Четете качествена българска и чужда преса

"Професионалната журналистика трябва да бъде ценена и насърчавана, а гражданите и политиците да я потребяват, а не да затварят кръгозора си"

© Юлия Лазарова

"Професионалната журналистика трябва да бъде ценена и насърчавана, а гражданите и политиците да я потребяват, а не да затварят кръгозора си""Дневник" публикува позицията на Асоциацията на европейските журналисти по повод изказване на министъра на отбраната Стефан Янев пред парламентарната комисия по отбрана.


Асоциацията на европейските журналисти - България (АЕЖ), се изненада от апела "да спрем да четем чужда преса", отправен от министъра на отбраната и бивш служебен премиер Стефан Янев. Във вторник, коментирайки напрежението по руско-украинската граница, Янев заяви пред депутатите от парламентарната комисия по отбрана: "Да намалим напрежението, да спрем да четем чужда преса, да спрем със спекулациите."


АЕЖ изразява категорично несъгласие с тази част от призива в контекста на усложнената международна обстановка. Ограниченото потребление на чужди медии не е лек срещу напрежението по оста НАТО - Русия.
Търсенето на качествени източници на информация е силно оръжие срещу дезинформацията. Умението за отсяване на фактите от твърденията и новините от дезинформацията се формира с четене и съпоставяне на множество източници, а не с ограничение до един, и то посочен от държавната власт. Вторият подход е подходящ за тоталитарни режими, но не и за гражданско общество във време на демокрация.


Професионалната журналистика трябва да бъде ценена и насърчавана, а гражданите и политиците да я потребяват, а не да затварят кръгозора си. Асоциацията на европейските журналисти - България, отправя призив да се чете качествена българска и по възможност и чужда преса.


Медийната грамотност означава гражданите да могат да подбират тези източници, които им предоставят проверена и достоверна информация, и да филтрират онези, които целят да ги заблудят и манипулират. За съжаление в България нивото на медийна грамотност е сред най-ниските в ЕС. Ниското ниво на медийна грамотност е и сериозна заплаха за националната сигурност в условията на хибридна война.


По тази причина НАТО и ЕС полагат значителни усилия в последните години за борба именно с дезинформацията, за проверка на фактите и насърчаване на медийна грамотност. Призивът да не се чете чужда преса е в директно противоречие с политиката на Северноатлантическия алианс, от който България е част и в чийто съвет на министрите Стефан Янев представлява страната ни.


АЕЖ приветства всички усилия за деескалация и запазване на мира в Европа. Принос за тази кауза имат всички наши колеги, независимо дали говорят руски, украински, английски, български или друг език, които съвестно вършат своята работа и представят реалността такава, каквато е.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK