Според съда в Страсбург всеки в България може да бъде подслушван безконтролно

Благодарение на бившия главен прокурор и практиката на спецсъда се наложиха ретроградни тоталитарни практики на поголовно подслушване и на фактически отказ за контрол на законността.

© Юлия Лазарова

Благодарение на бившия главен прокурор и практиката на спецсъда се наложиха ретроградни тоталитарни практики на поголовно подслушване и на фактически отказ за контрол на законността.Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за прекомерно и безконтролно подслушване с използване на специални разузнавателни средства (СРС) и трафични данни от мобилните оператори. Отново. Първата присъда беше през 2007 година. Адвокат Михаил Екимджиев беше ищец и по двете дела. Ето коментара му по БНР:


Първото осъждане беше през 2007 година и парадоксът е, че уж в изпълнение на това решение на страсбургския съд бяха предприета редица многобройни законодателни промени. Но паралелно с тези промени, които целяха да създадат една привидност пред Комитета на министрите, който следи за изпълнението на решенията, зад кулисите на това законодателство, благодарение на бившия главен прокурор г-н Цацаров, благодарение на практиката на специализираните съдилища, се наложиха ретроградни тоталитарни практики на поголовно подслушване и на фактически отказ на преди всичко специализираните съдилища да контролират законността на подслушването. Почти 100% от исканията за подслушване се уважават, без да се анализира дали това е оправдано, дали това е необходимо.


Пак със съдействието на бившия главен прокурор и на ДАНС беше буквално взривено Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и негови членове бяха лишени от достъп до класифицирана информация, за да не могат ефективно да контролират дейността на прокуратурата, службите и техните злоупотреби със СРС.
Така се стигна до една шизофренна ситуация, при която проформа, на законодателно ниво, ние уж изпълнявахме решението на ЕСПЧ от 2007 г., но в същото време де факто с административни и съдебни практики в разрез със законите и конституцията управляващите задълбочиха проблема дотам, че да ни каже съдът с вчерашното си решение, че всяко физическо или юридическо лице, което е под юрисдикцията на България, може да е жертва на злоупотреба със СРС, но то никога не може да получи официална информация за това, нито да се защити ефективно.


В момента, в който ние си говорим, някой може да ни подслушва и тази информация да бъде използвана за съвсем други цели. Ваши разговори с близки, чувствителни трафични данни могат да бъдат събирани за Бог знае какви цели. И виждате как периодично избухват скандали, свързани къде с регламентирано, къде с абсолютно пиратско подслушване. И това е резултат на тази устойчива култура на злоупотреба със специални разузнавателни средства, която нарушава конституционните ни права на неприкосновеност на кореспонденцията и на личния живот.


Решението е безпрецедентно, защото то може да служи като наръчник какво не е направено, какво погрешно е направено и какво може да се направи, за да излезем от това блато на безконтролно следене, безконтролна намеса на държавата в личното ни пространство.


И законите могат да бъдат променени, но преди всичко да бъде възстановена дейността на Бюрото за контрол на СРС. Съдиите трябва да проумеят, че не са прости регистратори на исканията за употреба на СРС, а трябва да анализират доказателствата във всеки конкретен казус, да излагат мотиви защо разрешават и защо отказват.


И не на последно място - парламентарната комисия за контрол на СРС трябва да бъде активна, а не да съществува просто проформа. Тоест със съвместни усилия и с преустановяване на тази андрешковска практика на заобикаляне на закона, на създаването на привидности, можем да се измъкнем сами от блатото.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2526 Неутрално

  Съдът в Страсбург не беше ли от вашите?

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  Прозира дългия пръст на една кремълска чайка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Съдът в Страсбург не беше ли от вашите?
  —цитат от коментар 1 на atmanpg


  Отново не сте рабрали текста

  Важното е, че Гешев и исканите от него подслушвания на всеки един НЕУДОБЕН НА ВЛАСТТА вече няма да стават БЕЗКОНТРОЛНО

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 4. 4 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 652 Любопитно

  Този Якимджиев не беше ли от някакво НПО ?

 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2427 Любопитно

  Според заглавието:"
  Според съда в Страсбург всеки в България може да бъде подслушван безконтролно"

  Според началото на дописката:
  "Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за прекомерно и безконтролно подслушване с използване на специални разузнавателни средства (СРС) и трафични данни от мобилните оператори. "

  Ся ко е верното?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 889 Любопитно

  Този Якимджиев не беше ли от някакво НПО ?
  —цитат от коментар 4 на nhh18551388


  А ти не беше ли някакъв фен на онзи от зайчарника в Банкя?

 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  И ние никога няма да узнаем кой кога е бил подслушван.

  Защото гербодепесарската мафия е унищожила транскриптите - това правиха няколко месеца след падането на Бойко Боорисов от власт миналия април.

  Сега много активисти на протестите и разследващи журналисти получават заплахи с убийство - това косвено сочи, че са били сред подслушваните.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Според заглавието:"Според съда в Страсбург всеки в България може да бъде подслушван безконтролно"Според началото на дописката:"Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за прекомерно и безконтролно подслушване с използване на специални разузнавателни средства (СРС) и трафични данни от мобилните оператори. "Ся ко е верното?
  —цитат от коментар 5 на DDR


  Според сегашните разпоредби, действащи към момента
  ВСЕКИ един може да бъде подслушван безконтролно и да няма възможност да се зашити

  Тоест, това трябва да се промени

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 9. 9 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Много ва моля да не пишете такива статии. Пущете нещо за Държавна Сигурност, за Щази, за Сталинските репресии и ГУЛАГ.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 10. 10 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  А къде беше господина адвокат/радетел за човешки права, когато ДАНС най-нагло поиска и получи абонатен достъп до НЕИСПУО? Сега, ако Гешев си има прегрешения е редно да си поеме отговорността. Но не става в едни моменти да грачим с пълно гърло, а в други да мълчим като женски гениталии

 11. 11 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Цитат:
  Европейският съд за правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за прекомерно и безконтролно подслушване с използване на специални разузнавателни средства (СРС) и трафични данни от мобилните оператори. Отново. Първата присъда беше през 2007 година. Адвокат Михаил Екимджиев беше ищец и по двете дела.

  -------
  Не е лошо Редакцията да вземе нарочно интервю с колегата Екимджиев, в което той да ни разясни подробно жълтопаветната гледна точка защо подслушването в България е лошо, но подслушването на Меркел е добро...

  Защото Широката Аудитория тъне в догадки - защо може да се подслушва Меркел и това е върховна евро-атлантическа ценност, а не може да се подслушва Средностатистически Българин...

 12. 12 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Тъжно е, че съдебната власт беше превърната в бухалка на мафиотската държава управлявана от Борисов.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Този Якимджиев не беше ли от някакво НПО ?
  —цитат от коментар 4 на nhh18551388


  "Адвокат, основател на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права."

  Това горното е НПО. Чуеш ли за "фондация", "мисия", "асоциация" - все за НПО-та става дума

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3342 Неутрално

  До коментар [#13] от "SSS":

  “Бъди сигурен, че пазят записи и само чакат удобен момент за ги пуснат в пространството.”

  Да, ако в тях има нещо инкриминиращо или ако записите са правени на законно основание.

  Тези, които са правени незаконно, напр. записвали са Х под предлог, че записват Y, никога няма да видят бял свят, защото ще окачат записвалия на въжето.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Изгубеният
  Изгубеният
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#7] от "Norman Granz":Бъди сигурен, че пазят записи и само чакат удобен момент за ги пуснат в пространството. Това са мицифайски мурафети, които нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили. Службите и прокуратурата са в стойка партер и служеха единствено за шантаж и сплашване.Дано им уври главата на новите управляващи за разчистване на тази кочина, оставят ли я ще се удавят в нея. Или ще ги удавят.До коментар [#4] от "nhh18551388":Знаеш ли всъщност, колко си объл...
  —цитат от коментар 13 на SSS


  Странно е последните две-три години излязоха един запис на депутат и една стенограма на действащ министър. Под "пресни" разбирам 2 месеца назад. Иначе излязоха десетки стари записи на Буци, снимки, клипове кво ли не. Най-послушваният човек в държавата се оказа бившия премиер, що статии и публикации се развиха под тези данни , Екимджиев не помни.

 17. 17 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#8] от "nessarox":

  След всшата забележка се ми извсни. Аз бях разбрал заглавието, че съда в Страсбург дава зелена светлина за подслушването.
  Блсгодаря.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 18 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#13] от "SSS":

  Записи се пускат, но не от който мислиш. Но си прав, че записи има и се чака удобен момент

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/11/12/4279076_mvr_pusna_zapis_kak_mladen_marinov_se_sreshta_s_hora/

 19. 19 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Весело

  Този Якимджиев не беше ли от някакво НПО ?

  —цитат от коментар 4 на nhh18551388

  "Адвокат, основател на Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права."

  Това горното е НПО. Чуеш ли за "фондация", "мисия", "асоциация" - все за НПО-та става дума
  —цитат от коментар 14 на barter1


  Създал е много печеливша бизнез идея, съди България в Страсбург!

  ДБ: Време е да спечелим България
 20. 20 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Любопитно

  Важното е, че Гешев и исканите от него подслушвания на всеки един НЕУДОБЕН НА ВЛАСТТА вече няма да стават БЕЗКОНТРОЛНО
  —цитат от коментар 3 на nessarox


  Това важи само за Борисов?

  Щото Кирил Петков дори Конституцията не може да го спре!

  ДБ: Време е да спечелим България
 21. 21 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#19] от "Полковник Паликъщов":

  Сандов му върви по стъпките като го гледам

 22. 22 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Адвокат Михаил Екимджиев не обърна внимание, когато министър на МВР се хвалеше, че е подслушал среща на политически опоненти. Рашков за ГЕРБ/ДПС. Може да са всякакви, но си има правила.
  Адвокат Екимджиев насъскваше българи срещу турци между двата тура на президентските избори. Може да са всякакви, но си има правила.
  Следователно, адвокат Екимджиев няма никакво право да се самообявява за правозащитник.
  Той е самозванец и трябва да отстъпи мястото си на други, по-достойно. Например млади хора от Хелзинския комитет или който ще да е друг с чиста репутация.

 23. 23 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Определено трябва да се промени.
  Но се съмнявам тези, които имат право да подслушват сега, да го направят. Защо да губят такъв полезен инструмент. Виж Рашков как хич не му пука.
  И сетне следващите, които ще подслушват пък Рашков. И после следващите. Край няма това мръсно племе.

 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  "В момента, в който ние си говорим, някой може да ни подслушва и тази информация да бъде използвана за съвсем други цели. Ваши разговори с близки, чувствителни трафични данни могат да бъдат събирани за Бог знае какви цели. И виждате как периодично избухват скандали, свързани къде с регламентирано, къде с абсолютно пиратско подслушване. "

  Това, за съжаление, е абсолютно вярно. НЕзаконното подслушване и като цяло шпионаж, е един от инструментите на мафиотската държава за репресия с цел социален контрол. Информацията, придобита по този незаконен начин, може и се използва за манипулиране на обществеността и съсипване на живота на неудобните.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 25. 25 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2048 Весело

  Журналистите , оправете си заглавието.
  Нещо с езика май ви куца.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 26. 26 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2048 Весело

  До коментар [#22] от "еспресо":

  Как да пусне кокала човечецът.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 27. 27 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  До коментар [#25] от "kvasimodo":

  Браво! Така вече става ясно какво искате да кажете.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално
 29. 29 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  До коментар [#24] от "Боян Таксиров":

  Грешиш, ограничавайки въпросния инструмент единствено до мафиотската държава. Поголовното подслушване и следене, доброволното създаване от всеки на лично полицейско досие някъде на незнаен сървър, което постоянно да е предмет на анализ от някакъв, незнайно от кого написан алгоритъм, за да преценява дали добре спазваш партийната линия, е основното оръжие на елита за налагане, чрез подставени от този елит правителства, на The Great Reset, наред с лъжи като тази, че имало някаква си “пандемия от Ковид-19”. След като елитът пробва различни видове тоталитаризми, пост-индустриално общество и усъвършенстван нацизъм под формата на пост-модернизъм, най-накрая теорията на робството подаде на елита ултиматното средство за заробване—поголовното цифрово следене с цел хомогенизиране на не-елита в хомогенна, нискоинтелигентна паплач, която единствено чака да се весели и да се подчинява.

 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#29] от "bryghtlyght":

  Да, горе долу така стоят нещата. Затова съм написал и книгата "Хакнатият Мозък":

  "Днес срещу индивида се води необявена война. Оръжията в тази война не са смъртоносни за тялото, но са смъртоносни за душата. Те са продукт на съвременните достижения на науката, в частност на психологията, социологията, статистиката и информатиката. Употребата им е подмолна и незабелязана за повечето от хората и именно на това се дължи и тяхната ефективност по отношение на обезличаването и програмирането на индивида, до свеждането му до човешки бройлер, управляван и контролиран чрез незабелязно натискане на неговите „бутони“. Унищожението на свободната воля и замяната и с програми, инсталирани в индивида посредством психологически и социални технологии, е стремежът на днешните технократски елити. Накратко, целта им е превръщането на човека в бот. Така те биха постигнали абсолютната власт, снемайки оковите от човешкото тяло и поставяйки ги директно в съзнанието.

  Научният прогрес направи тези болни амбиции възможни. Факт е, че днес информационните корпорации ни познават по добре от самите нас. Събирането на т.нар. „Биг Дейта“, а именно глобалните бази данни, в които има всевъзможна информация за огромна част от населението на планетата, постави човека и човешката природа под микроскопа на тези корпорации, и стоящите зад тях олигархии."

  https://unbrain.eu/?bg

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 31. 31 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  И гербаджиите се брояха за демократи...

  shlshlshlshl
 32. 32 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2177 Разстроено

  Това са стари навици, трудно изкореними, докато ........

 33. 33 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Що бе, Нормане, снимките на чекмеджето, законно ли са правени?!

  В България понятието "законно" е доста размито.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 34. 34 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Любопитно

  До коментар [#3] от "nessarox":

  На коя власт?

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 35. 35 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4661 Любопитно

  До коментар [#18] от "nema_labavo":

  Това не се брои. Екимджиев и съдружноици имат предвид само записаните тлъсти грантаджии.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 36. 36 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 783 Неутрално

  цацата все по-ясно лъсва като най-вредния и перфиден представител на мафията.
  там трябва да се рови, чегърта и търси най-усилено.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK