Осъждане на журналисти за цитирани твърдения е репресия

Съдебното решение не само не коментира обстоятелството, че Светлин Михайлов е публична личност, но и не обсъжда нито един от доводите на защитата.

© Асен Тонев

Съдебното решение не само не коментира обстоятелството, че Светлин Михайлов е публична личност, но и не обсъжда нито един от доводите на защитата.Съдия Даниела Попова от Софийския градски съд (СГС) осъди на първа инстанция електронния сайт "Медиапул" и журналиста Борис Митов да платят солидарно 60 000 лева обезщетение плюс близо 7000 лв. разноски по иск на бившия председател на Софийския градски съд Светлин Михайлов за публикации, в които се припомнят неудобни факти и критики от официални източници. Според адвокат Александър Кашъмов това дело може да бъде посочено като най-яркия случай в последните 20 години за SLAPP-процес в България (Strategic Lawsuit against Public Participation) - който се води с цел да бъдат отказани журналистите от активна гражданска позиция.


"Дневник" публикува позицията на Асоциацията на европейските журналисти . АЕЖ призовава ДАНС, МВР, Инспектората на ВСС, прокуратурата да публикуват всички материали, които те имат за ищеца Светлин Михайлов, който сега е съдия в Софийския апелативен съд, пред който може да бъде обжалвано осъдителното решение на СГС .


Асоциацията на европейските журналисти - България научи с тревога за решението на Софийски градски съд, с което журналистът Борис Митов (сега репортер в "Свободна Европа") главната редакторка на агенция "Медиапул" Стояна Георгиева и самата агенция са осъдени за това, че са припомнили широкоизвестни факти. Според решението двамата журналисти и агенцията трябва да платят солидарно 60 000 лева обезщетение и 7 000 лева разноски по граждански иск за обида и клевета, заведен от съдия Светлин Михайлов.
Става дума за статии, посветени на процедурата по избор на председател на Софийски градски съд през 2018 г., който Михайлов ръководи от 2004 до 2009 г. Именно в контекста на процедурата пред Висшия съдебен съвет "Медиапул" припомня обществено известни от години факти за Михайлов, които повдигат въпроси за неговите професионални и морални качества. Медиите имат задължение да информират обществото по теми за висок обществен интерес, каквато кадровата политика в съдебната система без съмнение е, и засягащи лица, заемащи висши държавни длъжности като Михайлов.


Съдебното решение не само не коментира обстоятелството, че Михайлов е публична личност, но и не обсъжда нито един от доводите на защитата. От съдебния акт може да се предположи, че съдът приема, че са налице верни факти, които обаче "не са поднесени обективно", т.е. Софийският градски съд не е съгласен с оценката, която журналистът дава на верните факти. Подобна съдебна практика може да отвори врата за безпрецедентна цензура над свободата на мнение.


Съдът дори стига още по-далеч, като осъжда Митов, Стояна Георгиева и изданието за това, че в статията е цитирано изказване на бившия председател на Върховния административен съд, а сега конституционен съдия Константин Пенчев, направено по време на заседание на ВСС. Това означава, че занапред всеки журналист трябва да знае когато предава думите на някой висш държавен служител, защото някой може да ги възприеме за обидни. И отговорността няма да бъде понесена от автора на изказването, а от този, който го е предал.


Искът е за статии, в които се описват факти и обстоятелства, които преди това са били разгласени от други лица, в това число представители на съдебната система, а също и такива, намиращи се в разсекретени разработки на Държавна агенция "Национална сигурност".


Всички тези обстоятелства повдигат въпроса дали решението е постановено от съдия, който е независим и безпристрастен. От юли миналата година съдия Даниела Попова е председател на Българската съдийска асоциация (БСА), член на която е и съдия Михайлов, член на организацията е и един от свидетелите, доведени от Михайлов и чиито показания съдът кредитира. Не на последно място съдия Попова е била командирована от Софийския районен съд в Софийски градски съд около два месеца преди да бъде поставено решението по делото, което е образувано две години по-рано.


Решението, което според анализатори, съдържа сериозни противоречия, е произнесено по дело, което носи характеристиките на SLAPP (Стратегически съдебни дела срещу публично участие). Тези дела целят не да се защити легитимен правен интерес, а да се ограничи дейността на журналисти и активисти.


Борис Митов е журналист, който и преди е бил обект на репресии от нереформираната българска съдебна система. През 2013 г. Той бе призован в прокуратурата и заплашен с наказателно преследване отново заради разгласяване на вече известни обстоятелства, свързани с тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, заместник-градския прокурор на София Роман Василев и бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.


Както тогава, така и сега Асоциацията на европейските журналисти остро се противопоставя на опита да бъдат сплашвани журналисти чрез съдебни репресии заради техни критични публикации, съдържащи доказани и общоизвестни твърдения. Решения като това на Софийския градски съд имат смразяващ ефект върху цялата медийна среда и съществено допринасят за лошото състояние на свободата на словото в България. АЕЖ ще сезира международните си партньори, както и Европейската комисия и Съвета на Европа.


Тъй като е налице надделяващ обществен интерес, АЕЖ се обръща към Държавната агенция "Национална сигурност" , Министерството на вътрешните работи, Висшия съдебен съвет, Инспектората към Висшия съдебен съвет и Прокуратурата на Република България с призив да публикуват всички материали, които имат, засягащи ищеца по делото, съдия Светлин Михайлов. Българското общество трябва да получи достъп до информацията, която българската държава е събрала по официален ред за въпросното лице, което продължава да бъде съдия в Софийски апелативен съд, където решението на съдия Попова може да бъде обжалвано.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 988 Весело

  Кирчо ще възстанови справедливостта и демокрацията и ще оправи нещата...

 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Ако в България няма анти SLAPP закон, който да защитава гражданите, то всичко е ясно.
  Законите в България не струват, но никой не го променя.
  32 г. демокрация и промяна няма.

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  КОЙ е собственика на Асоциация на европейските журналисти и защо неговия бизнес трябва да ни интересува!?

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Съдебните решения не се обсъждат, а се обжалват.
  Журналистите не са свещени крави.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3856 Неутрално

  " Съдебното решение не само не коментира обстоятелството, че Михайлов е публична личност, но и не обсъжда нито един от доводите на защитата. От съдебния акт може да се предположи, че съдът приема, че са налице верни факти, които обаче "не са поднесени обективно", т.е. Софийският градски съд не е съгласен с оценката, която журналистът дава на верните факти. Подобна съдебна практика може да отвори врата за безпрецедентна цензура над свободата на мнение."

  Това решение на първата инстанция на съда или ще падне при обжалване, или ще падне като несъобразено със практиката на европейския съд, на която 100 % противоречи !

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Нарушавайки конституцията...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 7. 7 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Ох, горките репресирани от Медияпул. Няма ли кой да им услужи с 60 хиляди лева?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 8. 8 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Съдебните решения не се обсъждат, а се обжалват.Журналистите не са свещени крави.
  —цитат от коментар 4 на НеКой


  Нито пък съдиите, прокурорите и политиците, или поне не би трябвало да бъдат!
  А и обсъждането не пречи на обжалването :-)

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  Съдийката, ако изобщо може да бъде наречена така, не е оспорила нищо от фактологията на Медиапул, но се е хванала за квалификации като “скандален”, които според нея уронвали авторитета на нейния колега.

  Едва ли нещо от публикацията би уронило “авторитета” му повече от факта (потвърден от самата нея), че е шофирал КРАДЕН джип.

  Сега заради тази личност България ще бъде осъдена в Страсбург, следователно е редно наложената глоба да бъде удържана от заплатата или пенсионния й фонд.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 119 Неутрално

  Границата е тънка и всеки случай трябва да се разглежда индивидуално, а не да се кара на ангро, че това било SLAP и по презумция е лошо.
  В случая мисирката ще сдаде част от хонорара получен за омаскаряването на съдията и това е напълно справедливо. И двете статии изчетох и са повече от очевидни тенденциозно негативните внушения на автора. Типична политическа поръчка.

 12. 12 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 513 Любопитно

  КОЙ е собственика на Асоциация на европейските журналисти и защо неговия бизнес трябва да ни интересува!?
  —цитат от коментар 3 на svoboden


  Значи по стар милиционерски обичай най-важният въпрос е "ти знаеш ли кой съм АЗ!"?
  Не намирате ли за по-уместно, свободните хора (за какъвто се декларирате) да се интересуват от фактите и причините, а не от това кому ще "накривят капата"?

 13. 13 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 747 Неутрално

  67 000 лева от грантовете ще отидат при Светлин Михайлов!
  Е? К‘во ми пука на мене?

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Аз предлагам всички тук крайнолиберално мислещи и тролове да съберат по 10-20 лева и да платят присъдата на Медиапул. Така ще допринесат за идването на 9-ти септември.

 15. 15 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 554 Неутрално

  КОЙ е собственика на Асоциация на европейските журналисти и защо неговия бизнес трябва да ни интересува!?
  —цитат от коментар 3 на svoboden


  Бизнесът е сериозен!
  Например за 2020 година имат приходи от членски внос - 3 хиляди лева, както и грантове в размер на 348 хил.лв.
  Сам разбирате, не са малко пари и трябва да се оправдават.
  Иначе единият от "собствениците", така де, член на управителния съвет, е един от тукашните автори, нищо че са му поизтрили профила
  https://www.dnevnik.bg/author/235

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Медиапул
  Е една много честна медия

 19. 19 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Истината може да я научите само от Медиапул

 20. 20 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Без Медиапул ще заприличаме на Русия и Белорус

 21. 21 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Кирчо ще възстанови справедливостта и демокрацията и ще оправи нещата...
  —цитат от коментар 1 на selqnin

  КОЙ е собственика на Асоциация на европейските журналисти и защо неговия бизнес трябва да ни интересува!?
  —цитат от коментар 3 на svoboden

  Ох, горките репресирани от Медияпул. Няма ли кой да им услужи с 60 хиляди лева?
  —цитат от коментар 7 на Günther

  67 000 лева от грантовете ще отидат при Светлин Михайлов!Е? К‘во ми пука на мене?
  —цитат от коментар 13 на bib45647808


  Повярвайте ми, цитираните момчета са истинските демократи, които ни пазят от руснаците, комунистите и всички останали злини на гнилия Запад.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#17] от "penetrating":

  "...снимката на самозабравилия се съдия по-горе..."

  Хаха, такъв фин и вдъхващ доверие човек... :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 554 Весело

  До коментар [#21] от "Николай Колев":

  Господине, имам чувството, че се подигравате или най-малко иронизирате евроатлантическите ценности!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Сега Медиапул ще осъди съдиийката и дружно ще платим обещетението. Такива съдии, вън от съдебната система.
  Поразяващото в решението на съдия Даниела Попова е, че то не се занимава особено с това дали статиите на Митов съдържат неверни и клеветнически твърдения. Сайтът Mediapool е осъден да платили 60 000 лв плюс близо 7000 лв разноски по делото, защото съдия Светлин Михайлов е обиден. А дали припомнянето на факти и реални цитати предсталява обида, съдът отказва да коментира.
  Всички възражения на защитата са отхвърлени без нито един аргумент, а всички доводи на ищеца са възприети напълно.
  В статиите се припомнят само публично огласени факти и твърдения, свързани с периода, в който Михайлов заемаше поста на председател на СГС.
  Като "позорящи за ищеца твърдения" са посочени няколко споменати в статиите обстоятелства: "че е участвал в скандална разработка, че се е радвал на благоразположението на политическа партия докато е бил председател на СГС, че е ползвал откраднат в Германия джип, който е конфискуван у нас, че има неясноти относно начина на генериране на имуществото му, че е взел подкуп в работата си".

  Ашколсун на такива съдии.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  Ще се научите, че не може да хвърляте помия по който си решите, само защото сте се окичили с табелата "журналисти". Съвременния умнокрасив "журналист" има странното разбиране, че едновременно е арбитър за ИСТИНАТА, но същевременно не носи никаква отговорност. Също както Цукльо и неговия Фейсбук в момента твърдят пред съда в САЩ. Ами не може.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тюфлекчия":

  Ехеххе
  Всичко , което е цитирано по делото за магистрата може свободно да се прочете в интернет
  Дали съдииката осъдила Медиапул ще бъде подведена под отговорност, че лично тя е казала : Светлин михайлов кара краден джип

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 28. 28 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Много важно е уточнението дали са проверени факти или твърдения на някой, защото ако са само твърдения без да е имало журналистическо разследване по случая това е клевета и би следвало съответния конкурс/процедура... да се повтори след изясняване на фактите.

 29. 29 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  Собственика е Дедо от Америка...за България..

 30. 30 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#14] от "НеКой":

  Е,те ,ако даваха пари от джоба си,щяха ли да са "крайно либерално мислещи" ?!Такива взимат,не дават!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 615 Неутрално

  ще му се изкълчи ръката от писнане на Ломброзо като види тоя фейс легендарен

 33. 33 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Неутрално

  Осъждане на журналисти за цитирани твърдения е репресия
  ___________________________________________________________

  Ако цитираните твърдения не са истина присъдата е за клевета, г-да журналисти!

  Въобще ако някоя медия си е написала на знамената разследваща журналистика е необходимо всяко обстоятелство да бъде потвърдено/ доказано минимум от 2 независими източника.

  ЕЖК не стига, за съжаление!

  ДБ: Време е да спечелим България
 34. 34 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Любопитно

  Ще се научите, че не може да хвърляте помия по който си решите, само защото сте се окичили с табелата "журналисти". Съвременния умнокрасив "журналист" има странното разбиране, че едновременно е арбитър за ИСТИНАТА, но същевременно не носи никаква отговорност. Също както Цукльо и неговия Фейсбук в момента твърдят пред съда в САЩ. Ами не може.
  —цитат от коментар 26 на Тюфлекчия


  Една обективна оценка за журналистите в България е класирането на България в класацията на Репортери без граници?

  Само давам пример със Словакия, преди години убиха разследващ журналист и приятелката му, Словакия е на 36 място, цитирам по памет, България без подобен инцидент сме на 113 място!

  ДБ: Време е да спечелим България
 35. 35 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Прочетох за още едно съдебно решение днес - Бабикян, Минеков и Хаджигенов са осъдили Цвета Караянчева, определена от д-р Гълъбова като " посестрима на продуктите, които е произвеждала години наред" :):
  https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/otrovnoto-trio-osudi-cveta-karaiancheva
  Писменият отговор на Караянчева пред съда доказва още веднъж верността на преценката на психиатъра, не ли.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 36. 36 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  До коментар [#9] от "Norman Granz":

  Прочетох за още едно съдебно решение днес - Бабикян, Минеков и Хаджигенов са осъдили Цвета Караянчева, определена от д-р Гълъбова като " посестрима на продуктите, които е произвеждала години наред" :):
  https://www.banker.bg/obshtestvo-i-politika/read/otrovnoto-trio-osudi-cveta-karaiancheva
  Писменият отговор на Караянчева пред съда доказва още веднъж верността на преценката на психиатъра, не ли.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 37. 37 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Къде бяха тия, когато един вътрешен министър кадруваше в БТВ, един депутат искаше да реже органи на журналисти ?

 38. 38 Профил на The Polite Moose
  The Polite Moose
  Рейтинг: 632 Неутрално

  След като и адвокатът на известния американски лобист Тони Подеста заяви пред БТА, че Подеста няма договор с депутата Делян Пеевски и че твърденията в статията на Чобанов в сайта „Бърд.бг“ са неверни, вече няма никакво съмнение, че цялата тема със „заплахата“ срещу Чобанов е само една манипулация

 39. 39 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Медиапул не са ми от любимите писатели, ама въпроса е принципен и начало на много значима битка. Така,че ще ги подкрепя мълчаливо.

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 40. 40 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1398 Весело

  Без Медиапул ще заприличаме на Русия и Белорус
  —цитат от коментар 20 на hrx16647690


  Ще се напикая от смях!

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Ако цитират всичко, а не тенденциозно избрани изказвания, нямаше да има съдебно решение за защита от журналистически тормоз.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK