Няма кой да "убие дракона" вместо вас

Няма кой да "убие дракона" вместо вас

© Khodorkovsky archiveКоментарът е от профила във фейсбук на активиста и бивш основен акционер в енергийния гигант ЮКОС, който лежа почти 10 години в затвора в началото на управлението на Владимир Путин. Алексей Навални доброволно се завърна в родината си на 17 януари 2021 г. и условната му присъда по скалъпено дело бе превърната в ефективна, защото не се явявал да се подписва в полицията. А не се явяваше, защото бе отровен и се наложи да бъде лекуван в Германия с разрешението на властите. Ходорковски финансира от чужбина организации и медии, чиято дейност в Русия бе задушена.


Годината след задържането на Алексей Навални е момент, в който още веднъж да си спомним за него и за всички политически затворници и да ги подкрепим. Да кажем още веднъж на режима и дейците му, включително псевдолибералите, че носят персонална отговорност за случващото се и няма да им се размине.


Същевременно се обръщам към редица колеги от либералния лагер - още докато бях в затвора четях вашите възхвали на героите, чета ги и днес. Зад тях виждам желание някой вместо вас "да убие дракона". Виждам страшно разочарование, когато това не се случва. И ми стана интересно да попитам: нали разбирате, че ако желанието ви се сбъдне и някой вместо вас "убие дракона", то разочарованието ще бъде още по-голямо?
За да стане професионален "убиец на дракони", човек трябва или да бъде изначално дракон, или да стане такъв. И екипът му ще бъде типично "драконовски", и методите, и целите му.


И е наивно да разчитате, че ще се сражава "героят", а дивидентите (макар и под формата на свобода и демокрация) ще получите вие (ако очакваното е именно свобода и демокрация, а не работа като прислуга). Това вече го играхме с Елцин.


Т.е. подкрепата за политическите затворници трябва да е НАШАТА борба с режима, а не поощряването на ТЕХНИЯ героизъм, не в очакването те да извършат нови подвизи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK