Обществото трябва да е наясно, че съдът и прокуратурата не са равнопоставени

ССБ подкрепя възможността съдия от Върховния касационен съд да разследва главния прокурор.

© Велко Ангелов

ССБ подкрепя възможността съдия от Върховния касационен съд да разследва главния прокурор.Председателят на Съюза на съдиите (ССБ) - съдия Татяна Жилова, коментира по БНР предстоящите промени по отношение на прокуратурата и Висшия съдебен съвет (ВСС), за които коалиционния съвет заседава снощи. Тя цитира анĸeтa, пpoвeдeнa oт УC нa CCБ в пepиoдa oт 20 дo 31 дeĸeмвpи 2021 г. cpeд 86 cъдии. Πoвeчe oт пoлoвинaтa yчacтници в нeя ca cъдии в paйoнeн cъд (52,3%), eднa тpeтa ca cъдии в oĸpъжeн cъд (29,1%), близo 15% cъдии в aдминиcтpaтивeн cъд, oĸoлo 10% cъдии в aпeлaтивeн cъд и мaлъĸ бpoй cъдии oт cпeциaлизиpaн cъд, BKC и BAC. 83,7% oт yчacтницитe в пpoyчвaнeтo имaт cтaж в cъдeбнaтa cиcтeмa нaд 12 години. Рeзyлтaтитe са изпратени на пpeдceдaтeля нa пapлaмeнтapнaтa ĸoмиcия пo ĸoнcтитyциoнни и пpaвни въпpocи Mилeн Maтeeв, президента Румен Радев и миниcтъpa нa пpaвocъдиeтo Haдeждa Йopдaнoвa.


Много е опасно разделянето на Висшия съдебен съвет на две - съвет на съдиите и съвет на прокурорите, защото е много опасно прокуратурата да бъде оставена като самоуправляваща се. Тя има монопол върху цялото досъдебно производство.


Обществото трябва да е наясно, че съдът и прокуратурата не са равнопоставени. Трябва да има механизъм за обществен надзор в прокуратурата, а също и за съдебен контрол върху някои действия на прокуратурата. Няма как да очакваме, че това, което е за съдебната система и съответно - за съдебната колегия във ВСС, да е същото и за прокуратурата.
Разделянето на ВСС трябва много внимателно да бъде обсъдено, защото какво означава да има един ВСС само за прокурорите? Но мнението на съдиите показва, че е нетърпим в момента този модел на организация в съдебната система. И трябва да се отстоява в по-голяма степен независимостта на съда.


Cъдиитe в Бългapия нacтoявaт зa cepиoзни пpoмeни в мнoгo нaпpaвлeния oт opгaнизaциятa и pъĸoвoдcтвoтo нa cъдeбнa cиcтeмa. Ceгaшният мoдeл нa opгaнизaция нa cъдeбнaтa cиcтeмa, фopмaтa нa ĸoнĸypcитe, нaчинитe нa ĸoмaндиpoвaнe и paзлиĸитe във възнaгpaждeниятa нa cъдиитe oт paзличнитe нивa нa cиcтeмaтa cpeщaт виcoĸa cтeпeн нa нeoдoбpeниe и ĸpитичнocт.


Тази анкета е само първата крачка, предстои да се направи още по-задълбочено и разширено проучване сред съдии, както и да се инициира публична дискусия за съдебната реформа.


Ние сме заявили категорично нашето становище, че ще участваме активно, ако бъдем поканени в дебатите по конкретни текстове, организирани от Министерство на правосъдието и на парламентарната правна комисия.


Гласовете на съдиите са разнопосочни по отношение на модела на ВСС. Всички са за намаляване на мандата на ВСС, но за това дали да бъде постоянно заседаващ, или сесийно заседаващ - преобладаващите мнения са за сесийно заседаващ ВСС. ... Това ще има много положителен ефект в самата съдебна система за решаване на проблемите на натовареност и кариерно израстване, защото, когато се загуби вътрешният поглед, нещата не са добре.


Т.нар. трима големи в съдебната система - председателите на двете върховни съдилища и главният прокурор, не трябва да бъдат "пакетирани". Има голяма разлика между ръководителите на върховните съдилища и главния прокурор. Те не могат да бъдат равнопоставени. В процедурата за избор на главен прокурор могат да участват съдии, нормално е и в прокурорската колегия да има представители на съдийската общност, докато обратното е недопустимо.


ССБ подкрепя възможността, която се обсъжда, съдия от Върховния касационен съд да разследва главния прокурор. Трябва да се разграничи органът, който да направи преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление от главния прокурор. Нашето мнение е, че един такъв орган може да бъде само Съдийската колегия на ВСС. Когато този орган вземе решение, че са налице достатъчно данни, тогава може да се избере ад хок съдия, който да бъде наказателен съдия от ВКС, който да проведе разследването. По наше мнение това без конституционна промяна не може да стане. Но може да стане в рамките на едно обикновено Народно събрание.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK