Партиите и институциите да защитят противоепидемичните мерки

БХК апелира към всички останали парламентарни партии да заклеймят подбудителството към насилие на "Възраждане".

© Георги Кожухаров

БХК апелира към всички останали парламентарни партии да заклеймят подбудителството към насилие на "Възраждане".Избори 2023

"Дневник" публикува становището на БХК от страницата на организацията.


Българският хелзинкски комитет остро осъжда публичното подбуждане към насилие във връзка с протеста против противоепидемичните мерки на 12 януари 2022 г., организиран от партия "Възраждане". По време на самия протест девет служители на МВР са ранени. Има непотвърдена информация и за пострадали граждани, а двама души са арестувани.


Протестът беше обявен на 21 декември 2021 г. в профила в социалните мрежи на председателя на партията Костадин Костадинов, по повод дискусията в Народното събрание за въвеждане на изискване за зелен сертификат за влизане в сградата на парламента. Костадинов използва заплашителни формулировки, които да мотивират поддръжниците му да опитат да нарушат пропускателния режим, който важи за всички граждани по отношение на достъпа до парламента: "Дали съм безобиден или не, не знам, но със сигурност знам, че ако се приеме зеленият сертификат за депутатите, влизаме с нашите избиратели в Народното събрание. () Безобидно ще поканим нашите 127 хиляди избиратели да влязат с нас в парламента".
В дните от края на декември, в призивите към поддръжниците си да подкрепят протеста, Костадинов нарича прилагащите мерките "изверги" и "престъпници", а датата 12 януари определя като "добра дата за началото на нашето възмездие".


Не е изненада, че като резултат събралите се на площад "Народно събрание" наистина опитаха да проникнат със сила в сградата, а това доведе до ранени и задържани. Тези действия ясно показват, че събранието от 12 януари не може да бъде определено като мирно и дават основание протестът да бъде определен като незаконен. Българският хелзинкски комитет приветства отговорното и законосъобразно решение на органите на МВР да не употребяват прекомерна сила и помощни средства и че не допуснаха ескалиране на напрежението, въпреки провокациите.


В същото време изразяваме дълбоката си загриженост, че една партия, която умишлено, системно и целенасочено подбужда към насилие за постигане на своите политически цели, намира място в общество с претенция за демократичност, каквото е българското. Напомняме, че това е парламентарно представена партия, която има свободен достъп до трибуната на Народното събрание, а нейни представители участват в обсъждането и вземането на важни държавни решения. Събитията от вчерашния ден и предхождащите ги послания, изпълнени с омраза и подбуждащи към насилие, за пореден път повдигат въпроси за празнотите в българското законодателство, оставящо без последствия много случаи на публично подбуждане към групово насилие. Партии, които системно подстрекават към такива действия, нямат място в едно демократично общество.


Намираме за ключово в този момент останалите политически сили и официалните институции да изразят своите позиции. Апелираме към всички останали парламентарни партии да заклеймят това подбудителство като недопустим в една демократична държава инструмент за постигане на политически цели, и да защитят прилаганите противоепидемични мерки, чиято функция е опазването на живота и здравето на гражданите.


Подчертаваме, че зеленият сертификат, който даде основание за организирането на вчерашното събитие, не е дискриминационен, а цели да гарантира живота и здравето на гражданите като същевременно гарантира достъп до услуги. Като правозащитна организация подкрепяме правото на гражданите на мирен протест и събрание и свободно изразяване на мнение, но напомняме, че тези права не могат да нарушават други права на гражданите или да си поставят цели, които противоречат на Конституцията и международните договори, по които България е страна.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2023


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK