Ако историята се изучаваше обективно

За да има фашизъм или нацизъм, трябва да има партия с господсваща идеология и фюрер.

© Архив БТА, 1940 г.

За да има фашизъм или нацизъм, трябва да има партия с господсваща идеология и фюрер.По повод разразилата се буря от мнения в социалните мрежи след изявлението на премиера Кирил Петков в Скопие за фашизма, "Дневник" публикува позицията на Евгений Кънев от профила му във фейсбук. Заглавието е на редакцията.


Аз съм от тези, които бяха раздразнени от използването на термина "фашистки режим" за периода на Втората световна война в България от премиера при неговото посещение в Северна Македония. Разбира се, той го направи като пример как не бива да бъдат наричани всички българи, а само управляващия тогава режим, който е отговорен и за окупацията на Македония.


Вероятно предвид младостта и малкото време в българско училище, Петков е закърмен за историята от родителите си и масмедиите. А доминиращият наратив от 1944 г насам е, че у нас е имало фашизъм, с който - кой друг - комунистите са се справили. Разбира се, малцина на неговата и по-млада възраст знаят, че в първите години след окупацията на България от Червената армия на практика всеки, който не е бил комунист, или с нещо не е бил съгласен или не е одобрявал, веднага се е сдобивал с клеймото "фашист". А властта преди комунистите се сдоби с нечувания "научен" термин "монархо-фашистка".
И този комунистически наратив - който никога не беше достатъчно ясно разбит в нашето общество - продължава да витае и до днес в главите на младите и да води до случки като тази с младия премиер. Който на практика се съгласи с друга комунистическата пропаганда - тази на Тито, с която бяха облъчени македонците.


Ако учениците изучаваха науката история, а не пропаганда, щяха да имат ясни критерии дали е имало фашизъм. Примерно:


1. Имала ли е България един вожд/фюрер? Не.
2. Имала ли е държавна расова идеология? Не.
3. Разпуснат ли е парламентът? Не.
4. Забранена ли е политическата опозиция? Партиите да, но опозиция е имало, тоест - Не.
5. Спрени ли са свободните медии? Не.
6. Съдилищата преустановили ли са дейност ? Не. И т.н.


Това, че заради своите национални интереси България е колаборирала временно с Германия (а след това воюва с нея) не я прави фашистка държава. А държавниците ни трябва да знаят тези важни неща и да не поемат несъществуващи вини и обиди към нашите предци.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK