Сравняването на борбата с пандемията с Холокоста е обида за жертвите му

Сравняването на борбата с пандемията с Холокоста е обида за жертвите му

© ReutersИзявление на председателката на Европейската комисия по повод Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста.


На 27 януари отбелязваме 77-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау.


Спомняме си за всички оцелели и за милионите еврейски жени, мъже и деца, както и всички други жертви, убити от нацисткия режим. На много церемонии в цяла Европа и по света имената им ще бъдат изричани, животът им ще се помни.
През тази година отбелязваме и 80-ата годишнина от конференцията от Ванзее - срещата, на която се решава съдбата на европейските евреи. На тази среща нацистите планират систематично да търсят евреи в цяла Европа, за да унищожат еврейския народ.


Холокостът е европейска катастрофа. Антисемитизмът роди тази катастрофа. Антисемитизмът дехуманизира еврейския народ. В нацистка Германия тази дехуманизация отвори пътя към Шоа. Не трябва никога да забравяме.


На този ден гледаме и напред. След войната Европа беше съградена върху обещанието за мир. Но въпреки това антисемитизмът отново нараства в Европа. Той е заплаха за еврейските общности в Европа.


От началото на пандемията антисемитските конспиративни митове и дезинформацията плъзнаха онлайн и офлайн. Хората, които протестират по европейските улици, носейки звездата на Давид и сравнявайки противопандемичните мерки с геноцида на нацисткия режим, омаловажават преживяното от жертвите на Шоа. Изопачаването на Холокоста подхранва реториката на омразата. Всеки европеец трябва да знае фактите и да научи за Холокоста.


Ето защо Европейската комисия представи първата по рода си стратегия на ЕС за борба с антисемитизма и подкрепа на еврейския живот. В нея се предлагат над 70 конкретни действия, насочени към борба с антисемитизма онлайн, гарантиране на сигурността на еврейските общности, създаване на мрежа от места - "свидетели на Холокоста", и достигане до обществеността с размисли относно изграждането на култура на обща историческа памет в Европа.


Същността на нашите действия е да гарантираме, че евреите в цяла Европа могат да живеят в съответствие със своите религиозни и културни традиции. Защото Европа може да просперира само когато процъфтяват и нейните еврейски общности. Защото еврейският живот е неразделна част от историята на Европа и от бъдещето на Европа.


Заглавието е на "Дневник". Тази статия е със закрит за читателите форум, за да не даваме пространство за антисемитски коментари, особено покрай Международния ден в памет на жертвите на Холокоста.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK