Постсъветското домино

Путин на откриването на газопровода "Турски поток".

© Правителствена информационна пресслужба

Путин на откриването на газопровода "Турски поток".Анализът е препубликуван от "Портал Култура".


Обвързаността на страните в днешния свят е такава, че всяка груба (и най-вече военна) намеса може да предизвика конфликт с непредвидими последици. По силата на линейна прогресия всяка интервенция води до следващата, което, увеличавайки силата на предходното въздействие, предвещава сериозен разпад. В съвременната геополитическа теория това се нарича "ефект на доминото" - както плочките на доминото, падайки, събарят следващите в редицата.


Звучи като "игрови ефект", но всъщност обозначава началото на война с необратими последици ("ефектът на доминото" се е използвал като обяснение за войната във Виетнам, целяща възпирането на комунизма от страна на САЩ, за нахлуването на съветските войски в Афганистан, ускорило разпада на СССР, за конфликтите в Близкия изток и т.н.).


Ултиматумът на Путин
На 19 декември 2021 г. Путинова Русия постави ултиматум на Запада: да спре всяко разширяване на НАТО - най-вече в посока на Украйна, което би означавало крах на северноатлантическия пакт като военно-политическо обединение на държави, колективно отстояващи своята свобода и свободно вземащи решенията си; и, второ, алиансът да се изтегли "в дълбочина", далеч от руските граници, което на практика би поставило редица страни-членки на алианса в ситуацията на пряка заплаха, тъй като в такъв случай не им остава друго освен да се уповават на "честната дума на Путин" (а "прецедентът с Крим" е пред очите на всички; Украйна бе първият потърпевш от неспазените гаранции, дадени някога от Москва).


Сметките на Путин не са чак толкова сложни и това се видя на преговорите в Женева. Целта е - при евентуално парализиране на НАТО - да се дестабилизира Европа, да се натрие носа на САЩ заради разпада на СССР (преди 30 години) и да се разпокъса Украйна. По този начин "постсъветския свят" ще се върне не просто към съветската си аура, а направо към имперското минало на царска Русия.


"Ние сме един народ" - се заявява в статия, носеща подписа на Владимир Путин, която видя бял свят през юли 2021 г. Има се предвид, разбира се, "единството" на народите на Русия и Украйна.


Путин не е "първопроходец" в идеите за такава "обща история". Преди него още Екатерина Велика си служи с термина "Новороссия", изличаващ паметта на украинците, а след нея Николай I използва формулата за "тройния народ" (руси, украинци, белоруси).


Интересно е как един полковник от бившия СССР, школуван от КГБ, се оказа толкова "царски" във възгледите си. И нещо повече, силно "вчетен" в дневниците на генерал Деникин, бащата на "бялото движение". През 2009 г. след знаковото препогребване (или "връщане в Родината") на "белоемигранти" в Донския манастир (генералите Деникин и Капел, писателя Иван Шмельов, философа Иван Илин) Путин ненадейно се обръща към журналистите с въпроса: "Чели ли сте дневниците на Деникин? Много интересни неща има там..."


Никой от тях не е очаквал чак такъв интерес към идейното наследство на водача на "бялото движение", но скоро загадката се разбулва. Оказва се, че Деникин не е могъл да прости на болшевиките най-вече това, че са създали "отделна Украйна". И съответно Путин, по предварително подготвено листче, има повод да заговори за връзките между "голямата и малката Русия", заявявайки, че "отношенията между Москва и Киев са вътрешно дело на самата Русия". Навремето тези негови думи предизвикаха истински скандал в Украйна и дадоха ясен знак за имперските блянове на "новия Владимир Мономах".


Ако погледнем на всички това с днешна дата, то звучи още по-безпощадно ясно. "Путин не иска Донбас, той иска Украйна" - категоричен е Джеймс Шер, известен специалист по Русия от изследователския център "Чатам хаус" в Лондон. И ако я "получи", ще съхрани атрибутите на украинската независимост, но те ще бъдат изпразнени от всяко конкретно съдържание. На дневен ред е идеята, че "руската цивилизация" трансцендира юридическите граници на Русия, връщайки се към изконните ѝ предели. Това в момента е държавна концепция, подкрепена със средствата на превъоръжена и обновена армия и една изцяло полицейска държава.


Ето защо, за да се победят "външните врагове", първо трябваше да се елиминира всяка опозиция вътре в страната, пише Франсоаз Том, известна с анализите си на политиката на Кремъл. И това вече се случи (Ходорковски, Каспаров, Навални, Шендерович); закрита бе и знаковата организация "Мемориал", направила толкова много за паметта на жертвите на сталинизма.


Натрапва се усещането, че Путин "прочиства" страната, подобно на Сталин, който чрез процесите през 1937-1938 г. или с антисемитските разобличения на "космополитите" от началото на 50-те години се е готвел за нова война. Да не говорим за невероятната медийна пропаганда, на която е подложено руското население през последните десетилетия.


И пак, ако се върнем към дневниците на Антон Деникин, видимо любими на Путин, вътре откриваме един интересен термин - "Балканизацията на Русия", изкован от генерала през 1946 г. в меморандум, изпратен до правителствата на Великобритания и САЩ. Термин, който напоследък често се използва от властите в Кремъл.


Балканизацията на Русия срещу финландизацията?


Ето какво разбира под този термин самият Деникин, настоявайки да не се смесва СССР с Русия, съветската власт с руския народ, палача с жертвата. И все пак:


"Ако започне война срещу Русия, за нейното разделяне или балканизация (Украйна, Кавказ), или за откъсването на руски земи, то руският народ ще се надигне, възприемайки такава война като Отечествена война."


След войната срещу Грузия и намесите в "близката чужбина" виждаме, че нищо от "доктрината Деникин" не е изоставено, нито пък е забравено. Към което сега определено се добавят и реминисценциите с "финландизацията". Не само заради дългото "опекунство" към тази европейска държава от страна на Кремъл, но и заради агресията срещу нея през 1939-1940 г. Откъдето и да се погледна, тази "забравена война" е "копие под индиго" на нападението на Хитлер срещу Полша в първия ден на септември на същата тази 1939 г., дало началото на Втората световна война. В резултат на което държавите на двамата "сиамски близнаци" (Хитлер и Сталин) са били изключени от тогавашното Общество на Народите в Женева (прототип на ООН,) като "държави агресори".


А САЩ налагат на СССР тежки "икономически санкции". Оказва се обаче, че друг "верен приятел", а именно Хитлер доставя на "дружеския СССР" техническото оборудване в замяна на горива и стратегически суровини. Как нещата се повтарят...


Каква е била причината за тази война? Сталин искал да се "измести границата", защото минавала опасно близо до Ленинград. А и нали в крайна сметка Финландия била "близка чужбина", защо в нея да няма "свои бази" (което пък категорично било отхвърлено от свободолюбивите финландци)...


Сега при Путин спорът е отново за "границата" и нейното "опазване". А Русия отдавна има сухопътна граница с НАТО (балтийските държави, Полша, Норвегия), има и граница по море със САЩ. Защо изведнъж Украйна се превръща в такъв "граничен проблем", както някога е била Финландия?


Между другото през същата тази 1940 г. България е особен обект на увещавания от страна на Москва, за да сключи "пакт за взаимопомощ". Така се стига до прочутата "Соболева акция" (по името на съветския емисар, дошъл да подготви договора), вследствие на която България би трябвало да предостави пристанищата на Варна и Бургас за военни бази на съветския флот, а "сигурността" вътре в страната би била гарантирана от съответния контингент на войските на НКВД. Можем да си представим какво е щяло да се случи в България тогава (същото като в Литва, Латвия или Естония, където целият местен политически и интелектуален елит е "прочистен" в съвсем кратки срокове).


Българската дилема
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

И тогава, нека припомним, възторжени предшественици на днешните "копеечници" са правели подписки по "Соболевата акция", за да гарантираме границите си чрез Червената армия. Ако това бе станало, то след 22 юни 1941 г. територията на България щеше да се превърне в арена на бойните действия между Хитлер и Сталин. Показателно е, че още тогава Москва не се е церемонила особено с "близката чужбина", нито с автономността на държавите, попадащи в тази сфера.


Казахстанската плочка от доминото


Ако има нещо, което обаче може да възпре Путин, това е революцията, която ненадейно заля Казахстан. Макар и потушена набързо и със силови методи, тя предизвиква огромна тревога в Русия, а и в цялото постсъветско пространство.


Стана така, че първата геополитическа конвулсия за 2022 г. се разрази именно в Казахстан, а не в Украйна. За Путин Казахастан е огромен геополитически залог, не само заради горивата и природните изкопаеми, но и защото в режима, създаден от Нурсултан Назърбаев, той съзира бленувания модел на "постсъветското", препращащ пряко към времената на СССР.


Около 3,5 млн. руснаци живеят в Казахстан, което е близо една пета от населението. Русия използва космодрума в Байконур, изпитва в казахските степи тактическите си оръжия. Ето защо Казахстан трябва на всяка цена да бъде удържан в орбитата на Москва. Така се стигна и до прословутото навлизане на войски на "Организацията на договора за колективна безопасност" (ОДКБ), които трябваше да спасят руския проконсул на място - президента Касим-Жомарт Токаев. На всички обаче е ясно, че мярката е временна. Населението на Казахстан е силно разслоено, на място ври и кипи около местни националистически, а и ислямистки групировки.


В момента Путин трябва да потушава тази криза. Ще тръгне ли тогава да атакува Украйна, събаряйки още "плочки от постсъветското домино", чийто "ефект" би могъл да има отзвук до самата Москва? Поне с днешна дата това изглежда малко вероятно. Стига Москва да спре да получава "захарчета" в преговорите си с демократичния свят.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (157)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 880 Неутрално

  За случващото се в Казахстан и какво я очаква Русия!

  https://youtu.be/PEWBVod_YGw

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  От фотографията полковник от КГБ и нереализиран милиционер-"пожарникар" - единия чете дневниците на Деникин другия си ляга с наръчника на КГБ - като две капки вода или по-точно като дупе и гащи май беше там пак да разнася кааве.

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2617 Неутрално

  "Обвързаността на страните в днешния свят е такава, че колкото и "да се изтегли "в дълбочина" НАТО това съвсем не означава, че губи способността си на "отстояващи своята свобода и свободно вземащи решенията" държави. Колко време трябва за "защита" на която и да е територия, а в Европа, с наличието на какви ли и къде ли не бази е стрес и за руските ракети. Дали Путин копира, следва или осъвременява политиките на Деникин едно е сигурно - Русия винаги е следвала интересите си по един и същ начин, да пази себе си чрез държави около границите и, които не само да са буфер срещу врага. Русия винаги е била с имперско мислене и то не само заради огромната си територия, а и заради правото да го прави за сигурността си. Дали някоя друго Велика сила не осъзнава, че така трябва е повече от спорно, а и затова тези страни са били винаги с такова мислене. В днешния свят трябва да се промени мисленето за влияние върху другите и надмощие заради интересите, а това не става с превъзходство чрез което и да е съвременно оръжие. При използването на което и да е свръх- вид оръжие няма да има нито Велики сили, нито съюз, който да защитава нечии свободи. Разговори с истинските имена на проблемите, исканията и зоните на влияние и желания за други са това, което трябва да се случва и Путин пръв го прави, заявявайки това, което всеки друг ръководител на Велика страна си го мисли.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Бил съм в повечето страни от бившия СССР. Та изумително е как Естония и Таджикистан са били де факто в една държава.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 5. 5 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4144 Любопитно

  Страхотна снимка!Бивш пожарникар-охранител, кагебист-диктатор и фанатик-ислямист.

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#4] от "Пипера е много лют":

  “... изумително е как Естония и Таджикистан са били де факто в една държава.”

  Ами както Македония и Словения - никой не ги е питал.

  Тази статия трябва да се чете заедно с тази:
  https://www.clubz.bg/122891-rusiya_teror_razruha_reformi_i_taka_do_bezkray

  Двете отлично се допълват една друга.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#4] от "Пипера е много лют":

  Добре че не приеха предложението на тато да станем 16-та република. Тогава не само щеше да си представиш но щеше да носиш "гордо" паспорт гражданин советскава союза!

 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  До няколко дни руските войскови части се изтеглят от Казахстан.....по искане на Токаев.
  Автора е прибързал със статията.
  Тя явно е била по протокол за сутрешен сеанс.....

  Bukalemun
 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2835 Весело

  Сигурно поколенията след нас по-правилно и пълно ще оценяват какъв невероятен късмет имахме да се откъснем от Русия, влизайки в НАТО и ЕС. Категорично невероятен.

 10. 10 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#7] от "telqk":

  Опазил Господ!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Любопитно

  "Между другото през същата тази 1940 г. България е особен обект на увещавания от страна на Москва, за да сключи "пакт за взаимопомощ". Така се стига до прочутата "Соболева акция" (по името на съветския емисар, дошъл да подготви договора), вследствие на която България би трябвало да предостави пристанищата на Варна и Бургас за военни бази на съветския флот, а "сигурността" вътре в страната би била гарантирана от съответния контингент на войските на НКВД. Можем да си представим какво е щяло да се случи в България тогава (същото като в Литва, Латвия или Естония, където целият местен политически и интелектуален елит е "прочистен" в съвсем кратки срокове)."

  Тони, хубаво припомняш за предложенията на Сталин които все пак сме отказали без да викаме чужди войски да ни пазят от СССР. Днес какви с предложения ни е заплашила Русия че да викаме натовските войски да ни пазят?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  "Путин не е "първопроходец" в идеите за такава "обща история". Преди него още Екатерина Велика си служи с термина "Новороссия", изличаващ паметта на украинците, а след нея Николай I използва формулата за "тройния народ" (руси, украинци, белоруси)."

  Тони ако не знаеш никаква Украйна не е имало до Болшевишката революция, на мястото на днешна Украйна е имало две губернии - Малорусия и Новорусия. И няма какво да слагаш общата история в кавички която е исторически факт.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Весело

  До коментар [#6] от "Norman Granz":

  Даже Словения и Косово, понеже там контрастът е най-силен. Всъщност по време на султаните през 19-ти век сме били ние и гърците в една държава със всички араби, населяващи ирак и йемен примерно.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Разстроено

  Сигурно поколенията след нас по-правилно и пълно ще оценяват какъв невероятен късмет имахме да се откъснем от Русия, влизайки в НАТО и ЕС. Категорично невероятен.
  —цитат от коментар 9 на boevbisser


  Гледай невероятният късмет да се откъснеш от Русия да не се превърне в поредното турско робство защото в природата няма празни пространства .

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1744 Весело

  Пък аз мисля, че е още по просто. Има сделка между Путин и Байдън. Целта е да оглозгат стара Европа и Байдън да се отърве от този дерт, а Путин да захлеби с огризките.
  На никой от нас не ни харесва, обаче и не са ни питали.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#2] от "telqk":

  "От фотографията полковник от КГБ и нереализиран милиционер-"пожарникар" - единия чете дневниците на Деникин другия си ляга с наръчника на КГБ - като две капки вода ..."

  При Бойко Борисов държавата бе превърната в мини-Русия: феодално-олигархичен капитализъм, основан на държавни поръчки (братя Домусчиеви бяха станали нещо като братя Ротенберг, Пеевски - нещо като Абрамович) срещу отчисления за чекмеджето.

  В допълнение: пълно оладяване на съдебната система (Цацаров и Иван Гешев ходеха редовно на спявки при Юрий Чайка); 95% на медиите, почти 100% на местната власт...

  Абе, добре го бяха измислили, ама ... на Бойко му мина Херо Мустафа път. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Много добър текст!
  Рубладжиите вече са слюноотделили изобилно!!!

 18. 18 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  За тая работа трябва да "благодарим" на меркелица - Росия и Германия са си стари дружки много преди пакта рибентроп-молотов.

 19. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#2] от "telqk":"От фотографията полковник от КГБ и нереализиран милиционер-"пожарникар" - единия чете дневниците на Деникин другия си ляга с наръчника на КГБ - като две капки вода ..."При Бойко Борисов държавата бе превърната в мини-Русия: феодално-олигархичен капитализъм, основан на държавни поръчки (братя Домусчиеви бяха станали нещо като братя Ротенберг, Пеевски - нещо като Абрамович) срещу отчисления за чекмеджето.В допълнение: пълно оладяване на съдебната система (Цацаров и Иван Гешев ходеха редовно на спявки при Юрий Чайка); 95% на медиите, почти 100% на местната власт...Абе, добре го бяха измислили, ама ... на Бойко му мина Херо Мустафа път. ;)
  —цитат от коментар 16 на Norman Granz


  Грънци, вече девет месеца Бойко го нема!!!
  Какво се промени? Кой се кара на медиите? Имаме ли мин. пред. или е кукла на конци?
  Грънци, чертай светлото бъдеще, мрачното минало го знаем.!

 20. 20 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1786 Гневно

  р00сия трябва да бъде наказана и да "стои в ъгала" докато не стане нормална държава.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 21. 21 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Словения... безславно новоизлюпена державица?

  Македония... Налага азбуките по света,
  от самия старт начало на войните и мира.

  Затова "Балканизация" e процес, за всека нация,
  на просвета, на култура, на въсход, номенклатура:
  а.к.а. Шурабаджанация.

  До коментар [#6] от "Norman Granz":
  До коментар [#4] от "Пипера е много лют":

  “... изумително е как Естония и Таджикистан са били де факто
  в една държава.”

  Ами както Македония и Словения - никой не ги е питал.

  Тази статия трябва да се чете заедно с тази:
  https://www.clubz.bg/122891-rusiya_teror_razruha_reformi_i_taka_do_bezkray

  Двете отлично се допълват една друга.

 22. 22 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  Русия чрез четворната овладя сигурно и задълго външните работи, сигурността, енергетиката. И остави на НПО-шките другите неща. Те не й и трябват. Вярно ДБ, Атанасов, по-конкретно, мърморят защо са тези руски проксита в съответните сфери, но до там. Кихне ли Сл. Тр. и четворната заминава.

 23. 23 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Дешифрирането на поведението на Русия трябва да се основава върху традиционното им коварство и демагогия. Много добре умеят да отвличат вниманието от същинската им цел и да нанесат неочакван удар там, където никой не предполага. Изглежда, че Русия се страхува повече от необратимо нарастващата икономическа и военна мощ на Китай. Русия много добре помни когато внезапно беше нападната от Китай в Далечния Изток, когато се наричаше СССР. Тогава китайските войски бяха изпепелени основно с далекобойни многостволни артилерийски установки с термобарични заряди с ефект на маломощни атомни бомби. Тогава Китай беше слаб във военно отношение. Защо Русия не се възползва от победата си тогава и не навлезе в Китай, каквито навици има от край време? Защото прецени, че в дългосрочен план ще загуби. Сега Китай, ако не е изпреварил Русия във военно отношение, то поне се е изравнил. Кой беше казал икономиката глупако! До 10 години се очаква Китай да стане номер 1 икономически. Путин оценява това като сериозна заплаха. Русия има силен лидер, Китай има силен лидер, но САЩ - нямат. Европа е без всякакво лидерство. Европа е в трагично състояние. Русия се възражда, но има проблеми. Най-големият стратегически враг на Русия е Китай, който иска да глътне икономически Сибир. Излиза, че вдигайки шумотевица в Европа, Русия плъзга САЩ към региона на Китайско море, възползвайки се от амбициите на Китай да си присвои Тайван и установи доминация в Китайско море и слабостите на Европа, с които е наясно и САЩ. Конфликт между САЩ и Китай ще отслаби Китай. Ще отслаби и САЩ. Ще разедини още повече САЩ и ЕС. Тогава печели Русия. Възможна ли е такава хипотеза? От какво се възползва Русия в геополитическите си ходове в частност с ЕС: "Те не искат да воюват, а ние сме винаги готови за война и можем да ги изнудваме, докато не ни отстъпят без бой половин Европа" - това е сърцевината на сегашната руска политика, единодушни са многобройни наблюдатели, включително и в самата Русия. А САЩ да воюва с Китай колкото по-бързо, толкова по-добре за Русия.

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#20] от "Чарли":

  Североизточните степи никога не са били, не са и няма абсолютно никакъв шанс да станат нормална държава!!!

 25. 25 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 995 Неутрално

  "Пирова победа" в Казахстан.
  Още повече ще ги намразят.
  То имали някъде място, където ги харесват!

 26. 26 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Весело

  До коментар [#20] от "Чарли":Североизточните степи никога не са били, не са и няма абсолютно никакъв шанс да станат нормална държава!!!
  —цитат от коментар 24 на selqnin


  Селски, тези североизточни степи не излизат от главата ти. Степите останаха в Казахстан и мога да се съглася че той няма да стане нормална държава както и другите бивши муслимски републики от СССР.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Неутрално

  "Николай I използва формулата за "тройния народ" (руси, украинци, белоруси)."

  Тук пак манипулираш безсрамно става въпрос за великоруси, малоруси и белоруси. Никакви украинци и за цяр не е имало по това време.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Имало e Киев Русия... дълго преди да се появи Московия.
  Благодари на Тони за великата историческа амнезия:

  конспиративните никове Маркс, Энгелс, Ленин...
  производници (не никове) Мусолини, Хитлер...
  Пакта на Джугашвили с ник Сталин и Молотов и Рибентроп, подписан в Крeмъл (зад гърба на (не ник) Хитлер),
  в обкръжение подкрепление от задкулисни другари
  при Политбюрото на ЦК на СС ;
  ...
  Ким I, II, III
  Мао I, II, III
  ...

  До коментар [#12] от "Julian Mall":

  Тони ако не знаеш никаква Украйна не е имало до Болшевишката революция, на мястото на днешна Украйна е имало две губернии - Малорусия и Новорусия.

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  На Путин не му трябва цяла Украйна. Стигат му областите подарени от Ленин на новообразуваната УССР. Лвов и Иваново Франковск ще се върнат веднага в Полша, Галиция отива в Унгария. Буковина - в Румъния. Остатъка ще се раздроби на региони управлявани от олигарси, формално под шапката на Киев. Колкото до войната в Грузия, Тони лъже юнашки. Ядящия вратовръзки нападна руските миротворци и си отнесе пердаха, докато храбрите американци вместо помощ се изнесоха на подскоци. В резултат, Грузия загуби Южна Осетия и Абхазия. Както ще загуби и Аджария, заради глупостта на грузинските политици. Турция ще си я вземе без бой, с икономически средства.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3738 Весело

  До коментар [#20] от "Чарли":

  Отивай да я накажеш!

 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Неутрално


  Русия е ВЕХТА, ОСТАНАЛА в 19-ти век ИМПЕРИЯ,

  ВРЪСТНИЦА на ОСМАНСКИЯ СУЛТАНАТ,

  която ще последва съдбата му, независимо от напъните

  на КГБейовете в Кремъл да я съхранят

 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  До коментар [#23] от "Анти Шишковци":

  Както ти отговорих и вчера, САЩ се плъзгат сами срещу Китай. Просто губят икономически. Това не им харесва, но е новата реалност. Според някои аналитици в ЦРУ, Китай спре е първа икономическа сила. До двадесет години ще е и първа военна такава.

 34. 34 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  До коментар [#32] от "Hawaii":

  Добре де, защо се плашите и от изостанала в 19 век Русия? Нали, ако стане нещо ще я победите? Или пък - не?!

 35. 35 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Постсъветското домино.
  Бившата империя търси реванш.Което едва ли ще се случи.

  SHADOWS of SOFIA
 36. 36 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Истината е само онова, от което имаме полза според теорията на философите- прагматици. Но фактите около войната, която отвори във Виетнам говорят, че това не се случило с цел борба против комунизма, а за разрешаване на вътрешно политическите проблеми на самата Америка, в т.ч. тоталното разлагащо влияние на хипи- движението, анархията, безумното разпространение на наркоманиите, отровните пипала на мафията и не на последно място комунистическото движение начело с Анжела Дейвис в самата Америка. За справка филмът "Коса". Полека- лека ние, свидетелите на тези процеси от онова време става все по- малко и могат да си лъжат, както им кефне! Европейският съюза, обществото на обединените Християнски европейски държави,не само че няма да се разпадне, ако Америка не участва в колективната му защита, но ще укрепне и развие дотолкова, че да може да се конкурира с азиатския тигър, Индия и останалия свят. Не е вярно, че Русия иска Украйна. Всеки, който е пътувал из безкрайната руска земя, огромните незаселени пространства!

 37. 37 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  До коментар [#32] от "Hawaii":Добре де, защо се плашите и от изостанала в 19 век Русия? Нали, ако стане нещо ще я победите? Или пък - не?!
  —цитат от коментар 34 на Vlado Nikolov


  Ти как смяташ?Какво ще се получи?

  SHADOWS of SOFIA
 38. 38 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  До коментар [#32] от "Hawaii":Добре де, защо се плашите и от изостанала в 19 век Русия? Нали, ако стане нещо ще я победите? Или пък - не?!
  —цитат от коментар 34 на Vlado Nikolov


  Най-смешното е че ВИЕ - РУСКИТЕ никове не се плашите !?

  Мислите си че при евентуален конфликт НАТО - Русия, руските бомби

  ЩЕ УБИВАТ ИЗБИРАТЕЛНО и ВАС ще ви подминат ????

  Нормалния свят се страхува от Русия по начина по който хората

  се страхуват от луд с пушка в МОЛ.

  Страхът е по причина че в Нормалните държави

  ВСЕКИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ Е ЦЕНЕН

  и ЗАГУБАТА ДОРИ НА ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ при война е ТРАГЕДИЯ

  въпреки ПОБЕДАТА

  Панимайш тавариш ?!?!?!?!

 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  "Ако погледнем на всички това с днешна дата, то звучи още по-безпощадно ясно. "Путин не иска Донбас, той иска Украйна" - категоричен е Джеймс Шер, известен специалист по Русия от изследователския център "Чатам хаус" в Лондон."

  Путин може много да иска, важното е какво искат мнозинството украинци! А, те определеното не хранят много топли чувства за Путин и Русия!!!

  Правото на самоопределение, правото на свобода, независимост и държавност на всеки народ (когато той има такива желания и стремежи) е основополагащ принцип в международното право!!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Любопитно

  Такива статии немога да ги проумея ....
  Гледам най отдолу......автора.....
  Философ, обсипан с академични лаври .....
  Такива хора трябва да са нещо повече от обикновените журналисти.....
  С тая едностранчива политика най напред подценяват читателя .... който може да е глупав,а може и да не е.....
  Един журналист философ може да напише и същата статия за САЩ.....но дали ще иска ....е вече друг въпрос......

  Bukalemun
 41. 41 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  комунистическото движение начело с Анжела Дейвис в самата Америка.
  —цитат от коментар 36 на bobhunter


  Държа да те поправя.
  Начело на Компартята на САЩ не е била Анжела Дейвис, а

  ГЪЗ ХОУЛ

  кой знае защо изписван в тогавашните български вестници като Гюз Хол

  Въпросният ГЪЗ Хоул (Gus Hole) е бил начело на Компартията на САЩ

  от 1959 до 2000 година,

  когато Компартията на САЩ се РАЗПУСКА по причина

  СПРЕНИТЕ от СССР ПАРИЧНИ СУБСИДИИ

 42. 42 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 179 Неутрално

  До коментар [#32] от "Hawaii":Добре де, защо се плашите и от изостанала в 19 век Русия? Нали, ако стане нещо ще я победите? Или пък - не?!
  —цитат от коментар 34 на Vlado Nikolov


  Ами то си е за страх бе. Диктатура с ядрени оръжия никога не е на добре.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  "Можем да си представим какво е щяло да се случи в България тогава (същото като в Литва, Латвия или Естония, където целият местен политически и интелектуален елит е "прочистен" в съвсем кратки срокове).

  Може би щяхме да станем 16-та република на СССР!? Добре, че сме се разминали с този сценарий, въпреки, че така или иначе след края на ВСВ България става най-верния съветски сателит в Източна Европа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  Сайтът на Дневник отново беше неактивен за около час. Аташэтата от съветското посолство нямат ли си друга работа?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 46. 46 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  От фотографията полковник от КГБ и нереализиран милиционер-"пожарникар" - единия чете дневниците на Деникин другия си ляга с наръчника на КГБ - като две капки вода или по-точно като дупе и гащи май беше там пак да разнася кааве.
  —цитат от коментар 2 на telqk


  И третият е банкрутирал ислямист.И изгоненият от властта пожарникар и банкрутиралият ислямист са пудели на Путин ..

  shlshlshlshl
 47. 47 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Хубаво пише Тони, и добре е систематизирал нещата, които всички си мислим. ("Всички" като комплимент към рубладжиите и останалите платени коментатори)

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 48. 48 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Сайтът на Дневник отново беше неактивен за около час. Аташэтата от съветското посолство нямат ли си друга работа?!
  —цитат от коментар 45 на Norman Granz


  Ох, страх ме е, че може би е един наш събеседник. Приятно момче, докато не го прихванат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 49. 49 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  [quote#41:"Hawaii"][/quote]

  А пък Gus е галено от Ass.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 50. 50 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  До коментар [#36] от "bobhunter":

  Абе другарче, КГБ гледа на войната във Виетнам като на най-големия успех в цялата си история -- повече от Зорге, от Кеймбриджката петорка, от милото семейство Розенберг. Включително заради хипитата, наркоманията и пр.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 51. 51 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Сайтът на Дневник отново беше неактивен за около час. Аташэтата от съветското посолство нямат ли си друга работа?!
  —цитат от коментар 45 на Norman Granz


  Имат си и друга работа. Но не им е по "душа" разни зле настроени към путинския рай да им бутат пропагандната къщичка.Отиди на "поглед инфо" какви недомислици пишат . Много е забавно.Редовно им разлайвам кучетата.

  SHADOWS of SOFIA
 52. 52 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Със законно избрано правителство, парламент и президент Янукович, Украйна очакваше да подпише участието си в т.нар. "митнически съюз", който щеше да легитимира и оформи окончателно единно икономическо пространство на повечето страни от бившия Съветски съюз. Това беше логичен акт, изгоден за тясно свързаната с тези страни украинска икономика. По този начин Русия щеше да оформи единен пазар от над 200 милиона души, който и без това е интегриран на историческа основа достатъчно и ще може да обособи политико-икономическа зона на влияние между Китай и ЕС.
  Като се опираше на разклонената си мрежа от НПО, в която по думите на Виктория Нуланд бяха вложени около 5 милиарда долара, САЩ мобилизира крайните националистически и крайно десни сили, за да попречи на този икономически акт.
  Беше иницииран т.н. "Майдан", като едно от поредните "цветни революции" и по-късно с държавен преврат беше изгонен законноизбрания и признат от американците президент Янукович. Това стана през зимата на 2014 г. въпреки, че той беше гарантирал предсрочни избори още същата година, като гаранти се явяваха посланиците на Франция, Германия и Русия.

 53. 53 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3297 Неутрално

  "...през същата тази 1940 г. България е особен обект на увещавания от страна на Москва, за да сключи "пакт за взаимопомощ""!?

  Съдържание на предложения Договор за приятелство (запазена записка за съветското предложение на главния секретар на Министерството на външните работи Димитър Шишманов, оригиналът на предложението е прибран от съветските органи за сигурност и сега се намира в Москва в специален засекретен архив):
  1. България и СССР имат приятелски отношения, взаимоизгодни и нееднократно проверени в опит (като пример може да се напомни разрешението на въпроса за Южна Добруджа).

  2. СССР разбира националните интереси на България в Западна Тракия и е готов да съдейства за осъществяването им.

  3. Има достоверни сведения за това, че Турция ще се съпротивлява по въоръжен начин на настъпването на България към юг и ще препятства с всички сили осъществяването на плановете на България.

  4. От друга страна СССР е жизнено заинтересован в Проливите за безопасността на своите черноморски граници [...]

  5. Имайки предвид общността на интересите на СССР и България, Съветсикят съюз подновява своето предложение, направено през септември 1939 г., да сключи пакт за взаимопомощ с България, който ще помогне в осъществяването на нейните национални стремежи не само в Западна, но и в Източна Тракия [...]

  7. Според този пакт СССР се задължава да окаже на България всякаква помощ, в това число и въоръжена, в случай на заплаха от нападение [...]

  9. Пактът (...) в никой случай не може да засегне вътрешния режим, суверенитета и независимостта на България [...]

  11. СССР е готов да окаже на България каквато и да е помощ в пари, продоволствие, въоръжение и материали под формата на заем [...] СССР е готов да разшири своите покупки на български стоки.

  12. При условие да се сключи пакт за взаимопомощ със СССР падат възраженията против присъединяването на България към известния пакт на трите държави. Напълно вероятно е, че и СССР в този случай ще се присъедини към Тристранния пакт.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2780 Любопитно

  Сайтът на Дневник отново беше неактивен за около час. Аташэтата от съветското посолство нямат ли си друга работа?!
  —цитат от коментар 45 на Norman Granz


  В момента не може да се зареди статията за Данчо Цонев. Тя не знам какво общо има с Рассия?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  .....С тая едностранчива политика най напред подценяват читателя .... .
  —цитат от коментар 40 на eti mehter


  Ха-хаааааа

  Я дарагая ни надцени нас читателите и ни напиши
  ДВУСТРАННА политческа статия.
  И ТРИСТРАННА може - за някой който ГОТВИ ВОЙНА
  но иначе е много мил с домашната си коткам гледа рибки
  лети с жерави и язди кон на голо.......

  Айде ся пишем ЕДНОСТРАННИ в полза на Овпутена Русия коментари
  и придиряме на по-умните от нас за
  ПОЛИТИЧЕСКАТА и ЖИТЕЙСКАТА им ПОЗИЦИЯ
  израсена НЕДВУСМИЛЕНО в статии като тази

 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  До коментар [#41] от "Hawaii":Отдавна искам да те питам.....Защо Хаваите са все още колония на САЩ,а не независима държава....?Нали са най голямата демокрация....
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Ами защото НЕ ЩАТ ма таваришке

  ПУКНАТ ХАВАЕЦ НЯМА дето да иска Hawaii да излезе от САЩ
  Ако има но сме го пропуснали, посочи ни го !
  По същата причина не щат, по която ВСИЧКИ тукашни и руски ПУТИНДЖИИ
  НЕ ЩАТ да пращат децата и внуците си да учат и живеят в русийката
  а ги пращат - тях и ПАРИТЕ СИ в САЩ

  Панимайш ????

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "Ако това бе станало, то след 22 юни 1941 г. територията на България щеше да се превърне в арена на бойните действия между Хитлер и Сталин."

  А сега ще стане арена на бойни действия между Русия и НАТО!!!!? Спесифичният въпрос е защо Тони харесва янките, а руснаците не ги харесва? Верно че янките му плащат, но и руснаците биха могли.
  Чисто икономически погледнато Русия е стотици пъти по-важна за нас. И като източник за ресурси и като пазар. Америка е толкова далече, че икономически връзки с тях са по-скоро символични.
  А що се отнася до Евроатлантика, тя ресурси няма, пазарът е и претъпкан и неприветлив за наши стоки. Нямат и никакъв интерес. Аз като съм бил там, видях българско само на битака. Впрочем български стоки няма даже и в гръцките магазини.
  А самото ни последно място в ЕС е резултат на липса на просперитет и възможности.

 58. 58 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  "Ако погледнем на всички това с днешна дата, то звучи още по-безпощадно ясно. "Путин не иска Донбас, той иска Украйна" - категоричен е Джеймс Шер, известен специалист по Русия от изследователския център "Чатам хаус" в Лондон."Путин може много да иска, важното е какво искат мнозинството украинци! А, те определеното не хранят много топли чувства за Путин и Русия!!! Правото на самоопределение, правото на свобода, независимост и държавност на всеки народ (когато той има такива желания и стремежи) е основополагащ принцип в международното право!!!
  —цитат от коментар 39 на Иво


  "Путин може много да иска, важното е какво искат мнозинството украинци! " ==>
  Хубаво би било не само Путин, но и всички останали да се съобразават с това което искат мнозинството украинци. През 2013 (след 22 години независимост) едва 16% от украинците са искали в НАТО. След неконституционната смяна на властта в Киев през 2014, последвано от влошаване на отношенията с Русия, тотална пропаганда в стил "глад, бой, стригане", през 2015 вече 50% от украинците подкрепят идеята за влизане в НАТО. По отношение на ЕС мненията са били примерно 50/50, не е имало явно мнозинство за едното или другото. Но това на не се е харесвало на всички и са били вложени пари (според Нуланд, 5 милиарда), за да се променят нещата. Така че не е само Путин който не зачита мнението на бедните украинци.

  Цитирам част от речта на Порошенко на среща с генералния секретар на НАТО през 2015
  https://tsn.ua/ru/ukrayina/poroshenko-nazval-kolichestvo-ukraincev-kotorye-hotyat-v-nato-491328.html
  "Евроатлантический выбор с перспективой членства в НАТО получает чрезвычайно важную растущую поддержку в украинском обществе. Два года назад курс на евроатлантическую интеграцию поддерживали, уважаемый господин генеральный секретарь, 16% украинцев. Год назад эта цифра стремительно приближалась к 50%. Сейчас количество украинцев, которые поддерживают евроатлантическую интеграцию, уже превышает 60%, - подчеркнул он.

 59. 59 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  Сайтът на Дневник отново беше неактивен за около час. Аташэтата от съветското посолство нямат ли си друга работа?!
  —цитат от коментар 45 на Norman Granz


  Виртуален Корона Вирус

  Вирусът на Кремълската Корона

 60. 60 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3738 Весело

  До коментар [#38] от "Hawaii":

  Ба, НАТО уж не се страхува. И във форума редовно биете руснаците. Последно, слаби ли са, или ние ще ядем пердаха?

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  До коментар [#42] от "chironex":

  Щооо? Демокрацията с ядрени оръжия също я видяхме. Три войни за 21 век.

 63. 63 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "....през същата тази 1940 г. България е особен обект на увещавания от страна на Москва, за да сключи "пакт за взаимопомощ". Така се стига до прочутата "Соболева акция"

  Ако към момента на нашествието на хитлеристите в СССР си имахме договори и с Германия и с Русия това нямаше да ни противопостави нито на Германия, нито на Русия. А съществуваше вероятността Червената армия да ни заобиколи.
  Е, разбира се, това са разсъждения от рода :Какво щеше да стане, ако това което трябваше да стане, стана както не трябваше да стане.
  Но поне нормалния човек може да мисли и разсъждава по въпроса. Чипираният с постулатът, че Русия е изначален враг, а руснаците са рептили не може нито си го позволи, нито да го прави.

 64. 64 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Весело

  "Путин може много да иска, важното е какво искат мнозинството украинци! " ==>
  Хубаво би било не само Путин, но и всички останали да се съобразават с това което искат мнозинството украинци.
  През 2013 едва 16% от украинците са искали в НАТО.
  през 2015 вече 50% от украинците подкрепят идеята за влизане в НАТО.
  —цитат от коментар 58 на Oleg Iliev


  Таваришче,

  ЗАЩО не напишеш ДНЕС, КОЛКО украинци искат

  УКРАЙНА в НАТО и ЕС ?!?!?!

 65. 65 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1042 Гневно

  До коментар [#41] от "Hawaii":Отдавна искам да те питам.....Защо Хаваите са все още колония на САЩ,а не независима държава....?Нали са най голямата демокрация....
  —цитат от коментар 43 на eti mehter  Веднага ти отговарям-защото не искат.Понял?
  Я ти кажи защо кюрдите нямат независима държава,а искат да имат?
  Много е трудно да си анадолски русофил,да?

 66. 66 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 539 Весело

  Много хубава статия! Браво! Ако съм на мястото на някой от изпълнителните директори на "Америка за България" бих отпуснал двоен грант

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 67. 67 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2424 Любопитно

  По силата на линейна прогресия всяка интервенция води до следващата,
  *****************************************

  Какво е "линейна прогресия", чувал съм за разни други, ама не помня вече какви?....
  Ако "всяка интервенция води до следващата" - защо в света , все пак, цари относителен мир?
  Някой ще ми обясни ли, щото съм много , ама много тъп?

  Мараба, С-ДС доносници!
 68. 68 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2221 Неутрално


  Таваришче,
  ЗАЩО не напишеш ДНЕС, КОЛКО украинци искат
  УКРАЙНА в НАТО и ЕС ?!?!?!
  —цитат от коментар 64 на Hawaii


  Много. Но явно не съм успял да донеса до Вас основната си мисъл, че не е важно само какви са процентите сега, а и как се е стигнало до тези проценти. В случая с Украйна излиза че погазването на Конституцията не е проблем ако като резултат се увеличава процента на желаешите Украйна да е в НАТО и в ЕС.

 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#58] от "Oleg Iliev":

  Оги, по някакъв начин ти сам си отговорил на коментара си. Защото през 2013 г. Украйна не влиза в НАТО, каквато е и волята на мнозинството от населението, което според твоите данни не иска страната им да бъде част от НАТО.

  Само, че нека се върнем към настоящето. В момента мнозинството украинци искат страната им да бъде в НАТО, президента и властите им искат същото. Но явно в самото НАТО има държави, които имат резерви към членството на Украйна в НАТО.

  Пиша това, защото Украйна е подала молба за членство в НАТО още през 2008 г. но и до днес тя не е приета в тази организация.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  По силата на линейна прогресия всяка интервенция води до следващата,*****************************************Какво е "линейна прогресия", чувал съм за разни други, ама не помня вече какви?....Ако "всяка интервенция води до следващата" - защо в света , все пак, цари относителен мир?Някой ще ми обясни ли, щото съм много , ама много тъп?
  —цитат от коментар 67 на Манчо


  +++
  Мислех че само за мен, поради професионална деформация, това изречение е нонсенс.

 71. 71 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 542 Любопитно

  Буди недоумение следното твърдение на Тонито: "А САЩ налагат на СССР тежки "икономически санкции". Оказва се обаче, че друг "верен приятел", а именно Хитлер доставя на "дружеския СССР" техническото оборудване в замяна на горива и стратегически суровини. Как нещата се повтарят..." Как именно се повтарят "нещата" днес? Нима еталонна, европейска Германия е равнозначна на Третия райх? Малий!

 72. 72 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Монополи, домино, шах и прочие алюзиии в псевдоинтелектуалният опит да обяснено какво става на поссъветското пространсо са доказателство за мъглата на автора по темата, включително със залитането по балканизации, финландизации, - абе голям буламач. За сведение - след ВСВ СССР и Финландия подписват договор за дружба и сътрудничество, който е още в сила. Това гарантира на СССР , че във Финландия няма да има бази на НАТО, и на практика спасява Финландия от съветизация. По силата на този договор Финландия на практика е най-близката страна на РФ във ЕС. Но като използва "финландизация" - без да иска и осъзнае, Тони Николов е напипал нещо вярно . Не, Русия не иска да се дестабилизира Европа, да се натрие носа на САЩ или да се разпокъса Украйна - това са само опорките взети от запададната пропаганда вурйу които Николов трябва да рагърне таланта си за да залее с този буламач локалнатото медийно пространство. Точно обратното - Русия не иска повече около границите ѝ да няма нестабилност и там да не са инсталирани ракети насочени към нея. Точно това, което е постигнато с този договор за приятелство с Финландия, точно това е целта на Путин с тези преговори - да получи гаранции, че повече няма да има опити да бъде атакуван отвън - нито чрез активни мероприятия като слуаите със Скрипалите, Берлинския пациент, чрез нагнетяване на напрежение в Украйна с въоръжаване на армия и паравоенни отряди, които да трепят рускоезичното население в Донбас, чрез опити за дестабилизация на Кавказ, чрез цветни революции в държавите от ОДКБ - Беларус, Армения, Казахстан. Всичко това са брънки от дългосрочната политика на Запада, който по инерция замени съветофобията с русофобия за да запази световна доминация. Е, там е работата, че тази доминация вече отдавна остана в миналото, затова и Путин сега привиква Запада на масата за преговори официално да им го каже в лицето :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 73. 73 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#58] от "Oleg Iliev":Оги, по някакъв начин ти сам си отговорил на коментара си. Защото през 2013 г. Украйна не влиза в НАТО, каквато е и волята на мнозинството от населението, което според твоите данни не иска страната им да бъде част от НАТО. Само, че нека се върнем към настоящето. В момента мнозинството украинци искат страната им да бъде в НАТО, президента и властите им искат същото. Но явно в самото НАТО има държави, които имат резерви към членството на Украйна в НАТО.Пиша това, защото Украйна е подала молба за членство в НАТО още през 2008 г. но и до днес тя не е приета в тази организация.
  —цитат от коментар 69 на Иво


  Да се върнем към настоящето, но да не забравяме че то е функция на миналото, и че има значение дали в това настояще са дошли само с законни, но и с незконни средства.

  Но да се върнем и към правото на държавите сами да решават за военните си съюзи, и за твърденията че приближаването на НАТО до границите на Русия не трябва да се разглежда като заплаха за Русия. Вчера се оказа че САЩ държат да няма реципрочност за това. Според Съливан ако Русия стъпи в Латинска Америка, даже не до границата със САЩ, САЩ ще реагира остро. Какво излиза, правото на държавите да решават ского да влизат във военни съюзи важи само ако те искат да влизат във военен съюз със САЩ? И разполагането на войски до чужди граници е демократично право само когато не става въпросза границите на САЩ?
  Не Ви ли се струва че Вие и правителството на САЩ имате различни предстви за това какво е демокрация и суверенитет?

  Цитирам текст на български преведен с Гугъл (не отговарям за качеството на превода), и оригиналния текст.

  https://www.ny1.com/nyc/all-boroughs/news/2022/01/13/us-russia-nato-discussions-sanctions-europe-jake-sullivan
  "Съливан също така отговори на неотдавнашните коментари на заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков, който в четвъртък каза, че не може „нито да потвърди, нито да изключи“ възможността Русия да изпрати военни активи в Латинска Америка, ако САЩ и техните съюзници не ограничат военните си дейности. Прага на Русия.
  „Това не беше повдигнато в дискусиите по време на диалога за стратегическа стабилност“, каза Съливан, наричайки коментарите на Рябков „бръснати“ и нищо повече. „Ако Русия тръгне в тази посока, ние ще се справим решително с нея."

  Sullivan also responded to recent comments from Russia's Deputy Foreign Minister Sergei Ryabkov, who on Thursday said he could “neither confirm nor exclude” the possibility of Russia sending military assets to Latin America if the U.S. and its allies don’t curtail their military activities on Russia’s doorstep.
  "That wasn't raised in discussions at the strategic stability dialog," Sullivan said, calling Ryabkov's comments "bluster" and nothing more. "If Russia were to move in that direction we would deal with it decisively."

 74. 74 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3308 Неутрално

  Много. Но явно не съм успял да донеса до Вас основната си мисъл, че не е важно само какви са процентите сега, а и как се е стигнало до тези проценти.
  —цитат от коментар 68 на Oleg Iliev


  С АГРЕСИВНА ИМПЕРСКА Великоруска ПОЛИТИКА

  С ДИРЕКТНА ЗАПЛАХА С ОКУПАЦИЯ

  С РАЗПОЛАГАНЕ на СТОТИЦИ ХИЛЯДИ пушечно месо НА ГРАНИЦАТА

  С безумни УЛТИМАТУМИ третиращи СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА КАТО КОЛОНИЯ

  Апропо,
  ПРОЦЕНТИТЕ във ФИНЛАНДИЯ и ШВЕЦИЯ за ЧЛЕНСТВО в НАТО

  са ПО-ГОЛЕМИ дори от тези в УКРАЙНА

  За Финландия и Швеция,

  КРЕМЪЛСКИТЕ ОПОРКИ за Украйна НЕ РАБОТЯТ

 75. 75 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Илюстрацията на текста не е актуална.

  Ето, това е положението:
  https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Unizitelna-snimka-na-Putin-i-prezidenta-ni-Radev-obikalya-svetovnata-mrezha-827535

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 76. 76 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Още актуални илюстраци на реалното положение:

  https://offnews.bg/politika/moskva-publikuva-klip-kak-ruskiat-patriarh-kiril-se-kara-na-prezidenta-676202.html
  https://faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/klyakaneto-kato-politika-iliyana-yotova-se-klanya-nemu-ne-bogu

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 77. 77 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4053 Любопитно

  До коментар [#73] от "Oleg Iliev":

  Не знаех за това изказване на този Съливан, който се води съветник по въпросите на сигурността към Белия дом. Интересно ми е какво САЩ могат да направят за да спрат разполагането на руски военни в Куба или Венецуела. Според мен не много... защото така или иначе, тези страни са под санкциите на Вашингтон. Освен това правителствата на двете държави имат пълното право и свобода да влизат в каквито съюзи си пожелаят с Русия и да приемат на своя територия военни от Русия, дори и разполагането на военни бази там.

  Щом САЩ могат да правят това в страни съюзници в Източна Европа, защо Русия да не може да прави това в страни съюзници в Карибския басейн!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 78. 78 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Още един капацитет по Русия, главата пълна с бръмбари

 79. 79 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 1200 Неутрално

  Кат Русия няма втора за нашия пръв дръжавен ръководител, смелият юмруковей!
  Само Путин, руското знаме и "русофилите" с бай Тошо на гърди и Сталин в сърце могат да извикат усмивка на туй, иначе вечно навъсено (съфсем справедливо!) лице, насред "блатото", водещо се негова родина.
  https://faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/dve-godini-prezident-radev-dve-godini-putinistki-tsirk

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 80. 80 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 623 Весело

  До коментар [#73] от "Oleg Iliev":Не знаех за това изказване на този Съливан, който се води съветник по въпросите на сигурността към Белия дом.
  —цитат от коментар 77 на Иво


  Той не само "се води" съветник, но на практика е най-близкаят човек до Байдън по отношение на сигурността, в това число и външната политика на Шатите, като в много от случаите думата му пред президента тежи повече отколкото думата на Блинкен, "който се води" външен минисър :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 81. 81 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#73] от "Oleg Iliev":Не знаех за това изказване на този Съливан, който се води съветник по въпросите на сигурността към Белия дом. Интересно ми е какво САЩ могат да направят за да спрат разполагането на руски военни в Куба или Венецуела. Според мен не много... защото така или иначе, тези страни са под санкциите на Вашингтон. Освен това правителствата на двете държави имат пълното право и свобода да влизат в каквито съюзи си пожелаят с Русия и да приемат на своя територия военни от Русия, дори и разполагането на военни бази там.Щом САЩ могат да правят това в страни съюзници в Източна Европа, защо Русия да не може да прави това в страни съюзници в Карибския басейн!?
  —цитат от коментар 77 на Иво


  +++

 82. 82 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  [quote#74:"Hawaii"][/quote]

  Мда, забравих че мненията различни от Вашето са "опорки", а Вашето мнение е дълбокомислен синтез, основан на всестранно осмисляне на принципите на демокрацията. Да Ви пожелая успешно опознаване на реалния свят стакъв подход.

 83. 83 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Каква хубава снимка-"Тримата диктатори".

 84. 84 Профил на admiralkuroedov
  admiralkuroedov
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#29] от "Vlado Nikolov":

  Скаран си с географията, както и със световната политика.
  Лвов е в Галиция, така, че няма как да се присъедини към Полша и Унгария едновременно,
  вероятно имаш предвид Закарпатската област, която Сталин анексира от Чехословакия през 1945г и в която проценът етнически унгарци беше много висок преди 100 години,
  сега ситуацията е коренно различна.

 85. 85 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Сайтът на Дневник отново беше неактивен за около час. Аташэтата от съветското посолство нямат ли си друга работа?!
  —цитат от коментар 45 на Norman Granz


  Това се казва КОНКУРЕНЦИЯ, тя е характерна за КАПИТАЛИЗМА и е благо! Като не четеш Дневник ще четеш друго и конкурента ще спечели.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 86. 86 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Щом САЩ могат да правят това в страни съюзници в Източна Европа, защо Русия да не може да прави това в страни съюзници в Карибския басейн!?
  —цитат от коментар 77 на Иво


  Освен противоракетната система Еджис с 24 ракети в Румъния, би ли ни казал колко американски ракети има в Източна Европа? Както вече поне десет пъти писах, мамашата няма да кротне докато наистина в Европа не се вземе решение еквивалентно на Double-Track Decision НАТО от декември 1979 за инсталиране на крилати ракети и Пършинг в Европа. Чак тогава, когато видя дебелия, мамашата седна на масата за преговори за разоръжаване. Инак постоянно рушняцитеще ни плащат с ядрените си ракети в Калининградска област, Крим и ще ни изнудват.

 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#74] от "Hawaii":
  ПРОЦЕНТИТЕ във ФИНЛАНДИЯ и ШВЕЦИЯ за ЧЛЕНСТВО в НАТО
  са ПО-ГОЛЕМИ дори от тези в УКРАЙНА
  >>> Ако това наистина е така, то няма смисъл да се говори за някакво горещо желание на украинския народ за членство. Проверката за процентите на желаещите в двете северни страни за кандидатстване в организацията даде следното:
  https://icds.ee/en/finland-and-sweden-do-not-have-the-nato-option-they-think-they-have/
  ......Finland and Sweden could join the Alliance only by following the usual procedure. This means they would need to meet NATO’s political, military, legal, resource and security preconditions, or at least have a plan to address any obvious shortfalls.
  The requirements include public support for membership, where neither Finland nor Sweden currently excel. According to a December 2021 public opinion poll commissioned by the Finnish Advisory Board for Defence Information, only 24 percent of the respondents supported Finnish membership of NATO while 51 percent were against.
  A 2020 poll conducted in Sweden by the SOM institute found 27 percent of the respondents supporting Swedish membership, and 32 percent against....

 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#73] от "Oleg Iliev":

  Давам линк за изказването и отговорите на Съливан на пресата от 13-ти. https://www.whitehouse.gov/briefing-room/press-briefings/2022/01/13/press-briefing-by-press-secretary-jen-psaki-and-national-security-advisor-jake-sullivan-january-13-2022/

  Освен това той подчерта и при други случаи, че според разузнаването Русия не е готова да нападне Украйна и поведението и се оценя като "изхвърляне" (bluster) , но че "ние сме готови да преговаряме или да защитим партньорите си, според случая".
  Няма армия, която да е в постоянна повишена бойна готовност в един безкраен период от време, както тази на Русия, така и не по-малобройната (около 120 хиляди) украинска армия по границата с двата анклава. Дано нервите на военните и на местните политически величия да издържат и да не дадат повод за реализация на полските предвиждания за война.

 89. 89 Профил на Josif Stanislavski
  Josif Stanislavski
  Рейтинг: 996 Неутрално

  До коментар [#2] от "telqk":

  тъпака винаги във всяко нещо ще намери повод да прокара своята малоумна злобичка... забрави да споменеш и филията с мас.

  обичам Ви .... разбирам Ви ... искам да Ви помогна
 90. 90 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#80] от "Helen of Bikini":
  Нещо на Блинкен му се клати стола? Появиха се даже предположения, че Уенди Шърмън-Сребърната лисица, може и да го замени скоро на поста:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Wendy_Sherman
  Е, Нуланд може също да претендира за позицията. Интересно, че ( ако не се лъжа..) и тримата са с украински корени.

 91. 91 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2167 Разстроено

  Времената се менят и после се повтарят събитията , проблемите идват това , че липсата на жива памет оправдава всички средства, което поне за нашата история би следвало да се взима в предвид.

 92. 92 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#90] от "тулса":

  Все пак Уенди Шърмън не само беше професор в административната школа "Кенеди" в Харвард, но и старши юридически съветник в консултантския бизнес на Мадлейн Олбрайт - https://en.wikipedia.org/wiki/Albright_Stonebridge_Group . Солидни връзки също с Хилари Клинтън. И да, тя е от еврейско семейство от Балтимор.

 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#92] от "daskal1":... тя е от еврейско семейство от Балтимор.
  >>> Всъщност, като се замислих, БлинкИн може и да е "украинец" , ама семейството на Шерман може да е от Германия например.

 94. 94 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#88] от "daskal1":

  Постсъветското домино май е по-сложно отколкото ни го представят в тази статия. Днесми попадна текст че един от евродепутатите (е, това засега не означава нищо) се е излазал че може да се въведат санкции срещу укаринските съдии които разглеждат делото срещу Порошенко за държавна измяна (това дело е хаст от борбата на Зеленски с олигарсите). Параллелно стова се появяват сведения че САЩ могат да въведат санкции срещу Русия не само ако нападне Украйна, но и ако организира държавен преврат там, и ако (забележително!) ако работи за дестабилизиране на Зеленски.
  Според мен вече е пълен шаш. Ако съвсем формално погледнем на нещата, САЩ могат да се опитат да защитят приятеля си Порошенко (засега, доколкото знам, те само призовават за обективност и казват че наблюдават процеса), ако са прекалено активни с тази защита това може да доведе до дестабилизиране на Зеленски, което пък си е основание за въвеждане на санкции срещу Русия.
  Ясно е (по-точно, надявам се) че нещата няма да се развият по такъв абсурден сценарий, но постсъветската мозаика стана прекалено сложна. На места антируските настроения които доминираха в някои страни са изместени от яростна борба на едни антируски политици с други антируски политици. Срещу Порошенко има процес за държавна измяна и на имуществото му е наложен арест (е, Дневник не пише за това, явно чака да види по-еднозначан позиция от САЩ). В Грузия Саакашвили е арестуван (това майсъщо не е интересно за Дневник). Руснаците също допринасят за кашата, подкрепиха Токаев в противипоставянето с Назарбаев (явно мирните протести бяха използвани като повод за разчистване на сметки).
  Радвам се за тези колеги от форума които по традиция виждат света черно бял, и знаят твърдо кои са "нашите" и кои са "техните". Предполагам че не ги боли глава да се опитват да видят по-сложната картина.

 95. 95 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  До коментар [#74] от "Hawaii":ПРОЦЕНТИТЕ във ФИНЛАНДИЯ и ШВЕЦИЯ за ЧЛЕНСТВО в НАТОса ПО-ГОЛЕМИ дори от тези в УКРАЙНА>>> Ако това наистина е така, то няма смисъл да се говори за някакво горещо желание на украинския народ за членство. Проверката за процентите на желаещите в двете северни страни за кандидатстване в организацията даде следното:https://icds.ee/en/finland-and-sweden-do-not-have-the-nato-option-they-think-they-have/ ......Finland and Sweden could join the Alliance only by following the usual procedure. This means they would need to meet NATO’s political, military, legal, resource and security preconditions, or at least have a plan to address any obvious shortfalls.The requirements include public support for membership, where neither Finland nor Sweden currently excel. According to a December 2021 public opinion poll commissioned by the Finnish Advisory Board for Defence Information, only 24 percent of the respondents supported Finnish membership of NATO while 51 percent were against.A 2020 poll conducted in Sweden by the SOM institute found 27 percent of the respondents supporting Swedish membership, and 32 percent against....
  —цитат от коментар 87 на тулса


  Бива ли така да разваляш рахата на човека в петък вечер, ще му развалиш уикенда! Сега ще трябва да прочете (пък ти не си му го превел за удобство), като види че твърденията му се опровергават от фактите ще трябва да мисли какво да ти отговори (е, може и да отговори без да мисли, но все е усилие)....

 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#93] от "тулса":

  Определено Блинкен са украински евреи, от прадядо му, Майер Блинкен, роден в Переславл 1979 п пренесъл се в Киев където е бил дърводелец и дори масажист, през дядо му, Морис, роден в Киев 1900, който е доведен в Америка по време на емиграцията 1904 г.
  https://ukrainianjewishencounter.org/en/yiddish-and-the-ukrainian-jewish-roots-of-the-new-u-s-secretary-of-state/

  Виж, Уенди е далеч по-почитана в еврейските среди. Не напразно тя водеше преговорите с Иран за ядреното им оръжие с одобрението на Израел. Пък и явно е доста по умна, опитна и балансирана като политик.

 97. 97 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#93] от "тулса":

  Само да допълня, че както в случая на Мадлейн Олбрайт, често семействата са криели еврейския си произход от децата поради установения антисемитизъм в периода до 1950-те в САЩ, особено ако са имали желание за кариера в сфери свързани с интелектуална дейност. Нещата се променят с изместването на индустриалния капитал от финансовия през 1960-те и законодателството от 1964-та.

 98. 98 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#90] от "тулса":

  Не вярвам да сменят Блинкен. Шърман и Нюланд имат екпертиза конкретно за Русия и Украйна. Русия е наследена и вече неудобна тема за Байдън, с която той не иска да се занимава. Отдавана вниманието е насочено към Китай като най-големия враг за бързо западащито световно лидерство на САЩ и това е приоритна задача на Блинкен. Та той дори не участва в преговорите с Русия - това говори достатъчно.

  Who the fuck are you to lecture me?
 99. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  До коментар [#96] от "daskal1":
  Не излъга очакванията ми.:) Ама чакай да те затрудня малко. Знаеш ли кой е първият полски рестлър в WWF? Наричали го Полският чук и Полската мощ ("The Polish Hammer" and "Polish Power"). Избрал си прозвището Иван Путски.:)

 100. 100 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#94] от "Oleg Iliev":

  Определено тенденцията е за по-дълбоки противоречия и комплициране на проблемите не само в пост-съветското пространство и източна Европа. Тръмп до голяма степен спомогна за консолидацията на естествения консерватизъм и популизъм в страните от региона и промяната не се възприема еднозначно, особено с фаворитизиране на различни клики политици и олигарси. Процесите в САЩ също са дълбоки и противоречиви, без ясен консенсус дори в управляващата партия относно социалната и икономическата стратегия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK