За едни прокуратурата е бухалка, за други - пухена възглавница

Сигналите срещу главния прокурор в Министерството на правосъдието са началото на лавина, която ще го засипе.

© Велко Ангелов

Сигналите срещу главния прокурор в Министерството на правосъдието са началото на лавина, която ще го засипе.Пред БНР адвокат Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, коментира предстоящите промени по отношение на прокуратурата и сигналите срещу главния прокурор. "Дневник" публикува акцентите от интервюто му.


Сигналите, които пристигат за главния прокурор Иван Гешев и се обработват в Министерството на правосъдието, са началото на лавина, която ще го засипе.


В парламента трябва да положат сериозни усилия в избора на съдебен инспекторат, който да си върши работата, а не да е безплатна притурка на Гешев. След това да се види какво може да се направи с избора на един читав Висш съдебен съвет. След като Гешев е назначен от Бойко Борисов и Цацаров, а те в момента са с отслабени позиции, в битката си за оцеляване главният прокурор може да разчита на себе си и на 5-6 души около себе си.
Разследването за магистрала "Хемус" към момента е 90% провалено благодарение на действията на прокуратурата. Тя за едни е бухалка, за други е пухена възглавница, върху която да спят спокойно.


Когато се правят промени, свързани с прокуратурата и начина ѝ на функциониране към настоящия момент, би трябвало да отчитаме и факта, че не след дълго прокуратурата ще бъде прокуратура след Гешев.


Не мисля, че закриването на специализираните съд и прокуратура може да доведе до нещо лошо за съдебната система. По начина му на функциониране през последните 10 години този съд е доказал несъстоятелността си.


Нека не обръщаме внимание на смешния плач на Гешев, че като се закрият специализираните структури, престъпниците щели да играят Дунавско хоро и да пият шампанско. В специализираните съд и прокуратура има една крайно непочтена игра с мерките за неотклонение.


За да не се превърне в бухалка за сега управляващите новата КПКОНПИ, трябва много внимателно да се изработят законовите текстове.


Нормално е практикуващите юристи да участват в обсъждането на предстоящите промени на законодателството, но мисля, че е хубаво да се осигури участие и на прокурори, които не са зомбирани от Гешев.


Предложението МВР да получи повече самостоятелност при разследването - това е възможно решение на някои проблеми, които съществуват в момента в досъдебното производство. Още повече че и в миналото, и сега в закона има някои текстове, които са близки до това.


Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK