Защо Англия свива до минимум мерките срещу COVID-19

Все още страната има сериозен проблем с ваксинирането на някои етнически малцинства, българи и румънци.

© Юлия Лазарова

Все още страната има сериозен проблем с ваксинирането на някои етнически малцинства, българи и румънци.Коментарът е от профила на автора във фейсбук. Поводът е, че във Великобритания от средата на другата седмица се отменят: задължителното носене на маски на обществени места и в някои училища, изискването за COVID паспорти за големи събития, препоръката да се работи основно дистанционно. Заглавието е на "Дневник".


Защо Англия маха мерките срещу COVID-19?


1. Не точно ги маха, свива ги до минимум, страната е в готовност да ги въведе във всеки момент, ако се наложи.
2. Основна причина за свалянето на мерките е, това, че болниците имат достатъчен капацитет да обслужват тежки случаи, тъй като хоспитализацията нараства значително по-малко, отколкото броя на заразените. Защо нараства бавно?


3. Статистически (за който не вярва на други аргументи) 2 дози Pfizer/BioNTech или Oxford/AstraZeneca са ефективни 92%-96% срещу хоспитализация с COVID-19.


4. С една доза е ваксинирано 90.7% от населението на 12 годишна възраст и по-възрастни; 83.5% с 2 дози; и 63.7% с 3 дози (бустер).


5. Високата ваксинация плюс преболедуване водят до това 97.5% от населението с налични антитела. (Наличието на антитела не е гаранция срещу зараза, хоспитализация или смърт, но е показател, който кореспондира с по-ниската хоспитализация.)


Великобритания се завръща, внимателно, към нормален социален и икономически живот, благодарение на добре организирани (макар и късно взети) ограничителни мерки, висок процент ваксинирани и едва на трето място частичен имунитет от преболедуване.


Все още страната има сериозен проблем с ваксинирането на някои етнически малцинства (Black Caribbean, Black African, Pakistanis), българи и румънци.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK