"Не на тази ваксинация", но ние не сме антиваксъри - какво, по дяволите, иска "Възраждане"

Костадин Костадинов

© Юлия Лазарова

Костадин Костадинов"Позицията ни е ясна и категорична: не на тази ваксинация, не на тази ваксина." ("Фейсбук", март 2021 г.)


"Моето лично мнение е, че никога не бих се ваксинирал, не виждам и причина да го правя. Но ако някой друг около мен реши да го направи - не виждам причина да го спра." (11 януари т.г., "Нова телевизия").


"Ние сме за ваксините, тези, които са утвърдени. Против сме тези, които в момента се поставят, но всеки сам си решава. Не смятам, че от ваксините трябва да произтичат задължения или права." (22 януари т.г., БНТ).
Това са цитати от три публични изказвания на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.


"Няма как аз или някой от моите колеги да бъдем обвинявани, че сме антиваксъри, тъй като ние и семействата ни сме с поставени ваксини от имунизационния календар на Република България. Неведнъж сме заявявали, че ваксините са едно от най-големите постижения на човечеството..." (24 ноември 2021, "Фокус")


Това обяснява заместникът му и вече зам.-председател на парламента Цончо Ганчев. В телевизионни интервюта Костадинов също казва, че "Възраждане" не е антиваксърска партия, но след това не пропуска да изрази съмнение само към ваксините срещу COVID -19. И започват едни уточнения, че всъщност партията е само срещу зеления сертификат и противоепидемичните мерки.

Привържениците на Костадинов в социалните мрежи обаче масово са фиксирани върху битката си срещу ваксините и разпространяват голяма част от дезинформиращите послания по темата, позовавайки се на анонимни твърдения на роднини и приятели, но не и на научни публикации. И лидерът на "Възраждане" очевидно няма нищо против това. Дори елегантно ги побутва в тази посока.


На крилете на това отрицание партията влезе в парламента и с него продължава да брани мястото си там. Последният пример за това е от миналия петък. Първата среща в Министерския съвет на работната група, която премиерът Кирил Петков създаде, за да дебатира бъдещето на COVID сертификата, приключи със скандал само за 30 минути. Причината за напрежението обаче не бе медицинска, а тайното видеоизлъчване, което групата, определена от "Възраждане", беше организирала. Техен представител снимаше заседанието със смартфон и го излъчваше на живо в социалните мрежи, без това да е предварително договорено. Двуличието на ваксинираните "антиваксъри" от вътрешния кръг на приближените депутати до Костадинов е друга тема.


Но виртуалното им поведение във "Фейсбук", което сериозно се засилва през последните седмици и насочването на форумите под публикациите на лидера в една или друга посока прави видима стратегията на "Възраждане" да разширява подкрепата си с


инструментите на дистанционното подстрекателство и софизма


За да държи аудиторията си във "Фейсбук" будна (в буквалния смисъл на думата), вечер около 22 ч. Костадинов избира съобщение, което е получил през деня, или коментар под някоя от публикациите си, за да покаже "какво му изпращат хората от страната и чужбина". Въпреки относително късния час този трик бързо събужда дискусии, които събират по няколко хиляди харесвания и стотици коментари. На практика лидерът на "Възраждане" не участва във форумите. С изключение на моментите, в които се намесва, за фина настройка на посоката, в която те трябва да се движат.


В един от тези задочни разговори лидерът на "Възраждане" подхвърля публикация, в която жена се оплаква, че съпруг на нейна близка е починал от COVID-19, въпреки, че бил ваксиниран. Това, което следва, е лавина от коментари в позната посока - ваксините убиват, чрез тях правителството опитва да унищожи пенсионерите, за да спести разходи за пенсии, а


противоепидемичните мерки са "медицински фашизъм"


"Защо няма публичен портал, който хората лесно да откриват и да подават сигнал за тяхни близки, които имат нещастни случаи след ваксиниране. Или направете Вие такъв тук на профила", гласи един от коментарите под публикация на Костадинов (правописът е по оригинала). "Обмислям да създам специална група за целта", отговаря той тъкмо навреме и огънят отново пламва.


Костадинов е любим и на колониите германски антиваксъри, намерили хранителна среда в лагерите си край Ахелой и Варна. Той е почитан в групата им "Немски изселници в България" в платформата "Телеграм".


В нея свой канал имат и българските му почитатели - The awakened people (Пробудените хора) - с около 860 членове в момента. Към нея насочват линкове, публикувани в коментарите под публикации на лидера на "Възраждане" пак във "Фейсбук".


Наводнен е дори "ТикТок", където са най-младите и неопитни потенциални избиратели на партията. Така Костадинов печели нови територии, в които свободно размножава идеологията си и засмуква още периферия.


Това перпетуум-мобиле миксира всичко


- конспиративните теории за мрачната цел на "измислената пандемия" COVID-19, добилите тежестта на конспиративна класика "кемтрейлс", 5G мрежите, управляващи дистанционно имплантирани чипове, извадени от контекста интервюта на Джулиан Асандж, дадени за пропагандния руски телевизионен канал RT и какво ли още не? Стига се чак до "новото ядрено оръжие на НАТО" - минидронове, разпознаващи човешко лице. Изсипани с хиляди от въздуха те можели да унищожат за няколко минути жителите на голям град с изстрел в челото от упор.


Но ваксините и зелените сертификати временно бяха изоставени от Костадинов, след като Русия изстреля искането си НАТО да ликвидира военната си инфраструктура в България и Румъния. По този повод той публикува снимка на трима мъже с военни комбинезони, застанали зад флаг с цветовете на дъгата в хале с разглобени хеликоптери. Текстът към публикацията на тази снимка в профила на Костадинов във "Фейсбук" гласи: "Във връзка с обтегнатите руско-американски отношения от генералния щаб на армията на САЩ с гордост съобщиха, че вече разполагат с първия в света боен хеликоптер, чийто екипаж е съставен само от хомосексуалисти".


Елементарната проверка за достоверност


на тази информация показва, че снимката тръгва от профил в "Туитър" на човек, представящ се за Трейвис Ейкър. В персоналната информация, която той е публикувал за себе си, изрично е отбелязъл следното: "Отказ от отговорност: Всички мнения са мои собствени и не отразяват непременно това на правителството на САЩ или Министерството на отбраната". Това уточнение не може да бъде открито в петте изречения към единствената публикация на снимката, която Google открива. Тя е в сайта с пределно спорна слава Lenta.ru. Оттам до профила на лидера на "Възраждане" във "Фейсбук" дистанцията явно е символична.


Костадинов и партията му имат и други лица - всяко за ситуация, в която да бъде разпознато най-добре като "свой". След клетвата, с която президентът Румен Радев и Илияна Йотова встъпиха във втория си мандат миналия четвъртък в залата на Народното събрание, един след друг прозвучават химните на България и Европейския съюз. Депутатите ги посрещат прави, някои дори с ръка на сърцето. "Одата на радостта" обаче бе сигнал за зам.-председателя на парламента Цончо Ганев - дясна ръка на Костадинов, както и за цялата парламентарна група на партията, демонстративно да седнат на местата си. В същото време точката "Взаимодействие с Европейския съюз и вишеградската четворка" от партийната програма на "Възраждане" е записано следното:


Максимално възползване от свободата


на движение на стоки и ресурси в рамките на ЕС". И това изобщо не е единственият видим признак на раздвоение, което прокремълската националпопулистка партия преживява.


Многобройни варианти на партийни програми и програмни изказвания на лидери на "Възраждане" от последните години призоваваха за "намаляване наполовина броя на депутатите", "въвеждане на механизми за отзоваването им", "отнемане на имущество на висши политици и изравняване на депутатските заплати със средната за страната" Сега в документа, озаглавен "Кои сме ние и какво искаме" - платформа за управление на "Възраждане" - 2021", няма да откриете нито дума за всичко това. Не, че Костадинов се е отказал от популизма, станал е само по-обтекаем.


Агресивният и арогантен национализъм


носталгията по смъртното наказание, комунистическите чистки и репресии от 40-те и 50-те години на миналия век, прокламираната хомофобия, теориите за расова и етническа малоценност - всичко това е изтеглено от реториката на лидера на "Възраждане", защото няма как да бъде част от парламентарната представителност на партията му. На негово място откриваме празните от съдържание, но "политически коректни" призиви за "радикална преоценка и равносметка на "прехода", "разследване и показване на истината за края на тоталитарния и посттоталитарния период на страната", "посочване на подбудителите и извършителите на престъпленията срещу народа ни" и т.н.


"Възмездието е необходима, логична и задължителна стъпка, за да премахнем силите, които ни свързват със задкулисието и да затворим окончателно тази страница. Възмездието ще възстанови вярата в държавната организация, в обществото и в справедливостта", пише сега в програмата за управление на "Възраждане".


Там е заложено дори, че "трябва пълна и неприкосновена лична свобода за редовия гражданин, гарантираща му всички конституционни права, свободи и възможности за развитие на стопанска и политическа инициатива".


Така говори сега народният представител Костадинов, но продължава да се гневи, когато го наричат с


прякора Копейкин


Той беше роден от спонтанната ирония на социалните мрежи, когато през 2014 г. лидерът на "Възраждане" публично се възмути, че граждански организации на украински изселници у нас протестираха срещу анексирането на Крим от Русия. А българските им приятели настояваха посолството на Москва да си прибере от площад "Св. Неделя", елхата, украсена с червени петолъчки - коледен подарък за столицата в края на същата 2014 г.


Да, логично е човекът "Възраждане" да приема много на сериозно всичко, родено във "Фейсбук". Една от последните публикации в профила му там е анкета с въпрос: "На чия страна трябва да бъде България в конфликта между НАТО и Русия?". Плодовете на отговорите той ще прибере друг път.


Например когато жена с каска и плитки застане зад микрофона на някой от следващите му автобусни протести. Или когато двойник на Чикагото пребие някой от идеологическите му врагове.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK