няма да се усети неговата липса.


Какви са надеждите ви и какви опасенията за 2022 г.?


- Надявам се по-бързо да се осигурят доставки на лекарства за коронавирус, което ще даде възможност за лечение извън болници - съответно няма да се препълват болниците и ще отпадне нуждата да се налага локдаун. Опасенията ми са свързани с геополитическото напрежение, виждаме как това влияе на енергийните пазари и на пазарите на стоки и суровини.


Плановете на новите управляващи се докарат ли нови частни инвестиции?


- Добре е, че привличането на инвестициите е на фокус, но да видим как това ще бъде обезпечено с инструменти и финансиране. Мисля, че в настоящата геополитическа ситуация България има шанс да привлече инвеститори.


Но като се говори за привличане на нови инвеститори, не бива да се забравят и сегашните инвеститори в България - много от тях биха могли да разширят производството и да построят нови заводи и мощности. Една възможна мярка е нулев данък за реинвестирани печалби в машини и оборудване. Така поне част от печалбите могат да се реинвестират, вместо да се раздават като дивиденти.


Ще бъде ли стабилно новото управление? Вашата прогноза за инфлацията? В България?


- Едва ли ще е стабилно управлението, но това не е толкова голям проблем. Прекалената стабилност приспива властта - динамиката и страхът от чести избори може да са добър стимул за по-бързи реформи.
Инфлацията ще достигне пик в началото на 2022 година (възможно е да достигне и двуцифрени нива), след което ще се забавя. Нормализацията на енергийните пазари, вероятно през пролетта, ще помогне за това, тъй като в момента почти цялата инфлация е причинена от цените на енергията.


Ние сме имали и преди подобни темпове на инфлация (в периода до 2008 година, например), те не са били особен проблем, защото доходите растат по-бързо. Така че и сега можем да очакваме по-висок растеж на доходите, така че да не намалява реалната покупателна способност на домакинствата.


Очаквате ли и какви непопулярни икономически и бюджетни ходове от новата власт?


- Бюджетът през 2021 година донесе около 8 милиарда лева повече приходи, нещо което и най-големите оптимисти не очаквахме. Правителството дори не успя да ги похарчи и остави част от тях за следващата година, а с остатъка се намали дефицитът. Мисля, че 2022 година няма да е по-различна, така че едва ли ще се наложат непопулярни бюджетни стъпки. Но в някакъв момент ще трябва да се премахнат антикризисните мерки - а някои бизнеси станаха твърде зависими от тях и ще трябва да се преструктурират. Намалението на администрацията и публичния сектор също трябва да се случи, особено при положение че населението намалява. Положително е, че пазарът на труда е силен и няма да има проблем да абсорбира евентуално освобождаване на хора от публичния сектор.


Рисковете на т.нар. постигане на леви цели с дясна политика?


- Аз мисля, че това е труизъм - естествено, че ако се правят реформи и икономиката расте, ще има повече пари за пенсии и социални плащания. По-скоро проблемът е политически, как да се съчетаят толкова различни политически партии.


"Продължаваме промяната" е решена да вдигне максимални осигурителен доход. Какви последствия ще повлече това решение?


- Досега винаги максималният осигурителен доход се вдига административно и изненадващо - няколко години се замразява, след това шоково се вдига. Това очевидно е вредно. По-добрият вариант е да се приеме формула, така че индексацията да е регулярна и предказуема, така че да не вреди на бизнеса. Изглежда се върви в тази посока.


Би било добре ИТ секторът и другите засегнати групи да се включат конструктивно в дебата, за да се постигне приемливо за всички решение, което да е дългосрочно устойчиво. Същото се отнася и за минималната работна заплата, разбира се, както и за минималните осигурителни прагове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Честите избори не са чак толкова зло, те източват черните каси и след няколко избори нещата започват да придобиват по-реален вид.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Имало живот и след Бойко Методиев Борисов от Банкя... 😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  Пенсионерите дочакаха реално увеличение след дългогодишния геноцид на бойко от Банкя.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Оказа се, че дори имало пари в държавата, БЕЗ ПАРИТЕ ОТ ЕС, Когато чекмеджетата и сараите не са на власт и не могат да крадат толкова.
  Сега пак крадат но скоро и на това ще се сложи край.
  Доста пари ще дойдат и от ревизиите на някои очеизвадно неизгодни концесии.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  Честите избори са признак на несигурност и без перспектива......
  Прилагат се посредством финансирано влияние отвън......
  Крайния им резултат е съпътстван с умората и отчуждението от самите избори.
  Диктатурата на демокрацията е краен победител с избирателна активност не повече от 30%.

  Bukalemun
 6. 6 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Така е, а се очаква в началото на 2022 г да има още изненади в приходната част. Вече приключват ревизиите - 5 годишни - на никога непроверявани дружества с много големи обороти. над 11 000 фирми, които стоки за 9 000 000 000 от много време на склад са "поканени" да обяснят това антилогично нещо. Случая с лизинговия джип на Влади Джи фокусира НАП в лизингите на скъпи стоки - проверката ще обхване 5 годишен период, т.е. от 2017.
  Няма да е грешно, ако предположим, че ръст на приходите и то сериозен ще има и в началото на 2022 г

  шайката ще я обложат, няма къде да бяга.

 7. 7 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Партията с най-голяма пропагандна машина си беше поставила за цел ниска избирателна активност и я постигна. Това не и помогна де.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  До коментар [#6] от "doctor.no":

  Трябва да се промени давността за ЮЛ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  Има нужда от реформи, но още няма нито реформи, нито бюджет вече десети месец след Борисов.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Весело

  До коментар [#9] от "ggot":

  Отдавам глупостите, които пишеш на това, че вероятно си млад и още много неща не ги знаеш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не може. Европейски стандарти. Но ако НАП си върши работата по текущ контрол, няма проблем. Само да кажа, че могат да видят за 3 месечен период, че някъде нещо се случва.

 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  то хубаво анализи, ама да видим и като почнат да излизат социологическите проучвания, колкото и да са хлабави.

 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#7] от "doctor.no":

  Възможно е.....но политиката е мръсна работа.....
  Преди избори има партии които се молят да спечелят,а други.....да загубят....
  Откак падна оная берлинска стена .....все така става.....

  Bukalemun
 14. 14 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 731 Весело

  "Бюджетът през 2021 година донесе около 8 милиарда лева повече приходи, нещо което и най-големите оптимисти не очаквахме. Правителството дори не успя да ги похарчи и остави част от тях за следващата година, а с остатъка се намали дефицитът."

  Ех, ако беше Бойчето ...

 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#13] от "eti mehter":

  Току що излезе и статия за преброяването и избирателните списъци.
  Току що ни преброиха и се оказа, че сме 6,5 млн заедно с децата, без тях 5,5 млн, а по избирателни списъци на 6,7 млн. Та 3 млн гласували от 6,7 млн е 40%, но от 5,5 млн е над 50%.
  В допълнение на последните два парламентарни вота се наблюдаваше драстичен спад в активността в секциите в ромските махали от 90% при предишни на 10% сега. Добре е да се отчете, че около 300 000 избиратели не са дали вота си поради липса на икономически стимул за това.
  Не на последно място - невалидните бюлетини при предходни избори. Т.е. статистиката отчита висока активност, но голям брой от тези гласове не се отчитат.
  Та картината не е толкова лоша, колкото някои се опитват да я представят

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#15] от "doctor.no":

  "В допълнение на последните два парламентарни вота се наблюдаваше драстичен спад в активността в секциите в ромските махали от 90% при предишни на 10% сега. Добре е да се отчете, че около 300 000 избиратели не са дали вота си поради липса на икономически стимул за това."

  Аз бих добавил още един фактор: машините за гласуване, които правят невъзможно донатъпкването на бюлетини в урните (ballot stuffing) след приключване на изборния ден.

  Много пъти съм казвал, че в България просто НЯМА КАК да има 6.7 милиона имащи право на глас, но това фалшиво число вършеше добра работа на онези, които владееха ГРАО, ИО и ЦИК.

  А всички ги знаем кои бяха...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Весело

  очаквах пълно възстановяване на БВП до предкризисното ниво някъде в началото на 2022 година, така и се случва на практика

  Начинът по който се случва е заради много висока инфлация. Това не е реално възстановяване, това е пропадане.

 18. 18 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#15] от "doctor.no":

  Това е най-непълното преброяване. Толко са се преброили. На изборите могат да участват всички и непреброилите се, а сега в списъците са включени и живеещите в чужбина, които не участват в преброяването.

 19. 19 Профил на Sanyu
  Sanyu
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Какви реформи?
  От както са на власт тия само за ваксини и сертификати говорят!
  Никой не говори за реалните проблеми.

 20. 20 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#18] от "ggot":

  Така е, но активността в чужбина е горе долу константа и не влияе толкова на общата.

 21. 21 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Прекалената стабилност приспива властта - динамиката и страхът от чести избори може да са добър стимул за по-бързи реформи.


  10 месеца по късно, какви точно реформи направиха текущите управляващи, освен - "стани, да седна" ?
  Освен това, подобно твърдение показва тотално неразбиране на човешката природа на политиците в България, още повече на семейния клан който управлява сега.
  При чести избори, нараства стремежа за осребравяне на властта.
  Един такъв случай е точно определен министър, който вече е назад с 14 млн лв. Никой не очаква това да бъде компенсирано максимално в негова полза някак си, нали ?

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#6] от "doctor.no":

  "Така е, а се очаква в началото на 2022 г да има още изненади в приходната част."

  Както и в разходната ... за минали периоди. ;)

  Виж това:

  Към днешна дата обещания с точен срок за АМ „Хемус" не може да има. Фактите са общоизвестни на всички български граждани. Сключени са договори между държавното дружество „Автомагистрали“ ЕАД за доставка на материали и за наем на техника, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ДОСТАВКА НА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ. Не е сключен договор за строително-монтажни дейности. Магистрала не е поръчана.
  https://frognews.bg/novini/ministar-karadjov-hemus-sam-presledvach-minaloto-tragvam-lov-veshtitsi-magistrala-bila-porachana.html

  Т.е. обръчите от фирми са усвоили и парите за ОЗЕЛЕНЯВАНЕ на площите около Схемус, преди още да има утвърдено ТРАСЕ (както се установи, значителни отсечки от очертаната бъдеща магистрала преминават през свлачища, мочурливи терени и ЗАЩИТЕНИ ЗОНИ по НАТУРА 2000)...

  Прочети цялата статия, струва си.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#15] от "doctor.no":

  Добре е да се отчете, че около 300 000 избиратели не са дали вота си поради липса на икономически стимул за това.


  Да не би да твърдите, че двойният спад на избиратели за ДБ е заради липса на икономически стимул ?

 24. 24 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  Инфлацията е двуцифрена. Това е вижда от тези 8 млрд лева събрани в повече миналата година. За съжаление, ръста на МРЗ и пенсиите изостава чувствително спрямо инфлацията, но все пак е нещо.

 25. 25 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#23] от "The Polite Moose":

  Гласували за ГЕРБ на 04.04.2021 г - 850 000
  на 14.11.2021 г - 595 000
  Разлика 255 000 гласа

 26. 26 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":

  Аз го гледах

 27. 27 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Неутрално

  През първите 9 дни на семейния клан който управлява сега, се изхарчиха 9 млрд лв.
  Никой не знае за какво и къде отидоха парите.

  Това е осребряване на власт.

 28. 28 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#23] от "The Polite Moose":Гласували за ГЕРБ на 04.04.2021 г - 850 000на 14.11.2021 г - 595 000Разлика 255 000 гласа
  —цитат от коментар 25 на doctor.no


  гласивали за ДБ
  Април 2021 - 302280
  Ноември 2021 - 166966

  Разлика от 130 хиляди или почти двойно по-малко.

 29. 29 Профил на pti531095967
  pti531095967
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Политици които гласуват за пенсии 440 лв не са политици.Политиьи които гледат инфраструктури а не гледат заплати и чиста храна не са политици.Политици които допускат 32г от 9 мил. да стане 6 не са политици.Политици които допускат олигарси да се крият като срамни буби не са политици.

 30. 30 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#28] от "The Polite Moose":

  Важно е да се отбележат няколко неща.
  ГЕРБ губят 200 000 ласа между 04/04 и 11/07 - само заради комбинацията Рашков/машини
  ДБ не губят гласове тогава

  на изборите 14/11 и според социолозите 50% от гласувалите за ДБ на 11/07 са избрали да гласуват за ПП.

 31. 31 Профил на ahm161090712
  ahm161090712
  Рейтинг: 76 Весело

  Много здраве на автора, за 8те млрд в повече и басните как правителството не успяло да ги похарчи, че и дефицитът намалило. А като се събудил, установил че е спал с отвити крака. 2021 завърши на МИНУС 4 МИЛИАРДА, което означава че са опаткали декември месец 9 милиарда, те си знаят за какво.

 32. 32 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Весело

  според социолозите 50% от гласувалите за ДБ на 11/07 са избрали да гласуват за ПП.
  —цитат от коментар 30 на doctor.no


  Защото са имали други икономически стимули.

 33. 33 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4236 Неутрално

  България е страшно изостанала от всички държави от ЦИЕ , така, че е крайно време за бързи реформи-орязване на държавната администрация, въвеждане на е-правителство, съдебна реформа и т.н.

 34. 34 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#32] от "The Polite Moose":

  Важен е резултата, а той е - ГЕРБ не печелят и са в изолация.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Това кабинетно момченце, Ангелов, никога не познава. Нали предвиди, че реформата в образованието ще е успешна? Резултатът е обратен: От второ място по знания /в измеримите дисциплини: математика, физика, химия, биология, география/ в Европа през 1988 г, сега сме предпоследни, мин.г. ни изпревари и Румъния. Съветът ми е: когато четете Ангелов, очаквайте да се случи обратното на неговата прогноза. Иначе добре захлебва.

 37. 37 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Динамиката и страхът от чести избори може да са добър стимул за по-бързи реформи

  Може ама само в репортите на ипи.

  Писани за мангизите на американските данъколатци.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#43] от "Калофер Бърдарски":

  Успокоително звучи, направо е чудо при такъв разгром, че мин председателя не се казва Бойко Методиев Борисов.
  Що така?

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  тези "динамика и страх" наистина са добър стимул, ама не за реформи, а за т.нар. злоупотреби, т.е. за нормален режим на функциониране на системата (който нормален режим някои чистофайници като мен наричат "крадене")

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 47. 47 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#32] от "The Polite Moose":Важен е резултата, а той е - ГЕРБ не печелят и са в изолация.
  —цитат от коментар 34 на doctor.no


  Но пък имаме нулев икономически ръст, двуцифрена инфлация, изхарчени 9 млрд за 9 дни на тъмно, взети 3 млрд и изхарчени на тъмно, 2 семейства в изпълнителната власт и реално управляващи, теч на лични данни (продължаващ) и очертаващо се спиране на еврофондове заради непрекъснатите опити за кадруване и въздействие върху независимата съдебна система.
  Губи цяла България, освен един семеен клан и приближените му добри олигарси.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  До коментар [#29] от "pti531095967":

  точно политици са

  ако си очаквал някакви други - живей си в приказките за прекрасни принцове и храбри принцеси

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Весело

  министър-председателят назначава за министър кумеца си, а за шеф на кабинета на вицепремиера - кумицата...

  Политическата динамика в действие

 52. 52 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Неутрално

  "Само за първите девет дни от работата на новото правителство на Кирил Петков са похарчени 9 млрд. лв." Това каза бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев пред Нова телевизия.

  "През последните дни непрекъснато разсъждавам как въобще е възможно това нещо да се е случило", подчерта той и призова политическите партии, политиците и медиите да поискат информация по Закона за достъп до информацията от правителството. „Това е голяма демагогия. Тези пари не са нито за пенсии, нито за лекари на първа линия, нито за борба с пандемията… Само можем да гадаем за какво са похарчени. Защо не се дадоха пари за детски градини, за таблети и лаптопи за учениците, които нямат такива, за построяването на детска болница? Защо трябва едно правителство, веднага след като дойде на власт, да опука всички налични средства”, запита Василев.

  Политическа динамика в действие - осребряване на власт, защото след три месеца, съвсем динамично, може и да не са на власт вече...
  Белите автобуси да се готвят.

 53. 53 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Весело

  Икономиката в България вече не е толкова зависима от политиката, колкото беше в началото на прехода.
  ____________________________________________________________________

  През прехода "правилните хора" приватизираха икономиката на България, като политиката им помагаше активно!

  Сега обаче тези приватизатори/ червени олигарси не искат да бъдат контролирани от съдебната система/ главният прокурор и си плащат на Четворната коалиция да ги освободи от контрол чрез главен прокурор или специализирания съд!

  Но естествено Брюксел трябва да реагира, както направи с Полша, където кадруванията в съдебната система бяха решително осъдени и бяха наложени парични санкции!

  Кирил Петков в момента върви по пътя на Полша!

  ДБ: Време е да спечелим България
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Неутрално

  Но пък имаме нулев икономически ръст, двуцифрена инфлация, изхарчени 9 млрд за 9 дни на тъмно, взети 3 млрд и изхарчени на тъмно, 2 семейства в изпълнителната власт и реално управляващи, теч на лични данни (продължаващ) и очертаващо се спиране на еврофондове заради непрекъснатите опити за кадруване и въздействие върху независимата съдебна система.

  Губи цяла България, освен един семеен клан и приближените му добри олигарси.
  —цитат от коментар 47 на The Polite Moose


  Много добър анализ!

  ДБ: Време е да спечелим България
 57. 57 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Неутрално

  министър-председателят назначава за министър кумеца си, а за шеф на кабинета на вицепремиера - кумицата...Политическата динамика в действие
  —цитат от коментар 51 на The Polite Moose


  А уж Кирчу само кадри от "А" отбора щял да назначава, само дето не издаде, че ще са му роднините?

  ДБ: Време е да спечелим България
 58. 58 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Неутрално

  А уж Кирчу само кадри от "А" отбора щял да назначава, само дето не издаде, че ще са му роднините?
  —цитат от коментар 57 на Полковник Паликъщов


  КирилП е назначил 9 от 17те обещани съветници. Започвам да се притеснявам, дали няма да назначи и децата си за такива.

 59. 59 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  "Бюджетът през 2021 година донесе около 8 милиарда лева повече приходи, нещо което и най-големите оптимисти не очаквахме. Правителството дори не успя да ги похарчи и остави част от тях за следващата година, а с остатъка се намали дефицитът. "?!?
  Фактите и изявленията на министъра на финансите Асен Василев са точно обратните.
  Държавният бюджет получи 8 млрд лв по-високи приходи и направи 10 млрд лв по-високи разходи, в резултат на което дефицитът е 2 млрд лв по-голям от планираното.

  Истината ни прави свободни.
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  България е страшно изостанала от всички държави от ЦИЕ , така, че е крайно време за бързи реформи-орязване на държавната администрация, въвеждане на е-правителство, съдебна реформа и т.н.
  —цитат от коментар 33 на bat_plamen


  и как ще се случат тези реформи с ИТН и БСП (оня идиот Стефан Янев-натовец-русофил)?
  За едни сертификати се карат 6 часа, а за нещо малко по-сериозно как го виждаш?
  Май ще има избори? За да се отърват от от БСП и ИТН

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на aho11691063
  aho11691063
  Рейтинг: 283 Весело

  До коментар [#34] от "doctor.no":

  ДОКТОРЕ,ДОКТОРЕ,ДОКТОРЕ.Сън не спиш,а ма то наистина ЧЕРВЕНИТЕ МЕЧКИ,ЗИМЕН СЪН НЕ ГИ ЛОВИ.Вчера ти писах че твоите повторения се превърнаха в СТИХОТВОРЕНИЯ.СТАВАМ ОТ СЪН И ЗАПОЧВАМ ДА ГИ ДЕКЛАМИРАМ ПО ЛЕНИНСКИ.......

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Няма значение кой е на власт, дари Борисов или не, тези от Фондация ИПИ продължават да си хапват добре.

  кратък
 66. 66 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Какви реформи? От средата на април 2020 г. досега само празни приказки. Никакви реформи няма, никакви промени - освен в разходите за... всичко. Партиите на "промяната" твърдяха, че сме най-бедни в Европа и се заеха всячески да го докажат - като го направиха. И не са спрели. Като гледам никой от новите не се е затичал да прави каквото и да е. Движат се като охлюви.

 67. 67 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2177 Любопитно

  Рано е да се каже. Хем 8млрд напред, хем последния месец рязко 4млрд минус... Плащанията по строежите на пътища са стопирани, което обяснява част от "изненадите" в хазната. Евентуално, самата смяна на политиците да е стимул, самото очакване за промяна, а не толкова самите нови политици да са я предизвикали с действия (въпреки действията с мораториуми и декрети), особено с министър на икономиката от БСП...
  Рано е да се каже.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK