Ако Русия нахлуе в Украйна, НАТО трябва да подсили членовете си в Черно море

Ако Русия нахлуе в Украйна, НАТО трябва да подсили членовете си в Черно море

© ReutersНАТО вероятно ще засили военното си присъствие в Черно и Балтийско море, като същевременно отблъсква кибератаките, ако Русия нахлуе в Украйна, казват дипломати и бивши официални служители.Но тъй като западният военен алианс няма договорно задължение да защитава Украйна, която не е член на НАТО, някои от най-трудните решения могат да се паднат на Европейския съюз.


Те включват как да бъде ударена Москва с всякакви нови икономически санкции, последствията от недостиг на руски природен газ за Европа и приемането на бежанци, бягащи от войната.


Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че дипломацията миналата седмица по отношение на правно обвързващите изисквания за сигурност е стигнала до "безизходица". Посланици и експерти са разделени по въпроса дали Русия ще нахлуе в Украйна.
Кремъл е събрал 100 000 войници близо до границите на Украйна, струпване, което Западът казва, че е подготовка за война за спиране на присъединяването на Украйна към НАТО. Русия отрича да е планирала инвазия.


НАТО вече засилва стратегията, която прилага, след като Русия анексира полуостров Крим от Украйна през 2014 г., с повече военно планиране за отбрана, модернизиране на възпиращите средства, подкрепа на Украйна с екипи за кибервойна и търсене на диалог с Москва.

Тъй като съществува риск от прехвърляне на конфликт на територията на НАТО около Черно море, алиансът е изправен пред дилемата колко още да се подготви и как да подкрепи Киев.
  • Въпреки че НАТО се съгласи на среща на върха в Букурещ през 2008 г., че Украйна един ден ще стане член на НАТО, алиансът не е обвързан от учредителния си договор за защита на Украйна.
  • Президентът на САЩ Джо Байдън отхвърли изпращането на американски войски в Украйна, за да се бият с руски войници.
  • Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза на 30 ноември: "Важно е да се прави разлика между съюзници от НАТО и партньор Украйна... Украйна е партньор, високо ценен партньор".

Двама дипломати от НАТО казаха, че западните стъпки в подкрепа на Украйна могат да варират от повече американско оръжие и дронове за украинските въоръжени сили до засилено обучение на украинските части - особено по отношение на начините за реагиране на всякакви руски ракетни атаки. Великобритания започна да доставя на Украйна противотанкови оръжия.


Столтенберг каза, че западният военен алианс ще подпише споразумение за по-тясно сътрудничество в областта на киберсигурността с Киев през следващите дни, без да дава повече подробности след кибератаки на уебсайтовете на украинското правителство миналата седмица. (По-късно източници на "Ройтерс" от Киев казаха, че по първоначални заключения атаката е дошла от Беларус със софтуер, използван при руски операции - бел.ред.)


Балтийският фокус на НАТО


Ханс-Лотар Домрьозе, пенсиониран германски генерал, който до 2016 г. ръководеше едно от най-важните командвания на НАТО, каза, че ако Русия нахлуе в Украйна, НАТО ще "повиши нивата на готовност".

"НАТО може да укрепи източния фронт, изпращайки по-големи военни части в Полша и балтийските държави, нещо, което НАТО е изключвало досега. НАТО може също да базира войски в Югоизточна Европа", каза той пред "Ройтерс".


Това все пак ще бъде в защита на територията на НАТО, но ще изпрати послание за решимост към Русия.


От 2014 г. НАТО дава приоритет на укрепването на Балтийските страни и е разположил в Латвия, Литва, Естония и Полша четири многонационални бойни групи с размер на батальон, водени от Канада, Германия, Великобритания и Съединените щати.

Премиерът на Естония каза пред "Ройтерс" миналата седмица, че балтийските държави разговарят със съюзниците си за увеличаване на военните разполагания на тяхна територия, а Столтенберг каза, че всяка руска атака срещу Украйна ще предизвика решение.


Миналата седмица Дания се съгласи да изпрати още четири бойни самолета F-16 в Литва и една фрегата, за да помогне за патрулиране в Балтийско море. Войските служат като "задействащ механизъм" за 40-хилядната армия за бързо реагиране на НАТО - да влязат бързо и да доведат повече американски войски и оръжия отвъд Атлантика.


Възможно разпространяване на конфликта в Черно море


Пенсионираният американски генерал Бен Ходжис, който командваше силите на американската армия в Европа от 2014 до 2017 г., каза, че съюзниците от НАТО трябва да се подготвят за по-широки последици от всяка руска инвазия в Украйна. Той предупреди, че милитаризираният полуостров Крим се е превърнал в руски "непотопяем самолетоносач".

"Бих очаквал, че ако има нова офанзива в значителен мащаб, има шанс за преливане [на конфликта], независимо дали в морето, във въздуха, в кибернетичното пространство", каза Ходжис пред "Ройтерс"."Ако има нова офанзива, тогава имаме трима съюзници от НАТО в Черноморския регион: Румъния, България и Турция... Трябва да предприемем всички стъпки за нашата колективна отбрана".


Двамата дипломати от НАТО казаха, че съюзническите министри на отбраната вероятно следващия месец ще обсъдят изпращането на повече сили в щаба на многонационалните дивизии на НАТО в Румъния. Въпреки че действа от 2017 г., той остава само сухопътно командване, без непосредствената подкрепа на въздушни, морски или специални сили.


Ходжис каза, че един по-голям оперативен център ще включва повече военноморски и въздушни учения, споделяне на разузнавателна информация, по-голямо наблюдение на руски подводници и посещения на търговски пристанища в Крим и в крайна сметка ще бъде по-добра подготовка за конфликт.


Румъния настоява за по-голямо военноморско присъствие на НАТО в Черно море, но съседката й България се опасява да провокира Русия. Участието на Турция, членка на НАТО, но не и на ЕС, би било от решаващо значение.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK