Всенародната лъжа (огласена от КСНС)

От позицията, формулирана от КСНС, става ясно: за македонците изобщо не ни е еня

© Цветелина Белутова, Капитал

От позицията, формулирана от КСНС, става ясно: за македонците изобщо не ни е еняТезата ми е проста:


- Вярно ли е, че Македония се отнася отвратително към българите си? Вярно е.


- Вярно ли е, че България не пуска Македония в Евросъюза, защото се бори за човешките права на българите в Македония? Не е вярно.
Уж ни боли за македонците. Но от позицията, формулирана от КСНС, става ясно: за македонците изобщо не ни е еня. Всъщност искаме да манипулираме и да унизим държавата Северна Македония, наша съседка и сестра по исторически съдбини.


Не е вярно това за човешките права - и всички го знаем. Така че не се самозалъгваме. Лъжем света. Това е недостойно, скъпи съотечественици.


А аз държа на националното си достойнство като българин не по-малко отколкото на личното, като Деян Кюранов.


Не е вярно, че сме неспособни (расистки настроените биха добавили "генетично") да пазим националното си достойнство. Пример:


На 24.10.1997 бях като гражданин на дебатите в Народното събрание за отношенията ни с Русия. Отношенията ни бяха такива, че руският външен министър унизително отказа вече уговорена среща с нашата Надежда Михайлова. Причината: България най-сетне наистина реши да влиза в НАТО, а руснаците казаха, че щом е така, спират ни газа. А беше дошла зимата. Тогава цяла сутрин в парламента се разменяха фобски и филски реплики, обвинения и подигравки. Подир което депутатите гласуваха предварително подготвената Декларация за равноправни и взаимноизгодни отношения с Руската федерация. Същината й беше: "Газ не газ, в НАТО и ЕС ние ще влезем."


И въпреки всички разногласни разглаголствания - цитирам стенограмата: "Гласували 213 народни представители: за - 213, против и въздържали се - няма. (Всички стават на крака, бурни и продължителни ръкопляскания.) Декларацията е приета."


Парламентът единодушно защити националното ни достойнство. А Русия преглътна горчивия хап. Това бе преди четвърт век.


Днес пак сме единодушни - но в лъжата, лъжата, която гази и мачка същото това наше национално достойнство. Много е важно българите да бъдат вписани в македонската конституция като "държавнотворчески народ". Но по-важно е да го постигнем без лъжа и без шантаж. Защото - да помислим - ако наистина Македония се съгласи на такова вписване след такова юнашко "извиване на ръцете", какъв ще бъде ефектът върху отношението към българите там? Пагубен. За поколения напред.


От друга страна - такива лъжи не са ни първица. Отлично знаехме, че българските турци са си български турци, а не някакви измислени "българи с помътнено съзнание". Виждахме или научавахме за насилието. Но тихомълком се солидаризирахме с държавниците престъпници: "Хак им е на турчолята, сега са ни паднали!" Е, и македонците "сега са ни паднали" - ще ги въртим, ще ги мъчим! Научихме се на патриотизъм от гръцките шовинисти.


Вижте ги само - ВМРО как демонстрират в защита на човешките права?! Да сте ги виждали да защитават правата на мюсюлманите у нас? Или на ромите? Или пък на жените? Знам за човешките права едно: те са на всички човеци. И е долно да вееш байрака на правата на едни човеци - против правата на други! Ръка на сърце - вярвате ли, че това са правозащитници? Вярвате ли, че България се изправи срещу Македония - като правозащитница? Не вярвате. Не вярвате, но нали "сега са ни паднали", както вече беше казано.


И - още един контрапункт, този път от сегашно време. Професор Николай Алтънков, историк, преди три дена е изпратил до президента и до председателя на Народното събрание едно предложение как да излезем от кьорсокака, в който се навряхме по темата "Македония". Сбито: да замразим спора за една година. През тази година двете държави да направят всичко възможно гражданите им да започнат да се опознават Защото днешните българи и македонци не се познават. (Ние знаем за нашите национални провали и страдания - но не си даваме сметка македонците през какво са минали. Затова и често не ги разбираме - и в лошото, и в доброто.)


Затова: една година културни и икономически форуми, спортни събития, граждански срещи... Подир което държавниците на България и Македония отново да се хванат да решават проблема - но лично, като политически и национално отговорни люде. А не като досега - да се крият зад "учените". Учените са хора принципиални и могат цял живот да не са доволни от истината, до която са достигнали в спора - но ние (и българите, и македонците) не можем да ги чакаме тях. За целта са измислени представителни институции - да си поемат историческата отговорност.


Декларацията на КСНС от 10 т.м. е косвен отговор на това предложение за разумно политическо поведение. Разумно и патриотично - защото е съобразено с доброто на България и Балканите. Но шансът му клони към нула. Към безкрайност - лоша безкрайност - клони предложеното от КСНС: до безкрайност да тъпчем на едно място.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK