"Гласът на Капитал": Война на хоризонта

Последствията за България, Европа и света ще са изключително сериозни, в случай че избухне мащабен въоръжен конфликт между Русия и Украйна.

© Георги Кожухаров

Последствията за България, Европа и света ще са изключително сериозни, в случай че избухне мащабен въоръжен конфликт между Русия и Украйна."Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.


Евентуалната война между Украйна и Русия е горещата тема от последните няколко седмици. Българските власти също започнаха да говорят по този въпрос, но, за съжаление, без да казват нищо особено. Да си припомним и че в управляващата коалиция има неразбирателство по въпроса с евентуално приемане на съюзнически подкрепления у нас. И макар сега да се надяваме на "дипломатическо решение", изниква въпросът какво ще стане, ако такова не се намери?


При всички положения би трябвало да имаме предвид, че подобен конфликт, въпреки че едва ли ще участваме в него, би засегнал страната ни пряко - той би довел до огромна бежанска вълна, дестабилизация, нарушени доставки на газ и огромни разходи за отбрана, които трябва да се направят в спешен порядък. Но не е само това - рискът е и геополитически, в случай че се стигне до разцепление между европейските държави по повод евентуалната руска агресия.


За това говорим в този епизод на "Гласът на "Капитал" с редактора в "Капитал" Момчил Милев, който описва глобалната картина в случай на война, готовността на България и различните варианти, до които може да се стигне. Ще чуете още:

  • Доколко е възможна война между Украйна и Русия?
  • Защо президентът на Русия Владимир Путин би могъл да прибегне до военна сила?
  • Какви са рисковете за България и защо в случая е важно Европа да бъде обединена?
  • Каква е готовността на страната ни реално и какво всъщност ще представлява заявената от министъра на отбраната Стефан Янев батальонна бойна група?


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK