За да се случи реално подобрение в държавата ни, трябва да има будни граждани

Следващото важно условие, от което зависи ефективната промяна в България, е да се смени местната власт.

© Юлия Лазарова

Следващото важно условие, от което зависи ефективната промяна в България, е да се смени местната власт."Дневник" се обръща по традиция в края на всяка година към философи, писатели, политолози, социолози и наблюдатели да оценят 2021 г. и да направят прогнози за 2022 г. След обобщенията за отишлата си година дойде ред на прогнозите. Днес четете отговорите на Радослав Бимбалов - рекламист и политически коментатор.


Какви са надеждите ви и какви опасенията за 2022 г.?


- Надявам се колелото да се е завъртяло достатъчно, за да сме достигнали до онази ниска точка, след която нямаме друг път освен нагоре. Това е доста ирационална надежда обаче.
Историята опровергава всяка наша мисъл, че се намираме на някакво дъно. Пандемията, която смразява живота и икономиките на модерните общества, всъщност е пренебрежимо малко страдание, ако я погледнем през призмата на двете световни войни, например.


Въпреки това аз вярвам, че цикличността няма да подмине нито ковид, нито развитието на собствената ни държавица. И сме близо до плахото начало на някакъв подем, макар и още да не го виждаме.


Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи? Ще усетим ли промяна по отношение на бюрокрацията, корупцията, условията за правене на бизнес, данъците, градската среда, транспорта, здравеопазването?


- Ако пак разчитаме тази промяна да се случи за нас, но без нашето участие, сме обречени да се разочароваме отново. За да се случи реално подобрение в държавата ни, трябва да има будно гражданско общество, което да изисква всекидневно от управляващата каста да изпълнява задълженията и обещанията си. Нито една партийна структура, дошла на власт, не трябва да разполага със спокойствието, което превърна предишните управляващи във феодални господари. Макар и все още крехка, у нас се надигна подобна гражданска съвест.


Следващото важно условие, от което зависи ефективната промяна в България, е да се смени местната власт. На локално ниво у нас все още управлява една безхаберна, алчна и често кошмарно некадърна дружина. Като почнем от столицата и стигнем до най-малкото селце в някой ъгъл на картата ни.


И накрая, въпреки че може би трябва да е в самото начало - промяната ще настъпи чак когато се случи правосъдна реформа. Това означава не просто да уволним Каскета, а да променим начина, по който се формират институциите, съблюдаващи за правото у нас. Правосъдието в България не функционира правилно и това води до безнаказаност и ширеща се престъпност, на всички нива - от селския мегдан до площада на властта. Катарзисът, през който трябва да мине обществото ни, задължително включва съдебни дела и ефективни присъди за ключови фигури, които са печелили нашето доверие и са били овластени от нас, но са безчинствали с години.


Ще бъде ли стабилно новото управление?


- Стабилност е една от думите, които девалвираха фатално в съзнанието ми напоследък. Не желая повече измамната стабилност на нищоправещите крадливци, които ми се хвалеха с непомръдващата икономика на държавата, асфалтираните пътища, изкопаната дупка за суперкомпютър и тръбите за транзитно прелитащ газ, платени от нас.


Време е за смели, предприемчиви, невинаги популярни и лесни за преглъщане начинания, които създават нови перспективи за икономиката ни. Искам да видя нещо такова от новото управление и изобщо не ме интересува дали е стъпило стабилно на четирите си, напълно различни крака или лази.


Идва ли краят на пандемията от коронавирус?


- Краят на пандемията, инфодемията, истерията и противопоставянето на страхове ще дойде. Но самият вирус няма да изчезне, няма да се разтопи в неприятните ни спомени. Ще се случи това, което се случи със СПИН. Някак успяхме да намерим правилните лекарства и предпазващ подход към HIV вируса. Толкова, че СПИН да излезе от списъка със смъртоносни болести на СЗО, а носителите на заразата да живеят пълноценен живот.


Смятам, че ще наближи денят, в който и този нов терористичен вирус ще стане поносима, предвидима част от нашия живот. Все пак и самият вирус не е камикадзе. Неговата цел е да живее, заедно с нас.


Три най-сериозни риска пред коалиционната формула и правителство за 2022 г. ?


- Има ключови разминавания между коалиционните партньори - и те са в основните писти на това трудно състезание с кризите, в което влизаме - икономиката, външната политика и социалната ангажираност на държавата.


Двата актуални риска са казусът Северна Македония и енергийната криза. Колко и да е странно, и двете носят еднакво равен шанс за популизъм, който изкушава новите властници.


Какво очаквате от заявилите се като опозиция ГЕРБ и ДПС?


- Те ще са креслива опозиция, това е ясно. Ще използват всяка трибуна - парламентарна и медийна, за истерични включвания. Но това ще е само шумна и фалшива фасада. Истинските им действия ще бъдат изцяло партизански. За целта те разполагат с почти терористично настроени клетки, внедрени достатъчно дълбоко в администрацията на всички нива - от министерства, държавни агенции и комисии, до местни управи - общини и кметства. Някои ще си взривяват имиджа публично и скандално, жертвайки институцията и себе си за своите господари. Други ще работят тихо и упорито, колкото им позволяват типичната некадърност и посредственост.


При всички случаи очакам тази партизанщина да бъде деструктивно истерична и да доведе до множество малки катаклизми, в различни сектори на обществото и икономиката ни.


Кога ще са следващите парламентарни избори според вас?


- Когато трябва. Писна ми да ме плашат с провеждането на избори. Има далеч по-скъпи държавни занимания, а освен това изборите са единственият начин управленската ни система да подменя кръвта си. Нещо, което трябва да прави, ако иска да има сили да бяга толкова бързо, колкото ние изискваме от нея.


Тези хора, които избираме, не получават почетни кресла в някаква зала на славата. Те стават наши служители, при това кратковременно, а не пожизнено. От тях се очаква да работят по-тежко и повече от нас, техните работодатели. Властимащ е труден, неблагодарен занаят, който не трябва да води до шумни аплодисменти или личен финансов просперитет. За да издържат, а и за да не се изкушат да забравят всичко това - трябва често да ги сменяме. С избори.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на malkiq
  malkiq
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Има ги будните хора, но им трият съобщенията.

 2. 2 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  До коментар [#1] от "malkiq":

  Будният човек не се определя от коментарите във форумите.

 3. 3 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 859 Неутрално

  "Какво очаквате от заявилите се като опозиция ГЕРБ и ДПС?

  - Те ще са креслива опозиция, това е ясно"

  Съмнявам се, че ще са по-кресливи от вас!

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Любопитно

  Хубаво интервю, съгласен с всичко написано от Радослав Бимбалов. Още повече одобрявам забелязващите се и при него, и при други коментиращи в тази анкета на Дневник смирение и реализъм по отношение на процесите у нас. Така и трябва да бъде, чакат ни нелеки времена и излишният ентусиазъм от сменената власт е неуместен, поне за мен.

 5. 5 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#4] от "boevbisser":

  " Още повече одобрявам забелязващите се и при него, и при други коментиращи в тази анкета на Дневник смирение и реализъм по отношение на процесите у нас. "

  Няма смирение и реализъм, а просто вече има парче от баницата!

 6. 6 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  "Бюджетът е пълен с пари – толкова много, че правителството дори не може да ги похарчи, смята експертът по макроикономика Георги Ангелов.

  Към края на ноември бюджетните приходи бяха със 7.4 милиарда лева по-високи от предходната година, а бюджетът отчита излишък, мотивира се той в статия за "Форбс".

  Това е добра основа за бюджет 2022, който предстои да се изработи през януари – февруари (със забавяне заради смяната на властта). Вместо да се бори с големи дефицити и дългове, бюджет 2022 може да погледне към по-дългосрочни приоритети, препоръчва икономистът."

  Значи има място за оптимизъм.

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2898 Любопитно

  До коментар [#6] от "jmf29537805":

  Чете ли случайно първите данни от преброяването на НСИ? Цели 11 % или 840 000 българи по-малко само за 10 г., нацията изчезва, какъв точно оптимизъм? И на този фон основните действия на правителството засега са за пенсиите и компенсациите за тока. Айде да не бързаме с оптимизма, ако може.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Весело

  Не свърши ли "револУцията"?!)
  Поради Что продължаваме умотворенията на тази одеозна личност???

 9. 9 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Абе стига глупости, чичо Сам свали Боко и всички събития последните 2 години бяха режисирани. Иначе браво де, дано новите да си опичат акъла и да не се самозабравят само че ме съмнява. Сичките тия "будни граждани" са гаща плява, някои просто си правят кинти от протестчета, то си е наука, отдавна е измислено и такива работи като демокрация са цирк за народа.
  Обаче още ме стопля как му го хакнаха на Бойко, а им подписа за Ф 16 балъка хахха

  всичко е суета, Боку ни обра
 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2216 Любопитно

  До коментар [#6] от "jmf29537805":Чете ли случайно първите данни от преброяването на НСИ? Цели 11 % или 840 000 българи по-малко само за 10 г., нацията изчезва, какъв точно оптимизъм? И на този фон основните действия на правителството засега са за пенсиите и компенсациите за тока. Айде да не бързаме с оптимизма, ако може.
  —цитат от коментар 7 на boevbisser  До коментар [#7] от "boevbisser":
  А, според вас, какви трябва да са "първите действия"?!

 11. 11 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Ех, колко е забавно да се наблюдава как, захапят ли Кокала, борците за "светлото бъдеще" тутакси "по обективни причини" го отлагат за неопределено ... бъдеще...

  Знанието е сила, информацията - власт
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  "Следващото важно условие, от което зависи ефективната промяна в България, е да се смени местната власт. На локално ниво у нас все още управлява една безхаберна, алчна и често кошмарно некадърна дружина. Като почнем от столицата и стигнем до най-малкото селце в някой ъгъл на картата ни."

  И аз така казвам. Фандъкова ОСТАВКА, веднага!

 14. 14 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  По-умните вече се преориентират, ясно им е, че връщане назад няма. Но наистина има такива, за които режима на ББ е въпрос на живот и смърт.

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Разстроено

  До коментар [#14] от "doctor.no":

  Ориентиращите се по вятъра никога не са донесли нищо добро на Отечеството!
  За съжаление сте доста масов и компактен корпус....

 16. 16 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1859 Весело

  До коментар [#8] от "selqnin":


  Не свърши ли "револУцията"?!)Поради Что продължаваме умотворенията на тази одеозна личност???
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  РеволУцията отдавна премина в еволУция!
  Всичкото комунист евоюлира в капиталист!
  А па някои още чакат "лустрация".
  Бая ще трябва да почакат!

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Гневно

  "апа" неслучилата се лустрация все така е сред водещите причини И днес– 32 години по-късно да живеем така - ПРАСЕШКИ!!!

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#7] от "boevbisser":

  "840 000 българи по-малко само за 10 г."

  Това са плодовете на Банкянския застой; а ОНЗИ лъжеше, че младите, образовани българи се завръщали да му работят за без пари, пък той да ги стриже като овце.

  Може, ама в некой друг живот.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Разстроено

  До коментар [#18] от "doctor.no":

  За някой е невъзможно да осъзнаят какво е Отечеството, защото се простиран в краката на североизточни сатрапи и приемат за ексклузивна""ценност" възможността да се прострат по очи и да предложат продължението на гърба си на наследниците на златната орда!!!

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5923 Любопитно

  Не само калинки, но и терористични калинки!!!
  Терористичните клетки на герберунгелските калинки и заспалото население ще бъдат дежурните оправдания за иначе непогрешимата власт. После идва международното положение и така нататък, по дежурния списък.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Поведението на шефа на Булгаргаз е показателно за това понятие. Накрая с ченгел вече му извадиха думите какво се е случило.
  - Появяват се публикации в медиите с критика към Булгаргаз, че не внася целия азерски газ, а може да го прави, по мнение на външни експерти.
  - Павлов на своя глава пише писмо до азерите, че е "изтекъл" договора, което не е така и изпада в ситуация да обяснява на ДАНС как може да се случи.
  - Азерите реагират с писмо, че това е неприемливо
  - Павлов почва да говори, че договора е под риск.

  ДАНС се оказва, че го наблюдава от няколко месеца и е засекъл делавери с продажби от количествата в Чирен.
  Вече борда на БЕХ е сменен, чака се вписване. Павлов ще излети заедно с цялото ръководство, а икономическа полиция ще ги подкара, както трябва.

 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  София е пълна с такива "будни"! Половината селяндури празнуваха по цяла нощ именни дни, както и през уикенда, когато по наредба е забранено да се вдига шум. Един даже е дал фира днес в Люлин.

 25. 25 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Будни в смисъл.. да следват инстукциите от Дубай.

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#11] от "pag":

  Сигурно имаш в предвид онзи, който обещаваше генераЛна промяна някъде през 2009-та година...?! И щеше да събаря барбекюто на Доган. ;)

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Весело

  Ма тоя Бимбалов политически анализатол ли е бил?
  Докъде я докарахме тази държава...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Любопитно

  Следващото важно условие, от което зависи ефективната промяна в България, е да се смени местната власт.
  _________________________________________________________________________

  Бимбалов няма търпение да сменя всичко наред?

  Как да стане, с разгонване на всички опозиционни кметове и вкарването им в затворите, както е станало през 1944 година?

  ДБ: Време е да спечелим България
 31. 31 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  И сега премълчаното от автора, но важно условие: да се изринат всички, които са участвали по един или друг начин във властта. Да не се дава индулгенция на провалени партии (БСП) само защото бройката в парламента не излиза.
  След като това не стана, за какви промени говорим?

 32. 32 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#30] от "Полковник Паликъщов":

  Хунвейбинстващите неотроцкисти си гои представят точно така и точно това мечтаят- чистка!
  "Комуноиди, сър"!!!

 33. 33 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#30] от "Полковник Паликъщов":

  Те крадат (кметовете), къде им е мястото на крадците?

 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  "Будни граждани" са само тези които едни определени хора кажат. Другите не са.
  Нещо никой от "будните граждани" не обелва и дума за това с каква скорост се теглят заеми от ПППП и за какви огромни суми става въпрос. Краде се толкова много, че е странно как "будните граждани" не го вождат.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 35. 35 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  "Те ще са креслива опозиция, това е ясно. Ще използват всяка трибуна - парламентарна и медийна, за истерични включвания. Но това ще е само шумна и фалшива фасада. Истинските им действия ще бъдат изцяло партизански. За целта те разполагат с почти терористично настроени клетки, внедрени достатъчно дълбоко в администрацията на всички нива - от министерства, държавни агенции и комисии, до местни управи - общини и кметства. Някои ще си взривяват имиджа публично и скандално, жертвайки институцията и себе си за своите господари. Други ще работят тихо и упорито, колкото им позволяват типичната некадърност и посредственост"

  Леле-леле-леле. Ще саботират работническо-селската власт. Той не бил Бимбалов, а бил направо Ленин. Что делать написал човекът. Народиха нови димитровци и коларовци.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  "За да се случи реално подобрение в държавата ни, трябва да има будно гражданско общество, което да изисква всекидневно от управляващата каста да изпълнява задълженията и обещанията си."

  Азбучна истина...

 37. 37 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Затова ваксинирани и неваксинирани заедно на протеста в сряда. Всички заедно срещу този сертификат, който внася разделение и дискриминация в обществото ни.

 38. 38 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#37] от "4okuto":

  Хахаха. Това е много смешно. Това е почти някакви, които ядат пържоли всяка вечер, да организират протест на веганите и да искат да спре отглеждането на животни за месо.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  "Когато трябва. Писна ми да ме плашат с провеждането на избори. Има далеч по-скъпи държавни занимания, а освен това изборите са единственият начин управленската ни система да подменя кръвта си. Нещо, което трябва да прави, ако иска да има сили да бяга толкова бързо, колкото ние изискваме от нея."

  Този сякаш си е плюл в устата с Деди, чийто рефрен беше: "когато му дойде времето"!
  Като се замисля и колко често използва думичката "промяна", направо да си кажем в прав текст, откъде се изсипа тази манна набесна ПП - втората цедка на тези, които докараха НДСВ.

  I Want To Believe
 41. 41 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#39] от "doctor.no":

  Е те крадат от България, т. е. от всички. Как така не е проблем?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 42. 42 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#37] от "4okuto":

  В колко часа, къде и за какво ще е протеста?

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 43. 43 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  Да отчетем все пак новия трик на рекламъдистите

  Будни са тея граждани, които пазят властта от опозицията

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 44. 44 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  До коментар [#43] от "diq55699032":

  Мафията не може да бъде опозиция. Тя може да бъде подсъдима.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  За да се случи реално подобрение в държавата ни, трябва да има будни граждани
  —цитат от коментар 0 на заглавие


  А гражданите, които се борят срещу ковид-репресиите будни ли са?

 47. 47 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#42] от "anonimnii":

  В 12:00 часа на 12-ти януари. За отмяна на зеления сертификат.

 48. 48 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Джером Джером- "Трима на бумел": колелото ми си беше съвсем наред, на реших преди пътешествието малко да го позатегна. Лесно го разглобих, но когато дойде ред да го сглобя в обратния ред всичко се обърка. Мъчих се цял ден и когато разбрах, че нищо не се получава, както трябва взех една тояга и като почна един бой...." Та и вашата работа. Всичко ни е наред, но търсите "промяната". Не само че сами не се ангажирате с нея, но и търсите подкрепата на народа, търсите "пиянството на един народ". Дадохте властта в ръцете на абсолютно неопитни младежи, така както са направили с Александър Македонски, с Хитлер, с Анибал, а след тях нито Македония, нито македонски народ, нито Картаген, пълна разруха на Германия. Съвременната младеж не изучава философия, диалектика, диалектически материализъм, както го е правил Бойко Борисов например, плюс, че е учил как се създава и управлява партия чрез дисциплината "партийно политическа работа" в ШЗО-то в Плевен. Затова те са пълен игноранс; не знаят, че спиралата на развитието включва елементите теза- антитеза- синтеза; антитезата представя елемента на пълното разрушение, а синтезата на елементи на приемственост. Законите, в т.ч. законите на общестеното развитие представян обективни връзки и взаимодействия в природата и обществото, които не зависят от нашите желания, от нашата воля!!! Когато не се съобразяваш със законите, ако чакаш при определените условия на морското равнище, водата да заври на 80 вместо на 100 градуса, никога няма да се получи! Взехте властта от ГЕРБ и Бойко Борисов и на кого я дадохте?!!!

 49. 49 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Не свърши ли "револУцията"?!)Поради Что продължаваме умотворенията на тази одеозна личност???
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Ония "борци"отпреди преврата дигнаха мизата и сега тук се появяват втро и третостепени писачи!Полинки,дайновци,слатински и други вече не им се пише,просто няма какво да кажат!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1381 Любопитно

  Не мога да не призная, че аФторът е майстор на wishful thinking! Аферим, чоджум, машалла! Мед му капе от устата: „да се смени местната власт“, „правосъдна реформа“ и прочие! Даже дава ясни наставления както как да стане тази ми ти работа с правосъдната реформа, да речем: „Това означава не просто да уволним Каскета, а да променим начина, по който се формират институциите, съблюдаващи за правото у нас“! Епохално, гениално, многострадално! И как „да променим начина, по който се формират институциите, съблюдаващи за правото у нас“, любезни ни Бимбалов? Щото, нали, ако не си забелязал, но нещо не се оформя мнозинство за конституционни промени? Ще влезе МВР с „будни граждани“ и ще изпоарестуват „Каскета“ и други неудобни люде? М? Ама ти си пожелавай, лошо няма, кой ви спира „просто да уволним Каскета“, например?

  Хеле пък, що се отнася до това, че „Правосъдието в България не функционира правилно…“, там е голямата мъка и там ги стягат обущенцата някои, дето полежаха по следствените арести, конфискуваха им десетки милиони и бижута от сейфове, запорираха им стотици милиони, затвориха им банки, конфискуваха им имущество, а Магнитски, понеже си няма друга работа, взе че изтипоса някои от тях в списък! Ти да видиш! Затова, значи „Правосъдието в България не функционира правилно…“ и „не просто да уволним Каскета“, нали? Що не ни каза кога правосъдието в България ще функционира правилно, че да се позарадваме и ние малко, а? Или ще ни съобщиш радостната вест, когато това се случи? М?

  Но не ми пречи да призная, че си прав за някои неща като това, че „Има ключови разминавания между коалиционните партньори - и те са в основните писти на това трудно състезание с кризите, в което влизаме - икономиката, външната политика и социалната ангажираност на държавата“. Има и здравна криза, ама това да не те безпокои. Защо не похортуваш как така един Костя Копейкин клати лодката, че и обявява протести на 12 януари - вдругиден? А да ти казвам ли как могат да заклатят лодката СлаФчу и крушовишката стрина, само да разберат, че при едни нови избори ще лапнат повече гласове от електората? Ето, казвам ти и не чакам да ми благодариш, че ти давам тема за един още по-проникновен, по-проницателен и по-пространен анализ, с който да удариш останалите ти колеги като Смилов и Еужен в земята! Нали?

 52. 52 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3621 Неутрално

  ако будните граждани са готови за "неконституционна промяна на строя" от сегашната многопартийна капиталистическа олигархия към пряка демокрация и солидарна икономика, то подобрение ще се случи В СТРАНАТА

  авторът, щом смята себе си за специалист, да се отучи да употребява термина "държава", когато има предвид обществото

  ако ли държи будните граждани да "сътрудничат с властта" - нищо няма да се промени, освен може би някои активисти ще се уредят я с бизнес, я синекура

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 53. 53 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Има ги будните хора, но им трият съобщенията.
  —цитат от коментар 1 на malkiq


  ХАХА ТРИЯТ СЕ ОТ ОЩЕ ПО"""""""БУДНИ"""ЖУРНАЛИСТИ!!!!!!!!!НА 132 МЯСТО ПРИ ЛИПСА НА ВЪРХОВЕНСТВО НА ПРАВОТО ""премахването/триенето/ на мнение е противоправен акт на чл39/1/ от конституцията на Р.България!!!!!!!!!!!!!

 54. 54 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Джером Джером- "Трима на бумел": колелото ми си беше съвсем наред, на реших преди пътешествието малко да го позатегна. Лесно го разглобих, но когато дойде ред да го сглобя в обратния ред всичко се обърка. Мъчих се цял ден и когато разбрах, че нищо не се получава, както трябва взех една тояга и като почна един бой...." Та и вашата работа. Всичко ни е наред, но търсите "промяната". Не само че сами не се ангажирате с нея, но и търсите подкрепата на народа, търсите "пиянството на един народ". Дадохте властта в ръцете на абсолютно неопитни младежи, така както са направили с Александър Македонски, с Хитлер, с Анибал, а след тях нито Македония, нито македонски народ, нито Картаген, пълна разруха на Германия. Съвременната младеж не изучава философия, диалектика, диалектически материализъм, както го е правил Бойко Борисов например, плюс, че е учил как се създава и управлява партия чрез дисциплината "партийно политическа работа" в ШЗО-то в Плевен. Затова те са пълен игноранс; не знаят, че спиралата на развитието включва елементите теза- антитеза- синтеза; антитезата представя елемента на пълното разрушение, а синтезата на елементи на приемственост. Законите, в т.ч. законите на общестеното развитие представян обективни връзки и взаимодействия в природата и обществото, които не зависят от нашите желания, от нашата воля!!! Когато не се съобразяваш със законите, ако чакаш при определените условия на морското равнище, водата да заври на 80 вместо на 100 градуса, никога няма да се получи! Взехте властта от ГЕРБ и Бойко Борисов и на кого я дадохте?!!!
  —цитат от коментар 48 на bobhunter


  хаха Голяма """УЙДУРМА""рев що ми развалихте колелото ""ДАЛАВЕРКАТА""АААААААААА?Ривете гробаджии РИВЕТЕ С ТРИ РЕДА СЪЛЗИ И ДВА РЕДА СОПОЛИ ЗА КРАДЛИВАТА ВЛАСТ!!!!!!!!!!!!!

 55. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Те истинските будни ,повечето се изнесоха от България. Иначе непрекъснато се появяват да казват, колко я обичат. Ами, като я обичат, да се върнат тука и да работят, за да я направят такава, каквато ще я харесват.

 56. 56 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#27] от "НеКой":
  Ма тоя Бимбалов политически анализатол ли е бил?Докъде я докарахме тази държава...
  —цитат от коментар 27 на НеКой

  Според тебе за какво друго става?
  —цитат от коментар 28 на diq55699032


  Най-отдолу под статията пише, че е рекламист. Каквото и да значи това

 57. 57 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1175 Весело

  [quote#56:"barter1"][/quote]

  Като Ц-оркестър,който плати него поздравяват!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 58. 58 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Този "рекламист", каквото и да означава това, като какъв се явява? Авторитет някакъв :))) ? ДБ бимбалчетата са направо уникални, оправиха държавата сега ще ни оправят и в местната власт. Макар, че като го гледам няма ресурс , но много му се иска :) !

  agent
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  "Смятам, че ще наближи денят, в който и този нов терористичен вирус ще стане поносима, предвидима част от нашия живот." --> ще наближи ако има будни хора. Ако има само овце с бира пред ТВ няма как да свърши този политически тероризъм!!!

  Един Българин
 61. 61 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  "За целта те разполагат с почти терористично настроени клетки, внедрени достатъчно дълбоко в администрацията на всички нива - от министерства, държавни агенции и комисии, до местни управи - общини и кметства. Някои ще си взривяват имиджа публично и скандално, жертвайки институцията и себе си за своите господари. Други ще работят тихо и упорито, колкото им позволяват типичната некадърност и посредственост."Опасността е напълно реална и доста точно описана. ГЕРБДПССИК ще водят партизанска война срещу промяната, затова с тях трябва да се постъпва, както е постъпвал Гешев (онзи, не сегашният с каскета) с партизаните. Друг начин няма.
  —цитат от коментар 12 на Norman Granz


  😁😁😁 Грънец, грънец...

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Следващото важно условие, от което зависи ефективната промяна в България, е да се смени местната власт. _________________________________________________________________________ Бимбалов няма търпение да сменя всичко наред?Как да стане, с разгонване на всички опозиционни кметове и вкарването им в затворите, както е станало през 1944 година?
  —цитат от коментар 30 на Полковник Паликъщов


  Нали с нещо трябва да се оправдаят, все пак след катопочти година са навласт единственото което са постигнали е вдигане на цените. Останалото са празни приказки за надъхване на малоумници като Грънеца, доктора и кмета - сектата.😁😁😁

 64. 64 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonimnii":Не е проблем тегленето на заеми, а шайката ОПГ-ГЕРБ да няма достъп до тях.
  —цитат от коментар 39 на doctor.no


  Аве Оли, нали и ти ще ги плащаш тия заеми, нали и ти плащаш по-високите цени в магазините.
  Освен ако не си реална личност, а профил изфабрикуван в трол фабриката на Кутев и Бабикян.😁😁😁

 65. 65 Профил на Без Сертификат
  Без Сертификат
  Рейтинг: 418 Неутрално

  На тоя лично Доган трябва да му вдигне паметник - в последния парламент им е осигурил най-малко 5 депутата отгоре с безумната си кампания за гласуване извън България. 5 долнопробни и мръсни крадци, лично от Бимбалов....

  не можеш да ме блокираш толкова пъти, колкото нови акаунта мога да си отворя
 66. 66 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  До коментар [#28] от "diq55699032":

  До коментар [#27] от "НеКой":

  "Ма тоя Бимбалов политически анализатол ли е бил?Докъде я докарахме тази държава...
  —цитат от коментар 27 на НеКой

  Според тебе за какво друго става?"
  ======================
  За безработен!

  Еретик
 67. 67 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  До коментар [#39] от "doctor.no":

  "Не е проблем тегленето на заеми, а шайката ОПГ-ГЕРБ да няма достъп до тях."
  =============
  Разбира се! Хората профукват парите за глупости, а ние - за пиене и фльорци!

  Еретик
 68. 68 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3275 Весело

  Проченох мненията и установих, че не съм единственият, който няма да се затича да изпълнява повелите на автора.
  Несъгласието с това да ти вкарват поведение в главата също е форма на будност.

  Еретик
 69. 69 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 813 Разстроено

  Така е, гражданско общество не се прави със селяни

 70. 70 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Любопитно

  Тумбалумбалов някакъв съдник от последна инстанция ли се явява?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 71. 71 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Любопитно

  До коментар [#35] от "emil":

  Този развива подобна мракобесна и антидемократична теза поне за втори път в Дневник.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Любопитно

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Дневник, за призиви за насилие към част от българския народ, не се ли налага доживотен бан, ако не и за съдебно преследване?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 73. 73 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Депресивно маниакален образец отдал се на шизофренна патетика. Такива дребни човечета обикновено стигат до ключови позиции и окървавяват режимите. Няма значение дали се казват Ягода, Ежов или Химлер.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 74. 74 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Бимбалов няма търпение да сменя всичко наред?Как да стане, с разгонване на всички опозиционни кметове и вкарването им в затворите, както е станало през 1944 година?
  —цитат от коментар 30 на Полковник Паликъщов


  Вся власть советам! Това е мечтата на иначе дребното човече с голямо име Бимбалов.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 75. 75 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Исторически погледнато самото наличие на революционна обстановка предполага, че интелигентните хора вече са откъснати от процесите и контролът е преминал в ръцете на по-ниски и примитивни нива. В самия край се появяват бимбаловчетата с големите опростенчески идеи и големите начинания биват окървавени.

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Подмяната на едни хора с други не означава непременно някаква позитивна промяна. В момента кметицата от Красно село която е от ДА България е предадена от следствените служби на прокурор заради корупционни практики. За тая хубава работа и трябваха по-малко от две години след избирането. Бимбалов какво има да каже по тоя повод?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Христо Ботев: В България на свестните се гледа като на луди!
  Кой беше казал: Не сме народ а мърша!

 82. 82 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Ако си буден гражданин, ела утре на площада против зелената диктатура! Да видим дали наистина си буден или само по определени теми.

 83. 83 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2634 Неутрално

  Жик-так, госпожо Фандъкова..

  Това е истината!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK