Учителите и училищните директори трябва да се подбират по нови, обективни критерии

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Само послушковци и подръжници на новата УЕЙК култура!И тройно вакснати!

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2334 Неутрално

  Преди доста години жена ми беше нередовна (временна) учителка по английски. Без педагогическо образование, с английска гимназия и икономика.
  Кандидатстваше за втора година но назначиха момиче с диплома по педагогика и без познания по английски.
  Не вярвам че много деца биха научили английски от жена ми, но пък със сигурност никое не е научило от учителката незнаеща английски.

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2665 Разстроено

  "Необходимо е приемане на държавен стандарт за качеството на образователната система и как то се измерва." - резултатите от БГ у-ще се виждат без стандарт, без проучвания, измервания, тестове, анкети, а в реалния живот, в който навлиза не само функционално неграмотна "нова" смяна, но и неглижирана власт това да не е така. Какъв "адекватен механизъм за контрол" да има, след като политическите назначения на "контрольорите" са навсякъде по службите, а редовите учители го отнасят непрекъснато с неадекватните нови и нови отричащи се, но пък достатъчно лъскави изисквания и норми? Какви ли не организации се пръкнаха и да не останат по назад от "синдикатите" правят всичко друго, но не и да помагат за качеството на образованието. Е, примамката със заплащането е добра, но парите не правят децата нито по-грамотни, нито по-прилежни, нито по-дисциплиниране и то само за едното учене. България е имала килийни у-ща, в които желанието за знания е било над всичко, а това е давало и сила, вяра и възможности за развитие на държавата, дори когато не е имало и МОН.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Частните уроци по математика и български да се криминализират и нивото на учителите в училище ще скочи само.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на gqj021061267
  gqj021061267
  Рейтинг: 44 Неутрално

  Неграмотни учителски кадри се ширят в образованието.Без добра битова и обща култура,произведени от университети със съмнителна репутация. За завърщилите престижни университети е униженше да работят с ограничени и тъпи даскалки-често и еднокнижнички,назначени по партийна принадлежност.

 6. 6 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Я да ги видим т. нар обективни критерии. Ако са в стил Лукарски или Лорер
  /приятелката на първия и съпругата на втрия/ - МЕРСИ.
  За тези които не помнят - на времето приятелката на г-н Лукарски тръгна да прави кариера. Тогава журналистите ревнаха и я покриха. За г-жа Лорер за сега журналистчетата мълчат, но това е дуга тема.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 7. 7 Профил на desunka
  desunka
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Какво точно означава обективни критерии, нещо конкретно не. Когато трябва да се вземат ясни решения за следващите седмици , те ми мъдруват критерии. Това е едно не работещо министерство

 8. 8 Профил на lesgoat
  lesgoat
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Частните уроци по математика и български да се криминализират и нивото на учителите в училище ще скочи само.
  —цитат от коментар 4 на hope


  Жалко изказване на жалка женица... В цял свят има частни уроци и те са по желание на родители и деца. Който не желае, да не си дава парите. В държавните училища има достатъчно много умни деца, които се справят идеално и без частни уроци. Сещаш ли се кой има нужда от частни уроци?

 9. 9 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  А частната собственост да се експроприира! Държавното му е цаката!

  Never Mind The Bollocks
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Доходите на един добър учител по математика от частни уроци могат да стигнат и до 150 -200 000 годишно. Данъци няма. Не знам защо не ги сложат на патент.

  Воят ще е голям. Всички деца в 7 клас ходят на уроци по математика и български, без тези с баби или дедовци учители.
  Малко им объркаха сметките с това кандидастване от догодина с оценката от цялата диплома за 7 клас и новото НВО по всички предмети.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":А частната собственост да се експроприира! Държавното му е цаката!
  —цитат от коментар 9 на Anton Andonov


  Трябва да се намали разликата в нивото на преподаване в училищата.

  Любовта ще спаси света!!!
 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Хайде пак наши хора ще слагаме.
  Сега чакайте и джендър идеологията в училище.
  Поръчахте си я неблагоразумно с бюлетината на ПП и ДБ.
  Вероятно вече ще почнат да строят неутралните тоалетни в училище, а докато са готови всеки може да влиза и в другата тоалетна, ако не се чуства от биологичния пол, с който се е родил.

 13. 13 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  "През последните години се наблюдава тревожна тенденция за политически назначения в управлението на детските градини, училищата"

  През последните 75 години.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 14. 14 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Предложените от НМД ....стандарти.... съществуват и сега, проблемът е, че искат още достъп до хранилката....
  Освен, че са вредни, са и вредни....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 15. 15 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 180 Неутрално

  Абсолютно трябва да си има политизация съгласно този закон https://bg.wikipedia.org/wiki/Закон_за_обявяване_комунистическия_режим_в_България_за_престъпен , който е част от правовия ред в Република България. Който под недомлъвки за "политически неутрални директори и учители" се опитва да преосмисли написаното в този закон, за да угоди на решетника и старо-новата му ДС свита, да бъде съден и вкаран в затвора. Трябва да се учи и за "Народния съд", и за горянското движение, и за убийството на Георги Марков и за македонизацията на пиринския край, и за мълчанието за Чернобил, и за Възродителния процес, и за култа към личността, и за Белене, и за ДС. Който лишава децата от знание по тези и подобните на тях факти е враг на новите поколения български деца, руинира образователната система и трябва да бъде съден.

 16. 16 Профил на hieros_logos
  hieros_logos
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Най-обичам празни платени приказки. Аз само да попитам КОГО ще оценяват тези критерии. По провинцията взимат куцо и сакато за даскали (някъде само завършили някакво образование) понеже старите се пенсионират и никой не иска да преподава. Даже кухи лейки не искат да стават даскалици. И малкото дето са си навили на тая работа да ги разкарат... И после какво...Да затворим училището...
  В София никой не му дреме и няма да му дреме за конкурси. Всеки директор взима на работа който си иска и му трябва и това може би за никои училища не е лошо....
  Виж ако целта е да се натъпчат училищата с някакво грантаджийски убитаци това вече е друга тема....

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Добре е, че напоследък започна да се вдига заплатата на учителите и това трябва да продължи. Само така ще може да се стимулира приток на желаещи и тогава ще може да се правят нормални конкурси. За директорите пък и сега е възможно и трябва да се правят сериозни конкурси, защото от тях печели или губи създаването и поддържането на един здрав дух в учителските колективи.

 18. 18 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Това НПО на чужди грантове да се гръмнат и да не ни занимават с простотиите си, които винаги са свързани с антибългарска политика и джендър ориентации...

 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  А, тези нали бяха за "новите" критерии за "децата" в Националната стратегия за детето!
  Сега пак те ПРАВЯТ ПОЛИТИКА и изнудват депутатите, тоест държавата с техните нечовешки доктрини и идеология за джендъра.
  Измислили са джендър-учител.
  Ако ги оставим да ИЗНУДЯТ отново обществото и да си вземат пак привилегията ТЕ ДА ОПРЕДЕЛЯТ КОЕ Е ЕДИНСТВЕНО ПРАВИЛНОТО....
  По закон едно НПО, нали нямаше право да се занимава с политическа дейност?
  ?!
  !

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  То има ли достатъчно желаещи, че и подбор да им се осъществява? ;)

 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Според мен има един единствен критерий за реформа на образованието - заплащането на учителят!! Ако това не мръдне значително, така че за място на учител да кандидастват поне десетима, нищо няма да стане. Тогава ако кандидатът е читав, може да изкара клас по методика на преподаването в престижен университет (ако вече не го е изкарал!) и да бъде за уважение на учениците. С интелекта, информираността си и лекотата да преподава. Бил съм учител и познавам проблемите в чилище. Директорите - доста от настоящите са добри, и забележете, основният им проблем не са учениците, а учителите...

 22. 22 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 882 Неутрално

  '3. В Допълнителните разпоредби се предлага дефиниция на "партийна дейност", но не се пояснява какво се има предвид под политическа дейност. Следва да се запише дефиниция на "политическа дейност", с която ясно да се разграничи дейността в полза на една политическа партия или коалиция и осъществяването на дадена държавна политика от Министерството на образованието и науката и/или административните му структури."

  Гошко мамин хубав, "политическа дейност" извършват не само партии и коалиции. Не се прави на халтав, ясен си ми какво имаш предвид "...и/или административните му структури."

 23. 23 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2499 Любопитно

  Учителите и училищните директори трябва да се подбират по нови, обективни критерии
  ************************************************

  Като какви критерии могат да подберат свестни даскали от кандидати, чиито предполоагаеми заплати ги дефинират като отпадъци?

  Мараба, С-ДС доносници!
 24. 24 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 1197 Гневно

  Не, наистина, откъде ги копаят такива? Кви са тези - после плач йеремиев защо непеотата били на последно място по доверие и уважение, някъде между парламент и правителство, хе хе. Ми е заради такива като тия. То няма хора, които да искат да работят в образованието, те реват за ДЕПОЛИТИЗАЦИЯ сякаш сме 90 година, или, пази Боже, 1944. А стига глупости бе!!!!!! Тия наясно ли са например с един проблем, който от две години натресоха в гимназията, и който подлуди учители, администрация и ученици - обучението по т.нар. ПРОФИЛИ? Знаят ли какво е това, как разпарчетосва учебния процес, не удвоява а учетворява бюрокрацията, от която уж учителите трябваше да се освободят, побърква администрацията и прави разногледи гимназистите? Идея си нямат, нещастниците, но лаладжийстват на воля. И тия в комисията парламентарна не са по-добри, само виж кой им е шефа. Е, след някоя и друга година учител няма да остане - ни политизиран ни деполитизиран, идиоти. И така ви се пада.

 25. 25 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  Глупости!

  Sic transit..
 26. 26 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 566 Любопитно

  До коментар [#17] от "tsvetko_51":

  И като дойде желаещ да преподава литература, който не е чел "Под игото" какво правим?

  Sic transit..
 27. 27 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5308 Неутрално

  Директорите в повечето училища са политически назначения

 28. 28 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  Когато става дума за магистрали, винаги някой пише за ремонт на ремонта.
  Когато става дума за образование, винаги има реформа на реформата.

  Еретик
 29. 29 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  До коментар [#4] от "hope":

  "Частните уроци по математика и български да се криминализират и нивото на учителите в училище ще скочи само."
  ==========
  А по английски за останат?
  Има предлагане, защото има търсене. Просто не пращай внуците си на уроци.
  Такива практики има само в най-големите градове, където има конкуренция, понякога болна. В по-малките населени места на никого не му пука. Включително и в нашия град.

  Еретик
 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3043 Весело

  До коментар [#10] от "hope":

  "Доходите на един добър учител по математика от частни уроци могат да стигнат и до 150 -200 000 годишно."
  ===============
  Това драхми ли са или турски лири?
  Щото ако беше наша валута, напускам работа. Жената като вади 10 000 на месец от уроци и 2000 от заплата, аз защо да се мъча.
  Хопче, хванала те е болестта на червените очи. Стани математик и вади по 200 хилки годишно на частно.

  Еретик
 31. 31 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#27] от "pet_fire":

  Директорите в училищата навсякъде са ПЛАТЕНИ назначения.
  Обикновена КОРУПЦИЯ. Само цената на едно директорско място е по-голяма от цената на едно депутатско място....
  Това НПО дето уж работи за социалното подпомагане на децата иска да се намърда чрез държавно гарантирана легитимация В СХЕМАТА за КУПУВАНЕ. Заедно с НПО-то на ДЕНКОВ "Заедно в час"
  Затова лорер и Денков разиграват маскарада със закона.
  С ДОПЪЛНЕНИЕТО, че под маската за обективност на УЧИТЕЛСКИТЕ НАЗНАЧЕНИЯ Тези "детски" НПО-та ще въведат И Учителските места да се КУПУВАТ. А Денков, Лорер и НПО-тата ДА ОБИРАТ ПАРСАТА.
  Въвежда се НЕОБУЗДАНА КОРУПЦИЯ в ОБРАЗОВАНИЕТО.
  На което тези му Викат - политическа неутралност.
  А който не може да си плати на Комисарите от НПО ще бъде заклеймен като партийно пристрастен разпространител на идеологии и доктрини.
  Всичко това само по себе си е ДОКТРИНАТА, ИДЕОЛОГИЯТА и ПОЛИТИКАТА НА "Национална детска мрежа" и "Заедно в час".
  Агресивна корупция и заемане на пазарен дял в корупцията!

  !

 32. 32 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#23] от "Манчо":

  Само политически - политически неутрален, верен член на ПП Продължаваме промяната.

  До коментар [#26] от "antropos":

  "Обективните" Комисари го прослушват за политически пристрастия към политически партии и ако не е член на ПП Продължаваме промяната, а има афинитет към други партии го изритват.
  Ако е члена на ПП Продължаваме промяната го обявяват за чел "Под игото" и най-обективния политически неутрален кандидат на десетилетието. След което го направляват към най-близкия разшошен офис на Национална мрежа за деца и/или "Заедно в час, където срещу договор за процент от бъдещите заплати
  му се издава сертификат за благонадежност.
  И го назначаваш.
  Капиш!
  !

 33. 33 Профил на balkan_panda
  balkan_panda
  Рейтинг: 22 Неутрално

  В последните 2 десетилетия за по-добра шуро-баджанашка система от тази на ДуПеСе - ГеРб не бях чувал и виждал. Сега калинкаджиите ревнаха, че ни чакало нещо по-добро ли?

 34. 34 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Проектозаконът за „учителската политическа неутралност” категорично не трябва да се приема.
  В мотивите се твърди грижа да се защитят учителите –жертви на политически натиск и принуда.Би трябвало да се предположи чрез текста на закона забрана на политическия натиск и принуда върху учителите .
  В текстовете на законопроекта се получава обратното – учителите са носители на политически натиск и принуда, която им се забранява. И не просто се забранява, а им се вменява императивна смяна на личностния идентитет и превръщането им от пълноправни граждани в безправни ”неутрални” индивиди, тотално подчинени на централизираната система, управлявана от органа на властта - министър.
  С тези привидно формални и благородни изменения на закона се легитимират политически и квазиполитически преследвания, самоуправство, субективизъм, противопоставяне и стигматизиране спрямо стохилядна група от българската нация.Прегазват се основополагащи ценности и норми на демокрацията и гражданското общество.Подобни формализирани изисквани ”неутралности” могат да се въведат и за други професионални или сепарирани по друг начин големи обществени групи.Създават се предпоставки, за радикална трансформация на демократичната държавност в противоположно на демокрацията политическо устройство.
  Възниква обосновано предположение за опасност за националната сигурност от радикално посегателство върху националното единство, гражданското общество и демократичната държавност.
  Необходимо е този законопроект да се обсъди и в Комисията по
  вътрешна сигурност и обществен ред, а не само в Комисията по образованието и науката на Народното събрание.

 35. 35 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#34] от "Антоний Методиев":

  ++++++++
  !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK