Ще оцелее ли Борисовата градина под грижите на общината и спортното министерство

Докато в общината и спортното министерство няма признаци на здрав смисъл, шепа граждани се опитват да спасят парка какъвто е бил и ако може - какъвто трябва да бъде

© Юлия Лазарова

Докато в общината и спортното министерство няма признаци на здрав смисъл, шепа граждани се опитват да спасят парка какъвто е бил и ако може - какъвто трябва да бъдеВ момента тече общественото обсъждане на проекта за Подробен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. До 4 февруари се приемат становища в районите "Средец", "Лозенец" и "Изгрев". Основна тема в дискусиите е подготвяният строеж на модерен стадион "Българска армия", както и опитите на проектанта проф. арх. Атанас Ковачев да забрани всякаква търговска дейност в парка, включително и около езерото "Ариана" при Орлов мост.


Кое е това прекрасно място? В забележителна страна, в една от малкото, които имат премного, за да бъдат щастливи. Вместо да бъдат щастливи, нейните жители измислят странни поговорки, които на всичко отгоре следват: Да спи зло под камък. С един куршум - два заека. Ела зло, че без тебе по-зло. Всяко зло за добро. Всяко чудо за три дена. Преклонена главица остра сабя не сече. От много глава не боли. Барабар Петко с мъжете. На гол тумбак - чифте пищови. Шамар да е, аванта да е. И т.н.


Всякакви деца родила майката юнашка! Преди повече от сто години под ръководството на учени и практични градинари (първите от тях - чужденци) софиянци създали за своя радост, удобство и гордост (а впоследствие многократно презалесили и разширили) забележителна градина, розариум, разсадник, градски парк. Малко по-късно най-добрите български скулптори постепенно обзавели в него исторически кът - с бюстовете на най-заслужилите сънародници. На забележителни хора от забележителни майстори! Едновременно с това (нуждите растат) софиянци решили допълнително да разнообразят и смесят предназначението, първоначално - със спортен парк, и впоследствие - с паметник на Съпротивата. А лесопаркът се разраснал до неконтролируеми размери. Лесопаркът - как да е, но три стадиона, колодрум, три езера, лятна къпалня, планетариум, лятна читалня, две естради и многобройни тенис кортове (без да броим бюфетите и ресторантите)... детски кът, автокъща и метростанция - още само в най-първата, историческата част - й дошли много, непосилно много... А апетитите за нови неща не намалели.
Дълго време Столичната община удържаше положението. За да се появи пак там национален стадион (за лека атлетика и футбол), други два (клубни) бяха премахнати. За беда - не стана баш национален, защото за такъв се искат тренировъчни игрища, още едно зелено поле, огромни паркинги... за каквито повече там няма място. Така че националният, все едно, ще трябва да се мести. И наличният ще остане без стопанин. Междувременно... на общината й хрумна да продава (по-скоро да подарява) на избрани лица избрани части от парка. Ей така - защото не можела повече да ги стопанисва - и без въпросните лица да са с нещо заслужили пред града. И без да имат никакво намерение да извършват дейността отпреди на придобитите имоти. С половин уста властта преди избори обещава да си върне поне лятната къпалня "Мария Луиза", която на всичко отгоре е с минерален извор, който пък по закон е държавна собственост. Не можела (30 години), няма сили... или не иска.


Напоследък властта прави видими усилия да насърчава велосипедизма в града. Забравяйки, че естественото гнездо на този спорт е Колодрумът. Той (Колодрумът) е с неясна собственост, а и вече не е колодрум. Редом с Колодрума е стадионът на ЦСКА. Спортният клуб отдавна не е централен и не е на армията, но властта продължава да го третира като правителствен отбор. Например, когато ръководството на клуба заплаши, че ако властта не се държи с клуба подобаващо (като с правителствен отбор), то той ще насъска футболните хулигани да протестират и манифестират в града... както те си знаят. И показва на пресата чужд макет на чужбински стадион, в смисъл че такъв точно вече са проектирали за парка. И властта нямало как да откаже... на рекетьорите. Въпреки че със сигурност реконструкцията на комплекса на ЦСКА ще струва на Парка... парка.


Докато в общината и спортното министерство няма признаци на здрав смисъл, шепа граждани се опитват да спасят парка какъвто е бил и ако може - какъвто трябва да бъде. Това е непосилна задача, ако властта не ги подкрепи. Като прекъсне топлата връзка с мутрите и даде ухо на това, което архитектите, ландшафтните инженери и гражданските организации й казват.


Иначе страната е прекрасна, Борисовата градина е прекрасна, само дето населението (воглаве с кукерите и спортните хулигани), с демократично избраните Народно събрание, общински съвет, кмет на столицата силно издишат. И не единствено в Борисовата градина!


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK